šatirana_ljubičica wrote:Ateisti, da ste rođeni u periodu bilo kojeg Poslanika... i da imate mogućnost da svojim očima vidite njihova čuda, kako biste to objasnili sebi u skladu sa svojim ateističkim stavom? Da li biste tad uopšte bili ateisti?
Davno si mi postavila ovo pitanje pa reko da ti odgovorim.
Kako rekoh ja vjerujem svojim ocima. Ali poznato je da i ono cemu prisustvujemo moze biti varka. To nam je uostalom dobro poznato na slucaju madjionicara.
ALi bas taj slucaj jasno pokazuje koliko je velika skala od lakovjernosti do skepse. U istom gledalistu na Koperfildovoj predstavi su bili i oni koji su zaista povjerovali da je on maknuo kip slobode i oni drugi koji znaju da se radi o triku, takodje mu aplaudirali, ali su se odmah sturili da otkriju kako je on to napravio.
E ja ti, ponosno isticem, spadam u skupinu ovih drugih.
Ali nemoj sad nabrzinu zakljuciti da sam time rekao kako bih sve Poslanike ad hoc tretirao kao prevarante. Ne velim mozda i bih (nisam lakoodusevljive naravi), ali to uopce nije poanta. Poanta je u tome da se ti trikovi vise ne desavaju, a to je veoma, veoma indikativno. Jedino sto nam se nudi kao dokaz njihove istinitosti jeste ovaj sistem koji NALAZE da se vjeruje necemu za sto nemamo cvrste dokaze i za sto se ocekuje da mu se vjeruje na nevidjeno!
S toga dopusti da ja okrenem pitanje i pitam tebe - zasto ti vjerujes necemu sto nisi vidjela ?!