Sirija vol. 2

Locked
gospodja profiterka

#976 Re: Sirija vol. 2

Post by gospodja profiterka »

madner wrote:Istina bi bila pozitivna, propaganda, kao sto ime kaze je gomila smeca.
Haj' da se i mi negdje nađemo.
AleksoMKD

#977 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

General War wrote:
AleksoMKD wrote:https://www.youtube.com/watch?v=ascSnBb ... e=youtu.be

Verovatno je bila snimka no opazio sam nesto interesantno.

Na 1:26 se vidi da je lovacka pratnja bombardera Tu-94 u stvari F-14 Tomcat Iranskog RV-a.
Zato sto je vecina ako ne i cjeli klipovi sto nas bombarduje ruski PR je uzeto sa vjezbi...i nema nikakve veze sa sirijom...ali kome se servira lako ce se "primit"...
Sasvim moguce.
Ili koriste vazdusni prostor Irana pa domacini nadgledaju stvari. Jer koliko sam primetio F-14 nije nosio rakete.
muhafuca

#978 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

nova mapa PetoLucem Sjevero-Zapad Sirije (Latakija)

Image
Škobo Habu

#979 Re: Sirija vol. 2

Post by Škobo Habu »

Kikibombona wrote:
Kurdska ideologija feminizma je stara prica. Prica stara par decenija, koju zapad sada eksploatise za neke svoje, ko zna kakve ciljeve. Ovo sto furaju Kurdi u Siriji nema nikakve veze sa zapadnim ideologijama. To je za njih strano. Mnogi zapadni dobrovoljci, po orjentaciji desnicari, su napustili Rojavu kada su vidjeli sadrzaj 'kurdske revolucije'.
Razočarali se u Kurde što nemaju postrojbe identične ukrajinskom "Desnom Sektoru"!?

Realno gledajući, šta to Sirija ,trenutačno, na aktuelnom tržištu ideologija može ponuditi:

- Arpaski nacionalizam, koji je već odavno passe.
- Selefijsku verziju tumačenja Islama, koja može samoj ideji Islama samo donjeti nesagledivu štetu.
- Šiitsku verziju Islama, koja je trenutačno za Zapad daleko prihvatljivija, nego li rigidna, sunitska.
- Kurdski nacionalizam, koji sa aspekta zapadnih interesa ne predstavlja nikakvu prijetnju, ali je trn u oku, prevashodno, modernim islamistima tipa Erdogana i arapskim teokracijama tipa S. Arabije i Katara.

Uglavnom, mrka kapa što se tiče Sirije. Valja sve ove aktuelne ideološke pravce međusobno izmiriti i natjerati ih da nađu neku srednju tačku od koje će započeti pregovore o tranziciji Sirije u takvu - kakvu normalnu državu, naravno, daleko će to biti od bilo kakvih demokratskih principa koji vladaju na Zapadu, ali, opet kad bolje razmislim, ako je to bilo moguće u Libanu, zašto ne i u Siriji. No, pred nama je...
gospodja profiterka

#980 Re: Sirija vol. 2

Škobo Habu wrote:
Kikibombona wrote:
Kurdska ideologija feminizma je stara prica. Prica stara par decenija, koju zapad sada eksploatise za neke svoje, ko zna kakve ciljeve. Ovo sto furaju Kurdi u Siriji nema nikakve veze sa zapadnim ideologijama. To je za njih strano. Mnogi zapadni dobrovoljci, po orjentaciji desnicari, su napustili Rojavu kada su vidjeli sadrzaj 'kurdske revolucije'.
Razočarali se u Kurde što nemaju postrojbe identične ukrajinskom "Desnom Sektoru"!?

Realno gledajući, šta to Sirija ,trenutačno, na aktuelnom tržištu ideologija može ponuditi:

- Selefijsku verziju tumačenja Islama, koja može samoj ideji Islama samo donjeti nesagledivu štetu.
- Šiitsku verziju Islama, koja je trenutačno za Zapad daleko prihvatljivija, nego li rigidna, sunitska.
- Kurdski nacionalizam, koji sa aspekta zapadnih interesa ne predstavlja nikakvu prijetnju, ali je trn u oku, prevashodno, modernim islamistima tipa Erdogana i arapskim teokracijama tipa S. Arabije i Katara.

Uglavnom, mrka kapa što se tiče Sirije. Valja sve ove aktuelne ideološke pravce međusobno izmiriti i natjerati ih da nađu neku srednju tačku od koje će započeti pregovore o tranziciji Sirije u takvu - kakvu normalnu državu, naravno, daleko će to biti od bilo kakvih demokratskih principa koji vladaju na Zapadu, ali, opet kad bolje razmislim, ako je to bilo moguće u Libanu, zašto ne i u Siriji. No, pred nama je...
:kakoste:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#981 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote:

Zato, između ostalog i uprkos svemu, Sirija ima podršku od koje zastaje dah. I to bukvalno, LOL!
jes kada ti rusi ili falangisti prasadovi bace vakumsku bombu
General War

#982 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

AleksoMKD wrote:
General War wrote:
AleksoMKD wrote:https://www.youtube.com/watch?v=ascSnBb ... e=youtu.be

Verovatno je bila snimka no opazio sam nesto interesantno.

Na 1:26 se vidi da je lovacka pratnja bombardera Tu-94 u stvari F-14 Tomcat Iranskog RV-a.
Zato sto je vecina ako ne i cjeli klipovi sto nas bombarduje ruski PR je uzeto sa vjezbi...i nema nikakve veze sa sirijom...ali kome se servira lako ce se "primit"...
Sasvim moguce.
Ili koriste vazdusni prostor Irana pa domacini nadgledaju stvari. Jer koliko sam primetio F-14 nije nosio rakete.
jesi li primjetio i razlicita godisnja doba na istom klipu? :D
Kikibombona

#983 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Škobo Habu wrote:
Kikibombona wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ti si u kratkim crtama predstavio neke od razlika, suprostavljenih strana u Siriji... ima se tu jos kamara za dodati... ti si naveo najocitije, najznacajnije razlike...

I onda kazu, sacekati da se malo smiri, raspisati izbore i sve ce biti ok. :cry:

Ne, bice krvi do koljena ako se ne rijese teritorijalna, nacionalana, vjerska, ideoloska pitanja... dogovorom ili silom...

Cvrsta diktatorska ruka je sve to represivnim metodama drzala na okupu... sada se sve rasulo...
gospodja profiterka

#984 Re: Sirija vol. 2

Ne Kiki, ne može niko iz ovoga sukoba iznijeti niti kvadratni metar teritorija. Niko! To je imperativ i potpuno je nebitno ko će sve biti tužan zbog toga, feministi, mala djeca, cvijeće i drveće. Prvo mir, pa stabilnost, pa izbori, pa tek onda drugi procesi.

Ma nema šanse.
General War

#985 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

gospodja profiterka wrote:Ne Kiki, ne može niko iz ovoga sukoba iznijeti niti kvadratni metar teritorija. Niko! To je imperativ i potpuno je nebitno ko će sve biti tužan zbog toga, feministi, mala djeca, cvijeće i drveće. Prvo mir, pa stabilnost, pa izbori, pa tek onda drugi procesi.

Ma nema šanse.
...Kosovo, Krim pokazuju drugacije
gospodja profiterka

#986 Re: Sirija vol. 2

General War wrote:
gospodja profiterka wrote:Ne Kiki, ne može niko iz ovoga sukoba iznijeti niti kvadratni metar teritorija. Niko! To je imperativ i potpuno je nebitno ko će sve biti tužan zbog toga, feministi, mala djeca, cvijeće i drveće. Prvo mir, pa stabilnost, pa izbori, pa tek onda drugi procesi.

Ma nema šanse.
...Kosovo, Krim pokazuju drugacije
Baš zato.
AleksoMKD

#987 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

General War wrote: jesi li primjetio i razlicita godisnja doba na istom klipu? :D
Jesam, ali velika je Rusija kolega :lol:
Navodno su poleteli iz baze Olengorsk, to je gore na severu relativno blizu severnog dela Finske pa zaokruzili Evropu, stigli iznad Mediterana pa ispalili raketu.
Moguce je da tamo gore pada sneg.

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... space.html

Image

Nego meni je nesto drugo cudno.
https://www.youtube.com/watch?v=Ja_kvsngEFI
Znam da Tu-160 ima toalet za ovolike letove, ali kako su pisali piloti iz pratnje u Suhojima? :shock:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#988 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

salik79 wrote: Doci ce (uskoro) vrijeme da neces morati ni zamisljati, zivi bili pa vidjeli...Ovako su (na "zamisli" fazon) "demokratama" prije pocetka 2. Svj. rata pokusavali docarati kakav je Hitler, ali ovi "jok, to je nas partner"...
reductio ad hitlerum: nevezano sa kontekstom rasprave, poredjenje jedne strane sa hitlerom bi trebalo automatski da utvrdi neispravnost njihovih stavova

Godvinov zakon
Svaka diskusija na internetu što duže traje verovatnoća da će neko pomenuti Hitlera i naciste prilazi 1:1.
AleksoMKD

#989 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

Image

Hebote ovaj isti Staljin.
zrakomlat

#990 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

:lol: :lol: ovo mu je zli brat blizanac
RepublikanskaGarda

#991 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Prdoganove terorističke horde trpe teške gubitke u pograničnom brdskom dijelu Latakie, velik napredak uz tursko-sirijsku granicu

18+http://s28.postimg.org/4uuqiasrh/CUVs20n_Uc_AAs_RA6.jpg
gospodja profiterka

#992 Re: Sirija vol. 2

:lol: :lol: :lol: :lol:
Ajoooj
mirsek

#993 Re: Sirija vol. 2

Post by mirsek »

Kurdi i dalje glume fakine i evo vec od sirenja ISIL-a po Iraku nema iracke zastave na ramenima kurdskih oficira i vojnika, makar zajedno sa kurdskom.
Sami se svrstavaju u separatiste koji postaju legitimna meta, kad tad.
Bravo Kurdi, bice drzava, al u qrtzu. :thumbup:
AleksoMKD

#994 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

mirsek wrote:Kurdi i dalje glume fakine i evo vec od sirenja ISIL-a po Iraku nema iracke zastave na ramenima kurdskih oficira i vojnika, makar zajedno sa kurdskom.
Sami se svrstavaju u separatiste koji postaju legitimna meta, kad tad.
Bravo Kurdi, bice drzava, al u qrtzu. :thumbup:
Odavno ne nose Iracke zastave, davno pre ovog sranja.

Mislim da je is pre pojave ISIS-a Kurdskom delu Iraka bilo sasvim normalno da se istakne samo Kurdska zastava i zastava koga god je vec dolazio u posetu.
AleksoMKD

#995 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

Image

Iranski F-14 pokraj Ruskog Tu-95 navodno iznad Irana.\
Iranski avion nije naoruzan koliko mogu da vidim.
Kikibombona

#996 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Ma nema šanse.
I ja mislim da nece. Al ne zato sto su sirijske granice, ili bilo koje druge granice, nekakva svetost, vec zato sto je politicka situacija takva. Tesko da bi se velike sile mogle dogovoriti oko podjele drzave.

Medjutim, kakva ce Sirija nakon rata biti, to je veliko pitanje.

Kurdi su krvlju platili borbu za slobodu. Kakve su sanse da ce se oni razoruzati uz nadu da ih komsije nekad u buducnosti nece ponovo napasti, ugnjetavati, nipodastavati...?? Veoma male, skoro nikakve. Kakve su sanse da ce Damasku prepustiti resurse, naftna polja koja se nalaze tamo gdje su Kurdi apsolutna vecina, pa da opet cekaju hoce li im Arapi baciti mrvice?? Veoma male, skoro nikakve. Oni sada govore kako po prvi put imaju priliku biti na rukovodecim pozicijama, kako u skolama po prvi put uce kurdski jezik, kako raspolazu svojim resursima, kako imaju svoju vojsku i policiju za koju znaju da ce ih stititi... I da ponovo svoju sudbinu prepuste u ruke Arapa koji su im u historiji jebali majku kroz majku milion puta?? Nemoguce, nerealno.

Druzi? Slicna prica.

Suniti (njihovih sto frakcija), siiti, alaviti, krscani... nacionalizmi, vjerski fanatizmi... bla, bla...

Valja sve to zadovoljiti, sve strane pomiriti, pa onda pricati o ekonomiji i ostalim zivotnim pitanjima...
General War

#997 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

AleksoMKD wrote:
General War wrote: jesi li primjetio i razlicita godisnja doba na istom klipu? :D
Jesam, ali velika je Rusija kolega :lol:
Navodno su poleteli iz baze Olengorsk, to je gore na severu relativno blizu severnog dela Finske pa zaokruzili Evropu, stigli iznad Mediterana pa ispalili raketu.
Moguce je da tamo gore pada sneg.

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... space.html

Image

Nego meni je nesto drugo cudno.
https://www.youtube.com/watch?v=Ja_kvsngEFI
Znam da Tu-160 ima toalet za ovolike letove, ali kako su pisali piloti iz pratnje u Suhojima? :shock:
...ali na klipu su i Tu22M sa FAB 500

a za ono drugo sto pitas: Image
AleksoMKD

#998 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

General War wrote:
Da, "glupe bombe" al takve bacaju svaki dan. Mada da ovako sprase ko na klipu je i meni cudno. Cak i za Ruse koji se ne zamaraju puno oko "kolateralne stete"
General War wrote: a za ono drugo sto pitas: Image
Toliko od glamura profesije pilota lovca :lol:
Valjda imaju neko bolje resenje majku mu.
gospodja profiterka

#999 Re: Sirija vol. 2

Kikibombona wrote:

Ma nema šanse.
I ja mislim da nece. Al ne zato sto su sirijske granice, ili bilo koje druge granice, nekakva svetost, vec zato sto je politicka situacija takva. Tesko da bi se velike sile mogle dogovoriti oko podjele drzave.

Medjutim, kakva ce Sirija nakon rata biti, to je veliko pitanje.

Kurdi su krvlju platili borbu za slobodu. Kakve su sanse da ce se oni razoruzati uz nadu da ih komsije nekad u buducnosti nece ponovo napasti, ugnjetavati, nipodastavati...?? Veoma male, skoro nikakve. Kakve su sanse da ce Damasku prepustiti resurse, naftna polja koja se nalaze tamo gdje su Kurdi apsolutna vecina, pa da opet cekaju hoce li im Arapi baciti mrvice?? Veoma male, skoro nikakve. Oni sada govore kako po prvi put imaju priliku biti na rukovodecim pozicijama, kako u skolama po prvi put uce kurdski jezik, kako raspolazu svojim resursima, kako imaju svoju vojsku i policiju za koju znaju da ce ih stititi... I da ponovo svoju sudbinu prepuste u ruke Arapa koji su im u historiji jebali majku kroz majku milion puta?? Nemoguce, nerealno.

Druzi? Slicna prica.

Suniti (njihovih sto frakcija), siiti, alaviti, krscani... nacionalizmi, vjerski fanatizmi... bla, bla...

Valja sve to zadovoljiti, sve strane pomiriti, pa onda pricati o ekonomiji i ostalim zivotnim pitanjima...
Sve strane neće biti zadovoljene, naravno. Samo one koje imaju kapacitet da realiziraju svoje ciljeve. A tako i treba biti. Frakcija što se tiče, mnoge su prenaglašene upravo radi tekućih sukoba (za usporedbu, sukob Bošnjaka centralista i Bošnjaka autonomaša; sukob dodrinaša i hercegbosanaca). Naravno da neće svaka "frakcija" dobiti državu pobogu, ali trebaju dobiti priliku da artikuliraju svoje interese i zadovoljavaju svoje potrebe. No sve je to šuplja priča dok se ponovo ne uspostavi vladavina međunarodnog prava, dok se suverenitet ne vrati međunarodno priznatoj državi unatoč onima kojima se ona sviđa ili ne sviđa. Razumiješ li ti koliko je važno za sve nas da se to načelo vrati na snagu?

Tek nakon toga možemo posvetiti pažnju partikularnim interesima, a i to u onoj mjeri u kojoj oni ne razbijaju globalni poredak i ne pokreću domino reakcije.
gospodja profiterka

#1000 Re: Sirija vol. 2

AleksoMKD wrote:
General War wrote:
Da, "glupe bombe" al takve bacaju svaki dan. Mada da ovako sprase ko na klipu je i meni cudno. Cak i za Ruse koji se ne zamaraju puno oko "kolateralne stete"
General War wrote: a za ono drugo sto pitas: Image
Toliko od glamura profesije pilota lovca :lol:
Valjda imaju neko bolje resenje majku mu.
Ja baš pošla turiti slike pampersica. :D
Locked