Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
SanskiBiser

#976 Re: Problem pasa lutalica

Post by SanskiBiser »

shiljak wrote:šta i?
Pa jel' imaš još neki komentar ili ostaje sve na linku i slici imaš puno postova a volim čuti od takvih forumaša koju
osim ako im većina postova nije sa teme sport ? :lol:
shiljak

#977 Re: Problem pasa lutalica

Post by shiljak »

SanskiBiser wrote:
shiljak wrote:šta i?
Pa jel' imaš još neki komentar ili ostaje sve na linku i slici imaš puno postova a volim čuti od takvih forumaša koju
osim ako im većina postova nije sa teme sport ? :lol:
:lol: Nisam znao da ima toliko ljudi što pomažu. Nisam prije nikad dolazio na ovu temu, a vidim sad da ima dosta raje koji žele pomoć cukama.

Dobro je @Black swan predložila, jednostavan način i jeftin.
SanskiBiser

#978 Re: Problem pasa lutalica

Post by SanskiBiser »

ljuspica wrote:
SanskiBiser wrote:A divi ovo :D

http://www.fondacijadj.org/galerija.html

i to u Doboju - anbiiiilivable :-)
Ovo izgleda super, ali vjerovatno tu nisu svi psi sa ulica Doboja. Pise da se briu o svojim psima, ali udomljavaju i pse lutalice.
U Sanskom Mostu imamo udruženje i ja kupim povremeno vreću hrane pa im odnesem i kod nas je dosta dobro rješen problem lutalica u odnosu na Sarajevo li Zenicu neuopredivo bolje i kad mi se neko žali kažem mu da ode u Sarajevo pa neka uporedi sa nama, i moglo bi biti još bolje ali da ima registar vlasničkih pasa i da se promovišu besplatne sterilizacije vlasničkih pasa po selima, sela su veliki problem, fabrike neželjenih štenaca...
https://www.facebook.com/pages/Prijatel ... 8408845674

Za Doboj sam saznao baš od ovih iz S.Mosta jer kad su bile poplave nosili su im dole hranu iz donacija, isto i u Maglaj i druge poplavljene opštine. To je potpuno na privatnom zemljištu rađeno i sve je privatnim novcem urađeno na gotovo i valjda treba da preuzme ulogu gradskog tj. opštinskog azila koji je valjda nedavno zatvoren a većina pasa iz njega su prebačeni tu.
Maharadza

#979 Re: Problem pasa lutalica

Post by Maharadza »

Hebi me ako se ovi "pacijenti" na alipašinom nisu organizovali pa posakrivali kerove po stanovima, samo da ih "slatke i nemoćne" spase...nigdje nijednog niti da vidim niti da čujem a inače haos i kolektivni lavež čim noć padne! :run:
Innovation

#980 Re: Problem pasa lutalica

Post by Innovation »

Pa sad ne mozes da spavas, fale ti. :mrgreen:
Logovan

#981 Re: Problem pasa lutalica

Post by Logovan »

Maharadza wrote:Hebi me ako se ovi "pacijenti" na alipašinom nisu organizovali pa posakrivali kerove po stanovima, samo da ih "slatke i nemoćne" spase...nigdje nijednog niti da vidim niti da čujem a inače haos i kolektivni lavež čim noć padne! :run:
Kakva samo teorija zavjere. :D
Evo maloprije meni ispod prozora prodje najmanje 19-20 pasa.
Innovation

#982 Re: Problem pasa lutalica

Post by Innovation »

Stvarno je neko zatisje. Povremeno se cuju, ali ne tako blizu /Novo Sarajevo/.
huxley

#983 Re: Problem pasa lutalica

Post by huxley »

Najbolji nacin da se sazna sta se stvarno desava je putem stranica a la vucko itd.
Nije nemoguce da je dio kerova sklonjen po stanovima dok ne prodju izbori, a onda ce opet dve po starom. Na zalost, u jako malo situacija smo dozivjeli da nam je drzava rijesila problem, tako da sam skeptican da ce biti bolje i drugacije i ovaj put.

Vec sam spominjao kako je problem rijesen u mojoj mahali - bilo je par onih koji su hranu ostavljali kraj kontejnera, bio je copor od 10ak dzukela, nekoliko ugrizene djece, a onda je ta ista hrana na istim mjestima bila zacinjena, i desilo se masovno ..., ono sto se moralo desiti. Mislim da ima jedan dzukac, djeca se igraju bez problema, a nove lutalice ne dolaze, valda ih upravo ovi sto su ih i hranili otjeraju.

A teme kao sto je ova ce se otvarati i zatvarati, u nedostatku drugih vijesti, prica o lutalicama ce ponekad opet doci na naslovne stranice i u vijesti na TVu, a jedina konstanta je da ce broj dzukela rasti, kao i broj zrtva. U medjuvremenu cemo postati toliko imuni na ovaj problem da cak ni kada neko dijete bude izgrizeno na smrt, nakon nekoliko dana medijske hajke, nista se nece promijeniti. A Anel, Jelene, Snezana, Dalida... ce i dalje sa osmijehom vozati svoja 4x4 auta i provjeravati Paypal racun.

Ako stvarno hoces nesto da promijenis, budi spreman i da uzmes stvar u svoje ruke. Ili nastavi piskarati i cekati da ti se (ponovo) desi da budes napadnut, jer neces da se zamjeris komsinici koja ih hrani.
Last edited by huxley on 14/09/2014 16:56, edited 1 time in total.
prezimenko

#984 Re: Problem pasa lutalica

Post by prezimenko »

Kao dugogodisnji vlasnik psa (trenutno imam dva) mogu reci da postoje sljedeci tipovi cuka:
0. Šetaci - psi koje vlasnik pusti da hodaju po mahali ili mu svaki dan bježe - po ponasanju slicni haostorskim psima ali ih cesce spuca auto ili neko nalema. Jako pitomi ali nekad previse priđu ljudima pa se ljudi prepadnu te ih kao posljedica toga napadnu
1. Haustorski psi - vrte se oko 2-3 zgrade gdje ih stanari hrane, djeca ih vole cesto i prespavaju u haostoru i ne predstavljaju opasnost za građane. Obicno su to cuke koje su malo "ljepsi i sladji". Ovi psi su jako pitomi skoro uvijek pitomiji od psa koji ima vlasnika. Upravo ovo je slika psa kojeg udruzenja gradjana za zastitu psa zele generalizirati na sve pse ali nazalost nije tako.
2. Lokalni psi(naselje) - isto kao haostorski ali obicno lutaju po cijelom naselju i mozete ih svugdje vidjeti - nisu imali srecu da ih neko konstantno hrani iz zgrade ili da cak spavaju u istoj. Ovaj tip uz haostorskog su cesto zrtve napada copora s obzirom da za razliku od haostorkog nikada ne prespavaju u haostoru ili imaju zastitu od stanara te su cesto zrtva napada copora noci. Obicno se razlikuju od "klasicne lutalice" sto ne prelaze prometne ceste i ostaju unutar naselja
3. klasicne lutalice - obicno malo ruzniji psi, losa zdravstvena situacija i neuhranjeni. Ovaj tip ponekad oboli pa zna postati agresivan. Ovi psi su obicno najvise isprepadani i najugrozeniti. Sa jedne strane napadaju ih ljudi sa druge copori. Zavisno od uslova ove klasicne lutalice ili avlijaneri se udruzuju u copore. Mozete ih vidjeti kada pretrcavaju ceste prelazeci iz jednog naselja u drugo
4. Clan copora - obicno sam za sebe jako bojezljiv pas kada postane clan copora kao dio grupe postane agresivan. Jos uvijek jako strasljiv. Nastaje od klasicne lutalice koja se prikljuci coporu.
5. Voda copora - oni su u sutini najveci problem. Uberagresivni - ludi psi koji napadaju i svoje clanove. Vise puta sam imao situaciju da me copor napadne(trce svi psi prema meni i laju). Obicno je dovoljno samo da agresivno krenem prema njima i derem se. Ono sto sam zapazio je da obicno cim krenem prema njima svi clanovi copora odmah pocnu bjezati samo vodja copora nastavi trcati i lajati. Kada vodja vidi da je izgubio podrsku ostalih i on pobjegne.

Ovo je sve subjektivno ali to su nekako moja zapazanja.

Iskreno u mom susjedstvu vise nema macaka... ne znam kada sam ih zadnji put vidio jer vlada jedan copor koji je agresivan.
Hemera

#985 Re: Problem pasa lutalica

Post by Hemera »

Maharadza wrote:Hebi me ako se ovi "pacijenti" na alipašinom nisu organizovali pa posakrivali kerove po stanovima, samo da ih "slatke i nemoćne" spase...nigdje nijednog niti da vidim niti da čujem a inače haos i kolektivni lavež čim noć padne! :run:
Bilo bi lijepo da ih i ostave u tim svojim stanovima,pošto su oni njihovi vlasnici.

Jer samo brigu brinu o njima a trebaju da snose posljedice njihovog ponašanja s obrzirom da su ih prihvatili.
Alfons Kauders

#986 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

Hemera wrote:
Bilo bi lijepo da ih i ostave u tim svojim stanovima,pošto su oni njihovi vlasnici.

Jer samo brigu brinu o njima a trebaju da snose posljedice njihovog ponašanja s obrzirom da su ih prihvatili.
Onda ce ih sutnuti na ulicu i u isto vrijeme po internetu jebavati majku ljudima koji napustaju zivotinje. :roll:
ljuspica

#987 Re: Problem pasa lutalica

Post by ljuspica »

prezimenko wrote:Kao dugogodisnji vlasnik psa (trenutno imam dva) mogu reci da postoje sljedeci tipovi cuka:
0. Šetaci - psi koje vlasnik pusti da hodaju po mahali ili mu svaki dan bježe - po ponasanju slicni haostorskim psima ali ih cesce spuca auto ili neko nalema. Jako pitomi ali nekad previse priđu ljudima pa se ljudi prepadnu te ih kao posljedica toga napadnu
1. Haustorski psi - vrte se oko 2-3 zgrade gdje ih stanari hrane, djeca ih vole cesto i prespavaju u haostoru i ne predstavljaju opasnost za građane. Obicno su to cuke koje su malo "ljepsi i sladji". Ovi psi su jako pitomi skoro uvijek pitomiji od psa koji ima vlasnika. Upravo ovo je slika psa kojeg udruzenja gradjana za zastitu psa zele generalizirati na sve pse ali nazalost nije tako.
2. Lokalni psi(naselje) - isto kao haostorski ali obicno lutaju po cijelom naselju i mozete ih svugdje vidjeti - nisu imali srecu da ih neko konstantno hrani iz zgrade ili da cak spavaju u istoj. Ovaj tip uz haostorskog su cesto zrtve napada copora s obzirom da za razliku od haostorkog nikada ne prespavaju u haostoru ili imaju zastitu od stanara te su cesto zrtva napada copora noci. Obicno se razlikuju od "klasicne lutalice" sto ne prelaze prometne ceste i ostaju unutar naselja
3. klasicne lutalice - obicno malo ruzniji psi, losa zdravstvena situacija i neuhranjeni. Ovaj tip ponekad oboli pa zna postati agresivan. Ovi psi su obicno najvise isprepadani i najugrozeniti. Sa jedne strane napadaju ih ljudi sa druge copori. Zavisno od uslova ove klasicne lutalice ili avlijaneri se udruzuju u copore. Mozete ih vidjeti kada pretrcavaju ceste prelazeci iz jednog naselja u drugo
4. Clan copora - obicno sam za sebe jako bojezljiv pas kada postane clan copora kao dio grupe postane agresivan. Jos uvijek jako strasljiv. Nastaje od klasicne lutalice koja se prikljuci coporu.
5. Voda copora - oni su u sutini najveci problem. Uberagresivni - ludi psi koji napadaju i svoje clanove. Vise puta sam imao situaciju da me copor napadne(trce svi psi prema meni i laju). Obicno je dovoljno samo da agresivno krenem prema njima i derem se. Ono sto sam zapazio je da obicno cim krenem prema njima svi clanovi copora odmah pocnu bjezati samo vodja copora nastavi trcati i lajati. Kada vodja vidi da je izgubio podrsku ostalih i on pobjegne.

Ovo je sve subjektivno ali to su nekako moja zapazanja.

Iskreno u mom susjedstvu vise nema macaka... ne znam kada sam ih zadnji put vidio jer vlada jedan copor koji je agresivan.
u slucaju kad krene copor prema tebi, sagni se kao da uzimas kamen,bez obzira ima li kamenja na ulici ili ne.tad ce svi pobjeci
Naslovnica

#988 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Poupile su ih ove psihopate, nigdje kera s glave.
Samo da mi je znati gdje su ih sklonile!?
:lol:
L u c i f e r

#989 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Anketa
Na koji način riješiti problem pasa lutalica u BiH?
Hvatanjem, sterilizacijom i vraćanjem na ulicu
3.41%
Trajnim boravkom u azilu ili eventualnim udomljavanjem
24.09%
Eutanazijom nakon 15 dana boravka u azilu
59.37%

Mikročipiranjem pasa i kažnjavanjem nesavjesnih vlasnika
11.44%
Ne znam
1.7%

avaz
Naslovnica

#990 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Sandra Kenda
2 hours ago
ZAJEDNO U BORBI ZA NAŠE NAJBOLJE PRIJATELJE KOJI ŽIVE NA ULICI " ULIČNE PSE SARAJEVA " -- danas -- sastanak ljubitelja pasa i boraca za ulične pse koji žele da učine bilo šta da spriječe izlazak krvoloka nazvanih " šintori " na ulice Sarajeva -- 12 H, BJELAVE, ZAIMA ŠARCA 14 tel.za informacije 061 777 857...
Naslovnica

#991 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Sandra Kenda
20 hours ago
pažnjaaaaa .. -- najveći problem u ovoj debilnoj državi i gradu Sarajevu je ŠTO SU NEPRIJATELJI PASA SA ULICE UJEDINJENI U SVOM ZLU.. UJEDINJENI.. HOĆEMO LI SE MI ZABOGA BAR JEDNOM U ŽIVOTU UJEDINITI I NAPRAVITI LOM DA NAŠI ULIČNI PSI ZNAJU DA POSTOJI NEKO KO SE BORI ZA NJIH ? .. jesmo li toliki slabići da pustimo ljudsku stoku da bude jača sa svojom mržnjom od naše ljubavi ??? -- haloooo ------ (( DAKLE HOĆEMO LI SE OVAJ PUT UJEDINITI I DIĆI NA NOGE CIJELU BIH DA ZAUSTAVIMO KRVOPROLIĆE NA NAŠIM ULICAMA.. gdje ste ljubitelji pasa ?? .. svi... ----- Pozivam sve ljubitelje pasa, Sarajevo, cijelu BIH , Srpsku Republiku , sve osobe koje imaju duše DA NE DOZVOLIMO DA NAM VRATE KRVOLOKE NA ULICU, BEZOSJEĆAJNE MONSTRUME KOJI ĆE I NAS I NAŠU DJECU TJERATI DA GLEDAMO SUROVOST I KRV NEVINIH BIĆA PO ULICAMA BIH.. -- NEDAMO ŠINTORE NAZAD NA ULICE .. """ pravimo veliki, najveći protest u Sarajevu.. -- idemo cijela Bosno i Hercegovino."""-- idemo li zajedno da vrištimo protiv šintora ? yeeeeeees ))
L u c i f e r

#992 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

http://slobodari.wordpress.com/2014/09/ ... elji-br-1/
Bosna: Napušteni psi – državni neprijatelji br. 1

Posted by Admin on Rujan 14, 2014 · Napiši Komentar
C40E8634-DFD0-4B70-BB98-252C4DD30FFA_w640_r1_s

U Bosni, trenutno je bolje i puno lakše biti ratni zločinac, nego ulični pas. Bolje je biti ubojica, silovatelj, pedofil, zlostavljač … čak i ako si sve ovo zajedno, korumpirana vlast će te tretirati bolje i humanije od uličnog psa: jadnog, nezaštićenog, zlostavljanog i ostavljenog na hladnoći.

U jadnoj zemlji poput Bosne i Hercegovine, tik pred svake izbore, političke partije temelje svoje kampanje na staroj frazi o ‘rješavanju’ problema pasa lutalica. Neposredno prije posljednjih izbora, jedan kandidat za opštinskog načelnika, koji je zapravo sugerisao prilično dobru strategiju za rješavanje onoga što će kasnije ispasti da je ‘gorući problem pasa lutalica’, je bio Semir Efendić. Odmah sam mu poslala e-mail.

Htjela sam napisati priču o jedinom načelniku koji je barem čitao o Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH. Efendić nikada nije odgovorio na ovaj e-mail. Kasnije, lično sam podnijela zahtjev da održimo sastanak, i sve udruge za zaštitu životinja su ga kontaktirale, ali on nikada nije odgovorio nikome.

U međuvremenu, on je stvorio svoj lični ilegalni azil, ubio na hiljade pasa, dobio veliki broj prijava, a uskoro će dobiti i veterinarsku stanicu. Bezbroj puta je to sve prijavljeno vlastima, ali oni nisu uradili ništa, jer jedni drugima čuvaju leđa.

29. decembra 2011. u Sarajevu je potpisan ugovor o sufinansiranju skloništa za životinje u Prači. Ugovor su potpisali ministri ekonomije i prostornog uređenja i zaštite okoliša KS – Rusmir Sendić i Abid Jusić, gradonačelnik Alija Behmen i načelnici i predstavnici sarajevskih opština. Ovaj projekat je najavljen pompozno kao da se otvara luksuzni hotel za pse na Beverli Hilsu. Danas je taj slučaj u rukama javnog tužitelja. Volonteri koji posjećuju sklonište s vremena na vrijeme tvrde da je situacija užasna.

U septembru 2014. opštinsko tužilaštvo KS se počelo baviti Prača slučajem. Prikupljena je relevantna dokumentacija u vezi sa provjerom mogućeg nezakonitog trošenja novca namijenjenog za brigu o napuštenim psima.

Različiti slučajevi okrutnog zlostavljanja životinja se prijavljuju već godinama – kako nama tako i njima. Slučaj se sada zakomplikovao zbog pokušaja da se pristupi informacijama kojim mediji raspolažu. Na temelju Zakona o slobodi pristupa informacijama, do nedavno je bilo moguće dobiti svaku informaciju od javnog značaja. Sada je potrebno poslati zahtjev, sačekati odobrenje šefa ureda i ministra odjela. To znači da ćemo pričekati informacije o tome šta se dešava sa psima u bosanskim logorima, i ako inspekcija ikada kazni ikoga zbog zlostavljanja životinja, od sada do vječnosti.

JADNI I GLUPI

Bosna je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja. Sve institucije su hardcore kriminalne, ljudi jedva preživljavaju, a veliki se novac krade preko pasa lutalica. U zemlji od 3,5 miliona ljudi, 550 000 nezaposlenih, jednakog broja penzionera, očajnih ljudi … ulični psi će uvijek biti gorući problem prije izbora. Barem ga tako stranke predstavljaju.

Nije li lakše formirati ilegalne usluge tajnog ubijanja pasa, trovanja i davljenja, dok uzimate nekoliko miliona kroz ‘projekat’ i kasnije dajete izjavu u medijima da ste ‘riješili problem’? To je najlakši način, jer psi ne mogu govoriti. Hoće li dići frku zbog činjenice da su isti lopovi koji i dalje jašu, ispunili samo 3% od onoga što su obećali prije izbora? Naravno da neće. Oni će dati sve od sebe da ubiju pse i zadrže svoje fotelje. Da li će 200 000 nepismenih i 400 000 ljudi bez osnovne škole to shvatiti? Naravno da neće. Oni slijepo vjeruju političarima, i političari njima.

Oni su ključno glupo biračko tijelo.

MANIPULACIJA SA NAPADIMA

Prije izbora su psi postali posebno ‘žedni krvi’. Svi mediji u zemlji bruje o ‘brutalnim’ napadima i ugrizima. Hitna medicinska pomoć tvrdi da je broj napada porastao za 130% u odnosu na 2010. Naravno, nema informacija o tome koji psi su počinili napade – vlasnički, sa farme, smješteni u pansionima, psi koji su ugrizli veterinara … Ulični psi nisu jedini koji grizu. To je razlika o kojoj šute svi mediji. I ona je jako važna.

Uz čitav propagandni stroj koji se nalazi u vlasništvu stranaka glupi bosanski narod ima brz pristup samo informacijama o novim napadima pasa na čovjeka. Ljudi koji se nikada nisu bojali pasa, sada se boje. Psi su postali državni neprijatelj broj jedan.

U čitavom haosu koji se upravo dešava, još uvijek nije izvjesno kada će šintori početi sa radom. Međutim, bez obzira o javnim informacijama, svi mi znamo da svako može da radi šta god želi u ovoj zemlji, van zakona i propisa, isključivo ako ima stranku koja ga čuva i novinare koje plaća.
:roll:
Last edited by L u c i f e r on 14/09/2014 13:14, edited 1 time in total.
uglavnomja

#993 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

Pogodila ko prstom u vnogo, jedino mogu vristati, kao i svi ludaci
uglavnomja

#994 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

Luci ko je autor ove stupidarije :roll:
L u c i f e r

#995 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Image

Naravno, sve na engleskom, ljudi su okrenuti stranim dilajlama i balavurdiji ispranog mozga kao izvorima paypal uplata...
Sandra Kenda shared a link.
2 hours ago
MOLIM SVE LJUDE KOJI VOLE PSE DA PROČITAJU I DJELE.. -- molim nekoga da prevede ovo da stranci znaju šta se dešava.. ..hvala..
:per: Image
Last edited by L u c i f e r on 14/09/2014 13:27, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#996 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

uglavnomja wrote:Luci ko je autor ove stupidarije :roll:
Ponosna autorica se nije potpisala, link je na stranicu naki "slobodari", našo ga brezbeli na drkendinom fejsu... :)
uglavnomja

#997 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

L u c i f e r wrote:
uglavnomja wrote:Luci ko je autor ove stupidarije :roll:
Ponosna autorica se nije potpisala, link je na stranicu naki "slobodari", našo ga brezbeli na drkendinom fejsu... :)
u biti cinimo uslugu drkendi dijeleci ove stupidarije u javnosti ...

nebitna je, i ona i njeno kukanje.

boli qurac ostatk planete za pascadi, imaju sirija, irak, ... ginu ljudi, a apeli za pomoc ... zna se kako to ide, isto kao nama 92.-95.

nesto balavurdije i usidjelica i vjecitih djevica i osoba sa psihickim problemima :zzzz: to je klijentela. neka skupi sta parica, ali efekat 0 bodova.
L u c i f e r

#998 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Ma ne mogu se naibretit čega sve ima na ovom dunjaluku, taman čoek misli sve je vidio kad ono ima još gora budala... :)
Last edited by L u c i f e r on 14/09/2014 15:30, edited 1 time in total.
uglavnomja

#999 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

mada nije ni lose da se vidi kakav mentalni sklop imaju ljubitelji pascadi, operisani od stvarnosti, razne patologije, mrznja prema ljudima, bezosjecajnost, agresivnost, krvozednost ...
ljuspica

#1000 Re: Problem pasa lutalica

Post by ljuspica »

uglavnomja wrote:mada nije ni lose da se vidi kakav mentalni sklop imaju ljubitelji pascadi, operisani od stvarnosti, razne patologije, mrznja prema ljudima, bezosjecajnost, agresivnost, krvozednost ...
Odlicno napisano. Nije ni cudo sto stite ulicne kerove kad im je narav slicna...
Locked