Jes vala...napravili opet most...primitivci garaviHafis wrote:Kad se samo sjetim koji je to lijep grad bio kad sam im ga oslobodio, a vidi sad što su od njega uradili
Toliko ste mts potrošili da ga civilizirano srusite
Jes vala...napravili opet most...primitivci garaviHafis wrote:Kad se samo sjetim koji je to lijep grad bio kad sam im ga oslobodio, a vidi sad što su od njega uradili
Kad hoćeš da ti se crta evo... Ivo je mislio reći da se Mostarci dijele na one ljude koji se drže samo ''svoje'' strane i druge koji se kreću na obje ilitiga koji čitav grad smatraju svojim...Mister Yes wrote:Ama kako drugačije? Kako drugačije razumjeti to šta je on rekao? Kako si ti razumio? Šta je mislio pod "one koji su na obje strane"? Ko je to na obje strane a da je neko drugi samo na jednoj strani? Znači momak kaže da se mostar dijeli na one koji su na jednoj strani i oni koji su na obje strane. Hajde evo ti reci kako si ti shvatio ko su jedni a ko su drugi? Konkretno?cyprus wrote: I ti si iz ovoga dobio osjećaj da Ivo govori o razlici između heterogenijeg zapadnog Mostara u odnosu na homogeniji istočni i da je na tragu Hafisovog laprdanja![]()
Kako? Zaista kako?
![]()
![]()
Da je rekao "mostar se dijeli na one koji su na strani jednih i one koji su na strani svih" onda bi se to moglo razumjeti kao da su na strani svih normalni ljudi dok su na srtani jednih oni koji biraju strane. Ili da je rekao "Mostar se dijeli na one koji biraju stranu i one koji ne biraju stranu". To bi onda bila neka plemenita poruka.
Ali momak kaže da se dijeli na one koji su na jednoj STRANI i one koji su na obje STRANE. Znači govori o stranama grada i o nekim ljudima koji su samo na jednoj od te dvije strane i o drugima koji su na obje strane grada. To se jedino može razumjeti ovako kako sam ja razumio. Osim ako pokušavaš nekim mentalnim akrobatikama čitati drugačije nego što je rekao.
Nema etnički čistih teritorija nigdje u svijetu. Ali tamo gdje nema ratova svi ljudi imaju isti sistem vrijednosti to jest manjine usvajaju sistem vrijednosti većine. Naravno da ako su te manjine većina na jednom dijelu teritorije i ako se osjećaju dovoljno snažnima onda traže za sebe zaštitu od državne većine na toj teritoriji gdje su oni većina. Zapadne zemlje su postale homogone (ne nužno etnički ali svakako nacionalno) prije više stotina godina i zato više nemaju problema. Ali zbog toga što su naši prostori stotinama godina bili pod različitim agresorima naš zajednički narod se podijelio na više manjih naroda ali ne sa jasno utvrđenim granicama između naroda. Zato je nažalost moralo doći do ratova devedesetih da se utvrde te granice koje su zapadne evropske zemlje utvrdile prije više stotina godina. Naročito je BiH bila izmješana i zato je ovdje i bilo najviše stradanja. Svako nasilno udruživanje različitih naroda u istu državu ne može funkcionisati (izuzev da je jedan narod toliko dominantan da drugi ne smiju pisnuti) i kad tad će doći do raspada zemlje. Demografija jeste najvažnija tema BiH u vremenu između dva rata (današnje vrijeme) i naravno da njoj svaki pametan čovjek mora posvetiti posebnu pažnju. U slučaju da se stvari demografski poslože kako se ja nadam da hoće moguće je da će sljedeći rat biti kratak i bezbolan poput onog u Sloveniji.cyprus wrote: Kažem ti, zbog ovog i sličnih tvojih postova (tipa blesave ideje o probijanju koridora Kupres - Glamoč u cilju teritorijalnog spajanja bošnjačke državice, zagovaranja etnički čistih teritorija, bavljenja kvazidemografijom po uzoru na onu dvojicu psihopata, opravdavanja velikosrpskog nacionalizma, predpopisnog bosanstva i postpopisnog bošnjaštva i sl.) meni je zaista teško povjerovat u tvoju dobronamjernost ili netrolanje...
Ovo nisu stavovi zlonamjerne osobe već osobe koja se bavi filozofijom zadnjih 15 godina i razumije ljude i ljudsku prirodu. Razumijem šta ljude pokreće, čega se plaše, i sve ostalo vezano za ljude i uopšte prirodu. Nakon jednog strašnog ličnog gubitka počeo sam tražiti smisao i odgovore u knjigama. Tih godina pročitao sam više vjerskih i filozofskih knjiga nego što većina ljudi može nabrojati. I na kraju sam našao odgovore. Ja sam učenik Spinoze. Kao i sve ostalo u životu i njegovo učenje sam podvrgnuo nizu provjera i nakon dosta pokušaja da sebi dokažem da nije u pravu na kraju sam potpisao kapitulaciju i priznao da je čovjek 1666. godine sve shvatio. Zato je bio proganjan, ekskomuniciran i proglašen za najgriješnijeg i najopasnijeg čovjeka onog vjeka. Tako da ja nikada nisam iznenađen kada moje pisanje doživljava kritike. Čak šta više, smatrao bih da sam izdao učitelja kada bi ljudi odobravali ovo što ja pišem.
Što će reći da su svi Bošnjaci normalni, te samo neki HrvatiTabhana wrote:... da uvidi s kakvim ljudima se Bošnjaci i normalni Hrvati bore svakim danima.
cyprus wrote:Što će reći da su svi Bošnjaci normalni, te samo neki HrvatiTabhana wrote:... da uvidi s kakvim ljudima se Bošnjaci i normalni Hrvati bore svakim danima.
Iskren da budem, ne znam kakvo je stanje u Mostaru, al ako svi Bošnjaci posjećuju i desnu stranu - to mi je drago čuti... Ipak, znam neke Sarajlije koje za živu glavu ne bi otišli do Lukavice, Jahorine ili druge strane Trebevića... Šta bi to moglo značiti?Tabhana wrote:Hvala što ste samo citirali taj dio, vidim da se slažete sa ostalim.
Nećete čuti od Bošnjaka da ne ide na drugu stranu, da prepoznaje Hrvate itd. Na to sam aludirao pod pojmom "normalnim".
11.541cyprus wrote:Iskren da budem, ne znam kakvo je stanje u Mostaru, al ako svi Bošnjaci posjećuju i desnu stranu - to mi je drago čuti... Ipak, znam neke Sarajlije koje za živu glavu ne bi otišli do Lukavice, Jahorine ili druge strane Trebevića... Šta bi to moglo značiti?Tabhana wrote:Hvala što ste samo citirali taj dio, vidim da se slažete sa ostalim.
Nećete čuti od Bošnjaka da ne ide na drugu stranu, da prepoznaje Hrvate itd. Na to sam aludirao pod pojmom "normalnim".
Što se tiče ostataka teksta, daleko od toga da se sa svime slažem (daleko, zaista daleko), ali nemam se baš toliko volje natezati oko svega, pa sam izabrao samo najmarkantniju rečenicu
Al nekim čudom, svi ti otrovni žive sa desne strane, jesam li upravu?Tabhana wrote:Mostar, prelijep grad pun otrovnih ljudi.
Dobro, rat znači može biti Sarajlijama opravdanje za nekretanje, ali Mostarcima ne može?BHCluster wrote:11.541cyprus wrote:Iskren da budem, ne znam kakvo je stanje u Mostaru, al ako svi Bošnjaci posjećuju i desnu stranu - to mi je drago čuti... Ipak, znam neke Sarajlije koje za živu glavu ne bi otišli do Lukavice, Jahorine ili druge strane Trebevića... Šta bi to moglo značiti?Tabhana wrote:Hvala što ste samo citirali taj dio, vidim da se slažete sa ostalim.
Što se tiče ostataka teksta, daleko od toga da se sa svime slažem (daleko, zaista daleko), ali nemam se baš toliko volje natezati oko svega, pa sam izabrao samo najmarkantniju rečenicu
Doba konzumerizma. Lakše je otići na srpsku pjevaljku par ulica niže, nego se cimati do Palerma.cyprus wrote: Dobro, rat znači može biti Sarajlijama opravdanje za nekretanje, ali Mostarcima ne može?
Naravno, đe to može biti da i na drugoj strani ima neki ante...BHCluster wrote:Kao sto bi braca po boji koze iz SAD-a rekli za ovo sto si ti napisao "a steaming pile of horse manure".JohnnyS wrote:Ja eto znam nekoliko Bošnjaka koji ne prelaze (ali kako sam ja kozmopolit, ja prelazim pa sam ih upoznao), samo su dovoljno mudri pa da ne lanu tako nešto na televiziji. Da se razumijemo, ja to ne osuđujem, sloboda kretanja (i nekretanja) je jedno od temeljnih ljudskih prava.
To im je glavna furka. Svi Bošnjaci su normalni i multietnični, ali doduše i ima i po koji ''normalan'' Hrvat...samo iznimno rijetko..gotovo kao izuzetak iz pravila.cyprus wrote:Što će reći da su svi Bošnjaci normalni, te samo neki HrvatiTabhana wrote:... da uvidi s kakvim ljudima se Bošnjaci i normalni Hrvati bore svakim danima.

Podsjećaš me na nekog mastodonta koji je nekim čudom zaslugom nekog lucidnog profesora ustao iz višestoljetnog sna u ledu, i sad traži družicu u nadi da će se pariti s njom.Tabhana wrote:Gubiš se moj @Hafis.
Nema tu nikakve furke, djela pokazuje zaista stanje u ovom gradu.
A pošto si kao stariji, sigurno se sjećaš parole napisane nasuprot španskog trga gdje je sada banka "Stari most se sam srušio, HVO=NLO".
E hajde kada si tako uporan da malo vidimo šta si ti ovdje uradio. Budući filozof Ivo prvo je rekao ovo:cyprus wrote: Kad hoćeš da ti se crta evo... Ivo je mislio reći da se Mostarci dijele na one ljude koji se drže samo ''svoje'' strane i druge koji se kreću na obje ilitiga koji čitav grad smatraju svojim...
Onda su druga djeca govorila i nakon 7 MINUTA Ivo je rekao ovo:Evo zaključak na temu ove današnje rasprave u Prometnoj školi. Kada je uspoređujemo sa našom školom Gimazijom Mostar, može se vidjeti da učenici ove škole jednostavno nisu imali dovoljno prilika da upoznaju učenike druge nacionalnosti, koji žive u drugom dijelu Mostara i da su samim tim stvorili ili im je društvo nametnulo da stvore predrasude. I evo samo to da nikad nisu bili na Starom mostu, jer im je neko rekao ili imaju predrasudu da će ih neko napasti ili im nešto uraditi u tom dijelu Mostara. Evo to je jedna velika razlika. Mislim da ima slučajeva i u Gimnaziji Mostar koji... neki učenici ne prelaze na onu stranu, al' mislim da nikad nam niko nije rekao da ako pređemo tamo... Evo mogu usporediti - ovdje mene učenici s bosanskog plana i programa znaju, i ja kad pređem na drugu stranu mene niko neće ubit, a zna me da sam Hrvat.
Ti si te dvije dionice spojio kao da ih je Ivo rekao u cugu. Iako u prvom slučaju Ivo stoji u ćošku pored kolegice i nekih knjiga. U drugom slučaju Ivo sjedi i skroz je drugi krupni kadar.Mostar nije podijeljen onako kako svi misle na dvije strane. Mostar je podijeljen na one koji su na jednoj strani i oni koji su na obje strane. Mislim da sam ta percepcija o Mostaru i stereotipi dolaze izvan Mostara, jer oni koji nikad nisu bili u Mostaru, niti upoznali Mostarce mogu stvarati mišljenja kakva im padaju na pamet ili kakvi čuju od drugih ljudi ili im mediji prenose.
I ti se onda čudiš kako sam ja to mogao pomisliti? I ne samo to nego praviš klasičnu manipulaciju spajajući šta je Ivo rekao 7 minuta ranije umjesto da staviš šta je rečeno neposredno prije te druge Ivine dionice.Mostar nije podijeljen onako kako svi misle na dvije strane. Mostar je podijeljen na one koji su na jednoj strani i oni koji su na obje strane. Mislim da sam ta percepcija o Mostaru i stereotipi dolaze izvan Mostara, jer oni koji nikad nisu bili u Mostaru, niti upoznali Mostarce mogu stvarati mišljenja kakva im padaju na pamet ili kakvi čuju od drugih ljudi ili im mediji prenose.
Ne znam gdje sam tu gore napisao rat mozes li mi objasniti?cyprus wrote:Dobro, rat znači može biti Sarajlijama opravdanje za nekretanje, ali Mostarcima ne može?BHCluster wrote: 11.541
Nije o tome rijec nego oumjesto da kolega da primjer pa da i to osudimo kao onog kretenta tzv sportskog novinara, on ima i tamo ALI...Ajatolah_ wrote:Naravno, đe to može biti da i na drugoj strani ima neki ante...BHCluster wrote:Kao sto bi braca po boji koze iz SAD-a rekli za ovo sto si ti napisao "a steaming pile of horse manure".JohnnyS wrote:Ja eto znam nekoliko Bošnjaka koji ne prelaze (ali kako sam ja kozmopolit, ja prelazim pa sam ih upoznao), samo su dovoljno mudri pa da ne lanu tako nešto na televiziji. Da se razumijemo, ja to ne osuđujem, sloboda kretanja (i nekretanja) je jedno od temeljnih ljudskih prava.