I pogrijesio si u tome.Kikibombona wrote:
Jesam li napisao da je nemoguce razdvojoti tacne od netacnih? Jesam!
Gubitak religije
- perfekcionista1
#976 Re: Gubitak religije
- perfekcionista1
#977 Re: Gubitak religije
Odakle si ti vjeru ucio kad tako pricas? Muhammed a.s je bio bezgrijesan sto se tice harama ali je znao donijeti pogresnu odluku sto se tice nekih dunjaluckih stvari jer nije Bog da sve zna. Par puta je pogresno procijenio situaciju i opomenut je da je ispravi ali to se ne smatra grijehom vec taktickom greskom, i to dvoje moras razvdojiti.ABH017 wrote:Nema tabu tema ili tema o kojim se ne može raspravljati. Muhammed a.s. je bio čovjek od krvi i mesa. Muslimani ga uzimaju za uzora, ali daleko od toga da je bio bezgriješan, što pojedinci žele "priheftati". U dosta hadisa je spomenuto kako je Muhammed a.s. uradio nešto, pa je poslije opomenut ili sam uvidio svoju grešku pa je ispravio. S
- skupljac_zeljeza
#978 Re: Gubitak religije
I ti si selektivan.perfekcionista1 wrote:Odakle si ti vjeru ucio kad tako pricas? Muhammed a.s je bio bezgrijesan sto se tice harama ali je znao donijeti pogresnu odluku sto se tice nekih dunjaluckih stvari jer nije Bog da sve zna. Par puta je pogresno procijenio situaciju i opomenut je da je ispravi ali to se ne smatra grijehom vec taktickom greskom, i to dvoje moras razvdojiti.ABH017 wrote:Nema tabu tema ili tema o kojim se ne može raspravljati. Muhammed a.s. je bio čovjek od krvi i mesa. Muslimani ga uzimaju za uzora, ali daleko od toga da je bio bezgriješan, što pojedinci žele "priheftati". U dosta hadisa je spomenuto kako je Muhammed a.s. uradio nešto, pa je poslije opomenut ili sam uvidio svoju grešku pa je ispravio. S
A zanimljivo da recimo ovako umna glava (kao da je prepisivao danima sa klix foruma) sve lijepo obrazloži i nije jedini i opet ih ima koji ga neće poslušati nego danas požuriti u džamije. Šteta što su ga cenzurisali.
Ovdje nisu, ali forum filtrira linkove.
http://www.s.o.u.r.c.e.ba/clanak/1401562246516/
- perfekcionista1
#979 Re: Gubitak religije
Ne disksutujem sa napacenim islamofobima!
- asurbanipal
#980 Re: Gubitak religije
perfekcionista1 wrote: Odakle si ti vjeru ucio kad tako pricas? Muhammed a.s je bio bezgrijesan sto se tice harama ali je znao donijeti pogresnu odluku sto se tice nekih dunjaluckih stvari jer nije Bog da sve zna. Par puta je pogresno procijenio situaciju i opomenut je da je ispravi ali to se ne smatra grijehom vec taktickom greskom, i to dvoje moras razvdojiti.
Netačno !
- ABH017
#981 Re: Gubitak religije
Učio u đamiji, u medresi, u divanhani ponekad, kad bi muderis imao vremena da sjedne sa nama.
Gdje piše da je Muhammed a.s. bio bezgriješan?
Nisam ni ja mislio da je griješio po pitanju vjere ili prenošenja iste. Allah ga je znao opomenuti kroz Objavu, pa mu reći, parafraziram: Ko si ti da kažeš da nekom neće biti oprošten grijeh (oprosti ako griješim, ove hadise sam čitao prije 20 godina, a neda mi se tražit pa da citiram).
Jesi li ti čitao raspravu na ovoj temi, ili si sad iz tramvaja "izletio" i pročitao samo moj post, pa "poletio" da odma' odgovoriš.
I onda značajno pitaš, gdje sam učio vjeru, pa onda ponoviš ono što sam ja napisao.
Ja kako sam naučio, samo su meleci bezgriješni i nisu uopšte u mogućnosti da pogriješe.
Ja sam insan, pa je moguće da sam pogriješio.
Nisam ni ja mislio da je griješio po pitanju vjere ili prenošenja iste. Allah ga je znao opomenuti kroz Objavu, pa mu reći, parafraziram: Ko si ti da kažeš da nekom neće biti oprošten grijeh (oprosti ako griješim, ove hadise sam čitao prije 20 godina, a neda mi se tražit pa da citiram).
Jesi li ti čitao raspravu na ovoj temi, ili si sad iz tramvaja "izletio" i pročitao samo moj post, pa "poletio" da odma' odgovoriš.
I onda značajno pitaš, gdje sam učio vjeru, pa onda ponoviš ono što sam ja napisao.
Ja kako sam naučio, samo su meleci bezgriješni i nisu uopšte u mogućnosti da pogriješe.
- perfekcionista1
#982 Re: Gubitak religije
Ja kazem TACNO!asurbanipal wrote:
Netačno !
- perfekcionista1
#983 Re: Gubitak religije
Haman si je najvise po tekijama ucio.ABH017 wrote:Učio u đamiji, u medresi, u divanhani ponekad, kad bi muderis imao vremena da sjedne sa nama.
Svi Poslanici su bili bezgrijesni i to je stav ehlus sunneta, konsenzus. Nikad nisu grijeh pocinili, greskice da jer su ljudi, ali ne i grijeh. Dakle sto se tice grijeha bili su bezgrijesni, a sto se tice gresaka dunjaluckih i pogresnih procjena nisu bili bezgrijesni.
Ne znam za taj hadis gdje je poslanik nekome rekao da mu nece biti oprosteno, znam za ajete gdje Allah koriguje poslanika pa ga kori sto je bio preblag pa dopustimo pojedinim da ne idu u bitku i tome slicno. To dakle nije grijeh vec greska.
- asurbanipal
#984 Re: Gubitak religije
perfekcionista1 wrote:
Ja kazem TACNO!
Ni to nije tačno.
- ABH017
#985 Re: Gubitak religije
Samo 2x u martu '95, sam išao u jednu travničku tekiju. A volio bih da sam više puta i češće išao i da i sad idem. Nemam ni jednu tekiju blizu pa me to koči.
Opet ću parafrazirat, jer nisam u prilici da nađem hadis i citiram.
Dakle, došao je mladić kod Muhammeda a.s. da ga pita da li će mu biti oprošten strašan grijeh koji je počinio. Kad ga je upitao šta je tako strašno uradio, ovaj mu je odgovorio da je umrla djevojka koju je on volio i namjeravao da oženi. Toliko je bio zaslijepljen da je poslije dženaze otkopao njeno tijelo i počinio blud nad njom (nije opisano na koji način, možda je samo ljubio, nebitno). Muhammed a.s. je ljutito ustao i istjerao mladića napilje, govoreći da mu grijeh neće nikad biti oprošten.
Poslije je dobio, gore spomenutu objavu gdje je kritikovan.
Dakle, došao je mladić kod Muhammeda a.s. da ga pita da li će mu biti oprošten strašan grijeh koji je počinio. Kad ga je upitao šta je tako strašno uradio, ovaj mu je odgovorio da je umrla djevojka koju je on volio i namjeravao da oženi. Toliko je bio zaslijepljen da je poslije dženaze otkopao njeno tijelo i počinio blud nad njom (nije opisano na koji način, možda je samo ljubio, nebitno). Muhammed a.s. je ljutito ustao i istjerao mladića napilje, govoreći da mu grijeh neće nikad biti oprošten.
- ABH017
#986 Re: Gubitak religije
Znam da šiije i neke sufije vjeruju u bezgrješnost 12 imama iz porodice Božijeg poslanika, pa logično i samog Muhammeda a.s. Kad su sunije u pitanju Muhammed a.s. je običan čovjek, koji je najljepšeg morala i ćudi, ali bezgriješan... ??? 
- Plavo-bijeli
#987 Re: Gubitak religije
ja sam negdje čitao da je taj hadis izmišljen...ABH017 wrote:Samo 2x u martu '95, sam išao u jednu travničku tekiju. A volio bih da sam više puta i češće išao i da i sad idem. Nemam ni jednu tekiju blizu pa me to koči.
- perfekcionista1
#988 Re: Gubitak religije
Ok opet se vracamo na istu pricu, sve i da postoji taj hadis. Je li znas napraviti razliku izmedju grijeha i greske? Hoces da kazes da je Poslanik ucinio grijeh jer je rekao da mu nece biti oprosteno, tj. jer nije znao a onda je dobio objavu da hoce, pa se ispravio??? To je greska a ne grijeh!
- ABH017
#989 Re: Gubitak religije
Prije svega, znao sam da će se odmah naći neko ko će reći da je hadis apokrifan. To me uopšte ne čudi.perfekcionista1 wrote:Ok opet se vracamo na istu pricu, sve i da postoji taj hadis. Je li znas napraviti razliku izmedju grijeha i greske? Hoces da kazes da je Poslanik ucinio grijeh jer je rekao da mu nece biti oprosteno, tj. jer nije znao a onda je dobio objavu da hoce, pa se ispravio??? To je greska a ne grijeh!
Hajmo s druge strane. Kad je Muhammed a.s. učio dove i molio Allaha dž.š. da mu oprosti grijehe, na koje grijehe je mislio? Na greške?
- ABH017
#990 Re: Gubitak religije
Zar nije grijeh uzeti sebi Božije pravo da nekom opraštaš ili ne opraštaš grijeh?
Ili je možda Allah dž.š. dao Muhammedu a.s. sifat praštanja?
Tobe jarabi.
Ili je možda Allah dž.š. dao Muhammedu a.s. sifat praštanja?
Tobe jarabi.
- Plavo-bijeli
#991 Re: Gubitak religije
Izgleda da je ipak imao grijeha.
Opet se ovdje spominju greške, a ne grijesi, ali čim traži oprost...Uvišeni Allah je Poslanika, s.a.v.s, privilegovao nad svim ostalim razumnim bićima oprostivši mu sve pogreške učinjene prije i poslije poslanstva. U tom smislu kaže: "Mi ćemo ti dati pobjedu da bi ti Allah ranije i kasnije krivice oprostio. (El-Feth, 1-2)
U jednom hadisu o zauzimanju za sljedbenike Poslanik s.a.v.s, kaže :" Doći će mi i reći 'Muhammede, ti si Allahov poslanik, pečat vjerovjesnika. Tebi su oproštene sve ranije i kasnije pogreške. Zauzmi se za na kod Gospodara.
- perfekcionista1
#992 Re: Gubitak religije
Molio se za oprost iz strahopostovanja i kao ukaz drugima da trebaju puno moliti za oprost. Rekoh, Muhammed a.s je cinio greske, ja to nebi nazvao grijehom jer grijeh podrazumjeva nesto sto zasluzuje sankciju a ne znam ni za jedno djelo koje je uradio a da to djelo zasluzuje kaznu od Allaha na ovom ili onom svijetu. To je vise greska, prijestup ili tacnije receno pokudjen postupak.ABH017 wrote: Kad je Muhammed a.s. učio dove i molio Allaha dž.š. da mu oprosti grijehe, na koje grijehe je mislio? Na greške?
- perfekcionista1
#993 Re: Gubitak religije
To navedeno upravo dokazuje moje tvrdnje. Govori se o greskama a ne o grijesima.Plavo-bijeli wrote:Izgleda da je ipak imao grijeha.Opet se ovdje spominju greške, a ne grijesi, ali čim traži oprost...Uvišeni Allah je Poslanika, s.a.v.s, privilegovao nad svim ostalim razumnim bićima oprostivši mu sve pogreške učinjene prije i poslije poslanstva. U tom smislu kaže: "Mi ćemo ti dati pobjedu da bi ti Allah ranije i kasnije krivice oprostio. (El-Feth, 1-2)
U jednom hadisu o zauzimanju za sljedbenike Poslanik s.a.v.s, kaže :" Doći će mi i reći 'Muhammede, ti si Allahov poslanik, pečat vjerovjesnika. Tebi su oproštene sve ranije i kasnije pogreške. Zauzmi se za na kod Gospodara.
-
r_faruk
#994 Re: Gubitak religije
mislim da je ovdje sve jasno, kazna je naravno kamenovanjeCarmen123 wrote:Rodjena sam muslimanka, kao dijete sam slijepo slijedila vjeru ne postavljajuci pitanja za koja znam da mi ne mogu biti odgovorena. Bilo je tu i tamo sumnji ili stvari koje nisam smatrala dobrim, medjutim, nisam imala hrabrosti reci bilo kome sto mislim, jer takva sredina, svi vjernici. Bolje ti je ne postovati propise te vjere nego ''bogohuliti''. Ali mi je uvijek bilo zanimljivo kako su jedni od najpametnijih, najrazumnijih ljudi, zapravo ateisti ili agnostici. Rekla bih cak da religija ne dozvoljava previse znanja i slobode, jer na kraj nacin se udaljavas od nje. Vise uopste nemam osjecaja da sam musliman, ne pronalazim se tu niti u bilo kojoj drugoj religiji. Pa me zanima koliko je vas proslo nesto slicno, neka iskustva?
- ABH017
#995 Re: Gubitak religije
Adem a.s. kao prvi čovjek imao je samo jednu zabranu. Sve ostalo mu je bilo dopušteno, pa je ipak prekršio zabranu i kažnjen je izbacivanjem iz dženneta.
Muhammed a.s. nije svetac (u Islamu nema svetaca) ni melek.
Da bi bio bezgrješan, morao bi imati neki čip ili osobine meleka, a on ih nije imao. To ne znači automatski da je Muhammed a.s. činio grijehe.
Allah mu je oprostio grijehe, pa se zato kaže da je bezgriješan, bez grijeha, očišćen od grijeha.
Ako neko ima osobinu bezgrješnosti, onda on nije u mogućnosti da pogriješi ili zgriješi, a koliko ja znam, Muhammed a.s. nije imao tu osobinu. Druga je stvar je li griješio ili nije (čuvao se grijeha). Čim je imao mogućnost da učini grijeh, bezgrješnost se odstranjuje sa spiska njegovih osobina.
Da bi bio bezgrješan, morao bi imati neki čip ili osobine meleka, a on ih nije imao. To ne znači automatski da je Muhammed a.s. činio grijehe.
Allah mu je oprostio grijehe, pa se zato kaže da je bezgriješan, bez grijeha, očišćen od grijeha.
Ako neko ima osobinu bezgrješnosti, onda on nije u mogućnosti da pogriješi ili zgriješi, a koliko ja znam, Muhammed a.s. nije imao tu osobinu. Druga je stvar je li griješio ili nije (čuvao se grijeha). Čim je imao mogućnost da učini grijeh, bezgrješnost se odstranjuje sa spiska njegovih osobina.
- skupljac_zeljeza
#996 Re: Gubitak religije
Koji su to grijesi koje je počinio, a da je Kur'an, hadis ili su historičari islama zabilježili? Znamo kako se grijesi u islamu dijele: teške, velike i male.ABH017 wrote:Adem a.s. kao prvi čovjek imao je samo jednu zabranu. Sve ostalo mu je bilo dopušteno, pa je ipak prekršio zabranu i kažnjen je izbacivanjem iz dženneta.
- perfekcionista1
#997 Re: Gubitak religije
Muhammed a.s je jedino mogao pociniti pokudjeno djelo koje se ne moze smatrati grijehom. Kao sto rekoh neka mi navede jedno djelo koje je uradio a za koje bi i obicnom covjeku mogla uslijediti kazna od Allaha?? Mala ili velika kazna nebitno.
- ABH017
#998 Re: Gubitak religije
Jel vi čitate post ili samo onako odgovarate na njega?
Ako neko biće posjeduje osobinu bezgriješnosti, onda nije sposobno da počini grijeh, nije mu uopšte ostavljena ta mogućnost.
Vi pokušavate, kroz lijepo ponašanje Muhammeda a.s. i izbjegavanje činjenja grijeha i ružnih dijela, istaći to kao bezgrješnost.
Braćo moja to nije to. Samo meleci imaju tu osobinu i nisu u stanju da pogriješe.
Ako neko biće posjeduje osobinu bezgriješnosti, onda nije sposobno da počini grijeh, nije mu uopšte ostavljena ta mogućnost.
Vi pokušavate, kroz lijepo ponašanje Muhammeda a.s. i izbjegavanje činjenja grijeha i ružnih dijela, istaći to kao bezgrješnost.
Braćo moja to nije to. Samo meleci imaju tu osobinu i nisu u stanju da pogriješe.
- ABH017
#999 Re: Gubitak religije
Eto razuvjerite me i navedite gdje piše da je Muhammed a.s. bio bezgrješan.
- skupljac_zeljeza
#1000 Re: Gubitak religije
Ali ti koristiš njegove dove u kojima moli za oprost kao argument njegove pogrešivosti. Princip islama je kontinuirano usavršavanje na svim poljima u duhu hadisa:"Ako mi prođe jedan dan u kojem nisam proširio svoje znanje koje me približava uzvišenom Allahu, tada mi taj dan nije blagoslovljen." Muhammed a.s. je smrtni čovjek i brinuo se da li je propustio takve prilike pa je molio Boga za oprost ako jeste. Ima i ajeta u kojima se kritikuje Muhammed a.s., ali te opomene su više upute nego kritika zbog grijeha. Sura 'Abese.ABH017 wrote:Eto razuvjerite me i navedite gdje piše da je Muhammed a.s. bio bezgrješan.
1."On se namrštio i okrenuo"- tj. Poslanik savs je namrgodio lice i udaljio se. 2. "zato što je slijepac njemu prišao." - tj. zato što mu je došao slijepac, a povod objave ove sure glasi: Uglednici Kurejšija su bili kod Vjerovjesnika, s.a.v.s., i on je želio da oni prime islam. Tada mu se obratio jedan slijepi čovjek, a on je Abdullah b. Ummi Mektum, a bio je (kasnije) jedan od najboljih ashaba.
Poslaniku, s.a.v.s, se nije svidjelo da mu Ibn Ummi Mektum prekida govor, pa se od njega okrenuo.
3. "A šta ti znaš“ – tj. Muhammede, „možda će se on očistiti" – tj. možda će se slijepac očistiti od grijeha dobrim djelima zato što naučava od tebe.
4. "ili opomenuti“ – tj. uzeti pouke iz onoga čemu ga ti podučavaš od pouka. „pa da mu Opomena koristi." – tj. pouka.
6. ti se njemu okrećeš" – tj. njemu okrećeš svoje lice i upućuješ svoj govor, a on ne pokazuje potrebu za tobom i udaljava se od onoga s čime si došao.
7. "a ti nisi odgovoran da se on ne očisti."- tj. čime ćeš biti opterećen ako on ne preðe na islam i ne bude upućen. Tebi je dužnost samo da dostaviš i nemoj voditi brigu za stanje ovakvih nevjernika.
8. "A što se tiče onoga koji ti je došao žureći"- tj. ko to doðe žurno tražeći od tebe da ga uputiš na dobro i posavjetuješ ga Allahovim poukama.
10. "ti njega zanemaruješ." – tj. ti si zaokupiran u odnosu na njega, udaljavaš se i zadocnjavaš.
11. "Ne čini tako! Zbilja je to pouka" – tj. ovi ajeti, ili ova sura su pouka. Iz nje treba uzeti pouke, prihvatiti ih i raditi prema onome što one nalažu.