Ne, nego je zamoljen da ga napustiRNG_25 wrote: Dakle, nije istjeran. Ali to je irelevantno... nego, šta je Iblis?
Iblis je Allahov rob.
Ne, nego je zamoljen da ga napustiRNG_25 wrote: Dakle, nije istjeran. Ali to je irelevantno... nego, šta je Iblis?
Prema Islamskom učenju, koliko mi je poznato, svi su Allahovi robovi. A Allah može moliti koga hoće i koliko hoće, ili naređivati kome hoće koliko hoće, pa opet to ne znači da će molba ili naredba biti izvršena. Za dokaze ovih mojih tvrdnji vidi bilo koje od milijardi stvorenja...zagortenej wrote:Ne, nego je zamoljen da ga napustiRNG_25 wrote: Dakle, nije istjeran. Ali to je irelevantno... nego, šta je Iblis?![]()
Iblis je Allahov rob.
kazu se da se jedan pojavio u Nedzdu, na istokuRNG_25 wrote: Je li? Imaš li dokaz da je sa rogovima?
Iblis bjese zamoljen da ponizno napusti Dzennet, pokudjen i prognan.RNG_25 wrote: Prema Islamskom učenju, koliko mi je poznato, svi su Allahovi robovi. A Allah može moliti koga hoće i koliko hoće, ili naređivati kome hoće koliko hoće, pa opet to ne znači da će molba ili naredba biti izvršena. Za dokaze ovih mojih tvrdnji vidi bilo koje od milijardi stvorenja...
Sejtan prilazi ljudima sa cetiri strane i poziva ih da ga slijede, ko se odazove zabludjen je. A niko ne moze u zabludi ostavljen biti osim uz znanje, iradet i izun Bozji. "Onome koga želi u zabludi ostaviti - On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti." (6:125)prenosnik wrote: sta to konkretno znaci u pogledu odvodjenja u zabludu, sta tu tacno radi allah, a sta iblis?
Dvojica.kazu se da se jedan pojavio u Nedzdu, na istoku![]()
ispade sad da sejtan odvodi u zabludu (dalalet), a allah to samo zna, zeli, i dozvoljava. medjutim, ajeti kazu drugacije...na vise mjesta u kur'anu direktno se kaze "allah odvodi u zabludu"...a takodjer ajeti istog sadrzaja postoje za sejtana...kao i u ajetu za koji si naveo korkutov prevod, taj prevod je pogresan, jer gdje god u kur'anu kaze da allah odvodi u zabludu, korkut to prevede kao "allah ostavlja u zabludi", dok gdje god se u kur'anu kaze da sejtan odvodi u zabludu, korkut tako i prevede...u originalu, medjutim, i za allaha i sejtana stoji da rade isto-odvode u zabludu...(dalle, yudlil)...Dexx1 wrote: Sejtan prilazi ljudima sa cetiri strane i poziva ih da ga slijede, ko se odazove zabludjen je. A niko ne moze u zabludi ostavljen biti osim uz znanje, iradet i izun Bozji. "Onome koga želi u zabludi ostaviti - On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti." (6:125)
Na drugoj strani, Poslanici pozivaju na Pravi put, ko im se odazove upucen je. A niko upucen ne moze biti osim uz Bozji iradet, znanje i izun. "Onome koga Allah želi uputiti - On srce njegovo prema islamu oraspoloži" (6:125)
Kažu? Ili kaže se? Gdje se kaže, ko kaže?Dexx1 wrote:kazu se da se jedan pojavio u Nedzdu, na istoku
Iblis bjese zamoljen da ponizno napusti Dzennet, pokudjen i prognan.RNG_25 wrote: Prema Islamskom učenju, koliko mi je poznato, svi su Allahovi robovi. A Allah može moliti koga hoće i koliko hoće, ili naređivati kome hoće koliko hoće, pa opet to ne znači da će molba ili naredba biti izvršena. Za dokaze ovih mojih tvrdnji vidi bilo koje od milijardi stvorenja...
Čemu izbjegavanje odgovora postavljanjem irelevantnih pitanja, poput nečijeg "vjerskog ubjeđenja"? Uredu je priznati da se odgovor ne zna, ili da odgovora nema...Dexx1 wrote:Ovo ko na ispituvec je na vecinu pitanja dat odgovor, samo se u krug vrtimo nego.. kad smo vec skrenuli sa teme.. moze li uvazeni prenosnik prije odgovora da kaze kojeg je on konkretno vjerskog ubjedjenja, pa i to malo da protaborimo
Ja koliko sam upratio svo vrijeme nekako napada Allaha a brani šejtana, tako da...Ne znam...Dexx1 wrote:Ovo ko na ispituvec je na vecinu pitanja dat odgovor, samo se u krug vrtimo nego.. kad smo vec skrenuli sa teme.. moze li uvazeni prenosnik prije odgovora da kaze kojeg je on konkretno vjerskog ubjedjenja, pa i to malo da protaborimo
da nam makar hoce reci jel sunija il sijaDexx1 wrote:Ovo ko na ispituvec je na vecinu pitanja dat odgovor, samo se u krug vrtimo nego.. kad smo vec skrenuli sa teme.. moze li uvazeni prenosnik prije odgovora da kaze kojeg je on konkretno vjerskog ubjedjenja, pa i to malo da protaborimo
znači šejtan odvodi ljude u zabludu, a Allah koga želi upućuje, a koga želi prepušta šejtanu da ga vodi u zabludu?Dexx1 wrote:
Sejtan prilazi ljudima sa cetiri strane i poziva ih da ga slijede, ko se odazove zabludjen je. A niko ne moze u zabludi ostavljen biti osim uz znanje, iradet i izun Bozji. "Onome koga želi u zabludi ostaviti - On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti." (6:125)
Na drugoj strani, Poslanici pozivaju na Pravi put, ko im se odazove upucen je. A niko upucen ne moze biti osim uz Bozji iradet, znanje i izun. "Onome koga Allah želi uputiti - On srce njegovo prema islamu oraspoloži" (6:125)
arzuhal wrote:Ja koliko sam upratio svo vrijeme nekako napada Allaha a brani šejtana, tako da...Ne znam...Dexx1 wrote:Ovo ko na ispituvec je na vecinu pitanja dat odgovor, samo se u krug vrtimo nego.. kad smo vec skrenuli sa teme.. moze li uvazeni prenosnik prije odgovora da kaze kojeg je on konkretno vjerskog ubjedjenja, pa i to malo da protaborimo
Problem u metodologiji shvatanja kuranskih ajeta kod pojedinih je izjednacavanje djelovanja Stvoritelja i stvorenog..prenosnik wrote: i za allaha i sejtana stoji da rade isto-odvode u zabludu...(dalle, yudlil)...
korkut ocito zeli sacuvati allahov obraz od allaha samog...
zato te pitam-ko odvodi u zabludu, sejtan ili allah?
Muhammed alejhi salatu ve selam nije znao za Kitab niti za vjerske propise i na to se odnosi ovo "dalalet"prenosnik wrote:i pitam te, posto u kur'anu za muhameda kaze da je bio odveden u zabludu (da je bio u dalaletu-zabludi, stranputici), ko ga je tamo odveo, sejtan ili allah?
Moja su pitanja o necijem ubjedjenju irelevantna za temu o tekfiru rafidija kao i tvoja o tome sta je iblis i jel istjeran iz Dzenneta ili je pismeno/usmeno umoljenRNG_25 wrote: Čemu izbjegavanje odgovora postavljanjem irelevantnih pitanja, poput nečijeg "vjerskog ubjeđenja"?
Ma lakse je liku da bude u ulozi ispitivaca nego da javno obejani svoje vjerovanje i da ga brani.. Mozda je samo stidljivTowelie wrote:Taj film ne's gledat.
Ali si bio voljan da "skreneš" s teme. Uostalom, ovo je samo jedna od onih tema gdje je skretanje s teme normalna stvar... Svejedno.Dexx1 wrote:Moja su pitanja o necijem ubjedjenju irelevantna za temu o tekfiru rafidija kao i tvoja o tome sta je iblis i jel istjeran iz Dzenneta ili je pismeno/usmeno umoljenRNG_25 wrote: Čemu izbjegavanje odgovora postavljanjem irelevantnih pitanja, poput nečijeg "vjerskog ubjeđenja"?
Prateći ovo kao ateista, ovo je jedna od najmangupskijih vjerskih manipulacija koju sam čuo. Kao, neko ko je stvorio zemlju, vasionu i sve nas da mu budemo robovi (robujte vi kome god hoćete, al' ja ću samo svojoj hanumi), te i pored sve njegove svemoći, njegovi robovi ga, eto, ne šljive.RNG_25 wrote:Prema Islamskom učenju, koliko mi je poznato, svi su Allahovi robovi. A Allah može moliti koga hoće i koliko hoće, ili naređivati kome hoće koliko hoće, pa opet to ne znači da će molba ili naredba biti izvršena. Za dokaze ovih mojih tvrdnji vidi bilo koje od milijardi stvorenja...
Allah nema tijelo niti organe, niti bilo sta slicno stvorenjima, jer je sve to manjkavo a On je Miran (as Selam) od svih manjkavosti.prenosnik wrote: ma ja, "allah stvarno ima tijelo i ruke, ali mi ne znamo kakve su, ne mogu se porediti sa nasima"...
e sad da te upitam jednostavno pitanje...moze li se tvoja pamet izjednaciti sa bilo cijom?
Pazi ovih bravuraprenosnik wrote:"lejse ke mislihi sej"...prevod toga je "nista nije poput onoga sto je njemu slicno (slicnosti njemu)"...sto znaci da postoji nesto je njemu slicno..
Me'azallah.. Predstavljam Allaha kao nekog ko ne djeluje a napisao da bez Njegove nista ne bivaprenosnik wrote:puno si ovdje napisao da bi rekao stvari suprotne kur'anskom tekstu...allaha si postavio kao nekog ko ne djeluje, tj. ne odvodi u zabludu, nego dopusta drugim da tamo odu...medjutim, mnostvo ajeta kazu direktno "allah odvodi u zabludu"...cak i taj ajet koji si naveo govori kako to allah, a ne neko drugi odvodi u zabludu("kada on pozeli da nekog odvede u zabludu, stijesni mu...")...prvo pozeli da nekog odvede u zabludu, a zatim mu stijesni grudi i odvede ga on licno u zabludu...zato ajeti i naglasavaju "koga allah odvede u zabludu, niko ga nece uputiti". sto znaci da allah direktno odvodi u zabludu, a da postoje i drugi odvodjaci nakon cijeg odvodjenja ipak ima prilike za pronalazak upute...
A na prvo.. Po hadisu je tako, sejtan kola krvotokom, to jest, dokle kog srce pumpa krv u tijelo imacemo sa njim problemaprenosnik wrote:je li istina da sejtan kola tvojim krvotokom? je li istina da ajeti kazu da allah (onima koje odvodi u zabludu) uljepsava stvari koje tamo vode, a da drugi ajeti kazu da im sejtan uljepsava stvari koje tamo vode?