TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
iPod

#976 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

moke_31 wrote:Ovaj TV ne podržava full frame packed 3D 1080, već polovi ovu rezoluciju na 540. To mi i nije toliko važno, ono više kao nešto dodatno da se ponekad pogleda 3D sadržaj, ali bi bilo bolje da renda full hd :D . Možda ovo isprave novim firmwareom.

Što se tiče sporosti kod ovog tv-a u recenzijama sam primjetio da se ona odnosi na Android tv sistem a ne na sam panel i brzinu rendanja slike? :shock: Sony-jeva androdi platforma se stalno ažurira, valjda su riješili ovaj problem, kao i sporost pokretanja sadržaja sa USB-a. Vidjeću na licu mjesta kako to izgleda ali nigdje na netu ne mogu da nađem da to ističu kako neki problem.
Mislim da svaki TV sa 3D panelom podržava i HTAB i SBS, medjutim problem je player, recimo dosta Kodi uređaja ne podržavaju 3D MVC full framepacked output pa tako ne možeš da gledaš 3D filmove u 3D rezoluciji, već ti daju 2 slike Top i Bottom koje su u suštini 720p. Ako ćeš puštati 3D preko Blu-ray mislim da neće biti problema.

Evo ti dobre teme da prelistaš oko 3D playbacka, možda ti baš bude zanimljiv Kodi kao media player na PC ili nekom Android TV boxu.

http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=221407

Ako nisi još kupio TV, pogledaj LG 49UF850 koji je 4K UHD TV sa pasivnim 3D, a imaš i review na AVForums za isti model sa većim displayom 65", no ista elektronika i procesor kao na 49".

https://www.avforums.com/review/lg-65uf ... view.11667

https://www.youtube.com/watch?v=KI0pVz6Esbs

P.S: Na ovom je zvuk radio Harman/Kardon ako ti šta znači :)
iPod

#977 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

@MTV

Evo besplatnih postavki/kalibracija za JU6400 seriju od AVForums:

zomri

#978 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Sad je najgore vrijeme za kupovinu TV-a.

Svi koji razmišljate o kupovini pričekajte još mjesec-dva. Novi modeli stižu u martu, pa se još drže stare cijene. Treba računati i da imamo 2 velika sportska događaja naljeto pa će sigurno biti sniženja. :wink:

#justsayin
MTV

#979 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

iPod wrote:@MTV

Ipode, to vidm da je za filski nacin podesavanje i kad podesim opcenito na filmskom nacinu je zuckasta slika, vise volim Standardan nacin. Ima li za Standardan nacin ili ovo sto se filmskon nacinu mijenja da ce biti i ostale postavke bolje ili?! Ja se nerazumijem u ovo pa su zato glupa pitanja. :mrgreen:
MTV

#980 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

zomri wrote:Sad je najgore vrijeme za kupovinu TV-a.

Svi koji razmišljate o kupovini pričekajte još mjesec-dva. Novi modeli stižu u martu, pa se još drže stare cijene. Treba računati i da imamo 2 velika sportska događaja naljeto pa će sigurno biti sniženja. :wink:

#justsayin
#jebajiga
ja uzeo a vidim vratise cijenu mog modela na staro,
zomri

#981 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

MTV wrote:
zomri wrote:Sad je najgore vrijeme za kupovinu TV-a.

#justsayin
#jebajiga
ja uzeo a vidim vratise cijenu mog modela na staro,
januar je druga priča. još bude dobrih dealova od nove godine.
kritični period su februar-mart-april. stari modeli još drže cijene, a novi još nisu stigli.
iPod

#982 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

MTV wrote:
iPod wrote:@MTV

Ipode, to vidm da je za filski nacin podesavanje i kad podesim opcenito na filmskom nacinu je zuckasta slika, vise volim Standardan nacin. Ima li za Standardan nacin ili ovo sto se filmskon nacinu mijenja da ce biti i ostale postavke bolje ili?! Ja se nerazumijem u ovo pa su zato glupa pitanja. :mrgreen:
Oni vrse kalibraciju tako da TV daje najbolje moguće od sebe za sve moguće sadržaje, filmove, sportove i ostale sadržaje i naravno vode se time da je to najbolji mod za ljudsko oko, i vjerujem da ćeš se vremenom navići. Ove postavke koji oni naprave su faktički kalibracija fabričkih postavki da bi se valjda izvukao maximum iz tv panela, nivo crne kod tamnijih scena, boja fudbalskog terena i slično, jer mozda si vidio na ovom video šta sve podešavaju.
moke_31

#983 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

iPod wrote:
moke_31 wrote:Ovaj TV ne podržava full frame packed 3D 1080, već polovi ovu rezoluciju na 540. To mi i nije toliko važno, ono više kao nešto dodatno da se ponekad pogleda 3D sadržaj, ali bi bilo bolje da renda full hd :D . Možda ovo isprave novim firmwareom.

Što se tiče sporosti kod ovog tv-a u recenzijama sam primjetio da se ona odnosi na Android tv sistem a ne na sam panel i brzinu rendanja slike? :shock: Sony-jeva androdi platforma se stalno ažurira, valjda su riješili ovaj problem, kao i sporost pokretanja sadržaja sa USB-a. Vidjeću na licu mjesta kako to izgleda ali nigdje na netu ne mogu da nađem da to ističu kako neki problem.
Mislim da svaki TV sa 3D panelom podržava i HTAB i SBS, medjutim problem je player, recimo dosta Kodi uređaja ne podržavaju 3D MVC full framepacked output pa tako ne možeš da gledaš 3D filmove u 3D rezoluciji, već ti daju 2 slike Top i Bottom koje su u suštini 720p. Ako ćeš puštati 3D preko Blu-ray mislim da neće biti problema.

Evo ti dobre teme da prelistaš oko 3D playbacka, možda ti baš bude zanimljiv Kodi kao media player na PC ili nekom Android TV boxu.

http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=221407

Ako nisi još kupio TV, pogledaj LG 49UF850 koji je 4K UHD TV sa pasivnim 3D, a imaš i review na AVForums za isti model sa većim displayom 65", no ista elektronika i procesor kao na 49".

https://www.avforums.com/review/lg-65uf ... view.11667

https://www.youtube.com/watch?v=KI0pVz6Esbs

P.S: Na ovom je zvuk radio Harman/Kardon ako ti šta znači :)
Već sam kupio Sony KDL 50" 805C. Za sada sve djeluje fantastično. Nisam kupio još naočale pa još nisam probao 3D. Kao što sam već rekao bitno je da ima da se ponekad proba, naravno preko Blue Ray od 30 ili 50 giga ili ripova od 15 giga, ništa ispod :mrgreen:

Što se tiče nekih stvari koje su me plašile u vezi ovog TV-a, uglavnom ovih sa http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/w800c, mislim da su sa ovom recenzijom malo podcijenili TV ili je njihov panel bio lošiji, ili ima neke razlike između 800C i 805/807C koji su za evropsko tržište.

Pisali su da ne može biti baš svijetao ali meni je svjetlina više nego dobra iako imam tri prozora u dnevnom boravku koji je okrenut direktno prema jugu i nema nekih problema i reflektuje veoma malo svjetlosti što me pozitivno iznenadilo. Jedino je ugao gledanja, kao kod većine LED televizora, tanak. Do 45 stepeni od centra ose TV-a se i može gledati ali posle toga slika postaje blijeđa, gubi boje itd.

Što se tiče problema oko odziva TV-a i sporosti Android sistema,toga uopće nema, sve je prilično fluidno, bar kod mene.

Kodi sam odmah instalirao i skinuo hrpu nekih Addona. Odlična stvar :thumbup: Samo ga još nisam uspio spojiti sa računarom da sa diskova pokrećem sadržaje a i DLNA me zeza. Kad nađem vremena naštimaću i to.

Ovaj LG što si stavio je extra TV i ima sve što meni treba ali je ipak preskup za moj budžet. Možda na ljeto spadne 4-5 stoja ali trebalo je čekati do ljeta.

Uradio sam kalibraciju po postavkama sa rtings.com. Slika sa načinom za gledanja sporta izgleda fantastično. Ni meni se nije svidio cinema i cinema pro način gledanja kao i kod recenzije 6400 koju je neko naveo iznad, i meni je previše žućkasta. Iznenadila me relativno dobra slika analogne TV u odnosu na prijašnje LCD televizore.
MTV

#984 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

moke_31 wrote: Već sam kupio Sony KDL 50" 805C. Za sada sve djeluje fantastično. Nisam kupio još naočale pa još nisam probao 3D. Kao što sam već rekao bitno je da ima da se ponekad proba, naravno preko Blue Ray od 30 ili 50 giga ili ripova od 15 giga, ništa ispod :mrgreen:

Što se tiče nekih stvari koje su me plašile u vezi ovog TV-a, uglavnom ovih sa http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/w800c, mislim da su sa ovom recenzijom malo podcijenili TV ili je njihov panel bio lošiji, ili ima neke razlike između 800C i 805/807C koji su za evropsko tržište.

Pisali su da ne može biti baš svijetao ali meni je svjetlina više nego dobra iako imam tri prozora u dnevnom boravku koji je okrenut direktno prema jugu i nema nekih problema i reflektuje veoma malo svjetlosti što me pozitivno iznenadilo. Jedino je ugao gledanja, kao kod većine LED televizora, tanak. Do 45 stepeni od centra ose TV-a se i može gledati ali posle toga slika postaje blijeđa, gubi boje itd.

Što se tiče problema oko odziva TV-a i sporosti Android sistema,toga uopće nema, sve je prilično fluidno, bar kod mene.

Kodi sam odmah instalirao i skinuo hrpu nekih Addona. Odlična stvar :thumbup: Samo ga još nisam uspio spojiti sa računarom da sa diskova pokrećem sadržaje a i DLNA me zeza. Kad nađem vremena naštimaću i to.

Ovaj LG što si stavio je extra TV i ima sve što meni treba ali je ipak preskup za moj budžet. Možda na ljeto spadne 4-5 stoja ali trebalo je čekati do ljeta.

Uradio sam kalibraciju po postavkama sa rtings.com. Slika sa načinom za gledanja sporta izgleda fantastično. Ni meni se nije svidio cinema i cinema pro način gledanja kao i kod recenzije 6400 koju je neko naveo iznad, i meni je previše žućkasta. Iznenadila me relativno dobra slika analogne TV u odnosu na prijašnje LCD televizore.
I ja sam vise zadovoljniji sa Standardnim nacinom na koji sam malo postavke dotjerao kao sto su stimali na Movie nacin(nisam podesavao ono dvije tacke i one postavke po bojama) vec sjetlinu, ostrinu, kontrast, pozadinsko osvjetljenje. Movi nacin mi nije ostar i previse je zuckast. Gledao sam par sati sa Movie nacinom a bijela boja je kod njih zuckasta. Da napomenem da ima i Sportski nacin koji je bas odlican.

@moke_31 Drago mi je da si zadovoljan. I da te sluzi jos dugo, dugo, dugo. Novi televizori su jedno nevidjeno cudo mislio sam da ce na mom UHD TV kanali obicne i HD rezolucije biti srednja zalist a oni su bolji nego na prethodnom HD redy televizoru. Koristim Logosoft on sve kanale resiverom siba u 1920x1080i, vidi se razlika u SD i HD kanalu al FOX, RTL, HRT imaju odlicnu sliku. Al Jazzera HD, Hayat HD, MTV Live HD je slika boli glava a tek kad se pusti na YT koji 4K video onda je samo nebo granica.

@iPode Hvala ti na objasnjenju sta je kalibracija i na svim savjetima. To stvarno nisam znao sta je. Da nas Samsung mene 48" a tebe 55" (jebiga da budzet neogranicava a i da je malo dnevna soba veca mislim da bi i ja uzeo 55") dosta dugo i dobro sluzi sa svim mogucim i nemogucim funkcijama koje ima :)
iPod

#985 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

Nema na čemu MTV, pokušaj sa kalibracijom vidi jel ti odgovara dan-dva :)

@moke31

Drago mi je da si zadovoljan, sada udri po Kodi-u direktno sa TV-a, vidi kako playa razne formate.
zomri

#986 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Panasonicovi low-end modeli su smeće, ali je zato ovo :izet:

https://www.avforums.com/review/panason ... view.12385
iPod

#987 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iPod »

Da, sve niže i jeftinije serije Panasonica navodno radi turski Vestel, i baš nekako nekvalitetno izgledaju ti modeli i paneli koji su predpostavljam neka B- kategorija LG/Samsung panela koji ovi proizvodjaci ne koriste za svoje potrebe već prodaju dalje.

Recimo Vizio su strašni televizori ali ih se nažalost nema kupiti u Evropi

http://www.vizio.com/tvs.html

Naravno, zanemariti ovaj od 120", ali 4K Smart TV 70" za manje od 2000 dolara, premoćno.

Evo p2p-stream addon sa Aeon Nox skin i Live TV mode

Image

Image
moke_31

#988 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

Imam jedno pitanje. Da li je moguće nakačiti splitter na kabal satelitske (koja već ima splitter jer su na anteni dva LNB-a) kako bi dijelio signal sa računarom u kojem imam Sky Star 2 HD karticu i TV-om u kojem ima DVB-S2 tuner? Trenutno je kabal prikačen samo na Sky Star u računaru.

Pretpostavljam da bi to moglo raditi da je u jednom trenutku uključeno samo jedno, TV tuner ili Sky Star kartica. Međutim šta bi se desilo da recimo gledam satelitsku dok je računar upaljen, i slučajno pokrenem preko daljinskog (ili djeca), veoma često se to desi, ProgDVB za gledanje satelitske na računaru?! Trenutno je naštimano tako da bilo koje dugme na daljinskom kad se pritisne pokreće ProgDVB i može se naštimati da ga pokreće samo jedno, ali opasnosti i dalje postoji.
Da li bi u tom slučaju došlo do blokiranja/prestanka rada satelitskog signala na TV-u, do kakvog spoja na splitteru, odnosno kakve havarije Sky Star kartice ili DVB-S2 tunera na TV-u, što je najgori mogući scenario, s obzirom da i Sky Star i TV DVB-S2 šalju 12 voltni napon za LNB?

Da li postoji tehnička mogućnost da u istom momentu gledam satelitsku na oba uređaja, bar različite satelite?
zomri

#989 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

moke_31 wrote:Imam jedno pitanje. Da li je moguće nakačiti splitter na kabal satelitske (koja već ima splitter jer su na anteni dva LNB-a) kako bi dijelio signal sa računarom u kojem imam Sky Star 2 HD karticu i TV-om u kojem ima DVB-S2 tuner? Trenutno je kabal prikačen samo na Sky Star u računaru.

Pretpostavljam da bi to moglo raditi da je u jednom trenutku uključeno samo jedno, TV tuner ili Sky Star kartica. Međutim šta bi se desilo da recimo gledam satelitsku dok je računar upaljen, i slučajno pokrenem preko daljinskog (ili djeca), veoma često se to desi, ProgDVB za gledanje satelitske na računaru?! Trenutno je naštimano tako da bilo koje dugme na daljinskom kad se pritisne pokreće ProgDVB i može se naštimati da ga pokreće samo jedno, ali opasnosti i dalje postoji.
Da li bi u tom slučaju došlo do blokiranja/prestanka rada satelitskog signala na TV-u, do kakvog spoja na splitteru, odnosno kakve havarije Sky Star kartice ili DVB-S2 tunera na TV-u, što je najgori mogući scenario, s obzirom da i Sky Star i TV DVB-S2 šalju 12 voltni napon za LNB?

Da li postoji tehnička mogućnost da u istom momentu gledam satelitsku na oba uređaja, bar različite satelite?
Nećeš napraviti havariju, ali da bi na oba uređaja gledao isti satelit treba ti ovo

Image
moke_31

#990 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

zomri wrote:
moke_31 wrote:Imam jedno pitanje. Da li je moguće nakačiti splitter na kabal satelitske (koja već ima splitter jer su na anteni dva LNB-a) kako bi dijelio signal sa računarom u kojem imam Sky Star 2 HD karticu i TV-om u kojem ima DVB-S2 tuner? Trenutno je kabal prikačen samo na Sky Star u računaru.

Nećeš napraviti havariju, ali da bi na oba uređaja gledao isti satelit treba ti ovo

Image
Svaka čast Zomri na brzom odgovoru. Dakle treba mi dva ovakva za dva satelita? Gdje se ovi mogu kupiti u Sa i jesu li skupi?
zomri

#991 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

moke_31 wrote:
Svaka čast Zomri na brzom odgovoru. Dakle treba mi dva ovakva za dva satelita? Gdje se ovi mogu kupiti u Sa i jesu li skupi?
ne znam za Sarajevo, ali ima u Digitalisu (Travnik) sve

http://www.digitalis.ba/index.php?mod=k ... id=1&pid=7

Prije kupovine raspitaj se kod majstora šta ti treba, možda ima neko lakše rješenje.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#992 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by JoseMujica »

pitaj majstora.....nisu ni jeftini ovi lnb sa dva izlaza

ja sam to riješio tako što sam capno kabl i onda provukao na dvije strane pa naizmjenično štekam ili jedno ili drugo
moke_31

#993 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

Zvao sam digitalis kod njih je jedan ovakav 28 KM, stim da mi trebaju dva (i plus još jedan spliter) što baš i nije tako jeftino. Vidjeću ima li gdje jeftinije. Radnik u digitalisu mi je još rekao da treba da im dođe najnovija vrsta LNB-a, zove se nešto kao LNB Uni, tako sam ga razumio, i on ima mogućnost da istovremeno šalje signal na dva posebna uređaja. Reče da je veoma skup.

Uspio sam izguglati da je to nešto kao ovo ali nisam siguran http://www.amazon.de/UK102-Markenproduk ... B008509W8S

Također oprema iz Digitalisa može se nabaviti u BEST-u na Grbavici kod nekog Mirse, radnja je iznad pomoćnog stadiona.
zomri

#994 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

moke_31 wrote:Zvao sam digitalis kod njih je jedan ovakav 28 KM, stim da mi trebaju dva (i plus još jedan spliter) što baš i nije tako jeftino. Vidjeću ima li gdje jeftinije. Radnik u digitalisu mi je još rekao da treba da im dođe najnovija vrsta LNB-a, zove se nešto kao LNB Uni, tako sam ga razumio, i on ima mogućnost da istovremeno šalje signal na dva posebna uređaja. Reče da je veoma skup.

Uspio sam izguglati da je to nešto kao ovo ali nisam siguran http://www.amazon.de/UK102-Markenproduk ... B008509W8S

Također oprema iz Digitalisa može se nabaviti u BEST-u na Grbavici kod nekog Mirse, radnja je iznad pomoćnog stadiona.
na kraju ti jeftinije dođe instaliranje još jedne antene :mrgreen:
moke_31

#995 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

JoseMujica wrote:pitaj majstora.....nisu ni jeftini ovi lnb sa dva izlaza

ja sam to riješio tako što sam capno kabl i onda provukao na dvije strane pa naizmjenično štekam ili jedno ili drugo
To kralju, i ja sam isto to konto :thumbup:

Mada sam mislio da stavim novi obični spliter i da to uštekam na dvije strane ali se bojim šta će biti ako slučajno pokrenem oba satelitska uređaja odjednom :-?
moke_31

#996 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

zomri wrote:
moke_31 wrote:Zvao sam digitalis kod njih je jedan ovakav 28 KM, stim da mi trebaju dva (i plus još jedan spliter) što baš i nije tako jeftino. Vidjeću ima li gdje jeftinije. Radnik u digitalisu mi je još rekao da treba da im dođe najnovija vrsta LNB-a, zove se nešto kao LNB Uni, tako sam ga razumio, i on ima mogućnost da istovremeno šalje signal na dva posebna uređaja. Reče da je veoma skup.

na kraju ti jeftinije dođe instaliranje još jedne antene :mrgreen:
Heheh...pa haman tako nekako. Da imam motor pa da kupim samo jedan ovakav LNB to bi bilo extra ali godinama kanim i nikako mi se ne da da kupim i instaliram motor. Na Astri 19 i Hotbirdu 13 ima toliko kanala za gledanje (preko CS-a naravno) da mi se jednostavno nije dalo zajebavati sa postavljanjem motora.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#997 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by JoseMujica »

moke_31 wrote:
JoseMujica wrote:pitaj majstora.....nisu ni jeftini ovi lnb sa dva izlaza

To kralju, i ja sam isto to konto :thumbup:

Mada sam mislio da stavim novi obični spliter i da to uštekam na dvije strane ali se bojim šta će biti ako slučajno pokrenem oba satelitska uređaja odjednom :-?
spržio bi nešto sigurno jer se lnbovi napajaju sa recivera

kod mene je slučaj bio da imam 3u1 lnb i taj lnb mi je spržio 2 Skyboxa...ispostavilo se da jedino Dreambox može da ga izdura bez problema

ovo sa capnutim kablom i onda odatle vučeš dva kraka prema uređajima i štekaš naizmjenično vod prema uređaju koji trenutno koristiš je najjeftinija varijanta jer sve što ti treba je par ovih konektora u žensko-muškim kombinacijama

Image
SerijeSync

#998 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SerijeSync »

valja li ovaj tv išta neka recenzija ili slično bi bila dobra https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... csaep-882/
almirony

#999 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by almirony »

Ne znam kako ti niko nije ponudio najbolje, a najjeftinije rješenje.

Image
thekupus

#1000 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by thekupus »

Desava li se nekome da mu tv sam od sebe prilagodjava svjetlinu ekrana iako je opcija Light sensora ugasena (isto se desava i kad je upaljena)?
Pravo je iritantno, gledam film a tv svake 3,4 sekunde smanji svjetlinu pa je vrati i sve tako (primjetio sam da se to desava u tamnijim scenama, recimo kad je direktan izvor svjetlosti poput sijalice u sceni onda je svijetlo, kad se zakloni onda se cijeli ekran zatamni blago). Pregledao sam postavke, eksperimentisao, ali problem je jos tu

Model je Sony Bravia W755c
Post Reply