Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
menuet

#976 Re: Odg: Poplave u cijeloj BiH

Post by menuet »

veze s vezom wrote:
MissGump wrote:http://www.--- NO LINKS ---/hronika/cijela-bih-pod-vodom-ovuda-vise-ne-mozete-voziti

ako može pomoći!
Jel moze neko popraviti link
U Bosni i Hercegovini zbog izlijevanja vode na kolovoz, odrona ili potonuća kolovoza jutros je obustavljen saobraćaj na dionicama magistralnih puteva:
M-4 Tuzla-Doboj (Stanić Rijeka), Doboj-Teslić (Matuzići)
M-1.8 Tuzla-Orašje (kod Srebrenika, mjesto Čanići)-odron, kao i izlijevanje rijeke Tinje
M-5 Kiseljak-Busovača (mjesto Jehovac), Vitez-Lašva
M-14.1 Bijeljina-Brčko, Šešlije-Modriča, Bijeljina - Zvornik, u mjestima Šepak, Čelopek i Janja
M-17 Zenica-Doboj (u mjestima Jelovac i Papratnica), Doboj-Rudanka
M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari , Đurđevik, Maline), Tuzla-Bijeljina (Požarnica)
M-19 Zvornik-Milići (mjesto Kušlat)
M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestima Ravne i Tišća)
M-14.1 Bijeljina-Brčko (u mjestu Čađavica) i Janja-Zvornik (u mjestima Šepak i Čelopek)

Iz istog razloga obustavljen je saobraćaj i na regionalnim putevima:
R-454 Konjević Polje-Bratunac u mjestu Kravica, Karakaj-Sapna u mjestu Grbavci,
R-454 Bratunac-Skelani (u mjestu Žljebać )
R-454 Bratunac-Drinjača (u mjestu Osansko)
R-465-a Bušletić - Zelinja u mjestu Zelinja , Doboj –Modriča u mjestu Potočani,
R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo, Olovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac),
R-445 Visoko-Kakanj (kod TE Ćatići), Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije),
R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj,
R-460 Gračanica-Srnice
R-462 Gradačac-Ormanica (u mjestu Vučkovci)
R-440 Stara Bila-Mehurići (u mjestu Han Bila).

Na dionici magistralnog puta M-18 Bogatići-Trnovo mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, jednom trakom.

Otežano, jednom trakom-zbog odrona kamenja na kolovoz, saobraća se na dionici M-16 Bugojno-Kupres, M-18 Brod na Drini-Miljevina (u mjestu Kuta), na magistralnom putu M-17 Zenica-Doboj na lokalitetima Vranduk i Hece i na magistralnom M-18 Bijeljina-Tuzla (u mjestu Seljublje). Zbog izlijevanja vode na kolovoz, otežano je saobraćanje (jednom trakom) na dionicama: M-5 Turbe-Nević Polje, M-18 Sarajevo-Olovo (u mjestu Srednje), M-19 Milići-Vlasenica (na ulazu u Vlasenicu) i na R-456 Karakaj-Šestići (u mjestu Đurići).

Podsjeća se da se na dionici M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Babajići), zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj za putnička vozila i autobuse odvija naizmjenično-jednom trakom, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac.

JP Autoceste FBiH obaviješteavaju da je na naplatnim kućicama u Visokom zbog izlijevanja Bosne zatvoren izlaz iz pravca Sarajeva i ulaz u pravcu Zenice.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj u toku je obustava saobraćaja za teretna vozila na GP Kamensko. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na GP Gorica - GP Vinjani Donji, saopćeno je iz BIHAMK-a.
valjda je to to
CoCoLoCo

#977 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by CoCoLoCo »

Mene bgmi pravo pozitivno iznenadi danas sloznost raje u Zenici, to omladina izasla, nasipi se prave na bulevaru, ne gleda se ko je ko, murija susretljiva maksimalno, bas neki duh zajednistva citavim gradom se osjeti, jos i ovo spasavanje cuke, kolko god bilo ruzno i zajebano, tolko mi je danas Zenica prelijepa bgmi.
azdralovic

#978 Re: Odg: Poplave u cijeloj BiH

Post by azdralovic »

veze s vezom wrote:
MissGump wrote:http://www.--- NO LINKS ---/hronika/cijela-bih-pod-vodom-ovuda-vise-ne-mozete-voziti

ako može pomoći!
Jel moze neko popraviti link
pa eto vam gore bihamkov link koji je najaktuelniji...
quarterback

#979 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by quarterback »

MrShadow wrote:Zna li neko kakva je situacija od Jajca preko Travnika do Sarajeva, hoce li biti problema s Lasvom jer trebam na put ili cu morati uzeti Alternativu preko Jablanice i Vakufa ?

hvala
pa objavljeno je da je lasva potopljena, vidio sam slike cini mi se na klixu, taman kod skretanja sa puta zenica sarajevo ispod nadvoznjaka je velika voda, saobracaj je zatvoren

mozda da probas preko kiseljaka, ja obicno tuda idem
Iker C

#980 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Iker C »

Da smo mi normalna država do sada bi većina evropskih država uputila poruke podrške te ponudile svu moguću pomoć. Ali nisu stranci više glupi ne mogu oni donirati koliko ovi naši mogu ukrasti.
putujucidzindas

#981 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by putujucidzindas »

šta je najbolje kupiti ljudima za dezinfekciju vode? ima li negdje onih tabletica što smo u ratu dobijali?
vjesticanametli

#982 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vjesticanametli »

eluna wrote:
vjesticanametli wrote:
NeenaSa wrote:@vjestice, navedi gdje?
sta gdje?

vozila sam od teslica do sarajeva ali preko nekakve kamenice i sisla iza maglaja :-? pa do zenice normalno i na autoput u SA.....sve slike su s te dionice i od 12 do 15 h slikane danas
a gdje su slike??? :?
stavljam slike cijelo vrijeme, tesko ide upload vrati se par stranica nazad imas od lovca restorana pa prema sarajevu, i stavicu jpos slika.....ma nista dobro :(
free_spirit

#983 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by free_spirit »

menuet wrote:Ljudi, zna li iko kakva je situacija u Varešu? Ne vidim nigdje slike iz grada, a jutros sam vidjela sliku odrona na glavnom putu prema gradu :(
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vares-iz ... /140515105
VjecitiStudent

#984 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

CoCoLoCo wrote:Mene bgmi pravo pozitivno iznenadi danas sloznost raje u Zenici, to omladina izasla, nasipi se prave na bulevaru, ne gleda se ko je ko, murija susretljiva maksimalno, bas neki duh zajednistva citavim gradom se osjeti, jos i ovo spasavanje cuke, kolko god bilo ruzno i zajebano, tolko mi je danas Zenica prelijepa bgmi.
:thumbup:
Alfons Kauders

#985 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

ins wrote:
Alfons Kauders wrote:helikopteri izvukli 8 u maglaju i 13 han pijesak/vlasenica... ne lete vise, danas dabogda i ako se smiri vrijeme, jer ide noc

u tuzli 91 kliziste 'proradilo' (u opstini, ne gradu)

u maglaj usla murija i CZ, evakuisu ljude :thumbup:
Helikopteri lete cijeli dan, prekid je bio samo u trajanju 1 sat, zbog jakog vjetra u dolini Bosne sjeverno od Zenice.

U Maglaju vise ne spasavaju ljude, valjda nema nikoga po krovovima vise, vec prevoze opremu i spasioce
super, znaci da je vec odradjeno najvaznije

bice zajebana noc, nema struje, nema se cime grijati... na selu se raja moze malo bolje snaci, ali u zgradama ce bit jebada... maglaj, olovo, doboj, zavidovici itd...
quarterback

#986 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by quarterback »

svi se ujedinimo kada je kakav problem, sad ove poplave, onaj veliki snijeg prosle godine itd...
cim problem prodje opet svako na svoju stranu vuce
menuet

#987 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by menuet »

free_spirit wrote:
menuet wrote:Ljudi, zna li iko kakva je situacija u Varešu? Ne vidim nigdje slike iz grada, a jutros sam vidjela sliku odrona na glavnom putu prema gradu :(
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vares-iz ... /140515105
hvala!
Alfons Kauders

#988 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

putujucidzindas wrote:šta je najbolje kupiti ljudima za dezinfekciju vode? ima li negdje onih tabletica što smo u ratu dobijali?
ima CZ filtere i ostale zajebancije... a tu je i flasirana voda, valjda nece biti potrebe za 'tableticama'

samo ne kontam zasto raja u gradovima tako panicna jbt... u radnjama se kupuje sve i svasta, vec sam od par ljudi cuo da nema flasirane vode... (ja sam doduse uzeo tesanjski kiseljak)
Baltazar_khan

#989 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Baltazar_khan »

pa šta je ovo ko da gledamo slike iz japana kad ih je 2011 zadesio tsunami :(
MissGump

#990 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

CoCoLoCo wrote:Mene bgmi pravo pozitivno iznenadi danas sloznost raje u Zenici, to omladina izasla, nasipi se prave na bulevaru, ne gleda se ko je ko, murija susretljiva maksimalno, bas neki duh zajednistva citavim gradom se osjeti, jos i ovo spasavanje cuke, kolko god bilo ruzno i zajebano, tolko mi je danas Zenica prelijepa bgmi.
:bih:
Brkooo

#991 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Brkooo »

MrShadow wrote:Zna li neko kakva je situacija od Jajca preko Travnika do Sarajeva, hoce li biti problema s Lasvom jer trebam na put ili cu morati uzeti Alternativu preko Jablanice i Vakufa ?

hvala
Lasva se vec preliva na nekim mjestima... uglavnom preko kaonika ni preko Kiseljaka se ne moze za SA

jedino preko vjetrenica za zenicu pa SA, ak nije blokirano... za Vakuf ne znam
putujucidzindas

#992 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by putujucidzindas »

ma kontamo za ovu pomoć - glupo mi je kupiti bezbroj litara vode, prakticnije je to nesto za dezinfeciju
madner

#993 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by madner »

Stanje u radnjama je krajnje alarmantno, morao sam uzeti Tuzlanski kiseljak jer drugog nije bilo. :(
Alfons Kauders

#994 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Stanje u radnjama je krajnje alarmantno, morao sam uzeti Tuzlanski kiseljak jer drugog nije bilo. :(
podsjeti me na onaj snijeg prije dvije godine... ja ustao, najnormalnije krenuo vani... dodjem do radnje... opuhana ko da rat poceo, brasna i ulja im nestalo, kamoli cega drugog

a vidis kako je odjednom tuzlanski kiseljak najbolji :D
dječak sa šibicama

#995 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Izlila se Stavnja, ima dosta klizista aktiviranih, ali zadnje sam cuo da je put Breza Podlugovi otvoren jer se rijeka povukla, pa kontam posto je Vares uzvodno, valjda je i kod njih situacija bolja nego jutros.
guber90

#996 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Alfons Kauders wrote:
putujucidzindas wrote:šta je najbolje kupiti ljudima za dezinfekciju vode? ima li negdje onih tabletica što smo u ratu dobijali?
ima CZ filtere i ostale zajebancije... a tu je i flasirana voda, valjda nece biti potrebe za 'tableticama'

samo ne kontam zasto raja u gradovima tako panicna jbt... u radnjama se kupuje sve i svasta, vec sam od par ljudi cuo da nema flasirane vode... (ja sam doduse uzeo tesanjski kiseljak)
I kod mene je Tesanjski uzet :D.

Mada i nije toliko to panika, barem ne od strane naroda, jer obavjest je naprimjer na RTV Slon bila da se obezbjedi pitka voda, jer se nije sigurno da li je voda bakterioloski ispravna.
REALISTA77

#997 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by REALISTA77 »

Ispocetka konta covjek zajebancija,ma nece ba nas,to samo pogadja neke druge zemlje,sto gledamo na tv,kad ono stvarno je haos,ovo je bas katastrofa sto smo nekada gledali na tv i iscudjavali se,sada je pogodilo i nas :sad:
MissGump

#998 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

Alfons Kauders wrote:

jbga kad smo paničari... u sarajevu je npr voda katastrofa i inače, sad je još gora...

ljudi NE PIJTE VODU IZ SLAVINA ni slučajno, ako nemate kupovne filtrirajte, ako nemate filtere prokuhajte... nemojte se zezati sa zdravljem!!! pazite se i glodavaca naročito u Sarajevu ne znam kako je u drugim gradovima, kaže mi prijateljica sinoć na Marindvoru samo pretrčavali cestu!!
VjecitiStudent

#999 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Evo ovdje osnovnih uputstava o dezinfekciji vode, ako kome treba prevod, javite

http://water.epa.gov/drink/emerprep/eme ... ection.cfm
Alfons Kauders

#1000 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

putujucidzindas wrote:ma kontamo za ovu pomoć - glupo mi je kupiti bezbroj litara vode, prakticnije je to nesto za dezinfeciju
ma vodu ce lokalno rjesavati, ne bih se previse brinuo - nema potrebe da se ljudima salje voda ili bilo sta slicno...

ljudima ce trebati gotova hrana (nista od kuhanja), gumene cizme, nerijetko odjeca ako su je zijanili itd...

nego...

za nas koji radi drugih obaveza nemamo mogucnosti da hodamo i ganjamo te stvari... ima li kakvih racuna za pomoc? sa-x je nekad davno znao sam organizovati fakat dobre akcije, evo od mene stoja ako ima sta pametno (pod uslovom da ne bude pomoc u vidu NVO workshopova i predavanja)
Post Reply