Ma to je trgovina i nema ljutnje oa ko koga prevari. Htio je bas Dustera,jer vec vozi StepwayBakir1 wrote:meni je to ok i nije za osudu, sta koga briga koliko oni sta plate?
mozda taj tvoj prijatelj ne bi ni pogledao istog da ga oni ne prodaju?
ja njima haturim druge stvari
Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#976 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
-
Seawolf
#977 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ne bih da ih branim, ali pitanje je koliko su zaradili, i da li su uopšte zaradili na novom automobilu kojeg su prodali prethodnom vlasniku Dustera, jer pretpostavljam da je vozilo iz aranžmana "staro za novo". A to novo vozilo su morali platiti dobavljaču novcem, a ne polovnim autom.mali_milojica wrote:Nedavno je prijatelj u KIA htio da kupi skoro nov Duster,koji su oni otkupili od nekoga. Prodaju ga za 19k. Prijatelj je dosao nekako do starog vlasnika,kaze da ga je njima prodao za 13,a na PIK-u ga je drzao na 15k. 6000 hoce da se ugrade.
- mali_milojica
#978 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Kia se kod nas bavi otkupom i prodajom polovnih auta.Seawolf wrote:Ne bih da ih branim, ali pitanje je koliko su zaradili, i da li su uopšte zaradili na novom automobilu kojeg su prodali prethodnom vlasniku Dustera, jer pretpostavljam da je vozilo iz aranžmana "staro za novo". A to novo vozilo su morali platiti dobavljaču novcem, a ne polovnim autom.mali_milojica wrote:Nedavno je prijatelj u KIA htio da kupi skoro nov Duster,koji su oni otkupili od nekoga. Prodaju ga za 19k. Prijatelj je dosao nekako do starog vlasnika,kaze da ga je njima prodao za 13,a na PIK-u ga je drzao na 15k. 6000 hoce da se ugrade.
Covjek nije radio staro za novo,nego im je prodao svog Dustera.
-
Seawolf
#979 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ako je tako, onda su stvarno pretjerali.mali_milojica wrote:Kia se kod nas bavi otkupom i prodajom polovnih auta.Seawolf wrote:Ne bih da ih branim, ali pitanje je koliko su zaradili, i da li su uopšte zaradili na novom automobilu kojeg su prodali prethodnom vlasniku Dustera, jer pretpostavljam da je vozilo iz aranžmana "staro za novo". A to novo vozilo su morali platiti dobavljaču novcem, a ne polovnim autom.mali_milojica wrote:Nedavno je prijatelj u KIA htio da kupi skoro nov Duster,koji su oni otkupili od nekoga. Prodaju ga za 19k. Prijatelj je dosao nekako do starog vlasnika,kaze da ga je njima prodao za 13,a na PIK-u ga je drzao na 15k. 6000 hoce da se ugrade.
Covjek nije radio staro za novo,nego im je prodao svog Dustera.
- mad_max_ba
#980 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Kia se kod nas bavi otkupom i prodajom polovnih auta.Seawolf wrote:Ne bih da ih branim, ali pitanje je koliko su zaradili, i da li su uopšte zaradili na novom automobilu kojeg su prodali prethodnom vlasniku Dustera, jer pretpostavljam da je vozilo iz aranžmana "staro za novo". A to novo vozilo su morali platiti dobavljaču novcem, a ne polovnim autom.mali_milojica wrote:Nedavno je prijatelj u KIA htio da kupi skoro nov Duster,koji su oni otkupili od nekoga. Prodaju ga za 19k. Prijatelj je dosao nekako do starog vlasnika,kaze da ga je njima prodao za 13,a na PIK-u ga je drzao na 15k. 6000 hoce da se ugrade.
Covjek nije radio staro za novo,nego im je prodao svog Dustera.[/quote]
Ako je tako, onda su stvarno pretjerali.[/quote]
pa navikli zaradit sa novog duplo, pa polovan pola od toga
- madner
#981 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Zar nov Duster nije tako nesto, 15 - 16 hiljada? 
-
530i
#982 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Pretpostavljam da je to ovaj Duster? http://www.olx.ba/artikal/19068922/daci ... enzin-4x4/
Ne kontam baš tu logiku otkupa polovnih auta za dalju preprodaju, meni je prva pomisao da neko pomalo pere pare. Posebno jer to KIA zastupnici ne rade samo u BiH, nego i svugdje gdje je ista firma...slovenačka.
Auto je nov bio negdje oko 26 hiljada, sada vrijedi oko 15-16 hiljada po nekoj gruboj računici. Šteta što ga je taj neko prodao, izgubio je pola para, a auto djeluje dosta dobro i ima malo kilometara.
Ne kontam baš tu logiku otkupa polovnih auta za dalju preprodaju, meni je prva pomisao da neko pomalo pere pare. Posebno jer to KIA zastupnici ne rade samo u BiH, nego i svugdje gdje je ista firma...slovenačka.
Auto je nov bio negdje oko 26 hiljada, sada vrijedi oko 15-16 hiljada po nekoj gruboj računici. Šteta što ga je taj neko prodao, izgubio je pola para, a auto djeluje dosta dobro i ima malo kilometara.
- holowey
#983 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
npr kia otkupila za 13k, ulozila dijelova/materijala i radnih sati cca 1-2k (ne tvrdim, samo teoretisem), pa onda cijena 19k ostavlja prostora za prodaju za 18k... nije lose postavljena cijena za auto sa linka
- basicm
#984 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Sa tolikom razlikom izmedju kupovne i prodajne cijene, gori su od najpokvarenijih svercera. E, ja volim kad ovakvi propadnu.
-
530i
#985 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
U auto poput ovog Dustera uložili su pranje samo, eto neka su za 100 maraka promijenili ulje i filter...ostalo sigurno nisu, ne kupuju razbijena i neispravna auta, nego koriste ciganluk na tržištu gdje svako nudi zamjenu za krave, ovce, elemente, stolariju i ostalo...holowey wrote:npr kia otkupila za 13k, ulozila dijelova/materijala i radnih sati cca 1-2k (ne tvrdim, samo teoretisem), pa onda cijena 19k ostavlja prostora za prodaju za 18k... nije lose postavljena cijena za auto sa linka
- holowey
#986 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
sto ga bivsi vlasnik nije prodao za 15k ako je mogao? nece ga ni oni prodati za 19k, ne brinibasicm wrote:Sa tolikom razlikom izmedju kupovne i prodajne cijene, gori su od najpokvarenijih svercera. E, ja volim kad ovakvi propadnu.
- holowey
#987 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
jbg, ja ne znam u konkretnom slucaju sta je ispod haube i ispod auta...530i wrote:U auto poput ovog Dustera uložili su pranje samo, eto neka su za 100 maraka promijenili ulje i filter...ostalo sigurno nisu, ne kupuju razbijena i neispravna auta, nego koriste ciganluk na tržištu gdje svako nudi zamjenu za krave, ovce, elemente, stolariju i ostalo...holowey wrote:npr kia otkupila za 13k, ulozila dijelova/materijala i radnih sati cca 1-2k (ne tvrdim, samo teoretisem), pa onda cijena 19k ostavlja prostora za prodaju za 18k... nije lose postavljena cijena za auto sa linka
- mali_milojica
#988 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Sta ce biti za predjenih 20k km na benzincu stare konstrukcije. Auto je prakticki nov. I da to je taj.holowey wrote:jbg, ja ne znam u konkretnom slucaju sta je ispod haube i ispod auta...530i wrote:U auto poput ovog Dustera uložili su pranje samo, eto neka su za 100 maraka promijenili ulje i filter...ostalo sigurno nisu, ne kupuju razbijena i neispravna auta, nego koriste ciganluk na tržištu gdje svako nudi zamjenu za krave, ovce, elemente, stolariju i ostalo...holowey wrote:npr kia otkupila za 13k, ulozila dijelova/materijala i radnih sati cca 1-2k (ne tvrdim, samo teoretisem), pa onda cijena 19k ostavlja prostora za prodaju za 18k... nije lose postavljena cijena za auto sa linka
- bach
#989 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Otkako je https://www.facebook.com/danijel.despotovic ovaj balavi kreten preuzeo marketing /PR u Peugotu su kola krenula niz brdo. Lik je aroganatan, nepristojan i još nema pojma o poslu, niti sa sobom da ljudski razgovarati. To im se očigledno obilo o glavu...ElRe wrote:Verano je u Srbiji bankrotirao, a uvoz Peugeota je preuzela neka druga firma. Bilo je pitanje vremena kada ce se i u BiH isto desiti.ins wrote:Od 1. januara 2016. godine Peugeot u BiH prestaje da postoji u dosadašnjem obliku, dakle bye-bye Verano, Vermont, Blok...
Dolazi Peugeot Slovenija, kao direktni trgovac za SLO, HR i BiH
Jednostavno, nasa trzista pruzaju priliku za normalno poslovanje 3-4 bredna, ostali jedva preziljavaju.
-
Gray
#990 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
holowey wrote:sto ga bivsi vlasnik nije prodao za 15k ako je mogao? nece ga ni oni prodati za 19k, ne brinibasicm wrote:Sa tolikom razlikom izmedju kupovne i prodajne cijene, gori su od najpokvarenijih svercera. E, ja volim kad ovakvi propadnu.
Meni su ove godine u zamjenu staro za novo uzeli Clio 3, 2008 godište, oko 140.000 prešao, benzin 75 ks, za 7500.
Uradili su mu dubinsko, lakirali karambolke, zamijenili šteke koje su se izlizale, i vjerovatno još neke sitnice. Stavili na PIK za 9000, kasnije spustili na 8, što mislim da je bilo ok. onda nekada se i prodao. Prema meni su bili korektni, ali je valjalo pregovarati.
- mali_milojica
#991 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Da,to je staro za novo,pitao bih te koliku bi ti kamaru kesa dali za isto auto. Oni su ti tu realno procjenili auto i manje vise svima koje znam,ali samo kad su kod njih uzimali novi auto i tu im se ne moze puno toga zamjeriti.Gray wrote:holowey wrote:sto ga bivsi vlasnik nije prodao za 15k ako je mogao? nece ga ni oni prodati za 19k, ne brinibasicm wrote:Sa tolikom razlikom izmedju kupovne i prodajne cijene, gori su od najpokvarenijih svercera. E, ja volim kad ovakvi propadnu.
Meni su ove godine u zamjenu staro za novo uzeli Clio 3, 2008 godište, oko 140.000 prešao, benzin 75 ks, za 7500.
Uradili su mu dubinsko, lakirali karambolke, zamijenili šteke koje su se izlizale, i vjerovatno još neke sitnice. Stavili na PIK za 9000, kasnije spustili na 8, što mislim da je bilo ok. onda nekada se i prodao. Prema meni su bili korektni, ali je valjalo pregovarati.
-
ins
#992 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ovo što si ti napisao je suština sistema Staro za novo, njegova jedina ispravna varijantaGray wrote:holowey wrote:basicm wrote:
Dakle, minimalna zarada na prodaji polovnog vozila, dok su pravi benefiti na prodaji novog vozila tebi. Dobit je obostrana: kupcu novog su prodali novo vozilo, koje ce dolaziti na servis, a pokazali su se u dobrom svjetlu i nema razloga da za 4-5 godina ne ponovis sve isto, dok su prodajom polovnog vozila takodjer stekli novog kupca, koji ce mozda vec za 1-2 godine doci i kupiti nov auto, ili neki drugi "manje" polovan.
A ne kao ASA ili Bunjo, koji su pokusavali i na prodaji novog Meganea i na onom polovnom kojeg su uzeli staro za novo zarade po 3-4000 KM
-
paul_shark
#993 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Vermont d.o.o. kao generalni uvoznik Peugeot vozila za Bosnu i Hercegovinu vec odavno nigdje ne navodi broj prodanih vozila (mjesecno, kvartalno, godisnje), naravno osim flotne isporuke vozila MUP-u RS (odmah 10 clanaka na klixu i ostalim medijima)... Prodaja je katastrofalna u poredjenju sa konkurencijom i pored odlicnih modela (prvenstveno novi 308) koji su mnogo napredovali u zadnje dvije tri godine kako dizajnom tako i tehnologijom..bach wrote:Otkako je https://www.facebook.com/danijel.despotovic ovaj balavi kreten preuzeo marketing /PR u Peugotu su kola krenula niz brdo. Lik je aroganatan, nepristojan i još nema pojma o poslu, niti sa sobom da ljudski razgovarati. To im se očigledno obilo o glavu...ElRe wrote:Verano je u Srbiji bankrotirao, a uvoz Peugeota je preuzela neka druga firma. Bilo je pitanje vremena kada ce se i u BiH isto desiti.ins wrote:Od 1. januara 2016. godine Peugeot u BiH prestaje da postoji u dosadašnjem obliku, dakle bye-bye Verano, Vermont, Blok...
Dolazi Peugeot Slovenija, kao direktni trgovac za SLO, HR i BiH
Jednostavno, nasa trzista pruzaju priliku za normalno poslovanje 3-4 bredna, ostali jedva preziljavaju.
drugi problem je sama politika firme koja nece jos dugo moci opstati... uposlenici Vermont-a i Blok-a u privatne svrhe koriste sluzbena test vozila, koja naravno nakon takvog nacina eksploatacije predju po 20-30.000 km pa tek idu na prodaju, tako da gube znacajno na cijeni...
Sve u svemu vrijeme ce pokazati...
- bach
#994 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Dok je Denis Mašićhttps://www.linkedin.com/pub/denis-ma%C ... 52/793/9b5 vodio PR i marketing, a lik je veliki profesionalac, veliki laf i veliki gospodin, u Peugootu je sve išlo kako treba. Kada je ovaj mali bezveznjaković Despotović preuzeo posao, sve je otišlo u klinac.paul_shark wrote:Vermont d.o.o. kao generalni uvoznik Peugeot vozila za Bosnu i Hercegovinu vec odavno nigdje ne navodi broj prodanih vozila (mjesecno, kvartalno, godisnje), naravno osim flotne isporuke vozila MUP-u RS (odmah 10 clanaka na klixu i ostalim medijima)... Prodaja je katastrofalna u poredjenju sa konkurencijom i pored odlicnih modela (prvenstveno novi 308) koji su mnogo napredovali u zadnje dvije tri godine kako dizajnom tako i tehnologijom..bach wrote:Otkako je https://www.facebook.com/danijel.despotovic ovaj balavi kreten preuzeo marketing /PR u Peugotu su kola krenula niz brdo. Lik je aroganatan, nepristojan i još nema pojma o poslu, niti sa sobom da ljudski razgovarati. To im se očigledno obilo o glavu...ElRe wrote: Verano je u Srbiji bankrotirao, a uvoz Peugeota je preuzela neka druga firma. Bilo je pitanje vremena kada ce se i u BiH isto desiti.
drugi problem je sama politika firme koja nece jos dugo moci opstati... uposlenici Vermont-a i Blok-a u privatne svrhe koriste sluzbena test vozila, koja naravno nakon takvog nacina eksploatacije predju po 20-30.000 km pa tek idu na prodaju, tako da gube znacajno na cijeni...
Sve u svemu vrijeme ce pokazati...
-
paul_shark
#995 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Sve OK, ali izgleda da direktor Ismet Kapo nije poslozio kockice kako treba...
Last edited by paul_shark on 11/10/2015 18:58, edited 1 time in total.
- Magarece_godine
#996 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Kakvi ste vi mahalci....

- ElRe
#997 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
P308 je preskup u poredjenju sa konkurencijom (i30, Ceed, C4, Megane) i zato ima minornu prodaju.
-
530i
#998 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Brate, glupa im je lokacija salona u Sarajevu pa makar...još prelaz preko pruge
Ne znam na šta su mislili kad su tu lokaciju kupili/iznajmili ili šta već...a u salonu su solidno ljubazni uvijek bili, čak mi i nudli 308 ovaj najnoviji kada se tek pojavio na probnu vožnju, ali nisam imao vremena.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#999 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Al' je i najbolji, u nabrojanoj konkurenciji.ElRe wrote:P308 je preskup u poredjenju sa konkurencijom (i30, Ceed, C4, Megane) i zato ima minornu prodaju.
- mayab
#1000 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
530i wrote:Brate, glupa im je lokacija salona u Sarajevu pa makar...još prelaz preko prugeNe znam na šta su mislili kad su tu lokaciju kupili/iznajmili ili šta već...a u salonu su solidno ljubazni uvijek bili, čak mi i nudli 308 ovaj najnoviji kada se tek pojavio na probnu vožnju, ali nisam imao vremena.
Slozio bih se sa citiranim, nije mi jasna politika Pezoa u Sarajevu, da tamo zavuku salon, koji je jos uz to malen i nikakav , i naravno ne mogu sebi objasniti čime oni pravdaju nenormalno visoke cijene u odnosu na konkurenciju - ono, sve mi izgleda kao da namjerno to radeElRe wrote:P308 je preskup u poredjenju sa konkurencijom (i30, Ceed, C4, Megane) i zato ima minornu prodaju.