http://www.klix.ba/vijesti/bih/nezaposl ... /131210132
Činjenica je da je ekonomija u BiH u kolapsu, da je obrazovni sistem neuređen i neuvezan s tržištem rada, te da među tim sektorima ne postoji dovoljna koordinacija. Međutim, postoje i faktori o kojima gotovo niko ne govori i koje lako previdimo, a to je ponašanje mladih i njihov stav pri ulasku na tržište rada.
Da li je realno očekivati da svih 20.000 diplomanata koji godišnje završe fakultete u BiH odmah mogu doprinijeti organizaciji ili kompaniji u koju ulazi? Da li svi (zaista) govore neki strani jezik, posjeduju kompjuterske i druge vještine koje ih čine kompetentnima? Jesu li svi tokom obrazovanja stekli relevantna iskustva koja im omogućavaju da su odmah nakon završetka studija zapošljivi?
Da li su posvećeni onome čime se bave, da li su posvećeni traženju posla? Kako izgledaju njihove biografije? Ali iznad svega toga, da li mladi u BiH imaju proaktivan stav? Mi tvrdimo da nemaju. Naravno, nisu svi mladi isti. Kao i mnogi drugi društveni problem i ovaj prati Paertovo pravilo raspodjele: 80:20. Ovaj izvještaj tiče se upravo onih 80% koji još ne razumiju ili neće da razumiju tržište, i njegova pravila.
Uz probleme u sistemu obrazovanja i na tržištu rada, ovo je tođer značajan faktor koji doprinosi problemu nezaposlenosti mladih u BiH.
Ovo je objavljeno u rubrici koja se zove "Vijesti". Međutim:
Prve dvije rečenice su neke neosnovane spekulacije i lični utsici autorke. Npr. kako je uopšte definisana "dovoljna koordinacija" među obrazovnim sistemom i tržištem rada, odnosno na osnovu čega je autorka zaključila da ona nije dovoljna?
Narednih šest rečenica su retorička pitanja koje ne prenose nikakvu informaciju, dakle nikakvu vijest.
Dalje:
Mi tvrdimo da nemaju.
Ko to tvrdi? "Mi" redakcija? "Mi" Bosanci/Srbi/Hrvati/koje već pleme je u modi ove sedmice? "Mi" kraljica Katarina Cvikl?
Naravno, nisu svi mladi isti.
Nemoj zezat.
Kao i mnogi drugi društveni problem i ovaj prati Paertovo pravilo raspodjele: 80:20.
Okej...
Ovaj izvještaj tiče se upravo onih 80% koji još ne razumiju ili neće da razumiju tržište, i njegova pravila.
Koji izvještaj? Jel to sad moram preskrolati do zadnjeg pasusa da mogu pročitati o čemu se uopšte radi?
Ponekad zavirim u ovu temu i stvarno mi je zapanjujuće koliko ljudima je najbitnija stvar u svijetu da je neko napisao ć umjesto č, ali im uopšte ne smetaju ove tone sranja koje im se svakodnevno podvaljuju kao novinarstvo.