Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
akaunt wrote:
Joook jok jok 'ladno 'ladno....
Da ti pomognem... Ubili ga njegovi jer je bio protiv Hrvatskog uticaja u Bos... joj jarane ja ne mogu od smijeha dalje.
P.S. B K
Ma pretpostavio sam da je Blaz Kraljevic.
@oče makarije-okolnosti pod kojima je ubijen presudjeni ustaski terorista Pavlovic su dosta mutne.
Pa nisam ni Prle ni Tihi, što da se krijem. Samo istina , to je moje oruzje!
Nego, da se vratimo Bugojancima... I obećavam neću više jer nije u uskoj svezi s temom.
Dakle , Kraljević! Blaz Kraljević! Krenuo iz Australije da bude dočekan ko oslobodilac grude Hrvatske , no u namjeri časnoj omete ga , uhićenjem, Australijska UDBA.
Docnije je ipak u namjeri uspio te se prikljucio pravednoj borbi.
Da se ne lazemo. Organizatori i prvi aktivni ucesnici u odbrani nacionalnih interesa su mahom kriminalci. Ogromna vecina osudjivana prije rata za teska krivicna djela a ono malo sto ih je sad zivih vucaju se po sudovima za razbijnistva, ucjene, pljacke itd itd. Još je zanimljivije da su skoro svi zaginuli od frendly fire.
PM72 wrote:Neću da vrijeđam čovjeka a i to da je on kao vojnik predavao raport generalu...
nema tu vrijedjanja.....to mi svi znamo kako su se cinovi dobijali u armiji nagradna odsustva....postujem nagradno odsustvo za dobre rezultate na gadjanju a sve ostalo je grebanje
Sa mnom bio Slovenac, bio sampion u skijanju, 14 dana nagradnog dobio, cini mi se.
Sportisti i muzicari su bili posebna i privilegovana kasta u armiji( kao nas Havana )......samnom je bio jedan sa kosova koji je bio kao likovni umjetnik....nikad nista nije radio samo za praznike a toga je uvijek bilo crtao i pripremao oe zidne novine...kaze on meni...hajde sa mnom u klub...ja cu reci da i ti dobro crtas a ja cu nacrtati i dati kao da je tvoje ..i mogao sam se tako svercati ali nisam i cak dobiti neko nagradno ali nisam htio zbog obuke koju sam imao do kraja obuke...bukvalno sam samo dva dana pred odsluzenje dosao u kasarnu blatnjav ko krme koje se valjalo u blatu...i nije mi zao ni sada
Svi bi ste vi uzeli nagradno ( da ne kazem ono od 15 dana) da ste mogli. Samo sad izigravate mangupe.
A ja sam cak dao krv, pa sam tu imo dva dana. Dakle sedamnaest dana! Znam da sam nešto konto da to spojim sa 29 Novembrom ali mi je falilo par dana pa da imam dvadeset dana i nisu mi dali.
...ebi ga...
Sarajmen wrote:Većina od onih što su služili vojni rok će reći da im je, to provedeno vrijeme i u njemu stečena iskustva , bilo od koristi u životu. Oficirski posao je bio na cijeni i nudio je znatne prednosti, koje su predstavljale kompenzaciju za određene limite, uobičajeno prisutne u organizacijama poluotvorenog tipa. Znanja stečena kroz različite nivoe školovanja su bila na cijeni, tako da su se nakon raspada JNA, poznatiji kao ''jugooficiri'' mogli brzo preangažovati u neku od novoformiranih vojski. Oficiri su svo vrijeme bili vođeni principom, ''jebo vojnika koji ne želi postati general''.
Evo ja nezalim ni jednog dana provedenog u armiji.....vjerovatno ima i onih koji zale jer kazu da su to gluposti i dzabe gubljenje vremena.....ja sam dosta toga naucio sto kasnije u obicnom zivotu nikada nebi...primjera radi moj komsija koji je u armiji sluzio LPA je na pocetku rata iz trocijevca 20/3 pogodio MIGa od prakticno prvog pucnja a i MIG je to bio prvi ni poslednji nalet.... ada nije bio u armiji taj nadlijeto i bobardovo....posle nije bilo letenja u tom dijelu jer su valjda se bojali protiv avionske vatre...bilo je to u reonu Kalesije
Tvoja teorija ima problem u tom sto sam termin vojnog (drzavnog) udara -puca, podrazumjeva promjenu vlasti protivustavnim sredstvima, a pokusavas da me ubjedis da puc nije uspio jer nije izglasan....
Al obzirom da argumentovano vec nekoliko puta ukazujem na, aj da ih nazovem nelogicnostima u tvojoj prici bez odgovora, ne vidim smisao daljnje rasprave
akaunt wrote:Vojniče Maraschino ! Odstupi !!!
Kako ide redosljed naredbi kod jutarnjeg postrojavanja?
Četa zbor!
Postoj se!
Miiii-rno !!!
Poooo-ravnaj se!!!
Miii-rno !!!
Voljno !
...onda ide dizanje zastave ( samo odlikaši )
...pa čitanje dnevne zapovjesti
Pa Miiii-rno
Na deeesno!
U koloni po dvoje napreee-d marš...
Strojeviii-m korakom ....
Prica vam nosilac značke "primjeran vojnik" !!!
A ako budete dobri izbeflat ću vam jutarnji raport koji sam predavao komandantu V Armijske Oblasti Generalu Martinu Špegelju!
desetari i "primerni" vojnici obično su bili uvlakači...
Nit sam bio desetar (razvodnik) nit primeran ,nego primjeran !
Predavao raport Martinu u maju mjesecu 1988 na slunju na vojno poligonskoj vjezbi gdje smo bili vod za zastitu IKM br 1 (koliko se sjecam i bilo je to jedino) a odatle cu vam prepricat jednu vrlo zanimljivu anegdotu,
Dakle radi se o 1988 godini , malo vise od samo dvije godine prije ovog gore videa. Samnom je bio u vodu i momak iz Nove Kapele Dj G. Tad smo poceli nosit one kape sa metalnom zvijezdom , i ovom nesretniku se petokraka malo nakrivila. Ma , jedva primjetno...
Mi smo prakticno vise bili straza oko IKM a ovaj je bio na ulzu u sator menzu. Prolazi Martin pored njega ( kako mi je on isprico kasnije) i ovaj stane mirno a Martin stade, vrati se i pravo pred njega : Jel vojniče , jel ti mislis da se tako moze nosit zvijezda petokraka? Jel ti mislis da si na svadbi pa da je tako mozes nakrivit? Odmah da si to popravio !
Tako je govorio Martin Špegelj u proljeće 88' !!!
Last edited by PM72 on 24/02/2018 13:48, edited 1 time in total.
Sarajmen wrote:Većina od onih što su služili vojni rok će reći da im je, to provedeno vrijeme i u njemu stečena iskustva , bilo od koristi u životu. Oficirski posao je bio na cijeni i nudio je znatne prednosti, koje su predstavljale kompenzaciju za određene limite, uobičajeno prisutne u organizacijama poluotvorenog tipa. Znanja stečena kroz različite nivoe školovanja su bila na cijeni, tako da su se nakon raspada JNA, poznatiji kao ''jugooficiri'' mogli brzo preangažovati u neku od novoformiranih vojski. Oficiri su svo vrijeme bili vođeni principom, ''jebo vojnika koji ne želi postati general''.
Evo ja nezalim ni jednog dana provedenog u armiji.....vjerovatno ima i onih koji zale jer kazu da su to gluposti i dzabe gubljenje vremena.....ja sam dosta toga naucio sto kasnije u obicnom zivotu nikada nebi...primjera radi moj komsija koji je u armiji sluzio LPA je na pocetku rata iz trocijevca 20/3 pogodio MIGa od prakticno prvog pucnja a i MIG je to bio prvi ni poslednji nalet.... ada nije bio u armiji taj nadlijeto i bobardovo....posle nije bilo letenja u tom dijelu jer su valjda se bojali protiv avionske vatre...bilo je to u reonu Kalesije
Zalim svaku sekundu provedenu na sluzenju vojnog roka - 14 metara i stravican gubitak vremena, kao i vrijeme provedeno u ratu uostalom. I jedno i drugo su stravican gubitak vremena i jedna vrsta zatvora. iskreno zavidim raji koja su izbjegla sluzenje, ono pisanje u krevet, gudra, derpe i ostali folovi.
Sarajmen wrote:Vojna vlast je bila podređena civilnoj, odnosno Generalštab JNA je bio podređen Predsjedništvu SFRJ. Bez njihove (civilne) saglasnosti nisu se usudili da urade ono što su smatrali da u tom vremenu treba. Vrlo je to jednostavno.
P.S. Ne tvrdim, al' mislim da je Vasil Tupurkovski bio u SAD-u kada je JNA trebala da dobije saglasnost za plansku reakciju, dakle nije ga bilo da glasa.
to ako se gleda sa tocke zakona...ali htjeli ili ne drzavni udar od strane srbije je vec dosta ranije bio izvrsen ali to pitanje niko nije postavljao u nadi da se sa Slobom moze naci rjesenje a na kraju je ispalo kako je ispalo
Ne zali ni ja.... pripremilo me za neke aspekte kasnijeg zivota. Osim toga, bilo je i zajebancije, pitja i pica, bilo j ei drugarstva...
Sarajmen wrote:Mislim da je taj status bio nekako vezan i za naredna 24 sata od okončanja vojnog roka, vjerovatno je računato vrijeme dok bivši vojnik ne dođe u svoje mjesto boravka/stanovanja. Dakle, i nakon ''kapije'', još 24 sata si bio vojnik.
bio si vojnik dok nedodjes u svoj opstinski vojni odsjek da se prijavis da si dosao sa odsluzenja
Edin H. wrote:
Zalim svaku sekundu provedenu na sluzenju vojnog roka - 14 metara i stravican gubitak vremena, kao i vrijeme provedeno u ratu uostalom. I jedno i drugo su stravican gubitak vremena i jedna vrsta zatvora. iskreno zavidim raji koja su izbjegla sluzenje, ono pisanje u krevet, gudra, derpe i ostali folovi.
Sarajmen wrote:Mislim da je taj status bio nekako vezan i za naredna 24 sata od okončanja vojnog roka, vjerovatno je računato vrijeme dok bivši vojnik ne dođe u svoje mjesto boravka/stanovanja. Dakle, i nakon ''kapije'', još 24 sata si bio vojnik.
bio si vojnik dok nedodjes u svoj opstinski vojni odsjek da se prijavis da si dosao sa odsluzenja
Jedan moj komsija je trebao da se skine u ljeto 1968. Duzio je neki M53, kojeg je mrzio kao crnog djavola.
Pred skidanje, prije povrata oruzja, on nagura punu cijev masti, nek se gusteri zajebavaju sa tim.
Kad ono medjutim: Rusi umarsiraju u Cehoslovacku, njega vrate sa zeljeznicke stanice na jos jedan veseli mjesec u JNA, a zaduzio je... pogodite koje oruzje?
Edin H. wrote:
Uh, pa ti si služio prije avgusta '85-e, ... ili si izgubio skraćenje.
seln wrote:
Ne zali ni ja.... pripremilo me za neke aspekte kasnijeg zivota. Osim toga, bilo je i zajebancije, pitja i pica, bilo j ei drugarstva...
J... drugarstvo, ukradu ti godinu mladosti, kada trebe same dolaze, redas ih ko salvete i onda"Atomski s lijeva" "Atomski s desna"
Come on
grantujem da si vise od godine mladosti sprco na obicne gluposti ......ovo sto danas u nekim republikama ex Yu sto sluze po pola godine je obicno sranje u odnosu na ono sluzenje ...ali i to je bolje nego nista
seln wrote:
J... drugarstvo, ukradu ti godinu mladosti, kada trebe same dolaze, redas ih ko salvete i onda"Atomski s lijeva" "Atomski s desna"
Come on
Da se ne lazemo, bilo je tu i onog "sva raja sluzila, samo ti nisi"... a u ruralnim krajevima se u slucaju nesluzenja dovodila u pitanje muskost nesudjenog vojnika i njgova sposobnost za zenidbu.