http://ba.n1info.com/a249649/Vijesti/Vi ... -i-NS.html
Još jedan pokušaj...
Mada mislim da ni od ovoga neće biti ništa. SDP je od početka potencirao samo ujedinjenje sa DF-om, a ostalima samo formalno poručivao da se mogu priključiti, mada nikad ništa konkretno nisu nudili. Sada kada su se zakačili i sa njima, povukli su crtu i ponudili samo da se svi utope u SDP kao članovi. Priča o nekakvoj stogodišnjoj tradiciji je tu samo za pumpanje vlastitog ega i kvaziargument koji će se iskoristiti da se odbije bilo kakva saradnja sa drugim strankama. U suštini, samo se pokazalo da je SDP i dalje pod kontrolom Lagumdžije, a da je Nikšić samo jedan fikus pomoću koga on i dalje upravlja strankom.
Od utapanja u SDP ovakav kakav je sad nema ništa, to je valjda svakom jasno. Da su ljudi htjeli i mogli trpiti Zlatkov egoizam i kriminal, ne bi ni došlo do nastanka DF-a, GS-a, a i Naša stranka ne bi odmakla više od par mandata u opštinskim vijećima.
Prijedlog DF-a nije bio savršen, naravno. Očigledno je da je SDP po broju članova dosta veći od svih drugih stranaka kojima je ponuđeno ujedinjenje. Da nije u pitanju lična sujeta i čuvanje dobro ukopanih pozicija u budžetskoj opoziciji, SDP bi mogao shvatiti ovaj prijedlog kao dobru priliku, jer bi početni paritet u rukovodstvu stranke, već nakon sljedećeg kongresa na kojem bi se demokratskim putem biralo rukovodstvo stranke, opet zauzeli dominantnu poziciju. Čak mislim da većini ne bi bio problem da nova stranka nosi ime SDP.
Pozitivna strana sporazuma, odnosno ujedinjenja bi svakako bila u tome što bi stranke probrale ono najbolje što imaju i izborne liste bi sigurno izgledale prilično impresivno. To bi sigurno privuklo glasače "spavače", pa bi rezultati izbora mogli biti značajno bolji nego ranijih godina, pogotovo imajući u vidu raspad SDA.
I opet kažem, eto prijedlog DF-a možda nije savršen, ali SDP ukoliko ne želi da snosi odgovornost za neuspjeh ujedinjenja ljevice, treba sam uzeti aktivnu ulogu u procesu ujedinjenja. Nema ništa od šuplje priče koju su do sad koristili. Znači nek daju svoj prijedlog, pozovu stranke na pregovore. Najlakše je kritikovati i praviti se uvrijeđen. Takvo ponašanje je odraz političke nezrelosti i nespremnosti da se preuzme odgovornost, koju kao najveća stranka ljevice u BiH neminovno nose na svojim plećima.