Ja sam čuo da je pred sam rat montirana neka nova velepekara, dal u Rajlovcu možda Sprindova i da nije puštena u rad jer se zaratilo a posle je 'nestala' .PM72 wrote:Ne moraš maznuti pekaru da bi je otvorio.Bitno je zaraditi prvi milion - drugi dolazi sam od sebe.Talovi sa Kiseljakom,golfovi iz TAS-a i pljačka ilidžanskih preduzeća prije reintegracije je dobra mogućnost da sabereš milion DM.Onda promjeniš državu ,otvoriš firmu i čist si kao suza.
Snimak učionice i škole je sasvim slučajan jer se ista zatekla na liniji razdvajanja.Niti smo pokupljeni iz školskih klupa niti nas je ko drilovao protiv onih "drugih".A moj školski jaran iz osnovne škole je onaj "ljepuškasti",šta ćeš,svi smo TAKI.E kad su bile te osamdesete godine,čak smo zajedno nosili nekakvu štafetu...
Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
-
Dobrinja80
#976 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
- exliberal-ex
#977 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ah pa ljudi moji vi ko da ste sad prespavali od 95 do danas pa se tek probudili ...pogledajte gdje su ratni komadanti sa svih strana a gdje je ostatak sirotinje....dok vi pisete ko je koga sprzio oni su udarali temelje za "poslijeratne uspjehe"....fakat smo levati
-
PM72
#978 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ja nešto ne znam da je neki naš komadant postao kakav gazda ili biznismen.To pravo je kod nas rezervisano isključivo za logističare ili podrumaše poput Fahre ili Radeljaša.Kod braće Srba su bile veće taldžije,uostalom,njihova je izmišljotina kako je Alija dao nekom komadantu VRS 35 ili 45 miliona DM da Bihać ne padne.Nikako da skontaju koji je to komadant i koja je tačno suma.
Sprind je imao pekaru u Rajlovcu i mislim da je završila u nekoj livadi oko Mokrog. tj.otišla u staro gvožđe.Ako imaš milion DM ratnog šteka,što bi se zezao za željezijom-odeš i kupiš.
Sprind je imao pekaru u Rajlovcu i mislim da je završila u nekoj livadi oko Mokrog. tj.otišla u staro gvožđe.Ako imaš milion DM ratnog šteka,što bi se zezao za željezijom-odeš i kupiš.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#979 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
@paša, ba!PM72 wrote:Ja nešto ne znam da je neki naš komadant postao kakav gazda ili biznismen...

E, jesi ostario i posenilio - gori si od mene
Pa eto, navedi mi jednog koji je na birou ili kome su se skupljale pare za liječenje. Vrijeme, sad... NEMA! Nema ni jednog.
A sad nabroji one:
1. Koji imaju kafanu/butik u Ferhadiji i Titovoj
2. Koji su parlamentarni zastupnici/ministri na svim razinama vlasti u FBiH
Jah? I, šta su oni radili 92 - 95? Koliko su oni mladosti pokopali u tom periodu? Nemoj više, sreće ti! Da se ne bi razočarao u tebe, neuzubillah
Jerbo: to je nama naša borba dala - nekom slave, nekom kapitala
Pozdrav domovini
- Woody
#980 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Znači da ne generaliziramo ni komandante BPC-a? I kod anamo-njih su se neki okoristili ali je veći broj komandanata koji to nisu. Je li to OK
Hmmm...
Hmmm...
-
PM72
#981 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Woody lafe stari,
Porediti Topu i njegov kafić sa industrijom koju ima Tomo je isto kao kad bi poredio Vrbanjušu i Mančester Siti.Napisao sam da su srpski komadanti imali bolje mogućnosti za "dodatnom" zaradom.Oni su iseljavali kompletne gradove,sela i fabrike.Ima i kod nas tih "narodnih" komandanata što sad imaju deset puta više nego prije ali sve je to sića za jednog Željka ili Tomu.
Ostaj mi dobro druže!

Porediti Topu i njegov kafić sa industrijom koju ima Tomo je isto kao kad bi poredio Vrbanjušu i Mančester Siti.Napisao sam da su srpski komadanti imali bolje mogućnosti za "dodatnom" zaradom.Oni su iseljavali kompletne gradove,sela i fabrike.Ima i kod nas tih "narodnih" komandanata što sad imaju deset puta više nego prije ali sve je to sića za jednog Željka ili Tomu.
Ostaj mi dobro druže!
- dječak sa šibicama
#982 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
I ti ga pretjera... Ferid Buljubasic, iz glave evo, vozaju ga u novom crnom automobilu, gazda je necega sigurno jer sam ga vidio svojim ocima u firmi njegovog zeme podrinjca, imali su neki poslovni sastanak.PM72 wrote:Ja nešto ne znam da je neki naš komadant postao kakav gazda ili biznismen..
Topa onog crvenog djipa kojim se folira po gradu, sigurno nije kupio od kafica.
Itd itd.
-
PM72
#983 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Koliko znam,Ferid je nekakav poslanik.Ima kuću - vilu na Obhodži.Ima je i Puška.Sve je to sitno za recimo komadanta paljanskog bataljona VRS koji je do rata imao kamion a sad hotele i deminerske agencije.
- Dozer
#984 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ili Alispahica koji do rata nije imao nista, a sad ne zna ni sam sta ima...
Ili Bakira, koji isto tako do rata nije imao nista, zivio u podstanarima, a sad ni sam ne zna sta ima... Jes' da ni jedan nije ocima vidio linije, ali...
Ili Bakira, koji isto tako do rata nije imao nista, zivio u podstanarima, a sad ni sam ne zna sta ima... Jes' da ni jedan nije ocima vidio linije, ali...
Last edited by Dozer on 26/01/2015 13:39, edited 1 time in total.
- Dozer
#985 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
I tal u Heci 
Ma... stara narodna "Nekom rat- Nekom brat" u BiH je dokazana samo tako...
Ma... stara narodna "Nekom rat- Nekom brat" u BiH je dokazana samo tako...
- dječak sa šibicama
#986 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Moze biti, ali fakat sam ga vidio u firmi kojoj je gazda njegov zemo, preradjuju plastiku uglavnom sa Bosnalijekom rade dakle neki politicki tal garant jer je u toj shemi, dodje Ferid sa aktovkom i sjeli da dogovore neki posao.Otto Skorzeny wrote:Buljubasic je sekretar zajednicke sluzbe u parlamentu BiH . Zato ga vozaju .
- Woody
#987 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Jah...
Po definiciji, ratni profiter je SVAKO ko iz rata izađe bogatiji nego što je bio prije rata! Ne može se "malo" ukrasti, isto kao što se ne može "malo" biti trudan, Jel'de?
A, moji @paša i @otto,U skladu s onom narodnom "nekom rat, nekom brat", ratno profiterstvo je i na tlu Bosne i Hercegovine izrodilo veliki broj novokomponovanih bogatasa. Skriveni iza zvucne zavjese topova, a okiceni bljestavom odorom patriotizma, pojedinci i grupe, kojima je jedini uzor i cilj u zivotu Mister Dolar, obogatili su se na posve jednostavan nacin: busajuci se u svoja patriotska prsa, docepali su se vlasti, a kada je zakon u ruci... I tako, dok se dzepovi ne napune parama, aposlije vlast nije ni potrebna: ona ce sama da trci za novcem.
Takvom procesu bogacenja "najsladje" su zrtve upravo oni koji su- zahvaljujuci svojem znanju i mukotrpnom, ali casnom radu- bili bogati i prije rata. Ova prica govori o njima.
Cetvorica predratnih uspjesnih biznismena i bogatih ljudi- Sarajlija Branko Majmunovic, vlasnik PP "Zemljokop inzenjering" iz Sarajeva, Husein Sivic, takodje Sarajlija, ali covjek koji je svoju privatnu firmu jos prije 20 godina registrovao u Hrvatskoj, jer se u BiH to tada nije moglo, te Sejo Prses i Semso Ahmovic, vlasnici PP "Inter" iz Matuzica kod Doboja- u ratu su pali, maltene, na prosjacki stap, ostavsi bez masina i opreme vrijednih vise od osam miliona DM. Imovinu im nisu unistili topovi i ratni pozari, nije ni konfiskovana, kao neprijateljima drzave. Sva cetvorica su dokazane patriote, a njihov imetak i dan- danas je u rukama drzave!
Majmunovic, Sivic, Prses i Ahmovic su pred rat, na osnovu punopravnih ugovora, angazovali svoje masine u rudnicima tuzlanskog i srednjebosanskog bazena. Radili su na povrzinskim kopovima, a godiznja vrijednost radova mjerena je milionima DM. Onda je dosao rat, a sta im je "donio" moze ilustrovati primjer Branka Majmunovica, koji je ostao bez masina vrijednih vise od pet miliona DM.
Majmunoviceve masine i oprema zatekle su se na Povrsinskom kopu "Lukovacka rijeka" Rudnika Lukavac. Rudnik je tada htio da otkupi Majmunoviceve "stvari", ali posto se nisu mogli dogovoriti oko cijene 24. avgusta 1993,sklapaju ugovor o njihovom koristenju. Medjutim, u to vrijeme trebalo je intenzivirati izgradnju aerodroma u Visokom, sto se Majmunovicu ucinilo unosnijim poslom. Zato s novoformiranom visockom firmom sklapa ugovor o prebacivanju masina iz Lukavca u Visoko i njihovom angazovanju na izgradnji vazduhoplovne luke. Direktor Aerodroma Visoko, tada kao i danas, bio je Kenan Jusufbasic, koji je takodje, kao i danas, bio predsjednik opcine Visoko. Ugovor s Majmunovicem potpisuje Jusufbasicev zamjenik Omer Delahmetovic, koga ce kasnije na toj duznosti zamijenitiOmer Mataradzija. Naizgled, sve je u redu, ali problemi za Majmunovica tek pocinju.
Saznavsi za Majmunovicev ugovor sa Visocanima, Okruzni stab odbrane Tuzla mobilise njegove masine za potrebe Drugog korpusa Armije BiH. Bila je to zakonska forma da Tuzlaci na svom terenu sacuvaju dragocjene masine, ali se ubrzo pokazalo da i od jaceg postoji jaci. Stize naredba komandanta Generalstaba Armije BiH, armijskog generala Rasima Delica, o prekomandi Majmunovicevih masina u zonu odgovornosti Prvog korpusa i njihovom angazovanju za potrebe izgradnje Aerodroma Visoko. Tuzlaci su se bunili, bilo je cak i potezanja oruzja, ali je naredba komandanta Delica izvrsena. Tako su Majmunoviceve masine preseljene u Visokom- tazbinu generala Delica.
Time je i ugovor sa Aerodromom Visoko definitivno pao u vodu, a Majmunovic ostao i bez masina, i bez zarade.O tome Branko Majmunovic prica:
"Cijelog zivota sam posteno radio i posteno izmirivao obaveze prema drzavi, ali ovo s nasim masinama u Visokom nisu cista posla. Zato smo Sivic, Prses, Ahmovic i ja trazili da nam se vrate. Ne znam kome se sve nismo obracali: predsjedniku Aliji Izetbegovicu, generalu Delicu, ombudsmenima Federacije, clanu Predsjednistva BiH dr Mirku Pejanovicu, njegovom kolegi dr Ivi Komsicu, Karlu Biltu...Nikad ni od koga nismo dobili zvanican odgovor . Jednostavno, svi su se ponasali kao da ni mi, ni nase masine uopste ne postojimo.
Odgovor na predstavku dobio je jedino dr Pejanovic i to od zamjenika ministra odbrane BiH Muhameda Lemesa. Tada, 24. januara 1966. zamjenik Lemes pismeno obavjestava dr Pejanovica da su "sredstva gosp. Majmunovica izuzeta za potrebe Armije RBiH. Dakle, korisnik sredstava je Armija RBiH, a ne JP Aerodrom Visoko, s tim sto , vjerovatno odlukom nadlezne komande Armije RBiH,vojna jedinica Armije BiH , za cije su potrebe izuzeta predmetna sredstva, izvodi odredjene radove na Aerodromu Visoko. Slijedom prednjeg, povratak ovih sredstava uvjetovan je intersom odbrane, odnosno potrebom ARBiH za njihovim daljnjim koriscenjem, s tim da, prema vazecim propisima, ARBiH i drugi subjekti odbrane legalno mogu koristiti izuzetna sredstva samo za vrijeme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti, ili vanrednog stanja na podrucju RBiH."
Tako pise zamjenik Lemes, a Branko Majmunovic komentarise: "Eto, rat je prosao, ukinuto je ratno stanje, istakla je neposredna ratna opasnost, niko nije proglasio vanredno stanje, ali nam drzava ne vraca nasu imovinu. Zato smo ja, Sivic, Prses i Ahmovic odlucili da tuzimo nasu drzavu i sve koji su uzurpirali nasa prava. Uz povrat nasih masina i opreme, trazicemo naknadu cjelokupne stete."
Bice to krajnje neizvjesno povlacenje s drzavom po sudovima, o cemu govore Majmunovceve rijeci:
"Petnaestog januara ove godine od komandanta generalstaba Armije BiH Rasima Delica dobio sam odobrenje da mogu u Visokom pregledati svoje masine. Na osnovu usmenog naredjenja armijskog generala Delica odobrenje je potpisao sef njegovog kabineta Ferid Buljubasic.Medjutim, Kenan Jusufbasic, predsjednik opcine Visoko i direktor Aerodroma , nije htio ni da cuje za odobrenje generala Delica, a odbio je da uopste sa mnom razgovara." Tragom dogadjaja , AIM se obracao svim organima i institucijama koje pominju osteceni biznismeni. Svi, kao po pravilu, upucuju "na onog drugog".Zid sutnje nemoguce je probiti.
Po definiciji, ratni profiter je SVAKO ko iz rata izađe bogatiji nego što je bio prije rata! Ne može se "malo" ukrasti, isto kao što se ne može "malo" biti trudan, Jel'de?
Last edited by Woody on 26/01/2015 13:55, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#988 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Naravno. To sto oni skrivaju imetak, prepisujuci ga tetki, punici, zetu, puncu, ne znaci da nisu vlasnici.Dozer wrote: Ma... stara narodna "Nekom rat- Nekom brat" u BiH je dokazana samo tako...
Ja sam cuo i za Vikica da se bavi privatlukom, navodno je u Vogosci nakon rata imao kafic, onaj tamo kod TAS-a ali nisam siguran koliko je to samo mahalska. Mada, recimo Dragan, on je u ratu sjedio u BB-u sa Topom i Celom Bajramovicem, oko njih maloletnice, potoci viskija, dok su specijalci po liniji ginuli. Nekome se ta prica ne svidja, ali ne mozes istinu sakriti.
Malo koji komandant nije izvukao korist iz rata, samo oni zaneseni patrioti, ali takvi su i izginuli uglavnom. Dacu primjer Imamovica, iz istog je sela kao i moja nana, znam sta su imali i sta imaju danas, ni vise a bogami manje nego prije rata. Jedna skromna seoska kucica, malo zemlje, i to je to. Ne znam gdje su mu supruga i djeca, ali Zaim se nije bas mogao obogatiti po Treskavici. Mada su ga mnogi optuzivali za profiterstvo, ali kad te Hadzini ljudi optuzuju za korupciju i profiterstvo, onda znas da valjas.
- karanana
#989 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
a alfa i omega hrasnice?
- Dozer
#990 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Da, Vikic se danas bavi privatlukom, a to je poceo odmah iza rata s restoranom "Golf" preko puta TAS-a, a danas drzi kafic "Stefanel" u Titovoj.dječak sa šibicama wrote:Naravno. To sto oni skrivaju imetak, prepisujuci ga tetki, punici, zetu, puncu, ne znaci da nisu vlasnici.Dozer wrote: Ma... stara narodna "Nekom rat- Nekom brat" u BiH je dokazana samo tako...
Ja sam cuo i za Vikica da se bavi privatlukom, navodno je u Vogosci nakon rata imao kafic, onaj tamo kod TAS-a ali nisam siguran koliko je to samo mahalska. Mada, recimo Dragan, on je u ratu sjedio u BB-u sa Topom i Celom Bajramovicem, oko njih maloletnice, potoci viskija, dok su specijalci po liniji ginuli. Nekome se ta prica ne svidja, ali ne mozes istinu sakriti.
Malo koji komandant nije izvukao korist iz rata, samo oni zaneseni patrioti, ali takvi su i izginuli uglavnom. Dacu primjer Imamovica, iz istog je sela kao i moja nana, znam sta su imali i sta imaju danas, ni vise a bogami manje nego prije rata. Jedna skromna seoska kucica, malo zemlje, i to je to. Ne znam gdje su mu supruga i djeca, ali Zaim se nije bas mogao obogatiti po Treskavici. Mada su ga mnogi optuzivali za profiterstvo, ali kad te Hadzini ljudi optuzuju za korupciju i profiterstvo, onda znas da valjas.
Tacno je i da ga linije nikad nisu vidjele. Bar koliko ja znam...
A tacno je i za sjedljke. To oko maloljetnica ne znam, pa necu ni da komentarisem.
- bach
-
Dobrinja80
#992 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
karanana wrote:a alfa i omega hrasnice?
Jebo Hrasnicu čitava nevrijedi koliko jedan poslovni u Ferhadiji.
-
Dobrinja80
#993 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Šta bi na kraju jeli je silovo?
-
PM72
#994 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
"Rodna Bosno - daleko odosmo" što bi rek'o Vehid Gunić.
Tema je o Otesu a ratni profiter i milioner Tomo Kovač je bio direktno umješan.Šef policijske stanice na Ilidži.Njegove snage su napadale Otes.Oni napadali a on ugovarao golfove za Srbiju.Ko je meni kriv što sam nesposoban da namaknem koju stotinu hiljada? Ja linafo pošten? Nisam imao prilike a i da jesam ne bi je znao iskoristiti.Treba se i za to roditi.
Tema je o Otesu a ratni profiter i milioner Tomo Kovač je bio direktno umješan.Šef policijske stanice na Ilidži.Njegove snage su napadale Otes.Oni napadali a on ugovarao golfove za Srbiju.Ko je meni kriv što sam nesposoban da namaknem koju stotinu hiljada? Ja linafo pošten? Nisam imao prilike a i da jesam ne bi je znao iskoristiti.Treba se i za to roditi.
-
mahalas505
#995 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Nisi znao napravaiti biznis planPM72 wrote:"Rodna Bosno - daleko odosmo" što bi rek'o Vehid Gunić.
- dječak sa šibicama
#996 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Tomo je u ratu brda para zaradio najvise na svercu na relaciji Sarajevo-Ilidza-Kiseljak. Samo, grijesis ako mislis da u to nisu bili upetljani sarajevski mocnici, kao i oni iz Kiseljaka. Nista Tomo nije radio sam.PM72 wrote: Tema je o Otesu a ratni profiter i milioner Tomo Kovač je bio direktno umješan.Šef policijske stanice na Ilidži.Njegove snage su napadale Otes.Oni napadali a on ugovarao golfove za Srbiju.Ko je meni kriv što sam nesposoban da namaknem koju stotinu hiljada? Ja linafo pošten? Nisam imao prilike a i da jesam ne bi je znao iskoristiti.Treba se i za to roditi.
Kad je vec spomenut Hrasnicki car, Fikro, prilicno sam siguran da je on sa Tomom u ratu bio na "dzesi jarane", i da su silne pare prevalili preko ruku u zajednickom poslu.
- Dozer
#997 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Cime dolazimo do onoga sto godinama govorim - cijeli rat su svi oni bili u talu i zato rat i jeste trajao koliko je trajao.
-
Dobrinja80
#998 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ako su komandiri policija postali najveći šverceri i kriminalci dokle su onda stigli pravi kriminalci?
-
PM72
#999 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Misliš,da li smo založili Otes radi napretka na Žuči? Sumnjam.Nismo mi imali snage niti sposobnosti za planiranjem takvih "igranki",sve je tada bilo na ho-ruk.Otes je pao 04.12.1992 a ta čuvena deblokada i operacija Koverat dešavala se krajem decembra.
Otes i Stup su bili "tenkoprohodni" kako se vojničkim žargonom kaže dok su na Žuči odlučivala muda,džaba im bili tenkovi.Po meni,VRS do 1993 nije morala puno vremena provoditi na planiranju operacija,imala je dovoljno oruđa i oružja da može spržiti sve ispred sebe.Rokaj nekoliko dana iz svih mogućih oruđa i svaki otpor je slomljen.Pogotovo kad na čitavoj liniji imaš par zolja,protivoklopnjake "negdje na terenu" i jedan minobacač 82 mm.Da ne pominjem tranšeju koja mi je bila do koljena.Vojna policija imala je uniforme od sašivenih deka i to nekakve narandžasto-roze boje pa su ih u zajebanciji zvali Seferove mandarine.Momci su se junački borili i dosta ih je ostalo po tranšejima.Jukini momci su dosta stradali pogotovo kod spomenika na Otesu a nekoliko ih je tenk zatrpao kad se okrenuo na tranšeju punom mrtvih momaka u crnim kombinezonima.
Veliku ulogu u svemu tome odigrala je panika.U mojoj jedinici,nakon par pogibija i ranjavanja smo uletjeli u nekakav podrum da se malo sklonimo od silnih granata.U jednom momentu je uletio jedan momak iz Laste i dreknuo "eto četnika sa tenkovima ".Kakav je to haos nastao.Mala vrata a nas dosta.Ja sam opalio glavom od nekakve cijevi od grijanja ali ništa nisam osjetio.Izletjeli smo na sve strane,ne znaš ni gdje su ti četnici niti znaš gdje su ostali branitelji,granate sipaju po par komada u sekundi,gore kuće,dim...
narod bježi ,djeca i žene plaču,nekakvih vojnika na sve strane i više tu nema nikakve odbrane,ionako nam je svega dosta.Pobiše nas granatama,pragama,tromblonima,zoljama.Tek kad smo prešli riječicu i došli do klaonice,onda smo se rasporedili,tu je bilo i Laste i Vikićevaca i leptirica,ostatka jukinih,vojne policije.Nisam spavao tri dana,dva puta sam jeo a pred očima mi drug koji je čučao ispred mene i geler mu raznio čelo.Nekaka siva masa i krv mu curi kroz otvor na čelu,ovaj do njega ranjen i to teže a još par ih jauče.Ta slika me i dana progoni...
Odbrana se nekako organizovala a nas je zapalo da branimo kuće do rijeke,preko puta Energoinvesta.daljeg povlačenja nema,to je definitivno.Nema spavanja ni četvrtu noć,stanje slično bunilu ili pjanstvu.Bitne su samo cigare.Daj šiljaka - jebo četnike.Zapališ cigaru a ruke ti se tresu ,baš kao u onom filmu "spašavanje vojnika Rajana" kad se kapetanu tresu ruke pijući vodu iz čuturice.Umjesto gladi imaš neki tupi bol u stomaku,nije ti do života a kamoli jela.Prljav ko krme,gadiš se sam sebi a kamoli drugima ali pošto svi smrdimo ko tvorovi -nema problema.Nas četvorica MUP-ovaca i par vojnika u srušenoj kući.Hladno sa vrlo malo snjega,nesmiješ naložiti vatru niti se imaš gdje skloniti.Ruke griješ plamenom cigare.ima nekakvog polomljenog namještaja samo nesmijemo lupati,sve kontamo oni su preko vode.Da zaspeš- evo ti dukat,hem hladno hem iščekuješ napad.
Pred zoru dolazi još ljudi.Dobro je.Ima nade za nas iako sam bio ubjeđen da se nećemo živi izvući.Po dvojca smo išli do neke također srušene kuće prema hladnjači,da nešto pojedemo.Tako nam rekli ovi što su došli.Frtalj hljeba i unutra ono maslo iz konzervi.Hljeb pečen za olimpijadu ali sladak braco...bilo je i nekog čaja (ledeni
) a svi koji su bili po linijama znaju dobro taj ukus karamelizirane obojene vode.Kako mi je to leglo.
Donesoše i cigara.Nekako se i artiljerija smiri a ja sam mislio da je to priprema za pješadiju.Međutim i četnici su imali prebačaj za taj dan i bili su zauzeti pljačkom po stanovima i kućama.Samo u onim bijelim zgradama u garažama je ostalo bar 50 auta.Nama dođe smjena a nas povukoše do vatrogasnog doma na Stupu i nekakav podrum pun kreveta na tri sprata.Oni kreveti kao nosila-sa trakama.Nesmiješ se puno gicati jer ćeš propasti.U skloništu dosta djeca,žena i baba (bilo je puno izbjeglih Hrvata) a ja zaspao u komplet opremi,ni okrenuo se nisam.Nisam dugo spavao jer pored svog umora sklonište odzvanja od žamora,priče,plača djece.Ti nevoljnici nas dobro okrijepiše,najedosmo se domaćih jaja,hljeba,sira i mesa iz konzervi.nažderali smo se i nekakve pršute,dobra ko dobar dan pa neka mi Reis halali ili izda kakav certifikat pošto sam bio na božjem putu a gladan ko pašče.
Ostali smo tu još dva dana,već je došlo vojske,hrane,municije a prestalo je i pucati.Grmi po gradu u znak odmazde za Žuč ali nas ne gađaju,valjda se zasitili i potrošili municiju.
Dakle,to je bio kraj operacije Otes ali četnici nisu mogli dalje,kako onaj seronja piše da je sve bilo prazno do stupske petlje.Poklali bi se zubima jer nismo imali gdje nazad.
Otes i Stup su bili "tenkoprohodni" kako se vojničkim žargonom kaže dok su na Žuči odlučivala muda,džaba im bili tenkovi.Po meni,VRS do 1993 nije morala puno vremena provoditi na planiranju operacija,imala je dovoljno oruđa i oružja da može spržiti sve ispred sebe.Rokaj nekoliko dana iz svih mogućih oruđa i svaki otpor je slomljen.Pogotovo kad na čitavoj liniji imaš par zolja,protivoklopnjake "negdje na terenu" i jedan minobacač 82 mm.Da ne pominjem tranšeju koja mi je bila do koljena.Vojna policija imala je uniforme od sašivenih deka i to nekakve narandžasto-roze boje pa su ih u zajebanciji zvali Seferove mandarine.Momci su se junački borili i dosta ih je ostalo po tranšejima.Jukini momci su dosta stradali pogotovo kod spomenika na Otesu a nekoliko ih je tenk zatrpao kad se okrenuo na tranšeju punom mrtvih momaka u crnim kombinezonima.
Veliku ulogu u svemu tome odigrala je panika.U mojoj jedinici,nakon par pogibija i ranjavanja smo uletjeli u nekakav podrum da se malo sklonimo od silnih granata.U jednom momentu je uletio jedan momak iz Laste i dreknuo "eto četnika sa tenkovima ".Kakav je to haos nastao.Mala vrata a nas dosta.Ja sam opalio glavom od nekakve cijevi od grijanja ali ništa nisam osjetio.Izletjeli smo na sve strane,ne znaš ni gdje su ti četnici niti znaš gdje su ostali branitelji,granate sipaju po par komada u sekundi,gore kuće,dim...
narod bježi ,djeca i žene plaču,nekakvih vojnika na sve strane i više tu nema nikakve odbrane,ionako nam je svega dosta.Pobiše nas granatama,pragama,tromblonima,zoljama.Tek kad smo prešli riječicu i došli do klaonice,onda smo se rasporedili,tu je bilo i Laste i Vikićevaca i leptirica,ostatka jukinih,vojne policije.Nisam spavao tri dana,dva puta sam jeo a pred očima mi drug koji je čučao ispred mene i geler mu raznio čelo.Nekaka siva masa i krv mu curi kroz otvor na čelu,ovaj do njega ranjen i to teže a još par ih jauče.Ta slika me i dana progoni...
Odbrana se nekako organizovala a nas je zapalo da branimo kuće do rijeke,preko puta Energoinvesta.daljeg povlačenja nema,to je definitivno.Nema spavanja ni četvrtu noć,stanje slično bunilu ili pjanstvu.Bitne su samo cigare.Daj šiljaka - jebo četnike.Zapališ cigaru a ruke ti se tresu ,baš kao u onom filmu "spašavanje vojnika Rajana" kad se kapetanu tresu ruke pijući vodu iz čuturice.Umjesto gladi imaš neki tupi bol u stomaku,nije ti do života a kamoli jela.Prljav ko krme,gadiš se sam sebi a kamoli drugima ali pošto svi smrdimo ko tvorovi -nema problema.Nas četvorica MUP-ovaca i par vojnika u srušenoj kući.Hladno sa vrlo malo snjega,nesmiješ naložiti vatru niti se imaš gdje skloniti.Ruke griješ plamenom cigare.ima nekakvog polomljenog namještaja samo nesmijemo lupati,sve kontamo oni su preko vode.Da zaspeš- evo ti dukat,hem hladno hem iščekuješ napad.
Pred zoru dolazi još ljudi.Dobro je.Ima nade za nas iako sam bio ubjeđen da se nećemo živi izvući.Po dvojca smo išli do neke također srušene kuće prema hladnjači,da nešto pojedemo.Tako nam rekli ovi što su došli.Frtalj hljeba i unutra ono maslo iz konzervi.Hljeb pečen za olimpijadu ali sladak braco...bilo je i nekog čaja (ledeni
Donesoše i cigara.Nekako se i artiljerija smiri a ja sam mislio da je to priprema za pješadiju.Međutim i četnici su imali prebačaj za taj dan i bili su zauzeti pljačkom po stanovima i kućama.Samo u onim bijelim zgradama u garažama je ostalo bar 50 auta.Nama dođe smjena a nas povukoše do vatrogasnog doma na Stupu i nekakav podrum pun kreveta na tri sprata.Oni kreveti kao nosila-sa trakama.Nesmiješ se puno gicati jer ćeš propasti.U skloništu dosta djeca,žena i baba (bilo je puno izbjeglih Hrvata) a ja zaspao u komplet opremi,ni okrenuo se nisam.Nisam dugo spavao jer pored svog umora sklonište odzvanja od žamora,priče,plača djece.Ti nevoljnici nas dobro okrijepiše,najedosmo se domaćih jaja,hljeba,sira i mesa iz konzervi.nažderali smo se i nekakve pršute,dobra ko dobar dan pa neka mi Reis halali ili izda kakav certifikat pošto sam bio na božjem putu a gladan ko pašče.
Ostali smo tu još dva dana,već je došlo vojske,hrane,municije a prestalo je i pucati.Grmi po gradu u znak odmazde za Žuč ali nas ne gađaju,valjda se zasitili i potrošili municiju.
Dakle,to je bio kraj operacije Otes ali četnici nisu mogli dalje,kako onaj seronja piše da je sve bilo prazno do stupske petlje.Poklali bi se zubima jer nismo imali gdje nazad.
- helpdesk1
#1000 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
I dan danas kad prođem putem prema Doglodima tačno me jeza uhvati. Malcu kad pokušam objasniti da me je ono malo kanalića uz cestu nekoliko puta spasilo kaže de ba stari ne zezaj. Kad ti rođeno dijete ne vjeruje