biske wrote:izgrebano wrote:biske wrote:hoće li mi neko pojasniti šta tačno znači sintagma "zloupotreba zakona"?
primjer lijevi: motornim vozilom može upravljati lice sa položenim vozačkim ispitom. jel zloupotreba zakona ako taj ispit položim

Ima milion primjera zloupotrebe zakona. Većina se svodi na to da se zakon selektivno koristi. Konkretno u ovom slučaju. Dakle, mene će kaznit ako se prijavim da živim u Zenici, a ono živim u Sarajevu. Ali pošto je ovo osjetljiva oblast radi srebreničke tragedije, onda je kao ok prijavit se da živim u Srebrenici, bez obzira što je to nelegalno.
Ili možda ovo kad policija kažnjava ljude zbog remećenja javnog reda i mira, ne znam kad se neko napije i počne urlat, a neće otić u crkvu i utrnut joj zvono koje pravi 2 miliona decibela ili ukinut zvučnik na munari koji je pojačan do besvjesti iz čiste pakosti.
Dakle vaga se kao, a ne sprovodi se zakon za sviju.
zakon važi za sve podjednako, a provodi se po procedurama koje su u njemu propisane. znam bruku raje u sarajevu koji su se preselili iz jedne opštine u drugu a nikad nisu promijenili prvobitno mjesto prebivališta. ali u tim slučajevima niko ne "provodi" zakon, jer nema načina da to uradi.
zloupotreba zakona o prebivalištu ogleda se u tome da mup eresa radi ono za šta nema uporište. sarajevski mup nema apsolutno nikakvu nadležnost niti osnov (sami tim to i ne radi) da provjeri da li moj jaran stanuje na adresi na koju mu glasi prijava ili je preselio kod trebe, a u stari stan/kuću nije zavirio godinama.
da li je "politički korektno" glasati tamo gdje ne živiš (ne svojom voljom), to je već drugi dio teme u koji ne ulazim jer ne spadam u kategoriju izbjeglica. podržavam pravo svakog pojedinca da u svoje ime odluči šta će uraditi po tom pitanju.
Može se to regulisati vrlo jednostavno. Kada ti se pošalje poziv sa suda, imaš zakonski rok na koji moraš odgovoriti. On kada isteče, jebo si ježa. Može te neko tužit na milion km, ti ako ne odgovoriš na vrijeme, ti si prizno krivicu/optužbu. Tako da to sve ima i te kako razloga, a postoje i metode kako se to ako se želi i može provjeriti. To što ćeš ti reći da si se lažno tu prijavio, da nisi primio poziv itd., to nikog ne zanima poslije određenog roka.
Nego je fol što sud poziva 0.001% ljudi, i onda naravno da nema neke drame. Isto kao što za sklapanje bilo kakvog ozbiljnog ugovora ti treba cipsova prijavnica.
Dakle, mjesto boravka tj. prebivališta ima čisto pravne konotacije i služi samo u tu svrhu. To što usput se to koristi za izbore i slično je pravno nebitno.
Na zapadu je to debelo regulisano i nema zajebancije...
Zamisli ti sad imaš kuću na toj i toj adresi i na tu adresu je prijavljeno 10 000 ljudi lažno. Eto čisto onako, merak im da se prijave na tvoju adresu. Ti dobivaš raznu poštu i gluposti... I šta po toj tvojoj logici to je sasvim ok. Svako ima pravo da se prijavi gdje hoće...
Kod nas postoje rupe u zakonu, a jedna od tih je i ta da se možeš prijavit gdje hoćeš bez dozvole vlasnika objekta (što naravno postoji još samo kod nas i nigdje više u civilizovanom svijetu). Ali se tu očekuje naravno da ako te uhvate da si slagao, da i odgovaraš.