Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
karanana

#976 Re: Odbrana Trebinja '92.

Post by karanana »

jebi ga, usijed polozaja i inferiornosti, bosnjaci su kroz istoriju bili podijeljeni izmedju istoka i zapada sto se tice pripadnosti razlicitim vojskama i interesima.

ja znam da je dosta bosnjaka bilo na hrvatskoj strani bas u dubrovniku. ne znam da li su bili iz trebinja, vjerovatno nisu, ali ih je bilo vise nego onih koji su tukli po dubrovniku.

pa oficijelan je podatak da je u HV-u poginulo 1.100 bosnjaka a da je u hrvatskoj vojski u ratu bilo oko 25.000. od toga blizu pola iz bosne i hercegovine.
slucajni prolaznik

#977 Re: Odbrana Trebinja '92.

Post by slucajni prolaznik »

dječak sa šibicama wrote:...Sto se tice samog Trebinja, nikada nije ni postojala mogucnost da se tamo pruzi bilo kakav otpor, iz slicnih razloga kao recimo Bosanska Gradiska koja je kao carsija takodje bila vecinski bosnjacko mjesto (sela su vecinski srpska). To je "palo" jos u ljeto `91 kad je silesija JNA i pridruzenih im cetnika preko Trebinja/Gradiske krenula u rat u Hrvatskoj, dole na Dubrovnik a gore na Zapadnu Slavoniju.
Da, ali je postojala mogucnost da se protjerani Trebinjci, ratno sposobni, prikljuce nekoj najblizoj vojnoj jedinici RBiH, npr. brigadi Bregava iz Stoca i Capljine, i da svojom brojnoscu (oko 1.000 vojnosposobnih muskaraca, po procjeni sa ove teme) osnaze tu brigadu, pa da poslije ozbiljno ugroze polozaje VRS na trebinjskom ratistu, cime bi i sarajevsko ili mostarsko ratiste bilo oslobodjeno velikog broja boraca VRS, koji su upravo s tih podrucja prekomandovani.
Trebinjci su uglavnom otisli vani, iseljeni, Svedska, Amerika, cisto sumnjam da im je lose. Mozda ce deklarativno reci joj steta sto se nismo borili, da ne ispadnu nepatriJote, ali njima je dobro tamo gdje su. Ista stvar sa Banjalukom, Gradiskom, oni koji su izasli iz rata relativno netaknuti, danas zive na svedskom standardu, boli njih ona stvar i za sta.
Danas su mnogi, gotovo svi prijeratni Trebinjci prodali svoje nekretnine, uglavnom Srbima, i tim parama pokupovali kuce i stanove po Mostaru i Sarajevu, i to upravo od izbjeglih Srba i Hrvata iz tih gradova, cime su jos jednom nacinili pomoc vampirskoj ideji etnickog ciscenja i jos jace ucvrstili poziciju RS. Bravo Trebinjci... :sad:
PM72

#978 Re: Odbrana Trebinja '92.

Post by PM72 »

Kako pratim i učestvujem na ovom forumu-goru temu nisam našao.Čuj "odbrana Trebinja 1992"???? Pa nisu se odbranila i organizovala većinski muslimanska mjesta poput Višegrada,Foče,Bijeljine,Bratunca,Vlasenice,Prijedora a kamoli Trebinje koje je bilo krcato oružjem i četničkom vojskom a Muslimana "šaka jada".Još malo pa će neko upitati što se Pale nisu "odbranile" a imali su isti broj muslimanskog stanovništva.

Trebinjci su prošli ko "grom".Malo su stradali a sad su po dijaspori,kupuju kuće i stanove po Sarajevu,apartmane Dubrovniku,Mlinima,Srebrenom...onom kamiondžiji trebaju spomenik podići.
sinuhe

#979 Re: Odbrana Trebinja '92.

Post by sinuhe »

Ljudi sa slobodne teritorije su najnormalnije napustali BiH a evo problem Trebinjci. Eto na klix.ba je bilo neki dan o sarajevskom borcu koji je napustio BiH pa ga fotograf nasao u Americi.
Last edited by sinuhe on 06/02/2013 13:22, edited 1 time in total.
sumirprimus

#980 Re: Odbrana Trebinja '92.

Post by sumirprimus »

Ma ja super im je... :roll:
Kako samo možete bit na tuđu nesreću tako laki na "obaraču" čudo božje...
slucajni prolaznik

#981 Re: Odbrana Trebinja '92.

Post by slucajni prolaznik »

PM72 wrote:Kako pratim i učestvujem na ovom forumu-goru temu nisam našao.Čuj "odbrana Trebinja 1992"???? Pa nisu se odbranila i organizovala većinski muslimanska mjesta poput Višegrada,Foče,Bijeljine,Bratunca,Vlasenice,Prijedora a kamoli Trebinje koje je bilo krcato oružjem i četničkom vojskom a Muslimana "šaka jada".Još malo pa će neko upitati što se Pale nisu "odbranile" a imali su isti broj muslimanskog stanovništva.

Trebinjci su prošli ko "grom".Malo su stradali a sad su po dijaspori,kupuju kuće i stanove po Sarajevu,apartmane Dubrovniku,Mlinima,Srebrenom...onom kamiondžiji trebaju spomenik podići.
Istina, nisu, kako konstatiras, odbranjeni Visegrad, Foca, Bijeljina, Bratunac i dr. ali ni vojnosobni muskarci iz tih krajeva nisu bez okretanja zdusili po Skandinavijama, vec su prisli postojecim ili su se organizirali i oformili nove vojne jedinice i stali u odbranu od paravojnih i paradrzavnih organizacija RS. Istina, ne svi, kao ni svugdje, ali su ti odnosi ipak neuporedivi.
Pa cak i paljansko muslimansko stanovnistvo bilo je ukljuceno u sarajevske brigade, cak je bio formiran i paljanski samostalni odred.
bascelik

#982 Re: Odbrana Trebinja '92.

Post by bascelik »

stupljanin wrote:
slucajni prolaznik wrote:bilo kakve, kako je to radjeno u drugim krajevima BiH. Najbliza brigada Armije BiH bila je ona iz Stoca,(
kakva brigada Abih u Stocu , kakvo je to lupetanje ,Bošnjaci Stoca su Srbe i Jna dočekali sa cvijećem kad su ušli u Stolac 92-ge, Bošnjaci iz Trebinja su uredno vojovali na Dubrovniku u redovima JNA i četnika , zato u Trebinju i nije bilo zločina kasnije ,več ih je Božo Vučurević lijepo potrpo na autobuse i spremio za Skandinaviju itd
Ako iko lupeta, onda si to ti. To što si napisao je bila propaganda HVO-a da se biljeg krivnje baci na Bošnjake Stoca s obzirom da je 99 % Hrvata pobjeglo iz Stoca dolaskom JNA (tenkovi iz pravca Žegulje koji su išli prema Drenovcu na putu za Neum). Hrvati su maestralno izveli evakuaciju svog stanovništva (za jednu noć), tako da većina Bošnjaka (zajedno su na mnogim mjestima organizovali straže i sl.) nije ni znala da se to događa. S obzirom da je dosta Srba već otišlo u Berkoviće, Ljubinje i druga većinski srpska mjesta ili se priključili rezervnom sastavu JNA (kasnija VRS), Bošnjaci su zapravo jedini u Stocu dočekali dolazak JNA, odnosno značajnih srpskih snaga tokom aprila i maja `92. Izmišljotina HVO propagande o bacanju cvijeća u znak dobrodošlice na tenkove JNA je poslužila i za kasnije zločine nad Bošnjacima koji su se desili 1993. godine. Tako @stupljanine tvoja priča je u službi pravdanja zločina u Stocu, a sa istinom nema nikakve veze, jer niti jedan Bošnjak ili Bošnjakinja nisu ukazali dobrodošlicu tenkovima JNA i to svako dobronamjeran u Stocu zna. Stolac je mali grad i svi smo se dobro poznavali, pa bi normalno bilo da se znaju imena i prezimena tih "bacača cvijeća" koja niko nikada nije naveo.
PM72

#983 Re: Odbrana Trebinja '92.

Post by PM72 »

sinuhe wrote:Ljudi sa slobodne teritorije su najnormalnije napustali BiH a evo problem Trebinjci. Eto na klix.ba je bilo neki dan o sarajevskom borcu koji je napustio BiH pa ga fotograf nasao u Americi.
Niko ne kaže da su "problem" trebinjci.Realno gledajući,nisu imali šanse sve da su imali oružja "do zuba".Pametno su postupili i poslušali "savjet" Vučurevića,ukrcali se na autobuse i pravac Skandinavija,bez zaustavljanja.Bar su ostali u životu i u pameti.Jebeš televizije i kauče,ostali su im objekti koje sad prodaju i prave od Trebinja pravo četničko leglo.To im ja zamjeram a ne što su zdušili.Sad ih možeš svugdje pronaći sem u Trebinju.Čak je i direktor(ica) sarajevskog vodovoda trebinjka.Neće da prođe kroz Trebinje ni u prolazu.

A kad neko pominje one protjerane nesretnike iz Istočne Bosne,ne bi se ni oni priključili odbrani da su imali direktne autobuse prema Austriji ili Švedskoj.Budimo realni.Nego ih zapalo Goražde,Igman ili Pazarić pa je,htio ne htio,morao uzeti pušku da ima šta jesti i gdje čeljad skloniti.Počev od sebe,da su me protjerali i u zbjegu pitali hoćeš li u kolektivni smještaj u Hrasnici ili Kopenhagenu,odabrao bih ovo drugo.Ali,pošto mi je bila takva nafaka i četnik na 300 metara od kuće,postao sam dobrovoljac koji je redovno psovao obitelj Izetbegović i ostalu SDA-ovsku bagru što je mene gurnula u rov a sebe u Merhamete,Igase,komande,džamije,ambasade...i sad im psujem sve odreda!
sumirprimus

#984 Re: Odbrana Trebinja '92.

Post by sumirprimus »

Ode tema opet u pogrešnom pravcu,pm..i tja pojam istocna bosna ti je presirok,a i dalo bi se svasta nesta napisat,al generalizirat nema smisla....
bregava

#985 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by bregava »

Da malo pojasnim.
Brigada Bregava je 1992-1993 djelovala na području Rotimlje, Gubavice do sukoba sa HVO, kada je protjerana sa tih položaja, odnosno kada je njeno ljudstvo zarobljeno te odvedeno u logore.
U to vrijeme, veliki broj Bošnjaka je bio u sastavu HVO-a u Stocu, Čapljini, te su i oni zarobljavani praktično na prvoj liniji i odvoženi u logore Gabela, Dretelj, Heliodrom.
Ljudstvo iz brigade je nastavilo sa djelovanjem po raznim ratištima i raznim brigadama.Veliki broj pripadnika je bio u Zukinim diverzantima, a najveći broj ljudi je otišao u 42 bbr, koja je ustvari bila brigada Bregava.

Poginuli borci u operaciji Jesen 94 , rahmetli Senad Zećo, Zijad Božić, Nusret Balavac, Suad Boškailo, Nijaz Rahimić.

Image

Image

Image

Image

Image
PM72

#986 Re: Odbrana Trebinja '92.

Post by PM72 »

Sam naslov teme "odbrana Trebinja 1992" je fula tako da nije čudo što je sve otišlo u neželjenom smjeru.Zamisli da sam ja otvorio temu "operacije Armije BiH u neumskom zaleđu" ili "desant preko Drine".Niđe veze.
ryan

#987 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by ryan »

Posto je ona tema o Trebinju zatvorena, samo da kazem par stvari o Stocu, o tom famoznom bacanju cvijeca: moja nana je zivjela u ulici kuda su prosli ti tenkovi, ulica kad se krene za Neum, prije stadiona, neko ko je dobro poznavao taj dio prije rata sjetice se da je tu na jednom mjestu ulica bila jako jako uska, i da su se tenkovi dobro namucili dok su prosli tuda, jer su zidovi kuca prakticno bili do asfalta, tako da su dobro izgrebali kuce prije no sto su prosli. Elem, ono sto hocu da kazem je sljedece, ja nisam stvarno vidio cvijece, ali sam vidio ovo: malo prije nego ce naici tenkovi ( ja stvarno ne znam jel' se to prije znalo da ce proci, ja dijete bio i nisam imao pojma sta se desava ) kod nane u dvoristu se pojavilo, ne znam ni sam mozda 5-6 momaka, medju njima i dajdza, onako dobro naoruzani, sjecam se kako sam bio fasciniran RPG-ovima i svom tom opremom, tu u dvoristu su prelezali cijelo vrijeme i gledali te tenkove, tenkovi su se malo zadrzali tu cekajuci da ssvi prodju kroz taj tjesnac i nastavili prema Neumu. Ovi naoruzani su poslije otisli neprimjetno kako su i dosli. Ti isti momci su poslije drzali linije prema Srbima po Komanju Brdu, Basilijama...odatle su i pokupljeni '93. u logore i poslije, bar dajdza, poslani vani.
dragan.s

#988 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by dragan.s »

ryan wrote:Posto je ona tema o Trebinju zatvorena, samo da kazem par stvari o Stocu, o tom famoznom bacanju cvijeca: ....
Dobro se zna kakva je situacija bila u Stocu na početku rata i svima je jasno da nikakvog bacanja cvijeća nije bilo. To je izmišljeno 1993-će kao opravdanje za ono što je tada radio HVO.
Ali bez obzira što ima masa živih svjedoka (sa svih sukobljenih strana) koji to znaju uvijek će se na forumima pojaviti poneko ko će lupiti tu HVO mantru.
smasma

#989 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

Ima li iko ovdje da je napadao na Jablanicu? Boksevicu ?
hinterland00

#990 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

Neka mi netko objasni zašto HVO nije uspio zauzeti cijeli zapadni dio grada Mostara i zašto granica nije Neretva? Kažu neki da bi HVO to uspio da ARBIH nije aktivno pomagala VRS. Drugi kažu da je ARBIH bila prejaka. Tko laže a tko je u pravu ne znam.
sumirprimus

#991 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by sumirprimus »

hinterland00 wrote:Neka mi netko objasni zašto HVO nije uspio zauzeti cijeli zapadni dio grada Mostara i zašto granica nije Neretva? Kažu neki da bi HVO to uspio da ARBIH nije aktivno pomagala VRS. Drugi kažu da je ARBIH bila prejaka. Tko laže a tko je u pravu ne znam.
Ma nema tu ko šta lagat,ko je šta mogo zauzet zauzeo je...
Ostalo je sve naknadno preklapanje i naklapanje...
ryan

#992 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by ryan »

stupljanin wrote:
Vidi, ja stvarno nemam pojma sta je bilo u Dubravama 10. 4. ali znam ovo JNA je u Stocu bila daleko prije tog 10.4., sjecam se par bunkera , mitraljeskih gnijezda oko grada, i znam da su svi Srbi u proljece '92. napustili grad- znam jer sam isao u skolu i samo su jedno popodne dosli roditelji po djecu i nikad se vise nisu vratili. Ovo da su Hrvati muceni i zlostavljani, pojma nemam stvarno, tu u mom komsiluku zivjelo je puno Hrvata i kod svih njih je jos bilo rodbine koji su dosli iz okolnih sela i nikom se nikad nista nije desilo, cak moglo bi se reci naprotiv.
hinterland00

#993 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

Meni su u BIH ratu fascinantne enklave i njihova opstojnost kao što je taj mali bošnjački dio u zapadnom Mostaru, Bihaćka enklava, Lašvanska dolina.
riko-ga

#994 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

hinterland00 wrote:Meni su u BIH ratu fascinantne enklave i njihova opstojnost kao što je taj mali bošnjački dio u zapadnom Mostaru, Bihaćka enklava, Lašvanska dolina.
Pa prije svega zahvaljuci velikoj hrabrosti.A onda i snalazljivosti koja je isla do ludosti.Naprimjer kad je HVO zaratio sa ARBiH Mostar je ostao u potpunom okruzenju.Za proboj prema Jablanici nije bilo municije.I tada grupa ljudi preko cijeloga Nevesinja (kontrolisano od VRS) na 10-tak konja pretjera municiju i Mostar se deblokira i napravi se kakav takav spoj sa Jablanicom.

Il u Gorazdu.Iz Sarajeva se nosilo na ledjima djelovi za municiju.Preko teritorije VRS.Zamisli 10 ili 20 ljudi u rusaku iz Sarajeva nosi vojni materijal za Gorazde i obrnuto.

E tako su ostajali ti dijelovi.To jeste i na takav nacin.
hinterland00

#995 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

Pa definitivno su svi bili hrabri koji su to izdržali. Međutim, uvijek postoje priče da je tu politika igrala svoje a vojnici bili glumci.
dragan.s

#996 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by dragan.s »

stupljanin wrote:Neznam zasto kriti nesto sto je bilo :
Dana 10. travnja 1992. godine srpskocrnogorski agresor izvodi žeštok napad na Dubrave i Stolac gdje su lokalni muslimani i njihovi čelnici tenkove JNA dočekali kao oslobodilačke su ih čak zasipali i cvijećem. Prilikom ovog napad Srbi su se izvukli iz Stoca, što je bio znak za agresiju na ovo područje. Zanimljiov je i to da se većina muslimana na nagovor svojih vjerskih vođa ubrzo vratila u Stolac i na Dubravsku visoravan gdje su imali povlašteni položaj te su od Srba i JNA dobili pravo da osnuju i svoju policiju. Za to vrijeme 50-tak starijih i nemoćnih Hrvata koji su ostali u svojim kućama, je zlostavljano, mučeno i odvođeno u logore u Bileću, pa se i danas vode kao nestali i uopće se ne zna njihova sudbina.
Niko ne krije nešto što je bilo, ali je fazon u tome da nije bilo tako kao što ti tvrdiš. U stvari to i ne tvrdiš ti nego je to copy-paste sa nekog sajta. Ništa od toga nije istina.
Nikakvog "žestokog napada" 10.04.92 nije bilo na Dubrave i Stolac. Jedino što bi se moglo podvesti pod sukob u aprilu 92 je razbijanje barikade na Domanovićima od strane JNA. Barikadu je postavio lokalni HVO koji se razbježao čim im je zapucalo iznad glava. Lokalni srbi su iz Stoca ranije otišli (većina) kako je @ryan i rekao, a nikakvog napada nakon njihovog odlaska nije bilo. Prva granata na Stolac je pala polovinom 6-tog mjeseca kad se VRS izvukla iz doline Neretve. Lokalni bošnjaci nisu nikud odlazili pa se vraćali već su cijelo vrijeme bili kod svojih kuća. A i dobar dio hrvata, dok je jedan dio hrvata otišao za Čapljinu već početkom aprila 92. U Stocu je radila policijska stanica s tim da im je vojska pokupila dugo naoružanje.
Bilo je hapšenja na Dubravskoj visoravni i ti ljudi su odvođeni u Bileću. Nije tačno da se za njih ne zna već je tačno da su razmijenjeni u avgustu 92 za zatvorenike iz Dretelja i Mostara. Nema podataka da je neko od zarobljenika tokom boravka u Bileći ubijen.
U samom gradu Stocu nije bilo ni hapšenja ni maltretiranja bilo koga. Bilo je pljačke državnih firmi, najviše od strane rezervista iz Crne Gore koji su bili na odlasku.
I manite se više tog "cvijeća po tenkovima". Postajete smiješni.
Gojeni H

#997 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Gojeni H »

hinterland00 wrote:Pa definitivno su svi bili hrabri koji su to izdržali. Međutim, uvijek postoje priče da je tu politika igrala svoje a vojnici bili glumci.
To je priča hinjavaca.
Gdje nije vojnička čizma stala to i nije oslobodjeno.
Neki dan je na TV BPK bila dokumentarna emisija o ljudima koji su prelazili Grebak da bi unijeli malo hrane i municije u Goražde. Možda bi njima trebao reći da su glumili, a da ih je ustvari hranio UN. Ha, šta misliš?
Last edited by Gojeni H on 08/02/2013 08:51, edited 1 time in total.
karanana

#998 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by karanana »

stupljanin wrote:Neznam zasto kriti nesto sto je bilo :
Dana 10. travnja 1992. godine srpskocrnogorski agresor izvodi žeštok napad na Dubrave i Stolac gdje su lokalni muslimani i njihovi čelnici tenkove JNA dočekali kao oslobodilačke su ih čak zasipali i cvijećem. Prilikom ovog napad Srbi su se izvukli iz Stoca, što je bio znak za agresiju na ovo područje. Zanimljiov je i to da se većina muslimana na nagovor svojih vjerskih vođa ubrzo vratila u Stolac i na Dubravsku visoravan gdje su imali povlašteni položaj te su od Srba i JNA dobili pravo da osnuju i svoju policiju. Za to vrijeme 50-tak starijih i nemoćnih Hrvata koji su ostali u svojim kućama, je zlostavljano, mučeno i odvođeno u logore u Bileću, pa se i danas vode kao nestali i uopće se ne zna njihova sudbina.
nije mi jasno. kazes da su tenkovi po ulasku obasipani cvijecem od strane muslimana, a nakon toga kazes da su se poslije nekog vremena muslimani vratili u stolac kod srba i jna. pa ako ih nije bilo kad su tenkovi ulazili, nego su se tek kasnije vratili, kako su bacali cvijece na njih?

a cak mi nema ni smisla da tek kad napad pocinje srbi pocinju izlaziti iz stoca. ali to su rascistila prethodna dva posta.
_tulumba_

#999 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by _tulumba_ »

@PPN evo ja bih te pitao..vidim bio si u HV i HVO kasnije..de mi reci, ovako, s tvog gledista, jesu li se Hrvati BiH pa i ti sam, nadali stvarno da ce osnovati hz hb (malim slovima, nije slucajno) i de mi jos reci, koji ti je motiv bio i razlog da ratujes protiv legitimne vojske ARBiH medjunarodno priznate drzave RBiH (ako si ratovao protiv njih a u to ne sumnjam)? Da li svoju borbu smatras "cistom" i da li ti je ikad naumpalo da je HVO u BiH isto sto i snage JNA u SAO Krajina recimo ili da li si ikad smatrao da su snage HVO-a mozda petokolonaske i izdajnicke? Ili smatras da se hrvatski narod branio od ARBiH (koja po meni, nije imala motiva da ratuje protiv Hrvata nego da se brani od VRSa)? Sta mislis, kao bojovnik, da li su hrvati lasvanske doline, bespotrebno zaratili sa ARBiH i nije li i njihov pokusaj stvaranja hz hb petokolonaski i rusilacki, potpomognut iz Hrvatske, konkretno Tudjmana kao sto su Srbi potpomognuti iz Beograda ili Milosevica?
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#1000 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by emillio estevez »

pitanja ??

jos ga pitaj da li je probao samoubojstvo ,, kada je saznao da ratuje protiv aBih
Post Reply