Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Horcrux

#976 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Horcrux »

славянин wrote:
Horcrux wrote:Najveci domet rjesenja je par-nepar. Sutra ako se desi zabrana, ne bi me cudilo. Sva ostala rjesenja su bajke.
A zasto sluze oni stikeri sa normama izduva ??? Moze li kako euro 5 i nize ne moze u grad.

Jos da dodam da su auta 20% problema a 60% naselja tipa buca potok i kuce u kojima se lozi sta stigne:
Sluze da ti se uzmu pare. Ne moze, jer je to visok procenat auta koji onda ne mogu u grad, a javni prevoz ti je ionako u onoj stvari.

Ima li ijedan problem u BiH koji se rijesio na jedan dobar i sistematican nacin?
Nema, a ovo sigurno nece biti prvi.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#977 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by malakh »

zrak u sarajevu trenutačno iznosi 332 aqi, što u prijevodu znači da je extremno opasan. budući da se približavamo večernjim satima, kada se ljudi vraćaju kući sa posla, taj index će doseći i do 400. zrak koji posjeduje preko 150 aqi je veoma štetan za bronhije i boravljanje druže od 8 sati na takvom zraku može prouzročiti bronhitis. kod nas je aqi 400, pa se svi zapitajmo koliko je to štetno.

u evropi samo dva bugarska grada imaju gori zrak od nas.
BadBoy

#978 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

https://bihamk.ba/assets/upload/Informa ... godini.pdf

Prema podacima iz ovog dokumenta, najveći broj registrovanih vozila u BiH je u kategoriji EURO 3 i EURO 4.

Neka logika kaže da je takav slučaj i sa Kantonom Sarajevo.

EDIT:
Ovo brzinski istražujem u pauzi između dva sastanka.

Emisije stakleničkih gasova u SAD-u: 11% iz stambenog i poslovnog sektora i 28% iz transportnog sektora (izvor: https://www.epa.gov/ghgemissions/source ... -emissions)

Emisije stakleničkih gasova u Velikoj Britaniji: 17% stambeni i poslovni sektor i 34% transportni sektor (izvor: https://assets.publishing.service.gov.u ... tics_2.pdf)

Cijenim da bi to kod nas moglo biti bare-bare.
Last edited by BadBoy on 03/12/2018 14:41, edited 1 time in total.
Nivelacija

#979 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nivelacija »

bice veselo oko 20 h u Sarajevu
strong69

#980 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by strong69 »

Da odmah pocnemo da radimo na ovome treba nam mnogo vremena da dostignemo bolje rezultate. Ako je suditi po planu koji je napravio London. Imaju 2 faze (2016-2020 prva) i (2020-2025 druga faza). Podrazumijeva uvodjenje zona sa veoma niskim emisijama emisijama zracenja. Koga zanima ima u nastavku.

Dakle, sve sto bi sada uradili privremeno je i bez dugorocnih efekata i koristi. Ovim se ozbiljno mora baviti grad i kanton.

RECOMMENDATIONS FOR LONDON GOVERNMENT
Phase 1 (2016–2020)

The mayor should extend the ultra low emissions zone (ULEZ) and
accelerate its implementation, including by:

extending the ULEZ up to the north and south circular roads,
bringing implementation forward to 2019

ensuring that diesel cars below the Euro 6 standard and petrol
cars below the Euro 4 standard are charged a fee per day if they
enter the zone

increasing the pollution standard on LGVs within the LEZ so they
must meet Euro 5, from the current requirement of Euro 3

increasing the pollution standard on HGVs and coaches within the
LEZ to Euro 6, from the current requirement of Euro 4

Transport for London should procure only hybrid or zero emissions
buses from 2018 and increase the emissions standard on TfL buses
to Euro 6 within the expanded ULEZ.

Central government should devolve vehicle excise duty to the
London level.

The mayor should require all newly licensed private hire vehicles to be
zero-emissions capable from 2018.

The mayor should call on central government to provide a diesel
scrappage scheme.
4
IPPR |
Lethal and illegal: Solving London’s air pollution crisis
5

Transport for London should determine any temporary exemptions and
discounts for those most adversely affected by the expanded ULEZ.

The mayor should include a plan for the expansion of the car share
market in his new transport strategy.
Phase 2 (2020–2025)
The mayor should:

ensure that all Euro 6 diesel cars are charged within the expanded
ULEZ by 2025, announce the plan to charge all diesel cars in the
expanded ULEZ as soon as possible

increase the pollution standard on LGVs within the LEZ so that they
must meet Euro 6 by 2025

ensure that all buses are zero emissions within central London,
and on major routes where air pollution levels are particularly acute

implement a ban on all diesel taxis across London in 2025

introduce an emissions charge on all non-zero-emissions cars across
inner London by 2025

consider introducing a zero emission zone across central London
from 2025

mandate TfL to investigate the potential for a smart charging system
and an integrated road pricing scheme in London

ensure the revenues raised by road charging are reinvested into
the public transport network and other alternative, sustainable
transport options.
cyprus

#981 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cyprus »

Ovaj problem nema rješenja ukoliko se ne udari po narodu... A za to niko nema muda...
stakasa

#982 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

Najbolji su ovi argumenti da ljudi nece da uvedu plin, voze Euro5 auta, prestanu lozit smece, skupo im. Kao da se mora zivjeti u Sarajevu!? Na vlastima je da nametnu i sprovedu norme, ponude alternativu a ima i Ilijas, Hadzici, Blazuj itd
strong69

#983 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by strong69 »

cyprus wrote:Ovaj problem nema rješenja ukoliko se ne udari po narodu... A za to niko nema muda...
Pa zbog toga svi rade u fazama. Cak i u Londonu. Dozer je pisao o tome a ja mogu samo da se nadovezem. Ovo je projekat od nekoliko godina koji mora ukljuciti sljedece:

- Smanjenje koristenja uglja do potpunog ukidanja. Alternativa plin i subvencioniranje cijene plina. Sta je sa onom pricom o toplovodu iz Kaknja?
- Uvodjenje zabrane na uvoz vozila ispod Euro 5 norme za dizele i Euro 4 za benzince. Postepeno uvodjenje zabrane koristenja vozila ispod tih normi u Sarajevu.
- Modernizacija gradskog prevoza kupovinom vozila na struju ili na plin.

Sve sto urade danas je bacanje prasine u oci i kupovina vremena do proljeca.
MarlboroGold

#984 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MarlboroGold »

Uvesti obaveznu topifikaciju u naseljima, a smanjiti cijene podstanica ili neka država subvencionira. To bi bilo rješenje 60% problema zagađenosti.
BadBoy

#985 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Logičnije je i pametnije prvo "napasti" saobraćaj i to riješiti koliko god se može rješavati. Za gasifikaciju naselja je potrebno u prosjeku 5 godina dok se već sutra može ograničiti vožnja auta po različitim EURO normama.
Naslovnica

#986 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

strong69 wrote:
cyprus wrote:Ovaj problem nema rješenja ukoliko se ne udari po narodu... A za to niko nema muda...
Pa zbog toga svi rade u fazama. Cak i u Londonu. Dozer je pisao o tome a ja mogu samo da se nadovezem. Ovo je projekat od nekoliko godina koji mora ukljuciti sljedece:

- Smanjenje koristenja uglja do potpunog ukidanja. Alternativa plin i subvencioniranje cijene plina. Sta je sa onom pricom o toplovodu iz Kaknja?
- Uvodjenje zabrane na uvoz vozila ispod Euro 5 norme za dizele i Euro 4 za benzince. Postepeno uvodjenje zabrane koristenja vozila ispod tih normi u Sarajevu.
- Modernizacija gradskog prevoza kupovinom vozila na struju ili na plin.

Sve sto urade danas je bacanje prasine u oci i kupovina vremena do proljeca.
Pretpostavljam da moj benzinac Euro3 (na plin) zagađuje manje od bilo kojeg Euro 6 motora.
Ali plaćam skuplju registraciju. :roll:
Toliko o državi.
Samo ka'em.
Thorgerson

#987 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Prvo da kazem da se o ovome problemu trebalo razmisljati u junu, a ne u decembru. Pa jeboga svake godine isto. Znas poziciju da si kotlina, znas da ce bit magle, znas da ce bit zagadjenje. U decembru nesto raditi - je KASNO.
Dozer wrote:U Sarajevu, generalno, prvo treba rijesiti evidentan problem automobilskog saobracaja.
Prva mjera koju bih ja uveo od sutra, i da traje tokom cijele godine, jeste da se u gradu ne mogu voziti vozila ispod EURO 5 norme. Svabe to vec rade, a nema ni protesta, ni nereda. Ovo bi uveliko rasteretilo i saobracajnice, ilegalne naljepnice EKO Norme bi onda imale bar nekog smisla, a kvalitet zraka bi se sigurno popravio za bar 15%.
Za ovo bi se trebali izgraditi dodatni parking prostori na Betaniji, Ilidzi, Rajlovcu, Lapisnici, odnosno svim ulazima u grad, a na kojima bi se mogle parkirati hiljade vozila onih koji u grad dolaze na posao iz drugih mjesta. Logicno, uvesti i nove autobuske linije za potrebe ovih ljudi.
Ni svabe to ne rade preko noci. Nit bilo koji normalan svijet. Ne mozes to uraditi, zato jer bi nasta oopsti haos.

Ono sto treba uraditi i sto sam vec pisao, jeste da se sada krenemo pripremati za iducu zimu, za ovu je kasno. Dakle, fino doneses mjeru od 1.1.2020 godine automobili ispod EURO4 norme nece se moci registrovati u Kantonu Sarajevo, niti ce moci uci u grad. Za benzince staviti i neke olaksavajuce okolnosti jer sigurno manje zagadjuj od dizela. Kazne za onoga ko pokusa udje u grad RIGOROZNE - oduzimanje automobila. Kraj price. Dakle, izvoli imas godinu dana i nesto da ili kupis novije auto ili da se toga koje imas rijesis. Uostalom, moramo li svi imati automobile?

I odmah doneses i drugu mjeru, a to je da od 2022. godine svi automobili ispod euro5 se nece moci registrovati. I da fino onda ljudi mogu planirati.
A ta prica, danas sutra ukinut. To zaboravi. Prvo sto to nije izvodivo. Mislim ovo sto ja haman neizvodivo za nas, kamo li to tvoje.

Za dizele staviti dodatni porez, benzince osloboditi ili umanjiti. To sav normalan svijet radi. Samo kod nas, mi koji imamo problema s tim, nista. Il vozio dizela 1996. godište il benzinca 2017. Isto.
Dozer wrote: Druga mjera bi bila gasifikacija (ili "gaskacija", sto bi rekNo ministar energetike Srbije...) svih novoizgradjenih naselja (Buca i Buljakov potok prvenstveno, a onda i Sokolje, itd.). Povecanje baze potrosaca otvara prostor za smanjenje cijene. Logicno, donijeti i zakon da cim se plin dovede u neko naselje, automatski se mora i koristiti. Podrazumijeva se da mora postojati neki period u kojem se mora odraditi gasifikacija objekata (kuca), kao i da drzava/kanton na neki nacin to subvenicionira. Lozenje onda rigorozno kaznjavati nakon isteka perioda za gasifikaciju.
Ti shvatas da je doba kapitalizma, slobodnog izbora? Kako mislis natjerati nekoga da koristi plin tako sto ces mu uvalit cijev u kucu, jel? Pa imas hiljade i hiljade objekata koji imaju doveden plin i ne koriste ga.

Zasto?
Pa zato sto ima jeftinijih nacina da se griju.

I sta je logicno i realno za uraditi. Pa ponuditi ljudima jeftiniju alternativu od uglja i drva? Koja je to alternativa? Pa nema je. Sta se moze uraditi. Pa fino subvencionirati pelet i plin. A ne dozvoliti mešetarima poput hiffe i ostale bagre da se igraju s tim stvarima i drze gradjane u saci. Jednostavno, kanton mora pljunuti taj novac i pronaci neki plan kako da subvencionira plin i pelet do onog iznosa kolko bi kosao ugalj.

Nakon sto se to uradi. Onda se uvode RIGOROZNE KAZNE za one koji i dalje koriste plin i drva. Mada ce takvih biti veoma malo. Jer ne koriste ljudi ugalj i drva, zato sto im je to ono cool i super. Nego zato sto je jeftino.

Dozer wrote: Treca mjera, a za koju je vec odavno kasno, jeste zabrane izgradnje novih zgrada visih od 7-8 spratova, na potezu Alipasino - Centar. Vecina strujanja zraka u Sarajevu dolazi iz pravca jugo-zapada, tj. iz pravca Igmana, i zatvaranje kanala cirkulacije zraka zgradama je vec sada stvorilo uslove za katastrofu. I nastavlja se...

Ovo su dvije, odnosno tri mjere bi rijesile 70-80% problema sa zagadjenoscu zraka u Sarajevu.
O nekim rjesenjima koja je jos Emerik Blum predlagao, a vezano za poboljsanje strujanja zraka kroz Sarajevo, danas je iluzorno pricati jer smo mi danas daleko iza vremena Emerika Bluma....
Za ovo se slazem 100%. Nebitno da li te zgrade ometaju ili ne ometaju strujanje zraka, jer je o tome bilo price. Jer nije u tome poenta. Poenta je da je Sarajevo u takvoj poziciji da ne moze vise da primi toliko novih zgrada na ovom potezu Carsija - Stup. To nije normalno, jer mi nemamo infrastrukturu za te ljude. Svaki covjek za sobom vuce automobil, stvaraju se nenormalne guzve i imas u spicama po 1-2h automobile koji bukvalno stoje i rade na ulici.

Mada nebitno na kraju sve. Mi o ovome pricamo svake godine i svake godine isto. Tacno smo budale. Al eto uvest ce nam sad sigurno nova vlast par-nepar da prodisemo. Prosle godine uveli, ja setam gledam kucu blizu naselja černobil mu iz dimnjaka izlazi. Al eto ja ne smijem upaliti svoje auto koje sigurno za 5 mjeseci ne zagadi koliko on za taj jedan dan.
Dozer

#988 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Daj mi vlast, da vidis da ima neko ko ih ima.

Ovdje treba uvesti upravo ovo kao u Njemackoj i Engleskoj - zone zabrane kretanja vozila s motorima ispod EURO 5. Ko hoce, bujrum, ali je dnevna dozvola recimo 30 KM za privatna i 20 KM za sluzbnea vozila.
Dobijes naljepnicu, ili papir, svejedno, i vozaj se. Ako te zaustave, a nemas dozvolu, e, onda 500 KM kazna. Pa bujrum.

Naravno, i vlast treba da uradi nesto po tom pitanju, a to je ono sto i rekoh - izbetorniraj Betaniju, livade oko Ilidze, itd., i napravi parking ljudima koji dolaze u grad i/ili zive okolo. Uvedi im regularan gradski saobracaj da ne kasne nigdje.

Gasifikuj naselja koja to nemaju, i daj subvencije za priljucenje. I cim se poveca baza korisnika, moze se smanjiti cijena usluge.

Jeste, sve je ovo ober nepopularno, ali mislim da je vise nego potrebno, inace cemo se svi podaviti i pokrepati od raka pluca.
Last edited by Dozer on 03/12/2018 16:32, edited 1 time in total.
Dozer

#989 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Thorgerson wrote:Prvo da kazem da se o ovome problemu trebalo razmisljati u junu, a ne u decembru. Pa jeboga svake godine isto. Znas poziciju da si kotlina, znas da ce bit magle, znas da ce bit zagadjenje. U decembru nesto raditi - je KASNO.
Ja sam ovo isto pricao i prosle godine... A mozda i prije 2-3 godine.
Ti shvatas da je doba kapitalizma, slobodnog izbora? Kako mislis natjerati nekoga da koristi plin tako sto ces mu uvalit cijev u kucu, jel? Pa imas hiljade i hiljade objekata koji imaju doveden plin i ne koriste ga.

Zasto?
Pa zato sto ima jeftinijih nacina da se griju.

I sta je logicno i realno za uraditi. Pa ponuditi ljudima jeftiniju alternativu od uglja i drva? Koja je to alternativa? Pa nema je. Sta se moze uraditi. Pa fino subvencionirati pelet i plin. A ne dozvoliti mešetarima poput hiffe i ostale bagre da se igraju s tim stvarima i drze gradjane u saci. Jednostavno, kanton mora pljunuti taj novac i pronaci neki plan kako da subvencionira plin i pelet do onog iznosa kolko bi kosao ugalj.

Nakon sto se to uradi. Onda se uvode RIGOROZNE KAZNE za one koji i dalje koriste plin i drva. Mada ce takvih biti veoma malo. Jer ne koriste ljudi ugalj i drva, zato sto im je to ono cool i super. Nego zato sto je jeftino.
Kao sto i ti shvatas da je zakon - zakon. Opleti ga po dzepu radi zagadjenja, i da vidis kako ce ga koristiti.
Logicno, a to i govorim, Kanton, tj. vlast se mora isprsiti.
Za ovo se slazem 100%. Nebitno da li te zgrade ometaju ili ne ometaju strujanje zraka, jer je o tome bilo price. Jer nije u tome poenta. Poenta je da je Sarajevo u takvoj poziciji da ne moze vise da primi toliko novih zgrada na ovom potezu Carsija - Stup. To nije normalno, jer mi nemamo infrastrukturu za te ljude. Svaki covjek za sobom vuce automobil, stvaraju se nenormalne guzve i imas u spicama po 1-2h automobile koji bukvalno stoje i rade na ulici.
Upravo radi ovoga treba uvesti ono za auta.

Mada nebitno na kraju sve. Mi o ovome pricamo svake godine i svake godine isto. Tacno smo budale. Al eto uvest ce nam sad sigurno nova vlast par-nepar da prodisemo. Prosle godine uveli, ja setam gledam kucu blizu naselja černobil mu iz dimnjaka izlazi. Al eto ja ne smijem upaliti svoje auto koje sigurno za 5 mjeseci ne zagadi koliko on za taj jedan dan.
Zamisli kako je nekome ko ima EURO 6 ili Hybrid....
detroit-mercy

#990 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:

Ovdje treba uvesti upravo ovo kao u Njemackoj i Engleskoj - zone zabrane kretanja vozila s motorima ispod EURO 5. Ko hoce, bujrum, ali je dnevna dozvola recimo 30 KM za privatna i 20 KM za sluzbnea vozila.
Dobijes naljepnicu, ili papir, svejedno, i vozaj se. Ako te zaustave, a nemas dozvolu, e, onda 500 KM kazna. Pa bujrum.

Naravno, i vlast treba da uradi nesto po tom pitanju, a to je ono sto i rekoh - izbetorniraj Betaniju, livade oko Ilidze, itd., i napravi parking ljudima koji dolaze u grad i/ili zive okolo. Uvedi im regularan gradski saobracaj da ne kasne nigdje.

Gasfikuj naselja koja to nemaju, i daj subvencije za priljucenje.

Jeste, sve je ovo ober nepopularno, ali mislim da je vise nego potrebno, inace cemo se svi podaviti i pokrepati od raka pluca.
Za sve ovo bi ti trebao funkcionalan javni prevoz :mrgreen: dovoljno je samo pogledati sliku sarajevski tramvaja i sve ce ti se samo kazati :mrgreen: nikme se ne ponovilo :mrgreen:
Dozer

#991 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

@Detroit
Pa vidis da sam to i napisao - javni prevoz mora biti 100% funkcionalan i tacan.
stakasa wrote:Najbolji su ovi argumenti da ljudi nece da uvedu plin, voze Euro5 auta, prestanu lozit smece, skupo im. Kao da se mora zivjeti u Sarajevu!? Na vlastima je da nametnu i sprovedu norme, ponude alternativu a ima i Ilijas, Hadzici, Blazuj itd
:thumbup:

Ovo bi vjerovatno pomoglo da se Aneks 7 ubrza :D
tuzlak1212

#992 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tuzlak1212 »

nasa politicka elita se previse boji uvodjenja tudjih standarda koji su provjereni, sta god je u pitanju, samo nek kosta milione i oni se tresu od straha napravit teret gradjanima
jednostavno ne smiju uvest zakon npr, obavezno do 2020. da su sve kuce u i oko gradova prikljucene na centralno grijanje tog grada.. dic i kredit ako treba i ucestvovat 50-60% u projektu, kao gradjaninu ne bi mi bilo zao otplacivat takav kredit, ne bi nikom bilo zao... al covjece sta je ovo jbt, citav dan mi je trci vam trci tam na ovakvom zraku, evo me sad disem ko da astmu imam
meni serbe

#993 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by meni serbe »

Dozer wrote:

Gasifikuj naselja koja to nemaju, i daj subvencije za priljucenje. I cim se poveca baza korisnika, moze se smanjiti cijena usluge.

nije ni njima neko "dao" vlast. kandiduj se i ti pa ces skontat zasto nemaju damu za takve poteze. jos vise ako se uzme u obzir da je lova i tender motiv br.1 za politicki angazman
detroit-mercy

#994 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:@Detroit
Pa vidis da sam to i napisao - javni prevoz mora biti 100% funkcionalan i tacan.
stakasa wrote:Najbolji su ovi argumenti da ljudi nece da uvedu plin, voze Euro5 auta, prestanu lozit smece, skupo im. Kao da se mora zivjeti u Sarajevu!? Na vlastima je da nametnu i sprovedu norme, ponude alternativu a ima i Ilijas, Hadzici, Blazuj itd
:thumbup:

Ovo bi vjerovatno pomoglo da se Aneks 7 ubrza :D
Sve se svodi na koliko para toliko muzike :mrgreen: ja bi uradio ovo, ja bi uradio ono fercera u drustvima gdje ima love. Penzioner sa 350kmova plate ili onaj sto radi u Bingu za 500kmova ce naloziti sto mu stigne pod ruku.
Nemoj da se zavaravamo, projsek zarad kod nas je oko 880kmova, sta ocekivati :mrgreen: .
Ci-Nick

#995 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

Ko London šezdesetih,..
512MB

#996 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 512MB »

Za pocetak srusiti zgrade koje skode cirkulaciji svjezeg zraka sa planina. Kasnije subvencionirati elektricne skutere i bicikle.

@Dozer: Ni u Njemackoj nema jos rjesenja, u Hamburgu su "zabranili" Euro4 u centru grada na relaciji od cirka 150m. Za nesto vece se nema muda, jer bi slijedio socijalni bunt.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#997 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by malakh »

novi update od prije sat vremena, u sarajevu 378 aqi, tuzlanski kanton 434.

vrijedi češće ponavljati. opasnost po ljudsko zdravlje je već nakon što index pređe 150.
BadBoy

#998 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kanton- ... /181203123

Na tragu onoga što sam govorio, automobili najveći zagađivači
drndalo

#999 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by drndalo »

Jesu, al u kurcu...
SmokingMan

#1000 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by SmokingMan »