Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
thekupus

#9726 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by thekupus »

ovo_mi_je_nick wrote:
thekupus wrote:@ovo_mi_je_nick , nemoj me deprimirati covjece, taman sam se motivirao da svaki dan odem sa koseva do kraja velike aleje i natrag da bih smrsao, a sad mi ti kazes da necu tako smrsati :(

sinoc sa drugom na zmajevac otisao, popili kafu gore i onda se fino spustili u grad, smrzao sam se u povratku
Ako imas previse viska, ici ce to na dole polagano. Ishrana bitna.
92 kg na 184 cm, moram 8 kg skinuti da bih spadao u "normal weight", to sam mislio biciklom, ali tesko da ce se desiti
sizifinho

#9727 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sizifinho »

Ama ljudi, uzmite od nekog ko studira medicinu i zna (djelimično) kako ljudski organizam funkcionira (bar mislim da znam).
1. Prehrana. Korigirati prehranu. Ne u smislu izbacivanja UH, već korištenja pravih u pravo vrijeme. Visokog glikemijskog indexa, niskog, potražite na internetu
2. Trening. Bilo kakav. Biciklo, između ostalog. Pusti priču- biciklo ne skida mast. Svaka fizička aktivnost koja te dovodi u kalorijski deficit uzrokuje gubitak masti. Ono što kolega forumaš "ovo_mi_je_nick" vjerovatno ne zna (ako zna, žao mi je i izvinjavam se) je da postoje ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za belly-fat, onaj pivski stomak- koji je jako tvrdokoran. To ima veze sa našom evolucijom, ali manje o tome sad.
Kao što je quarterback napisao---> brojke su u muršanju bitne. Ako ti izgubiš 1000 kalorija, sasvim je svjedno hoćeš li trčati ili voziti biciklo, sve dok to ne nadoknadiš uštipcima.
3. jedan od razloga zašto kolega "ovo_mi_je_nick" nije smršao zbog bicikla je ono što čini ljude ljudima. Sposobnost adaptacije. Citirao bih ga sekundu
ovo_mi_je_nick wrote:Nisam vils vozac bajka, vozim po Zelengori, Trebevicu, Radusi, Vitreusi, Igmanu, Bjelasnici itd... tako da Skakavac nije toliki problem. Pored aktivnog bavljenja biciklizmom i na turama koje cu cca 100 km po 12 sati, sa visinskom razlikom od 1500 nisam uspio skinuti salo sa stomaka dok trcanje nisam uveo.
boldirani dio znači da je izvjesni gospodin adaptirao svoj organizam na biciklizam. Njegovom tijelu je biciklizam normalan kao što je nama hodanje. Zato njegov organizam ne gubi u toj mjeri energiju, jer je postao maksimalno efikasan, koordiniran.
Dok kod trčanja to nije stvar. Trčanje je njegovom organizmu strano, i dovodi ga u stanje šoka u kojem se luči hormonski koktel inzulina, hormona rasta, kortizola itd... sve katabolički hormoni (osim inzulina, a hormon rasta je i anabolik i katabolik).
Nadam se da sam kolegi pojasnio zašto ne mrša.

Sad, ko je u formi, vozi bajk, pa ne mrša... nek proba foru HIIT.
High Intensity Interval Training.
Ne postoji bolji način za mršanje, naučno dokazano (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8028502)
Pročitajte na internetu, koga zanima.

Ono što sam ja pitao, bilo je, da li neko radi biciklo za mršanje, ali primarno je pitanje postavljeno kako bih upoznao vaše lične rutine jer hoću da nabijem kondiciju, pa da neko nema koje rute u sarajevu.
Suma sumarum. Bicilkom ćete izgubiti kalorije. Sem ako niste aktivni biciklista, kao kolega u kojem slučaju vam preporučujem plivanje.
Bar meni je trčanje dosadno.

sorry na dugom postu
ovo_mi_je_nick

#9728 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by ovo_mi_je_nick »

sizifinho wrote:Ama ljudi, uzmite od nekog ko studira medicinu i zna (djelimično) kako ljudski organizam funkcionira (bar mislim da znam).
1. Prehrana. Korigirati prehranu. Ne u smislu izbacivanja UH, već korištenja pravih u pravo vrijeme. Visokog glikemijskog indexa, niskog, potražite na internetu
2. Trening. Bilo kakav. Biciklo, između ostalog. Pusti priču- biciklo ne skida mast. Svaka fizička aktivnost koja te dovodi u kalorijski deficit uzrokuje gubitak masti. Ono što kolega forumaš "ovo_mi_je_nick" vjerovatno ne zna (ako zna, žao mi je i izvinjavam se) je da postoje ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za belly-fat, onaj pivski stomak- koji je jako tvrdokoran. To ima veze sa našom evolucijom, ali manje o tome sad.
Kao što je quarterback napisao---> brojke su u muršanju bitne. Ako ti izgubiš 1000 kalorija, sasvim je svjedno hoćeš li trčati ili voziti biciklo, sve dok to ne nadoknadiš uštipcima.
3. jedan od razloga zašto kolega "ovo_mi_je_nick" nije smršao zbog bicikla je ono što čini ljude ljudima. Sposobnost adaptacije. Citirao bih ga sekundu
ovo_mi_je_nick wrote:Nisam vils vozac bajka, vozim po Zelengori, Trebevicu, Radusi, Vitreusi, Igmanu, Bjelasnici itd... tako da Skakavac nije toliki problem. Pored aktivnog bavljenja biciklizmom i na turama koje cu cca 100 km po 12 sati, sa visinskom razlikom od 1500 nisam uspio skinuti salo sa stomaka dok trcanje nisam uveo.
boldirani dio znači da je izvjesni gospodin adaptirao svoj organizam na biciklizam. Njegovom tijelu je biciklizam normalan kao što je nama hodanje. Zato njegov organizam ne gubi u toj mjeri energiju, jer je postao maksimalno efikasan, koordiniran.
Dok kod trčanja to nije stvar. Trčanje je njegovom organizmu strano, i dovodi ga u stanje šoka u kojem se luči hormonski koktel inzulina, hormona rasta, kortizola itd... sve katabolički hormoni (osim inzulina, a hormon rasta je i anabolik i katabolik).
Nadam se da sam kolegi pojasnio zašto ne mrša.

Sad, ko je u formi, vozi bajk, pa ne mrša... nek proba foru HIIT.
High Intensity Interval Training.
Ne postoji bolji način za mršanje, naučno dokazano (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8028502)
Pročitajte na internetu, koga zanima.

Ono što sam ja pitao, bilo je, da li neko radi biciklo za mršanje, ali primarno je pitanje postavljeno kako bih upoznao vaše lične rutine jer hoću da nabijem kondiciju, pa da neko nema koje rute u sarajevu.
Suma sumarum. Bicilkom ćete izgubiti kalorije. Sem ako niste aktivni biciklista, kao kolega u kojem slučaju vam preporučujem plivanje.
Bar meni je trčanje dosadno.

sorry na dugom postu
Sve to stoji i slazem se, razumijes se. Nego ljudi kad cemo organizovat kakvu voznjicu forumasku ?
Wind

#9729 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Wind »

Ako je za vils.....tuspas mene... :izet:
quarterback

#9730 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

thekupus wrote:@ovo_mi_je_nick , nemoj me deprimirati covjece, taman sam se motivirao da svaki dan odem sa koseva do kraja velike aleje i natrag da bih smrsao, a sad mi ti kazes da necu tako smrsati :(

sinoc sa drugom na zmajevac otisao, popili kafu gore i onda se fino spustili u grad, smrzao sam se u povratku
kupus, te voznje po ravnom su gubljenje vremena, osim ako si cestovni biciklista pa mislis drzati 50 na sat od koseva do aleje sto nece moci jer nisi cestovni biciklista a i da jesi ne mozes drzati taj tempo po gradu radi auta i semafora

dakle ako mislis da smrsas vozeci bajk moraces na brdo a brdo nije problem, gdje se god okrenes oko sarajeva imas brdo

eto si bio na zamjevcu kada produzis dalje su barice, iza njih je cavljak, iza cavljaka mozes na crepoljsko i bukovik / skakavac

usput evo najboljih rezultata za dionicu bazeni zmajevac https://www.strava.com/segments/4311610
skafiskafsnjak

#9731 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

quarterback wrote:

kupus, te voznje po ravnom su gubljenje vremena, osim ako si cestovni biciklista pa mislis drzati 50 na sat od koseva do aleje sto nece moci jer nisi cestovni biciklista a i da jesi ne mozes drzati taj tempo po gradu radi auta i semafora

dakle ako mislis da smrsas vozeci bajk moraces na brdo a brdo nije problem, gdje se god okrenes oko sarajeva imas brdo

eto si bio na zamjevcu kada produzis dalje su barice, iza njih je cavljak, iza cavljaka mozes na crepoljsko i bukovik / skakavac

usput evo najboljih rezultata za dionicu bazeni zmajevac https://www.strava.com/segments/4311610
Da napomenemo ... bez probusene kasike i promjene ishrane nema nista :D Dzaba i trcanje i biciklo...
quarterback

#9732 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

ne mora niko busiti kasiku ako ce potrositi te kalorije ali je problem sto ljudi jednostavno nemaju u vidu koliko je veliko nesto sto njima izgleda veliko

nekome je veliko vrelo bosne, meni je velik lukomir a nekome je veliko otici bajkom sarajevo - ploce za dan

voznjama po ravnom ako niste profesionalci koji drze visoke kadence necete nista postici (to su te voznjice do vrela bosne, jeste od grada do vrela bosne 15 tak kilometara medjutim to je ravnica i tu nema napora, cim nema napora nema ni potrosnje kalorija) voznja do vrela bosne niti ce potrositi kalorije niti ce donijeti nesto posebno vasoj kondiciji, ja takve voznje smatram gubitkom vremena, isto kao da lezim i gledam tv

a necete postici nista znacajno ni po brdu ako vam je brdo zmajevac i ako cete se vuci uz brdo uz stalne odmore, bacite trebevic svaki dan pa ce biti efekta a od vrbanje do prvog sumara treba sat ili malo manje vremena (to je neko moje vrijeme a ja sam daleko od profija i nekoga ko stalno vozi ture) dakle moze se stici i nakon posla vec od proljeca do jeseni
Last edited by quarterback on 13/05/2015 09:53, edited 2 times in total.
skafiskafsnjak

#9733 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Ja mislim da je vrlo bitno i ishranu promjeniti . To ce puno olaksati. Ne mora se eto manje jesti... jesti vise puta na dan i zdravije.

Ako ne promjenis ishranu i nacin ishrane, smrsat ces i sta onda zimi ili kad prestanes bajk voziti ?

NIsu svi kao ti,da voze citavu godinu :lol: :lol: :lol:
quarterback

#9734 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

meni je najbolje rezultate dao prelazak na proteinsku prehranu kad vec insistiras na prehrani medjutim da svaki dan pojedes mahirovu porodicnu i odvezes 10 milometara brda ne bi ti se primjetilo da je jedes

sto se tice zime ima trenazer, ima teretana a ako sam ja mogao na vilsu trcati na -5 mozete i vi

edit
ma vozim ali to sto idem do posla cijele godine spada u ono "gubljenje vremena" odozgo, ne postizes nista s tim osim sto mozda imas blago ocuvanje neke kondicije tek toliko da ti prva tura kad se snijeg otopi moze biti crepoljsko / vucija luka a ne zmajevac
supercali

#9735 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by supercali »

Gledam jutros i pored toga sto biciklisticka staza ima sa obe strane glavne opet biciklisti ne voze tom stazom nego onim dijelom za pjesake
dadoka84

#9736 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Sljedeci put uslikaj ppka pa ga okaci ovdje :D

Koja vam je standardna brzina kretanja po gradu na pravcu ilidza - grad i obrnuto. Ja vozim 21-25 prema a 24-30 iz grada.
shandrprcSA

#9737 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by shandrprcSA »

nista bez brda :D meni je Trebevic mjera za kondiciju, zapucam do Brusa i uvijek prvi put hocu dusu da ispustim na pola puta :D nakon 2-3 dana ponovo iako je upala uveliko :D dodnjem do brusa za 1h 13min :D (znam nije nesto neg' da se malo pohvalim :D )

znaci :D samo brdo, brdo, brdo...
Miki123

#9738 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Miki123 »

nekome je veliko vrelo bosne, meni je velik lukomir a nekome je veliko otici bajkom sarajevo - ploce za dan
nego, može li se sad do Lukomira?

Ovdje vjerovatno misliš doći na Lukomir iz Sarajeva na Bjelašnicu pa dalje, jer babin do-lukomir nije neka jaka tura.
shandrprcSA

#9739 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by shandrprcSA »

jos ima snijeg koliko hoces
dadoka84

#9740 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Pitam cisto onako jer biciklom idem na posao tom rutom.
askeri

#9741 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by askeri »

https://www.youtube.com/watch?v=mW-ZwvzYywA
Nešto ne mogu youtube da postavim, al' evo link. Snimak mobitelom, spust jednom rukom. :run:
dadoka84

#9742 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

askeri wrote:https://www.youtube.com/watch?v=mW-ZwvzYywA
Nešto ne mogu youtube da postavim, al' evo link. Snimak mobitelom, spust jednom rukom. :run:
Izbrisi S iz https: - http:
Btw zašto uspravan snimak :D

quarterback

#9743 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Miki123 wrote:
nego, može li se sad do Lukomira?

Ovdje vjerovatno misliš doći na Lukomir iz Sarajeva na Bjelašnicu pa dalje, jer babin do-lukomir nije neka jaka tura.
moze, prosla je grtalica nedavno

da, iz sarajeva
quarterback

#9744 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

dadoka84 wrote:Pitam cisto onako jer biciklom idem na posao tom rutom.
mislim da je to neki prosjek za mtb jer je grad nije ravan
askeri

#9745 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by askeri »

dadoka84 wrote:
askeri wrote:https://www.youtube.com/watch?v=mW-ZwvzYywA
Izbrisi S iz https: - http:
Btw zašto uspravan snimak :D
Joj, drugar, šuti, i ovo sam jedva snimio, lakše mi bilo držati uspravno fon, da mi ne ispadne. :shock:
quarterback

#9746 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

dadoka84

#9747 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

quarterback wrote:
Ma da. Sad je lakse kako se uradila staza. Nema usjeka i rupa pa je lakse drzati brzinu.

Tesko je spustati se sa jednom kocnicom, jos si vjerovatno kocio samo zadnjom...

Fin ovaj spust na igmanu, imam i ja video sa igmana al ne smijem postaviti, razbio se na dijelu DH staze u blatu :D
shandrprcSA

#9748 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by shandrprcSA »

dadoka84 wrote:
quarterback wrote:
Ma da. Sad je lakse kako se uradila staza. Nema usjeka i rupa pa je lakse drzati brzinu.

Tesko je spustati se sa jednom kocnicom, jos si vjerovatno kocio samo zadnjom...

Fin ovaj spust na igmanu, imam i ja video sa igmana al ne smijem postaviti, razbio se na dijelu DH staze u blatu :D
sta ima veze sto si se razbio :D nisi jedini :D :D

https://youtu.be/u25uxbyhaQM?t=21m47s
quarterback

#9749 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

dadoka84 wrote:
quarterback wrote:

ma drug to je dio biciklizma, i ja sam uletio u neko granje, bilo iza krivine po cesti poredano, samo me sreca spasila da ne preletim na glavu - ni jedna grana nije uletila medju tockove... ko vozi mora i da padne :)
dadoka84

#9750 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Nisam ja navikao da padam, a vozio sam sve i svasta svugdje. Zadnji put sam se slozio na glavu kad sam radio stoppie, a v brake je ionako poznat po dobroj modulaciji. Rezultat je bio samo ofiraza :D Srecom kaciga i rukavice su tu.

Nabacim onda na yt, uzeo bio go pro da vidim kako se ponasa pa snimio par uglova :D

Isjekao sam taj dio sa videa, samo se kasnije vide blatnjave tene... :D
Post Reply