Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Grean

#9726 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Grean wrote:
Image

“Gospodar muha”, mračan roman o dobru i zlu koji morate pročitati

Kada god i tko god radi listu knjiga koje svakako treba pročitati u životu, uvijek je tu “Gospodar muha” britanskog pisca Williama Goldinga. Nazivaju je “distopijskom knjigom”. Takvim se romanima na površinu izvlače pitanja koja se tiču društva – politička, religijska, duhovna. Pitanja o svemu što veoma lako može, naš svijet, pretvoriti u mnogo ružniju verziju. Takva je “1984” Georgea Orwella, ili Huxleyev “Taj vrli novi svijet” u kojoj se prikazuje opasnost totalitarnih država; ili “Fahrenheit 451” u kojem se ljudi drže pod kontrolom zabranom individualnosti, a možda prvi distopijski roman je “Željezna peta” Jacka Londona..

“Gospodar muha” je alegorija, a glavna su tema konfliktini impulsi pojedinaca, dječaka, koji van civilizacijskih normi, postavljenih granica u kojima svi živimo mirno, promijene svoj karakter do neprepoznatljivosti. Ili. Leži li u svima nama zvijer? Zlo? Mrak? Zar svaki čovjek želi vladati nekim ili nečim i je li borba za prevlast u svima namima? Ako nas se stavi u neprirodnu, nekontroliranu, anarhističku situaciju, drugačiji okvir, hoće li u nama prevladati dobro ili zlo? Kako se sklop u nama mijenja? Kakav je mentalitet grupe a kakav pojedinca? Racionalnog i emocionalnog? Kako na ljude utječu okolnosti?

Naslov sugerira vraga, on je gospodar muha – belzebub na hebrejskom u prijevodu jest gospodar muha. Tko je u ovoj knjizi sotona?

Priča je neobična. Grupa engleskih dječaka prežive pad aviona kojim ih evakuiraju (izbio je nuklearni rat) ali zrakoplov doživi nesreću i padne na otok. Dalek, tropski, nenastanjen. Nakon pada aviona dječaci se, još odjeveni u školske uniforme, nađu na pustom otoku. Bez ijedne odrasle osobe moraju se sami brinuti o sebi, organizirati bivak, nabavu vode, hrane, ali i odabrati vođe. Iako su to dobro obrazovani dječaci, iz dobrih obitelji, dogodi se regresija civilizacije. Postaju beskrupolozni, divlji, okrutni a ne prezaju ni od ubojstva ne bi li zadržali vlast.

Roman je uznemiravajuć, mračan ali i zarazan. Već sam naslov daje nam do znanja kako je nešto mračno u njoj i doista, ona pokazuje ljudsku prirodu i godinama je jedna od knjiga koja je najčešće propitivana, kometirana, o kojoj se raspravlja, nad kojom se zgražava. Maknemo li ljudski optimizam i idealizam moramo priznati da je rulja moćna stvar, da je anarhija opasna a da su ljudske vrijednosti krhke i lomljive.

Kako to zna biti, prvi roman, “Gospodar muha” ili u originalu “Lord of the flies” (objavljen 1954.), u početku nije imao veliki uspjeh. Prodalo se oko 3000 primjeraka u Americi no odjednom, gotovo preko noći, dolazi do čitatelja i postaje bestseler. Već 1960-ih postaje obveznom knjigom u školama, gimnazijima, koledžima i sveučilištima. Ne i kod nas. Samo u Velikoj Britaniji prodan je u 20 milijuna primjeraka a Golding je najnagrađivaniji britanski pisac, navodno ikad.
Nekako manje od ocekivanog. Shvatam, bitna je poruka ali ipak vise sam ocekivao od knjige koja se vodi pod "morate procitati".

Ako uzmemo romane sa slicnom tematikom, o zlu koje lezi u nama, u ljudskom rodu, o stravi anarhije onda mi je "Na putu" neprikosnovena s tim da se tu ne obradjuje pritisak grupe, snaga i okrutnost copora vec je samo o ljudskom zlu i anarhiji.
Taman zavrsio i mogu reci da sam prerano dao sud da je "nako'". Sa svakom stranicom je bila interesantnija.

Sad valja naci sljedecu vrijednu vremena. Mozda nesto od preporuka sa teme a da je dostupno.
Fajcion

#9727 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Fajcion »

Image
:pusi2:
nacho_

#9728 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

Mirko Kovač - Vrata od utrobe :)
nismo_svi_isti

#9729 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nismo_svi_isti »

Zar ljudi jos uvijek citaju pored filmova?
Grean

#9730 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

nismo_svi_isti wrote:Zar ljudi jos uvijek citaju pored filmova?
Isto tako ja se pitam zar neko moze izabrati film pored citanja knjige u slucajevima kad su oba dostupna. Oni koji biraju film pored knjige ne znaju sta propustaju.

Bezbroj je primjera gdje su odlicne price, nagradjivana djela upropastena i degradirana kad su po njima snimili filmove. Suprotni primjeri skoro da ne postoje, mozda je jedini iznimak "Kum".

Dvije najbolje knjige koje sam procitao u zadnjih desetak godina, obje dobitnici Pulitzera, "Angelin pepeo" od Frank McCourta i "Put" od Cormac McCarthy-ja su jedva gledljivi filmovi koji nemaju nikakvu vrijednost.
Fajcion

#9731 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Fajcion »

:jbt:
King_Kenny

#9732 Re: RE: Re: Šta trenutno čitate?

Post by King_Kenny »

Zar ljudi jos pisu na forumima?
nacho_

#9733 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

Nismo svi isti. :lol:
Nocni Monni

#9734 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nocni Monni »

-Uranio, zoru prevario! Svanulo, Ćamil efendija. Hej!
A on odmahuje glavom.
- Za mene je- kaže- a ponoć a zora , sve isto. Nema svanuća
-Ama kako nema, bolan brajko? Ne huli i ne govori budalaštine. Dok god ima mraka, biće i svanuća. Vidiš li ti ovu ljepotu u boga?
- Ne vidim- kaze on oborene glave a glas mu se lomi.
A meni ga dođe žao pa ne znam šta bih učinio da mu pomognem. Oko nas sva Prokleta avlija sjajem prelivena.
-Ajde, jadan, ne govori što ne treba i ne griješi duše. Daće bog, ozdravićeš ti od te svoje bolesti, i još se u zdravlju i na slobodi svakog dobra i svake ljepote nagledati.
A on samo obara glavu.
-Ne mogu ja- kaže- dobri čovječe, ozdraviti , jer ja i nisam bolestan, nego sam ovakav, a od sebe se ne moze ozdraviti.
I sve tako govori koješta, zamršeno i nejasno, ali tužno; najtvrđeg čovjeka da rasplače. Tješim ga uzalud. Korim ga očinski što ne vidi ono što je oko njega, a vidi ono čega nema. A pravo govoreći, nekako se i meni smrači jasno jutro. Pa opet okrećem na šalu . Vadim duhan.
-Ajde da zapalimo po jednu i da tresnemo rđom o zemlju , majka mu stara! Hoćemo li!
- Hoćemo- kaze on, više zbog mene- hoćemo!
I uzme da puši, ali ko zna gdje je njegova misao.
A puši kao mrtvim ustima i gleda me kroz suze, nesretni Džem. Cigara mu se gasi.
And suddenly i felt nothing- by Ćamil efendija
Sanchez22

#9735 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Sanchez22 »

Jedanaesta knjiga koju citam o Reacheru,meni su odlicne iako nisam veliki fan knjiga.
Image
Nocni Monni

#9736 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nocni Monni »

Sanchez22 wrote:Jedanaesta knjiga koju citam o Reacheru,meni su odlicne iako nisam veliki fan knjiga.
Image
To je knjiga iz Konzuma.
Nepobjediv, neumoljiv, zvuči kao lik iz Cecine pjesme.
Sanchez22

#9737 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Sanchez22 »

Nocni Monni wrote:
Sanchez22 wrote:Jedanaesta knjiga koju citam o Reacheru,meni su odlicne iako nisam veliki fan knjiga.
Image
To je knjiga iz Konzuma.
Nepobjediv, neumoljiv, zvuči kao lik iz Cecine pjesme.
:lol:
Dobar je Child Lee,ne slusam Cecu.
Donnie Smith

#9738 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

fekir wrote:Image
Kakva je? Ja neki dan odgledah film, pa nije ni loš, na momente doduše podosadan :D

Inače, ja još uvijek na Kingu, Gospodin Mercedes, od ove 4 do sad pročitane, ova je ubjedljivo najdosadnija, ali ne volim ostaviti nedočitanu knjigu (osim ako nije u pitanju smor nad smorovima Orhan Pamuk), razvukoh je i u 2017. Ali, ovaj mi dio upade u oči, mislim, Olovo, Nasa, King, wtf :lol:

Image
BJB

#9739 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BJB »

kNJIGA JE punoooooo bolja..MrMercedes sam i ja ostavila, procitat cu nekad..

Citam Image Alif, the Unseen- zanimljiva knjiga.
Donnie Smith

#9740 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

BJB wrote:kNJIGA JE punoooooo bolja..MrMercedes sam i ja ostavila, procitat cu nekad..

Jeste li ti i @fekir ista osoba? :D
Grean

#9741 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

shmizlica wrote:
Grean wrote:
shmizlica wrote:Majstor i Margarita, Bulgakov
Eh tek sto mi je ta bila fula, nista nisam pohvatao :? treba mi kakav tumac da me prosvijetli sta je pisac htio reci :oops:
:lol:

hajd javim se kad završim :D
Sta bi? Ne moramo valjda cekati da zavrsis.

Ja citam Idiota od Dostojevskog jer mi je pao pod ruku tako da ce potrajati do sljedeceg javljanja.
BJB

#9742 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BJB »

Donnie Smith wrote:
BJB wrote:kNJIGA JE punoooooo bolja..MrMercedes sam i ja ostavila, procitat cu nekad..

Jeste li ti i @fekir ista osoba? :D
Nismo, ne znam ko je to, samo sam progooglala ime knjige da nadjem sliku, ako te to dovelo do zakljucka da sam fekir..
shmizlica

#9743 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

Grean wrote:
Sta bi? Ne moramo valjda cekati da zavrsis.

Ja citam Idiota od Dostojevskog jer mi je pao pod ruku tako da ce potrajati do sljedeceg javljanja.
:lol: :thumbup:

ovi praznici, nisam bila kod kuće, tamo vamo i nisam još ni na pola, a knjiga jeste neobična, čak djeluje apstraktno :D sinoć me uzela pod svoje, vuče da je proniknem....inače slika ruskog društva mi je uvijek zanimljiva, tako da me, vjerujem, neće razočarati :)
SmokingMan

#9744 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Image

Iako je knjiga podjeljenna na 7 predavanja,nju je ipak potrebno nešto pažljivije čitati jer se radi baš o ne baš jednostavnom štivu.Oni koji žele dublje ući u tematiku knjige i bolje je shvatiti potrebno je,barem u osnovi,pročitati ponešto o nastanku i evoluciji Crnih rupa,hokingovoj radijaciji,teoriji relativiteta.Moja zamjerka na knjigu je ta,što je ista,laički rečeno,"grubo napisana" (mada bi prije zamjeku stavio na prevod),te da u njoj,na žalost,ne postoje opširnija pojašnjenja odrđenih pojmova,koja su se mogla i morala unijeti u formi fusnota tamo gdje je to neophodno.Uprkos zamjerkama koje imam na ovu knjigu,a koja će se prvom prilikom,svakom onome koje je planira čitati,činiti dosta komplikovanom i teškom za čitanje,smatram da je vrijedna svake minute utrošenog vremena.Knjiga nije toliko skupa,može se nabaviti po cijeni koje variraju od 10-20 KM,zavisno od izdavača.
Gojeni H

#9745 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Image
doktor78

#9746 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Image
"Oz, više usput, konstatira i notornu činjenicu, koja se već dvije tisuće godina nekako zaobilazi: da nije bilo Jude, ne bi bilo ni kršćanstva. Čak i pod pretpostavkom da se Isusovo učenje jednako raširi, i da ga prihvati veliki dio svijeta, bez Jude ne bi bilo križa, a bez križa ne bi bilo kršćanstva, nego bi Isus ostao ono što je za života bio: vjerovjesnik, koji insistira na povratku izvorima židovske vjere, a protiv svih revizionista koji su se u međuvremenu namnožili. Isus Krist je, takoreći, bio židovski fundamentalist. Juda je to zavazda poništio, priredivši Židovima grdne nevolje."
...
A Izrael, što je sad Izrael? Što je Izrael s kraja pedesetih i početka šezdesetih, kada se i odvije Ozova priča? Jedan od likova u romanu ovako govori o Izraelu: “Država ubojica. Zastave i uniforme i novčanice i bubnjevi i fanfare. Prolili ste rijeke nevine krvi. Žrtvovali čitavu generaciju. Protjerali stotine tisuća Arapa iz njihovih domova. Poslali čitave lađe ljudi tek spašenih od Hitlerovog Holokausta ravno s pristaništa na bojno polje. I to sve zato da ovdje bude židovska država. I pogledaj što ste sada dobili.”
SkyLimit

#9747 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SkyLimit »

Image
mondo bizarro

#9748 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

Genije i požuda-Norman Mailer o Henry Milleru :D
Beavis

#9749 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Beavis »

Hanif Kureishi - Da ti nesto kazem
Prvih 50-100 str malo falilo da odustanem, sad sam pri kraju s citanjem i nije mi zao, dobra knjiga.
sadmire

#9750 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Fredrik Backman-Covjek zvan Ove . Pomalo crnohumorna prica o prijateljstvu i ljubavi. Ove je donekle slican Forrestu Gumpu a ima slicnosti i sa onim likom iz Bolje ne moze, kojeg glumi J. Nicholson. Mozda na pocetku treba malo vremena da se covjek navikne na stil i tematiku, ali kasnije zavolis i Ovea i knjigu.
Odlicna, preporucujem
Post Reply