SDP

Post Reply
Alfons Kauders

#9726 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Chmoljo wrote::lol:
I tako Hamdija odjednom svima valja.

Kao i Suljagic prije njega...

I Nijaz prije njega...
ultima_palabra

#9727 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Alfons Kauders wrote:

I Nijaz prije njega...
A tek Sejfo Tokić... što je on vizionar bio 8-)
kamen spoticanja

#9728 Re: SDP

Post by kamen spoticanja »

Alfons Kauders wrote:

I Nijaz prije njega...
vala suljagic i hamdija su prava paralela za ono sto je pisac htio kazat :wink:
nijaza pominjat u takvom drustvu je sramotno...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9729 Re: SDP

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote:

I Nijaz prije njega...
a pogotovo to zadnje... ali hajde, nećemo sad nisko udarati :)
nosara

#9730 Re: SDP

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:

I Nijaz prije njega...
Image
Banksy

#9731 Re: SDP

Post by Banksy »

Banksy wrote:

Moje kašike :D vide Hamdu politički eliminisanog do 2015.

Vrlo sposoban, vješt, inteligentan, populist, omiljen, pragmatičan, dovoljno i crven i zelen, s jakim političkim vezama po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, jedini koji može ugroziti Lagumdžijinu poziciju u stranci.

Nije slučajno izostavljen (na kongresu) s Lagumdžijinog spiska potencijalnih ''nasljednika''.
...
Banksy wrote:
Da mi je gdje naći snimak s prošlog kogresa (2007,8) kad na pitanje zašto se i on nije kandidovao za predsjednika Lipovača u kameru saspe nešto kao: ''Još nije vrijeme. A kad se budem kandidovao onda ću i pobijediti''. A kraj njega stoji Lagumdžija, šuti, crven k'o paprika. :mrgreen:
Last edited by Banksy on 22/02/2012 12:08, edited 1 time in total.
andromeda101

#9732 Re: SDP

Post by andromeda101 »

Šta se ovdje lupa?

Kako su Lagumdžija i Lipovača suparnici jedan drugom za vodstvo SDP-a.

Pa dobro i ako je tako šta onda?! To je normalna pojava u demokratskim državama. Pogledajte drugdje kako se bore za vlast unutar partije. Glasanje za promjenu vodstva itd, itd, samo od tog neki žele napraviti bauka.

Istu bitku je vodio i Tihić prije nekoliko mjeseci, raspodjela kadrova u koaliciji.
andromeda101

#9733 Re: SDP

Post by andromeda101 »

Evo skorijeg primjera:
Rudd resigns as Foreign Minister

U demokratiji se ne samo bori protiv drugih partija, nego i unutar partije za vodstvo. Da nije tako nebi bilo konkurencije u samoj partiji da se ona vodi nabolje i najboljim putem.

Zato bolje pustiti da se talasi smire, pa vidjeti kako će se situacija odvijati.

Vidim neki misle da su odkrili Ameriku.
CaCO3

#9734 Re: SDP

Post by CaCO3 »

jon_jovi wrote:Biće interesantno gledati na čiju će stranu stati ovi iz Sarajeva. :-D
Nema se tu sta gledati, to je vec vidjeno, plan za njegovu smjenu je i stigao iz Sarajevo i to su odradili upravo oni koje je Hamdija doveo za ruku i postavio tu gdje jesu, a glavni je razlog sto su oni htjeli da Hamdija svima da otkaz iz Vlade koji su dosli ranije, a ne samo iz vlade nego i iz ustanova i preduzeca i zaposli sve SDP-ovce, jer kao oni misle da to tako treba.

Evo vam ekskluzivno iz prve ruke ono sto je on maloprije izjavio za jedan portal:
Većina bosanskohercegovačkih medija prenijela je vijest kako je došlo do smjene Kantonalnog odbora SDP-a Unsko sanskog kantona a neki su išli i sa informacijom da je smjenjen i predsjednik SDP-a Unsko sanskog kantona Hamdija Lipovača. Boravak premijera Hamdije Lipovače u Bosanskoj Krupi iskoristili smo za razgovor na temu sinoćne Izvještajne Konfederncije SDP-a održane u Cazinu .

Gospodine Lipovača kako je došlo do ovakve,možemo reći nenadane situacije na Konferenciji SDP-a odežanoj u utorak naveče u Cazinu?

Pa vidite. Nije to iznenada. SDP je dugo bio u opoziciji. I kada smo došli zajedno sa Strankom demokratske akcije, Narodnom strankom, odnosno platformom na vlast, tada su pojedini rukovodioci iz SDP-a , koji su na kraju krajeva sve ovo i osmislili su očekivali da će ustvari prioritet u vladanju , u donošenju odluka i zapošljavanju imati oni, njihove porodice. Da ćemo morati izbaciti sve oni koji rade i dovesti svoje ljude. Jednostavno država tako ne funkcioniše. Moj sistem rada nije takav. Ja sam premijer svih građana, ja sam SDP-ov premijer svih građana i ja ću se boriti za SDP u sistemskim riješenjima,ali da ćemo ja i moji ministri kršiti zakon, „silovati“ sistem da bi zaposlili nekoga nečijeg. Mislim da to tako neće moći. Sinoć je vrlo legitimno SDP na svojoj izvještajnoj(IZVJEŠTAJNOJ !!!) konferenciji razgovarao i trebao da donese određene zaključke. S obzirom da se radi o izvještajnoj konferenciji, mislim da je povrijeđen statut u nekoliko osnova. Međutim, ja neću ganjati satotarnornost ovoga. Mene je SDP stavio na ovo mjesto i ljudi iz SDP-a imaju pravo da kažu da više nisu zadovoljni načinom na koji ja i kantonalni odbora radimo. Očigledno je da je različito tumačenje vlasti. Vlast je kod mene najava restrikcije, najava umanjenja plaća, najava stezanja kaiša, a kod pojedinaca je očigledno da je vlast samo da se okoriste oni i uži članovi njihove porodice. Na kraju krajeva, kako god da odluči Kantonalni odbor, bilo da ja budem predsjednik Kantonalnog odbora ili ne budem, bilo da budem premijer ili ne budem zajedno sa vladom, bilo da se Sarajevo odredi o nečemu, ja ću to poštovati jer ja sam na kraju krajeva ponikao iz SDP-a i mislim da će se pokazati da ovo što je sinoć bilo koštati SDP na izborima u oktobru mjesecu.

Može li sinoćnje događanje imati odraz na koalicijsku vladu na području USK ?

Pa ja ne bih rekao da može imati odraz na koalicijsku vladu, s obzirom da nije donesena nikakva odluka u vezi sa vladom, s premijerom i s ministrima iz SDP-a,ali ukoliko i to bude, oni koji su sve ovo zakuhali, koji su sve ovo osmislili, koji su oštampali listiće i prije nego što se i znalo da će biti tajno glasanje će morati preuzeti odgovornost i za krizu na USK. Ti ljudi imaju svoje ime i prezime i kad bude vrijeme mi ćemo ljudima reći o kome se to radi.

Imate li i neku viziju šta će se dalje događati i koji su sljedeći koraci ?

Pa moje je da radim, i da uhrpavam SDP, da smanjujem podjele i da ukažem ljudima, a drago mi je da dobivam svakog momenta poruke podrške od ljudi koji su prije svega sjedili tamo. Ma ljudima je i prijećeno, ljudi su i zaplašeni bili. Kad je neko htjeo nešto i reći bilo je i onih bukadžija, to je bio ambijent u kojem ja nisam htio raditi, zato sam i rekao. Međutim, kad predsjednik stranke sazove Konferenciju ona traje do onog momenta dok je on ne zaključi. Ja sam je zaključio dva sata prije nego što su oni i dalje ostali raditi.
kamen spoticanja

#9735 Re: SDP

andromeda101 wrote:Šta se ovdje lupa?

Pa dobro i ako je tako šta onda?! To je normalna pojava u demokratskim državama. Pogledajte drugdje kako se bore za vlast unutar partije. Glasanje za promjenu vodstva itd, itd, samo od tog neki žele napraviti bauka.

Istu bitku je vodio i Tihić prije nekoliko mjeseci, raspodjela kadrova u koaliciji.
legitimo svakako...samo je mali problem sto je zlatko vjeciti predsjednik partije koja je u ovom cirkusu osim one dvije godine bila opozicija kleptomanima najgore vrste :wink:
doduse ima i za to opravdanje...kaze zlatko "narod je stoka" :-)
andromeda101

#9736 Re: SDP

Post by andromeda101 »

kamen spoticanja wrote:

legitimo svakako...samo je mali problem sto je zlatko vjeciti predsjednik partije koja je u ovom cirkusu osim one dvije godine bila opozicija kleptomanima najgore vrste :wink:
Ako Lagumdžija ne bude valjao kao vođa, SDP izgubi na novim izborima i slijedi njegova potencijalna smjena, pošto snosi odgovornost za poraz.

Ako nema snage ili razloga unutar partije da se on smijeni sada. To je demokratija.
kamen spoticanja

#9737 Re: SDP

andromeda101 wrote:
kamen spoticanja wrote:

Ako Lagumdžija ne bude valjao kao vođa, SDP izgubi na novim izborima i slijedi njegova potencijalna smjena.

Ako nema snage ili razloga unutar partije da se on smijeni sada. To je demokratija.
:lol:
andromeda101

#9738 Re: SDP

Post by andromeda101 »

Šta vama nije jasno? Da u politici vlada bratstvo i drugarstvo?!

Ako nemaš tvrdu kožu, nije za tebe politika.
kamen spoticanja

#9739 Re: SDP

ev sta kaze havaz :-)

U Cazinu je u utorak oko 23 sata na Izvještajnoj konvenciji SDP-a Unsko-sanskog kantona, tajnim glasanjem, smijenjen Kantonalni odbor SDP USK na čelu sa Hamdijom Lipovačom.

Lipovača je, kako saznajemo, podnio dvogodišnji izvještaj o radu Kantonalnog odbora SDP USK, ali je u raspravi eskaliralo veliko nezadovoljstvo članova koji su oštricu kritike usmjerili na izuzetno loše implementiranje izbornih rezultata.

Istaknuto je da je partnerska SDA kao dio Platforme u potpunosti popunila dobijene pozicije svojim kadrovima,dok je SDP katastrofalno prošao u postavljanju svojih kadrova.

U toku održavanja Izvještajne konvencije Hamdija Lipovača je sa nekolicinom članova, većinom ministara iz Bihaća, napustio salu, nakon čega su delegati odlučili da se tajnim glasanjem odrede o sudbini KO SDP.

Za smjenu ovog organa na čelu sa Lipovačom glasalo je 63 delegata, dok su protiv bila 34. Obzirom na broj delegata smjenu KO SDP USK izveli su uglavnom članovi ove političke stranke iz Bihaća, Cazina i Sanskog Mosta.
andromeda101

#9740 Re: SDP

Post by andromeda101 »

kamen spoticanja wrote:
andromeda101 wrote: Ako Lagumdžija ne bude valjao kao vođa, SDP izgubi na novim izborima i slijedi njegova potencijalna smjena.

Evo scenarija, SDP izgubi sljedeće izbore, hoće li biti lako Lagumdžiji zadržati vodstvo unutar SDP-a?

Ili će SDP tražiti da promjene vođu, da imaju bolje izborne šanse u sljedećim izborima?
nosara

#9741 Re: SDP

Post by nosara »

andromeda101 wrote:Šta vama nije jasno? Da u politici vlada bratstvo i drugarstvo?!

Ako nemaš tvrdu kožu, nije za tebe politika.
Ne trolaj... Cuj zlaja i smjena...

Taj film se nikad nece snimit u bivsem sdp-u...
kamen spoticanja

#9742 Re: SDP

andromeda101 wrote:
kamen spoticanja wrote:
andromeda101 wrote: Ako Lagumdžija ne bude valjao kao vođa, SDP izgubi na novim izborima i slijedi njegova potencijalna smjena.

Evo scenarija, SDP izgubi sljedeće izbore, hoće li biti lako Lagumdžiji zadržati vodstvo unutar SDP-a?

Ili će SDP tražiti da promjene vođu, da imaju bolje izborne šanse u sljedećim izborima?
de izbroj koliko je sdp izgubio izbora a bih godina od kako je zlatkona celu sdp-a
i saberi koliko su ga puta smijenili :lol:
quasar

#9743 Re: SDP

Post by quasar »

Istina. Covjek osvojio vlast i stavio stranku pod kontrolu. Nekako vise vjerujem takvoj stranci nego nekoj bez jasnog vodje.
Covjek osvojio vlast i na izborima.
Dok mu dobro ide, tu je gdje je. Kad mu ne bude islo, manje ce i vlasti biti, a onda moze biti gazda u marginalnoj partiji za koju vi ne morate vise nikad glasati jer vas je razocarao, ili ce ga smjeniti pa ce se stranka oporaviti.
Eno SDU, NS, ko ne voli SDP ili ne moze cekati smijenu sefa stranke.
nosara

#9744 Re: SDP

Post by nosara »

quasar wrote:Istina. Covjek osvojio vlast i stavio stranku pod kontrolu. Nekako vise vjerujem takvoj stranci nego nekoj bez jasnog vodje.
Dok mu dobro ide, tu je gdje je. Kad mu ne bude islo, manje ce i vlasti biti, a onda moze biti gazda u marginalnoj partiji za koju vi ne morate vise nikad glasati jer vas je razocarao, ili ce ga smjeniti pa ce se stranka oporaviti.
andromeda101

#9745 Re: SDP

Post by andromeda101 »

kamen spoticanja wrote:ev sta kaze havaz :-)

U Cazinu je u utorak oko 23 sata na Izvještajnoj konvenciji SDP-a Unsko-sanskog kantona, tajnim glasanjem, smijenjen Kantonalni odbor SDP USK na čelu sa Hamdijom Lipovačom.

Lipovača je, kako saznajemo, podnio dvogodišnji izvještaj o radu Kantonalnog odbora SDP USK, ali je u raspravi eskaliralo veliko nezadovoljstvo članova koji su oštricu kritike usmjerili na izuzetno loše implementiranje izbornih rezultata.

Istaknuto je da je partnerska SDA kao dio Platforme u potpunosti popunila dobijene pozicije svojim kadrovima,dok je SDP katastrofalno prošao u postavljanju svojih kadrova.

U toku održavanja Izvještajne konvencije Hamdija Lipovača je sa nekolicinom članova, većinom ministara iz Bihaća, napustio salu, nakon čega su delegati odlučili da se tajnim glasanjem odrede o sudbini KO SDP.

Za smjenu ovog organa na čelu sa Lipovačom glasalo je 63 delegata, dok su protiv bila 34. Obzirom na broj delegata smjenu KO SDP USK izveli su uglavnom članovi ove političke stranke iz Bihaća, Cazina i Sanskog Mosta.
I šta to govori? Da je Lipovača ostao odan centru SDP iz Sarajeva koji je napravio koaliciju s SDA, i radi formiranja vlade pristao na određene ustupke. I zbog toga je Lipovača smjenjen od strane USK SDP-a.
Banksy

#9746 Re: SDP

Post by Banksy »

Lipovača je morao biti pametniji i oprezniji, scenario je uvijek isti.

Reisbor
2009

Nakon što je prije nekoliko mjeseci, upravo u Danima, karizmatični tuzlanski načelnik Jasmin Imamović najavio mogućnost prihvatanja kandidature za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH, mnogi dobri poznavaoci prilika u ovoj stranci spremno su nudili opklade da će njen neprikosnoveni lider, još u fazi unutarstranačkog predlaganja kandidata, minirati Imamovića.
I ne samo da su bili u pravu, već i način na koji je on "odrađen" svjedoči o zabludi očekivanja prema kojoj autokratski vođena stranka može biti predvodnik u političkom demokratiziranju društva.

Naime, u procesu evidentiranja kandidata za čelne stranačke funkcije uoči predstojećeg kongresa SDP-a, održani su sastanci i u tuzlanskim mjesnim organizacijama stranke.
Rezultati nominiranja kandidata za predsjednika bili su, za neupućene, ogromno iznenađenje: najviše prijedloga (25) dobio je Lagumdžija, nakon njega Denis Bećirović (19), pa onda s puno manjim brojem prijedloga Mirza Kušljugić i Selim Bešlagić, da bi posljednji na listi bio Imamović, sa svega tri nominacije.

Samo onaj ko u posljednjih pet-šest godina nije bio u Tuzli, može vjerovati u demokratičnost procedure nominiranja kandidata koja je porodila ovakve rezultate. Uostalom, i rezultati prvih direktnih općinskih izbora na kojima je biran načelnik Tuzle, svjedočili su o ugledu kojeg Imamović uživa među sugrađanima: do nogu je potukao sve protukandidate. A na posljednjim izborima, održanim prije nekoliko mjeseci, Imamović je dobio glasove čak 76,68% svih Tuzlaka koji su izašli na izbore!

Kako su onda mogući takvi rezultati kandidiranja za prvog SDP-ovca u Tuzli, može se pitati neki pitac vrli. Jednostavno zahvaljujući činjenici da Lagumdžija iz Saveza komunista u SDP nije ponio samo nekretnine, koje je od države dobila tada jedina stranka, već i mehanizme montiranja kandidacijskih procesa kao najvažnijih za upravljanje partijom. Naime, dobro organizirani tim Lagumdžijinih adlatusa, predvođenih u državnom parlamentu uhljebljenim Bećirovićem, pohodio je sve kandidacijske skupove SDP-a po mjesnim zajednicama, obavještavajući Tuzlake da Imamović ne prihvata kandidaturu za predsjednika, već za potpredsjednika stranke!

Tri tvrdoglave mjesne organizacije to nisu prihvatile, već su ipak predložile Imamovića, dok je njih čak 39 predložilo Imamovića za potpredsjednika. O kakvoj se perfidnoj podvali radi vidi se tek po tome što mjesne organizacije uopće ne mogu kandidirati potpredsjednika stranke, jer njega predlaže Glavni odbor.

Poslije tuzlanske farse, i nakon što se prethodno Željko Komšić samonicijativno, kao primjeran drug i omladinac, uklonio sa puta Vođinom novom izboru za predsjednika, Lagumdžija može da odahne.
Ni najmanje ga ne tangira skandalozna činjenica da nijedan od predložena 22 kandidata za predsjednika SDP-a nisu prihvatili kandidaturu. Svi oni dobro znaju da je posljednjih nekoliko mjeseci Lagumdžija brižljivo, preko svojih dobro uhljebljenih bećirovića, hadžića, ivaniševića iz općinskih organizacija, odabrao više od polovine delegata kongresa koji će bezuslovno glasati za njega.
To što će biti jedini kandidat, Vođi ne smeta, kao ni to što ni među svojim najbližim prijateljima, uključujući i Komšića, nema nijednog koji se ne slaže sa tvrdnjom da bi SDP na predstojećim općim izborima dobio puno više glasova da Lagumdžija nije na čelu stranke.

No, nekorektno bi bilo račun za SDP-ovu blamažu ispostavljati samo Lagumdžiji. Stranka koja dozvoli da Lagumdžija tumači njen statut shodno svojim potrebama i ne zaslužuje boljeg lidera. Naime, kako je prethodni statut dozvoljavao samo dva uzastopna predsjednička mandata predsjedniku, on je napisao novi da bi se dobilo nevjerovatno pravno tumačenje: Lagumdžijini mandati (od 1997. godine na čelu SDP-a) ima da se računaju ne njihovim sabiranjem, već od dana usvajanja novog statuta!?

Ne samo zbog toga što je istovjetno maštovitim tumačenjem Ustava Islamske zajednice BiH sebi osigurao treći mandat na čelu iste, od Mustafe Cerića ne postoji bošnjački političar kojem Lagumdžija više liči.
I jedan i drugi su organizacije kojima su na čelu pretvorili u vlastita preduzeća kojima oni upravljaju kao direktori. Članovi organizacija tu mu dođu kao uposlenici - svi oni koji ispunjavaju želje vlasnika mogu se nadati zgodnim uhljebljenjima i hijerarhijskom napredovanju.
Oni koji se usude da primijete da i Cerić i Lagumdžija postaju sve bogatiji, sa sve raskošnijim statusnim simbolima, dok stado o kojem se kao brinu živi sve teže i lošije, dobijaju etikete islamofoba u jednom i nacionalista u drugom slučaju - i "mirna Bosna".

Kad predsjednik SDP-a tvrdi da mu je cilj pobjeda SDP-a na izborima, uvjerljiv je taman kao kad pred kamerama digne ruke da uči Fatihu. I za Bosnu i Hercegovinu i za svoju stranku, najviše što je mogao učiniti bilo je da se povuče sa njenog čela. No, očito je procijenio da ni jedna, ni druga toliku njegovu osobnu žrtvu ne zaslužuju.

Da se ikada usudio izaći na direktne izbore i provjeriti vlastiti rejting makar u svojoj mjesnoj zajednici, Lagumdžija vjerovatno ne bi imao obraza i dalje držati stranku svojim taocem. No, nije glup i to dobro zna i zato su izgledi da Bosna i Hercegovina dočeka da Milorad Dodik traži bezuslovno ukidanje Republike Srpske puno veći od mogućnosti da Socijaldemokratska partija BiH postane političkim faktorom kakvim bi mogla biti da nije Lagumdžije na njenom čelu.

quasar

#9747 Re: SDP

Post by quasar »

nosara wrote:
quasar wrote:Istina. Covjek osvojio vlast i stavio stranku pod kontrolu. Nekako vise vjerujem takvoj stranci nego nekoj bez jasnog vodje.
Pa ja. Naduravamo se oko ociglednog.
Covjek prihvatio cvrsto. Jel to bilo nepoznato prije godinu i po? Nije.
Sta se promijenilo? Nista.

Ko nece ne mora.
andromeda101

#9748 Re: SDP

Post by andromeda101 »

kamen spoticanja wrote:
andromeda101 wrote: Evo scenarija, SDP izgubi sljedeće izbore, hoće li biti lako Lagumdžiji zadržati vodstvo unutar SDP-a?

de izbroj koliko je sdp izgubio izbora a bih godina od kako je zlatkona celu sdp-a
i saberi koliko su ga puta smijenili :lol:
Ovo je prva pobjeda SDP-a, gdje su osvojili najviše glasova, a ne bili manji partner u vladajućoj koaliciji.
I rekao sam potencijalna smjena, odkud ja znam buduće strategije SDP-a, a i budućnost.
Last edited by andromeda101 on 22/02/2012 12:33, edited 2 times in total.
Čovjek

#9749 Re: SDP

Post by Čovjek »

Ako su lipovači izglesali nepovjerenje, na osnovu izbornog rezultata...to znači, da je jako loša logika prevladala u dizanju ručica ZA nepovjerenje.

:bih: Država za šta?
Alfons Kauders

#9750 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

andromeda101 wrote:
kamen spoticanja wrote:ev sta kaze havaz :-)

I šta to govori? Da je Lipovača ostao odan centru SDP iz Sarajeva koji je napravio koaliciju s SDA, i radi formiranja vlade pristao na određene ustupke. I zbog toga je Lipovača smjenjen od strane USK SDP-a.
I ne samo to, vec da su ga smijenili zato jer ih nije dovoljno uhljebio... :D A po forumu se 15 mjeseci proziva SDP bas zato jer se bori samo za fotelje.... :D
Post Reply