Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Walther

#976 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:
Drinski wrote:@cokek
Pa, valter, nista drugo i ne kaze... Poslali bi Bosnjake protiv drugih, mozda cak i crnogoraca, sve po naredjenju. A oni zivi, ne bi smjeli preko granice, jer bi ih cijela EU trazila.

@bato
To jeste metod rada. Bosnjaci su sluzili za obracun sa Bosnjacima, Srbi sa Srbima itd., uostalom, takve su bile i kadrovske linije rada.
Ali lik je drsko slagao i ti nisi nasao shodno da to komentarises :roll:

Da te podsjetim:
Walther wrote:
Malo o ostanku kroz licne sudbine...

Pilot Emir Sisic
Image

1992 izkoristen za rusenje helikoptera EEZ, nakon toga isporucen Italiji
Jel tebi treba nacrtati bit price? Bar 3x puta sam napisao da je bit da je izkoristen kao musliman. Jel on isporucen, fasao metak u potiljak, pa sa balkona sasvim je hebeno svejedno. Bilo je dosta takvih i svi su slicno (neslavno) zavrsili. Znaci sve sto je tu vazno je da je pored 100 pilota Srba koji su mogli letjeti bp helikopter morao srusiti EMIR koji je bio pod nadzorom. Nakon toga su ga odhebali jer je bio potrosen.
Last edited by Walther on 07/01/2016 11:36, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#977 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote: Pa i to ne bi trebao biti problem, odnosno zar nije trebao biti izrucen? Sefera ili Rasima treba izruciti a njega ne? A i sporedno je ko ga je izrucio.
Inace ne, ali u konkretnom slucaju "interpretacija", laganja i presucivanja cinjenica koje ne idu u korist tezi, itekako da.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#978 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Walther wrote:
Jel tebi treba nacrtati bit price? Bar 3x puta sam napisao da je bit da je izkoristen kao musliman. Jel on isporucen, fasao metak u potiljak, pa sa balkona sasvim je hebeno svejedno. Bilo je dosta takvih i svi su slicno (neslavno) zavrsili. Znaci sve sto je tu vazno je da je pored 100 pilota Srba koji su mogli letjeti helikopter morao srusiti EMIR koji je bio pod nadzorom.
To sto ti smatras da je bit price, to je tvoja interpretacija dogadjaja. Na koju imas demokratsko pravo. Kao sto i ja imam demokratsko pravo da istu smatram netacnom.

Ako bi ti nametao svoje misljenje drugima, bojim se da si na pogresnom forumu. Ovaj forum i jest najveci upravo zato sto dopusta pluralizam misljenja.
Walther

#979 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:
Walther wrote:
Jel tebi treba nacrtati bit price? Bar 3x puta sam napisao da je bit da je izkoristen kao musliman. Jel on isporucen, fasao metak u potiljak, pa sa balkona sasvim je hebeno svejedno. Bilo je dosta takvih i svi su slicno (neslavno) zavrsili. Znaci sve sto je tu vazno je da je pored 100 pilota Srba koji su mogli letjeti helikopter morao srusiti EMIR koji je bio pod nadzorom.
To sto ti smatras da je bit price, to je tvoja interpretacija dogadjaja. Na koju imas demokratsko pravo. Kao sto i ja imam demokratsko pravo da istu smatram netacnom.

Ako bi ti nametao svoje misljenje drugima, bojim se da si na pogresnom forumu. Ovaj forum i jest najveci upravo zato sto dopusta pluralizam misljenja.
To, to je svakome bit price. Niko i nigdje oko toga jos nije filozofirao nije ni vazno. Srbi taj dio price cak i zastaskavaju jer bruka za VS. Cak ni na sudu se o tome nije filozofiralo. Moze se filozofirati o lancu komande, o datumima i slicno. Kako je on zavrsio u zatvoru je sasvim svejedno.
Drinski

#980 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Drinski wrote: Pa i to ne bi trebao biti problem, odnosno zar nije trebao biti izrucen? Sefera ili Rasima treba izruciti a njega ne? A i sporedno je ko ga je izrucio.
Inace ne, ali u konkretnom slucaju "interpretacija", laganja i presucivanja cinjenica koje ne idu u korist tezi, itekako da.
Teza nije da bi bili izruceni, odnosno mozda i bi bili izruceni, nego je teza: bili bi topovsko meso.
Walther

#981 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

Drinski wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Teza nije da bi bili izruceni, odnosno mozda i bi bili izruceni, nego je teza: bili bi topovsko meso.
I ne samo topovsko meso... To bi se koristilo u PR svrhe kao sto se koristlo Gorance na Kosovu. Za sve najgore bi koristili Bosnjake i to sve javno servirali. To nije teorija, to su radili...

Kako li je lik zavrsio ;-)
sinuhe

#982 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by sinuhe »

Pa Hrvata je ratu ubijeno oko 2000 od kojih su 500 ubili Bosnjaci. U Zenici je ubijeno vise Hrvata nego u BL.
Ali moze se izaci ljudima u susret pa pitati i zasto Srbi nisu prihvatili nezavisnu BiH. Ne bi ni oni nista time izgubili.
Drinski

#983 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

sinuhe wrote:Pa Hrvata je ratu ubijeno oko 2000 od kojih su 500 ubili Bosnjaci. U Zenici je ubijeno vise Hrvata nego u BL.
Ali moze se izaci ljudima u susret pa pitati i zasto Srbi nisu prihvatili nezavisnu BiH. Ne bi ni oni nista time izgubili.
Zato sto... Srbi nisu mogli dozvoliti da neko trazi ista prava.
muha_sa

#984 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by muha_sa »

sinuhe wrote:Pa Hrvata je ratu ubijeno oko 2000 od kojih su 500 ubili Bosnjaci. U Zenici je ubijeno vise Hrvata nego u BL.
o ovome se treba svaki dan pricat i pisat i ne smije se žmirit na zlocin ma ko ga ucinio, al nije tema :(

na konkretno pitanje šta bi bilo da je bilo sad cu i ja konkretno odgovorit :D
ratovo bih negdje iznad Dubrovnika il negdje oko Vukovara--sve za ocuvanje Raškoviceve tvorevine RSK.

to je ono šbdb :-)

al je stvarnost sasvim drugacija i budalaština je naglabat šbdb vec samo ono--Šta je bilo i to dokumentovat i svaki dan se pitat koje su se to zvjeri probudile u ljudima na pragu 21. vijeka :-)
al, znam ja nas jebo nas---sve bi u isti koš i o posljedicama naglabali a ko jebe uzrok.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#985 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Sa kojom se ne slazem i imam pravo na to, pobogu.

Da ne kazem da smo svakako bili.
Drinski

#986 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Pa znam da se ne slazes, a nisi niti robot da se reprogramiras.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#987 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Onda kolega ispostuj nacelo kontradiktornosti i audiatur et altera pars :D

Ne kazem da se ti postovi ponekad i ne dodiruju sa istinom, samo je problem agresivno nametanje svog misljenja bez zelje za uvazavanjem tudjeg.
seln

#988 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

PM72 wrote:
Walther wrote:
PM72 wrote:U pravu si,samo bošnje zaboravljaju ko je "kum" Republike Srpske...
Srbija, kum i oficielni garant.
Ti ili imaš amneziju ili si bio mali pa se ne sjećaš...Alija je stavio svoj potpis na postojanje RS,on je govorio kako se može dogovoriti sa Momčilom Krajišnikom i on je bio taj koji je SDS ostavio u životu a trebao je biti zabranjen i proglašen terorističkom organizacijom.Naravno,Slobo je bio režiser a onaj što nosi tablu i kaže "klapa" bio je naš voljeni Aljo.A pred rat nosio kanistere sa benzinom.
Ne dipr, dina ti...
smatram Aliju krivim za mnogo sta, ali za RS....
sta, da se on nije slozio, sve bi se vratilo unazad?
Mrtvi bi ustali iz masovnih grobnica, zgrada "Oslobodjenja" bi se volsebno uspravila a Kovaci bi se ispraznili?
Drinski

#989 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Pa ova je tema toliko prezvakana, vrtila se... skoro pa unaprijed znam raspored figura i argumenata. Tako da nemam sad zivaca da cekam na 3.strani ono sto ce neko kazati na 5.strani.

A drugo, smisao diskusije jeste "nametanje" svog misljenja. U konkretnom slucaju, ne moze doci do "razmjene" misljenja, jer nedostaje mnogo toga. Ponekada je bitno i ko je tebi sagovornik.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#990 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Naravno, ali snagom argumenata i cinjenica. Ali ako je nekome glavni argument da svako ko misli drukcije mora biti prikriveni četnik, ako se to isto govori i ljudima koji su se puskom borili protiv četnika, sta onda misliti o nekom takvom?

Zamisli da je to uradio Ali Kemal, nosara i slicni. Pa i ti bi medju prvima skocio da reagujes na to ;-)

Znaci u pravu si-bitno je sta ko govori, ocigledno je da to ima najvecu prevagu.
Drinski

#991 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:Naravno, ali snagom argumenata i cinjenica. Ali ako je nekome glavni argument da svako ko misli drukcije mora biti prikriveni četnik, ako se to isto govori i ljudima koji su se puskom borili protiv četnika, sta onda misliti o nekom takvom?

Zamisli da je to uradio Ali Kemal, nosara i slicni. Pa i ti bi medju prvima skocio da reagujes na to ;-)

Znaci u pravu si-bitno je sta ko govori, ocigledno je da to ima najvecu prevagu.
Pa mi na forumu ne znamo ko se jeste, gdje i kako borio..
A cak i da je bio u ARBIH opet ne znaci da je u pravu, ispada sad svi ratovali i svi u pravu...

Mozda sam krut ili prepotentan, al ja kazem opet, unaprijed znam figure i argumente. I na koncu, ako nesto jeste fasizam ili njegova odbrana, ne pada mi na pamet da cutim, bez obzira jel to nosara ili Ali Kemal ili Walter itd.
Drinski

#992 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

A bitno jeste ko sta kaze, pa na Forumu su svi pravnici, doktori, preduzetnici itd.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#993 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Pa ne radi se o tome je li neko upravu ili nije. Nego o fenomenu da nekome ko se borio protiv cetnika kazes da je cetnik samo zato sto ti se ne svidja njegova prica.
LBVIEW

#994 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

muha_sa wrote:ja bih se radije pito i cesto se pitam otkud toliko zvjerstva u ljudima--u dojucerašnjim komšijama, radnim kolegama, jaranima.............................da pocine ovako monstruozne zlocine :( kako se može nekom kurac dic na bezpomocnu ženu a silovano je preko 20 hiljada žena, djevojaka i djevojcica :(
kako neko može godinama živjet pored masovne grobnice (Tomašica) u kojoj je zatrpano zvjerski ubijeno oko 1000 ljudi---znaš da je u susjednoj bašti grobnica a ti normalno živiš.
milion pitanja kako, kako................................ :? :?

jel ovim zlocinima uzrok taj jebeni referendum, jel taj referendum probudio zlo u do juce mirnim i normalnim ljudima :? :? :?
To ovim zadrtim jugonostalgicarima poput Nosare ne mozes objasniti.
Ako su to bili spremni uraditi samo zato sto im se nisu svidale politicke odluke vecine gradana BiH koje im nisu isle u prilog,postavlja se pitanje koliko dug bi bio serpski stapin" tolerancije u slucaju da se,pristajuci na njihove ucjene i povinujuci se prijetnjama "autostradom pakla",s "glavom na panju",ostalo u toj jebenoj krnjoj Jugoslaviji i na koji nacin bi se od maloumnika spasili,posto bi se u tom slucaju radilo o unutrasnjem politickom pitanju te nove zajednice.Sve sto se desilo,racionalnim ljudima bi bio dovoljan dokaz kako je odluka o pokretanju Referenduma ispravna,samo ne ovakvima. :-) Na pocetku rata,u mjestima koje su zauzeli bez borbe,pucom JNA",napravili su najgore zlocine,dakle isti nisu posljedica ratnih desavanja i stihijski inciidenti,vec dobro planirani i sistematski pocinjeni- sto pobija tezu da su htjeli nekakvu krnju Jugoslaviji,doduse mozda jesu ali bez Bosnjaka u njoj. :evil:
seln

#995 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

Intense82 wrote:Sve je jasno samo istina se krije...Najvecu krivicu za sav uzas 90-ih, po mom skromnom misljenju, snosi religija pa onda sve ostalo. Islam i hriscanstvo na Balkanu - 'no can do', sto bi rekli Ameri. Nema teorije da bi se narod onako popalio da nije bilo crkve i dzamije. A da zlo bude vece narod doveo na vlast najveci ljudski odron Jugoslavije. Sve sami disidenti, lopovi, robijasi i psihopate. Dakle, sam pao-sam se ubio. Ipak, mora im se priznati da su odlicno odigrali na kartu verskih razlika. Sve dok je u komunizmu religija, bar prividno, igrala sekundarnu ulogu Jugoslavija je prilicno dobro funkcionisala.
Usudicu se da odgovorim na pitanje svih pitanja ovog foruma: "Ko nas bre zavadi"?. Moj odgovor je :Niko. Zavadjeni smo rodjeni.
P.S. "Bre" nikad ne koristimo u pisanoj formi. Samo usmeno.
Odlicna teorija.
Hajdemo je razviti jos dalje...
da se nije pojavio rat kao sredstvo politike, ne bi bilo krvoprolica...
da se nije pojavila ljudska vrsta, ne bi bilo krvoprolica...
nastavite....
cekek

#996 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by cekek »

Opet se broje krvna zrnca, i ko je koga vise ili manje pobio :roll: :roll: :roll:
Ko kad se djecica svadjaju ko je pojeo vise kockica cokolade

Moje shvatanje teme je bilo lagano naprdjivanje o tome sta bi bilo da se ostvarila opcija (koja je postojala) da bih sa srbijom i crnom gorom ostane u jednoj drzavi / oformi novu drzavu.

U skladu sa time i iznosim neke pretpostavke osnovane na danasnjoj pameti i danasnjim, mahom negativnim iskustvima.

Pretpostavljam da bi time bio izbjegnut rat u bih sto bi bilo neopisivo postignuce naspram pokolja koji se desio - u mojim ocima nesto prevrijedno spram hebene himne (koje danas ni nemamo pa opet zivimo).

Da, vjerovatno bi se ratovalo u hrvatskoj, samo za razliku od rata koji se dogodio bi bili opremljeni, i u sklopu malo vece sile - za pretpostaviti je da bi trajanje i ishod takvog rata bio znatno drugaciji. Moralna dimenzija toga je upitna, to stoji bez daljneg, i sa njom bi se svak morao nositi kako zna i umije.

Sta bi bilo 2000te u takvom ishodu, da li bi krenuli dalje svojim putem, kakva bi bila unutarpoliticka situacija je previse za kristalne kugle, ali je sigurno da bi kao saveznici srba imali manje problema i mrznje sa njihove strane, ona bi se fokusirala na hrvatsku i evtl albance. Opet, kakav bi bio zivot - pitajmo ljude u sandzaku. Oni zive sa srbima i pored rata i nije im niti sjajno niti su ih pobili i poklali masovno kao u bih.

my 5 cents
Drinski

#997 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:Pa ne radi se o tome je li neko upravu ili nije. Nego o fenomenu da nekome ko se borio protiv cetnika kazes da je cetnik samo zato sto ti se ne svidja njegova prica.
Aha?

A na forumu su svi dobrovoljci, prvoborci, svi u najtezim bitkama bili itd.
Drinski

#998 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

A jel moguce da ja nekom kazem da je cetnik samo zato sto on to jeste?
nosara

#999 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

Da smo imali silu ova rasprava se ne bi ni vodila... Jedna od poenti i jeste to da za rat NE TREBA dvoje... Gurnuli su nas u avanturu koja je samo njima dobro donijela... I nakon svega kljucna stvar je povezat Beograd i Sarajevo preko Gorazda... :-)
Danguba

#1000 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Danguba »

_BataZiv_0809 wrote:Pa ne radi se o tome je li neko upravu ili nije. Nego o fenomenu da nekome ko se borio protiv cetnika kazes da je cetnik samo zato sto ti se ne svidja njegova prica.
Ne budi dijete ili ne podcjenjuj neciju inteligenciju.

Covjek nesto radio i sada nakon 20 god. skonta da je bio zaveden i da je to sve pogresno radio pa cak se pokajao sto je to radio.

Tema je odavno prezvakana(kao sto rece kolega) samo ne znam sta se jos ocekuje od iste. :roll:

To onaj mis Pelemis sto su ga nasi poslije zarobili pa cuti kao neka stvar.
Last edited by Danguba on 07/01/2016 14:28, edited 1 time in total.
Locked