Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
animals

#976 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

šatirana_ljubičica wrote:
Dozer wrote:Bravo!
I to je upravo odgovor na pitanje teme. Nije potrebna ni za sta, jer ljudi i bez nje zive sasvim normalno i dobro, i cesto su cak i boljli ljudi od vjernika (gledajuci na nase domace politicare, ovo je cinjenica :D )
Potreba religije je kompleksna tema, ali ako misliš da religija treba postojati samo da bi navraćala ljude na dobro, a odvraćala od zla, varaš se.Ali to što je neko dobar ili loš ne mora imati veze sa religijom.
Religija je ljudska potreba, da ga zastiti od svi njegovi strahova, utjeha za sve njegove poraze
u stvarnom zivotu i nadanja da ce neki drugi zivot biti drugaciji, bolji, uspjesniji..
Towelie

#977 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

nasa wrote:
m_l wrote:
nasa wrote:pa glupost, ja visim i uradim posla za 3 zene :kravata: :D
ili ses' muskaraca :mrgreen:
:lol: bas tako
Vidi ovih zena sto se solidarisu na forumu. :D
Niste u pravu, ali je lepo videti da se pomazete. :wink:
apsidejzi

#978 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Dozer wrote:Izjava stoljeca/vijeka:
Ja sam musliman a to ostavlja posljedice na moju svakodnevnicu.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Pa mani se onda vjere, zivjeces BEZ POSLJEDICA koje vjera nosi sa sobom :D :D :D

Hoce jezik pravo, dzaba je :lol: :lol: :lol:
Ti onda ne razumijes odnos uzroka i posljedice a vidljivo je da Aristotela nici citao nikada.

Mozes li mi pojasniti cemu toliko keslanje na moju izjavu. Posljedice islama su primjetne u mojoj svakodnevnici: klanjam pet puta dnevno, postim kad je ramazan, imam dodatni motiv da budem jos bolji covjek... Zena koju sam izabrao je pokrivena muslimanka koja se pridrzava islama sto je posljedica istog. Djecu odgajam u islamskom duhu sto je opet posljedica islama. Danas sam isao na dzumu sto je opet posljedica islama. i tako dalje i tako duze...

Ili mozda postoje posljedice koje su meni nepoznate?

Nego da citiram citavu cjelinu kako ne bi bila izvadjena iz konteksta od ljudi sa zlim srcem... (sto je vjerovatno posljedica ateizma al ne bih sada o tome)
Religija je dio mog identiteta. Ja sam musliman a to ostavlja posljedice na moju svakodnevnicu. Nigdje nisam rekao da je religija ISKLJUCIVI izvor mog identiteta ali to je vec problem sa ranije ustanovljnim tvojim predrasudama. Religija je DIO mog identiteta. Ne nosam je oko vrata kao akreditaciju ali u mom okruzenju svi znaju da sam musliman. Ne krijem to i ne vidim razloga zasto bih krio, no to ne utice na interakciju s drugim ljudima.
animals

#979 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

apsidejzi wrote:
Pa mani se onda vjere, zivjeces BEZ POSLJEDICA koje vjera nosi sa sobom :D :D :D

Mozes li mi pojasniti cemu toliko keslanje na moju izjavu. Posljedice islama su primjetne u mojoj svakodnevnici: klanjam pet puta dnevno, postim kad je ramazan, imam dodatni motiv da budem jos bolji covjek... Zena koju sam izabrao je pokrivena muslimanka koja se pridrzava islama sto je posljedica istog. Djecu odgajam u islamskom duhu sto je opet posljedica islama. Danas sam isao na dzumu sto je opet posljedica islama. i tako dalje i tako duze...

Mozes mi odgovoriti ali iskreno..tvoja zena je pokrivena kazes..u duhu Islama i tradicije..
jel ti se ne cini da ti stojis u mjestu..npr..moja baba je nosila maramu i onu starinsku odjecu..
po tvome bi moja zena i moje kcerke trebale nositi istu odjecu..zar to nije malo cudno..
NeenaSa

#980 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NeenaSa »

Premisa.
DakleM, naslovu nedostaje; "Zasto su potrebnE religijE."
U datim momentima, a vecinom su u pitanju; Zivot ili smrt, svodi se o istom.
Ma bilo kojoj religiji se radilo.
Nesto kao poljedna slamka. E, sad , imam/o razlicitih tumacenja.
apsidejzi

#981 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

animals wrote:
Mozes mi odgovoriti ali iskreno..tvoja zena je pokrivena kazes..u duhu Islama i tradicije..
jel ti se ne cini da ti stojis u mjestu..npr..moja baba je nosila maramu i onu starinsku odjecu..
po tvome bi moja zena i moje kcerke trebale nositi istu odjecu..zar to nije malo cudno..
Ne cini mi se da stojim u mjestu i nije mi cudno. Zasto bi hidzab bilo nesto zaostalo, staromodno itd? Moj licni dojam je da marama uljepsaje zene, pogotovo sto moju paznju usmjerava na njeno lice umjesto neke druge djelove tjela.

Isto tako smatram da je pristojno obucena zena mnogo ljepsa i zavodljivija od razgolicene.
NeenaSa

#982 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NeenaSa »

Ako je tebi zavodljivija, :-) zasto ne bi bila i drugim?
Edit: Izgradite katakombe. :-)
Edit 2: PuH oliti pih, dadoh vam ideju. :-) :D
Last edited by NeenaSa on 29/08/2014 17:46, edited 1 time in total.
animals

#983 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

apsidejzi wrote:
animals wrote:
Ne cini mi se da stojim u mjestu i nije mi cudno. Zasto bi hidzab bilo nesto zaostalo, staromodno itd? Moj licni dojam je da marama uljepsaje zene, pogotovo sto moju paznju usmjerava na njeno lice umjesto neke druge djelove tjela.

Isto tako smatram da je pristojno obucena zena mnogo ljepsa i zavodljivija od razgolicene.
A oblacis li se ti u duhu Islama..
Klitemnestraaa

#984 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Klitemnestraaa »

apsidejzi wrote:

Ti onda ne razumijes odnos uzroka i posljedice a vidljivo je da Aristotela nici citao nikada.

Nego da citiram citavu cjelinu kako ne bi bila izvadjena iz konteksta od ljudi sa zlim srcem... (sto je vjerovatno posljedica ateizma al ne bih sada o tome)
Religija je dio mog identiteta. Ja sam musliman a to ostavlja posljedice na moju svakodnevnicu. Nigdje nisam rekao da je religija ISKLJUCIVI izvor mog identiteta ali to je vec problem sa ranije ustanovljnim tvojim predrasudama. Religija je DIO mog identiteta. Ne nosam je oko vrata kao akreditaciju ali u mom okruzenju svi znaju da sam musliman. Ne krijem to i ne vidim razloga zasto bih krio, no to ne utice na interakciju s drugim ljudima.
Znači ako si vjernik (a ti si rekao da ideš u džamiju... etc) dobar si, a ako si atesta zao si, odnosno obrnuto.
Moj jaro, ko će biti dobar i pomagati ljudima, to se cijeni, a džaba tebi sto džamija, ako si pokvaren u duši.
Pogledaj malo hodže i svećenike i popove, najveći lopovi u ovoj državi.
Prvo odnos prema drugim ljudima, a onda prema bogu (bilo kojem, nebitno).
apsidejzi

#985 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

animals wrote:
apsidejzi wrote:
animals wrote:

Sta je oblacenje u duhu islama?
apsidejzi

#986 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Klitemnestraaa wrote: Znači ako si vjernik (a ti si rekao da ideš u džamiju... etc) dobar si, a ako si atesta zao si, odnosno obrnuto.
Moj jaro, ko će biti dobar i pomagati ljudima, to se cijeni, a džaba tebi sto džamija, ako si pokvaren u duši.
Pogledaj malo hodže i svećenike i popove, najveći lopovi u ovoj državi.
Prvo odnos prema drugim ljudima, a onda prema bogu (bilo kojem, nebitno).
Ja to nisam rekao. Te si mi rijeci ti stavio u usta. Ako treba imati ikakvo prenwseno znacenje ono je namjenjeno forumasu kojem sam odgovarao a nikako svim ateistima.
Last edited by apsidejzi on 29/08/2014 20:32, edited 1 time in total.
apsidejzi

#987 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

NeenaSa wrote:Ako je tebi zavodljivija, :-) zasto ne bi bila i drugim?
Priznaj da ne znas svrhu katakombi prije nego sada odes da ih googlas.
NeenaSa

#988 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NeenaSa »

apsidejzi wrote:
NeenaSa wrote:Ako je tebi zavodljivija, :-) zasto ne bi bila i drugim?
Priznaj da ne znas svrhu katakombi prije nego sada odes da ih googlas.
:facepalm:
Hajd' , sad ti priznaj, cemu je svrha tvoje tvrdnje.
Koliko se god se prekrile, i one skroz (dovoljan je povjetarac da se ocrtaju konture)
Kakogod se pri(e)krijes, u osnovi, ostaje gotov' isto.
animals

#989 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

apsidejzi wrote:
Sta je oblacenje u duhu islama?[/quote]

Pa tvoja se zena oblaci u duhu Islama..
apsidejzi

#990 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

NeenaSa wrote: Hajd' , sad ti priznaj, cemu je svrha tvoje tvrdnje.
Koliko se god se prekrile, i one skroz (dovoljan je povjetarac da se ocrtaju konture)
Kakogod se pri(e)krijes, u osnovi, ostaje gotov' isto.
Ma ti ako hos gola izadji na ulicu sto se mene tice. Ja sam iznio ono sto se meni svidja bez da namecem ikom isto. Imam predrasude prema djevojkama koje pokusavaju skrenuti paznju na sebe tako sto se razgolicuju. Nesigurne su u svoj intelekt i onda koriste primarni seksualni nagon da si povecaju rejting. Vise volim eleganciju, klasu i stil. Valjda sam snob. :lol: :lol: :lol:
Last edited by apsidejzi on 29/08/2014 20:31, edited 1 time in total.
apsidejzi

#991 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

animals wrote: Pa tvoja se zena oblaci u duhu Islama..
Ja i?
NeenaSa

#992 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NeenaSa »

:facepalm:
IcedMFEarth

#993 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

:D
animals

#994 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

apsidejzi wrote:
animals wrote: Pa tvoja se zena oblaci u duhu Islama..
Ja i?
Pa sta me onda pitas kakvo je to oblacenje u duhu Islama, na moje pitanje oblacis li se i ti u tom duhu,,
ili je to samo za zene rezervisano..
dustaban

#995 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:Ateisti, da ste rođeni u periodu bilo kojeg Poslanika... i da imate mogućnost da svojim očima vidite njihova čuda, kako biste to objasnili sebi u skladu sa svojim ateističkim stavom? Da li biste tad uopšte bili ateisti?
Davno si mi postavila ovo pitanje pa reko da ti odgovorim.
Kako rekoh ja vjerujem svojim ocima. Ali poznato je da i ono cemu prisustvujemo moze biti varka. To nam je uostalom dobro poznato na slucaju madjionicara.
ALi bas taj slucaj jasno pokazuje koliko je velika skala od lakovjernosti do skepse. U istom gledalistu na Koperfildovoj predstavi su bili i oni koji su zaista povjerovali da je on maknuo kip slobode i oni drugi koji znaju da se radi o triku, takodje mu aplaudirali, ali su se odmah sturili da otkriju kako je on to napravio.
E ja ti, ponosno isticem, spadam u skupinu ovih drugih.

Ali nemoj sad nabrzinu zakljuciti da sam time rekao kako bih sve Poslanike ad hoc tretirao kao prevarante. Ne velim mozda i bih (nisam lakoodusevljive naravi), ali to uopce nije poanta. Poanta je u tome da se ti trikovi vise ne desavaju, a to je veoma, veoma indikativno. Jedino sto nam se nudi kao dokaz njihove istinitosti jeste ovaj sistem koji NALAZE da se vjeruje necemu za sto nemamo cvrste dokaze i za sto se ocekuje da mu se vjeruje na nevidjeno!

S toga dopusti da ja okrenem pitanje i pitam tebe - zasto ti vjerujes necemu sto nisi vidjela ?!
Last edited by dustaban on 29/08/2014 20:38, edited 1 time in total.
IcedMFEarth

#996 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Pa ko je reko da se to uopšte desilo. Ljudi kroz 6 mjeseci jedan događaj izmjene totalno, kamo li nakon nekolio milenija :D
fatamorgana

#997 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Zavisi kako dozivljavate pricu o prvom covjeku ako ciljate iskljucivo na fizicku pojavu onda moze izgledati poprilicno naivno ali da vas obradujem ipak prrica je filozofska, o preuzimanju odgovornosti... :D
Objasni to vašim bukvalistima, :wink:
sour cherry

#998 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sour cherry »

oo fatko,pa ti bez religije ne bi mogao da dišeš :D Potrebna je kao vazduh.
fatamorgana

#999 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
fatamorgana wrote:Zamisli ti vatrogasac da odeš sa hanumom u Narodno pozorište na Šekspirovog Hamleta, svi ozbiljni, uživili se u dramatičnu predstavu i komad i Hamlet na vrhuncu radnje izgovori ono famozno:

"Nešto je truHlo u državi Danskoj"!

A neko iz publike mu dobaci: "K'o TruHlex"! :lol:
Isto bi ti bilo da odes u pozoriste u kojem se govori na ekavici jos ako je crnogorsko pa imaju naglasak onda ces vidjeti da truloca ili truhloca Danske ne igraju veliku ulogu. Samo je jedan orginal. Svi prevodi su kopije :)

Isto kao Kur'an :)
Za vrlog poznavaoca svjetske književnosti te čitaoca iste na originalnim jezicima nije orGinal već original, :wink: :sax:
fatamorgana

#1000 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

šatirana_ljubičica wrote:Ateisti, da ste rođeni u periodu bilo kojeg Poslanika... i da imate mogućnost da svojim očima vidite njihova čuda, kako biste to objasnili sebi u skladu sa svojim ateističkim stavom?Da li biste tad uopšte bili ateisti?
Pa rekao bih baš zanimljivo, još jedan David Copperfield, :wink:
Locked