Ti, si, valjda jedini koji ga lično poznaje. Ja, znam neke ljude koji ga znaju i jesu rekli da je dinar efendija. Ali, svi smo mi ljudi sa vrlinama i manama, čak i "Romanijac" i udes i zapisnik... ima štofa za pričuOligarh wrote:Znam Dinu, znam ga cijeli svoj život. Rahmetli mati mu je izučila za života sve ijedan tevhid u kući mojih roditelja. Znam dosta o njemu i sasvim sigurno mogu tvrditi da mi je drag, jer je moj mahalac, iz mojih mahala, ali...
U ove tri tačke će stati nešto što se ne može opisati tek tako. To opisuje Sarajevo i njegova Čaršija. Može on napuniti 451 arenu beogradsku, ali u sarajevskoj Čaršiji će uvijek biti to "ali". I džaba ti, moj Dino, što si rođen u Čeljigovićima (za one koji ne poznaju baš dobro mahale memli strane, to vam je mahala iznad alifakovačkog mezarja, lijevo od Megare, ispod Hošinog brijega, poznata po kaderijskoj tekiji, naravno Dini i Loli Hadžialagiću). Džaba ti moj Dinče, jer će te uvijek na tvojoj Čaršiji, na tvom uslovno rečeno domaćem terenu, uzeti Halid, čovjek koji nije rođen na toj Čaršiji, Romanijac čovjek. Uzet će te na njoj, opravdano, ko veliki favorit. Njemu neće niko ni a proboriti zbog Njemačke u toku rata, neće tersati dok čeka zbog njegovog koncerta na AFH u autu u gužvi, dok će tebi svako na nos nabijati svaki minut gore. Čaršija je zajebana, Sarajevo je ovo. A Boga mi, i sa Čolom bi se teško nosio, iako je on "Beograđnin". Ima ih još, ali nisu na ovom svijetu, pa da ih ne potežem sada. Zašto je tako, nećeš naći u instant štampanim Rumijevim mudrostima i palamuđenju u full HD rezoluciji. I mani se priče da ovaj Grad svima oprašta sve osim uspjeha. Halidu ga je oprostio. Tebi? Uspjeh je tvoj neosporan i drag mi je što si moj mahalac. Ali...
Ipak, čini mi se, da ovdje nisu pljuvali po Dini Merlinu ljudi sa memli strane, nego oni kojima smaeta pjesma "alija" (a ti bar znaš ko me je napisana), ili oni koji su se kao seoske mlade ponašali dizući nos u fazonu ko si ti da me pitaš gdje sam bio kad je bilo najteže
Jednako kao što si ti odrastao sa Dinom i ja sam sa jednom "legendom", idolom i znam da je monstruozan škrtac, a baš je na ovoj temi prikazan kao pojam ljudskosti