Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sizifinho

#976 Re: Ateizam

Post by sizifinho »

arzuhal wrote:
sizifinho wrote: Nisam shvatio... :(
Nisi shvatio ovaj dio o dokazu? Ako si neko ko uvažava sagovornika ili, naprosto, drugu stranu (nebitno da li si vjernik ili ateista), uvažavaš na onoj elementarnoj ljudskoj razini koja otkriva onu nenaučnu stranu čovjeka, onu karakternu, moralnu, odgojnu, ne dirajući na bedački način u nečiju svetost (ne mora nužno biti religijska), onda si dokaz i za i protiv nekog, recimo protiv onih koji generaliziraju a pripadaju "nekoj tvojoj strani"...
Eh to boldirano je ono sto je vazno. Kako moze razuman covjek dirati neciju svetost degradirajuci je, etiketirajuci je kao "glupom" i ocekivati da to ne uvrijedi osobu koja implementira tu ideju u svoj zivot.

Za mene, takve osobe nisu razumne. Cesto vidim ljude koji se deklariraju kao ateiste a prvi su kad treba poniziti tudje misljenje naustrb svog. Ti nisi onda ateista, vec pretenciozni supak- isti kao i onaj sto vjeruje u Boga i odbija prihvatiti stvari za koje imas dokaz poput evolucije.

Tu lezi kvaka, velik broj ateista vjeruje da je kao "slobodniji" od vjernika jer im djela i misli ne zavise od svete knjige - a onda procitas raspravu na forumu i ono - vidis istu personu na razlicitim frontovima.
Dozer

#977 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Realna sustina je da su i teizam i ateizam - ljudski fabrikati.
Religije su izmislili ljudi, bez obzira sta o tome pise u vjerskim knjigama. Sama cinjenica da su te knjige pisali upravo ljudi, a nisu se samo pojavile ni od kuda (sto bi, po nekom mom vidjenju, mozda mogao i biti jedan dokaz postojanja boga, naravno kada bi se sa 100%-tnom sigurnoscu znalo da se knjige zaista jesu pojavile same od sebe).

Logicna pitanja koja proizilaze iz ovoga su:
1. Zasto je jednom svemocnom bicu, kakvim se bog prikazuje u religijama, bio potreban covjek da napise te knjige?
2. Zasto ih jednostavno nije poslao (pa ma sta to "poslao" znacilo) istovremeno i sirom planete, svim tada postojecim ljudima/civilizacijama (najstarija vjerska knjiga je stara samo oko 5.000 godina, druga nesto preko 2.000, a treca ni 1.500, zar ne?)?
3, Indikativno je da su se sve 3 pojavile na istom prostoru. Zasto se nisu istovremeno pojavile i u Kini, ili americkim Indijancima, ili Majama, Inkama...Egipcanima...starim Grcima?

U ova dva pitanja, kao i u odgovorima koje nude religije, zapravo se skoro fizicki vidi jedna ogromna rupa, koju religije nikada nisu mogle niti ce moci ispuniti. I upravo ti odgovori indiciraju ljudski faktor kao jedini "odgovoran" za nastajanje tih knjiga.

Sto @Sizif kaze, a i ja dijelim to misljenje - daleko je logicnije, ali i vjerovatnije, da mi jesmo produkt neke puno naprednije civilizacije od nas.
Ako bismo stvari gledali tako, onda bi i vjerske knjige i sva "cuda" koja se vezu za poslanike mogli biti objasnjeni bez ikakvih problema.
Last edited by Dozer on 23/01/2017 13:46, edited 2 times in total.
S4mpion

#978 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

GAU8 wrote: Ja sam nekad davno pisao na temi, da dovoljno inteligantan (nije mentalno zaostao) čovjek danas ne može biti vjernik.
Može tvrditi da vjeruje, iz raznih interesa, ali iskreno vjerovati u život poslije smrti, pakao raj itd, eto neka počne svako od vas deklarativnih vjernika od sebe.
Da stvarno vjeruješ, totalno drugačije bi se ponašao
Nakon ovakve tvrdnje se, samo po sebi, nameće pitanje: "Ko je GAU8 da bilo koga na ovaj način svrstava ili izbacuje iz grupe inteligentnih ljudi, vjernika ili nevjernika?"

Inače, koliko su ljudi, kao totalne neznalice, kompetentni da na ovakav način donose sud o drugima?
dustaban

#979 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Ja se jos uvijek (mada sve teze i teze) suzdrzavam od ovakvi radikalnih teza (koje neizbjezno odu u kategoriju vrijedjanja). Ali fakat, ljudi moji, zar mozemo biti slijepi nad krucijalnom cinjenicom da je preduslov za religijsko vjerovanje (postoji i ono drugo vjerovanje i ja to stalno razdvajam) dakle da je za takvo vjerovanje preduslov - samosputavanje zdravog uma ili pak nesputano razmisljanje ogranicenog uma!

Jebiga tako je, koliko god se trudili da to izbjegavamo kasti.

A sto se tice vjernicke iskrenosti... pa o tome je smjesno i pricati. Pa zamislite samo - da li bi ovaj svijet bio ovakav kakav jeste da vjernici ZAISTA VJERUJU DA BOG SVE VIDI ?!

;-)
Connaisseur Karlin

#980 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

Dozer wrote:Realna sustina je da su i teizam i ateizam - ljudski fabrikati.
Religije su izmislili ljudi, bez obzira sta o tome pise u vjerskim knjigama. Sama cinjenica da su te knjige pisali upravo ljudi, a nisu se samo pojavile ni od kuda (sto bi, po nekom mom vidjenju, mozda mogao i biti jedan dokaz postojanja boga, naravno kada bi se sa 100%-tnom sigurnoscu znalo da se knjige zaista jesu pojavile same od sebe).

Logicna pitanja koja proizilaze iz ovoga su:
1. Zasto je jednom svemocnom bicu, kakvim se bog prikazuje u religijama, bio potreban covjek da napise te knjige?
2. Zasto ih jednostavno nije poslao (pa ma sta to "poslao" znacilo) istovremeno i sirom planete, svim tada postojecim ljudima/civilizacijama (najstarija vjerska knjiga je stara samo oko 5.000 godina, druga nesto preko 2.000, a treca ni 1.500, zar ne?)?
3, Indikativno je da su se sve 3 pojavile na istom prostoru. Zasto se nisu istovremeno pojavile i u Kini, ili americkim Indijancima, ili Majama, Inkama...Egipcanima...starim Grcima?

U ova dva pitanja, kao i u odgovorima koje nude religije, zapravo se skoro fizicki vidi jedna ogromna rupa, koju religije nikada nisu mogle niti ce moci ispuniti. I upravo ti odgovori indiciraju ljudski faktor kao jedini "odgovoran" za nastajanje tih knjiga.

Sto @Sizif kaze, a i ja dijelim to misljenje - daleko je logicnije, ali i vjerovatnije, da mi jesmo produkt neke puno naprednije civilizacije od nas.
Ako bismo stvari gledali tako, onda bi i vjerske knjige i sva "cuda" koja se vezu za poslanike mogli biti objasnjeni bez ikakvih problema.
za doticno trece pitanje, bi trebala postojati odvojena tema o istoriji relgija , jer ideja monoteizma je postojala prije abrhamaskih religija :-D

ateizam je fake feeling ,jer se istim pokusava udaljiti od bivstva, o kojem svaka,ali bas svaka osoba razmislja :-D
Dozer

#981 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Sta li je pisac hOtio reci....
Tomahawk11
Globalni moderator

#982 Re: Ateizam

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:daleko je logicnije, ali i vjerovatnije, da mi jesmo produkt neke puno naprednije civilizacije od nas.
Vidis kako ti, kroz pricu o vanzemaljskom zivotu i svijetu, uslovljavas postojanje Boga i vjerovanje u istog :mrgreen:

Logicnije, ali i vjerovatnije?! Na konto cega?! Dokaza? Ma hajde...
Dokazi su ono sto hoces da vjerujes 8-)
I upravo je to bit vjerovanja u bilo sta.
Preduslov.
Dozer

#983 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Netacno. U dokaze se ne mora vjerovati. Naprosto nema potrebe da vjerujes u nesto sto je dokazano.

Primjer - Da li ti vjerujes da si se rodio? Ili je to sto se vidis u ogledalu, osjetis bol ili puno toga drugog, sto si ziv - dokaz da se jesi rodio?

U evoluciju se ne treba vjerovati jer je ona dokazana. U boga...?
Last edited by Dozer on 23/01/2017 15:59, edited 3 times in total.
Connaisseur Karlin

#984 Re: Ateizam

Dozer wrote:Sta li je pisac hOtio reci....
pa da je svijest o monoteizmu postojala prije abrahamskh relgiija :)

jos ti nije dovoljno jasno !?
Dozer

#985 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ne. Pojasni.
beni-bu-man

#986 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

selam alejk
Dozer

#987 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Pomoz bo
nemezis

#988 Re: RE: Re: Ateizam

Post by nemezis »

dustaban wrote:Ja se jos uvijek (mada sve teze i teze) suzdrzavam od ovakvi radikalnih teza (koje neizbjezno odu u kategoriju vrijedjanja). Ali fakat, ljudi moji, zar mozemo biti slijepi nad krucijalnom cinjenicom da je preduslov za religijsko vjerovanje (postoji i ono drugo vjerovanje i ja to stalno razdvajam) dakle da je za takvo vjerovanje preduslov - samosputavanje zdravog uma ili pak nesputano razmisljanje ogranicenog uma!

Jebiga tako je, koliko god se trudili da to izbjegavamo kasti.

A sto se tice vjernicke iskrenosti... pa o tome je smjesno i pricati. Pa zamislite samo - da li bi ovaj svijet bio ovakav kakav jeste da vjernici ZAISTA VJERUJU DA BOG SVE VIDI ?!

;-)
Upravo tako. Svaki covjek ce se za daleko manju kaznu, za koju je siguran da ce ga snaci, ponašati tako da je izbjegne. Na primjer, covjek koji se nema običaj vezati u autu ce se vezati kada vidi da ga policija zaustavlja, a zbog cega, zbig pisljivih 20 KM. A to sto ce ga neki drugi postupci odvesti u dzehenem makar i na jedan dan, to nema veze. Ja da stvarno vjerujem da cu ici u dzehenem zbog nekog grijeha, ja ga ne bih pocinio ni u kom slucaju. A sta vjernici kazu, svi grijese. Kako ces bolab grijesiti ako znas da te ceka plamen dzehenema?
belfy

#989 Re: Ateizam

Post by belfy »

sizifinho wrote:
belfy wrote:
S4mpion wrote: Ispravno razmišljanje.

Međutim, ljudi, u nedostatku argumenata, imaju jaku potrebu da iznesu svoje krajnje subjektivno i nekonstruktivno mišljenje, a sve s ciljem da se diskredituje onaj s druge strane. Takav pristup je uobičajen za ulicu, ali ne i za naučne krugove.

"Koincidencija je ogromna, sve stvari s kojima se slažem su objektivne, logične i razumne, a sve s kojima se ne slažem su neobjektivne, nelogične i nerazumne."
izvinjavam se, samo da pitam, kako znas ovo oko pristupa za naucne krugove?
Izvinjavam se, evo ja da se ubacim- kako god znao - upravu je.

Naučni svijet (ali onaj iskonski, ne nas uhljupski) debatu prekida u trenutku kad vidi da sugovornik nije fleksibilan, ili je ignorantno tvrdoglav. Nema smisla gurati se glavom kroz zid - a ni rijecima kroz, sto bi rekli, budalu.
ajde onda da tebe direktno pitam. kako ti znas kakav je pristup naucnih krugova?
sizifinho

#990 Re: Ateizam

Post by sizifinho »

belfy wrote:ajde onda da tebe direktno pitam. kako ti znas kakav je pristup naucnih krugova?
sasvim slucajno neki ljudi koji mi prenose znanje su naucnici
belfy

#991 Re: Ateizam

Post by belfy »

sizifinho wrote:
belfy wrote:ajde onda da tebe direktno pitam. kako ti znas kakav je pristup naucnih krugova?
sasvim slucajno neki ljudi koji mi prenose znanje su naucnici
da li to onda, sasvim slucajno, znaci da svaki student poznaje pristup naucnih krugova argumentaciji?
piupiu

#992 Re: Ateizam

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:ateizam je fake feeling ,jer se istim pokusava udaljiti od bivstva, o kojem svaka,ali bas svaka osoba razmislja :-D
Kako to misliš? Ateizam nije 'feeling', a kamo li 'fake feeling', čitava je poenta ateizma u tome da se ne oslanja na 'feelings'.... :D :lol: :kiss:
Connaisseur Karlin

#993 Re: Ateizam

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:ateizam je fake feeling ,jer se istim pokusava udaljiti od bivstva, o kojem svaka,ali bas svaka osoba razmislja :-D
Kako to misliš? Ateizam nije 'feeling', a kamo li 'fake feeling', čitava je poenta ateizma u tome da se ne oslanja na 'feelings'.... :D :lol: :kiss:
piupiu,ma ovo cemo ja ti jednom uz kafu da se ispricamo , ne sekriaj me :lol: :kiss:

a vidi,ja ne bih rekla da se ateizam oslanja isljucivo na racio,a ne na feelings,jer sve sto radimo i rasmisljamo u zivotu,ukljucujemo sve,i racio i emocije i znanje i neznanje, tj. dajemo kompleksan dio sebe :-D
Connaisseur Karlin

#994 Re: Ateizam

Dozer wrote:Ne. Pojasni.
u svim zapisanim kulutrama postoje razlicito razvijeni nivoi svijesti, razvoj drustvenih relacija, i sl. , pa tako je u pojeinim kulutrama postojala svijest o jednom Bogu,dok u drugim ne postoji misao o postojanju jedngo ili vise Bogova, a sev se desavalo na istim ili poptuno odvojenim geografskim lokacijama i razlicitm vremenskim periodima :)
aurora313

#995 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Connaisseur Karlin wrote:a vidi,ja ne bih rekla da se ateizam oslanja isljucivo na racio,a ne na feelings,jer sve sto radimo i rasmisljamo u zivotu,ukljucujemo sve,i racio i emocije i znanje i neznanje, tj. dajemo kompleksan dio sebe :-D
Ovo ti je zbrda-zdola i ne razumijem odakle dolaziš sa ovim stavom.

Ateistički pogled koji neko ima je baziran na dokazanom, a ne na bazi osjećaja ili osjećanja. Onaj ko tu ubaci osjećanja, može samo da bude agnostik obzirom da osjećanja kreiraju religiozne stavove, ali nikako ne mogu da budu dio ateističkih pogleda. Ukratko, ja lično ne osjećam da možda ipak nešto 'postoji', obzirom da nemam ni iotu dokaza za isto.
Connaisseur Karlin

#996 Re: Ateizam

aurora313 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:a vidi,ja ne bih rekla da se ateizam oslanja isljucivo na racio,a ne na feelings,jer sve sto radimo i rasmisljamo u zivotu,ukljucujemo sve,i racio i emocije i znanje i neznanje, tj. dajemo kompleksan dio sebe :-D

Ateistički pogled koji neko ima je baziran na dokazanom, a ne na bazi osjećaja ili osjećanja. Onaj ko tu ubaci osjećanja, može samo da bude agnostik obzirom da osjećanja kreiraju religiozne stavove, ali nikako ne mogu da budu dio ateističkih pogleda. Ukratko, ja lično ne osjećam da možda ipak nešto 'postoji', obzirom da nemam ni iotu dokaza za isto.
na cemu baziraas svoj ateisticki pogled? O kakvim dokazima pises?

ateizma nije iskljucvo nevjerovanje u Boga ili nerelgioznost ,jer ateizam je istovrmeneo ukljucuje licni pogled na svijet, tj. nacin na koji osoba svijesno/podsvijesno razumije i interpretira Svemir ooko sebe ,a ne iskljucivo oslanjanje na naucne cinjenice :)
belfy

#997 Re: Ateizam

Post by belfy »

Connaisseur Karlin wrote:
aurora313 wrote:

na cemu baziraas svoj ateisticki pogled? O kakvim dokazima pises?

ateizma nije iskljucvo nevjerovanje u Boga ili nerelgioznost ,jer ateizam je istovrmeneo ukljucuje licni pogled na svijet, tj. nacin na koji osoba svijesno/podsvijesno razumije i interpretira Svemir ooko sebe ,a ne iskljucivo oslanjanje na naucne cinjenice :)
daj prestani svaku temu vracati godinama unazad. po broju postova je jasno da puno pises, a po reakcijama sugovornika da slabo sta kazes. daj se potrudi da nesto i procitas prije nego padobranski uletis na temu pa zelis da ti se objasnjava sve i sva... eto idi pitaj prijateljicu @piupiu. sa svojim stazem zasigurno kompetentnijom.
S4mpion

#998 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

aurora313 wrote: Ovo ti je zbrda-zdola i ne razumijem odakle dolaziš sa ovim stavom.

Pa i ne baš. Neko vjeruje da ne postoji Bog, kakvim ga opisuju religije(npr.), ali to je samo vjerovanje, jer dokaza za takvu tvrdnju nema, dakle vodi se osjećajima.

Agnosticizam je puno bliži nauci nego ateizam.
belfy

#999 Re: Ateizam

Post by belfy »

S4mpion wrote:
aurora313 wrote: Ovo ti je zbrda-zdola i ne razumijem odakle dolaziš sa ovim stavom.

Pa i ne baš. Neko vjeruje da ne postoji Bog, kakvim ga opisuju religije(npr.), ali to je samo vjerovanje, jer dokaza za takvu tvrdnju nema, dakle vodi se osjećajima.

ako tako zaista mislis, onda vjerujem da je i tebi agnosticizam blizi. mada, nije lako biti u ravni sa Galileom i Kopernikom... jel tako?

P.S. a i ne osvrnu se na pitanje odakle ono za naucne krugove... doduse, i odsutstvo odgovora je odgovor.
chupacabra

#1000 Re: Ateizam

Post by chupacabra »

S4mpion wrote:

Pa i ne bas. Neko vjeruje da ne postoji Zeus, kakvim ga opisuju anticki Grci (npr.), ali to je samo vjerovanje, jer dokaza za takvu tvrdnju nema, dakle vodi se osjecajima.
Post Reply