Sarajevo City Center

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Sta bi zeljeli vidjeti u SCC????

H&M
15
14%
C&A
16
15%
Subway
9
8%
Müller
23
21%
Humanic
2
2%
Esprit
6
6%
Jack&Jones
7
6%
Decathlon
30
28%

Total votes: 108

__Phoenix__

#976 Re: Sarajevo City Center

Post by __Phoenix__ »

Tebe kao ženu bi ti isti citati trebali vrijeđati, ali ne lezi vraže...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#977 Re: Sarajevo City Center

Post by Truba »

__Phoenix__ wrote:Tebe kao ženu bi ti isti citati trebali vrijeđati, ali ne lezi vraže...
pa kad odgovara :D
Queen_of_hearts

#978 Re: Sarajevo City Center

Post by Queen_of_hearts »

Vodite me u soping i vasa sam ?!?!
__Phoenix__

#979 Re: Sarajevo City Center

Post by __Phoenix__ »

Black swan wrote:
__Phoenix__ wrote:Tebe kao ženu bi ti isti citati trebali vrijeđati, ali ne lezi vraže...
pa kad odgovara :D
Odvedite me u šoping i vaša sam.
Truba

#980 Re: Sarajevo City Center

Post by Truba »

a kad stave dobru koku i kokoš :D onda drvlje i kamenje na marketing
ili onu petru što se razvlači ko guma
Truba

#981 Re: Sarajevo City Center

Post by Truba »

Queen_of_hearts wrote:Vodite me u soping i vasa sam ?!?!
kurba :D :? :? :? :skoljka: :sax: :run:
say_cheese

#982 Re: Sarajevo City Center

Post by say_cheese »

Banksy wrote: Fulaš poentu, ne govorim o tome.
Sam ''centar'', i sve oko njega i uz njega, je živopisna i savršena slika vremena i nas u njemu.
Od fantomske, nepostojeće firme investitora, preko pranja prljavih para bošnjačke ratne mafije koja se obogatila na patnji i krvi ovog bijednog naroda, do divlje, nelegalne gradnje ovog monstruma neprimjerenih, bahatih gabarita uguranih u staru gradsku jezgru, do režimskog amidžića ''arhitekte'' koji je unakazio grad i svaki objekat kojeg se dotakao, do sramotno nedovršene zgrade opasne po život posjetitelja, do patrona člana predsjedništva koji, u trenutku sveopćeg haosa u zemlji, autistično trubi o ženskim krpetinama u Zari, do kupljenih medija i intelektualaca koji za sitne sinekure šute o sveopćem jadu i bijedi, o ekonomskom, moralnom, kulturološkom, o egzistencijalnom ponoru u kojem smo, pa sve do šutljive fukare koja nema za hljeba, ali ne izlazi na proteste i ne traži posao i fabrike već osiromašena i jadna, ubijena i u svakom smislu devastirana - i kao društvo i narod i kao pojedinac i kao građanin - ushićena hrli u ovo ruglo ne bi li onima koji su je ojadili ostavila i zadnji dinar ... Tuga. I slika i prilika vremena i nas u njemu.
... samo bih jos dodala globalno zatopljenje :D

Sve to sto si nabrojala, a vjerovatno u daleko vecim dimenzijama nego sto si u stanju da pojmis, je zadesilo ovaj narod. Samo blesav covjek moze osporavati cinjenice, ali se postavlja pitanje, kako da se nosis sa posljedicama. Na raspolaganju su dvije alternative. Prilagodi se vremenu i prostoru u kojem si rodjena, zla sudbina, sa kojom se moras pomiriti. Plivaj niz vodu, ako ne znas plivati, nauci se. Ima jos jedna druga alternativa, koja doduse zahtjeva malo vise hrabrosti i snalazljivosti. Napusti ovaj kraj i trazi sebi drustvo koje odgovara tvojim potrebama.

Svaku priliku koristiti da istovaris svoj gnjev, pa cak i na trivijalnoj temi o otvorenju shopping centra, bojim se da sebi i drustvu cinis medvjedju uslugu. Ispravljati krive Drine, pokusali su to i veci kapaciteti od tebe, ali ni oni nisu daleko dogurali.
staradis

#983 Re: Sarajevo City Center

Post by staradis »

Ti ocito nisi shvatila kakvu su ljudi izjavu dali.
Citati su vise manje poznati ali njihovo znacenje ne mora biti pozitivno, ikao je neki aman kreator nesto rekao to opet moze biti kretenluk.
Citati vrijedjaju svakoga ko zna bilo sta o psihickom zdravlju a o nivou vrijedjanja zena nema potrebe ni da pricamo. Ja se kao muskarac lose osjecam kada procitam neboloze. :sax:
VjecitiStudent

#984 Re: Sarajevo City Center

Post by VjecitiStudent »

say_cheese wrote:
Sam ''centar'', i sve oko njega i uz njega, je živopisna i savršena slika vremena i nas u njemu.
Od fantomske, nepostojeće firme investitora, preko pranja prljavih para bošnjačke ratne mafije koja se obogatila na patnji i krvi ovog bijednog naroda, do divlje, nelegalne gradnje ovog monstruma neprimjerenih, bahatih gabarita uguranih u staru gradsku jezgru, do režimskog amidžića ''arhitekte'' koji je unakazio grad i svaki objekat kojeg se dotakao, do sramotno nedovršene zgrade opasne po život posjetitelja, do patrona člana predsjedništva koji, u trenutku sveopćeg haosa u zemlji, autistično trubi o ženskim krpetinama u Zari, do kupljenih medija i intelektualaca koji za sitne sinekure šute o sveopćem jadu i bijedi, o ekonomskom, moralnom, kulturološkom, o egzistencijalnom ponoru u kojem smo, pa sve do šutljive fukare koja nema za hljeba, ali ne izlazi na proteste i ne traži posao i fabrike već osiromašena i jadna, ubijena i u svakom smislu devastirana - i kao društvo i narod i kao pojedinac i kao građanin - ushićena hrli u ovo ruglo ne bi li onima koji su je ojadili ostavila i zadnji dinar ... Tuga. I slika i prilika vremena i nas u njemu.

Sve to sto si nabrojala, a vjerovatno u daleko vecim dimenzijama nego sto si u stanju da pojmis, je zadesilo ovaj narod. Samo blesav covjek moze osporavati cinjenice, ali se postavlja pitanje, kako da se nosis sa posljedicama. Na raspolaganju su dvije alternative. Prilagodi se vremenu i prostoru u kojem si rodjena, zla sudbina, sa kojom se moras pomiriti. Plivaj niz vodu, ako ne znas plivati, nauci se. Ima jos jedna druga alternativa, koja doduse zahtjeva malo vise hrabrosti i snalazljivosti. Napusti ovaj kraj i trazi sebi drustvo koje odgovara tvojim potrebama.

Svaku priliku koristiti da istovaris svoj gnjev, pa cak i na trivijalnoj temi o otvorenju shopping centra, bojim se da sebi i drustvu cinis medvjedju uslugu. Ispravljati krive Drine, pokusali su to i veci kapaciteti od tebe, ali ni oni nisu daleko dogurali.
Ili kao što je Bakir rekao, "ko vam je kriv, kad se niste snašli u tranziciji".
Truba

#985 Re: Sarajevo City Center

Post by Truba »

staradis wrote:Ti ocito nisi shvatila kakvu su ljudi izjavu dali.
Citati su vise manje poznati ali njihovo znacenje ne mora biti pozitivno, ikao je neki aman kreator nesto rekao to opet moze biti kretenluk.
Citati vrijedjaju svakoga ko zna bilo sta o psihickom zdravlju a o nivou vrijedjanja zena nema potrebe ni da pricamo. Ja se kao muskarac lose osjecam kada procitam neboloze. :sax:
i meni je bilo čudno
a da su citirali prodavača cipela al bandija bilo bi tužbi za nanesenu bol :lol: :lol: :lol:
say_cheese

#986 Re: Sarajevo City Center

Post by say_cheese »

VjecitiStudent wrote:
Ili kao što je Bakir rekao, "ko vam je kriv, kad se niste snašli u tranziciji".
Image
Banksy

#987 Re: Sarajevo City Center

Post by Banksy »

say_cheese wrote:

Neće moći.
Sarajevo je moj grad, jedan i jedini, a kad me Karadžić nije otjerao '92. neće ni ovaj novokomponovani, primitvni, ratnoprofiterski ološ. ;-)
Last edited by Banksy on 24/03/2014 15:28, edited 1 time in total.
Irm@

#988 Re: Sarajevo City Center

Post by Irm@ »

za ime Boga ljudi sta vam je????
ovi citati su tu stavljeni zabave radi i eto cinjenice da je to soping centar i da su ukucali u google: quotes on shopping i izaslo im ovo..
da stvarno bi me trebalo vrijedjati sto je neko tamo rekao: vodite me u shopping i vasa sam (na nasem to zvuci stvarno grozno) :-D :D pa mozda me i bi vrijedjalo da sam "mentally challenged" :roll: i da ce te poruke uticati na moj pogled na svijet.. aman svasta ljudima bas pada na pamet..
i da bas ce na mene utjecati to sto je shopping cheaper than therapy.. mislim let's face it: kad je bio grozan dan na poslu svako kad se nadje s prijateljima, popije kafu, razveseli i jos kad i kupi neku lijepu sitnicu udan se popravi barem za 40%..
i kao mi po cijeli dan razmisljamo: "bas mi treba terapija i odlazak psihologu" a ove poruke na zidu ce nas od toga odvratiti.. how yes no..
Truba

#989 Re: Sarajevo City Center

Post by Truba »

pa i muškarac iz zabave kaže kad nešto zasereš da je za tebe kutlača i pregača :D pa se ljutite
DaysleepeR

#990 Re: Sarajevo City Center

Post by DaysleepeR »

Queen_of_hearts wrote:Vodite me u soping i vasa sam ?!?!
šerijatski :D
Banksy

#991 Re: Sarajevo City Center

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Hajvan wrote:
@mba wrote:hajmo je ba zapaliti sta ce nam! :)
i VelUšiće, i VelUšiće, heheheheh
Ko Bakiru ne želi da ostavlja para taj jal' je četnik, jal' fukara.
Zato Mile Dodik nije ni jedno ni drugo. On je poslovni partner.
staradis

#992 Re: Sarajevo City Center

Post by staradis »

Black swan wrote:pa i muškarac iz zabave kaže kad nešto zasereš da je za tebe kutlača i pregača :D pa se ljutite
Dvostruki standardi
saibaba

#993 Re: Sarajevo City Center

Post by saibaba »

O'zone wrote:Idemo dalje.

SCC i njegovi arhitekti i dizajneri omaložavaju psihologe i psihoterapeute u Sarajevu i BiH.
Reakcija bh. psihologa i psihoterapeuta na reklamne poruke SCC-a

Grupa psihologa i psihoterapeuta iz naše zemlje potpisala je otvorenu reakciju na reklamne poruke dizajnirane u interijeru novootvorenog Sarajevo City Centra. Podsjetimo - na postojanje ovih poruka, od kojih su neke seksističkog i uvredljivog sadržaja.

(Šoping je jeftiniji od psihijatra/psihologa, Kome treba ljubav kada postoji šoping, Da, ja sam ovisnica (o cipelama) i ne trebam pomoć, Priuštite si šoping terapiju, itd...)

Pismo pročitajte u nastavku:

Već nekoliko decenija u Sarajevu i ostatku Bosne i Hercegovine vodi se jedna tiha, ali vatrena borba. Mi koji smo za svoj životni poziv odabrali bavljenje mentalnim zdravljem drugih, već godinama vrijedno radimo na sebi, svojim traumama i iskustvima, provodimo sate i sate sa svojim klijentima – hrabrim ljudima koji imaju snage za promjenu – u grupama, ili individualno, a veliki dio vremena, snage i energije trošimo i na to da polako, milimetar po milimetar osvijestimo ljude oko sebe o važnosti psihoterapije i rada na sebi.

Šta je psihoterapija, kada nam treba, koja je razlika između psihoterapeuta i psihijatra, šta rade psiholozi – sve su to teme koje svakodnevno polako i strpljivo utemeljuje čitava armija stručnjaka educirana po svjetskim školama i standardima, jer u BiH te profesije u Zakonu o radu i nema, kao ni zakona o psihološkoj, niti psihoterapijskoj djelatnosti. Možda je vrijeme da naša borba napokon izađe na vidjelo – zahvaljujući nadasve inspirativnim porukama ispisanim na zidu Sarajevo City Centra.

Veoma mali broj nas psihoterapeuta u BiH, ako uopšte i ima iko – živi od naplaćivanja usluga klijentima. Svi smo morali naći druge načine da se pobrinemo za svoju egzistenciju, a svojim klijentima se dajemo u potpunosti, nastojeći opravdati ukazano povjerenje. Stoga nije zbog koje marke više, nego zbog iskrenih ljudskih motiva – veliko naše zadovoljstvo kada uspijemo bar u jednoj osobi probuditi dovoljno interesa da se pobrine za sebe odlaskom kod psihoterapeuta.

Suvišno je napominjati koliko su ovo teški prostori, koliko ima dubokih, strašnih trauma i gubitaka, koliko ljudi pate, što zbog rata, što zbog života danas. Osamljuju se po kućama, traže alternative u raznim nezdravim obrascima ponašanja, ubijaju se, piju, plaču, zlostavljaju životinje, iskaljuju se na djeci, prejedaju se, izgladnjuju, dobijaju naljepnicu „maloljetnih delinkvenata“ ili „depresivnih žena“ ili „PTSP-ovaca“, ubijaju se od posla po 12 sati ne odlazeći kućama od kojih strahuju, plaše se odseliti od roditelja, ne odvaju se od groba mrtvog djeteta, nego tu žive i životare – sve su to naši sugrađani, ljudi koji vape za pomoći, kojima je više nego ikada potrebna pomoć stručnjaka, a te pomoći se oni boje ili je ne prepoznaju kao potrebnu ili nikada nisu ni čuli za nju. Veliki dio posla psihoterapeuta u BiH odlazi na to da se postepeno, veoma sporo i pažljivo približimo ljudima i ukažemo im da postoji nešto što može pomoći da ponovo kvalitetno žive.

Komunikacija s javnošću i propaganda nisu baš moja oblast, s njom sam se periodično sretala, ali sasvim dovoljno da znam da je utjecaj tek otvorenog, izvikanog centra na javnost – izuzetno veliki i da su dovoljne jedna ili dvije uvredljive poruke da ponište dobar dio našeg rada. Također znam za koncept društveno odgovornog poslovanja kojem teže sve velike svjetske kompanije, a koji ima za cilj unapređenje zajednice u kojoj kompanije posluju.

Čak i ako zanemarimo izuzetno šovinističku dimenziju i plitkost poruka na zidu - u čemu se tačno sastoji unapređenje zajednice ako se degradiraju druge profesije koje nastoje unaprijediti kvalitet života? Šta to autori poruka nude nama kao građanima zajednice? Po čemu će nam život biti kvalitetniji u društvu koje je svakako razapeto između konzumerizma i dubokog siromaštva, ako nas ubijede da je šoping najbolji način samopomoći?

Na kraju – samo jedna kratka komparacija šopinga i psihoterapije. Prvo, šoping je divna, zabavna i njegujuća stvar, ali neće pomoći da vam istinski bude bolje. Drugo, ne želim da se bavim time koliko koštaju jedne cipele ili parfem u npr. Sarajevo City Centru i koliko često žene iste nabavljaju, ali cijena psihoterapije – da li kod kolega psihijatara (koje također pozivam da se oglase jer su direktno „okačeni“ na zidu (srama?)) ili kod psihoterapeuta je mnogo, mnogo manja i ostavlja mnogo dugoročniji trag – na vas, na vašu djecu, na ljude oko vas. Konačno, psihoterapija ne stoji između vas i vaših cipela, samo može povećati način na koji uživate u njima, s iskrenim zadovoljstvom i opušteno, voleći i nagrađujući sebe, a ne trošeći prisilno, s osjećajem krivice, zbog trenutnog bijega od problema. Zvuči poznato? Pa da...

Hvala Sarajevo City Centru na ovoj degradaciji naše profesije i intelektualnih sposobnosti samih kupaca, jer možda se neko baš zbog ovoga sjeti da je taj zid – samo „još jedna cigla u zidu“ koji stoji između nas i našeg kvalitetnog, ispunjenog života, a koji definitivno treba rušiti.

Tihana Majstorović, dipl. psihologinja i psihodramska psihoterapeutkinja u edukaciji

Pismo potpisuju i slijedeći psiholozi i psihoterapeuti:

Nermina Vehabović-Rudež
Đana Lončarica
Natasha Buljević
Zina Drnda
Dragica Pečenković
Minja Leko
Sanela Pekić
Nerma Daut Bajramović
Dželila Mulić
Senka Čimpo
Zvjezdana Jakić
Elma Gojak,

te druge kolegice i kolege psihoterapeuti BiH psihodramske, geštalt, TA, REBT i KBT orijentacije
Koga interesuje kako izgledaju natpisi koji ugrožavaju insitituciju psihoterapeuta a nije ih vidio u samom SCC-u može ih pogledati na ovom linku

http://www.radiosarajevo.ba/photo/galerija/8904/103267
Nista gluplje nisam procitao odavnooo... To je isto kako kad bi se javili proizvodjaci makaza zbog one sto lomi makaze u reklami ....
Ako je psiho terapija koju oni pruzaju na nivou kao ovaj "proglas" nije ni cudo sto nemaju posla ...
limeni

#994 Re: Sarajevo City Center

Post by limeni »

OldMayor wrote:Vidi se da bosnjo nije mak'o iz svog kantona.

Ajd shvatam nekome se ne svidja arhitektura objekta - al tu je u pitanju subjektivno misljenje. Cuj ovaj objekat nesto zaklanja. Sta zaklanja? Zgrade koje su ionako same od sebe zaklonjene. Oni dijelovi koji su okrenuti prema jugu, imat ce opet dovoljno sunca - jer po nekim pricama SCC ispade veci od Trebevica. Takodjer, zivimo u gradu? Kome je do otvorenog pogleda neka ide na selo. To sto ce SCC zaklonit 20 stanova - pa sta ja mogu. Ko mene pita kad u mojoj ulici nikne objekat. Ponavljam - zivimo u gradu i prilagodite se tome. Prilagodjavali ste se evo 20 godina sutite sta su nam uradili od grada i sad odjenom SCC kao sve poremetio...ma nema, totalno nam je sad pojebao taj SCC sve urbanisticke planove.

Jel objekat Baketov ili nije - svejedno, ocito je svima da je objekat poguran, na silu otvoren, od nekakve firme koja nema nikakvih referenci, od nekakvih arapa milionera za koje niko nije cuo. Pa sta sad? Hocemo ga rusit? Pola amerike se izgradilo od mafijaskog novca i sad mi se ovdje nesta pravimo nema sve marija do marije, a drzavom vlada mafija evo 20 godina i sad odjednom nam eto smeta. A svako, ponavljam svako od vas bi odmah prihvatio drzavni posao i laganini platu od 2000 - 3000 KM bez ikakve odgovornosti - ja prvi bi. Nisam licemjer, pa ko ne bi?

Nema alkohola - opet, vidi se da niste bili nigdje van kantona. U vecim gradovima zapadne evrope postoje vjerovali ili ne objekti koji ne prodaju alkohol?!? Postoje objekti koji ne prodaju alkohol iza 21h. Ako nemas 18 godina NE MOZES kupiti alkohol. Vama smeta SCC sto nema alkohola, a ok je to sto dijete od 15 godina hladno moze kupit gajbu u bilo kojem marketu? A i svaki turista koji dodje u shopping, sigurno ne konta jooj odoh se sad olesit pa cu u Zaru da malo isprobavam kosulje. Ljudi u ove centre idu da kupuju, idu da pojedu nesto na pauzi i idu da piju kafu. Ne idu sigurno da cugaju.

Mrzim brate i ja Bakira, ali sta sad ja mogu tu. Sta ja mogu kad njemu 300.000 ljudi da glas.

Prihvatite da zivimo u drzavi u kojoj pola stvari ne funkcionise, da nas jedni te isti ljudi vode evo vec 20 godina. To nema nigdje u svijetu osim onih diktatura, da isti jebeni ljudi vladaju drzavom 20 godina. Ali ja sam se pomirio s tim, jednostavno to je tako i gotovo, iskoristite to zivota sto mozete, ako imate priliku bjezite odavdje i to je to.
:thumbup:

kada se nista ne pravi kazu eno ih kradu i stavljaju u privatni dzep, ako se pravi i gradi nesto opet ne valja..
objekat izgleda lijepo i svaka cast investitoru, dabogda ih bilo 10 puta vise. ja nisam tip koji voli soping :D ali eto ko voli nek izvoli..ja da se pitam nesto prvo bi izgradio jednu veliku arenu za fk sarajevo i reprezentaciju ali malo van centra grada :D
karanana

#995 Re: Sarajevo City Center

Post by karanana »

pazi psihologa i psihijatara sto su se prepali da ce im shopping terapija uzeti posao i klijente.

cudo nisu dali psihoanalizu vezanu za visinu bakirshiddijevog nebodera i povezali je sa velicinom odnosno nedostatkom velicine njegovog polnog organa.
cyprus

#996 Re: Sarajevo City Center

Post by cyprus »

Nevezano za psihologe - citati su idiotski...
emmir1

#997 Re: Sarajevo City Center

Post by emmir1 »

Malo su mi bezveze priče da je zgrada ružna , zgrada je lijepa .

Ono što meni smeta jest ta firma sa dva uposlena koja je kao uložila 100-200 miliona km u Sarajevo , odnosno ta priča je nama prodata.

Ako sam i mislio da su to sve špekulacije , od 07.02.2014. sam prilično ubijeđen da je to Bakirovo.

Ja kao običan čovjek nisam pomislio na neke tako nebitne stvari , a naš predsjednik na tv-u u udarnom terminu je sposoban u takvom trenutku dok gradovi po Bosni gore da misli o Zari.

Jasno Zara je tamo strateški partner i jako im je bitna stoga je on branio i ponajviše zabrinut bio za svoj lični interes.

Na kraju krajeva zašto ti arapi , odnosno jedan čovjek koji se predstavlja kao investitor nije doveo svog arhitektu nego onog napuhanog sda uhljeba da on osmišlja zgradu.

Odnosno jel taj arap ikoga doveo sa sobom iz svoje kompanije osim onog u naočalama što kugla bolje od Komšića.

Eto sad kao došao investitor sa torbom para , sam samcat i dao pare da se napravi zgrada , da niko iz njegove kompanije nije učestvovao u projektu.
To je kao praksa u svijetu??

Bogami smiješno.

Druga stvar što mi smeta što su tamo 95% strane firme , ajde bar da naši ljudi drže te radnje pa bar zarada ostaje u Bosni , ovako svaka marka odlazi iz Bosne
insomnia78

#998 Re: Sarajevo City Center

Post by insomnia78 »

Cuj psiholozi i psihijatri
Od svih ljudi koji bi imali pravo prigovoriti javili se psiholozi i psihijatri
Vise od pola drzave nam ima PTSP, da ne spominjemo neke druge psih. smetnje i bolesti a oni se oglasavaju zbog reklama
Sta cemo sa masom njihovih "brljotina" tipa kad ocito bolesnog lika puste na kucno ljecenje pa ovaj zakolje clana porodice ili komsiju i slicno?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
braca

#999 Re: Sarajevo City Center

Post by braca »

Nema dovojno kisika, bio sa drustvom i svi smo se jednako lose osjecali, "kao bez kisika" i vrlo brzo smo pozurili van gdje smo se "preporodili i dosli sebi". Sto se mene tice, nisam zadovoljan, fala i zivio.
insomnia78

#1000 Re: Sarajevo City Center

Post by insomnia78 »

:D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Post Reply