Evropa izgrađena na desnici? Gdje ste vi ljudi isli u skolu?Goldenhand wrote:A dobro mi smo evropski bliski istok.tandmand wrote:Tako gledajući, Hrvatska je ideološki zaglavila u II sv. ratu, mada su i tamošnji partizani samo u prolazu. Međutim, to mi izgleda daleko bolje od ideoloških trendova u BiH, kojima se zagovaraju feudalne vrijednosti iz vremena Matije Gubeca. Krsna slava institucija, paradžemati, ideologija Muslimanske braće ... sve je to daleko od modernih evropskih vrijednosti. Imamo i bosansku verziju križarskih ratova - odlazak u Siriju.Goldenhand wrote:Hrvatska je fakat zaglibila. Na jednoj strani Tito, na drugoj Pavelić. Niko ne nudi ništa normalno.
Koliko god da mi je drago što se Hrvatska ko i sve normalne evropske zemlje okreće desnici žao mi je što je to još WW2 bazirana desnica. Evropa je izgrađena na desnici, ali ne takvoj. Ovakvim nastupima nisu ništa bolji od jugokomunista iz SDPa.
Desavanja u Hrvatskoj
-
Idriz
#9726 Re: Desavanja u Hrvatskoj
-
Idriz
#9727 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Desnica je nulta ideologija koja je ukorjenjena u zlu. Hitler je jevreje smatrao nizim bicima (model koji primjenjuje svaka desnica prema nekom subjektu ne moraju biti jevreji). Ne postoji jevrej koji je bio clan Nazi partije makako se on privatno izjasnjavao. U nacistickoj Njemackoj, ako nise bio komun8sta ili jevrej, bio si bezbjedan.Black swan wrote:zao mi je braco i sestre
uzmite digitron i sabirajte
ljevica je ubila vise ljudi od desnice
i na lokalnom i na globalnom nivou
vase kmecanje i patetika hrvatske domoljube ne zanima samo ste im smijesni u svojim bijednim pokusajima
a najsmjesniji su prikriveni simpatizeri al nusre isisa if-a koji upiru prstom u hrvatsku
takodjer uvidom u stanje komentara na racun židova vidimo da je bosansko drustvo bolesno jer usudjujem se reci dobar dio omladine priziva brkatog jednotesticara kada i vide vijest o židovima
over and out
S druge strane, kod Staljina je bilo najopasnije biti - u centralnom komitetu. Staljin je pobio svu svoju zamisljenu konkurenciju. Od 12 clanova CK, sklonio je 9.
Ne moze se porediti ideoligijena bazirana na zlu i pokret kod kojeg je nesto pogresno krenulo, gdje je bila masa disidenata (nezamislivo u nultoj nacistickoj ideoligiji).
Samo fasista i debil moze porediti lhevicu i desnicu.
-
breuer
#9728 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Desnica i ljevica su toliko istrošeni termini u političkoj teoriji da ih je smiješno pominjati. Nacional Socijalistička Njemačka Radnička Partija, šta je to? Ljevica, desnica, pomalo oboje, a ustvari zločinački pokret kojem je ideološka predloška bila mnogo uprošćenija i jasnija. Nažalost.
- Banksy
#9729 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Antifašisti od fašista? Ma nisu, lažu, sve je to isto.Black swan wrote:
pa konsantno se potura ideja da su lijevi bolji od desnih
to je postalo bolesno, zašto? pa svi političari su lopovi...
čemu izbori ako neće različiti ljudi dolaziti u ministarstva i na premijerske funkcije
Nisu. Hrvatski SDP, sa svim svojim falinkama, još nije postao lopovski, kao naš. Milanović i njegova ekipa su, u tom smislu, i dalje bez mrlje. Za razliku od HDZ-a koji je presuđen kao mafijaška organizacija.
Da, krasno društvo je stiglo. Najnovije:
Pogledajte gdje je prijavljen ministar branitelja Mijo Crnoja
Na toj adresi ne postoji ništa osim potleušice (na naslovnoj fotografiji) sklepane od starih transportnih paleta.
NOVI ministar branitelja Mijo Crnoja ležao je u Remetincu zbog nasilničkog ponašanja, Crnoja godinama maltretira udovicu muškarca kojeg je ubio prošle godine likvidirani mafijaš Vinko Žuljević Klica.
Crnoja je u Remetincu završio nakon što je nokautirao šakom u glavu vozača autobusa koji mu je donio pošiljku i to zato što je vozač Crnoju tražio da mu plati prije preuzimanja pošiljke. Dok je vozač prijavio incident, Crnoja je pobjegao, a kako je tada još bio prijavljen na lažnoj adresi, policija ga nije mogla pronaći.
Policija ga je pronašla nakon što je drugom prilikom izazvao prometnu nesreću kod izlaza iz Zagreba prema Arena Centru. Policija je pozvana na mjesto nesreće te su utvrdili da je za Crnojom raspisana potraga i priveli ga.
-
Idriz
#9730 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mozemo reci da je desnica odnjela pobjedu zahvaljujuci cinjenici da su liberali i umjereni ljevicari prihvatili njihove ekonomske politike kao aksiome. Prava ljevica vise ne postoji, postoje samo po 2 desnicarske stranke u vecini liberalnih demokratija. Profasisti koji su kontra emigracije i gejeva i liberali koji su za mali vecu toleranciju. To je sve. Nema druge razlike.
Ali upravo to i jeste glavni geopoliticki problem. Kapitalizam generise nejednakosti i antagonizme koji, u odsustvu radikalne ljevice kao jedine prave alternative, imaju ventil u fasizmu, terorizmu i istalim stvarima koji ce ovaj svijet na kraju i dovesti do katastrofe.
Ali upravo to i jeste glavni geopoliticki problem. Kapitalizam generise nejednakosti i antagonizme koji, u odsustvu radikalne ljevice kao jedine prave alternative, imaju ventil u fasizmu, terorizmu i istalim stvarima koji ce ovaj svijet na kraju i dovesti do katastrofe.
- asurbanipal
#9731 Re: Desavanja u Hrvatskoj
_BataZiv_0809 wrote:Bio je jedan forumas nicka "hasanbegovic" i dosta ustasofilan i NOB-ofoban (koja kul rijecChmoljo wrote:kako Bošnjak? nije li se izjašnjavao Hrvatom islamske vjeroispovjesti?).
Slucajnost?
Malo sam čeprkao po internetu da vidim kakvi su njegovi stavovi o Bošnjacima i bošnjaštvu, budući da su ovi proustaški i pro-NDH-ovski već poznati. Nađoh dva zanimljiva linka, pa koga zanima neka pogleda.
Prvi je intervju Filipa Mursela Begovića sa dotičnim ministrom od 7.1.2010.
A drugi je rekcija Begovića na intervju Zlatka Hasanbegovića koji je dao magazinu Dani.
Hasanbegovićeva Družba čuvara hrvatskog državnog pečata
http://www.6yka.com/novost/31666/hasanb ... og-pecata-
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9732 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Bio je i gost na OBN-ovom Reflexu, sad cu potraziti.asurbanipal wrote:_BataZiv_0809 wrote:Bio je jedan forumas nicka "hasanbegovic" i dosta ustasofilan i NOB-ofoban (koja kul rijecChmoljo wrote:kako Bošnjak? nije li se izjašnjavao Hrvatom islamske vjeroispovjesti?).
Slucajnost?
Malo sam čeprkao po internetu da vidim kakvi su njegovi stavovi o Bošnjacima i bošnjaštvu, budući da su ovi proustaški i pro-NDH-ovski već poznati. Nađoh dva zanimljiva linka, pa koga zanima neka pogleda.
Prvi je intervju Filipa Mursela Begovića sa dotičnim ministrom od 7.1.2010.
Hasanbegović: što je to nama bošnjaštvo
http://www.--- NO LINKS ---/vijesti/bih/hasanbegovic-sto-je-to-nama-bosnjastvo-463.html
A drugi je rekcija Begovića na intervju Zlatka Hasanbegovića koji je dao magazinu Dani.
Hasanbegovićeva Družba čuvara hrvatskog državnog pečata
http://www.6yka.com/novost/31666/hasanb ... og-pecata-
EDIT: Emisiju je vodio Nino Raspudic, a gosti su bili jos i Dzemaludin Latic i Bahrudin Bijedic.
Poprilicno izjednacen odnsos snaga 3:1
Last edited by _BataZiv_0809 on 27/01/2016 13:47, edited 1 time in total.
- asurbanipal
#9733 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Idriz wrote: Ali upravo to i jeste glavni geopoliticki problem. Kapitalizam generise nejednakosti i antagonizme koji, u odsustvu radikalne ljevice kao jedine prave alternative, imaju ventil u fasizmu, terorizmu i istalim stvarima koji ce ovaj svijet na kraju i dovesti do katastrofe.
Zanimljivo zapažanje, manje-više složio bih se sa navedenom konstatacijom.
Mislim da će ti se svidjeti i izlaganje Todora Kuljića:
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#9734 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Cekaj jel se on ovo ne zajebavaultima_palabra wrote:Evo i glasnogovornika hrvatskih domoljuba.Black swan wrote:vase kmecanje i patetika hrvatske domoljube ne zanima samo ste im smijesni u svojim bijednim pokusajima
- asurbanipal
#9735 Re: Desavanja u Hrvatskoj
_BataZiv_0809 wrote:
Bio je i gost na OBN-ovom Reflexu, sad cu potraziti.
EDIT: Emisiju je vodio Nino Raspudic, a gosti su bili jos i Dzemaludin Latic i Bahrudin Bijedic.
Poprilicno izjednacen odnsos snaga 3:1
Sjećam se te emisije. Gledao sam je. Tu sam prvi put i saznao za njega. Na prvu mi se nisu dopali njegovi stavovi, iako smo iste struke...
-
Idriz
#9736 Re: Desavanja u Hrvatskoj
interesantno, nisam cuo za kuljica prije ali vidim da covjek nije retardiran. nazalost, da bi ga se shvatilo covjek mora biti minimalno obrazovan sto uglavnom nije slucaj po nasim balkanskim forumima.asurbanipal wrote:Idriz wrote: Ali upravo to i jeste glavni geopoliticki problem. Kapitalizam generise nejednakosti i antagonizme koji, u odsustvu radikalne ljevice kao jedine prave alternative, imaju ventil u fasizmu, terorizmu i istalim stvarima koji ce ovaj svijet na kraju i dovesti do katastrofe.
Zanimljivo zapažanje, manje-više složio bih se sa navedenom konstatacijom.![]()
Mislim da će ti se svidjeti i izlaganje Todora Kuljića:
"japanac" kojeg spominje je ustvari amerikanac fukojama, koji je ustvrdio da smo dosli do "kraja istorije", odnosno, da je kapitalizam najbolje moguce rjesenje (ili najmanje lose) i da alternative nema. samo treba da se pobrinemo da to upakujemo u neku liberalnu demokratiju sa malo vise tolerancije i to je to.
ipak, malo ljudi zna da je fukojama poslije priznao vlastitu zabludu i da kapitalizam nema rjesenja za probleme koji su evidenti u globalnoj ekonomiji. na primjer, ne postoji model putem kojem je moguce trzisno valorizirati "intelektualno vlasnistvo" i povuci granicu između autenticnog patenta i aproprijacije zajednickog intelekta (nacin na koji bill gates npr renta svoj patent nije nista nego privatizovana aproprijacija zajednickog znanja), ili recimo ekoloska katastrofa za koju trziste nema odgovor...
kuljic takođe kaze "kada bi izbori nesto mogli da promjene bili bi ukinuti". ovo je perfektna, depresivna, istina. sve se tolerise osim prave alternative - pogledajmo samo primjer grcke i koliko je demokratska volja limitirana.
takođe je vec odavno jasno da su nacionalne politike besmislene. ono sto nam treba je globalni ljevicarski pokret, nova internacionala.
huntingotn je bio upravu kada je govorio o "sukobu civilizacija", ali samo donekle. naime, osim sukoba civilizacija, vidimo da se desava i sukob unutar samih civilizacija - jer ne mogu na istoj strani biti americki radnici iz autoindustrije i bankari cije kockanje sistem perpetualno subvencionira. dakle, klasni sukom i dalje ostaje kljucni problem i uzrok svih sranja za koje kapitalizam apsolutno nema odgovor. kao ideja djelovanja namece se sljedeca stvar - da li je moguce raditi na solidarnosti klasa unutar civilizacija?
da ovu tezu svedem na lokalni nivo - da li je moguce raditi na solidarnosti ljudi koji kopaju po kontejneru u bl, sa i mo, ili studenata u sa, bl i mo, koji ce biti alternativa vlastitim elitama? za ovu politiko moramo imati klasnu stranku a me nominalne "multi - kulti" ublehe koje su ispale iz neoliberalne kuhinje.
od neprocjenjive je vaznosti ukazivati na ove ideoloske konstrukte tipa "hajmo gradit suzivot" kao da problem imaju ljudi razicitih nacija umjesto elite unutar svih nacija kontra sirotinje unutar svih nacija.
- Vitezanin
#9737 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Trenutni događaji na hrvatskoj političkoj sceni su meni smješniji od svega što smo imali u BiH. 
Tek odabrani ministar pred smjenom.

Tek odabrani ministar pred smjenom.
- cyprus
#9738 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Hrvatska politička scena je zaista postala cirkus, ali ja to nekako gledam u kontekstu generalne konzervativno-liberalne polarizacije koja sve više jača u manje-više svim evropskim, odnosno generalno zapadnim društvima... S jedne strane me raduje konsolidacija antinacionalističkih, antifašističkih i antirasističkih snaga, ali sa druge me plaši atmosfera koja se bliži svom usijanju, obzirom da i nacionalistički, rasistički i profašistički tabori također doživljavaju svoju konsolidaciju, čini smi se još izraženiju... Ne mislim da je smanjenje manevarskog prostora za opcije srednjeg puta dobra stvar...
-
jefff
#9739 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Tuđmanova čvrsta ruka, njegovih 200. bogatih obitelji, politička ubistva, rat... i ja smatram da je to bio najbolji period a da je ovo danas užas.
- Banksy
#9740 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Odličan.
JURICA PAVIČIĆ Nova Vlada negacija je svega što je Most obećao svojim biračima. Slijedi nam sivo, ružno olovno doba...
http://www.jutarnji.hr/nova-vlada-negac ... a/1504664/
...
Mostovci su pritom obećavali - štošta. Kod javnog su bilježnika ovjeravali da ni sa kim neće koalirati. Obećavali su ukidanje županija, smanjenje broja općina, ukidanje drugog mirovinskog stupa, monetarnu reformu, nestranačke stručnjake. Zaklinjali su se u odmicanje od ideoloških tema, te obećavali su da će duge, gramzive čampere stranačkih oligarhija odmaknuti od kadroviranja u javnim poduzećima, zdravstvu, kulturi. Palo je - ukratko - puno obećanja u tom veselom studenom mjesecu reformskog pijanstva.
U međuvremenu su prošla dva mjeseca. A nakon ta dva duga mjeseca, od svega toga nije ostalo ništa: prijesno, suho ništa.
...
Oni pravi krivci su 15 ljudi s imenima i prezimenima, zastupnici Mosta koji će dignuti ruku za ovakvu Vladu. Vladu koja od početka do kraja predstavlja negaciju onoga što su svojim glasačima - čestitoj malomišćanskoj buržoaziji - obećavali. Ne znam koliko će trajati Vlada Tima Oreškovića, četiri mjeseca ili godine. Ali, koliko bude trajala, nad njom će visjeti sjena. A to je sjena jednog ovjerenog potpisa kod javnog bilježnika. Sjena pralaži, iz koje su izišle druga, pa treća, pa sve daljnje, njih sve više i više.
Savko ima svoj DF ...
- asurbanipal
- cyprus
#9742 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ovo Crnoja dade ostavku... Šteta, baš sam se veselio egzibicijam ovog klauna... Al ulazi vjerovatno u Guiness Book 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9743 Re: Desavanja u Hrvatskoj
vidim zlatko kara male gnjide neprofitne i ne vadi 
mufovci na aparatima
još samo lupigu da zguze
mufovci na aparatima
još samo lupigu da zguze
-
Idriz
#9744 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kako im nije jasno da ovaj premijer glumi naglasak i sprda se s njima...
- Banksy
#9745 Re: Desavanja u Hrvatskoj
REDATELJ I DONEDAVNI ČLAN HDZ-ovog ODBORA ZA KULTURU KREŠIMIR DOLENČIĆ 'Prevaren sam. Nitko koga ja znam ne poznaje Hasanbegovića!'
'Imenovanje Hasanbegovića je kao da smo nagradili pijanista koji ne zna odsvirati ljestvicu'
Na PEN-ovu peticiju za smjenu ministra kulture Zlatana Hasanbegovića do jučer rano popodne potpisalo se, prema podacima Platforme 112, oko 450 ljudi, dok je na izvaninstitucionalnu peticiju anonimmnih pokretača [email protected] stigao 531 potpis, a obje su još otvorene.
Jedan od potpisnika peticija protiv ministra je i Krešimir Dolenčić, profesor na ADU, bivši šef Ljetnih igara i Gavelle, redatelj prvog vojnog mimohoda na Jarunu 1995., kao i “Aide” u Šangaju i Pekingu sa 2800 performera na sceni. Dolenčić je donedavno bio i član Odbora za kulturu HDZ-a.
- Ja, koji sam u Haagu prozivan kao osoba koja je zagovarala klanje Srba 1991., potpisao sam peticiju protiv Hasanbegovića zato što se njegovim imenovanjem osjećam prevareno. Poznajem cijelu kazališnu i glazbenu scenu u Hrvatskoj, a nitko koga ja poznajem ne poznaje Hasanbegovića. Što bi rekao Cyrano de Bergerac, najgore je suočiti se s glupošću kao s neprijateljem. Imenovanje Hasanbegovića je kao da smo nagradili pijanista koji ne zna odsvirati ljestvicu. Ja sam mislio da je Hrvatska čista stranka prava zafrkancija sve dok otamo nije došao ministar kulture - komentirao je redatelj Dolenčić,
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#9746 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Black swan wrote:zao mi je braco i sestre
uzmite digitron i sabirajte
ljevica je ubila vise ljudi od desnice
i na lokalnom i na globalnom nivou
vase kmecanje i patetika hrvatske domoljube ne zanima samo ste im smijesni u svojim bijednim pokusajima
a najsmjesniji su prikriveni simpatizeri al nusre isisa if-a koji upiru prstom u hrvatsku
takodjer uvidom u stanje komentara na racun židova vidimo da je bosansko drustvo bolesno jer usudjujem se reci dobar dio omladine priziva brkatog jednotesticara kada i vide vijest o židovima
over and out

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9747 Re: Desavanja u Hrvatskoj
samo ti uzmi dzepni kalkulator
a mogo bi prouciti i podjelu poljske izmedju njemacke i cccp
nema razlike izmedju svastike i crvene zvijezde
a mogo bi prouciti i podjelu poljske izmedju njemacke i cccp
nema razlike izmedju svastike i crvene zvijezde
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#9748 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Jelde?
A ko dade Njemackoj dio Cehoslovacke ko da mu je to babovina? I to cijelu godinu prije pakta Ribentrop-Molotov.
A ko dade Njemackoj dio Cehoslovacke ko da mu je to babovina? I to cijelu godinu prije pakta Ribentrop-Molotov.
- jao_situacije
#9749 Re: Desavanja u Hrvatskoj
asurbanipal wrote:
-
Drvenija87
#9750 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mitropolit zagrebacko -ljubljanski Porfirije:

Nastavit cu da gradim mostove izmedju Srba i Hrvata uz pjesmu -Sta se ono na Dinari sjaji...

Nastavit cu da gradim mostove izmedju Srba i Hrvata uz pjesmu -Sta se ono na Dinari sjaji...