djaba objasnjavati, jos ce lik napisati da je ban kulin pisao bosanskim jezikom, a zlobnici iz RS-a bosnjackimKitrona wrote:breuer wrote:Sve navedeno izgovorio na talijanskom jezikuKitrona wrote:Garibaldi je rekao: "Stvorili smo Italiju, sad moramo stvoriti Talijane".
Talijanski jezik je nastao iz Toskanskog i takodjer je moderna stvar. Nije da se nisu razumjeli prije toga jer su svi jezici Apeninskog polutoka u biti izvedenice latinskog ali je ipak bilo podosta razlika.
Okupatorske zastave na Bobovcu
-
vade_mecum
#976 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#977 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
aha a ide tako kad su katolici u pitanju??? tada frcaju glave ko zrele lubenice:) da se razumijemo sto takodje ne osporavam samo ne volim nikako te vise nego cudne arsine rezonovanja gdje u pozadini price stoji da je katolicanstvo u stvari vjera straha i sile a islam vjera mira i prosperiteta.....Fudo387 wrote:Nije bolan hrasno tako.
Pa ti si zivi dokaz da nije. Zar mislis da nisu sve sto su osvojili mogli prevesti na Islam jednostavnim nabadanjem na kolac onih koji to nece, da su to htijeli i da im je bilo dozvoljeno?
Ne ide to tako.
-
Fudo387
#978 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Pa jebi ga, ide.hrasno38 wrote:aha a ide tako kad su katolici u pitanju??? tada frcaju glave ko zrele lubenice:) da se razumijemo sto takodje ne osporavam samo ne volim nikako te vise nego cudne arsine rezonovanja gdje u pozadini price stoji da je katolicanstvo u stvari vjera straha i sile a islam vjera mira i prosperiteta.....Fudo387 wrote:Nije bolan hrasno tako.
Pa ti si zivi dokaz da nije. Zar mislis da nisu sve sto su osvojili mogli prevesti na Islam jednostavnim nabadanjem na kolac onih koji to nece, da su to htijeli i da im je bilo dozvoljeno?
Ne ide to tako.
Eto ti drugi svjetski rat i vidi sta su radili pravoslavcima po Hercegovini, a zamisli kakve su one srednjovijekovne pape bile opicene. Hos nes, lomaca jarane.
- hrasno38
#979 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Hehehehe kako vas par prave nemusti pa to je za price......kad vam postavim konkretno i argumentovano pitanje samo ga lagano preskocite a pitanje je bilo "KOME DA VJERUJEM" Evo ja ne vjerujem ni jednom tvom izvoru istorijskih fakata!!! Sta cemo sad???? Evo ovdje je moje pitanje na koje mi niko od vas velikih istoricara nije odgovorio!!!!hAZNADAR wrote:Dzaba objasnjavati pojedinima osnovne fakte iz historije.
Pocev od vjerskih prilika u Bosni prije Osmanlija, pa do historijata imena. Plus spomenuti opcu praksu u cijelom svijetu kako narodi datiraju i tumace svoju historiju.
Toliko nepobitnih cinjenica je spomenuto a ekipa Hrasno, ludzak,.. i dalje svoje.
Ne volim psihoanalize i taj nacin diskutovanja sa neistomisljenikom ali je ocigledno da spomenuta ekipa ima zestoke komlekse nize vrijednosti cim svoj narod ovako tumace i ovako nipodastavaju.
Na svaku izrecenu glupost se nasao pravovremen odgovor koji bi svakog normalnom ili razuvjerio ili bar ucutkao. Likovi jednostavno imaju potrebu za ovim crnjakom.
http://forum.klix.ba/okupatorske-zastav ... #p11909903
-
vade_mecum
#980 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
malo pretjerujesFudo387 wrote:Pa jebi ga, ide.hrasno38 wrote:aha a ide tako kad su katolici u pitanju??? tada frcaju glave ko zrele lubenice:) da se razumijemo sto takodje ne osporavam samo ne volim nikako te vise nego cudne arsine rezonovanja gdje u pozadini price stoji da je katolicanstvo u stvari vjera straha i sile a islam vjera mira i prosperiteta.....Fudo387 wrote:Nije bolan hrasno tako.
Ne ide to tako.
Eto ti drugi svjetski rat i vidi sta su radili pravoslavcima po Hercegovini, a zamisli kakve su one srednjovijekovne pape bile opicene. Hos nes, lomaca jarane.
- hrasno38
#981 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Kako moze biti pobunjenik onaj koji je tu rodjen i koji je na svome????!!!!Fudo387 wrote:Od pobunjenika.Ali Kemal wrote:Od cega su onda dobre Osmanlije napravili Ćele kulu?Fudo387 wrote:Otomanska imperija se sirila macem, sa njom je dosao Islam kojeg lokalno stanovnistvo nije moralo prihvatiti ako to ne zeli. Ne postoji koncept prisile prelaska na Islam, instrukcije su da to moras sam sa sobom rascistit. Stoji to da su neki ljudi zbog licne koristi i drustvenog statusa vjerovatno prihvatili Islam, ali poenta je da te niko nije mogao na to prisiliti uz prijetnju da ti otfikari glavu kao sto je to slucaj sa katolicanstvom.
-
hAZNADAR
#982 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Jasta neg smijesno citati tebe i hrasnog.Ludzak wrote:
Smijesno nesta ?
Da cujem vas... Da li je iko prije 1992 god cuo za ljiljane? Nije niko dok nije Alija dosao. A da govorim da su muslimani (Danasnji Bosnjaci) za vrijeme II svj. rata mahali šahovnicama mislim da nema potrebe.
Da, današnji Bošnjaci nisu ništa drugo nego politička novotarija.
Ja sam prije 1992 cuo za ljiljane, vrlo lako - procitao o historiji.
Cuo i za Bosnjake, odnosno procitao.
Prije prvih izbora je Adil Zulfikarpasic izasao iz SDA i osnovao Muslimansku Bosnjacku Organizaciju - MBO.
Sam Alija bio i ostao zestoki protivnik nacija i opcenito nacionalnog identieta o cemu je pisao i u svojoj deklaraciji.
Bosnjacko ime vraceno na saboru intelektualaca gdje velika vecina nije bila u SDA.
Za vrijeme WWII muslimani mahali svim zastavama, bilo ih je i u partizanima i u ustasama, i cetnicima i SS,.. gdje sve ne. Zato sto nisu imali svoju politiku pa su bili svaciji.
Ali me nebi iznenadilo da o svemu sto se tice Bosnjaka kroz historiju imas identicni isti stav kao srpski nacionalisti i mitomani.
Ono po cemu se poznaju srpski mitomani je sljedece:
- Bosnjaci ne postoje - to je Alija izmislio.
- Bosanski jezik ne postoji.
- Bosnjaci postoje tek od dolaska osmanlija kada su bivsi Srbi i Hrvati iz koristi ili straha izdali vjeru pradjedovsku i postali narodni neprijatelji.
- Islam nazadna vjera
- U WWII muslimani svi ili bar vecinom bili u ustasama i bili najveci koljaci.
- Bosnjaci kriju krscansku historiju Bosne zbog kompleksa izdaje.
To je alfa i omega srpske mitomanije.
Ovdje smo i ja i ostali podastrli masu historijskih cinjenica, fakti, ispravili mnoge vase greske,.. a vi i dalje isti crnjak o nama.
Vise je nego jasno da bilo kakva rasprava o historiji nema smisla. Vas ozbiljno ili tresu zestoki kompleksi nize vrijednosti ili jednostavno niste ono za sta se predstavljate.
Last edited by hAZNADAR on 30/10/2015 20:44, edited 1 time in total.
-
zenit dozic
#983 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Zato ima praoslavna i katolička crkva vremena da blagosilja ratne zločincehrasno38 wrote:hahahahah jeos jedan biser od mnogih....cuj IZ....nema vremena IZ da se posveti tome jer uce dove onome ko je unistio Bobovac!!!! Ko tebi da PC i tastaturu kuku majko!!!BAK-eV wrote:Svako moze trolati, dok se ovo stanje na terenu ne sredi.zenit dozic wrote:I kakve veze sa temom imaju Osmanlije, pokrštavanje i ovo ostalo o čemu pišete![]()
hrasno38 trola nebi li temu odveo u sasvim novom pravcu, izgleda u tome je uspio čim ste se navukli
Treba urediti taj prostor, ograditi ga, postaviti sluzbene zastave i srednjovjekovna obiljezja i nema onda trolanja!
Sramote je od Bosnjaka Varesa ali i IZ, BZKP, da se ne brinu o ovom spomeniku bosnjacke kulturne bastine.
IZ ima puno mana, ali barem nije blagosiljala ratne zločince i mi Bošnjaci ili ti ga krvoločni muslimani kako nas želiš predstaviti imamo puno mana ali barem nismo rušili tuđe bogomolje ko ti tvoji iz UZP
Ovo boldano, ma naši vlastodršci nisu ništa u stanju osim puniti vlastite džepove, ali i mi kao narod smo na niskim granama kad dopuštamo i ovim anamo našim a i ovim okupatorima da rade šta hoće
-
prog321
#984 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Islam je bio revolucionaran jer je prihvatao druge vjere i obicaje a do tad nijedna ozbiljna civilizacija nije to radila.
Krscanstvo je tad egzistiralo pod parolom: cuius regio eius religio .
A pocinju se mijenjati nakon kreacije protestantizma.
Tada kscani prvi put (znaci 17 vijek) pocinju prihvatati druge religije u svojim drustvima.
Krscanstvo je tad egzistiralo pod parolom: cuius regio eius religio .
A pocinju se mijenjati nakon kreacije protestantizma.
Tada kscani prvi put (znaci 17 vijek) pocinju prihvatati druge religije u svojim drustvima.
- hrasno38
#985 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Pa jeste nesto slicno ko Osmanlije u Armeniji.....samo oko 1.000.000 ljudi ili ti genocid za koji Srebrenica izgleda ko djecija igra,,,,ali gdje cu to reci za "majku Tursku"!!Fudo387 wrote:Pa jebi ga, ide.hrasno38 wrote:aha a ide tako kad su katolici u pitanju??? tada frcaju glave ko zrele lubenice:) da se razumijemo sto takodje ne osporavam samo ne volim nikako te vise nego cudne arsine rezonovanja gdje u pozadini price stoji da je katolicanstvo u stvari vjera straha i sile a islam vjera mira i prosperiteta.....Fudo387 wrote:Nije bolan hrasno tako.
Ne ide to tako.
-
zenit dozic
#986 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
ČUj kome ćeš vjerovati, pa valjda Periću i ekipi iz UZPhrasno38 wrote:Hehehehe kako vas par prave nemusti pa to je za price......kad vam postavim konkretno i argumentovano pitanje samo ga lagano preskocite a pitanje je bilo "KOME DA VJERUJEM" Evo ja ne vjerujem ni jednom tvom izvoru istorijskih fakata!!! Sta cemo sad???? Evo ovdje je moje pitanje na koje mi niko od vas velikih istoricara nije odgovorio!!!!hAZNADAR wrote:Dzaba objasnjavati pojedinima osnovne fakte iz historije.
Pocev od vjerskih prilika u Bosni prije Osmanlija, pa do historijata imena. Plus spomenuti opcu praksu u cijelom svijetu kako narodi datiraju i tumace svoju historiju.
Toliko nepobitnih cinjenica je spomenuto a ekipa Hrasno, ludzak,.. i dalje svoje.
Ne volim psihoanalize i taj nacin diskutovanja sa neistomisljenikom ali je ocigledno da spomenuta ekipa ima zestoke komlekse nize vrijednosti cim svoj narod ovako tumace i ovako nipodastavaju.
Na svaku izrecenu glupost se nasao pravovremen odgovor koji bi svakog normalnom ili razuvjerio ili bar ucutkao. Likovi jednostavno imaju potrebu za ovim crnjakom.
- GeeTnT
#987 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Rekoh ja da se rehabilitacija Draze nije desila zbog dokaza o nevinosti, nego zbog toga sto jos uvijek vecina u Srbiji smatra da je klanje nesrba ispravna stvar...hrasno38 wrote:
Pa jeste nesto slicno ko Osmanlije u Armeniji.....samo oko 1.000.000 ljudi ili ti genocid za koji Srebrenica izgleda ko djecija igra,,,,ali gdje cu to reci za "majku Tursku"!!
Tvoje pominjanje Srebrenickog genocida ka djecija igra, samo potvrdjuje gore navedenu tezu...
-
breuer
#988 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Bosanski jezik je ustvari stariji od talijanskog!
Ta će talijanski
Ta će talijanski
- Gojeni H
#989 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ako su se carstva sirila silom, islam se NIJE sirio macem. Islam STROGO zabranjuje konverziju silom. Uporedjivati perverznu kvazi-vjersku "gangsta" grupu zvanu ISIS sa bilo kakvom drzavom je imbecilno.Bodkin wrote:Cekaj, sta su pokusali objasniti? Ti fakat tvrdis da se islam nije sirio macem nego nekom zeljom naroda azije, afrike i dijela balkana? Prvo to.Gojeni H wrote:
Tema nema nikakve veze s ovim, ali ne mogu odsutiti.
Smijesan si ti sa svojom izjavom. Nema nijednog dokaza o nasilnom osmanskom uvodjenju naroda u islam - NIJEDNOG.
Zato Ima vise dokaza da je pravoslavna crkva prosperirala pod osmanskom vlascu.
Eto lijepo je bilo preci na islam i postati vojni obveznik i ratovati po Iraku, Rusiji, i ostalim rubnim dijelovima carstva ...![]()
Mnogi daleko uceniji od tebe su pokusali objasniti ovaj fenomen, od vjerskih do historijskih autoriteta.
Cak i usporedba Albanije i Bosne ne stoji, radi jake plemenske tradicije kod Albanaca, a nimalo prisutne u Bosnjaka.
Jedino jaka veza izmedju naroda i Bosanske crkve, silom prekinuta, moze objasniti ovaj fenomen (objasnio hAZNADAR).
Isto kao sto prisna veza sa islamom moze objasniti kasniju jaku ratnicku tradiciju branilaca granice carstva.
Drugo, onaj komedijas je u prvom postu napisao kako su ljudi prelazili na katolicizam iz koristi. Dakle cak i da odvojimo sirenje macem, hoces da kazes da ljudi na islam nisu orelazili cak ni iz koristi?
Islam se sirio na Maleziju, Indoneziju i zapad Afrike bez da je ikada ijedan muslimanski vojnik stupio nogom na to tlo.
Naravno da su ljudi prelazili na islam i iz koristi. Ali govoriti o vecini, ili cak vecem broju prelazaka na taj nacin, je modus operandi velikosrpske i velikohrvatske propagande.
Ponovo, mislio sam da govorimo o Osmanskom carstvu? Valjda bi u crkvenim spisima ostao zapisan barem jedan veliki dogadjaj gdje je katolicko ili pravoslavno stanovnistvo nasilno prevedeno na islam?
Ovde ne govorimo o "dobroti" Osmanskog carstva prema podanicima. Govorimo samo o cinjenicama i velikosrpskim, velikohrvatskim i jugoslavenskim prevarama.
-
prog321
#990 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Tada su Osmanlije vec izgubile carstvo. Znaci kraj monarhije, kraj carstva.hrasno38 wrote:
Pa jeste nesto slicno ko Osmanlije u Armeniji.....samo oko 1.000.000 ljudi ili ti genocid za koji Srebrenica izgleda ko djecija igra,,,,ali gdje cu to reci za "majku Tursku"!!
Nove linije , manje religiozne su preuzele kontrolu drzave.
Turci su se ogradili od Osmanlija kad su vidjeli da im carstvo propada.
- hrasno38
#991 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Nisam ni rekao da je blagosiljala ratne zlocine ali zato jeste ucila dove onima koji su unistili bosansko kraljevstvo i najvecu BiH ikada....za mene je to isto ratni zlocin!!! Decko moram ti reci da si poprilicno limitiran....jer ako sam ja bio u A BiH a jesam sve 4 godine onda ko su ti moji sto su rusili tudje bogomolje. Moja jednica nije ni jednu jer mi smo drzali TRg Heroja, malo skakali po Igmanu i Bjelasnici ali nije pala ni jedna bogomolja jer A BiH to nije radila....jeste doduse znala ubijati hrvtaske civile al jebi ga rat je bio.......naravno opet to nije radila moja jedinica nego dzukele u uniformamoma A BiH....ne postoji vjera mira jer ako nista onda je istorija dokazala da iza svakog rata u istoriji/povijesto u pozadini stoji vjera ili bolje receno nakaradnto tumacenje vjere a najbolji primjer je danasnji IDILzenit dozic wrote:Zato ima praoslavna i katolička crkva vremena da blagosilja ratne zločince![]()
IZ ima puno mana, ali barem nije blagosiljala ratne zločince i mi Bošnjaci ili ti ga krvoločni muslimani kako nas želiš predstaviti imamo puno mana ali barem nismo rušili tuđe bogomolje ko ti tvoji iz UZPpa ti i dalje pričaj koja je vjera mira a koja ne, sve se vidi na terenu.
Ovo boldano, ma naši vlastodršci nisu ništa u stanju osim puniti vlastite džepove, ali i mi kao narod smo na niskim granama kad dopuštamo i ovim anamo našim a i ovim okupatorima da rade šta hoće
- Gojeni H
#992 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
hrasno38 wrote: Cuj ne postoji koncept prisile!!!! Koncept je kao i kod svih osvajaca vrlo jednostavan ili hoces ili ako neces najebo si!!!
Kako su Seldzuci (iliti Osmanlije kasnije) prihvatili islam?
Na koji nacin su pravoslavci u Vojnoj Krajini zadrzali svoja vjerovanja u katolickom carstvu?
Na koji nacin objasnjavas broj pravoslavaca u Bosni, kada je danas prihvacena historijska cinjenica da ih je prije Osmanlija bilo samo u istocnoj Hercegovini?
Previse se udaljavamo od teme.
- Gojeni H
#993 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ne mogu se sloziti s boldiranim u potpunosti, ostalo je u redu.pasha078 wrote:Da malo pojasnimo toleranciju Islama.
Islam, u srednjovjekovnom kontekstu, jeste tolerantniji od krscanskih religija. No greska je opisivati tu toleranciju u smislu neke pretece prosvetiteljstva. Naprotiv, Islam je vise 'slijepa ulica' nego ideoloski preteca Prosvijecenosti.
Tolerancija u islamu nije sekularna u osnovi (poput danasnjeg koncepta), vec duboko religiozna. Postuju se 'religije knjige' docim neke druge religije, kao pagani npr se nemilice trijebe. Takodjer, pripadnik Islama ne moze mijenjati religiju, kazna za to je smrt. Tolerisane religije poput krscanstva nemaju ista prava kao muslimani, iako im je puko prezivljavanje omoguceno, u sudskom, ekonomskom i politickom smislu su potlaceni.
Sto se tice Osmanskog Carstva, liberalna faza, o kojoj seovdje prica, zavrsava se u doba Sulejmana. Tada snazi Perzijsko carstvo, naravno shiitsko, te Osmanilje preuzimaju ulogu branitelja sunitske vjere. Dolazi do progona i netolerancije shiita, kao i raznih heterodoxnih derviskih sekti. Netolerancija se siri i na Balkan, te u 17. Vijeku imamo prisilnu islamizaciju u Slavoniji, npr. No ovakve stvari su sporadicne, tako da nemamo planske, organizovane islamizacije kao npr katolizacija Spanije.
Dakle neka limitirana tolerancija, da, ali daleko od neke srednjovjekovne verzije liberalne drzave.....
1. Ne mozemo govoriti o "pukom prezivljavanju". Dokaz su izgradjene crkve, te krscanski zemljoposjednici i trgovci.
2. Koliko je "efektivan" bio osmanski progon siita, govori podatak o broju alevita u Turskoj danas, te prisustvo Bektasija na Kosovu i zapadnoj Makedoniji.
-
prog321
#994 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Cuj, puko prezivljavanje ?
Pa pravoslavci u BiH su dozivjeli renesansu za vrijeme Osmanskog carstva. Dobili posjede, izgradili gradove i crkve.
To ne lici na puko prezivljavanje.
Ne budite smjesni.
Bili su u sluizbi carstva kao i muslimani.
Zapamtite da u Osmanskom Carstvu nije bilo privatnog vlasnistva. Sva zemlja i imanja su imale samo jednog vlasnika,
Sultana. I po zasluzi si dobivao da ih koristis.

Pa pravoslavci u BiH su dozivjeli renesansu za vrijeme Osmanskog carstva. Dobili posjede, izgradili gradove i crkve.
To ne lici na puko prezivljavanje.
Ne budite smjesni.
Bili su u sluizbi carstva kao i muslimani.
Zapamtite da u Osmanskom Carstvu nije bilo privatnog vlasnistva. Sva zemlja i imanja su imale samo jednog vlasnika,
Sultana. I po zasluzi si dobivao da ih koristis.
Last edited by prog321 on 30/10/2015 20:29, edited 1 time in total.
- Ali Kemal
#995 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Odakle onda manastiri u Bosni u pred'tursko dobaGojeni H wrote:Na koji nacin objasnjavas broj pravoslavaca u Bosni, kada je danas prihvacena historijska cinjenica da ih je prije Osmanlija bilo samo u istocnoj Hercegovini?
-
prog321
#996 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ali Kemal wrote: Odakle onda manastiri u Bosni u pred'tursko doba
Popio neku opaku brlju pa dobio cudne snove ?
-
hAZNADAR
#997 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Da sta cemo sad?hrasno38 wrote:Hehehehe kako vas par prave nemusti pa to je za price......kad vam postavim konkretno i argumentovano pitanje samo ga lagano preskocite a pitanje je bilo "KOME DA VJERUJEM" Evo ja ne vjerujem ni jednom tvom izvoru istorijskih fakata!!! Sta cemo sad???? Evo ovdje je moje pitanje na koje mi niko od vas velikih istoricara nije odgovorio!!!!hAZNADAR wrote:Dzaba objasnjavati pojedinima osnovne fakte iz historije.
Fakte koje sam postirao ces naci i od Klaica, Klaicke, Jalimama, Cirkovica, Dinica, Hadzijahica, Fine, Malcolma, Coskovica, Lovrenovica, Solovjeva, Truhelke, Sidaka,...... cak ih ni nacionalisti poput Glusca, Imamovica, Corovica, Starcevica,.. ne negiraju.
Misljenja oko Crkve Bosanske se razilaze samo oko tumacenja ucenja - po nekima je hereticka dualisticka a po nekima narodna crkva kao odmetnut ogranak katolicizma/pravoslavlja.
Ali niko ne umanjuje znacaj i cinjenicu da je zvanicna katolicka i pravoslavna crkva tog vremena vide kao hereticku. Kao i pritiske Svete Stolice, krizarske vojne, politicki prestiz Kotromanica i sl.
Bosnjane i Bosnjake poslije u osmanskom carstvu takodjer niko ne negira - niko od historicara. Razlika je samo sto ih neko tumaci kao narodnu a neko kao regionalnu odrednicu.
Cak i oni historicari koji nas tumace kao bivse Srbe ili Hrvate - to datiraju iz vremena prije Kulin bana,.. odnosno Bosnjani su se odrodili od svog naroda prije uspostave drzave.
Osmansku vladavinu tumace takodjer razlicito ali niko ne tvrdi da je bilo prisile na vjeru. Procitaces mnogo toga o okrutnoj vladavini sile i nametima haracima,. ali istovremeno da je i u ostatku Evrope bilo isto - to je bio srednji vijek - nimalo blag nigdje. Negdje nabijanje na kolac a negdje spaljivanje na lomaci. Negdje harac u krvi a negdje primus nocte.
Pobunu Husein Kapetana ces isti naci samo u razlicitim tumacenjima. Negdje je samo borba za autonomiju a negdje samo njegova licna sujeta i koristoljublje ajana. Niko ne negira niti krije da je vijece prvaka ipak proglasilo politicku autonomiju u uspostavilo diplomatske kontakte sa drugima.
WWII imas masu knjiga gdje cak neces naci ni tumacenja muslimana po tvojoj predstavi a kamoli fakte. Naci ces da su muslimani ucestvovali u svim vojskama a nisu imali svoju. I kao vrlo malobrojan narod, takodjer i mala vojna komponenta u bilo kojoj vojsci. NDH, ustase, 99% Hrvati.
Wikipediju fino izbaci u tumacenjima ali uzmi osnovne fakte koje se ne mogu slagati poput datiranja, ucesnika, jasnih dogadjaja,..
Ako te historija uopce interesuje. Ali sumnjam jer ovo sto citam od tebe i slicnih su samo predrasude, stereotipi i rekla kazala. Sa zestokim smradom mitomanije.
I sto je najgore - u to ste toliko ubijedjeni da nema tih fakti, cinjenica koje bi vas razuvjerile.
Mogao bih ti sad postirati masu spomena Bosnjana, masu spomena o Crkvi Bosanskoj koji je jasno tumace kao najbitniju konfesiju, masu spomena Bosnjaka za osmanlija i kako je jezik evoluirao(Serbi, Srblji, Srbi, Horvati, Latinini, Bosnjani, Bosnjaci, Bneci, Mleci). Mogao bih ti o tvorbi licnih imena i razlicite korijene toga. Sve oko Huseinove pobune i pokusaja autonomije, sve oko pokusaja autonomije prilikom otpora Austriji, opcenito o nacionalizmu i islamu, lutanjima muslimana u proslom vijeku,.. ali za ime Bozje zasto? Kada znamo i ja i ti da bi to bilo gubljenje vremena i da ces istu pricu.
Ili vas drmaju zetoki kompleksi nize vrijednosti ili jednostavno niste ono za sta se predstavljate.
-
hAZNADAR
#998 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Koji manastiri?Ali Kemal wrote:Odakle onda manastiri u Bosni u pred'tursko dobaGojeni H wrote:Na koji nacin objasnjavas broj pravoslavaca u Bosni, kada je danas prihvacena historijska cinjenica da ih je prije Osmanlija bilo samo u istocnoj Hercegovini?
Vecina manastira podignuta za turske(koje li ironije).
Svi ti manastiri u Bosanskoj krajini nisu postojali u prije osmanlija. Svaki manastir je necija zadudzbina - pa koji je to pravoslavni vladar podigao manastir u Bosni. Pravoslavna crkva takodjer je imala svoje zapise, racunicu, izvjestaje gdje se koji iguman salje, koliko gdje sta,.. nigdje se ne spominje niti jedan manastir u Bosni.
Danas se historija olako prepravlja cak i od strane SPC pa se godine osnivanja pomjeraju koji vijek prije. A nigdje zapisa o tome, ni ko je podigao, ni odakle lova za to. Samo tu i tamo kao neki fragment iznad vrata koji se moze tumaciti kao Dragutin i eto - srpski kralj Dragutin.
Ali necu dalje - nadji mi te manastire po imenu pa da istrazimo dali uopce imaju rodni list. Kao sto imaju Sopocani, Zica, Studenica,... da vidimo. Do daljnjeg - karta Sime Cirkovica koju je samo uradio na osnovu almanaha SPC.

-
hAZNADAR
#999 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Poenta je u tome da ljudi iz politickih pobuda ili predrasuda vjeruju u sto hoce da vjeruju pa se hvataju za izuzetke. Tema je tebi okoncana spornim dovistem koje samo u tvojoj glavi dokazuje nesto.gospodja profiterka wrote:Ova je diskusija davno okončana, prije desetak stranica.
Poenta je da niko nikoga ne može otjerati s Bobovca, baš kao što niko nikoga ne može natjerati na Bobovac. Svako sam bira gdje će ići i šta će slaviti. Svako sam. Prema tome...
KRALJEVA SUTJESKA
Džamija u Kraljevoj Sutjesci je smještena u dijelu zvanom Prijeko na lijevoj obali rijeke Trstionice. Prema narodnom predanju , džamija je sagrađena 1463. godine i to za samo nekoliko dana. Na tom mjestu u Sutješkoj kotlini je sultan Mehmed Fatih odmarao sa svojom vojskom prilikom osvajanja Bobovca. Prilikom obavljanja namaza usadio je štap (sùtru) koja se postavlja prilikom obavljanja namaza na otvorenom. Tokom obreda primijetio je mrava kako se u vidu spirale uspinje na vrh štapa i vraća nazad. S obzirom na učenost i nadahnuće, što je bilo primjetno u slučaju ovog velikana, kao i činjenicu da je bio okružen uglednicima i intelektualcima, shvatio je to kao znak da na ovom mjestu treba da sagradi džamiju. On je to i učinio.
"Na Bobovcu postoje dva šehitluka. Jedan je iznad Bobovca, na mjestu zvanom Meterizi, a drugi je ispod Bobovca, na Sastavcima. Nije poznato od kada se dove uče na «Sastavcima pod Bobovcem», ali se zna da je ta dova učena “u nedjelju prije zadnjeg petka u augustu”, kada je učena i dova u Kraljevoj Sutjesci. Tako je bilo sve do 1947. god. kada je okupljanje i učenje dove zabranjeno. Prema kazivanju najstarijih mještana sela s tog prostora , dvije-tri godine poslije 1947. dovište je premješteno na Meterize, iznad Bobovca, a zatim je i ta trdaicija prekinuta.
Nekada su se ovdje nalazile kubúre s nišanima različitih oblika, a danas, nakon skoro pedeset godina, što prestankom postojanja tog dovišta, što zbog zuba vremena ili nesavjesnog odnosa pojedinaca koji su među kuburama napravili krečanu, više nema nema nijednog nišana. Jedna glava nišana, koja se dugo pomicala po livadi, prenesena je u mezarje Poljane kako bi bila sačuvana. Posljednjih nekoliko godina nekolicina vjernika entuzijasta iz sela Mijekovići i Dragovići, na čelu sa svojim imamom Rasim-ef. Gljivom, dolazi na šehitluke i uči dovu.
Imami medžlisa IZ Kakanj su prošle godine, zajedno s imamima medžlisa IZ Kakanj i Vareš, te te džematlijama s prostora navedenih medžlisa, održali prigodan program uz podne-namaz, proučen je i kelime-i- tewhid, akraću prigodnu poruku uputio je glavni imam Medžlisa IZ Vareš prof. Sadžid ef-Ramić.
U ovom trenutku velika vecina Bosnjaka itekako postuje predosmanski period i priznaje ga kao svoj. Kulin i Tvrtko su uvijek imali svoj znacaj.
A kada vec spominjes doviste pod Bobovcem,.... zapitaj se otkud obicaj u Bosni da se muslimani okupljaju na dovistima na odredjene datume po fiksnom kalendaru a ne hidzretskom. Kao sto danas imamo Ajvatovicu, Lastavicu, Djevojacku pecinu, pa i ovo pod Bobovcem,.. ranije je toga bilo vise. Okupe se muslimani na otvorenom na odredjeni dan da prouce neke dove. Neces naci u islamskom svijetu takav obicaj.
Pa onda malo prouci ucenja, vjere i obicaje u predosmanskoj Bosni. Preporucujem Jaroslava Sidaka, Saliha Jalimamai i Peju Coskovica. I uporedi.
- hrasno38
#1000 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Milina citati....osmanlije na ranu ih priviti....islam neprevazidjen....Bosna okupana precima danasnjih Bosnjaka prije nekih hiljadu godina....katolicansto i pravoslvalje na kurac vjere koje iskljucivo sijeku glave (pogotovo katolicanstvo).....naravno osmanlije oslobodioci i prosvjetitelji......e pa zato i jesmo gdje jesmo sto vecina naroda tako misli pa nam u XXI vijeku mogu zavrtati usi raznorazne vjerske nakarde iz svih konfesija koje ovakvi slusaju kao da je srednji vijek a obrazovanje je misaona imenica