Mislim da Dozer govori o ostatku svijeta. Kod nas nacionalnost = etnicka pripadnost. Kod ostatka svijeta nacionalnost = drzava u kojoj si se rodio.lalelii wrote:Državljanstvo je poseban pravni odnos, trajan po svom karakteru, koji postoji između države i pojedinca (odnosno njezinog državljanina). Na osnovi postojanja državljanstva kao specifičnog pravnog odnosa (specifičnog zbog toga što je to odnos između fizičke osobe i suverene države), nastaju određena prava, ali i obveze, kako na strani države, tako i na strani pojedinca.
Svaka država propisuje svoja pravila kojim regulira pitanja državljanstva, a osobito ona o kojima ovisi koje će osobe i pod kojim uvjetima smatrati svojim državljanima, odnosno, pod kojm uvjetim pojedine osobe prestaju biti njezni državljani. Tako i Europska konvencija o državljanstvu iz 1997. godine u svom članku 3. propisuje da će svaka država svojim pravnim propisima odrediti tko su njezini državljani.
Pojam državljanstvo treba razlikovati od pojma nacionalnost. Naime nacionalnost označava pripadnost pojedinca određenom narodu. Svaki narod ima svoje sunarodnjake koji ne moraju imati svi isto državljanstvo. Nacionalnost je etnički pojam.
Državljanstvo označava, dakle, pravnu vezu između pojedinca i države. Samo država ima svoje državljane i oni ne moraju bti svi iste nacionalnosti. Državljanstvo ili nacionalnost ne samo da ljudima potvrđuje osjećaj identiteta, već im daje i pravo na državnu zaštitu kao i na druga brojna građanska i politička prava.
izvor: wikipedia
pojedincima se izgleda prima samo u gooz
Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
-
TheMule
#976 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
-
Breathless
#977 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
TheMule wrote:Ti valjda nisi znao da nasi preci u ranom srednjem vijeku nisu imali prezimena, osim nekih izuzetaka, uglavnom porodica is sloja plemica, bogatasa???dalje wrote: Ne znam otkud sad tolika ljubav prema pretcima kad ste se davno odrekli cak i njihovih prezimena?![]()
Eeeee moji Srbi, cime vas filuju na tim gusle-seminarima....jadnici...
- bach
#978 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
A "Muhamedanci"?
Čini mi se da to nije spomenuto na ovoj temi koja je evo nakvasala do 40 stranice?
Taj izraz je koristila KuK monarhija za muslimansko stanovništvo ovih krajeva...
Čini mi se da to nije spomenuto na ovoj temi koja je evo nakvasala do 40 stranice?
Taj izraz je koristila KuK monarhija za muslimansko stanovništvo ovih krajeva...
-
lalelii
#979 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
"Mislim da Dozer govori o ostatku svijeta. Kod nas nacionalnost = etnicka pripadnost. Kod ostatka svijeta nacionalnost = drzava u kojoj si se rodio"
Možda jest ,a možda nije ...ali nije tema.(Mada se i ovde navodi "Evropska konvencija o državljanstvu iz 1997").
Možda jest ,a možda nije ...ali nije tema.(Mada se i ovde navodi "Evropska konvencija o državljanstvu iz 1997").
-
lalelii
#980 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pa jes vala i njegoš je na tome radio!Al za svaki slučaj dobro komponuješ.bach wrote:A "Muhamedanci"?
- draganbl
#981 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Moram priznati da se dosta mojih kolega iz Beograda i Novog Sada, koji su pripadnici raznih naroda (Mađari, Slovaci) zaista identifikuju sa srpskom nacijom i za sebe kažu da su Srbi, jer žive u državi Srbiji. Nekako nisam siguran da slično rasploloženje vlada i u Sandžaku, među stanovnicima Srbije koji su islamske vjeroispovjesti. E sad, možda bi bilo dobro da i njih @Dozer ubijedi da su oni po nacionalnosti Srbi, bošnjačke narodnosti i islamske vjeroispovjesti. Malo sutra.
Kad smo već kod sutra, sutra kad se i Vojvodina odcijepi (što se ovdje i najavljuje posljednjih desetak godina), eto nama nove nacije - Vojvođanske. Šta će sad moj drugar Mikloš, taman se počeo po nacionalnosti osjećati Srbinom, hajde se sad preobraćuj na Vojvođansku nacionalnost. A mogu tek zamislite desetine hiljada ljudi koji su bosanskog porijekla, svi da promijene nacionalnost i postanu Vojvođani. Glupost.
Može i ovako: Sutra, prekosutra, za 50 ili 100 godina ujedine se (opet Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) i opet nastane Jugoslavija. Je li to znači da će naša djeca ili unuci po nacionalnosti biti Jugosloveni?
Iluzorno je kod nas govoriti o nacionalnosti kao državnoj odrednici i zato se i razlikujemo od normalnih država. Kod nas države nastaju i nestaju svakih 30-40 godina. Svaki čas mijenjati nacionalnost, nema smisla. Možda su zato Hrvati jasno u Ustavu i naznačili da nacionalnost i državljjanstvo nije isto. Vjerovatno računaju da će se nešto uskoro opet mijenjati, nadam se ni na čiju štetu i bez ičijih žrtava.
Kad smo već kod sutra, sutra kad se i Vojvodina odcijepi (što se ovdje i najavljuje posljednjih desetak godina), eto nama nove nacije - Vojvođanske. Šta će sad moj drugar Mikloš, taman se počeo po nacionalnosti osjećati Srbinom, hajde se sad preobraćuj na Vojvođansku nacionalnost. A mogu tek zamislite desetine hiljada ljudi koji su bosanskog porijekla, svi da promijene nacionalnost i postanu Vojvođani. Glupost.
Može i ovako: Sutra, prekosutra, za 50 ili 100 godina ujedine se (opet Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) i opet nastane Jugoslavija. Je li to znači da će naša djeca ili unuci po nacionalnosti biti Jugosloveni?
Iluzorno je kod nas govoriti o nacionalnosti kao državnoj odrednici i zato se i razlikujemo od normalnih država. Kod nas države nastaju i nestaju svakih 30-40 godina. Svaki čas mijenjati nacionalnost, nema smisla. Možda su zato Hrvati jasno u Ustavu i naznačili da nacionalnost i državljjanstvo nije isto. Vjerovatno računaju da će se nešto uskoro opet mijenjati, nadam se ni na čiju štetu i bez ičijih žrtava.
-
Breathless
#982 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Kad spomenu Njegosa, samo malo podsjecanje, a i senilnom profesoru bi dobro doslo, ako nista, kao nadogradnja konsutacijama koje ima s nenama.lalelii wrote:Pa jes vala i njegoš je na tome radio!Al za svaki slučaj dobro komponuješ.bach wrote:A "Muhamedanci"?
Gorski vijenac,stihovi1640-1645
……………………………….
…Pa poslijed poče djetinjiti;
zapita me za naše susjede,
za Bošnjake i za Arbanase:
“Kad uhvate-kaže-Crnogorca,
bilo ziva al'mrtva u ruke,
hoće li ga izjest, što li rade?”
……………………………….
Svobodijada,Pjesma treća,stihovi 280-290
…………………………
Obije se hrabre vojske
Na megdanbu izm'ješaše:
Tri sahata megdan bojni
Na mačeve i na seblje
s krvlju teškom dijeliše,
dok najposle vjestobojna
hitrost mišce crnogorske
pogna spolja bitke strašne
Hercegovce vitezove
i Bošnjake nepreklone.
………………………..
Šćepan Mali, Dejstvije drugo,jevljenije četvrto
Odoše na ručak seraskjer i vezir bosanski zajedno, a poslanici sa
Suvajlijom i karaman-pašom pod njin šator na ručak. Ručaju,ne zbore
ništa. Dve kadije Bošnjaka poju uz tambure.
Šćepan Mali, Dejstvije drugo, Javljenije jedanaesto,stihovi 827-833
…………………………………..
Što budalis,jadna Bošnjačino,
Da li čuo ušima nijesi?
Opsova nam vjeru i proroka,
a opsova kuran i sultana
u sredinu ov'like ordije,
a upravo nama u očima
što će reći sva naša ordija
kad začuje ovo pogrdjenje?
………………………………….
Šćepan Mali,Dejstvije četvrto, javljenije treće,stihovi 224-230
…………………………………….
kud se gode s granice senemo
sresti će nas dvadeset tisućah,
malo dalje srešće i pedeset
pa ne mrca i zavaljenika,
no Bošnjaka ali Arbanasa,
od iskona vojničkog naroda,
te se radja i mre pod oružjem.
……………………………………
Šćepan Mali, Dejstvije četvrto, javljenije treće, stihovi 270-275
…………………………………………..
to taj može mislit i zboriti
koji nezna kako stvari stoje,
al’ ne onaj koji ih poznaje.
Kako bi smo mi to uradili
bez pomoći nekoga drugoga
kad Bošnjaci, naša rodna braća,
slijepi su te ne vide ništa?
…………………………………….
Ogledalo srpsko, XVIII, Sinovi obilića(1750.god.), Beograd 1967,str.124,15-20
……………………..
oće šaci u Cevo krvavo
i poharat lomnu Crnu Goru;
ovde vama prijevare nema,
bijesni su Bošnjaci junaci.
…………………………..
Njegoš-Gagiću 12.VIII 1843,Cjelokupna djela,knj.6,Beograd1967,str.84
….Mi smo u rat sa svijem Turcima okolo nas, kako gotovo svagda
što smo. Oni su vazda složni na naše zlo i Bošnjaci i Arbanasi…..
Vladika Rade–Osman paši Skopljaku, 24 aprila 1844, glasnik
Cetinjskog istorijskog društva, Knjiga XIV, sveska 6, decembar 1935
….Svak zna da su lanih Bošnjaci na Planincu protiv moje volje poginuli
ali ništa drugo nije bilo, nego su panuli u onu jamu , koju su za druge kopali…….
Njegoš-Osman paši Skopljaku, 5 oktobar 1847, Cjelokupna djela,
knj.6,Beograd 1967,str.153
……Kada sa mnom govoriš kako moj brat Bošnjak, ja sam tvoj brat,
tvoj prijatelj, ali kada govoriš kao tudjin, kako Azijatin, kako neprijatelj
našega plemena i imena, meni je to protivno isvakome bi blagorodno
mislećemu čovjeku protivno bilo.
Ako mu ne odgovara njegos, moze se vratiti i Garasaninu:
Ili Letopisu Matice srpske:Ilija Garašanin 1844.g. u "Načertaniju":
"U Bosni žive BOŠNJACI muhamedanske, BOŠNJACI katoličke i BOŠNJACI naše, pravoslavne vere"
Matica srpska je naučno, književno i kulturno društvo, sa sjedištem u Novom Sadu, koje populariše i razvija umjetnost, nauku i književnost. Društvo je osnovano 1826. godine. Iste godine društvo je preuzelo na sebe, od četvrtog broja, izdavanje periodičnog časopisa "Letopisa srpskog", koji je kasnije nazvan "Letopis Matice Srpske" - književni časopis koji u čitavom svijetu najduže, a bez većih prekida, izlazi još od 1824. godine (maticasrpska.org.rs).
U prvom broju periodičnog časopisa "Letopisa srpskog" opisani su okolni narodi koje su Srbi smatrali "srpskim kolenom". Između ostalih opisan je i narod Bošnjaci, za koje u tom broju piše:
Bošnjaci žive između Drine, Vrbasa, Save, Dalmacije i Srema, ima ih 450 000; ispovjedaju ili islam ili su rimokatolici ili pravoslavni.
-
Breathless
#983 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
U Sandzaku medju muslimanima takvih neces naci ni deset. Mozda neki neobrazovani i zatucani stanovnici najruralnijih podrucja jos uvijek imaju neke dileme u pogledu nacipnalnog izjasnjavanja, izmedju Bosnjak i Musliman, ali ono sto je sigurno je da i onaj nazatucaniji zna sta nije, a nije ni Srbin ni Hrvat. To sigurno zna bolje nego ista, pogotovo u Sandzaku gdje je taj narod do sad bezbroj puta stradao od srpske kame.draganbl wrote:Nekako nisam siguran da slično rasploloženje vlada i u Sandžaku, među stanovnicima Srbije koji su islamske vjeroispovjesti.
-
lalelii
#984 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
njegoš
Neznam jel ga to ti vadiš ili ga zezaš.Može bit da su to rani radovi.Probaj Gorski vijenac,al nemoj samo neke stihove,pročitaj sve.
Neznam jel ga to ti vadiš ili ga zezaš.Može bit da su to rani radovi.Probaj Gorski vijenac,al nemoj samo neke stihove,pročitaj sve.
-
Breathless
#985 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Safvet beg Bašagić "Bošnjaku"
2. VII. 1891. g.
Primi pozdrav, premili spomene,
Od gorštaka sa studene st'jene,
Gdje-no soko sokoliće leže,
Gdjeno zemlja krvnu braću steže,
Gdje se bolji očekuju dani,
Gdje se štuju svoji velikani.
Ti poleće nebu pod oblake,
Da ugasiš žarkom suncu trake
l sneseš ih u gnijezdo milo.
Ha, Bošnjače! Sretno tebi bilo!
Miloj Bosni stani na međniku
Miloj Bosni na ponos i diku!
Moj Bošnjače, oko sokolovo,
Dosta slatkih prespavasmo snova,
Dosta ljutih preboljesmo rana
Kroz nekolko godinica dana.
Već je hora, koja doći mora,
Da poletiš kao soko sivi,
Da povikneš: Jošte Bošnjak živi;
Jošte živi, mrijet mu se neće,
Dok se zemlja oko sunca kreće.
Znaš "Bošnjače", nije davno bilo,
Sveg mi svjeta! nema petnaest ljeta,
Kad u našoj zemlji ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja pa do Brodskih vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire.
I još nešto, čemu oko vješto,
Hrabri ponos i srce junačko
Nada sve se začuditi mora:
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago;
Eto hore, šećer razgovore!
Kucnuo je časak odlučnosti,
Da kliknemo i mi u radosti:
Zdravo sine, mile domovine,
Naš junače, ponosni Bošnjače
Pozdravlja te sa krša viteže,
Živi, živi na hiljade ljeta!
Miloj majci na radost i diku,
Boreći se za otajstva sveta.
-
Breathless
#986 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Znam ja vrlo dobro kako je "zemlja Muhamedom zaudarala" i sta je sve pisao taj ideolog genocida, ali ovaj njegov spomen Bosnjaka i razlog zasto sam ga naveo govori nesto sasvim drugo. Ko zna citati, shvatit ce.lalelii wrote:njegoš
-
lalelii
#987 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ma razumio te ja,nego neznam jel akademik.Sve ok.Breathless wrote:Znam ja vrlo dobro kako je "zemlja Muhamedom zaudarala" i sta je sve pisao taj ideolog genocida, ali ovaj njegov spomen Bosnjaka i razlog zasto sam ga naveo govori nesto sasvim drugo. Ko zna citati, shvatit ce.lalelii wrote:njegoš
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#988 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
riđanovići su potomci starog crnogorskog plemena riđani
hvalislav riđan je crnogorac od starina kao i njegoš
-
Breathless
#989 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ridjanovic je Bosnjak iz Novog Pazara.japin_mutapi wrote:riđanovići su potomci starog crnogorskog plemena riđani
Last edited by Breathless on 07/12/2014 22:52, edited 1 time in total.
- draganbl
#990 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ne znaš ti ni zašto si mene citirao, ni šta bi mi odgovorio. Jedino je valjda bilo bitno naglasiti ovo što si zadnje napisao, što sa ovom temom i profesorom Riđanovićem nema nikakve veze (ne mislim da o tome ne treba pričati na drugim temama).Breathless wrote:U Sandzaku medju muslimanima takvih neces naci ni deset. Mozda neki neobrazovani i zatucani stanovnici najruralnijih podrucja jos uvijek imaju neke dileme u pogledu nacipnalnog izjasnjavanja, izmedju Bosnjak i Musliman, ali ono sto je sigurno je da i onaj nazatucaniji zna sta nije, a nije ni Srbin ni Hrvat. To sigurno zna bolje nego ista, pogotovo u Sandzaku gdje je taj narod do sad bezbroj puta stradao od srpske kame.draganbl wrote:Nekako nisam siguran da slično rasploloženje vlada i u Sandžaku, među stanovnicima Srbije koji su islamske vjeroispovjesti.
Možda je onda bolje da ti @Dozeru i njegovim istomišljenicima objasniš da nacionalnost i državljanstvo nisu jedan pojam. Možda tvoje mišljenje prihvati, pošto će moje vjerovatno opet smatrati "perfidnim zaobilaženjem onoga što svi znamo".
- Danguba
#991 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
kako crnogorac kada je kod nas ridjan konj...ima li to veze sa ovim ridjanovicemjapin_mutapi wrote:riđanovići su potomci starog crnogorskog plemena riđani
-
Breathless
#992 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
draganbl wrote:Ne znaš ti ni zašto si mene citirao, ni šta bi mi odgovorio. Jedino je valjda bilo bitno naglasiti ovo što si zadnje napisao, što sa ovom temom i profesorom Riđanovićem nema nikakve veze (ne mislim da o tome ne treba pričati na drugim temama).Breathless wrote:U Sandzaku medju muslimanima takvih neces naci ni deset. Mozda neki neobrazovani i zatucani stanovnici najruralnijih podrucja jos uvijek imaju neke dileme u pogledu nacipnalnog izjasnjavanja, izmedju Bosnjak i Musliman, ali ono sto je sigurno je da i onaj nazatucaniji zna sta nije, a nije ni Srbin ni Hrvat. To sigurno zna bolje nego ista, pogotovo u Sandzaku gdje je taj narod do sad bezbroj puta stradao od srpske kame.draganbl wrote:Nekako nisam siguran da slično rasploloženje vlada i u Sandžaku, među stanovnicima Srbije koji su islamske vjeroispovjesti.
Možda je onda bolje da ti @Dozeru i njegovim istomišljenicima objasniš da nacionalnost i državljanstvo nisu jedan pojam. Možda tvoje mišljenje prihvati, pošto će moje vjerovatno opet smatrati "perfidnim zaobilaženjem onoga što svi znamo".
Izvini ako sam te pogresno citirao. Uglavnom, drzavljanstvo i nacionalnost su dvije potpuno odvojene kategorije, mada su neke zemlje zakonima ovo izjednacavale.
- cyprus
#993 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Daj bolan Dozer zar nismo to raspravili... Ti se svaki put skoro i složiš sa mnom, al opet nastaviš po svomDozer wrote:Dzaba je.... vec godinama tupim, razlazem, objasnjavam, linkujem relevantne faktore i instance, 'plastificiram' primjerima...ali jok... Jedini zakljucak na kraju jeste da je nekima lakse metar u goozicu, nego cenat u glavu.
Drzavljanstvo i nacionalnost nisu isto samo na ovom nasem nesretnom prostoru, tj. etno-nacionalisti vec decenijama, odavno prije rata jos, podmecu poistovjecivanje nacije i naroda/etnije. Danas je vise nego jasno zasto je to tada bilo tako, a sad je, i iz toga ranijeg, opet sasvim jasno zasto je to tako u BiH. Recept isti, samo teritorija za cerupanje manja.
I zaista je krajnje vrijeme da se shvati da su nacionalnost i drzavljanstvo politicke kategorije usko vezane jedna za drugu, kao i da jedna bez druge ne postoje. Narodnost i nacionalnost su sinonimi samo u nakaradnim mozgovima ovdasnjih etno-nacionalista ( i njihovih polupismenih sljedbenika), jer oni godinama ciljaju na to da njihova etnija, a to znaci narod, postane nacija, jer bi tada mogli zahtijevati i svoju nacionalnu drzavu. Nazalost, vecina drugih drzava svijeta su ovaj proces okoncale prije vise od 100 godina i danas ljudima u tim drzava nacionalnost ne znaci nista vise od, recimo, pudinga kupljenog u marketu. Cak, vise im znaci taj puding.
Ali, kod nas taj nesretni proces nikad nije okoncan jer se pojedini narodi nikad nisu mogli dogovoriti ko ce klepiti vise cije zemlje, pa onda danas imamo sta imamo.
Istovremeno, nacionalnost ni na koji nacin ne negira ili ponistava narodnost, tj. etniju, a pogotovo ne vjeru/religiju bilo koga.
Etnije, tj. narodi, stvaraju nacije, i to ogranicavanjem prostora na kojem ta etnija ili etnije zive. Te granice onda predstavljaju drzavu, a svi gradjani/stanovnici te drzave, i to bez obzira na licnu narodnost/etniju i veru, postaju nacionalni pripadnici te drzave, tj. nacije.
U BiH je to danas, realno, ovako (a nije drugacije ni u drugim zemljama svijeta, pa i nas percipiraju ovako):
Nacionalnost: BiH, tj. Bosanskohercegovacka (NIJE stvar licnog izbora. Lazu vas! Jer, da jeste, mogli biste se izjasniti i kao Australijanac, a ne mozete jer to ne mozete dokazati, zar ne?)
Drzavljanstvo: BiH, tj. Bosanskohercegovacko (+ jos neko, ukoliko ga se ima, i tada se ta osoba nacionalno moze izjasniti i drugacije)
Narodna/etnicka pripadnost: Bosnjak, Hrvat, Jevrej, Rom, Srbin, itd.
Nacionalne manjine: Njemac, Makedonac, Albanac, Japanac, Kinez, Amerikanac, its., a moze biti i Srbijanac i Hrvat, pod uslovom da su dosli iz SRB/HR, a nemaju BH pasos/drzavljanstvo.
Vjera: svacija licna volja, zelja, izbor i odluka. U BiH je ionako pravih vjernika oko 5-6%, a deklarativnih oko 70%, dok su ostali ateisti.
- Mister Yes
#994 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Sve je isto samo njega (madnera) nemacyprus wrote:
Daj bolan Dozer zar nismo to raspravili... Ti se svaki put skoro i složiš sa mnom, al opet nastaviš po svom
- cyprus
#995 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Šta je s njim? Otkad se oženio niđe ga...Mister Yes wrote:Sve je isto samo njega (madnera) nemacyprus wrote:
Daj bolan Dozer zar nismo to raspravili... Ti se svaki put skoro i složiš sa mnom, al opet nastaviš po svom
- Arsenal Royal
#996 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ja mislim cyprus,dustaban i co. više sebe nastoje uvjeriti da bošnjaci ne postoje nego li nas.
Ljudi jednostavno ne mogu da se pomire da Jugoslavije, Direktora i sekretarica sa Pala koji imaju crno pod noktima i koji će šefovati u Sarajevu , srpskohrvatskog jezika jednostavno više nema.
Ne mogu da skontaju da naša djeca neće na horovima u sarajevskim kasarnama pjevati igrale se delije nasred zemlje srbije po 3 puta zaredom pred auditorijem JNA rezervista.
Ljudi jednostavno ne shvataju da nema više toga da mali ahmo zna matematiku za 5 ali kod prof. MIlice ne može dobiti više od 3
Ne kontaju da više nema mitskog kosova, da nema jakih i slabih naroda, poturica i turaka koji se trebaju nabijati na buljuke, te da nema heroja Gavrila koji pucaju u trudne žene , careva lazara i slično
Poruka za vas probudite se došlo je novo vrijeme i uveliko se počnite navikavati da stvari više neće biti onakvim kakvim su bile do sad
Ljudi jednostavno ne mogu da se pomire da Jugoslavije, Direktora i sekretarica sa Pala koji imaju crno pod noktima i koji će šefovati u Sarajevu , srpskohrvatskog jezika jednostavno više nema.
Ne mogu da skontaju da naša djeca neće na horovima u sarajevskim kasarnama pjevati igrale se delije nasred zemlje srbije po 3 puta zaredom pred auditorijem JNA rezervista.
Ljudi jednostavno ne shvataju da nema više toga da mali ahmo zna matematiku za 5 ali kod prof. MIlice ne može dobiti više od 3
Ne kontaju da više nema mitskog kosova, da nema jakih i slabih naroda, poturica i turaka koji se trebaju nabijati na buljuke, te da nema heroja Gavrila koji pucaju u trudne žene , careva lazara i slično
Poruka za vas probudite se došlo je novo vrijeme i uveliko se počnite navikavati da stvari više neće biti onakvim kakvim su bile do sad
- cyprus
#997 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Možda nisi ti kriv... Možda je disleksija...
-
lalelii
#998 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
idi bre na paradu ponosacyprus wrote:Možda nisi ti kriv... Možda je disleksija...
- Mister Yes
#999 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Nema ga otkad je zvanično objavljeno da DF ide u koaliciju sa SDA. Možda se baš tad i oženio, ne znamcyprus wrote:Šta je s njim? Otkad se oženio niđe ga...Mister Yes wrote:Sve je isto samo njega (madnera) nemacyprus wrote:
- cyprus
#1000 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Možda i bih, ali opasno je... Takvi kao ti hoće da biju učesnike... Ono: za crkvu i za Boga, živela Srbija!lalelii wrote:idi bre na paradu ponosacyprus wrote:Možda nisi ti kriv... Možda je disleksija...
Last edited by cyprus on 08/12/2014 00:22, edited 1 time in total.