palermo wrote:jeza u ledja wrote:
Nije uopste "nemoguce" zivjeti u Bosni, nije ni nemoguce dobro zivjeti u Bosni, rijec je samo o tome gdje je vise, a gdje manje moguce obezbjediti kvalitetan zivot, a u zemljama Zapada te su mogucnosti sigurno vece.
Ja nikako da shvatim poentu tvoga opusa na ovoj temi. Šta zapravo ti hoćeš da kažeš, da je Amerika bogatija od BiH, da je veća, da je jedan oveći američki grad veći od Bosne i Hercegovine, da su aerodromi bolji, da su željezničke stanice bolje, da je tamo NBA a kod nas u finalu igra Kakanj......zaista mi nije jasna poenta ? Bez ikakvog sarkazma, ironije ili loše namjere ovo pitam ?
Hocu da kazem da zato sto je Amerika bogatija od BiH, sto je veca, sto je jedan oveci americki grad veci od Bosne i Hercegovine, sto su aerodromi bolji, sto su zeljeznicke stanice bolje i sto je u Americi NBA, za razliku od BiH gdje u finalu igra Kakanj - RAZLOG zasto sam napustio BiH i otisao u Ameriku. Zar to nije jasno? Zar moze biti imalo jasnije? Zar to nije i samo pitanje ove teme?
Kada nesto pitas, ili se zanimas, odgovor je obicno vrlo logican, a cesto nije onaj kakav bi zelio da je. Sad ja trebam da razmisljam kakav se odgovor nekom svidja pa da pazim sta pisem, ili? Ja ne idem po drugim temama da bi pricao ovakvu pricu. Pricam je ovdje jer je to srz ove teme, a ti je citas. Cemu konstanta potreba za afirmacijom vlastitih stavova ili zivotnih odluka? Ja sam napravio milion gresaka, ali odlazak vani sigurno nije jedna od njih. Mozda da si ti isto to uradio, mozda bi napravio gresku, ili Bata, ili Havana, ili prog, ili ko vec ovdje pise. Ili mozda ne bi napravio gresku, mozda bi samo vidio da ti je bolje u Bosni. Ti si ti, ja sam ja, i svi smo razliciti. Volio bih kad bi ljudi malo vise citali ono sto pise, a malo manje citali izmedju redova.
Samo cu podebljati ovo na kraju - moj generalan stav je da svako ko je mlad i obrazovan, a zivi u BiH, treba iskoristiti sansu i barem provesti godinu dana vani. Takodje je moj generalan stav da bi 90% obrazovanih, mladih ljudi iz BiH bilo zadovoljnije da zivot nastave na Zapadu umjesto u BiH. Ovo mislim i za mnoge druge zemlje, u okruzenju i po drugim kontinentima, samo sa nesto drukcijim postotcima. A to ako neko misli da treba da duguje nesto drzavi, narodu ili siroj zajednici u kojoj zivi to je njegov prerogativ. Ja licno mislim da je to glupost. I to je najbolji primjer pogresnih prioriteta o kojima sam ranije govorio. A kad smo vec kod prioriteta, kad bi vecina ljudi imali set pametnijih prioriteta, i sama BiH bi bila bolja zemlja za zivjeti.
I jos nesto, je li vi mislite da i na Zapadu nema ljudi koji bi da zive negdje drugo??

Pa znam Amerikanaca koji bi radje u Skandinaviju, ili sto da ne, malo u Italiji zivjeli, ili sto da ne malo na Karibima, Kostarika, Havaji, picke materine. Pa onda i u okviru Amerike, mislite da nema puno ljudi koji bi radije zivjeli negdje drugo unutar iste? Snalazis se ba kako znas, pravis kompromise, odmjeravas pluseve i minuse i picis svojim putem. U Bosni se toliko vazu te odluke, stavljaju se neke cudne stvari na vagu i daje im se mnogo veca tezina nego sto treba, distance i vrijeme se mjere nekim produzenim stapovima, neki fiktivni odnosi sa prijateljima, nekom fiktivnom kulturom zivljenja, narodom i nacijom zakuhavaju u neku cudnu smjesu zamajanosti tricama....da na kraju covjek izbezumljeno ide u "bijeli svijet" (samo postojanje tog pojma u modernoj upotrebi govori mnogo), umjesto da shvati da je zivot jedan i da brzo prodje.
Na kraju, hoces da kazem da zivot u BiH ima i nekih prednosti (nevezano za porijeklo)? Naravno da ima. Onakva kombinacija i kolicina prelijepe prirode stvarno ne postoji svugdje. Blizina ostatku Evrope je takodje prednost. Toplina ljudi i gostoprimstvo takodje nije izmisljena, a odlicna hrana takodje nije zajebancija, bez obzira sto nije bas nuzno najzdravija.

Prednost je i sto se u njoj igra fudbal, prednost je i sto nije sve skupo, prednost je i sto je kriminal (u poredjenju sa svijetom sa zemljama gdje je slican standard) i dalje relativno mali. Postoje odredjene slobode koje treba cijeniti (pola svijeta ih nema), postoje i odredjene prednosti u specificnim oblastima ekonomije. Postoje i neke investicione opcije koje su bolje nego drugdje. Itd itd...nije sve crno pobogu si.