Kupovna moć novog automobila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#976 Re: Kupovna moć novog automobila
maks cokoladice u zori su se same pravile,radnici samo lezali i primali platu...zato sad imamo uvozne ,bolje od domacih,vise tala se na njima uzima 
-
goran16v
#977 Re: Kupovna moć novog automobila
Golfovi iz TAS-a sami silazili s trake, pogotovo dizeli koji su proizavodili naftu!
-
goran16v
#978 Re: Kupovna moć novog automobila
Mi mozemo jedino biti 70% daleko od proizvodnje iz 1989.citroen xm wrote:Neki podaci govore da smo negdje na 70% proizvodnje iz 1989. godine. A ovo je 2014.
No nebitno, ni jedan sistem nije savršen. Ali onaj je štitio prava radnika i prava čovjeka. A ovaj štiti isključivo prava kapitalista. U tome je ogromna razlika.
-
prog321
#979 Re: Kupovna moć novog automobila
Ne vjerujete ni vi svim tim podacima. Jer znate da su imaginarni. Komunisticke zemlje su prestavljali lazne cifre.
Jedna Rusija danas nema 70% ekonomskog outputa bivse SSSR. Hocete reci da se u SSSR bolje zivjelo ?
Jedna Rusija danas nema 70% ekonomskog outputa bivse SSSR. Hocete reci da se u SSSR bolje zivjelo ?
-
goran16v
#980 Re: Kupovna moć novog automobila
Ja ti vjerujem, samo ubjedi onih 530 000 nezaposlenih da im je sad bolje nego kad su radili.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#981 Re: Kupovna moć novog automobila
Neki dan sam slusao genijalca iz Dubioze na nekoj tv. I on kaze kako se slabo zivjelo slabo u onom sistemu,nestasice,redovi za gorivo,vozali nove barake iz Kragujevca itd. Kontam u sebi,topuze danas 1% ljudi ne moze priustiti baraku iz KG koja se danas pravi 500L,ljudi imaju sve,ali nemaju cime platiti,sipaju za 10 KM.
Naravno da Rusija nije u rangu SSSR. Ona je danas qrac koji ovisi o nafti i plinu pa ga Amer zafrkava sa cijenom nafte (mislis da je slucajno cijena pala na 80 $ u zadnje vrijeme),a SSSR je bio sila. Pa Rusi zadnjih 30 god nisu razvili tenk,avion,podmornicu kako treba,jos uvijek.ih koriste iz Sovjetskog doba. A ko fol su sila. Jesu,aha
Naravno da Rusija nije u rangu SSSR. Ona je danas qrac koji ovisi o nafti i plinu pa ga Amer zafrkava sa cijenom nafte (mislis da je slucajno cijena pala na 80 $ u zadnje vrijeme),a SSSR je bio sila. Pa Rusi zadnjih 30 god nisu razvili tenk,avion,podmornicu kako treba,jos uvijek.ih koriste iz Sovjetskog doba. A ko fol su sila. Jesu,aha
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#982 Re: Kupovna moć novog automobila
bas je genijalac....
- Ned071
#983 Re: Kupovna moć novog automobila
u sredini je negdje ta prica. jest da su mi starci dobili stan i da se islo na more i slicno. al jbg ja se sjecam i praznih rafova u apru na alipasino u dva popodne, reda za hljeb, tackica, koka kole kao mislene imenice, fri shopova u kojem si morao imati stelu da kupis praznu kasetu za snimanje... mjesecima se cekalo da dodjes na red za cimentu kad gradis kucu... nije to bas tako bilo sjajno kako se predstavlja danas. samo smo mi bili mladi i pocinjali zivjeti, izlaziti, ganjat cure pa nam izgleda ljepse nego danas kad imas kredite, bojis se za posao, strahujes hoce li ti neko dijete zbost na velikom odmoru
-
prog321
#984 Re: Kupovna moć novog automobila
Tih 530 hiljada nije radilo ni kad su se vodili kao zaposleni u Jugigoran16v wrote:Ja ti vjerujem, samo ubjedi onih 530 000 nezaposlenih da im je sad bolje nego kad su radili.
Ja jos nisam upoznao covjeka koji priznaje da se ubio raditi za vrijeme Jugoslavije.
Isti posao koji je u Njemackoj obavljao jedan radnik kod nas su obavljali trojica. Kojim cudom Svabo je produktivniji. I onda se zale sto nemaju iste penzije kao u Njemackoj ?
-
goran16v
#985 Re: Kupovna moć novog automobila
Nisu radili, a primali platu, sad ne rade i nemaju sta da jedu - sad im je puno bolje!prog321 wrote:Tih 530 hiljada nije radilo ni kad su se vodili kao zaposleni u Jugigoran16v wrote:Ja ti vjerujem, samo ubjedi onih 530 000 nezaposlenih da im je sad bolje nego kad su radili.![]()
Ja jos nisam upoznao covjeka koji priznaje da se ubio raditi za vrijeme Jugoslavije.
Isti posao koji je u Njemackoj obavljao jedan radnik kod nas su obavljali trojica. Kojim cudom Svabo je produktivniji. I onda se zale sto nemaju iste penzije kao u Njemackoj ?
G-e-n-i-j-a-l-n-o!
-
goran16v
#986 Re: Kupovna moć novog automobila
Nekad si imao novac, ali nisi imao sta kupiti, danas imas sve za kupiti, ali nemas dinara u dzepu!Ned071 wrote:u sredini je negdje ta prica. jest da su mi starci dobili stan i da se islo na more i slicno. al jbg ja se sjecam i praznih rafova u apru na alipasino u dva popodne, reda za hljeb, tackica, koka kole kao mislene imenice, fri shopova u kojem si morao imati stelu da kupis praznu kasetu za snimanje... mjesecima se cekalo da dodjes na red za cimentu kad gradis kucu... nije to bas tako bilo sjajno kako se predstavlja danas. samo smo mi bili mladi i pocinjali zivjeti, izlaziti, ganjat cure pa nam izgleda ljepse nego danas kad imas kredite, bojis se za posao, strahujes hoce li ti neko dijete zbost na velikom odmoru
-
prog321
#987 Re: Kupovna moć novog automobila
To se zove prirodna selekcija.
Neradnici, kabadahije, lezihljebovici u kapitalizmu su na margini drustva. Izolovani i sa manjom mogucnosti da se razmnozavaju.
Nazalost u BiH jos uvijek postoje budzetlije koji svoj javasluk mogu siriti na buduce generacije.
Neradnici, kabadahije, lezihljebovici u kapitalizmu su na margini drustva. Izolovani i sa manjom mogucnosti da se razmnozavaju.
Nazalost u BiH jos uvijek postoje budzetlije koji svoj javasluk mogu siriti na buduce generacije.
-
530i
#988 Re: Kupovna moć novog automobila
Budžetlije su tu da čuvaju socijalni mir za ove glavne majmune...između ostalog socijalni mir se čuva apsolutnom nekontrolom na tehničkim pregledima, samo valjda još konj ili kamila nisu dobili bh. tablice...
-
l33t
#989 Re: Kupovna moć novog automobila
woot?prog321 wrote:To se zove prirodna selekcija.
prirodna selekcija
woot?
- drndalo
#990 Re: Kupovna moć novog automobila
A ti si birlesi Nuklearni fizicar i tvoja saznanja na cijepanju atoma u mirne svrhe su nezamjenjiva u Institutu za nuklearnu fiziku "Aziza Sacirbegovic" ???prog321 wrote:To se zove prirodna selekcija.
-
prog321
#991 Re: Kupovna moć novog automobila
Ja sam samo obicni radnik koji nikad od nijedne drzave ni pfeniga nije dobio.
I hvala bogu za to.
I hvala bogu za to.
-
goran16v
#992 Re: Kupovna moć novog automobila
Da, da, da, sve je to tacno. U proslom sistemu koji nije valjao jedan Esad Radeljas je bio jedna obicna nepismena karina i brnjo iz neke *icke materine na dnu socijalne i profesionalne ljestvice i nije mogao biti nista drugo, a danas je u ovom puno boljem sistemu vojni penzioner, pukovnik, privatni poduzetnik - milioner, menadzer sa diplomom sa Sokoca, poslanik u Skupstini KS, predsjednik NO ZZO sa stotinama miliona KM. To sto on od skole ima 3 razreda srednje, sto je falsifikovao dokumente za vojnu penziju, cin pukovnika, sto je osudjen za imovinski kriminal, sto je zaposlio desetine svojih najmilijih po kantonalnim firmama nije bito. Toliko o prirodnoj selekciji, izolaciji i manjoj mogucnosti razmnozavanja...prog321 wrote:To se zove prirodna selekcija.
Last edited by goran16v on 09/11/2014 10:57, edited 1 time in total.
-
prog321
#993 Re: Kupovna moć novog automobila
Esad Radeljas je primjer za tvoju tezu. Ne moju.
U normalnoj kapitalistickoj zemlji takav covjek bi bio na margini drustva, a ne jedan od lidera.
U normalnoj kapitalistickoj zemlji takav covjek bi bio na margini drustva, a ne jedan od lidera.
-
goran16v
#994 Re: Kupovna moć novog automobila
Moju tezu?????prog321 wrote:Esad Radeljas je primjer za tvoju tezu. Ne moju.
Ispravi me ako grijesim, tvoja teza je da je u proslom sistemu sve bilo na guzove, da niko nista nije radio, 3 na mjetu jednog, a primale se plate dok bi neradnici, kabadahije, leziljebovici bili na margini i izolovani za razmnozavanje. Ne znam koliko pratis noviju istoriju i trenutnu situaciju, ali Esad Radeljas, kao evidenti kabadahija, leziljebovic itd, o onom sistemu jeste bio na margini, dok je o ovom sistemu, koji je za tvoju info nominalno kapitalisticki, drustvena elita i mocnik. Sad mi objasni kako je on primjer za moju tezu?!?!?!?
-
prog321
#995 Re: Kupovna moć novog automobila
Esad Radeljas je produkt rata i nefunkcionisanja sistema. On je produkt tranzicije. Isto kao sto su mnogobrojne budzetlije koje su kao vaske na kozi ove drzave.
Ja se zalazem da se on kao i ostale budzetlije odstrane. Ti ne. Ti prizivas stari sistem u kojem svakome ima mjesta.
E nema.
A prirodna selekcija ce uraditi svoje. I taj Radeljas ce pasti kad tad.
Ja se zalazem da se on kao i ostale budzetlije odstrane. Ti ne. Ti prizivas stari sistem u kojem svakome ima mjesta.
E nema.
-
goran16v
#996 Re: Kupovna moć novog automobila
Ja ne prizivam stari sistem u kojem je BTW Radeljas bio na dnu, ja samo konkretnim argumentima tebi i tebi slicnim odgovaram na tvrdnju kako je nekad bilo sve na guzove i kako nam je danas puno bolje.prog321 wrote:Esad Radeljas je produkt rata i nefunkcionisanja sistema. On je produkt tranzicije. Isto kao sto su mnogobrojne budzetlije koje su kao vaske na kozi ove drzave.
E nema.
Pusti se teoretisanja, mi smo bili u jednom sistemu, sad smo u drugom, mozes porediti samo ono u cemu smo bili s onim u cemu smo sad, a ne s onim u cemu bi ti volio da jesmo.
-
prog321
#997 Re: Kupovna moć novog automobila
Bolan, u proslom sistemu je bilo stotine, hiljade Radeljasa.
ON je produkt proslog sistema jer je svoje bogastvo dobio manipuliranjem drzave. Nije zaradio svojim rukama, u kojem je originalna svrha kapitalizma.
ON je produkt proslog sistema jer je svoje bogastvo dobio manipuliranjem drzave. Nije zaradio svojim rukama, u kojem je originalna svrha kapitalizma.
-
goran16v
#998 Re: Kupovna moć novog automobila
Bilo je stotine i hiljade Radeljasa, imas ih u svakom sistemu, ali bez obzira na sto su njegov proizvod, u proslom sistemu su bili na dnu i sistem ih je drzao na dnu. Nije im prosli sistem obezbjedio da budu na vrhu, nije on manipulirao prosli sistem nego ovaj, on je u proslom sistemu zaradjivao daleko manje nego u ovom i ne znam odakle ti vise motiv da me ubjedjujes da mi je danas bolje kad je na vrhu?!?!?!!?!?prog321 wrote:Bolan, u proslom sistemu je bilo stotine, hiljade Radeljasa.
-
citroen xm
#999 Re: Kupovna moć novog automobila
Čekaj, pa je li to taj lik sam sebi kontrira?mali_milojica wrote:Neki dan sam slusao genijalca iz Dubioze na nekoj tv. I on kaze kako se slabo zivjelo slabo u onom sistemu,nestasice,redovi za gorivo,vozali nove barake iz Kragujevca itd. Kontam u sebi,topuze danas 1% ljudi ne moze priustiti baraku iz KG koja se danas pravi 500L,ljudi imaju sve,ali nemaju cime platiti,sipaju za 10 KM.
-
goran16v
#1000 Re: Kupovna moć novog automobila
Ma to je ona kategorija vjecno nezadovoljnih i komercijalnih populista kojima nijedan sistem ne bi valj'o. Da im das da naprave sistem kakav bi htjeli il' ne bi znali il' bi ga napravili pa opet nesto ne bi valjalo, opet bi ga kritikovali, a neko drugi bio kriv...