Prvo da kazem da se o ovome problemu trebalo razmisljati u junu, a ne u decembru. Pa jeboga svake godine isto. Znas poziciju da si kotlina, znas da ce bit magle, znas da ce bit zagadjenje. U decembru nesto raditi - je KASNO.
Dozer wrote:U Sarajevu, generalno, prvo treba rijesiti evidentan problem automobilskog saobracaja.
Prva mjera koju bih ja uveo od sutra, i da traje tokom cijele godine, jeste da se u gradu ne mogu voziti vozila ispod EURO 5 norme. Svabe to vec rade, a nema ni protesta, ni nereda. Ovo bi uveliko rasteretilo i saobracajnice, ilegalne naljepnice EKO Norme bi onda imale bar nekog smisla, a kvalitet zraka bi se sigurno popravio za bar 15%.
Za ovo bi se trebali izgraditi dodatni parking prostori na Betaniji, Ilidzi, Rajlovcu, Lapisnici, odnosno svim ulazima u grad, a na kojima bi se mogle parkirati hiljade vozila onih koji u grad dolaze na posao iz drugih mjesta. Logicno, uvesti i nove autobuske linije za potrebe ovih ljudi.
Ni svabe to ne rade preko noci. Nit bilo koji normalan svijet. Ne mozes to uraditi, zato jer bi nasta oopsti haos.
Ono sto treba uraditi i sto sam vec pisao, jeste da se sada krenemo pripremati za iducu zimu, za ovu je kasno. Dakle, fino doneses mjeru od 1.1.2020 godine automobili ispod EURO4 norme nece se moci registrovati u Kantonu Sarajevo, niti ce moci uci u grad. Za benzince staviti i neke olaksavajuce okolnosti jer sigurno manje zagadjuj od dizela. Kazne za onoga ko pokusa udje u grad RIGOROZNE - oduzimanje automobila. Kraj price. Dakle, izvoli imas godinu dana i nesto da ili kupis novije auto ili da se toga koje imas rijesis. Uostalom, moramo li svi imati automobile?
I odmah doneses i drugu mjeru, a to je da od 2022. godine svi automobili ispod euro5 se nece moci registrovati. I da fino onda ljudi mogu planirati.
A ta prica, danas sutra ukinut. To zaboravi. Prvo sto to nije izvodivo. Mislim ovo sto ja haman neizvodivo za nas, kamo li to tvoje.
Za dizele staviti dodatni porez, benzince osloboditi ili umanjiti. To sav normalan svijet radi. Samo kod nas, mi koji imamo problema s tim, nista. Il vozio dizela 1996. godište il benzinca 2017. Isto.
Dozer wrote:
Druga mjera bi bila gasifikacija (ili "gaskacija", sto bi rekNo ministar energetike Srbije...) svih novoizgradjenih naselja (Buca i Buljakov potok prvenstveno, a onda i Sokolje, itd.). Povecanje baze potrosaca otvara prostor za smanjenje cijene. Logicno, donijeti i zakon da cim se plin dovede u neko naselje, automatski se mora i koristiti. Podrazumijeva se da mora postojati neki period u kojem se mora odraditi gasifikacija objekata (kuca), kao i da drzava/kanton na neki nacin to subvenicionira. Lozenje onda rigorozno kaznjavati nakon isteka perioda za gasifikaciju.
Ti shvatas da je doba kapitalizma, slobodnog izbora? Kako mislis natjerati nekoga da koristi plin tako sto ces mu uvalit cijev u kucu, jel? Pa imas hiljade i hiljade objekata koji imaju doveden plin i ne koriste ga.
Zasto?
Pa zato sto ima jeftinijih nacina da se griju.
I sta je logicno i realno za uraditi. Pa ponuditi ljudima jeftiniju alternativu od uglja i drva? Koja je to alternativa? Pa nema je. Sta se moze uraditi. Pa fino subvencionirati pelet i plin. A ne dozvoliti mešetarima poput hiffe i ostale bagre da se igraju s tim stvarima i drze gradjane u saci. Jednostavno, kanton mora pljunuti taj novac i pronaci neki plan kako da subvencionira plin i pelet do onog iznosa kolko bi kosao ugalj.
Nakon sto se to uradi. Onda se uvode RIGOROZNE KAZNE za one koji i dalje koriste plin i drva. Mada ce takvih biti veoma malo. Jer ne koriste ljudi ugalj i drva, zato sto im je to ono cool i super. Nego zato sto je jeftino.
Dozer wrote:
Treca mjera, a za koju je vec odavno kasno, jeste zabrane izgradnje novih zgrada visih od 7-8 spratova, na potezu Alipasino - Centar. Vecina strujanja zraka u Sarajevu dolazi iz pravca jugo-zapada, tj. iz pravca Igmana, i zatvaranje kanala cirkulacije zraka zgradama je vec sada stvorilo uslove za katastrofu. I nastavlja se...
Ovo su dvije, odnosno tri mjere bi rijesile 70-80% problema sa zagadjenoscu zraka u Sarajevu.
O nekim rjesenjima koja je jos Emerik Blum predlagao, a vezano za poboljsanje strujanja zraka kroz Sarajevo, danas je iluzorno pricati jer smo mi danas daleko iza vremena Emerika Bluma....
Za ovo se slazem 100%. Nebitno da li te zgrade ometaju ili ne ometaju strujanje zraka, jer je o tome bilo price. Jer nije u tome poenta. Poenta je da je Sarajevo u takvoj poziciji da ne moze vise da primi toliko novih zgrada na ovom potezu Carsija - Stup. To nije normalno, jer mi nemamo infrastrukturu za te ljude. Svaki covjek za sobom vuce automobil, stvaraju se nenormalne guzve i imas u spicama po 1-2h automobile koji bukvalno stoje i rade na ulici.
Mada nebitno na kraju sve. Mi o ovome pricamo svake godine i svake godine isto. Tacno smo budale. Al eto uvest ce nam sad sigurno nova vlast par-nepar da prodisemo. Prosle godine uveli, ja setam gledam kucu blizu naselja černobil mu iz dimnjaka izlazi. Al eto ja ne smijem upaliti svoje auto koje sigurno za 5 mjeseci ne zagadi koliko on za taj jedan dan.