Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
megaman4

#9726 Re: Slike starog Sarajeva

Post by megaman4 »

blecak wrote:Image
Image
Otoka ili alipasin most?
jefff

#9727 Re: Slike starog Sarajeva

Post by jefff »

Otoka
blecak

#9728 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

megaman4 wrote: Image
Image

Otoka ili alipasin most?
Na ovoj prvoj me zbunjuje ovaj objekat desno gore na brdu - kuća ili šta je (preko žutih automobila na livadi)? Po meni ovo je između stanica Alipašin Most i Otoka. Odnosno prostor gdje su TTO Sarajevo i sada Nova Otoka.

Na drugoj po meni GRAS-ova Remiza i radionica za tramvaje na Alipašinom mostu sudeći prema krovu.
megaman4

#9729 Re: Slike starog Sarajeva

Post by megaman4 »

blecak wrote:
megaman4 wrote: Image
Image

Otoka ili alipasin most?
Na ovoj prvoj me zbunjuje ovaj objekat desno gore na brdu - kuća ili šta je (preko žutih automobila na livadi)? Po meni ovo je između stanica Alipašin Most i Otoka. Odnosno prostor gdje su TTO Sarajevo i sada Nova Otoka.

Na drugoj po meni GRAS-ova Remiza i radionica za tramvaje na Alipašinom mostu sudeći prema krovu.
Prva slika mi ne nepoznanica a druga slika je stanica Remize GRAS-a na Otoci. Dalje, u nastavku prema Ilidzi, vidi se da nema RTV doma, niti zgrade PTT INZENJERINGA. Samo se vidi Alipasno polje bez icega.
nosara

#9730 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

RJ57

#9731 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

uf, tito jedno a blum drugo ... :D
RJ57

#9732 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

sabina1 wrote:
blecak wrote:Nabasao sam ranije na fotku koja pojašnjava ovo o čemu pišete. Neko je uslikao iz knjige. Hvala mu na tome.

Image
Uh , često se ova slika pojavljuje na internetu i to kao crno-bijela i reversna.
Ovo je posao baš za hroničare i ljude sa sjajnim pamćenjem.

Na ovoj slici nadvožnjaka nema . ne vidi se zgrada Telecoma iza Veterine , nema "Deova" u ulici Envera Šehovića i fale tri zgrade u ulici Ferde Hauptmana. Odlična fotka :thumbup:
ova slika je novija nego što ti misliš, samo je slika loše kvalitete pa se dosta toga ne vidi. nadvožnjak je tu već nestao, okretnica dvice je već premještena a prednji balkoni od jednog Dea se vide ako malo preciznije pogledaš iza zgrade solidarnosti. pošta je tu već bila ali samo stara zgrada, mada se to sve na slici ne vidi jer je van uslikanog dijela
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9733 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

RJ57 wrote:
ova slika je novija nego što ti misliš, samo je slika loše kvalitete pa se dosta toga ne vidi. nadvožnjak je tu već nestao, okretnica dvice je već premještena a balkoni od jednog Dea se vide ako malo preciznije pogledaš iza zgrade solidarnosti
meni je zanimljivije sto se na ovoj slici vidi komadic asfalta tacno preko puta vranicinih nebodera, koji je povezivao obje glavne ulice,cak je taj komad ostao i poslije rata ,kad su nesto sredjivali taj park zasuli su ga zemljom...
RJ57

#9734 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

bitanga_sa_otesa wrote:
RJ57 wrote:
ova slika je novija nego što ti misliš, samo je slika loše kvalitete pa se dosta toga ne vidi. nadvožnjak je tu već nestao, okretnica dvice je već premještena a balkoni od jednog Dea se vide ako malo preciznije pogledaš iza zgrade solidarnosti
meni je zanimljivije sto se na ovoj slici vidi komadic asfalta tacno preko puta vranicinih nebodera, koji je povezivao obje glavne ulice,cak je taj komad ostao i poslije rata ,kad su nesto sredjivali taj park zasuli su ga zemljom...
da, sad kad to kažeš "upalio sam" i sjetio se upravo te poveznice! prešao sam upravo na tom mjestu cestu milion puta, uplatio bi lotto u trafici pored stometarke i onda prešao ulicu na ćevape, tamo preko puta je bila jedno vrijeme ćevabdžinica koja se tu preselila kad je loris napravljen, naravno sve je to bilo kasnije, ali ko što kažeš taj "komad asfalta" je ostao tu još dugo :D :mrgreen:
blecak

#9735 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Jangi kula

Image

Fotografija koja me je zbunjivala... Za koju sam mislio da nije iz Sarajeva, mada je tako označena.

Image

Image

Nema je...

Image
Image
Image
Image

Kasarna vatrogasne čete starog Sarajeva: Sa 16 metara visoke Jangi kule nadzirali su se požari

U stara vremena Sarajevo su često pogađali razorni požari. Kada je Eugen Savojski 1697. godine grad spalio do temelja samo je Vratnik ostao sačuvan zahvaljujući svojim zidinama.

Sljedeći veliki požar pogodio je Sarajevo u prvoj godini austrougarske okupacije, 8. avgusta 1879. godine izbio je požar u Latinluku, u kući trgovca Švarca (Schwartz).

Kako je Sarajevo tada bilo na vjetrometini, vatra se brzo proširila i progutala 300 kuća, 430 dućana, četiri džamije, katoličku crkvu, sinagogu, njemački konzulat i čuveni Tašlihan.

Vatra je lako gutala slabe građevinske materijale - drvo i čerpić. Zbog toga su vatrogasci ranije bili u vojnoj službi. Pasvandžije su nadgledale čaršiju, dunđeri su poznavali gradnju objekata, a vojnici nadzirali grad sa tabija.

Odmah nakon požara uspostavljeno je Dobrovoljno vatrogasno društvo, a 8. marta 1882. godine Gradsko poglavarstvo uspostavlja vatrogasnu četu i otkupljuje sve sprave i oruđe od dobrovoljaca. Na Zelenom mejdanu u blizini Čobanija mosta za potrebe vatrogasne čete sagrađena je kasarna.

Prvi zapovjednik čete bio je Huršid ef. Terezinski (Terezinsky), Poljak koji je još prije austrougarske okupacije doselio u Sarajevo i primio islam.

Ova kasarna bila je kvadratna osnova iz čijeg se središta izdizala 16 metara visoka kula od cigle, sa željeznim stepeništem u sredini. Ovaj vatrodojavni toranj ubrzo je u narodu prozvan Jangi kulom (tur. jangi - vatra, požar).

Jangi kula prestala je služiti svrsi 1912. godine, kada je uvedeno telegrafsko dojavljivanje i za potrebe vatrogasne čete izgrađen novi objekat.

Zbog čestih požara u osmansko vrijeme uvedeno je pravilo da se magaze moraju graditi od kamena, sa debelim stropovima koji bi sprečavali da vatra pređe s gornjeg sprata na prizemlje i obratno. Doprinos sigurnosti bila su masivna željezna vrata i poklopci na prozorima, čijim se zatvaranjem smanjivao dotok kisika u unutrašnjost.
blecak

#9736 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Image
blecak

#9737 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Lubenica (bostan, karpuz)

Zanimljiva fotka, mada ne u najboljoj rezoluciji

Image

Povod za ove druge...

Image
Image
Image
Image
blecak

#9738 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

bitanga_sa_otesa wrote:...
Seawolf wrote:...
sabina1 wrote:...
RJ57 wrote:...
Image
Image[/quote]
Image[/quote]
Image

Okretaljka
Image

Kod nadvožnjaka
Image

Nadvožnjak
Image
Image

Sa nadvožnjaka prema Dolac Malti
Image

Vašingtonac
između stanica Čengić Vila i Otoka, 1965

Image

na istoj dionici
Image
blecak

#9739 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Bizarno - Sokolski pokret

Image
Image

"Bratu Vojislavu V. Rašiću"

Ovi iz Sokolskog pokreta imali su blago rečeno čudnih manifestacija
blecak

#9740 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Neobjašnjivo ili nepoznato ili pogrešno označeno?

Naišao sam na jednu fotografiju označenu da je nastala u Sarajevu, a koju ne mogu da objasnim

Radi se o nišanima (bašlucima)

Image

Inače, nezvanično ovo su najveći nišani na mezaru Omer-age Bašića s kraja 18 vijeka, Glamoč

Image
Image
Image

Čudo u Glamoču: Omer-aga Bašić sam sebi izgradio najveći bašluk na Balkanu

Još o toj temi

Pored njih, zanimljivi su i oni u naselju Kopčić, Bugojno koji pripadaju nekome od bega Malkoča, (vjerovatnoj Alajbegu)

Image

Da li je fotografija pogrešno označena (ne mogu da zaključim na osnovu ovoga što vidim)?

Iz istog izvora dolaze i ove fotografije...

Jedna gdje se vidi Vijećnica u izgradnji...

Image

i druga za čiju lokaciju nisam posve siguran (mada se vide Sahat kula i potkupolne džamije)?

Image
muha_sa

#9741 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
Koshpa

#9742 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Koshpa »

Image
black

#9743 Re: Slike starog Sarajeva

Post by black »

blecak wrote:Neobjašnjivo ili nepoznato ili pogrešno označeno?

Naišao sam na jednu fotografiju označenu da je nastala u Sarajevu, a koju ne mogu da objasnim

Image
mislim da je pogresno oznaceno, meni djeluje kao da je ovo
https://akos.ba/livno-impozantni-nisani ... etra-foto/
nlt

#9744 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nlt »

gdje je Sarajevo bilo, a gdje je sad
tužno je šta nam arhitekte uradiše posle rata
bilo bi lijepo vratiti se tamo u neke 60'/70'/80'
blecak

#9745 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

black wrote:
blecak wrote:Neobjašnjivo ili nepoznato ili pogrešno označeno?

Image
mislim da je pogresno oznaceno, meni djeluje kao da je ovo
https://akos.ba/livno-impozantni-nisani ... etra-foto/
Odlično zapažanje. :thumbup:

Da, radi se o tome...

Livno: Impozantni nišani Ibrahim-bega i njegove supruge visoki tri metra

Nišani Ibrahim-bega Bušatlije i njegove žene na Gazilarskom groblju u Li(je)vnu
breuer

#9746 Re: Slike starog Sarajeva

Post by breuer »

iza se vide ostaci predivnog Bistričkog grada...
blecak

#9747 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Sirotište "Egipat", 1934

Image

Stadlerov dječji "Egipat"
Bjelave 54
blecak

#9748 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Avio snimak Sarajeva iz 1927 (Sarajevo iz zraka 1927) - od Pehlivanuše (Muzičke akademije, Katedrale) prema Kovačima

Image

Ove su odranije poznate, Sarajevo iz zraka 1954 (poređenja radi)

Image
Image
blecak

#9749 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Avio snimak Sarajeva iz 1927 (Sarajevo iz zraka 1927) - od Pofalića do Zemaljskog muzeja (Kampus, Maršalka, Kasarna, fudbalski stadion na M. Dvoru)

Image

Ove su odranije poznate, Sarajevo iz zraka 1954 (poređenja radi)

Image
Image
Image
Ned071

#9750 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Ned071 »

nlt wrote:gdje je Sarajevo bilo, a gdje je sad
tužno je šta nam arhitekte uradiše posle rata
bilo bi lijepo vratiti se tamo u neke 60'/70'/80'
da vratimo se u ta divna vremena prekrasnih arhitektonskih rjesenja

Image

Image