Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post Reply
jefff

#976 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by jefff »

suspect_zero wrote: 23/10/2020 13:07 Dosadni ste više sa pričom o Caci, Juki, Ćelama...skončali su kako su skončali. Uvijek će biti onih za koje su heroji i onih za koje su zločinci.
Pričajte o običnim ljudima, pravim herojima, pričajte o sebi koji ste branili na linijama a ne u podrumima.
Hocemo. Vrijeme ipak protice i to nekako brzo. Neumitno cemo i mi vremenom otici u vjecnost gdje su otisli nasi saborci prije toliko vremena. Zadatak nam je da ostavimo svjedocanstvo o tome vremenu, ljudima i dogadjanjima a pogotovo da ne dozvolimo da se nasi pali drugovi zaborave. Barem ne dok smo mi zivi. Nadam se, zato sve ovo pisem i postavljam da ce sve ovo ostati i nekako prezivjeti u ovom cudu informaticke tehnologije i da ce ljudi ovo u buducnosti citati.
Mi ceso imamo razlicita misljenja i cesto interpretiramo stvari razlicito ali to ne smeta toliko.
Svaki rat ima svoje legende, svoje heroje pa tako i taj nas nesretni rat. To je nesto normalno i o tome treba razgovarati.
PM72

#977 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by PM72 »

Emiremir33 wrote: 23/10/2020 14:03
jefff wrote: 23/10/2020 13:58 Krivo mi je sto ne vidite ili ne zelite da vidite da meta nije bio Caco negativac, ratni zlocinac po njihovoj propagandi, a takodjer capo di mafia, jeo malu djecu i slicno. Meta tih spletkarosa i izdajica je bio onaj pozitivni Caco, heroj, idol svojih saboraca, organizator otpora. Navodni zlocini su bili samo izgovor da lakse eleminisu Cacu jer im je mrsio racune.
Ako nije Caco ,ko pobi ljude na Kazanima?
Ubijali se sami samo da optuže ”heroja”...a da ne pominjem poklane i unakažene policajce prilikom hapšenja...njih je pobio drekavac
Škobo Habu

#978 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Škobo Habu »

jefff wrote: 23/10/2020 13:58 Krivo mi je sto ne vidite ili ne zelite da vidite da meta nije bio Caco negativac, ratni zlocinac po njihovoj propagandi, a takodjer capo di mafia, jeo malu djecu i slicno. Meta tih spletkarosa i izdajica je bio onaj pozitivni Caco, heroj, idol svojih saboraca, organizator otpora. Navodni zlocini su bili samo izgovor da lakse eleminisu Cacu jer im je mrsio racune.
Pozitivni i negativni Caco!? :lol:

Pozitivni i negativni Juka.

Postoje samo ološ Caco i ološ Juka.
invincible1921

#979 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by invincible1921 »

Svrakicu jes to ti ?
Bloo
Globalna šefica

#980 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Bloo »

Mjesec.
Za negiranje pocinjenih zlocina.
Kad se vratis, ako nastavis, ides na trajno kopanje rovova.
shalla

#981 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by shalla »

PM72 wrote: 23/10/2020 12:46 Nije Caco simbol borbe i otpora nego simbol zločinca i psihopate u redovima branilaca.Nije samo Caco ubijao nego i grupa oko njega i radi 10 ljudi ne možeš čitavu njegovu brigadu nazvati zločinačkom.
On je heroj samo za one kojima je rat i stranka valjao,što su se motali po štabovima i konzulatima i nemoj uzimati ”zdravo za gotovo” mišljenje mahalske fukare sa Toke i Džeke koji imaju jednak broj zuba i IQ.
:thumbup:
PM72

#982 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by PM72 »

:mrgreen:
Bio si u pravu...kliziš ka banu sa ovim zadnjim komentarom...
Tromblon

#983 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Tromblon »

Škobo Habu wrote: 22/10/2020 11:34
Da su neki borci bili i nisu. Tek su na olovskom ratištu neki od njih shvatili šta je zemunica kada te srpska artiljerija poklopi od 00 do 24 h.
Ovo jednostavno nije istina. U 10.bb je bilo izvanrednih boraca kao i u svim brigadama.
Tromblon

#984 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Tromblon »

Škobo Habu wrote: 23/10/2020 10:59
Emiremir33 wrote: 23/10/2020 10:50

Imao si Dobrinju,Otes,Aziće,Doglode ,Hrasno Brdo,Hrasno,Žuč,pa Vogoščansko ratište,Hadžičko ratište i dalje da ne nabrajam
A da ne govorim o tome kada su im naši diverzanti upali na Nišićima u komandu.
Kada se ovo desilo i ko je upao? Bio sam dosta na Nišićima, a tek prvi put čujem. U koju komandu? U Crnoj Rijeci?
tempuser

#985 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by tempuser »

jefff wrote: 23/10/2020 12:19
Škobo Habu wrote: 23/10/2020 12:15
shalla wrote: 23/10/2020 11:42 A brt ti se nadovezao Caco pa Caco. Šta je sa drugim komandantima, bilo je naravno i lelimudana ali jbt ti svodiš priču od toliko izginulih vojnika, komandira, komandanata i sl na Cacu. Ja koliko čitam ovaj forum, ima ukupno 3 lika koji Cacu smatraju herojem. Ali sad pljuvati po tolikim ljudima iz njegove brigade koji su se herojski borili i zijanili je stvarno fuj...
Caco, pa Caco. Od Cace je SDA napravila heroja još davno, sa onom dženazom na Kovačima.

Da su bili kako treba za mezarom bi mu se i danas tragalo.

Čovjek je pobio hladnokrvno pripadnike ABiH, kao kakav psihopata. Na Kazanima je vršio monstruozna sadistička orgijanja.
Brani li su i drugi ovu zemlju, ali si živi pokopani.
Dokazi
Iako si u TK, red je zbog drugih da ti odgovorim. Prisustvo riđobradog imbecila na dženazi na istom mezarju gdje će i oca pokopat je sasvim dovoljan dokaz, da ti ne nabrajam malo složenijw stvari za koje ćeš morati ići u krizni štab da ti objasne!
Škobo Habu

#986 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Škobo Habu »

Tromblon wrote: 23/10/2020 18:48
Kada se ovo desilo i ko je upao? Bio sam dosta na Nišićima, a tek prvi put čujem. U koju komandu? U Crnoj Rijeci?
Ta diverzija je odrađena prije nego što su jedinice 1. Korpusa uopšte izašle iz Sarajeva.

Mislim da je u pitanju bila ona kafana na Nišićima gdje im je bio štab.
tempuser

#987 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by tempuser »

Zbog okvih likova anamooni imaju validne argumente kad izjednačavaju sve tri strane! :evil:
PM72

#988 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by PM72 »

Škobo Habu wrote: 23/10/2020 19:02
Ta diverzija je odrađena prije nego što su jedinice 1. Korpusa uopšte izašle iz Sarajeva.

Tema su dešavanja u Starom gradu...
Što se tiče Nišića,do dolaska jedinica iz grada cvjetao je šverc stokom,alkoholom,cigarama pa čak i oružjem ,naši su redovno upadali u komandu na Nisicima ali sa parama i narudžbama.
Ti si vjerovatno mislio na akciju na Čemernom kada su naši upali i neutralisali srpsku artiljeriju i sve što su usput našlii,trenutno se vodi sudski postupak.
Selo Čemerno je okrenuto prema Brezi...
Škobo Habu

#989 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Škobo Habu »

PM72 wrote: 23/10/2020 19:46

Tema su dešavanja u Starom gradu...
Što se tiče Nišića,do dolaska jedinica iz grada cvjetao je šverc stokom,alkoholom,cigarama pa čak i oružjem ,naši su redovno upadali u komandu na Nisicima ali sa parama i narudžbama.
Ti si vjerovatno mislio na akciju na Čemernom kada su naši upali i neutralisali srpsku artiljeriju i sve što su usput našlii,trenutno se vodi sudski postupak.
Selo Čemerno je okrenuto prema Brezi...
Niđe veze priča.

Akcija je izvedena, pišem po sjećanju, ipak je prošlo trideset godina od ratnih zbivanja, negdje 1993. godine.
Olovski IDV je to odradio. Nije bilo pojma o "Jokerima" i "Kobrama".

Mislim da je tada u akciji učestovao i Šargija, jedan od dvojice pripadnika PL koji se pojavljuju na onom snimku kada PAM rešeta onaj "tamić" kod Socijalnog.

Al' tema je Stari Grad. Ne bih se i uključivo u nju da nije hljumara kojima je Caco pojam čojstva.
PM72

#990 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by PM72 »

ok,niđe veze je moja priča ...a za svoju nemaš nikakvog dokaza i argumenta.Datum,mjesto,koliko,kako...nije toga bilo da se ne može upamtiti,mislim da te neko slagao jer si bio tad dijete a djeca vole takve priče...
Nekako s proljeća

#991 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Nekako s proljeća »

Image
Nekako s proljeća

#992 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Pitar sa Kariba wrote: 22/10/2020 06:54 Naravno da lazu cetalji. Ne kontam ni sto se postavljaju koji Q ova "svedocenja". Ima slavicanet ili kako se vec zove pa ko hoce neka trazi "istinu". Nenaoruzani vojnici, uvijek samo odgovarali na provokacije, nisu izlazili iz kasarne...
A istina je da su ubijali, hapsili, teror provodili ta dva mjeseca (mart i april) po Bistriku. Kud ne postupise sa njim kao sto su oni postupali sa nasima.

Neka svjedočenja živih aktera.

Image
horkesh

#993 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by horkesh »

Škobo Habu wrote: 23/10/2020 19:57
Akcija je izvedena, pišem po sjećanju, ipak je prošlo trideset godina od ratnih zbivanja, negdje 1993. godine.
To je bilo 1992. godine, i to relativno rano, u junu.
Tromblon

#994 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Tromblon »

Škobo Habu wrote: 23/10/2020 19:02

Od Olovljaka sam čuo za zasjede na cesti čak i na Romaniji što si spominjao, ali za ovo još nisam.

Jel i danas tu kafana na Nišićima?
tempuser

#995 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by tempuser »

Nekad 1997. sam se od Knežine (valjda jer mješam Knežinu i Kaljinu) spuštao nekim zabitima prema Olovu, prošli smo pored nekakvog objekta, nešto na 2 sprata, ličilo na školi ili neki mali proizvodni pogon, ispred kojeg je bila gomila VRS gvižđurije. Koliko sećam spustili smo se negdje u Olovske Luke. Tad je bio zajeb, cesta jedva prohodna...
Filter

#996 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Filter »

Nekako s proljeća wrote: 23/10/2020 21:17 Image
popov gaj??
Nekako s proljeća

#997 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Ne znam trenutno, a najvjerovatnije je iz kraja marta 1992..
Kad' već pomenu Popov Gaj ispod Pitinih stijena evo koja rečenica sa bloga ''ZB'' (http://zbsg.blogger.ba/arhiva/2009/01/29/2034395):

Tih dana jedan četnicki napad pokrenut je na Širokaču koja je već dotad bila dobro „preorana“ granatama.
Uslijed takvih žestokih napada artiljerijom prethodnih dana, stanovnici nekih dijelova iznad i okolo same Širokače bili su prisiljeni napustiti kuće i povuči se prema gradu u neka već formirana skloništa za te svrhe a to su mahom bili podrumi većih objekata, kuća i sl.
Zadnje kuće mahala Bostarići, Komatin, Hambina Carina, Cicin Han su bile, slobodno mogu reći mjesta obrane naše jedinice "Širokača“.
Tu su četnici pokrenuli napad pješadijom u pokušaju zauzimanja ovih mahala.
Njihov „pokušaj silaska s Trebevića“ bio je potpomognut djelovanjem jednog tenka u pokretu, koji je djelovao po okolnom kućama, “čisteći“ sve pred sobom i pokušavajući da otvori put njihovoj pješadiji.
Na svu sreću njegov „pohod“ je zaustavljen već ranije pripremljenim preprekama (ježevima), koje su se nalazile na ovom putu skoro u samom naselju i tu naši borci pokušavaju uništiti tenk nekim improvizovanim napravama jer protuoklopnih sredstava tad nije bilo u ovim jedinicama, ako izuzmemo poneku tromblonsku kumulativnu minu.
Tu se razvio žestok okršaj i iako tenk nažalost nije uništen on je usljed ovih dejstava bio prinuđen da se povuče nazad kao i četnička pješadija koja je već bila ušla u neke kuće koje su brže bolje napustili kada su vidjeli da se tenk povlači.
U ovom događaju naša jedinica sa tog područja imala je nekoliko ranjenih boraca (mislim oko četiri) a za četnike ne znam jer nijedan nije ostao na poprištu borbe tako da bi sve što bih rekao u tom smislu bilo čisto nagađanje iako se pričalo da ih je bilo ranjenih.

Drugi pokušaj je bio više diverzantska akcija od strane četnika na našu obranu na položaju „Popov Gaj“.
Pošto često spominjem „Popov Gaj“ i još neka naselja okolo,a to ću činiti i dalje u svom pisanju, za one koji ne znaju dužan sam objasniti njegovu lokaciju i vojni značaj.
„Popov Gaj“ je dosta isturen položaj i značajna visinska kota na obroncima Trebevića koja je bila jednaka ili nešto viša od četnicke kote Gradište na suprotnoj obali Miljacke ali zato dosta niža i u „podređenom položaju“ u odnosu na četnicke položaje na Trebeviću.
Skoro direktno iznad Popovog Gaja nalazio se četnicki vatreni položaj „Pitine Stijene“.
Sam Popov gaj je dosta ravan proplanak čiji veći dio je pokriven stoljetnim stablima bijelog bora i krupnom bjelogoricom, gdje se šumski predio penje dalje prema Trebeviću i Pitinim Stijenama.
Oko samog Popovog Gaja nalaze se zadnje kuće naselja Jarčedoli i jedan dio tog naselja koji se nalazi na rubu šume nosi naziv Mašići po prezimenu porodice koja se tu nalazila.
Jedna strana proplanka se strmo spušta naniže do trase stare željezničke pruge i tu u toj strmoj dolini se nalazi naselje Močila.
Radi se o dosta velikom naselju od oko stotinjak kuća koje su raspoređene oko same pruge i taj dio sve gore do Popovog Gaja i naselja Jarčedoli se naziva „vekterhaus“.
Pristupni put do Popovog Gaja je skoro ravna asfaltna cesta koja se i završava tu kao slijepi put.
Sam naziv „Popov Gaj“ ovaj proplanak je dobio po nekim popovima koji su se nekad davno nalazili u crkvi čije kamene zidine i danas tu stoje.

Jednog jutra, tek nešto poslije svanuća na radio stanici je upućen apel za pomoć jedinici sa Jarčedola.
Preko motorole sam upitao o čemu se radi i dobio odgovor da gore ima ranjenih ali da uslijed unakrsne vatre sa Gradišta i Pitinih stijena nije moguće izvuči ih.
Pored dvojice ljudi koji su obezbjeđivali štab i mene koji sam se tek probudio, u štabu je bio samo još jedan stariji čovjek koji je skoro po cijelu noć sjedio tu u štabu i nije bio pripadnik jedinice ali je bio na usluzi ako je šta mogao pomoci a inače je prije rata bio taksista koji već nekoliko godina nije radio ništa jer je bio u poznim godinama.
Pitao me šta se dešava i ispričao sam mu o čemu se radi te sam ga upitao da mi „posudi“ S paketa jer ja nisam imao nikakvo vozilo na raspolaganju.
Nije pristao na to ali se ponudio da me on vozi na Popov Gaj i tako smo i uradili.
Zvuci detonacija i dejstva svih oružja i oruđa dopirao je iz svih dijelova grada.
Brzom vožnjom stigli smo na ravnu dionicu puta koji je vodio ka Popovom Gaju da bi na nekih stotinjak metara prije samog odredišta naše vozilo bilo pogođeno po krovu i petim vratima od strane sijača (mitraljez M84) sa Pitinih Stijena nakon čega moj vozač gubi kontrolu nad volanom i tu udaramo u jednu tarabu koja je ograđivala nečiju avliju ali nijedan nismo bili ni ogrebani.
Brzo smo izašli iz Golfa i našli zaklon pored jedne kuće.
Ovaj čovjek je tu ostao a ja sam trčeći nastavio dalje praćen rafalima čiji su meci praštali svuda okolo i napokon stigao u zaklon jedne velike kuće gdje se nalazila grupa ljudi i sanitetsko vozilo, kombi Doma Zdravlja Stari Grad.
Tu sam saznao da su četnici pred sam osvit zore privukavši se u blizinu stare crkve u čijim zidinama su naši borci zaklonjeni držali stražu, bacili nekoliko ručnih bombi po toj ruševini i tu je ranjen jedan naš borac u predjelu ramena.
Naši borci su uzvratili ali su se četnici već udaljili tako da nisu imali gubitaka, nakon čega su naši ljudi pozvali Dom zdravlja Stari Grad.
Sanitetska ekipa prilikom dolaska na ovu dionicu se također našla pod vatrom i tu je ranjena medicinska sestra koja se nalazila u vozilu tako da se sad radilo o dvoje ranjenih.
Četnici su vjerovatno predpostavljali o čemu se radi tako da su konstantno držali pod vatrom ovaj dio puta.
Važno je istaknuti da je daleko bolji pregled imao četnicki položaj na Gradištu odakle je djelovao PAM jer je imao cijelu ovu cestu pod kontrolom, dok je ovaj s Pitinih Stijena imao „na dlanu“ ovih stotinjak metara ceste a ostali dio puta bio je „mrtva tačka“ za njega jer smo imali vizuelni zaklon od okolnih kuća i stabala.
Lično sam preko radio stanice proslijedio opis ove situacije svim jedinicama Bosnae i ovaj moj apel je stigao na pravu adresu....
Nedugo poslije toga oglasio se naš PAM s Tabije, izravno gađajuci cilj na „čuki“ Gradište i tu se otvorio žestok okršaj, PAM protiv PAM-a,Tabija-Gradište i time su naši borci sa Tabije skrenuli pažnju i vatru četnika na sebe pokušavajući omogućiti nama da izvučemo ranjene.
Naravno rizik je i dalje postojao radi vatre sa Pitinih stijena ali nismo imali vremena za gubljenje jer su ranjeni već podobro gubili krv a znali smo da ni Tabija nema dovoljno municije.
Odlučili smo krenuti i pod kišom metaka sijača sa Pitinih Stijena uspjeli smo se domoći bezbjednijeg dijela dionice puta gdje sam ja izašao iz sanitetskog vozila i prešao u Golfa jer me moj „taksista“ vjerno čekao..

Image
Image
Image
Last edited by Nekako s proljeća on 24/10/2020 13:49, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#998 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Škobo Habu »

tempuser wrote: 24/10/2020 11:17 Nekad 1997. sam se od Knežine (valjda jer mješam Knežinu i Kaljinu) spuštao nekim zabitima prema Olovu, prošli smo pored nekakvog objekta, nešto na 2 sprata, ličilo na školi ili neki mali proizvodni pogon, ispred kojeg je bila gomila VRS gvižđurije. Koliko sećam spustili smo se negdje u Olovske Luke. Tad je bio zajeb, cesta jedva prohodna...
Vrati se nekoliko postova nazad - opisao sam o čemu se radilo.
Škobo Habu

#999 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Škobo Habu »

horkesh wrote: 24/10/2020 00:21

To je bilo 1992. godine, i to relativno rano, u junu.
Jok ba. Bila je 93. godina.

Vele da im je bio štab u onom objektu koji i danas stoji srušen preko puta one zatvorene pumpe na Krivajevićima.
Naši divezanti su ih tu "zoljama" sprašili.

Moraš znati da rat u Olovu započinje u avgustu 1992. godine. Prvi srpski napad započinje u septembru te godine.
aldinjo

#1000 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by aldinjo »

tempuser wrote: 23/10/2020 18:53
jefff wrote: 23/10/2020 12:19
Škobo Habu wrote: 23/10/2020 12:15

Caco, pa Caco. Od Cace je SDA napravila heroja još davno, sa onom dženazom na Kovačima.

Da su bili kako treba za mezarom bi mu se i danas tragalo.

Čovjek je pobio hladnokrvno pripadnike ABiH, kao kakav psihopata. Na Kazanima je vršio monstruozna sadistička orgijanja.
Brani li su i drugi ovu zemlju, ali si živi pokopani.
Dokazi
Iako si u TK, red je zbog drugih da ti odgovorim. Prisustvo riđobradog imbecila na dženazi na istom mezarju gdje će i oca pokopat je sasvim dovoljan dokaz, da ti ne nabrajam malo složenijw stvari za koje ćeš morati ići u krizni štab da ti objasne!
:lol: :lol: :lol: :run:
Post Reply