Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

jasko_ba

#976 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Image
Drage moje zene :kiss:
skupljac_zeljeza

#977 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

ABH017

#978 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

skupljac_zeljeza wrote:
Ludzak wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Juče sam bio u gradu koji je peti izvoznik u Federaciji i imaju i fabrika i bave se poljoprivredom i imaju 29 džamija i dvije crkve. Zašto nešto nužno isključuje drugo?
29 džamija u jednom gradu?
To samo u Bosni ima.
A vidiš da im ne smetaju da budu 5. izvoznik u Federaciji. Šta si ti uradio da se stanje promijeni? Oni svakodnevno rade.
:thumbup:
Ja bih se iselio da sam na njegovom mjestu. Ko će gledat tolike džamije čitav život.
mousstapha

#979 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Ludzak

#980 Re: Svijet bez religija

Post by Ludzak »

ABH017 wrote:
Ja bih se iselio da sam na njegovom mjestu. Ko će gledat tolike džamije čitav život.
Pored vasih bogomolja valja meni i ovce gledati. Neprocjenjivo.

Ja bih najradije otišao iz ovog apsurda od drzave, ali ko ce mi obezbjediti vizu?
Hoces li mi ti vizu srediti?
A vi se hvatajte bogomolja. Mozda vam je jedina sansa da vam se napokon onaj gore smiluje.
Ludzak

#981 Re: Svijet bez religija

Post by Ludzak »

jasko_ba wrote:Image
Drage moje zene :kiss:
Žene, uvijek smrdite. Sve za muškarce i za allaha.
skupljac_zeljeza

#982 Re: Svijet bez religija

Ludzak wrote:
ABH017 wrote:
Ovce?
Lopov-eliminator

#983 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

Smrcak15 wrote:
Ma hajde. Ti bi da čitaš stvari onako kako tebi odgovara. Od tebe ništa novo. Ljudi pričaju o mrtvim dušama i dolaziš ti da im kažeš kako to nisu mrtve duše nego džinni. Gdje ti u ovom klipu vidiš jasan dokaz za postojanje džinskog svijeta? Uostalom, ovo se moglo lažirati na sto načina.
zato sto znamo iz religije koja nam dolazi od Boga gdje ima objasnjenje za to

po islamu, duse nemogu da idu po svijetu jer su u svijetu berzaha, iscekivanja sudnjeg dana a ne da hodaju kao duhovi po zemlji, nego objasnjenje u islamu je da su to dzinni karini(pratioci) covjeka koji je umro pa oni znaju sve o ljudima koje su pratili citav zivot pa zato mogu tajne o tom covjeku da govore sto su samo oni znali, i na taj nacin zavaraju druge. to je islamsko objasnjenje, sad hoces li prihvatiti to ili ne do tebe je.
Evo ga opet, klasični circular reasoning i argument autoriteta. Gospon @KotromanichII , ili @Chagalj ili cacaklica83 ili @Harun sa forum.hr ili @skakvac s YouTubea, ti vjeruješ samo zato što tako kaže tvoja religija. I sam si rekao da "grupa ljudi pokusavaju da stupe u kontakt sa mrtvim dusama" a onda si došao ti i rekao kako to nisu mrtve duše nego džinni. Znači, ti kontriraš onome što su oni iznijeli. Čak i ako bismo kojim slučajem uzeli da je Scole Experiment istinit, onda bi ispalo da si ti totalno u krivu jer su u pitanju mrtve duše a ne džinni, ako uzmemo da je ono što ti govoriš istina onda ispada da oni baš i nisu u pravu.

Da bi se nekako iskobeljao iz ovog problema izvukao si neki eksperiment koji se s tvojom vjerom baš i ne poklapa, čak i kontrira u jednom bitnom dijelu, i kažeš evo ovo je dokaz sve se poklopilo. Da ne spominjem kako je i sama vjerodostojnost eksperimenta vrlo upitna. Kažeš da jasno pokazuje postojanje džinskog svijeta iako isti niko nije pomenuo a i opis onoga što su vidjeli se razlikuje od tvog. Blago rečeno, ovakvo "dokazivanje" je na vrlo klimavim nogama. Opet ću te pitati istu stvar, na koju mi nisi odgovorio: Gdje ti u ovom klipu vidiš jasan dokaz za postojanje džinskog svijeta?

Čovječe opet poistovjećuješ vjerovanje i znanje. Čak su te i drugi vjernici na temi "Dokazi za vjerovanje da Bog postoji i da je Ku’ran njegova knjiga" upozoravali na faličnost logike koju koristiš da bi na silu nakalemio nešto što bi prodavao kao dokaz.
Lopov-eliminator wrote:Ali hajde za ovaj primjer da uzmemo da su oni u pravu, gdje ti je ovdje DOKAZ da je riječ baš o džinskom svijetu a ne o nekom drugom, paralelnom svijetu? Ako bi kojim slučajem koristio Scole Experiment kao dokaz, onda bi on bio dokaz za postojanje drugog svijeta iz svake religije koja to postojanje propagira. U Scole Experimentu se nigdje ekskluzivno ne spominje Islam, prema tome nemoj pokušavati ni iz čega izmišljati neke dokaze.
Smrcak15 wrote:zato sto je Bog stvorio koje mogu razmisljati i pricati, andjeli, dzinni i ljudi, nema drugih bica paralelno uz nas a da znaju razmiljati i pricati kao ljudi.
Opet circular reasoning bez odgovaranja na pitanje. Nađi mi u klipu dokaz da je to baš džinski svijet a ne neki drugi, paralelni svijet.
Smrcak15 wrote:pa upravo scole experiment potvrdjiva svaku relgiju koja tvrdi da postoje demoni/satane ali samo potvrdjiva taj segment nista vise, to jeste potvrdjiva da su upravu kad tvrde da postoje, to je to.
Eto, konačno si negirao sam sebe i priznao da scole experiment potvrđuje i druge religije. Iako si ti to isto pokušavao pripisati ekskluzivno islamu.
Smrcak15 wrote:uopste i netrebaju da spominju Islam, islam je opisao ovaj svijet dzinna jos prije 1400 godina dok se njihovi davni preci nisu cak ni rodili.
I šta je zajedničko? Zajedničko u stavovima im je da postoji drugi svijet i neke duše u njemu ali si ti rekao da su to džinni, dok oni govore da je riječ o mrtvim dušama. Zašto ne bi trebali spominjati islam ako bi ovo, po tebi, trebao biti dokaz baš za islam od svih religija? Upravo bi ga trebali spominjati ako je to dokaz baš za islam jer se mnogi napatiše da skontaju koja je religija prava. Ako bi ovo bio dokaz baš za islam onda bi ostale religije pale u vodu. No, čak i bez ovoga, priznao si da ovo ne dokazuje islam ništa više nego ostale religije. Ovo sve bi bilo pod pretpostavkom da je Scole experiment zaista the real thing.

Dalje, evo ti još jedno pitanje, otkud znaš da te kao duše što su oni vidjeli zapravo nisu vanzemaljci koji su se prilično dobro maskirali?
Smrcak15 wrote:poenta ovog dokumentarca za mene je to da imamo naucni dokaz gdje su prisustvovali naucnici radi verifikacije a nema veze sa vjerom, i to kod mene ima tezinu, jer ovi istracivaci nemaju nista sa vjerom nego jednostavno dokazivaju paralelni svijet sa nasim svijetom.
Čak i da su dokazali postojanje paralelnog svijeta s našim svijetom, to ni na koji način ne potvrđuje tačnost čitavih raznih religija koje spominju drugi svijet. O tom drugom svijetu ili svjetovima ne zna se još apsolutno ništa, ne znamo ni da li se i po čemu poklapa s islamom (osim po samoj egzistenciji nekog drugog svijeta mimo ovog) ili ne zbog ogromnog manjka informacija, ali tebe to ni najmanje nije spriječilo da od ovako jednostavne boldovane konstrukcije od 7 riječi na silu praviš neki dokaz ekskluzivne istinitosti islama.

Zaista ne vidim zašto se služiš onom što je babi milo, to joj se snilo" i ovako na silu kalemiti nekakve "dokaze".

Iako ima još dooosta pitanja od kojih si pobjegao, pitaću te nešto još više suštinsko:

Zašto si toliko opterećen time da stalno godinama misionariš i elitiziraš po forumima o tome kako je islam prava vjera a sve ostalo budalaština? Šta je razlog svega toga, da si radi toga spreman ići tako daleko:

da flagrantno kršiš pravila foruma,
da se reinkarniraš nakon višestrukih suspenzija,
da se ne možeš suzdržati od kontinuiranog bashinga drugih svjetonazora ili uvjeranja,
da konstantno elitiziraš kako je islam bolji od svakog drugog uvjerenja ili svjetonazora, vidiš ovaj primjer ispod, pričao si o tome kako te je vjera sačuvala od loših stvari ali ti se nikako nisi mogao zaustaviti tu, na svojoj vjeri, nego te je nešto tjeralo da elitiziraš nad ateizmom. Što ti je bolan ovaj boldirani dio uopšte trebao, zar nije moglo proteći bez njega? Ima ovakvih tvojih primjera elitiziranja koliko hoćeš.
Smrcak15 wrote:pa upravo je to mene spasilo kroz zivot, jer sta je mene sprijecilo da neprobam alkohol koji mi se nudi na skolskoj pauzi u gimnazijkom periodu osimupravo to vjeorvanje u drugi svijet naagradu i kaznu. hajde ti odgoj svoj sina bez vjere ali mu govori da se kloni alkhola, pa ces da vidis hoce li se oduprijeti pritisku grupe i jos svoje licne radoznalosti da vidi sta je to uopste, kako smeka ako sva raja se nafurala na to, a jos pogotovo ako su trebe tu na festi pa ti nude a ti budi faca pa odbij to ako bajagi hoce da bude "in"
[/quote]

- da iznova otvaraš teme koje su ti već prije stalno zaključavali

Čisto sumnjam da je razlog nabijanje pregleda na tvom YouTube kanalu @skakvac , čije si klipove ovdje postavljao. Možda ti je to razlog bio prije dok si bio @KotromanichII , kad si otvarao temu samo da bi postavio klip za npr. ezan Bilala Bosnića što si jednom uradio. Ali sumnjam da ti je sad to razlog.
ABH017

#984 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Ludzak wrote:
ABH017 wrote:

Ja bih najradije otišao iz ovog apsurda od drzave, ali ko ce mi obezbjediti vizu?
Hoces li mi ti vizu srediti?
A vi se hvatajte bogomolja. Mozda vam je jedina sansa da vam se napokon onaj gore smiluje.
Ako si toliko "uznapredovao", da drugačije od sebe nazivaš ovcama, nisam siguran da će ti igdje biti dobro.
Ti se toliko zalažeš za nauku i tehnološki napredak, a ne znaš da BiH ima bezvizni režim za većinu zemalja evrope. Zar nisi čuo za Šengenski sporazum?
http://m.dw.com/bs/%C5%A1engenski-spora ... a-16493940
Za ovce nisam siguran.
Smrcak15

#985 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote: ---
I sam si rekao da "grupa ljudi pokusavaju da stupe u kontakt sa mrtvim dusama" a onda si došao ti i rekao kako to nisu mrtve duše nego džinni. Znači, ti kontriraš onome što su oni iznijeli. Čak i ako bismo kojim slučajem uzeli da je Scole Experiment istinit, onda bi ispalo da si ti totalno u krivu jer su u pitanju mrtve duše a ne džinni, ako uzmemo da je ono što ti govoriš istina onda ispada da oni baš i nisu u pravu.
ti gledas Usko na stvari, moras prosiriti svoje vidike, ja to gledam iz vise uglova i zato zakljucujem da su to dzini

imam religijske i nereligijske dokaze za to

religijski dokazi, ukratko

duse nemogu da idu po svijetu kako hoces i gdje hoce jer su u svijetu berzaha, period i prostor izmedju izmedju ovog zemaljskog zivota i iscekivanja Sudnjeg dana. treca stavr iz religije nam je objasnjeno da Dzini pratioci koji svi imamo, mogu da nastave da zive, posto mogu da kopiraju skroz covjeka, glasom i stasom, i znaju tajne covjeka kad ih je nasamo radio jer su bili prisutni, pa tako mogu da informisu o stvarima i zivota umrlog, pa na taj nacin pridobijaju povjerenje ljudi ako stupe u kontakt sa njima.

nereligijski dokazi da se radi o dzinnima, u videu se pokaziva kako se dematrijaliziraju stvari, i lebde stvari,
pokaziva se na 1h 18 min o lebdecem kristalu koji se dematerijalizujem upravo ono cime se bave moderni madjionicari koji imaju pomoc dzina u svojim trikovima u dematerijalizaciji stvari , kako bi objekti prosli jedni kroz druge, sami madjionicari priznaju da im demoni pomazu u trikovima

sporedi sa ovim videom koji otkriva kako madjionicari suradjuju sa dzinnima /demonima radi dematerijalizaije stvari, teleportacije, lebdenja itd

evo licno madjionicar, otkriva da mu demon pomaze u trikovima, i kad njegva nema nema i akta magije, znaci bezpomocan je bez njega

Gdje ti u ovom klipu vidiš jasan dokaz za postojanje džinskog svijeta?
moras da gledas sire, ioznio sam ti gore svoje dokaze, relgijske i nereligijske da su to samo dzinni demoni

Čovječe opet poistovjećuješ vjerovanje i znanje. Čak su te i drugi vjernici na temi "Dokazi za vjerovanje da Bog postoji i da je Ku’ran njegova knjiga" upozoravali na faličnost logike koju koristiš da bi na silu nakalemio nešto što bi prodavao kao dokaz.
a sta to? pa sve sto kazem mogu dati dokaz za to
Eto, konačno si negirao sam sebe i priznao da scole experiment potvrđuje i druge religije. Iako si ti to isto pokušavao pripisati ekskluzivno islamu.
nije to samo islam, i krscani vjeruju isto tako, da se to radi samo o demonima
Zašto ne bi trebali spominjati islam ako bi ovo, po tebi, trebao biti dokaz baš za islam od svih religija? Upravo bi ga trebali spominjati ako je to dokaz baš za islam jer se mnogi napatiše da skontaju koja je religija prava. Ako bi ovo bio dokaz baš za islam onda bi ostale religije pale u vodu. No, čak i bez ovoga, priznao si da ovo ne dokazuje islam ništa više nego ostale religije. Ovo sve bi bilo pod pretpostavkom da je Scole experiment zaista the real thing.
zato sto islam daje najbolje odgovore, najlogicnije, ii ima dokaze za svoje tvrdnje da je upravu
Dalje, evo ti još jedno pitanje, otkud znaš da te kao duše što su oni vidjeli zapravo nisu vanzemaljci koji su se prilično dobro maskirali?
grupa djece koja su vidjela dzine nacrtala glavu kako izgledaju, isto kao sto se prezentiraju vanzemaljci 11:39 minuta
Smrcak15

#986 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote: Čak i da su dokazali postojanje paralelnog svijeta s našim svijetom, to ni na koji način ne potvrđuje tačnost čitavih raznih religija koje spominju drugi svijet. O tom drugom svijetu ili svjetovima ne zna se još apsolutno ništa, ne znamo ni da li se i po čemu poklapa s islamom (osim po samoj egzistenciji nekog drugog svijeta mimo ovog) ili ne zbog ogromnog manjka informacija, ali tebe to ni najmanje nije spriječilo da od ovako jednostavne boldovane konstrukcije od 7 riječi na silu praviš neki dokaz ekskluzivne istinitosti islama.

Zaista ne vidim zašto se služiš onom što je babi milo, to joj se snilo" i ovako na silu kalemiti nekakve "dokaze".

Iako ima još dooosta pitanja od kojih si pobjegao, pitaću te nešto još više suštinsko:

Zašto si toliko opterećen time da stalno godinama misionariš i elitiziraš po forumima o tome kako je islam prava vjera a sve ostalo budalaština? Šta je razlog svega toga, da si radi toga spreman ići tako daleko:

da flagrantno kršiš pravila foruma,
da se reinkarniraš nakon višestrukih suspenzija,
da se ne možeš suzdržati od kontinuiranog bashinga drugih svjetonazora ili uvjeranja,
da konstantno elitiziraš kako je islam bolji od svakog drugog uvjerenja ili svjetonazora, vidiš ovaj primjer ispod, pričao si o tome kako te je vjera sačuvala od loših stvari ali ti se nikako nisi mogao zaustaviti tu, na svojoj vjeri, nego te je nešto tjeralo da elitiziraš nad ateizmom. Što ti je bolan ovaj boldirani dio uopšte trebao, zar nije moglo proteći bez njega? Ima ovakvih tvojih primjera elitiziranja koliko hoćeš.
Smrcak15 wrote:pa upravo je to mene spasilo kroz zivot, jer sta je mene sprijecilo da neprobam alkohol koji mi se nudi na skolskoj pauzi u gimnazijkom periodu osimupravo to vjeorvanje u drugi svijet naagradu i kaznu. hajde ti odgoj svoj sina bez vjere ali mu govori da se kloni alkhola, pa ces da vidis hoce li se oduprijeti pritisku grupe i jos svoje licne radoznalosti da vidi sta je to uopste, kako smeka ako sva raja se nafurala na to, a jos pogotovo ako su trebe tu na festi pa ti nude a ti budi faca pa odbij to ako bajagi hoce da bude "in"
- da iznova otvaraš teme koje su ti već prije stalno zaključavali

Čisto sumnjam da je razlog nabijanje pregleda na tvom YouTube kanalu @skakvac , čije si klipove ovdje postavljao. Možda ti je to razlog bio prije dok si bio @KotromanichII , kad si otvarao temu samo da bi postavio klip za npr. ezan Bilala Bosnića što si jednom uradio. Ali sumnjam da ti je sad to razlog.[/quote]

nisam opterecen, nego imam znanje koje zelim podijeliti sa drugima, po islamu je zabranjeno da se taji znanje , ako naucim nesto a nikome nista ne govorim bit cu pitan na sudnjem danu

U vezi s tim Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko zataji neko znanje, na Sudnjem danu bit će zauzdan uzdama od vatre.” (Sahihul-džamia, 2/6517)

jeli ti sad jasno

zato sto sam studirao i druge svjetonazore i ateizam i uvjerio se koliko je islam najlogicnija i najispravnija vjera i nacin zivota.

logicno je onda da podijelim sa narodom nesto sto sam ja osjetio da je bolje da i oni to osjete, ako zele.

Čisto sumnjam da je razlog nabijanje pregleda na tvom YouTube kanalu @skakvac , čije si klipove ovdje postavljao. Možda ti je to razlog bio prije dok si bio @KotromanichII , kad si otvarao temu samo da bi postavio klip za npr. ezan Bilala Bosnića što si jednom uradio. Ali sumnjam da ti je sad to razlog.
nemam drugog posla osim nabijati nekome preglede na youtubu kanalu :lol: smijesan si
aurora313

#987 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote: nisam opterecen, nego imam znanje koje zelim podijeliti sa drugima, po islamu je zabranjeno da se taji znanje , ako naucim nesto a nikome nista ne govorim bit cu pitan na sudnjem danu

U vezi s tim Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko zataji neko znanje, na Sudnjem danu bit će zauzdan uzdama od vatre.” (Sahihul-džamia, 2/6517)
O kakvom ti to 'znanju' bulazniš? Ti na forumu samo širiš islamske poglede i naravno nidopoštavaš tuđe.

A kada smo kod znanja kako tvoj copy/paste state of mind to često podvlači (izuzev kod tzv. vjerskih 'nauka'), nisi u stanju da nam pružiš nikakve dokaze o napretku nauka u islamskom svijetu u zadnjih 200 godina u odnosu na ostatak svijeta. Verglanje po istom ne da nije zanimljivo nego je i do boga dosadno s tvoje strane, jer u diskusijama ne pokazuješ ni širinu niti toleranciju.

I moram dodati da što god ti činio na tom polju, niko te neće smatrati boljim muslimanom pa čak ni oni koji prihvataju tvoj enciklopedijski prilaz religiji.
aurora313

#988 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Ludzak wrote:Juče sam bio u gradu koji je peti izvoznik u Federaciji i imaju i fabrika i bave se poljoprivredom i imaju 29 džamija i dvije crkve.
Izvini, a koji je to grad?
Smrcak15

#989 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote: nisam opterecen, nego imam znanje koje zelim podijeliti sa drugima, po islamu je zabranjeno da se taji znanje , ako naucim nesto a nikome nista ne govorim bit cu pitan na sudnjem danu

O kakvom ti to 'znanju' bulazniš? Ti na forumu samo širiš islamske poglede i naravno nidopoštavaš tuđe.

A kada smo kod znanja kako tvoj copy/paste state of mind to često podvlači (izuzev kod tzv. vjerskih 'nauka'), nisi u stanju da nam pružiš nikakve dokaze o napretku nauka u islamskom svijetu u zadnjih 200 godina u odnosu na ostatak svijeta. Verglanje po istom ne da nije zanimljivo nego je i do boga dosadno s tvoje strane, jer u diskusijama ne pokazuješ ni širinu niti toleranciju.

I moram dodati da što god ti činio na tom polju, niko te neće smatrati boljim muslimanom pa čak ni oni koji prihvataju tvoj enciklopedijski prilaz religiji.
o raznovrsnom znanju, ako nipodastavam tudje, da se bolje izrazim zasto osporavam tudje, to zato sto sam to tudje studirao bolje nego neko sto slijede to znanje recimo bibliju

ako si krscanin , ako kazem da si pogrijesio, onda cu ti dati dokaz iz tvoje biblije i iz mog Kur'ana da potkrijepim svoju tvrdnju, a onako samo bezveze ako kazem da nisi upravu bez dokaza to mogu odmah macku o rep zavezati, nepije to vode

nisi u stanju da nam pružiš nikakve dokaze o napretku nauka u islamskom svijetu u zadnjih 200 godina u odnosu na ostatak svijeta
muslimani sad placaju cijenu neprdrzavanja islama, jer da se drze islama, primorani bi bili da studiraju nauke razne prirode od matematike, fizike, hemije, biologije i svega ostalog jer je to Kur'anska duznost, ali staces muslimani se zabavi o svoju jadu, svako malo neko ih bombarduje, tlace diktatori, podmecu raznorazne ideologije kako bi se odvratili od islama itd itd

Verglanje po istom ne da nije zanimljivo nego je i do boga dosadno s tvoje strane, jer u diskusijama ne pokazuješ ni širinu niti toleranciju.
ako se ti recimo molis djavolu, nemogu ti ja pokazati sirinu, i klapcati te po ramenima a znam da ides prema vatri dzehenmskoj, nema logike

ako hoces da pricamo o sirni i toleracniji, mogu ti iz biblije izvuci skoro citav islam, o islamskih rituala, vjerovanja i sta svega ne, gdje ti pokazujem koliko je to slicno sve jer u sustini smo jedna izvorna vjera koja se razgranala judaizam, krscanstvo, islam

mi mozemo da pricamo o teoleracniji i slicnim stvarima, cak sta vise Allah nam nardjuje muslimanima da zovemo krscane i zidove da se ujednimo na zajednickim stvarima

Reci: “O, sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko Jedne Riječi, i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo, i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo! (Ali `Imran, 64)

znaci da nemamo slicnosti u vjerama nebi Allah Ovako rekao, a ja sam se licno uvjerio studirajuci bibliju koliko je islam prisutan u samoj bibliji, a isto tako biblijski poslanici prisutni u Kur'anu, cak sta vise da je Mojsije vise spomenut nego Muhammed u Kur'anu , isus je vise spomenut u Kur'anu od Muhammeda, cak i Marija je vise spomenuta u Kur'anu od Muhammeda

uzmes orginalni Kuran, vidis tamo pise, Isus, Sveti duh, Marija, Ivan krstitelj (Jahja), Zakarija pomislis da citas bibliju a ono prevod znacenja Kur'ana.
mousstapha

#990 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Smrcak15 wrote: ...a ja sam se licno uvjerio studirajuci bibliju koliko je islam prisutan u samoj bibliji...
Naravno da je prisutan kad su muslimani podjonili Bibliju. :D
skupljac_zeljeza

#991 Re: Svijet bez religija

aurora313 wrote:
Ludzak wrote:Juče sam bio u gradu koji je peti izvoznik u Federaciji i imaju i fabrika i bave se poljoprivredom i imaju 29 džamija i dvije crkve.
Izvini, a koji je to grad?
Dobro, nije grad nego općina, ali time još zanimljivije.

http://radiokameleon.ba/opcina-gradacac ... vozu-u-tk/
skupljac_zeljeza

#992 Re: Svijet bez religija

mousstapha wrote:
Smrcak15 wrote: ...a ja sam se licno uvjerio studirajuci bibliju koliko je islam prisutan u samoj bibliji...
Podudarnosti moraju biti jer potiču iz istog Izvora. Da li je Muhammed a.s. rekao da Isa a.s. nije bio u pravu ili Isa a.s. rekao da Musa a.s. nije itd...itd...
Smrcak15

#993 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

skupljac_zeljeza wrote:
mousstapha wrote:
Podudarnosti moraju biti jer potiču iz istog Izvora. Da li je Muhammed a.s. rekao da Isa a.s. nije bio u pravu ili Isa a.s. rekao da Musa a.s. nije itd...itd...
tacno

jedino kritke dolazi od Allaha ondje gdje je doslo do izmjene tekstova u Bibliji pa izvornu vjeru iskrivili

isusova i muhammedova ucenja su ista samo sto su bibliju mijenjali kako im pase pa isusovo ucenje iskrivilo,
shbc

#994 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

skupljac_zeljeza wrote:
Zasto onda ne posalje novu objavu? 1400 godina ne mozete skontati ni znacenje Kur'ana. Jel se pojavi naucna cinjenica koja opovrgava znanje koje su imali anticki narodi, a Kur'an ga onako povrsno podzonio, ide masovno mijenjanje znacenja sura i ajeta. Odjednom prijevodi koji su valjali stotinama godina nisu tacni. Kada se ukaze na krajnje zaostale i moralno neispravne upute u Kur'anu, nakon stotina godina slijedjenja istih doslovno, oni su samo simbolicni ili, opet, nisu shvaceni na pravi nacin.

Pa jebem mu, kakav je to bog? Koliko mu to pokusaja treba da objasni sta hoce od nas?
Ali Kemal

#995 Re: Svijet bez religija

Post by Ali Kemal »

shbc wrote:Pa jebem mu, kakav je to bog? Koliko mu to pokusaja treba da objasni sta hoce od nas?
Sve skupa to je potpuni besmisao da Bog želi bilo šta od nas.
Na planeti Zemlji tamo gdje religija ima najveće utočište, gdje se po tome najviše ugadja Bogu, je najgora situacija, najveće siromaštvo, ratovi, ubijanja, teror svakog oblika, najgora ekonomija, najveće diktature, odsustvo slobode, glad...
skupljac_zeljeza

#996 Re: Svijet bez religija

shbc wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Zasto onda ne posalje novu objavu? 1400 godina ne mozete skontati ni znacenje Kur'ana. Jel se pojavi naucna cinjenica koja opovrgava znanje koje su imali anticki narodi, a Kur'an ga onako povrsno podzonio, ide masovno mijenjanje znacenja sura i ajeta. Odjednom prijevodi koji su valjali stotinama godina nisu tacni. Kada se ukaze na krajnje zaostale i moralno neispravne upute u Kur'anu, nakon stotina godina slijedjenja istih doslovno, oni su samo simbolicni ili, opet, nisu shvaceni na pravi nacin.

Pa jebem mu, kakav je to bog? Koliko mu to pokusaja treba da objasni sta hoce od nas?
Nemam taj problem. Šest imanskih šarta i pet imanskih me čine muslimanom i korisnim sebi i zajednici što je ujedno i karta za džennet, a za ovo dalje čitam Kur'an kako ga čitao i Muhamed Ikbal. Stavljam akcenat na ajeta u kojima prepoznajem sebe. Preskačem ajeta u kojima se Bog obraća nevjernicima i sl. Ljudi komplikuju ono što je vrlo jednostavno.
Enes Karić

POTREBA ZA POVRATKOM ETIČKIM TUMAČENJIMA KUR'ANA

http://www.academia.edu/15278747/Potreb ... ima_Kurana
jasko_ba

#997 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

http://www.iflscience.com/space/gravita ... first-time
A mogli su samo procitati znate vec sta :lol: :-)
Optimus Prime

#998 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

jasko_ba wrote:http://www.iflscience.com/space/gravita ... first-time
Ovo je sljedeci kandidat za reinterpretaciju:

Or (the unbelievers’ state) is like the darkness in a deep sea. It is covered by waves, above which are waves, above which are clouds. Darknesses, one above another. If a man stretches out his hand, he cannot see it.... (Quran, 24:40)
jasko_ba

#999 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Optimus Prime wrote:
jasko_ba wrote:http://www.iflscience.com/space/gravita ... first-time
Ovo je sljedeci kandidat za reinterpretaciju:
Or (the unbelievers’ state) is like the darkness in a deep sea. It is covered by waves, above which are waves, above which are clouds. Darknesses, one above another. If a man stretches out his hand, he cannot see it.... (Quran, 24:40)
:mrgreen: Ocekujem "doktora" da se oglasi preko youtube kanala, red je
Image
S4mpion

#1000 Re: Svijet bez religija

Post by S4mpion »

Nauka napreduje, hvala Bogu.
Locked