Sirija

Locked
bogoljub

#9726 Re: Sirija

Post by bogoljub »

Challenger__ wrote:Dobro jutro. Vidim, pojedinci iščekuju moje mišljenje pa da kažem ponešto... Nemam šta posebno da dodam, osim da ponovim više puta ispisane ocjene:

- tzv. "arapsko proljeće" je samo jedan segment znatno šireg plana uspostave potpune, globalne dominacije;

- tzv. "arapsko proljeće" je imperijalna farsa čiji autori uopšte nisu Arapi. Rukopis pripada cionizmu i atlantizmu;

- uloga Arapa u ovoj farsi se svodi na "a tool", oruđe. Oni trebaju da ginu za realizaciju projekta, a njihove (uglavnom zalivske) elite da finansiraju ovu tragediju i da joj daju, tobož, vjerski legitimitet;

- farsa je zapela u Siriji, od samoga početka: niti su imali uporište u sirijskoj većini; niti su uspjeli da animiraju narod u Siriji, niti da implementiraju sektašku mržnju (uprkos ekstremnom "trudu" vahabitskih i tekfirijskih grupa) kao modus operandi dezintegracije Sirije;

- manjina u Siriji oličena u naoružanoj opoziciji, pojačana esktremistima širom arapskog i islamskog svijeta, ne da nije u stanju da oružanim putem sruši vlast, nego je počela da gubi na skoro svim frontovima ostavljajući njihove pokrovitelje u stanju potpune međunarodne sramote;

- više puta sam ponovio koliko su veliki ulozi SAD i Izraela. Odbrana Sirije bi bila njihov potpuni poraz, debakl sa nesagledivim posljedicama po njih same, te je, iz njihove perspektive bilo neophodono preduzeti nešto. Počelo se sa eksploatacijom reprizne, iračke propagandističke farse, a u nedostatku podrške javnosti i nemoći da se izdejstvuje adekvatna Rezolucija u GS UN (veto Rusije i Kine) kao "pravni osnov" za vojni angažman, krenulo se sa bombardovanjem sa izraelskih pozicija, jer je njihova procjena da je to sada najmanje rizično...

- pitati me šta mislim o izjavama zvaničnika Ankare o ovom trenutku je zapanjujuće nepametno. Njihova "mišljenja" su relevantna koliko i njakanje (ako se to tako zove) magaraca.

- jedno je sigurno: Izraelski oružani, zločinački akt pomjera globalnu ravnotežu na drugu stranu i sasvim je izvjesno da će ta akcija izazvati reakciju. Kada i kako - vidjećemo, ali de je reakcija neminovna, to je neupitno.

- Ne jednom sam sirijsku tragediju nazvao katalizatorom procesa. Više nema dileme, to je ubrazavanje globalnih procesa sa nesagledivim posljedicama.

Kako sam duboko uvjeren da polako, ali sigurno klizimo ka globalnom konfliktu, kako znam da će ova tema s vremenom biti preimenovana u "III svjetski rat" , uopšte nisam raspoložen da trijumfalistički postavljam video materijal (koga je ovih dana u izobilju) u kome se vidi da sirijska vojska niže uspjehe. Suočen sa osjećanjem nadolazeće globalne tragedije, lišen bilo kakvog trijumfalizma, jedino što želim je da naši prostori ostanu mirni. Nismo dio nikakvih velikih geopolitičkih niti vojnih blokova, pa je sada samo do nas. Neka žuč vlada na netu, a naše ulice i gradovi neka budu mjesto mira.

Ovaj put je samo do nas.
Pojedni se zaista ne mogu otarasiti pripisivanja božanskih svojstava Americi i Izraelu: Oni su planirali, oni drže sve pod svojim, oni izazivaju potrese, cunamije, suše sa specijalnim oružijima itd.
Arapska proljeća jesu termin koji je skovan pod cionističkom kapom. Međutim, termin nije planski skovan od prije. Ovaj termin je reakcija i odgovor na islamska buđenja. Glavni faktor je islamsko buđenje, a ostala dešavanja su posljedice tog buđenja. Nema sumnje da se Cionističko teroristički projekat zvani Izrael mora propasti prije ili kasnije, sa il bez islamskog buđenja, jer je zasnovan na nepravdi i otimanju tuđeg. Ali, sa islamskim buđenjem taj rok se munjevito ubrzaje!!
sumirprimus

#9727 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Co0l wrote:
Ma to smo vec apsolvirali,sad je samo pitanje cime je oboren taj avion.Kazu da su zarobljeni izraelski piloti propjevali poslije dva samara i rekli o raji sve sto znaju :oops:
nisam proćitao,koja je konaćna presuda?da li je ovo avijoji izraelskih zračnih snaga,ili nešta drugo ... :D
Co0l

#9728 Re: Sirija

Post by Co0l »

sumirprimus wrote:
Co0l wrote:
Ma to smo vec apsolvirali,sad je samo pitanje cime je oboren taj avion.Kazu da su zarobljeni izraelski piloti propjevali poslije dva samara i rekli o raji sve sto znaju :oops:
nisam proćitao,koja je konaćna presuda?da li je ovo avijoji izraelskih zračnih snaga,ili nešta drugo ... :D
Samo nebo zna... :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9729 Re: Sirija

Post by Chmoljo »

Cyrax wrote: Ne mozemo ni mi tvoje fasisticke vehabijske propagande pa se trpimo nekako :D
Sav jad palestinskog naroda svaliti na "siije" moze samo nesta moralno najnize na ovom dunjaluku.
Primjetna je na ovom forumu od pocetka ove teme ista suplja prica od pripadnika ekstremnih skupina bez ijednog jedinog dokaza "krive siije, kriv Iran, kriv Hezbollah bla bla bla". Trolanje bez zere dokaza. Obicna minderaska prica.
Eto nek smo mi 100% blesavi. Bar nismo indoktrinirani. :wink:
Kakve god da su "siije" bar im ne ljube cionisticku guzicu ko tvoji monarsi. Dusu prodali nisu. ;-)
Oni sa mercedesima od srebra i europskim fudbalskim klubovima jesu i to davnih dana :wink:
nije da nisam upozoravao na etiketiranje :)

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» Cyrax

sedmica
sumirprimus

#9730 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

alaj se zaletiJo,tako ti je to kad se u školi ne naući da se prepisivanje ne isplati... :lol: :evil:
oču reči,ovo nije izraelski avijoji,i nikakav izraelski avijoji nije ni biJo oboren...
ko i sve ostalo...vecinom se ispostavi nidje veze.. :)
svjezi_ustipak

#9731 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

Klavikula wrote:Image
oboreni IAF-ov avion
U pitanju je manipulacija i iznosenje neistina.
Ovo nije izraelski avion. Slika je od JF 17 pakistanskih zracnih snaga. Pad u novembru 2011.

http://pakmr.blogspot.com/2011/11/pafs- ... ashed.html
sumirprimus

#9732 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

svjezi_ustipak wrote:

Ovo nije izraelski avion. Slika je od JF 17 pakistanskih zracnih snaga. Pad u novembru 2011.

pusti bolan nek demantira...
El_comadante

#9733 Re: Sirija

Post by El_comadante »

još jedna stvar koja je ovde pomenuta. kaže Hezbolah je uništio nekoliko izraelski tenkova 2006 u napadu na Liban i to je kao pobjeda. za mene nije jer su skrhali pola libana i došli do Bejruta bez večih problema i bez obzira što im je uništeno toliko tenkova. da su zaustavljeni na granici da nisu prošli toliko daleko onda bi bila pobjeda. dalje kaže palestinci ispalili raketu na Tel Aviv koja nije napravila nikakve štete a ovi su uzvratili za 300 400 raketa i razvalili pola grada i pobili toliko ljudi. valjda je bilo korisnije da su pogodili kasarnu ili nešto od značaja onda bi i bila neka šteta za Izrael ovako ništa.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#9734 Re: Sirija

Post by UnscarD »

bogoljub wrote:
Challenger__ wrote:Dobro jutro. Vidim, pojedinci iščekuju moje mišljenje pa da kažem ponešto... Nemam šta posebno da dodam, osim da ponovim više puta ispisane ocjene:

- tzv. "arapsko proljeće" je samo jedan segment znatno šireg plana uspostave potpune, globalne dominacije;

- tzv. "arapsko proljeće" je imperijalna farsa čiji autori uopšte nisu Arapi. Rukopis pripada cionizmu i atlantizmu;

- uloga Arapa u ovoj farsi se svodi na "a tool", oruđe. Oni trebaju da ginu za realizaciju projekta, a njihove (uglavnom zalivske) elite da finansiraju ovu tragediju i da joj daju, tobož, vjerski legitimitet;

- farsa je zapela u Siriji, od samoga početka: niti su imali uporište u sirijskoj većini; niti su uspjeli da animiraju narod u Siriji, niti da implementiraju sektašku mržnju (uprkos ekstremnom "trudu" vahabitskih i tekfirijskih grupa) kao modus operandi dezintegracije Sirije;

- manjina u Siriji oličena u naoružanoj opoziciji, pojačana esktremistima širom arapskog i islamskog svijeta, ne da nije u stanju da oružanim putem sruši vlast, nego je počela da gubi na skoro svim frontovima ostavljajući njihove pokrovitelje u stanju potpune međunarodne sramote;

- više puta sam ponovio koliko su veliki ulozi SAD i Izraela. Odbrana Sirije bi bila njihov potpuni poraz, debakl sa nesagledivim posljedicama po njih same, te je, iz njihove perspektive bilo neophodono preduzeti nešto. Počelo se sa eksploatacijom reprizne, iračke propagandističke farse, a u nedostatku podrške javnosti i nemoći da se izdejstvuje adekvatna Rezolucija u GS UN (veto Rusije i Kine) kao "pravni osnov" za vojni angažman, krenulo se sa bombardovanjem sa izraelskih pozicija, jer je njihova procjena da je to sada najmanje rizično...

- pitati me šta mislim o izjavama zvaničnika Ankare o ovom trenutku je zapanjujuće nepametno. Njihova "mišljenja" su relevantna koliko i njakanje (ako se to tako zove) magaraca.

- jedno je sigurno: Izraelski oružani, zločinački akt pomjera globalnu ravnotežu na drugu stranu i sasvim je izvjesno da će ta akcija izazvati reakciju. Kada i kako - vidjećemo, ali de je reakcija neminovna, to je neupitno.

- Ne jednom sam sirijsku tragediju nazvao katalizatorom procesa. Više nema dileme, to je ubrazavanje globalnih procesa sa nesagledivim posljedicama.

Kako sam duboko uvjeren da polako, ali sigurno klizimo ka globalnom konfliktu, kako znam da će ova tema s vremenom biti preimenovana u "III svjetski rat" , uopšte nisam raspoložen da trijumfalistički postavljam video materijal (koga je ovih dana u izobilju) u kome se vidi da sirijska vojska niže uspjehe. Suočen sa osjećanjem nadolazeće globalne tragedije, lišen bilo kakvog trijumfalizma, jedino što želim je da naši prostori ostanu mirni. Nismo dio nikakvih velikih geopolitičkih niti vojnih blokova, pa je sada samo do nas. Neka žuč vlada na netu, a naše ulice i gradovi neka budu mjesto mira.

Ovaj put je samo do nas.
Pojedni se zaista ne mogu otarasiti pripisivanja božanskih svojstava Americi i Izraelu: Oni su planirali, oni drže sve pod svojim, oni izazivaju potrese, cunamije, suše sa specijalnim oružijima itd.
Arapska proljeća jesu termin koji je skovan pod cionističkom kapom. Međutim, termin nije planski skovan od prije. Ovaj termin je reakcija i odgovor na islamska buđenja. Glavni faktor je islamsko buđenje, a ostala dešavanja su posljedice tog buđenja. Nema sumnje da se Cionističko teroristički projekat zvani Izrael mora propasti prije ili kasnije, sa il bez islamskog buđenja, jer je zasnovan na nepravdi i otimanju tuđeg. Ali, sa islamskim buđenjem taj rok se munjevito ubrzaje!!
:thumbup: za Challengerov kompletan komentar.

Za ovaj Bogoljubov bold dio se ne slazem iz prostog razloga sto je u istu ravan stavljeno izazivanje cunamija (potpuno prirodnog/bozanskog procesa) i rusenja neke vlade u cemu su USA experti sa najvise srusenih pa instaliranih vlada na svijetu. Ako treba spisak moze i to. Dakle jedno je potpuno moguce i ne zahtijeva nikakvo Bozansko svojstvo i USA je to uradila nebrojeno puta. Dakle to nije nikakvo pripisivanje Bozanskih atributa USA nego potpuno realno sagledavanje cinjenica. Veza izmedju organizacija koje su finasirale i obucavale u Madjarskoj srbijanski OTPOR (Milosevicu) i obuke i obucavanja Egipatskih demonstranata (obje sponzorisane od USA) je istrazena i dokumentovana ali ukoliko ocekujete da to vidite na mainstream medijima, moglo bi potrajati. Cak je i logo stisnute pesnice potpuno isti jer su vec imali odradjen materijal koji nisu imali volje ili zelje ili mogucnosti da mjenjaju.
madner

#9735 Re: Sirija

Post by madner »

Mislim ipak da im nije zao sto im pomazu, jer kao sto kaze stara ako zelis pobjediti ne smijes izgubiti.
basar

#9736 Re: Sirija

Post by basar »

Svaki ČOVJEK koji je nepristrasan će stati uz trenutnu vladu Sirije i regularnu vojsku Sirije..

Najbolji pokazatelj ko je bolji u tom okršaju su građani Sirije koji nisu muslimani uopšte.
Svi su mahom stali u odbranu svoje države u ovom katastrofalnom nametnutom ratu..

Svi manjinski narodi, vjerske grupacije su shvatili da niko neće živ ostati ako ovi divljaci pobijede.

Divljaci su vrlo jednostavno ohalalili nevehabijsku krv.. Pa vidite kolika je porpaganda ovdje po Bosni da su Alaviti najgora stvorenja koja hodaju po planeti.. Isto tako oni su spremni ohalaliti krv rahmetli Butija ili bilo kojeg drugog sunita koji nije na njihovoj strani...

Nema oni bi da mogu ikako sve poklali jer smo mi svi ćafiri, mušrici džahili,, kako bi nas slatko poredali pa nas pobacali sa zgrada vadili nam bubrege i iživljavali se na tijelu (sve te primjere imate dostupne)---- SAMO ZATO JER NISMO ZA RAT i ne smatramo da treba pobiti sve ljude drugih vjera i mezheba..

Da Bog sačuva ove njihove fitne.
obmana

#9737 Re: Sirija

Post by obmana »

Ništa onda asad nije pravi musliman i treba ga maknuti sto prije.
Pravi muslimani su debeli sheici sto se kupaju u zlatnim kupatilima.
The 51st State

#9738 Re: Sirija

Post by The 51st State »

El_comadante wrote:još jedna stvar koja je ovde pomenuta. kaže Hezbolah je uništio nekoliko izraelski tenkova 2006 u napadu na Liban i to je kao pobjeda. za mene nije jer su skrhali pola libana i došli do Bejruta bez večih problema i bez obzira što im je uništeno toliko tenkova. da su zaustavljeni na granici da nisu prošli toliko daleko onda bi bila pobjeda. dalje kaže palestinci ispalili raketu na Tel Aviv koja nije napravila nikakve štete a ovi su uzvratili za 300 400 raketa i razvalili pola grada i pobili toliko ljudi. valjda je bilo korisnije da su pogodili kasarnu ili nešto od značaja onda bi i bila neka šteta za Izrael ovako ništa.
nije tacno da su dosli do bejruta, nijedan operativni cilj na zemlji idf nije uspio postici, a to je odbacivanje hezbolaha 20-30 km od granice iza rijeke litani, proklamovani cilj operacije je bio da ukinu raketiranje od strane hezbolaha, do zadnjeg dana rata njihove rakete su padale po izraelu, a da su razvalili civilne objekte avijacijom tu jesu "pobjedili".
El_comadante

#9739 Re: Sirija

Post by El_comadante »

Bogomoljac wrote:
El_comadante wrote:još jedna stvar koja je ovde pomenuta. kaže Hezbolah je uništio nekoliko izraelski tenkova 2006 u napadu na Liban i to je kao pobjeda.
Nisu unistili nekoliko tenkova vec su unistili 49 od 370. Ako Merkava tenk ima posadu od 2 ili 3 covjeka, ti sada racunaj koliko je to samih tenkista zaplatilo. Gdje je ostala vojska-pjesadija. Nakon toga poraza, u IDF-u je nastala prava "sjeca" oficira. Degradacije su pljustale na sve strane. Narod u israhellu je bio sokiran. Prvi put im se to desilo od nastanka cionisticke tvorevine. Sve arapsko-sunitske nacije skupa su krenule na izrael 1967. Taj rat se naziva Six-Day War. Sta mislis zbog cega se naziva sestodnevni rat? Pa zbog toga sto je izrael tada za samo sest dana porazio sve arapsko-sunitske nacije i osramotio ih za sva vremena. Medjutim, 2006, mali Hezballah je dobro zapaprio izraelu. Arapi to znaju i zato su ljubomorni i kivni na Iran-Hezballah i šije.
vidi jeste to što su uradili velika stvar medjutim nije nikako pobjeda. eto bez obzira na to sve opet su Izraelci u tom napadu stigli do bejruta razvalili pola Libana i pobili mnogo više ljudi od tih 120 tenkista. za mene bi bila pobjeda da su ih zaustavili na granici ali nisu. a to je bilo zato što su Izraelci bato ponašali u smislu nemogu nam ništa a ovi su to iskoristli svaka im čast. ali opet kažem za mene nije to pobjeda Hezbolaha
Klavikula

#9740 Re: Sirija

Post by Klavikula »

svjezi_ustipak wrote:
Klavikula wrote:Image
oboreni IAF-ov avion

uvidio sam da sam pogrijesio. hvala na ispravci ;-)
The 51st State

#9741 Re: Sirija

Post by The 51st State »

El_comadante wrote:
Bogomoljac wrote:
El_comadante wrote:još jedna stvar koja je ovde pomenuta. kaže Hezbolah je uništio nekoliko izraelski tenkova 2006 u napadu na Liban i to je kao pobjeda.
Nisu unistili nekoliko tenkova vec su unistili 49 od 370. Ako Merkava tenk ima posadu od 2 ili 3 covjeka, ti sada racunaj koliko je to samih tenkista zaplatilo. Gdje je ostala vojska-pjesadija. Nakon toga poraza, u IDF-u je nastala prava "sjeca" oficira. Degradacije su pljustale na sve strane. Narod u israhellu je bio sokiran. Prvi put im se to desilo od nastanka cionisticke tvorevine. Sve arapsko-sunitske nacije skupa su krenule na izrael 1967. Taj rat se naziva Six-Day War. Sta mislis zbog cega se naziva sestodnevni rat? Pa zbog toga sto je izrael tada za samo sest dana porazio sve arapsko-sunitske nacije i osramotio ih za sva vremena. Medjutim, 2006, mali Hezballah je dobro zapaprio izraelu. Arapi to znaju i zato su ljubomorni i kivni na Iran-Hezballah i šije.
vidi jeste to što su uradili velika stvar medjutim nije nikako pobjeda. eto bez obzira na to sve opet su Izraelci u tom napadu stigli do bejruta razvalili pola Libana i pobili mnogo više ljudi od tih 120 tenkista. za mene bi bila pobjeda da su ih zaustavili na granici ali nisu. a to je bilo zato što su Izraelci bato ponašali u smislu nemogu nam ništa a ovi su to iskoristli svaka im čast. ali opet kažem za mene nije to pobjeda Hezbolaha
ne razumijes prirodu gerilskih i paravojnih pokreta, svaki njihov opstanak u sukobu sa regularnom vojskom je pobjeda, asimetricni rat i te price...
Klavikula

#9742 Re: Sirija

Post by Klavikula »

El_comadante wrote:
Bogomoljac wrote:
cilj Hezbollaha (gerile) je u malim, veoma mobilnim grupama unistiti, dezogranizovati i demoralisati neprijatelja. zbog inferiornosti u naoruzanju i tehnici teze izbjeci frontalnu borbu.
cionisti jesu prosli granicu, ali i Hezbollah je djelovao u njihovoj pozadini i na kraju ih je natjerao na povlacenje, uz poprilicne gubitke. i uz to su im zveknuli korvetu Hanit.
jasno ko dan da je Hezbollah pobjednik :thumbup:
El_comadante

#9743 Re: Sirija

Post by El_comadante »

The 51st State wrote:
El_comadante wrote:još jedna stvar koja je ovde pomenuta. kaže Hezbolah je uništio nekoliko izraelski tenkova 2006 u napadu na Liban i to je kao pobjeda. za mene nije jer su skrhali pola libana i došli do Bejruta bez večih problema i bez obzira što im je uništeno toliko tenkova. da su zaustavljeni na granici da nisu prošli toliko daleko onda bi bila pobjeda. dalje kaže palestinci ispalili raketu na Tel Aviv koja nije napravila nikakve štete a ovi su uzvratili za 300 400 raketa i razvalili pola grada i pobili toliko ljudi. valjda je bilo korisnije da su pogodili kasarnu ili nešto od značaja onda bi i bila neka šteta za Izrael ovako ništa.
nije tacno da su dosli do bejruta, nijedan operativni cilj na zemlji idf nije uspio postici, a to je odbacivanje hezbolaha 20-30 km od granice iza rijeke litani, proklamovani cilj operacije je bio da ukinu raketiranje od strane hezbolaha, do zadnjeg dana rata njihove rakete su padale po izraelu, a da su razvalili civilne objekte avijacijom tu jesu "pobjedili".
valjda je cilj vojske da odbrani svoju teritoriju i svoje civile. nisu ništa odradili. dakle ušli su Izraelci u teritoriju Libana daleko i gadjali ciljeve po cijelom Libanu. a nemože Izraelska vojska na tlu Libana da se sa njima ganja jer su ovi kao gerilci. a znamo da su jaći od Libanske vojske. opet kažem sve to nažalot jer nisam na strani Izraela.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9744 Re: Sirija

Post by Truba »

činjenica je kako je tada izrael dobio malo po turu... međutim i dalje stoji frapantno mišljenje koje je toliko uvriježeno među tamošnje ljude da je u sukobu s izraelom sve sem pogibije svih članova jedne skupine pobjeda

to je malo beze... život ipak treba cijeniti...
muhafuca

#9745 Re: Sirija

Post by muhafuca »

Eto "crvena linija" upotrebe Hemijskog oruzja predjena

samo sto su ga terroristi koristili a ne Sirijska vojska - nadam se da ce Obama

odrzati obecanje i opaliti po terroristima iz svih raspolozivih sredstava

covjek je od rijeci na kraju krajeva :-)
Klavikula

#9746 Re: Sirija

Post by Klavikula »

@Bogomoljac
Merkava ima cetveroclanu posadu.

Preokret u Siriji - UN: "Postoje čvrste, konkretne sumnje da su pobunjenici upotrijebili kemijsko oružje"
izvor(i): CNN | RT | UN

http://www.advance.hr/vijesti/preokret- ... ko-oruzje/
prometheus

#9747 Re: Sirija

Post by prometheus »

Ovaj put je samo do nas.
:thumbup:

Govoriti o III Sv. Ratu nije isto sto i 21. Dec. Maja, ili dolazak "Antihrista" ili nekih drugih bajki. I najveci amerobosancerosi su svjesni te mogucnosti. Sama mogucnost pa makar bila minimalna je jako ozbiljna stvar, a ista je realna, realnija nego ikad.

Ekonomska kriza nije produkt losih uprava, niti raznoraznih balona, vec matematicki neodrzivog sistema. Svjesno su tako i dizajnirani ekonomija, finansijski i trzisni zakoni. Stvorena je Imperija, koja je daleko pretekla mongolsku po ekstenziji krvolocnosti.

Jos uvijek se precizno ne zna ko stoji iza zavjese, sve su nagadjanja, ali postojanje takve sile se skoro i ne dovodi u pitanje, osim naravno zvanicnih eksperata i kvazi-eksperata.

Veliki cilj, prema najjednostavnijoj logici, ka rjesenju svjetske agonije jeste neslavna depopulacija, koju naravno niko ne zeli ni da zamisli.

Sistem, infrastruktura i posebno "know how" su spremni za sprovodjenje svjetske centralizacije, koju bez gubitka kredibiliteta mozemo nazvati Novim Svjetskim Poretkom (mada se ova denominacija moze izmijeniti zbog lose popularnosti).

Borba je na zalost izgubljena vec davno, a sadasnja zbivanja su pred-predstava koja treba da pocne. Oni koji se smiju ovom vise nego mogucem ishodu, iskreno porucujem da nesto od preostalog vremena posvete citanju priznatih strucnjaka koji obicno obradjuju kontra-oficijalne teze (ekonomisti, geopoliticki analiticari, ambijentalni strucnjaci, demografi, antropolozi...). Od pamtivijeka je cilj na najvisim nivoima bila totalna dominacija, jedinstven centralizovan rezim, koji bi vjerovatno znacio i kraj medjusobnog sukobljenja. Danas postoji realna mogucnost sprovodjenja tog plana, a glede svih desavanja i vremensko/tehnickog konteksta, upravo zivimo taj period tranzicije.

Davno smo kao posteni vjernici i karike sistema izgubili bilo kakvu nadu za preobrazaj, ili za odluku vlastite buducnosti, a to je inace i jasno vidjevsi koliko smo udaljeni jedni od drugih...
Co0l

#9748 Re: Sirija

Post by Co0l »

Klavikula wrote:@Bogomoljac
Merkava ima cetveroclanu posadu.
+ sto moze primiti jos 6 vojnika u straznjem dijelu sto ni jedan drugi MBT ne moze cime se eventualni ljudski gubici unistenjem jedne Merkave mogu popeti cak na 10 ljudi.Medjutim,unisteni tenk ne mora automatski znaciti da su svi clanovi posade ubijeni sto podaci (barem oni sa wikipedije) za ovaj rat i potvrdjuju-Izrael je izgubio 121 vojnika (sto tenkista sto ostalih) dok se gubici Hezbollaha procjenjuju na 250 do 600,plus gubici jos nekih militantnih grupa i libanske vojske.Merkava jeste ranjiva kao uostalom i svaki tenk ali i dalje je jedan od najboljih tenkova na svijetu.
prometheus

#9749 Re: Sirija

Post by prometheus »

El_comadante wrote:
The 51st State wrote:
valjda je cilj vojske da odbrani svoju teritoriju i svoje civile. nisu ništa odradili. dakle ušli su Izraelci u teritoriju Libana daleko i gadjali ciljeve po cijelom Libanu. a nemože Izraelska vojska na tlu Libana da se sa njima ganja jer su ovi kao gerilci. a znamo da su jaći od Libanske vojske. opet kažem sve to nažalot jer nisam na strani Izraela.
Ne znam kako se boduje vojna efektivnost i herojstvo, ali... Izrael je obicna pi#da, jadni Hezbollah ih je osramotio i spustio na zemlju, valjda zato sto srce na kraju zna biti jace od brojcane/tehnoloske superiornosti. Medjutim, izrahell, svojstveno najvecim svjetskim pi#dama, kao bezobrazno mamino deriste, krenuo je razoriti civile i sravniti grad, jer saku pravih heroja nisu mogli.

Sram i stid cionisticke bagre, moze im citav svijet lizati dupe do kraja, ali ih je jedan neuporedivi Hezbollah spustio na zemlju, iako su kasnije za to platili nevini civili. Sta drugo ocekivati od pi#de, koja bi bez Tajsona vec davno platila cijenu historijskih zlocina koje kao djavo sprovode. Njihovo herojstvo uporedivo cetnicima koji ubijase civile sa brda. Bagra zlocinacka.
Klavikula

#9750 Re: Sirija

Post by Klavikula »

prometheus wrote:

Ovaj put je samo do nas.
:thumbup:

Govoriti o III Sv. Ratu nije isto sto i 21. Dec. Maja, ili dolazak "Antihrista" ili nekih drugih bajki. I najveci amerobosancerosi su svjesni te mogucnosti. Sama mogucnost pa makar bila minimalna je jako ozbiljna stvar, a ista je realna, realnija nego ikad.

Ekonomska kriza nije produkt losih uprava, niti raznoraznih balona, vec matematicki neodrzivog sistema. Svjesno su tako i dizajnirani ekonomija, finansijski i trzisni zakoni. Stvorena je Imperija, koja je daleko pretekla mongolsku po ekstenziji krvolocnosti.

Jos uvijek se precizno ne zna ko stoji iza zavjese, sve su nagadjanja, ali postojanje takve sile se skoro i ne dovodi u pitanje, osim naravno zvanicnih eksperata i kvazi-eksperata.

Veliki cilj, prema najjednostavnijoj logici, ka rjesenju svjetske agonije jeste neslavna depopulacija, koju naravno niko ne zeli ni da zamisli.

Sistem, infrastruktura i posebno "know how" su spremni za sprovodjenje svjetske centralizacije, koju bez gubitka kredibiliteta mozemo nazvati Novim Svjetskim Poretkom (mada se ova denominacija moze izmijeniti zbog lose popularnosti).

Borba je na zalost izgubljena vec davno, a sadasnja zbivanja su pred-predstava koja treba da pocne. Oni koji se smiju ovom vise nego mogucem ishodu, iskreno porucujem da nesto od preostalog vremena posvete citanju priznatih strucnjaka koji obicno obradjuju kontra-oficijalne teze (ekonomisti, geopoliticki analiticari, ambijentalni strucnjaci, demografi, antropolozi...). Od pamtivijeka je cilj na najvisim nivoima bila totalna dominacija, jedinstven centralizovan rezim, koji bi vjerovatno znacio i kraj medjusobnog sukobljenja. Danas postoji realna mogucnost sprovodjenja tog plana, a glede svih desavanja i vremensko/tehnickog konteksta, upravo zivimo taj period tranzicije.

Davno smo kao posteni vjernici i karike sistema izgubili bilo kakvu nadu za preobrazaj, ili za odluku vlastite buducnosti, a to je inace i jasno vidjevsi koliko smo udaljeni jedni od drugih...
i jedan i drugi :thumbup:

WWIII je neizbjezan, to je jasno ko dan. tu se slazem sa vama, ali sumnjam da ce nas to zaobici. zapravo poprilicno sam ubjedjen da nece. nismo clanovi geopolitickih i vojnih blokova, nemamo ni velika prirodna bogatstva, ali Balkan je tranzit prema Bliskom istoku, najbliza pozadina atlantizma i cionizma protiv blikskoistocne "osovine otpora".
da smo "bure baruta" vec odavno je poznato. ja se samo nadam da ce se pojaviti neka progresivna snaga, kao Partizani u WWII, kad dodje vrijeme da nas povuce ka pobjednickoj strani. u suprotnom nek nam je Bog na pomoci.

e moj Balkane :-?
Locked