Bosnjaci su i tad bili narod a koje su bili vjere nema nikakve veze sa tim da oni jesu preci danasnjih Bosnjaka.aurora313 wrote:Mislis Bosnjaka muslimanske vjere? Nije valjda da su dosli sa Turcima, ili su se listom u XV vijeku prilikom popisa bosnjaka izjasnili kao muslimani?Havatar wrote: Postoje dokazi o postojanju Bosnjaka i njihovo pominjanje jos u 15 vijeku ali to ovima sto preko noci postaju Srbi ili Hrvati smeta da se zna istina.
Bosanski jezik
- Havatar
#976 Re: Bosanski jezik
- aurora313
#977 Re: Bosanski jezik
Ma nemoj? A ja mislio da vjera ostaje u tradiciji bilo kojeg naroda—manje ili vise. Pa kako onda listom postadose muslimani?Havatar wrote:Bosnjaci su i tad bili narod a koje su bili vjere nema nikakve veze sa tim da oni jesu preci danasnjih Bosnjaka.
- aurora313
#978 Re: Bosanski jezik
• AKO POSTOJI BOSANSKI JEZIK, GDJE SU ONDA BOSANCI?
http://bosnopoharana.wordpress.com
U Oslobodjenju od 15. avgusta, izvjesni R.Š. tuži Republiku Srpsku zbog navodne diskriminacije oko bosanskog jezika. U Ustavu RS-a, član 7 stoji: … “službeni jezici RS-a su: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. Službena pisma su ćirilica i latinica”, ali R.Š. smatra (s pravom ili ne) da negiranje ‘bosanski ‘onemogućava licima koja koriste bosanski jezik pravo na pristup i obraćanje zvaničnim institucijama, kao i organima vlasti RS-a.
Priznajem da ne znam šta je to ‘Bosanski jezik'? Iskreno i bez bilo kakvih namjera uvrede bilo kome, volio bih ga čuti i čitati pa da shvatim šta isti sve uključuje. Naime, kao đak u školi sam učio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski, kako hoćete, ali nikakav bosanski jezik nam nije tada bio poznat. Međutim, ovaj se termin sada postavlja kao ispravan jer je ozvaničen. Tako piše i u Vikipediji.
Doduše, prilikom kreiranja ovog bloga, sistem mi je dao mogućnost da ga kreiram na bosanskom jeziku što sam i učinio. Kako se taj ‘bosanski’ razlikuje od onog jezika koji sam učio, ne vidim. Meni izgleda isti!
Prihvatam ovo generalno kao realnost i neka isto bude rezultat previranja zadnjih 20 naopakih godina. Ali evo nove anomalije: po popisu iz 2013, ja se kao rođeni građanin BiH mogu izjasniti samo kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat. Ja bih želio da napišem Bosanac, ali ću onda biti svrstan u ‘ostale’. U sasvim finom društvu sa Fincijem i Sejdićem.
Ostaje nejasno da ja mogu da govorim i čitam bosanski, ali ne mogu da budem prihvaćen kao autohoni Bosanac! A čiji je to nekada bio jezik, kakve su mu riječi, gramatika, i izrazi, ko ga je preuzeo i ko ga sada svojata, ostaje da se o tome raspravlja. A to je samo dokaz da se istorija sama ne piše. Ona se stvara prema potrebama društva.
Može li ko od vas da normalnim riječima ovo razjasni, a posebno sa istorijske tačke. To kako ga krsti država, Dayton ili autoritet a la Filipović, ne zanima me. Tražim činjenice.
U Oslobodjenju od 15. avgusta, izvjesni R.Š. tuži Republiku Srpsku zbog navodne diskriminacije oko bosanskog jezika. U Ustavu RS-a, član 7 stoji: … “službeni jezici RS-a su: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. Službena pisma su ćirilica i latinica”, ali R.Š. smatra (s pravom ili ne) da negiranje ‘bosanski ‘onemogućava licima koja koriste bosanski jezik pravo na pristup i obraćanje zvaničnim institucijama, kao i organima vlasti RS-a.
Priznajem da ne znam šta je to ‘Bosanski jezik'? Iskreno i bez bilo kakvih namjera uvrede bilo kome, volio bih ga čuti i čitati pa da shvatim šta isti sve uključuje. Naime, kao đak u školi sam učio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski, kako hoćete, ali nikakav bosanski jezik nam nije tada bio poznat. Međutim, ovaj se termin sada postavlja kao ispravan jer je ozvaničen. Tako piše i u Vikipediji.
Doduše, prilikom kreiranja ovog bloga, sistem mi je dao mogućnost da ga kreiram na bosanskom jeziku što sam i učinio. Kako se taj ‘bosanski’ razlikuje od onog jezika koji sam učio, ne vidim. Meni izgleda isti!
Prihvatam ovo generalno kao realnost i neka isto bude rezultat previranja zadnjih 20 naopakih godina. Ali evo nove anomalije: po popisu iz 2013, ja se kao rođeni građanin BiH mogu izjasniti samo kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat. Ja bih želio da napišem Bosanac, ali ću onda biti svrstan u ‘ostale’. U sasvim finom društvu sa Fincijem i Sejdićem.
Ostaje nejasno da ja mogu da govorim i čitam bosanski, ali ne mogu da budem prihvaćen kao autohoni Bosanac! A čiji je to nekada bio jezik, kakve su mu riječi, gramatika, i izrazi, ko ga je preuzeo i ko ga sada svojata, ostaje da se o tome raspravlja. A to je samo dokaz da se istorija sama ne piše. Ona se stvara prema potrebama društva.
Može li ko od vas da normalnim riječima ovo razjasni, a posebno sa istorijske tačke. To kako ga krsti država, Dayton ili autoritet a la Filipović, ne zanima me. Tražim činjenice.
- Havatar
#979 Re: Bosanski jezik
Isto onako kako su paganski Srbi i Hrvati postali krscani.aurora313 wrote:Ma nemoj? A ja mislio da vjera ostaje u tradiciji bilo kojeg naroda—manje ili vise. Pa kako onda listom postadose muslimani?Havatar wrote:Bosnjaci su i tad bili narod a koje su bili vjere nema nikakve veze sa tim da oni jesu preci danasnjih Bosnjaka.
- Havatar
#980 Re: Bosanski jezik
aurora313 wrote:• AKO POSTOJI BOSANSKI JEZIK, GDJE SU ONDA BOSANCI?

- bdzs
#981 Re: Bosanski jezik
Константин Филозоф (ок. 1380—после 1431) је био бугарски средњовековни књижевник и филозоф који је најпознатији као писац Житија деспота Стефана Лазаревића и Сказања изложеног о писменима.bdzs wrote:Prvi spomen Bosanskog jezika polovina XV vijeka
После пропасти Бугарске 1393, Константин Филозоф је прешао у Србију, којом је владао деспот Стефан Лазаревић. Константин је нашао уточиште на деспотовом двору, јер је и сам деспот Стефан био књижевник и велики заштитник књижевности. Ту је Константин развио велику књижевну делатност, био деспотов библиотекар, писао правописна упутства и руководио радом на превођењу и преписивању књига. Тада је постојала чувена школа ресавских преводника, којој је Константин био идејни вођа и реформатор.
Je li treba nekom pojasniti šta je pisac (Konstantin) htio reći. Da se nije možda bosanski jezik govorio u Tanzaniji
- drugtito2011
#982 Re: Bosanski jezik
[quote="Djuro"[/quote]
E majstore, sve ovo što si napisao je dosta logično.
Evo tebi pitanje - da li je jedan Haris, Bošnjak rođen u Hrvatskoj (a ima ih..) - Hrvat ili Bošnjak?
I da li je jedan Halid , rođen u Sandžaku ( a ima ih, ohoho..
Bošnjak ili Srbin, ili Srbijanac?[/quote]
Siguran sam da se državljanin Njemačke izjašnjava prvo kao NIjemac, pa tek onda ostalo. Po meni, trebalo bi:
Stanovnik Hrvatske: Hrvat Vjeroispovijest: Islamska ili po vjeroispovijesti Musliman (sljedbenik Islama)
Stanovnik Srbije: Srbijanac Vjeroispovijest: Islamska ili po vjeroispovijesti Musliman (sljedbenik Islama)
E ako su Bošnjaci svi državljani BiH, onda Haris u Hrvatskoj nikako ne može bit Bošnjak, kao ni Halid u Sandžaku.
Naravno, kako se u navedenim državama podrazumijeva, da Hrvat = katolik, kao i Srbijanac = Srbin = pravoslavac, onda je ostalo otovoreno kako da se izjasne Haris i Halid. Nemaju baš puno izbora, obzirom da su Muslimani "dekretom ukinuti"
Stanovnik ex yu država: Slovenac, Hrvat, Srbijanac (Srbin), Kosovar, Makedonac, Crnogorac..gdje je na listi BOSANAC ili BOŠNJANIN?
Jezici: slovenački, hrvatski, srpski, albanski,makednoski, crnogorski..gdje je na listi BOSANSKI JEZIK???
E majstore, sve ovo što si napisao je dosta logično.
Evo tebi pitanje - da li je jedan Haris, Bošnjak rođen u Hrvatskoj (a ima ih..) - Hrvat ili Bošnjak?
I da li je jedan Halid , rođen u Sandžaku ( a ima ih, ohoho..
Siguran sam da se državljanin Njemačke izjašnjava prvo kao NIjemac, pa tek onda ostalo. Po meni, trebalo bi:
Stanovnik Hrvatske: Hrvat Vjeroispovijest: Islamska ili po vjeroispovijesti Musliman (sljedbenik Islama)
Stanovnik Srbije: Srbijanac Vjeroispovijest: Islamska ili po vjeroispovijesti Musliman (sljedbenik Islama)
E ako su Bošnjaci svi državljani BiH, onda Haris u Hrvatskoj nikako ne može bit Bošnjak, kao ni Halid u Sandžaku.
Naravno, kako se u navedenim državama podrazumijeva, da Hrvat = katolik, kao i Srbijanac = Srbin = pravoslavac, onda je ostalo otovoreno kako da se izjasne Haris i Halid. Nemaju baš puno izbora, obzirom da su Muslimani "dekretom ukinuti"
Stanovnik ex yu država: Slovenac, Hrvat, Srbijanac (Srbin), Kosovar, Makedonac, Crnogorac..gdje je na listi BOSANAC ili BOŠNJANIN?
Jezici: slovenački, hrvatski, srpski, albanski,makednoski, crnogorski..gdje je na listi BOSANSKI JEZIK???
Last edited by drugtito2011 on 27/09/2013 13:32, edited 1 time in total.
- Havatar
#983 Re: Bosanski jezik
Havatar wrote:
- hrastov žižak
#984 Re: Bosanski jezik
hajd sad daj isti takav skrinšat za srednjovjekovne Bošnjake 
- Havatar
#985 Re: Bosanski jezik
Teret dokazivanja je na tebi posto ti moras da opovrgnes historijske cinjenice a ne da ja dokazujem ono sto je opstepoznato.hrastov žižak wrote:hajd sad daj isti takav skrinšat za srednjovjekovne Bošnjake
- hrastov žižak
#986 Re: Bosanski jezik
Pravi si papagaj. Jel ti imaš uređaj kojim odbijaš spoznat kad te neko nešto nauči? Historijska činjenica je kako ni u jednom dokumentu iz srednjovjekovne Bosne se ne pominje riječ Bošnjak. NI JEDNA JEDINA. Da li je to toliko teško naučit? Nema smisla da sad kopiram sve te povelje, poslanice itd., ja od tebe tražim da samo nađeš jednu u kojoj se spominje. Samo jednu. Pošto vidim da si spor, da ti treba vremena da svariš ono što pročitaš, molim te pročitaj nekoliko puta ovo, pa onda malo razmisli. I nije teret dokazivanja na meni, nego na onom ko spominje nešto za koje niko nije siguran da postoji. Postoje stotine srednjovjekovnih dokumenata gdje lijepo stoji BOŠNJANIN, a niti jedan gdje stoji BOŠNJAK. Ako postoji, ja te molim da izneseš njegovu repliku ovdje, ili barem izvod, ako ništa daj naziv dokumenta, pa da svi naučimo nešto novo. Ja tvrdim da je Tvrtko II rekao poljskom kralju da je Džedaj. Taj dokument se čuva u u muzeju u VaršaviHavatar wrote:Teret dokazivanja je na tebi posto ti moras da opovrgnes historijske cinjenice a ne da ja dokazujem ono sto je opstepoznato.hrastov žižak wrote:hajd sad daj isti takav skrinšat za srednjovjekovne Bošnjake
- Havatar
#987 Re: Bosanski jezik
Vec ti je navedeno to sto ti se ne svidja sto to postoji je druga stvar. Naravno je da je na tebi dokazivanje posto ono sto je opstepoznato se ne dokazuje.hrastov žižak wrote:Pravi si papagaj. Jel ti imaš uređaj kojim odbijaš spoznat kad te neko nešto nauči? Historijska činjenica je kako ni u jednom dokumentu iz srednjovjekovne Bosne se ne pominje riječ Bošnjak. NI JEDNA JEDINA. Da li je to toliko teško naučit? Nema smisla da sad kopiram sve te povelje, poslanice itd., ja od tebe tražim da samo nađeš jednu u kojoj se spominje. Samo jednu. Pošto vidim da si spor, da ti treba vremena da svariš ono što pročitaš, molim te pročitaj nekoliko puta ovo, pa onda malo razmisli. I nije teret dokazivanja na meni, nego na onom ko spominje nešto za koje niko nije siguran da postoji. Postoje stotine srednjovjekovnih dokumenata gdje lijepo stoji BOŠNJANIN, a niti jedan gdje stoji BOŠNJAK. Ako postoji, ja te molim da izneseš njegovu repliku ovdje, ili barem izvod, ako ništa daj naziv dokumenta, pa da svi naučimo nešto novo. Ja tvrdim da je Tvrtko II rekao poljskom kralju da je Džedaj. Taj dokument se čuva u u muzeju u VaršaviHavatar wrote:Teret dokazivanja je na tebi posto ti moras da opovrgnes historijske cinjenice a ne da ja dokazujem ono sto je opstepoznato.hrastov žižak wrote:hajd sad daj isti takav skrinšat za srednjovjekovne Bošnjake
- hrastov žižak
#988 Re: Bosanski jezik
Gdje je opštepoznato, na vikipediji?
Pročitali ljudi na netu da postoji dokument u kojem stoji kako je Tvrtko II rekao poljskom kralju da je Bošnjak. I onda to opštepoznata historijska činjenica
Jea, rajt
To samo može na kliksu. Ti fakat ne vidiš koliko si smiješan. Neću više, nema smisla za zidom raspravljat.
- Havatar
#989 Re: Bosanski jezik
hrastov žižak wrote:Gdje je opštepoznato, na vikipediji?Pročitali ljudi na netu da postoji dokument u kojem stoji kako je Tvrtko II rekao poljskom kralju da je Bošnjak. I onda to opštepoznata historijska činjenica
Jea, rajt
To samo može na kliksu. Ti fakat ne vidiš koliko si smiješan. Neću više, nema smisla za zidom raspravljat.

- hrastov žižak
#990 Re: Bosanski jezik
a to li je, na poljskom jeziku.
sad te molim da napišeš koji je ovo dokument, ko ga potpisuje? Polacy, Bošniacui, logično, zar ne. Ili pak tvrdiš da je Tvrtko II odjednom shvatio da je Bošnjak, a do tada sve bio Bošnjanin?
- bdzs
#991 Re: Bosanski jezik
Bošnjani su pretci sva tri naroda sadašnje Bosne i Hercegovine. Od dolaska turaka zovu se Bošnjaci katolici, Bošnjaci pravoslavni i Bošnjaci muslimani. Od XIX vijeka navedeni narodi Bosne i Hercegovine zovu se Srbi, Hrvati i Bošnjaci.U XX vijeku Bošnjacima je zabranjeno da se tako izjašnjavaju. To je sva istinahrastov žižak wrote:a to li je, na poljskom jeziku.sad te molim da napišeš koji je ovo dokument, ko ga potpisuje? Polacy, Bošniacui, logično, zar ne. Ili pak tvrdiš da je Tvrtko II odjednom shvatio da je Bošnjak, a do tada sve bio Bošnjanin?
-
Cybernetic
- Havatar
#993 Re: Bosanski jezik
Jeste dokumentCybernetic wrote:To uopce nije dokument nego mi vise lici na isjecak iz neke novije poljske knjige. Traziti pojam "Bosnjak" u srednjovjekovnoj Bosni je idiotizam.hrastov žižak wrote:a to li je, na poljskom jeziku.sad te molim da napišeš koji je ovo dokument, ko ga potpisuje? Polacy, Bošniacui, logično, zar ne. Ili pak tvrdiš da je Tvrtko II odjednom shvatio da je Bošnjak, a do tada sve bio Bošnjanin?
- aurora313
#994 Re: Bosanski jezik
Štaš... zna čojek...Havatar wrote:Jeste dokumentCybernetic wrote:To uopce nije dokument nego mi vise lici na isjecak iz neke novije poljske knjige. Traziti pojam "Bosnjak" u srednjovjekovnoj Bosni je idiotizam.
- Liga Rojalista
#995 Re: Bosanski jezik
Bošnjanin=Bošnjak.Bošnjanin je arhaični naziv za Bošnjak u suštini jedno te isto.Govoriti da su to 2 naroda je idiotizam.Sadašnji bošnjaci su ni manje ni više nasljednici onih bošnjaka.Period zabrane od 100 godina koji je velikosrbima i hrvatima poslužio u svom hegemonizmu nece promjeniti tu cinjenicu.
I za ove koji se dvoume a nisu muslimani bošnjak može biti svak...ne dajte se zbunit oprečnim "teorijama" i budalaštinama kao bošnjaci nisu isti ko prije 5 - 10 -50 godina,bošnjaci mogu biti samo muslimani,niko im nije branio da se izjašnjavaju, kako da se narod nazove po rijeci i sličnim budalaštinama....
I za ove koji se dvoume a nisu muslimani bošnjak može biti svak...ne dajte se zbunit oprečnim "teorijama" i budalaštinama kao bošnjaci nisu isti ko prije 5 - 10 -50 godina,bošnjaci mogu biti samo muslimani,niko im nije branio da se izjašnjavaju, kako da se narod nazove po rijeci i sličnim budalaštinama....
-
hajducka travica
#996 Re: Bosanski jezik
Koliko sam procitao postova od uvazenih diskutanata na moj post da ne postoji bosanski jezik.Niko nije odgovorio a ja evo sad ponovo pitam,kako moze postojati jedan jezik(ime) a da ne postoji narod koji se s njim sluzi/o kroz historiju.Kako neko moze tvrditi da ne postoje Bosanci a postoji njihov bosanski jezik.
Pozdrav i bez ljutnje

Pozdrav i bez ljutnje
- Havatar
#997 Re: Bosanski jezik
Postoje Bosnjaci koji su se uvijek koristili tim jezikomhajducka travica wrote:Koliko sam procitao postova od uvazenih diskutanata na moj post da ne postoji bosanski jezik.Niko nije odgovorio a ja evo sad ponovo pitam,kako moze postojati jedan jezik(ime) a da ne postoji narod koji se s njim sluzi/o kroz historiju.Kako neko moze tvrditi da ne postoje Bosanci a postoji njihov bosanski jezik.
Pozdrav i bez ljutnje![]()
![]()
- Liga Rojalista
#998 Re: Bosanski jezik
A kako neko može biti glup i pored 1000 dokaza da se stanovnici bosne sami nazivaju bošnjacima i sami kažu da pričaju bosanski jezik,može postavljati retardirane konstatacije kao što je citiram:"kako neko moze tvrditi da ne postoje Bosanci a postoji njihov bosanski jezik".hajducka travica wrote:Koliko sam procitao postova od uvazenih diskutanata na moj post da ne postoji bosanski jezik.Niko nije odgovorio a ja evo sad ponovo pitam,kako moze postojati jedan jezik(ime) a da ne postoji narod koji se s njim sluzi/o kroz historiju.Kako neko moze tvrditi da ne postoje Bosanci a postoji njihov bosanski jezik.
![]()
- Havatar
#999 Re: Bosanski jezik
To ti je ono kad neko nista ne zna a misli da je mnogo pametan i da je nesto pametno smislio a nije ni svjestan kakvu je glupost izvalio.Liga Rojalista wrote:A kako neko može biti glup i pored 1000 dokaza da se stanovnici bosne sami nazivaju bošnjacima i sami kažu da pričaju bosanski jezik,može postavljati retardirane konstatacije kao što je citiram:"kako neko moze tvrditi da ne postoje Bosanci a postoji njihov bosanski jezik".hajducka travica wrote:Koliko sam procitao postova od uvazenih diskutanata na moj post da ne postoji bosanski jezik.Niko nije odgovorio a ja evo sad ponovo pitam,kako moze postojati jedan jezik(ime) a da ne postoji narod koji se s njim sluzi/o kroz historiju.Kako neko moze tvrditi da ne postoje Bosanci a postoji njihov bosanski jezik.
![]()
- Liga Rojalista
#1000 Re: Bosanski jezik
Vidim ja da je ovih par dana pred popis pokrenuta ofanziva salonaca i "bosanaca" da sto vecu smutnju unesu medju bosnjake.Ko se upeca u njihove mahinacije nek mu je Bog na pomoci....Havatar wrote:To ti je ono kad neko nista ne zna a misli da je mnogo pametan i da je nesto pametno smislio a nije ni svjestan kakvu je glupost izvalio.Liga Rojalista wrote:A kako neko može biti glup i pored 1000 dokaza da se stanovnici bosne sami nazivaju bošnjacima i sami kažu da pričaju bosanski jezik,može postavljati retardirane konstatacije kao što je citiram:"kako neko moze tvrditi da ne postoje Bosanci a postoji njihov bosanski jezik".hajducka travica wrote:Koliko sam procitao postova od uvazenih diskutanata na moj post da ne postoji bosanski jezik.Niko nije odgovorio a ja evo sad ponovo pitam,kako moze postojati jedan jezik(ime) a da ne postoji narod koji se s njim sluzi/o kroz historiju.Kako neko moze tvrditi da ne postoje Bosanci a postoji njihov bosanski jezik.
![]()