Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
JanuaryJones

#9726 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

vanad wrote:
JanuaryJones wrote:Hehehehe @safran ;-) nisam mislila bukvalno dijeli nego jednostavno ne znam šta da mislim. Bebač je još mali, pomješani su mi osjećaji, hoću li i drugo voljeti ovoliko (znam da hoću, al djavo ne da mira), hoće li prvo biti zakinuto i slične nedoumice. Nekako mi je sve brzo prošlo (nećemo veliku razliku pa zato).
Evo kod mene je 21 mjesec razlika...U mom slucaju nije ni mogla kraca jer sam prestala dojiti curicu, jednom dobila i iz prve zatrudnila. Bilo je ono...hajde da pokusamo pa kad upali, upali...aha...
Ja sam drugu bebu docekala sa prvom u pelenama. Naravno da sam htjela da nauci na tutu prije rodjenja brata ali djaba ti sve kad nece, nece (Btw. brat joj je krenuo na tutu sa godinu na veliku nuzdu a od 20 mjeseci skroz, jos nas samo nocna handri). I tako ja dodjem sa bratom kuci, nije tu bilo neke one klasicne ljubomore, vise znatizelja. Nisam mogla bebu sekunde ostaviti samu, odmah je "rospija" bila tu. Il u kreveticu, il u ogradici...fino se popne i pipka. Nakon par dana je krenula faza, mama je top. Do tada nam je tata bio top, mama je bila druga violina. Medjutim prva tri mjeseca nakon rodjenja bebe, ona se bukvalno nije odvajala od mene. Kud ja tu i ona. A dojenje je bila posebna prica, ja dojim a ona mi bukvalno sjedi na glavi. Ali eto to je trajalo dva, tri mjeseca i valjda kad je skontala da joj braco nece odvesti mamu, smirila se. Nikad mu nista nazao nije uradila.
Evo sad ona ima 4, on 2 i super se slazu. Fino se igraju, naravno i svadjaju ali to je sve za djecu. Znaci sto se mene tice :thumbup:
Pa aBd i kod nas će biti neka razlika od 23-24 mjeseca pa sam se pronašla u ovom tvom postu. Moj neće ni da primiriše tuti, izvija se ko vrba kad ga pokušam staviti na nju (a finog oblika, ko stolica)...nema šanse :D
Ma.Le.Na

#9727 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

Ima li trudnica ili dok online?

38. sedmica
Viroza
Imam temp 37....37.5
Citam na netu da je paracetamol siguran, ali kad temp predje 38
Imate li kakvo iskustvo..savjet
Ide noc pa me hvata panika da ce jos skocit..
JanuaryJones

#9728 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Ma.Le.Na wrote:Ima li trudnica ili dok online?

38. sedmica
Viroza
Imam temp 37....37.5
http://www.ringeraja.ba/forum/m_15091/tm.htm preko 37.5 čitam javiti se doktoru. Drži se!
Maybach

#9729 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

safran wrote:Maybach nadam se da si još uvijek 2 u 1. Meni to zvuči kao da je potreban stalan nadzor dok se kontrakcije ne smire. Ako su te vratili kući sa Jezera odi na pregled u OB, barem po drugo mišljenje. Ukoliko ustanove da će nastupiti porod oni će te sami na vrijeme otpremiti na Jezero.
Jos sam u dvoje,hvala ti :) Da ne pisem sta sam sve izdeverala i cega se sve naslusala,raznih i dijagnoza i terapija ali bolje sam hvala bogu pa da tako ako bog da i ostane i da ne odem u bolnicu vise do 9og.To zelim i svima ostalima.Ako neko zna neku dobru babicu ili zenu koja se time bavi a koju bih mogla angazovati za pomoc sa bebom poslije jer cu dosta biti sama, javite.
Maybach

#9730 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Ma.Le.Na wrote:Ima li trudnica ili dok online?

38. sedmica
Viroza
Imam temp 37....37.5
Tusiranje pomaze i obavezno probaj,malo hladnijom vodom!Paracetamol smijes slobodno i bez obzira na visinu temp.Nekom pomaze i sirce na noge ili senf,meni ne.
neoxxx

#9731 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by neoxxx »

Maybach - za babicu, ja sam imala iskustva sa patronaznom Zibom, angazovala sam je privatno na par dana u pocetku i sa prvom i sada sa drugom bebom i od srca je mogu preporuciti - smirena, nenametljiva, a ima i vagu koju ti moze donijeti ako zatreba. Mogu ti poslati broj na pp ako ne skontas neku drugu opciju.
Ma.Le.Na

#9732 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

Mozda jos nekome zatreba
Zvala sam.sinoc jezero pa.mi rekose da trudnice mogu koristiti paracetamol
Ja sam popila jedan
safran

#9733 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Može paracetamol ali ne zaboravi dosta, baš dosta tekućine .... obične vode, mlakog čaja,
DiA 2005

#9734 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

Drage mame, zna li neka od vas efikasnu kremu sa izbjeljivanje strija ? Uzasno sam popucala, mada sam se mazala ko luda od 4. mjeseca pa sve do poroda :sad:
safran

#9735 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

DiA 2005 wrote:Drage mame, zna li neka od vas efikasnu kremu sa izbjeljivanje strija ? Uzasno sam popucala, mada sam se mazala ko luda od 4. mjeseca pa sve do poroda :sad:
Jomelop - balzam za ožiljke, bilo je u apotekama. Neće ih ukinuti ali hoće ublažti
DiA 2005

#9736 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

safran wrote:
DiA 2005 wrote:Drage mame, zna li neka od vas efikasnu kremu sa izbjeljivanje strija ? Uzasno sam popucala, mada sam se mazala ko luda od 4. mjeseca pa sve do poroda :sad:
Jomelop - balzam za ožiljke, bilo je u apotekama. Neće ih ukinuti ali hoće ublažti
Hvala puno :)
Cholina_Lokica

#9737 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Eucerin ulje protiv strija ja sam se pocela mazati prije nekih mjesec dana, i stare strije mi polako se manje vide, odlicno je. Jomelop nece pomoci ti sa tim, isprobano. Ovo ulje jeste skupo ali se zaista isplati, imas u apotekama.
Maybach

#9738 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

neoxxx wrote:Maybach - za babicu, ja sam imala iskustva sa patronaznom Zibom, angazovala sam je privatno na par dana u pocetku i sa prvom i sada sa drugom bebom i od srca je mogu preporuciti - smirena, nenametljiva, a ima i vagu koju ti moze donijeti ako zatreba. Mogu ti poslati broj na pp ako ne skontas neku drugu opciju.
Super,hvala,moze broj na pp.Jel ona vec zaposlena kao patronazna negdje vec ili?rekoh zbog radnog vremena kad moze dolaziti kuci,koliko dugo ostati i tako to.
manekenka u penziji

#9739 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Pa gdje ste prije bile sa tim uljima protiv strija?

Evo me kao spanski zid :lol:
Cholina_Lokica

#9740 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

manekenka u penziji wrote:Pa gdje ste prije bile sa tim uljima protiv strija?

Evo me kao spanski zid :lol:
Pa uzmi sad, nije ti kasno, ja imam strije na zglobovima od naglog rasta, i evo kako sam trudna, pocnem se mazati sa tim kad sam skontala da mi se mjenja oblik tijela i bubsice rastu :D ebo te stare strije lagano pocinju blijediti, nije da nestaju, ali se manje vide. Meni teta u apoteci reporucila a bila tu neka trudnjaca koja drugu trudnocu sa tim gura i ne puca
DiA 2005

#9741 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

Cholina_Lokica wrote:
Eucerin ulje protiv strija ja sam se pocela mazati prije nekih mjesec dana, i stare strije mi polako se manje vide, odlicno je. Jomelop nece pomoci ti sa tim, isprobano. Ovo ulje jeste skupo ali se zaista isplati, imas u apotekama.
:thumbup: :)
Moram sto prije poceti.
radenska

#9742 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Istina ili las da kolicina hrane ima veze da kollicinom mlijeka? Trebala bih smrsati nekih 10 kg zbog kicme I vena
Zara_zara

#9743 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zara_zara »

Moze li mi neko dati savjet, popila sam 2 tablete utrogestana i 1 folacin, nakon 5 min sam povratila :(
E sad ne znam da li sam tablete povratila i da li trebam ponoviti dozu ili da ne uzimam ponovo?!
Hvala unaprijed svima, lp :)
Mis mekinjas

#9744 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

radenska wrote:Istina ili las da kolicina hrane ima veze da kollicinom mlijeka? Trebala bih smrsati nekih 10 kg zbog kicme I vena
Kod mene nije nikakve veze imala kolicina hrane sa mlijekom. Vise vrsta unesene hrane sa grcevima kod bebe. Doslovno sam jela tri mjeseca samo juhu sa kuhanim povrcem i kuhanim mesom. U prva tri mjeseca izgubila 4kg, dojila 9 mjeseci, dijete sad ima 13,5 mjeseci, i do sad sam izgubila 14kg. Sad doduse trcim za malim pa sta god pojedem i potrosim. :D
A kolegica se drzala toga da zdere jer joj treba mlijeko, i u fazi jednogodisnjeg dojenja je dobila 15kg.
vanad

#9745 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

radenska wrote:Istina ili las da kolicina hrane ima veze da kollicinom mlijeka? Trebala bih smrsati nekih 10 kg zbog kicme I vena
ma jedi normalno, smrsaces sama od sebe...narocito sa njih dvoje...ja sam za pola godine smrsala sa 80 na 65 bez ikakve dijete. Drugi par rukava sto sam ponovo nabacila +7 kako sam prestala dojiti. Dojenje je super nacin za mrsanje, bar meni bio.
Natural

#9746 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Natural »

Doktore molim Vas za mišljenje i savjet.

Prema današnjem pregledu, klinička i ultrazvučna gestacija 12+6. Vaginalnim ultrazvukom utvrđen nuhalni nabor 2,1mm, doktorica ne vidi nosnu kost. Kada je to govorila nije se obraćala meni nego sestri koja je vodila bilješke. Kada je završila rekla je sve je uredu i da se vidimo za 3 sedmice. Ja sam još jednom upitala je li sve uredu, rekla je da jeste. Sad na internetu čitam za nosnu kost... Kakve su vjerovatnoće da je ima i da je sve ok ali da se zbog položaja bebe nije vidjela i sl? :sad:
julisiz es grant

#9747 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Natural wrote:Doktore molim Vas za mišljenje i savjet.

Prema današnjem pregledu, klinička i ultrazvučna gestacija 12+6. Vaginalnim ultrazvukom utvrđen nuhalni nabor 2,1mm, doktorica ne vidi nosnu kost. Kada je to govorila nije se obraćala meni nego sestri koja je vodila bilješke. Kada je završila rekla je sve je uredu i da se vidimo za 3 sedmice. Ja sam još jednom upitala je li sve uredu, rekla je da jeste. Sad na internetu čitam za nosnu kost... Kakve su vjerovatnoće da je ima i da je sve ok ali da se zbog položaja bebe nije vidjela i sl? :sad:
To što je ona nije vidjela ne znači da je nema. Ako se beba zarotira par mm lijevo ili desno, ona se ne vidi. Nosna kost spada u tzv "minor" markere na trisomije. Ta debljina NT je uredna, i kad je tako, ja ne insistiram na nosnoj kosti. Jedini slučaj Downovog sindroma u mojoj dosadašnjoj samostalnoj karijeri bio je kod žene kod koje je NT bila preko 3 mm (u nekim presjecima išla je i do 4 mm, jer sam je mjerio više puta u istom pregledu, a tako i treba). Slučaj sam opisao na prethodnoj stranici. Žena je rodila dijete sa Downovim sindromom, jer je vjerovala drugom doktoru, stručnijem i iskusnijem, koji joj je govorio da je sve OK, nakon što je od mene pobjegla kao đavo od krsta kad sam joj izmjerio zadebljalu NT, rekao da bi mogao biti problem i preporučio šta da radi. Ne mogu reći da mi je bilo drago da sam bio u pravu, jer biti u pravu u ovom poslu obično znači da si otkrio nešto što ne valja.
Dakle, opusti se :)
julisiz es grant

#9748 Re: Trudnjače i porodilje online

Zara_zara wrote:Moze li mi neko dati savjet, popila sam 2 tablete utrogestana i 1 folacin, nakon 5 min sam povratila :(
E sad ne znam da li sam tablete povratila i da li trebam ponoviti dozu ili da ne uzimam ponovo?!
Hvala unaprijed svima, lp :)
Naravno da si ih povratila i treba odmah da popiješ ponovo.
Natural

#9749 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Natural »

julisiz es grant wrote:
Natural wrote:Doktore molim Vas za mišljenje i savjet.

To što je ona nije vidjela ne znači da je nema. Ako se beba zarotira par mm lijevo ili desno, ona se ne vidi. Nosna kost spada u tzv "minor" markere na trisomije. Ta debljina NT je uredna, i kad je tako, ja ne insistiram na nosnoj kosti. Jedini slučaj Downovog sindroma u mojoj dosadašnjoj samostalnoj karijeri bio je kod žene kod koje je NT bila preko 3 mm (u nekim presjecima išla je i do 4 mm, jer sam je mjerio više puta u istom pregledu, a tako i treba). Slučaj sam opisao na prethodnoj stranici. Žena je rodila dijete sa Downovim sindromom, jer je vjerovala drugom doktoru, stručnijem i iskusnijem, koji joj je govorio da je sve OK, nakon što je od mene pobjegla kao đavo od krsta kad sam joj izmjerio zadebljalu NT, rekao da bi mogao biti problem i preporučio šta da radi. Ne mogu reći da mi je bilo drago da sam bio u pravu, jer biti u pravu u ovom poslu obično znači da si otkrio nešto što ne valja.
Dakle, opusti se :)
Doktore, hvala Vam najviše na svijetu na odgovoru!!! Ja sam čitav dan preplakala od brige. Temu sam otvorila minimalno 50 puta od kad sam postavila pitanje da vidim ima li kakve novosti. Hvala što nesebično dijelite savjete i pomazete nam, čini mi se niste ni svjesni koliko.
Produktivnost na poslu mi je bila ispod svake granice, sutra se moram za to iskupiti. :D
julisiz es grant

#9750 Re: Trudnjače i porodilje online

Ma nema na čemu :)
Samo želim da, nakon što se porodiš jednog lijepog ljetnog dana, javiš nam se ovdje i obavijestiš nas da je sve prošlo OK ;-)
Post Reply