Papa Franjo u Sarajevu

Post Reply
Challenger__

#976 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Challenger__ »

razonoda wrote:Gdje je predstavnik --Romske populacije.
To je bio skup Međureligijskog vijeća BiH, a ne međuetničko vijeće.
vade_mecum

#977 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by vade_mecum »

uglavnomja wrote:moj co'jk

:thumbup:

Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
LSD

#978 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by LSD »

Challenger__ wrote:
LSD wrote:slažem se, nažalost sve što je fino kratko traje
Ostaje podsjetnik da možemo dobro, bolje, najbolje, samo kad hoćemo. Dakle, do nas je.
tacno - samo bojim se da mi bosanci/svi balkanci jednostavno nismo dorasli ovakvom gostu (na duhovnoj i mentalnoj razini)....trebao bi Papa svake godine dolaziti u BiH (što je iluzorno ocekivati) i da ponavlja ove poruke - pa da te poruke dospiju do ljudi.
O'zone
Globalni moderator

#979 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by O'zone »

uglavnomja wrote:moj co'jk

:thumbup:

Image
Ovo treba da obilježi njegovu stolovanje kao Pape. Jer odavno ispravnijeg mišljenja nije bilo.
It_is_a_Leclerc

#980 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo ih opet se rukuju... Pa de malo pustite čovjeka :roll:
arslanbey

#981 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by arslanbey »

ne rekose nam sta su mu pravili za rucak :D
Challenger__

#982 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Challenger__ »

LSD wrote:tacno - samo bojim se da mi bosanci/svi balkanci jednostavno nismo dorasli ovakvom gostu (na duhovnoj i mentalnoj razini)....trebao bi Papa svake godine dolaziti u BiH (što je iluzorno ocekivati) i da ponavlja ove poruke - pa da te poruke dospiju do ljudi.
Ma jok, pretjeruješ. Možemo mi mnogo više, ali mi se čini da nam je potreban "papa", odnosno neki unutrašnji, opšteprihvaćen autoritet (harizmatičan ilder) da bi se pokrenuli sa mrtve tačke.

Vjerujem da možemo i više i bolje nego danas.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#983 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Truba »

ovaj ce se vratiti uskoro :lol:
imam dojam :mrgreen:
It_is_a_Leclerc

#984 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by It_is_a_Leclerc »

arslanbey wrote:ne rekose nam sta su mu pravili za rucak :D
Rekli su da su se jela tradicionalna jela iz BiH, i vina iz Hercegovine.
razonoda

#985 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by razonoda »

Challenger__ wrote:
razonoda wrote:Gdje je predstavnik --Romske populacije.
To je bio skup Međureligijskog vijeća BiH, a ne međuetničko vijeće.
OK
Ne znam kako je okarakterisan ----mislila sa da je POSJETA BIH .
zateznistub

#986 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by zateznistub »

It_is_a_Leclerc wrote:
:janpi:
Tomahawk11
Globalni moderator

#987 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Challenger__ wrote:
LSD wrote:tacno - samo bojim se da mi bosanci/svi balkanci jednostavno nismo dorasli ovakvom gostu (na duhovnoj i mentalnoj razini)....trebao bi Papa svake godine dolaziti u BiH (što je iluzorno ocekivati) i da ponavlja ove poruke - pa da te poruke dospiju do ljudi.
Ma jok, pretjeruješ. Možemo mi mnogo više, ali mi se čini da nam je potreban "papa", odnosno neki unutrašnji, opšteprihvaćen autoritet (harizmatičan ilder) da bi se pokrenuli sa mrtve tačke.

Nama treba kakav Nijemac, Amer, neko ko nije odavde i da kaze: ovako cete...nema druge. Mi se nikad nista dogovoriti necemo, a samim tim i nikad nece biti bolje ako se ove nase shuge na drzavnom nivou budu pitale.
Fino je ovo sve od pape, pozitivan dan u BiH, ali praksa ce nastaviti tamo gdje je stala.....nazalost.
O'zone
Globalni moderator

#988 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by O'zone »

Challenger__ wrote:

Pa kad smo naviki kroz historiju da nas uvijek neko vodi i gura u pravom smjeru. Bez vođe smo samo masa koja baulja a tu i tamo po neko i ubode zrno. Na našu veliku žalost ovo društvo evo već 20 godina ne uspjeva izbaciti istinskog lidera iz svojih redova i onda nam bude čudo kad odjednom profunkcionišemo zbog nekoga pa barem na kratko a ništa nas ne spriječava da svaki dan budemo nasmijani, organizovani i uljudni osim nas samih.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#989 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Truba »

a jesu se poredali samo ih dovode :lol:
nikimostar

#990 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by nikimostar »

Citam jos --- NO LINKS --- i dalje ne mogu da vjerujem koliko pljuvanja,kakva razmisljanja :run:

Inace Mostar je moj rodni grad,dole zive moji roditelji,ali svaki put imam sve manje zelje da idem dole
volta dzontra

#991 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by volta dzontra »

It_is_a_Leclerc wrote:

Zato je onako uceifio poslijepodne. Ne skida mu se osmjeh s lica
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#992 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by pici »

pita me žena umene hoćel ovo i Čovič sa papom otić :mrgreen: ...rekoh da bogda :mrgreen: ... nismo mi te sreće a i čisto sumljam da bi zamjenio villu kod radobolje za neku vatikansku sobicu :mrgreen:
relativno84

#993 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by relativno84 »

Sretan put :vozdra:
Mali_Vuk

#994 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Mali_Vuk »

Al baš, kakva kondicija treba za ovakav maraton :lol: Svaka čast čovjeku :thumbup:
razonoda

#995 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by razonoda »

Tomahawk11 wrote:
Challenger__ wrote:

Nama treba kakav Nijemac, Amer, neko ko nije odavde i da kaze: ovako cete...nema druge. Mi se nikad nista dogovoriti necemo, a samim tim i nikad nece biti bolje ako se ove nase shuge na drzavnom nivou budu pitale.
Fino je ovo sve od pape, pozitivan dan u BiH, ali praksa ce nastaviti tamo gdje je stala.....nazalost.
:-) S moje tacke gledista -nama ne fali nista.

Nasi se na drzavnom nivou DOGOVARAJU i sve ide po njihovom planu.
Svi na broju svi vladaju --manje vise , i TO JE TO , STO BI REKLI SUSJEDI Hrvati. :|
volta dzontra

#996 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by volta dzontra »

volta dzontra wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

Zato je onako uceifio poslijepodne. Ne skida mu se osmjeh s lica
A Cova brate elegantan, nasmijan i fin...pase mu drustvo...zamislite da je Komso ostao jos jedan mandat koja bruka :bih: :thumbup:
zateznistub

#997 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by zateznistub »

volta dzontra wrote:
A Cova brate elegantan, nasmijan i fin...pase mu drustvo...zamislite da je Komso ostao jos jedan mandat koja bruka :bih: :thumbup:
Zašto bruka?
vade_mecum

#998 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by vade_mecum »

nek nam je papa Franjo ziv i zdrav i ponovo nam dodje :) :bih:
O'zone
Globalni moderator

#999 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by O'zone »

Nakon toga troje mladih imalo je priliku da mu postavi po jedno pitanje.

Prvo pitanje bilo je da li je tačno da papa ne gleda televiziju i kako u tome uspijeva.

“Da, ne gledam televiziju. Gledao sam televiziju, ona me na neki način zavaravala te sam odlučio ne gledati je od sredine 1990-ih. Kada sam želio gledati filmove išao sam i i kina. Ja sam, inače, staromodan. Vjerujem da se vrijeme promijenilo te da mi živimo u novom vremenu. U vremenu slike mora se učiniti ista stvar kao i u vremenu knjige u kome smo živjeli – mora se izabrati šta gledati. Pozivam one koji stvaraju televizijski programa da prave stvari koje nas uzdižu. Ta odgovornost ljudi koji stvaraju program bi nam pomogla da još ojačamo vrijednosti koje bi nas uzdigle prema gore. Druga važna stvar tiče nas samih a odnosi se da sami izabiremo program koji nas uzdiže, ako vidimo nešto negativno da ugasimo televizor. Treća stvar je vezana za one stvari koje nam uništavaju duh. Ako smo sluđeni kompjuterom onda gubimo dušu. I ako primjerice kompjuter koristimo za loše stvari mi gubimo život. Ja želim da vi kompjutere koristiti za stvari koje vas uzdižu i koje vam čine dobro”, rekao je papa Franjo.

Drugo pitanja je bilo da li je uspio osjetiti ljubav koju mladi osjećaju prema njemu.

“Moram vam reći, kad god se sretnem s mladima da se radujem, ali ne samo zbog mene, već i zbog ideala i života. Vi ste me ispunili radošću. Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da idete naprijed, a ne nazad u destrukciju, u prošlost. Želim da ne stvarate neprijatelje, već da zajedno koračate prema budućnosti. Ne gradite zidove, već samo mostove”, poručio je papa Franjo.

Treće pitanje bilo je koju poruku o miru bi papa ostavio mladima.

“O miru je lako pričati i moćnici ovog svijeta pričajući o miru teoretiziraju, a s druge strane prodaju oružje. Od vas, kao prve postratne generacije, očekujem integritet i poštenje i da stvarate mostove koji će biti susret jednih sa drugima”, odgovorio je.

Iako nije bilo planirano, papa se obratio i okupljenima ispred centra.

“Mir vama, to je ono što vam ostavljam, to je ono na čemu trebate da radite. I mir se čini među svima nama, muslimanima, katolicima, židovima i pravoslavcima. Činite da ne bude među nama razdora, već bratsko zajedništvo i jedinstvo”, poručio je papa Franjo.
uglavnomja

#1000 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by uglavnomja »

evo kako su norveski mediji prenijeli papinu posjetu

google translate :oops:

To je treći put od rata u 90-ih da je Bosna će posjetiti Papa iz Rima. Prva dva puta bilo je Ivan Pavao II koji je posjetio zemlju.

20 godina nakon krvavog rata koji je koštao 100.000 ljudi svoj život, Bosna ostaje podijeljena po etničkim i vjerskim linijama, i Sarajevo, koji je tijekom rata bio model multikulturalnog društva sve se dijeli.

Bosna je, dakle, daleko iza svojih susjeda na Balkanu prema zapadnoj integracije i članstva u EU, ali Papin posjet odvija samo nekoliko dana nakon što je važan sporazum o tješnjim vezama s EU stupio na snagu.
Zapadni Jeruzalem

- Sarajevo pozvao Zapad Jeruzalem. To je grad s vrlo različitih etničkih i religijskih kultura. Također je grad koji je pretrpio mnogo u svojoj povijesti. Sada je lijepo mjesto mira, a moj putovanje je simbol mira i molitve za mir, rekao je Papa novinarima na brodu Alitalia ravnini njegova subotu ujutro.

Deseci tisuća ljudi očekuju kada papa klanjati na Olimpijskom stadionu u Sarajevu Subota, 18 godina nakon što je papa Ivan Pavao II pozvao na pomirbu i oprost u gradu kao što je ležala dijelom u ruševinama.

On također drži pomirenja sastanak s predstavnicima katoličke, pravoslavne i muslimanske vjere, kao i mala židovska zajednica.

Tijekom dana će čuti osobno svjedočanstvo iz neke od onih koji su pogođeni ratom, među njima i dva svećenika i redovnica.
Podijeljena zemlja

Bosna je 3,8 milijuna stanovnika je oko 40 posto Bošnjaka su muslimanski Bošnjaci, 30 posto pravoslavnih Srba i svega 10 posto katolika. Otprilike jedna trećina katolika napustilo zemlju od rata.

Danas dijelovi Hrvata snage s muslimanskim Bošnjacima i Srbima u paraliziranom političkog sustava koji je nametnut na zemlji kada je SAD nije uspio posredovati dok mirovnog sporazuma 1995. godine.

Dok Bošnjaci žele više centraliziranu državu, Srbi u svojoj Srpska Republica sve pucati ispred odcjepljenju.

Hrvati pak u zadnje vrijeme je pozvao da se ističu iz bosanskih Hrvata federacije i dobiti svoj entitet. (© NTB)
Post Reply