Sirija vol. 2

Locked
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#97251 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Ouuuu... To će mu srce slomiti.

:(
Challenger_

#97252 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

sekerbay wrote:Pročito sve što mi je došlo pod ruku a vezano je za tu temu.
Zato i kažem da bi mi bilo zanimljivo da vidim kako ove događaje uklapate u predaje vezane za šam ili, u ovom slučaju, dio šama.
Sklon sam Butijevim (r.a.) interpretacijama. Kako ti ova dešavanja stavljaš u taj kontekst??
sekerbay

#97253 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Challenger_ wrote:Sklon sam Butijevim (r.a.) interpretacijama
Prije svega molim Allaha da se smiluje rahmetli butiju-čovjeku kojeg smatram velikim alimom, sehidom, InshaAllah.
Challenger_ wrote:Kako ti ova dešavanja stavljaš u taj kontekst??
Iskren da budem, nakon desetak godina u kojima sam uranjao u knjige, shvatih da tek sad ništa ne znam. :mrgreen:
Prije svega, sve te silne predaje koje govore o mehdiju, dedžalu i drugima su prilično slabe. Pogotovo ove o mehdiju. Što se tiče ovih o dedžalu, lanci prenosilaca mogu biti dobri, ali su tekstovi u koliziji.

Što se tiče zadnjeg vremena i sirije kao dijela šama, imaju neke predaje koje se trebaju dodatno analizirati.
Od šejhova našeg vremena, mislim da je Imran husein potrošio najviše vremena pričajući o tome.

Dakle, ima dobra predaja koja govori o tim ratovima, primirju i dr.
To je ona predaja u kojoj se kaže da će muslimani potpisati primirje (neki kažu savez) sa rumom, pa da će se boriti protiv zajedničkog neprijatelja, da bi na kraju zaratili međusobno.
Imran tvrdi da je rusija taj rum o kojem je govorio poslanik, sirija je šam, itd.
Prije svega, potrebno je detektovati taj rum.
Ko je bio rum u vrijeme poslanika?
Kako to može biti vizantija ako u vrijeme Poslanika još nije došlo do raskola u kršćanstvu?
Ako se cilja na vizantiju, onda je rusija stvarni nasljednik.
E sad, kad dođe do rata između muslimana i tih koje hadis naziva rumom, muslimani će biti napadnuti pod 80 zastava. Šta znači 80 zastava? Znaci li to 80 nacija, ili se cilja na brojnost neprijatelja? I to se treba istražiti.

Treće je žestina tog rata. Ono kad kaže da će od žestine sukoba čak i ptice padati sa neba. Ili kad kaže da će trećina muslimanske vojske pasti kao šehidi, da će trećina pobjeći, itd.

Četvrto, ako je rusija rum, gdje im je ta silna vojska koja bi trebala doći pod 80 zastava?
Čovječe, to je oko milion vojnika.
Peto, gdje je muslimanska vojska koja će im se suprostaviti?
Sirijska nije sigurno. Rusi bi ih raznijeli za 24 sata.
Da je iranska, pa valjda bi ratovali na granici, a ne u siriji.

I sedmo, a to neka bude glavno, postoji ajet koji kaže da Allah neće pomoći sve dok smo u ovom stanju.
U suri ali imran, Allah kaže, citiram: "Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!"
Ovo je stroga naredba. Predaja kaže da je Allah uz dzemat.
Drugim riječima, kome da pomogne, sunijama il šijama?
Među sunijama, selefijama ili ovim umjerenim?

Što se mene tiče, ovaj rat će iskristalisati one koji su na istini. Oko njih se treba okupiti, tog se užeta držati i znaj da ćeš biti među sretnima.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#97254 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

jel ovo ni nocas nema spavanja

:arrow:
Challenger_

#97255 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

japin_mutapi wrote:jel ovo ni nocas nema spavanja

:arrow:

:kiss:
Challenger_

#97256 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

sekerbay wrote:
Prije svega molim Allaha da se smiluje rahmetli butiju-čovjeku kojeg smatram velikim alimom, sehidom, InshaAllah.
Iskren da budem, nakon desetak godina u kojima sam uranjao u knjige, shvatih da tek sad ništa ne znam. :mrgreen:
Prije svega, sve te silne predaje koje govore o mehdiju, dedžalu i drugima su prilično slabe. Pogotovo ove o mehdiju. Što se tiče ovih o dedžalu, lanci prenosilaca mogu biti dobri, ali su tekstovi u koliziji.

Što se tiče zadnjeg vremena i sirije kao dijela šama, imaju neke predaje koje se trebaju dodatno analizirati.
Od šejhova našeg vremena, mislim da je Imran husein potrošio najviše vremena pričajući o tome.

To je ona predaja u kojoj se kaže da će muslimani potpisati primirje (neki kažu savez) sa rumom, pa da će se boriti protiv zajedničkog neprijatelja, da bi na kraju zaratili međusobno.
Imran tvrdi da je rusija taj rum o kojem je govorio poslanik, sirija je šam, itd.
Kako to može biti vizantija ako u vrijeme Poslanika još nije došlo do raskola u kršćanstvu?
E sad, kad dođe do rata između muslimana i tih koje hadis naziva rumom, muslimani će biti napadnuti pod 80 zastava. Šta znači 80 zastava? Znaci li to 80 nacija, ili se cilja na brojnost neprijatelja? I to se treba istražiti.

Treće je žestina tog rata. Ono kad kaže da će od žestine sukoba čak i ptice padati sa neba. Ili kad kaže da će trećina muslimanske vojske pasti kao šehidi, da će trećina pobjeći, itd.

Četvrto, ako je rusija rum, gdje im je ta silna vojska koja bi trebala doći pod 80 zastava?

I sedmo, a to neka bude glavno, postoji ajet koji kaže da Allah neće pomoći sve dok smo u ovom stanju.
U suri ali imran, Allah kaže, citiram: "Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!"

Što se mene tiče, ovaj rat će iskristalisati one koji su na istini. Oko njih se treba okupiti, tog se užeta držati i znaj da ćeš biti među sretnima.
Zahvaljujem na upisu i trudu dostojnog mudžtehida i srčanog idžtihada.

p.s.

Upoznat sam sa tezama šejh Imrana, pratim ga, evo, jedanaestu godinu.
Krokodajl

#97257 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

@Sekerbay

Sve si te odgovore upravio dobio u ovom ratu.

Rum je Rum, Rum je tamo gdje je uvijek bio i gdje će uvijek ostati, sada je u Turskoj.
80 zastava su svi oni "prijatelji Sirije"
Ptice i padaju sa neba, gledaj koliko ih na dnevnoj bazi se obori ;)

Što se muslimanske vojske tiče, to i jeste Sirijska vojska, trećina i jeste pobjegla, a trećina su šehidi inšallah.

Rum (Turska) i jeste imala svoju vojsku, jer su svi ISIL-ovci, Al Kaidaši pa evo sada i Turski vojnici, ušli preko Turske i od nje živili.

Allah je rekao držite se užeta i ne razdinjujte se.

Sve dok Alavit iz Tartusa, Sunit iz Alepa, Džaferija iz Nubla, Ismailija iz Salamije, pa eto ako ćemo ići po fetvama i Druza iz Suvejde budu držali jednog užeta, Allah će biti uz njih.
Seawolf

#97258 Re: Sirija vol. 2

Post by Seawolf »

Nisam odavno posjećivao ovu temu, pa me interesuje koja su saznanja forumaša u vezi sa tim čiji su UCAV-i napadali bazu Khmeimim i je li bilo obaranja istih od strane Pantsir-S.
Juliuscezar

#97259 Re: Sirija vol. 2

Post by Juliuscezar »

Challenger_ wrote:Upoznat sam sa tezama šejh Imrana, pratim ga, evo, jedanaestu godinu.
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/S ... DEO/315380

To ovaj ?
sarajevoxxxx

#97260 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

U zadnja 24 sata opozicija u okolini Idliba i Hame vratila kontrolu nad 16 sela.

#ادلب
اخر 24 ساعة حتى كتابة هاذا المنشور
#تحرير
السطبلات غرب بلدة سنجار
رسم الورد غرب بلدك سنجار
سروج غرب بلدة سنجار
الطيبة جنوب ابو الظهور
مزارع الحسيان شمال عطشان
الخوين الكبير غرب أبو دالي
المشيرفة الشمالية شمال الخوين
ام الخلاخل شمال الخوين
تلة خزنة شمال الخوين
تل مرق جنوب الخوين
مزارع الحسيان شمال العطشان
الويبدة شمال الخوين
جدعان شمال الخوين
الخريبة غرب سنجار
الربيعة غرب سنجار
الدبشية جنوب ابو الظهور
وعشرات القتلى واغتنام اسلحة خفيفة ومتوسطة ومضاد دروع
والعمل مستمر
#SNA
insomnia78

#97261 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Tacno i jeste za sejhova
славянин

#97262 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

sarajevoxxxx wrote:U zadnja 24 sata opozicija u okolini Idliba i Hame vratila kontrolu nad 16 sela.

#ادلب
اخر 24 ساعة حتى كتابة هاذا المنشور
#تحرير
السطبلات غرب بلدة سنجار
رسم الورد غرب بلدك سنجار
سروج غرب بلدة سنجار
الطيبة جنوب ابو الظهور
مزارع الحسيان شمال عطشان
الخوين الكبير غرب أبو دالي
المشيرفة الشمالية شمال الخوين
ام الخلاخل شمال الخوين
تلة خزنة شمال الخوين
تل مرق جنوب الخوين
مزارع الحسيان شمال العطشان
الويبدة شمال الخوين
جدعان شمال الخوين
الخريبة غرب سنجار
الربيعة غرب سنجار
الدبشية جنوب ابو الظهور
وعشرات القتلى واغتنام اسلحة خفيفة ومتوسطة ومضاد دروع
والعمل مستمر
#SNA
Podmornica vidjena u Tartusu, navodno na jednoj stolici unutra vidjen natpis (B.Assad)
karakters

#97263 Re: Sirija vol. 2

Post by karakters »

bhnapoleon1 wrote:
Challenger_ wrote:Upoznat sam sa tezama šejh Imrana, pratim ga, evo, jedanaestu godinu.
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/S ... DEO/315380

To ovaj ?
Rijetko koji čak i vehabijski šejh se može pohvaliti emaniranjem tako "duboke" mudroserske ispraznosti. Za njega je i Elvedin Pezić frajer i erudita.
Ironmen

#97264 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Syrian Army control Buwaydah Segirah, Namaniyah, Mushayrifah Buwaydatayn , Budaydah Kebirah and Wajid as cleaning of pocket continues
Ironmen

#97265 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Izgleda da je ovaj dzep na jugu Allepa zatvoren 79 sela i naselja SAA oslobodila...

Bilo bi dobro da nam savox da imena naselja na arapskom ??
славянин

#97266 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

Ironmen wrote:Izgleda da je ovaj dzep na jugu Allepa zatvoren 79 sela i naselja SAA oslobodila...

Bilo bi dobro da nam savox da imena naselja na arapskom ??
Povraceno je to sve :D
nixon69

#97267 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Seawolf wrote:Nisam odavno posjećivao ovu temu, pa me interesuje koja su saznanja forumaša u vezi sa tim čiji su UCAV-i napadali bazu Khmeimim i je li bilo obaranja istih od strane Pantsir-S.
Vjerovatno americki i izraelski,mada oni govore da se ti dronovi mogu kupiti i na otvorenom trzistu.
Od 13 dronova 7 je oboreno sa Pantsir-S a ostalih 6 je onesposobila jedinica za elektronsko ometanje.
славянин

#97268 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

nixon69 wrote:
Seawolf wrote:Nisam odavno posjećivao ovu temu, pa me interesuje koja su saznanja forumaša u vezi sa tim čiji su UCAV-i napadali bazu Khmeimim i je li bilo obaranja istih od strane Pantsir-S.
Vjerovatno americki i izraelski,mada oni govore da se ti dronovi mogu kupiti i na otvorenom trzistu.
Od 13 dronova 7 je oboreno sa Pantsir-S a ostalih 6 je onesposobila jedinica za elektronsko ometanje.
Vidi se odmah Americka i Izraelska sofisticiranost tehnoloska da je u pitanju
Image
Image :lol:
sekerbay

#97269 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Molim Allaha da se smiluje imranu, a i nama s njim.
Što se tiče tevhida i našeg vremena, više sam naučio od njega u par video uradaka koje pogledah nego iz knjiga koje pročitah.
Krokodajl wrote:Rum je Rum, Rum je tamo gdje je uvijek bio i gdje će uvijek ostati, sada je u Turskoj.
Ja pričam gledajući iz islamskog ugla ili pokušavam da tumačim islamsko stajalište.
Po njemu, rum nije geografska odrednica, nego se radi o narodu, preciznije kršćanima.

Gulibeti r-rum fi ednel erdi...
Trideseta sura kur'ana je dobila ime po tom narodu - rumu(tadašnjoj imperiji bizantiji) , koji se kod nas prevode kao rimljani (manje), a češće kao bizantijci.
Dakle, direktno već u drugom ajetu kur'an govori o porazu bizantijaca u ratu sa perzijancima koji se odigrao u susjednoj (neki prevode kao najnižoj zemlji i tu traže mudzizu) zemlji.
Dakle, i sunije i šije kažu da se radi o bizantiji.
Ima i ona predaja koja kaže da su muslimani bili tužni zbog poraza kršćana tj. sljedbenika knjige, a da su mekanski idolopoklonici bili sretni jer su pobijedili perzijanci.
Dakle, kada islam govori o rumu, govori o kršćanima.
Naše je da dokučimo radi li se o svim kršćanima, ili samo o bizantiji tj. grčkim ortodoksima, kod nas poznatiji kao pravoslavci.
Sad, ako uzmemo u obzir da je do raskola crkve došlo 1054 godine, onda ćemo reći da se radi o svim kršćanima.
Ali, ako za polaznu tačku uzmemo onu prvu, jezičku podjelu koja se desila 330. godine, kada su ovi iz zapadnog dijela carstva uveli ta tzv bogoslužja na latinskom, onda ćemo se složiti da je rum ustvari istočno rimsko carstvo tj. pravoslavci.
Njihov pravni nasljednik je rusija kao religijski centar tog dijela kršćanstva.
Krokodajl wrote:Što se muslimanske vojske tiče, to i jeste Sirijska vojska
Govorimo o muslimanskoj, jok o vojsci sekularne države sirije.
Krokodajl wrote:80 zastava
Da. Pod svakom zastavom 12000 ljudi. To je gotovo milion vojnika.
Prije toga, muslimanska i ta vojska su bili u primirju i ratovali protiv zajedničkog (bitno je dodati i drugi prijevod koji kaže da se radi o njihovom(kršćanskom) neprijatelju) neprijatelja.
Primirje je prekinuto kada je musliman ubio kršćanima i to zbog krsta.
Imaš li takav primjer u siriji?
Ps.
Aleviti su sekta. a pogotovo druzi za koje imaš idzmu sunijskih i šijskih alima.
Last edited by sekerbay on 14/01/2018 11:55, edited 1 time in total.
insomnia78

#97270 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

:lol: :lol: :lol:
Sta kae kolega “neka tehnoloski jaka nacija je u pitanju” :lol:
Doduse od Harapa smo i mi tehnoloski napredniji
nixon69

#97271 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

славянин wrote:Vidi se odmah Americka i Izraelska sofisticiranost tehnoloska da je u pitanju
Image
Ma ja ba. Eto na to sranje je ugradjena tehnologija satelitskog navodjenja i barometricki senzori,koje su imali svi oboreni dronovi. :?
insomnia78

#97272 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Nego jel se to hljeba vam kitice oštre na “šejha” koji laprda ovakve stvari o Srebrenici i ratu o BiH?
arzuhal

#97273 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

Challenger_ wrote:
handžar88 wrote:Ma sta cuje citat bolan nije on poslanik pa da njegovim rijecima nesto dokazujes
On se savršeno jasno i glasno poziva na riječi Poslanika a.s.

A ti vjeruj u šta hoćeš i slijedi interpretacije koga hoćeš, ali na svoju odgovornost i na svoju štetu.
Buti je u pravu, rahimehullahu te'ala. S druge strane to uopće ne znači da je Asadova vlast ispravna, uzorna, islamska i sl. jer je Buti i njega i njegovu vojsku pozvao na pokajanje Allahu.
nixon69

#97274 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

sekerbay wrote:Da. Pod svakom zastavom 12000 ljudi. To je gotovo milion vojnika.
Kad je bivsa YU imala u rezervi preko milion vojnika,onda arapi mogu skupiti preko 100 miliona. :D
handžar88

#97275 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Challenger_ wrote:
sekerbay wrote:

Zahvaljujem na upisu i trudu dostojnog mudžtehida i srčanog idžtihada.
.
:mrgreen:
Locked