SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sha_ba

#9726 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sha_ba »

Tomahawk11 wrote:Zaustavili su mene prije 10-ak dana na kruznom Stup. Negdje iza ponoci.
Provjera dokumenata i opreme. Jesi sta pio i ta prica.
Hodaš mi oo mahali :mrgreen:
Naslovnica

#9727 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Godišnje po BiH pređem oko 50k KM, privatni automobil.
Prosječno godišnje budem zaustavljen 2, najviše 3 puta, uz sretan put i to je to.
Vozim kako treba, ne kršim propise (ne kažem da tamo gdje je 40 vozim 40, ali koliko-toliko poštujem ograničenja i služim se razumom), sa saobraćajcima nemam ni najmanji problem.
:)
Tomahawk11
Globalni moderator

#9728 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

sha_ba wrote:
Tomahawk11 wrote:Zaustavili su mene prije 10-ak dana na kruznom Stup. Negdje iza ponoci.
Provjera dokumenata i opreme. Jesi sta pio i ta prica.
Hodaš mi oo mahali :mrgreen:
Vrtim se, tu i tamo :D
supercali

#9729 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

Po danu me nikad nisu zaustavili
Da se ne vracam nedjeljom ujutro iz grada ne bi ni znao sta je zaustavljanje

Jednom samo sam imao pretres i to ja otvarao i vadio stvari iz pretinca on samo svjetlio lampom i ispitivao za sta su klijesta i sl
Tercius

#9730 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Haris.ba wrote: P.S.
Dužan si pokazati opremu koje auto mora imati po zakonu. Ali, nisi dužan otvoriti gepek. Ako opremu ne držiš u gepeku, naravno. :D
Ali koja je svrha reći npr. specijalcu da nećeš da otvoriš gepek ili pretinac? On ne smije to sam uraditi. Ali, te može zadržati 24 sata. I mislim da ne bi imao problem da dobije od suda da može da se izvrši pretres (više nije pregled) auta.
Nisi duzan ako rezervni pneumatik vozis na prednjem sjedistu i premjestas ga po potrebi sa prednjeg sjedista na zadnji, simpaticno nema sta.Mada pored svega toga i dalje si duzan da otvoris gepek bezobzira gdje ti se oprema nalazi kao sto si i duzan da izvadis sve iz djepova, iz torbice, iz kasete vozila,da skines patike, carape da istrpas majicu podignes je i okrenes se za 360 stepeni, naravno ti to ako ne zelis sumnjam da ce te neko upucati u koljeno radi toga, ali uvijek postoji opcija zadrzavanja do 6 sati po licnoj procjeni onog ko te zaustavio i za to mu ne treba nikakakvo odobrenje ni usmeno ni pismeno ;)Ali u sustini jedna kvalitetna samarcina skrati taj proces sa 6 sati na nekih pola sata ;)
JThomas

#9731 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ako nisi kriminalac ili političar. a ako jesi, policijski službenik se lijepo izvine i poželi ti sretan put.
ranger

#9732 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ranger »

JThomas wrote:ako nisi kriminalac ili političar. a ako jesi, policijski službenik se lijepo izvine i poželi ti sretan put.
:thumbup:
haris0032

#9733 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by haris0032 »

Zaustavili me ljudi, okruzili auto, jedan prisao dobro vece gospodine ovo je kontrola saobracaja i vozila mozete li mi pokazati saobracajnu i vd. Dobro vece goslodine, naravno nikakav problem. Pokazao, pogledao zamolio me da izadjem iz vozila kako bi izvrsili pregled. E sad nista sami ne otvaraju i ne trkeljaju vec sve sto ih zanima zamole te ljubazno da otvoris, pomaknes itd. Vjerujte od njihove ljubaznosti postalo mi malo neugodno.
Otvorio gepek, podigao pod u gepeku, otvorio unutra sve pretince, pregledali, sve ok.
Na kraju i mene prekontrolisali i to je to. Zahvalili se oni meni, ja njima, sretno i nastavite tako.

Jako pozitivno iskustvo bez suvise price, ni trunku neke kurcevitosti sto zna biti kod onih obicnih policajaca. Bila su dva kombija i jedan land kruzer. Sigurno 15 policajaca.

Sent from my HTC One A9 using Tapatalk
joint union

#9734 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by joint union »

JThomas wrote:ako nisi kriminalac ili političar. a ako jesi, policijski službenik se lijepo izvine i poželi ti sretan put.
Nemoj tako, ovisno od jacine politicara i/ili kriminalaca, padnu i samari. I/ili suspenzije...
nadžak

#9735 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nadžak »

ranger wrote:
Nemojte ba bit tako cinični i nekorektni. Policija je kao i sve ostalo u ovoj pizdariji od države!

Imam osjećaj da dobar dio nas misli da je normalno da policajcu budeš drzak, da ga gledaš podozrivo, sa nekim podsmjehom, da se kleberiš sa jaranima u autu ( Joj Hamo vid mu glave) dok te on pita ozbiljno jesi šta pio itd,a onda kad te počne "peglat" onda kuknjava nije to po zakonu, ne smiješ to itd.

Sve mi smijemo i može nam u obraz u stat a nama niko ništa ne smije, tako je to na žalost kod nas!
Tercius

#9736 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Licno svojim ocima gledao Spahovic dobi ne jedan vec vise samara, dalje...koliko se sjecam i rahmetli Delalic se takodje mogao pohvaliti da je dobio samaracinu a Bogam i dobru maru jednom, cek da se sjetim jos...eh da pa bolan Turkovicu jedne godine prasinar slomi ruku baterijom, Lekica namara drot na sred Titove, Šljivu ispred SOS-a jedne godine takodje, Kvrgu velikog mumina i ahbaba svukose jednom sa motora ubise hljeb u njemu, Kajevica nabi nogom drot jedne prilike a Mensi sastavi samarcinu, helem mrsko mi kucat kolko toga ima, mada ni ovi pobrojani nisu nikakvi kriminalci vec jedne obicne klosarcine.A pravi kriminalci koriste pojas, ne cugaju kad voze, i pricaju otprilike po 2 strana jezika mirisu na 5 metera i nemos vjerovat kako su kulturni, ;) A na kraju krajeva kako bi ti to sve znao lakse je hejtat i kucat frustrirane postove jer se nisi uspio connectovati na drzavnu sisu.
JThomas

#9737 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

imam pravo i ja biti virtuelno ciničan kad policija prva počinje virtuelno postrojavati i zavrtati ruke. u stvarnom životu slabije...
JThomas

#9738 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

mup 2200 zaposlenih, gras 1700, vik 1400 - oko 1% cijelog stanovništva kantona uključujući i tek rođene i umiruće. da pola tih ljudi išta radi i zarađuje svoju platu - ono čime se bave bilo bi na nivou japana.
zigson

#9739 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

Tercius wrote:
Licno svojim ocima gledao Spahovic dobi ne jedan vec vise samara, dalje...koliko se sjecam i rahmetli Delalic se takodje mogao pohvaliti da je dobio samaracinu a Bogam i dobru maru jednom, cek da se sjetim jos...eh da pa bolan Turkovicu jedne godine prasinar slomi ruku baterijom, Lekica namara drot na sred Titove, Šljivu ispred SOS-a jedne godine takodje, Kvrgu velikog mumina i ahbaba svukose jednom sa motora ubise hljeb u njemu, Kajevica nabi nogom drot jedne prilike a Mensi sastavi samarcinu, helem mrsko mi kucat kolko toga ima, mada ni ovi pobrojani nisu nikakvi kriminalci vec jedne obicne klosarcine.A pravi kriminalci koriste pojas, ne cugaju kad voze, i pricaju otprilike po 2 strana jezika mirisu na 5 metera i nemos vjerovat kako su kulturni, ;) A na kraju krajeva kako bi ti to sve znao lakse je hejtat i kucat frustrirane postove jer se nisi uspio connectovati na drzavnu sisu.
Sta bi kad tasim osamari novinarku ispred suda sklanjaju se iz kadra
supercali

#9740 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

Ne treba gledati crno bijelo
Ima njih i casnih a ima ih i pizdi da kazem koji su tu samo da uzmu platu boli njih briga za sigurnost i za bilo sta kao ti pred sudom
AmirBaa

#9741 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by AmirBaa »

Tercius wrote:
Haris.ba wrote: P.S.
Dužan si pokazati opremu koje auto mora imati po zakonu. Ali, nisi dužan otvoriti gepek. Ako opremu ne držiš u gepeku, naravno. :D
Ali koja je svrha reći npr. specijalcu da nećeš da otvoriš gepek ili pretinac? On ne smije to sam uraditi. Ali, te može zadržati 24 sata. I mislim da ne bi imao problem da dobije od suda da može da se izvrši pretres (više nije pregled) auta.
Nisi duzan ako rezervni pneumatik vozis na prednjem sjedistu i premjestas ga po potrebi sa prednjeg sjedista na zadnji, simpaticno nema sta.Mada pored svega toga i dalje si duzan da otvoris gepek bezobzira gdje ti se oprema nalazi kao sto si i duzan da izvadis sve iz djepova, iz torbice, iz kasete vozila,da skines patike, carape da istrpas majicu podignes je i okrenes se za 360 stepeni, naravno ti to ako ne zelis sumnjam da ce te neko upucati u koljeno radi toga, ali uvijek postoji opcija zadrzavanja do 6 sati po licnoj procjeni onog ko te zaustavio i za to mu ne treba nikakakvo odobrenje ni usmeno ni pismeno ;)Ali u sustini jedna kvalitetna samarcina skrati taj proces sa 6 sati na nekih pola sata ;)
Jedna kvalitetna samarcina je li uzorni pripadnice MUP-a ? E sto bih volio da te vidim kako pucas te samarcine glavonjama u zatamnjenim x6-icama i slicnim autima. Takvi kao ti mogu samarcine pucati jedino "fukarama" (taj naziv vjerovatno vi koristite kad birate koga zaustaviti) u raspalim autima koji nemaju da zimske gume kupe kako treba, i nikom vise.
OT: u subotu na vlasicu zaustavljeni od specijalne, pregledali dokumente, sve lijepo kulturno pitali ima li potrebe da pretresaju auto, je li se pilo, mi rekli nije i nemamo nista protiv da pregledaju, on se nasmija kaze vidim svakako dolazite tek, ima vremena, i kaze uzivajte i lijep provod. Sa takvim pristupom jedino kriminalac bi se protivio pretresu, jer je stvarno vrlo profesionalno. Odmah se covjek malo sigurnije osjeca :thumbup:
Naslovnica

#9742 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

haris0032 wrote:Zaustavili me ljudi, okruzili auto, jedan prisao dobro vece gospodine ovo je kontrola saobracaja i vozila mozete li mi pokazati saobracajnu i vd. Dobro vece goslodine, naravno nikakav problem. Pokazao, pogledao zamolio me da izadjem iz vozila kako bi izvrsili pregled. E sad nista sami ne otvaraju i ne trkeljaju vec sve sto ih zanima zamole te ljubazno da otvoris, pomaknes itd. Vjerujte od njihove ljubaznosti postalo mi malo neugodno.
Otvorio gepek, podigao pod u gepeku, otvorio unutra sve pretince, pregledali, sve ok.
Na kraju i mene prekontrolisali i to je to. Zahvalili se oni meni, ja njima, sretno i nastavite tako.

Jako pozitivno iskustvo bez suvise price, ni trunku neke kurcevitosti sto zna biti kod onih obicnih policajaca. Bila su dva kombija i jedan land kruzer. Sigurno 15 policajaca.

Sent from my HTC One A9 using Tapatalk
Tercius

#9743 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

zigson wrote:
Tercius wrote:
Sta bi kad tasim osamari novinarku ispred suda sklanjaju se iz kadra
Pa ko i svaka profesija, sto je vise radis tim vise odrzavas skilove koje vec posjedujes i eventualno stices nove.Sudska policija i ove neke policije koje rade nesto tipa cuvanja ambasada i sl su logikom stvari manje skilovane u rjesavanju konfliktnih situacija od recimo nekoga ko za smjenu ima 2 takve ili slicne situacije.Ebo Tasima to se uvijek moze desiti da neko nekome lupi samracinu iako je u okolikini desetak policajaca, medjutim šarena revolucija ispred predsjednistva neke godine ti je skolski primjer ovoga sto ti ja sad pricam.
made_in_sarajevo

#9744 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

Tercius wrote:
Pa potpisi da nisi ti nas niti mene i haj kuci :D

Nego neku noc kod zoo centra beretke krenuse me zaustaviti pa vidjeli dzip iza mene pa me jedan pusta,drugi zaustavlja pa i drugi pusta, valjda po izgledu ja sa curom,starije auto sa galerijom pa mi fini :D. Na kraju ni dzipa nisu nista pustili ga odma,neki cica vozio.

Eh u ovoj situaciji, koji zakon kaze da ja ne smijem imati teleskopsku palicu kod sebe? Ja usao u army shop i rekao treba mi palica,evo 40KM, hvala lijepo i pitam jednom saobracajnog policajaca kaze ne smijes ali eto. To je ono zavisi na koga naletis. Ja trazio po zakonima i osim pravilnika o policijskim sluzbenicima nigdje nisam nasao da palicu ne smijem nositi ili je to sve pod hladno i vatreno oruzje, onda tako se moze smatrati i alat za auto i kljuc od tocka. Opet ako se ne smije kako se moze kupiti bez problema i licne karte.

Poslano sa mog SM-N9005 koristeći Tapatalk
JThomas

#9745 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

nisi skilovan za korištenje palice pa ne može...
Tercius

#9746 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

made_in_sarajevo wrote: Pa potpisi da nisi ti nas niti mene i haj kuci :D

Ja trazio po zakonima i osim pravilnika o policijskim sluzbenicima nigdje nisam nasao da palicu ne smijem nositi ili je to sve pod hladno i vatreno oruzje, onda tako se moze smatrati i alat za auto i kljuc od tocka. Opet ako se ne smije kako se moze kupiti bez problema i licne karte.

Isto tako se onda moze smatrati i hemijska olovka i tako u nedogled.Palica nije za konvencionalnu i siroku upotrebu pa je i samim tim tretirana kao oruzje.Zakon o nabavci,drzanju i nosenju oruzja i municije je moj konacni odgovor.E sad kupovina svega toga je samo boliqurac drzave za na prvi pogled bezalene stvari pa tako u army shopu mozes kupiti sve bez da te iko pita za sta ce ti to od pracki sa olovnom kuglom do samostrela,taktickih prsluka natpisa policija vojska vojna policija do sljemova i crnih policijskih kombinezona.
quarterback

#9747 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by quarterback »

Tercius wrote:
made_in_sarajevo wrote: Pa potpisi da nisi ti nas niti mene i haj kuci :D

Ja trazio po zakonima i osim pravilnika o policijskim sluzbenicima nigdje nisam nasao da palicu ne smijem nositi ili je to sve pod hladno i vatreno oruzje, onda tako se moze smatrati i alat za auto i kljuc od tocka. Opet ako se ne smije kako se moze kupiti bez problema i licne karte.

Isto tako se onda moze smatrati i hemijska olovka i tako u nedogled.Palica nije za konvencionalnu i siroku upotrebu pa je i samim tim tretirana kao oruzje.Zakon o nabavci,drzanju i nosenju oruzja i municije je moj konacni odgovor.E sad kupovina svega toga je samo boliqurac drzave za na prvi pogled bezalene stvari pa tako u army shopu mozes kupiti sve bez da te iko pita za sta ce ti to od pracki sa olovnom kuglom do samostrela,taktickih prsluka natpisa policija vojska vojna policija do sljemova i crnih policijskih kombinezona.
bogme su meni rekli da ne mogu kupiti peper sprej jer ga prodaju samo zenama a i one moraju otici u muriju da ga prijave nakon ne znam koliko dana jer im uzmu broj licne karte koji potom proslijede mupu

naravno da me nije sprijecilo da ga na kraju kupim, samo ne kod njih, jer mi je dosadilo da me pascadija proganja po mahalama kad idem na biciklisticke ture
mirzet87sa

#9748 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mirzet87sa »

Kakva nasa policija, klosari obicni. Ima ih i postenih, kulturnih, pismenih mada su manjina.. Sto se tice palica, ja sam ih nosao pored sjedista, nikad ni jedan nije nasao, a trazili su.. skilovani ljudi :D sad nosam vatreno oruzje s dozvolom, pa je s tim i kontrola malo specificnija..
Tercius

#9749 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

quarterback wrote: bogme su meni rekli da ne mogu kupiti peper sprej jer ga prodaju samo zenama a i one moraju otici u muriju da ga prijave nakon ne znam koliko dana jer im uzmu broj licne karte koji potom proslijede mupu

naravno da me nije sprijecilo da ga na kraju kupim, samo ne kod njih, jer mi je dosadilo da me pascadija proganja po mahalama kad idem na biciklisticke ture
Diskriminacija i to jos uvedena u zakon,zenama je dozvoljeno muskarcima nije.
quarterback

#9750 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by quarterback »

Tercius wrote:
quarterback wrote: bogme su meni rekli da ne mogu kupiti peper sprej jer ga prodaju samo zenama a i one moraju otici u muriju da ga prijave nakon ne znam koliko dana jer im uzmu broj licne karte koji potom proslijede mupu

Diskriminacija i to jos uvedena u zakon,zenama je dozvoljeno muskarcima nije.
promasena poenta, replicirao sam na tvoje pisanje o army shopu
Post Reply