Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
r_faruk

#9726 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by r_faruk »

beni-bu-man wrote:
Towelie wrote:Umesto black friday-a, u dzenetskim trznim centrima ce bit black jumuah. :-D
a jebi se :lol: :lol: :lol: :lol:

oplaka :lol:

koja je valuta gore
a kako je krenulo Bitcoin :D
Zejnep

#9727 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zejnep »

Smrcak15 wrote:
Zejnep wrote:
Smrcak15 wrote: cuj pa nije raj jedna kucetina gdje niko nigdje ne izlazi :-)

kad izadjes vani u shoping/pijaca/market ili gdje vec u Raju to ti je javnost
Ma o čem pričaš ti? :zoka:
pricam ono sto ti je poslanik Muhammed rekao.
Da ima shoping, market, pijaca...u raju?
beni-bu-man

#9728 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
Zejnep wrote:
Smrcak15 wrote: cuj pa nije raj jedna kucetina gdje niko nigdje ne izlazi :-)

kad izadjes vani u shoping/pijaca/market ili gdje vec u Raju to ti je javnost
Ma o čem pričaš ti? :zoka:
pricam ono sto ti je poslanik Muhammed rekao.
eto ti argumenta sto sam ja tebi rekao da si puko

nisi ti bardo nikako
Smrcak15

#9729 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:@ Zejnep.....ko ja ili kolega smrle :)

ako mislis na mene, ja ne pricam vec se sprdam sa smrletom :mrgreen:
ti mislis da se sprdas a ja Tebe koristim da edukujem narod ovdje po pitanju buduceg svijeta, i to na osnovu sta islam govori.

nemoj misliti da ti meni nesto steti, jet sa svojim sprdastima pitanjima ja odgovaram durigm ljudima kad procitaju da nauce to

isto kao sto su ashabi ucili o Raju od poslanika dosta tako sto su novo pridosli beduini zapitkivali detalje, od ima li na drvetu bodlji ili nema, moze li se covjek nabosti kad ubire voce itd
Smrcak15

#9730 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Zejnep wrote: Da ima shoping, market, pijaca...u raju?
da.
ne samo pijace, nego i trgovi, cim imas gradjevine to znaci imas i gradove/naselja itd
beni-bu-man

#9731 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:

ti mislis da se sprdas a ja Tebe koristim da edukujem narod ovdje po pitanju buduceg svijeta, i to na osnovu sta islam govori.

nemoj misliti da ti meni nesto steti, jet sa svojim sprdastima pitanjima ja odgovaram durigm ljudima kad procitaju da nauce to

isto kao sto su ashabi ucili o Raju od poslanika dosta tako sto su novo pridosli beduini zapitkivali detalje, od ima li na drvetu bodlji ili nema, moze li se covjek nabosti kad ubire voce itd
nemoj molim te ti mene edukovati
Zejnep

#9732 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zejnep »

Smrcak15 wrote:
da.
ne samo pijace, nego i trgovi, cim imas gradjevine to znaci imas i gradove/naselja itd
Gdje to piše? Nisam nikad ništa slično nigdje pročitala.
Smrcak15

#9733 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote: eto ti argumenta sto sam ja tebi rekao da si puko

nisi ti bardo nikako
ne brini se ti druze za mene, jesam li dobar ili nisam.

ovdje govori ono sto Kuran i hadis kazu o buducem svijetu, a to hoce li neko vjerovati ili nece, to je sad druga prica.

Sto ne kazes modernim naucni mastrofizicarima koji tvrde da je moguce da postoje drugi svjetovim sa svojim prirodnim zakonima i sa svojim stanovnicima van naseg univerzuma, zasto njima ne kazes da nisu dobri, jer to nije nimalo razlicito od onoga sto je Muhammed tvrdio, pa sto onda naucnicima ne kazes da nisu dobri?
Smrcak15

#9734 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:

nemoj molim te ti mene edukovati
ne edukujem ja Tebe, kao sto i ne citas sta tacno pisem
ja odgovaram drugim ljudima kad procitaju da nauce to
znas li sta ovo znaci sta sam napisao, cilj mi je vecinom da drugi koji se nisu sjetili postaviti pitanje pa ako ga ti postavis, da njima odgovorim a ne tebi druze, to sto ja tebi odgovaram ciljam na druge ljude koji hoce da nauce nesto o buducem svijetu.
Smrcak15

#9735 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Zejnep wrote:
Smrcak15 wrote:
da.
Gdje to piše? Nisam nikad ništa slično nigdje pročitala.
Enes ibn Malik prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘’U džennetu imaju tržnice na kojima će se džennetlije svakog petka iskupljati. Nakon što se okupe na tržnicama, zapuhat će istočni vjetar koji će oni osjetiti na svojim licima i odjeći, a nakon kojeg će se povećati njihova ljepota. Kad se vrate svojim suprugama one će im reći: ‘’Tako nam Allaha, vraćate se ljepši nego što ste otišli!’ Oni će im odgovoriti: ‘’I mi smo vas zatekli ljepše nego što smo vas ostavili.’’ (prenosi Muslim)
r_faruk

#9736 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by r_faruk »

znaci i u dzenetu zena ostaje u kuci dok muski po pijacama hodaju?
Smrcak15

#9737 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote: nemoj molim te ti mene edukovati
pa nemoj ni pitati, jel te neko goni da me zapitkujes sa nekim podsmjehom, ja to odgovaram drugima ljudima Preko Tebe , ti si samo instrument Preko kojeg ce oni saznati, a boli me briga hoces li se ti edukovati ili ne.

uopste ne moj ni pitati, i mirna Bosna. :wink:
Smrcak15

#9738 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:znaci i u dzenetu zena ostaje u kuci dok muski po pijacama hodaju?
to nije pravilo, nigdje ne pise da one nece izlaziti na takva mjesta.
beni-bu-man

#9739 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
pa nemoj ni pitati, jel te neko goni da me zapitkujes sa nekim podsmjehom, ja to odgovaram drugima ljudima Preko Tebe , ti si samo instrument Preko kojeg ce oni saznati, a boli me briga hoces li se ti edukovati ili ne.

a moram dzaba, jer mi nije jasna tvoj svrha no ovoj temi a mozda ti je poslanik muha reko da dodjes na temu ateizam kako bi ateiste prosvjetlio
Smrcak15

#9740 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:

a moram dzaba, jer mi nije jasna tvoj svrha no ovoj temi a mozda ti je poslanik muha reko da dodjes na temu ateizam kako bi ateiste prosvjetlio
na temi sam zato sto me pitate, ali ti djavo neda mira pa me moras pitati :lol: hajde stisni se pa me stagod ne pitaj mjesec dana ako mozes :lol:
beni-bu-man

#9741 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote: na temi sam zato sto me pitate, ali ti djavo neda mira pa me moras pitati :lol: hajde stisni se pa me stagod ne pitaj mjesec dana ako mozes :lol:
prosto nemoguce, kad das tako fine odgovore napitanja :mrgreen:
Laertes

#9742 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Laertes »

Veliki edukator je nadmašio sebe na posljednje dvije stranice. Aferim, Smrle. :kakoste:
Hakiz

#9743 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:pa valjda se pretpostavlja da su gole u svojim privatnim prostorijama a ne na javnosti, jer nije mi jasno da ce biti seks a ujedno i zamotani od glave do pete :lol:
Ja koliko znam, a tako je najprije zapisano i u knjigama iz doba poslanika Musa a.s. u raju nema stida. Pa su svi goli. Tako su i Adem i Hava bili goli, pa kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, dobili su osjećaj stida. Tako ih je i bog skontao. Da se nisu stidjeli i pokrili intimne dijelove, bog ne bi ni skontao da su krali jabuke. Što hoće reći, u raju je bolje biti đon-obraz.

Dakle, u raju nema stida pa je golotinja normalna. Druga stvar iz te poučne priče o Ademu i Havi je ta da su u raju svi glupi. Jer, trebalo je pojesti jabuku sa drveta znanja da bi se postalo svjestan sebe, okruženja itd. Dok nisu ukrali jabuke, nisu bili svjesni. Tako da nije ni čudo da ih je zmija uspjela zavesti. I to Havu. Koja je onda Adema argumentima ubijedila da je posluša. Kao i svi muškarci, Adem počeo razmišljati donjom umjesto gornjom glavom. Svako ko je upropašten, žena ga je upropastila. I svako ko će biti upropašten, žena će ga upropastiti.

Napomena; Ako su Adem i Hava bili prvi ljudi, a bili su glupi jer nisu bili svjesni ni sebe ni okruženja, to znači da su u raju bili svi glupi, naprosto jer su Adem i Hava bili, u stvari, svi. Osim njih dvoje, nije bilo drugih u raju.

Kao što Biblija kaže, blago siromašnima duhom jer njihovo je kraljevstvo nebesko.

Nije teško izvući zaključak da nas bog voli glupe. Čim smo dobili pamet, bog nas je istjerao iz raja. Za pametne je, kako po pričama koje su osnove abrahamskih religija izgleda, rezervisan pakao.

Zatim, u raju nema seksa. Adem i Hava su djecu dobili tek kada su bili protjerani iz raja. Toliko bili tamo zajedno, goli, sami, zgodni, mladi, oko njih miomirisi, boje, milozvuci, ljepota, pa i vino, kako slike smokvinih listova kao pokrivala pokazuju bili su i prilično obdareni potrebnim atributima, ma sve su imali i nisu se povalili. A kako su na kraju, ipak, dobili djecu, znamo da nisu imali zdravstvene probleme.

Dakle, jedini zaključak je da u raju seksa nema.

Ne kažem ja bezveze, kada vidim ko se sve nada raju, a i kako taj raj počinje izgledati, biram pakao.
Smrcak15

#9744 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:pa valjda se pretpostavlja da su gole u svojim privatnim prostorijama a ne na javnosti, jer nije mi jasno da ce biti seks a ujedno i zamotani od glave do pete :lol:
Ja koliko znam, a tako je najprije zapisano i u knjigama iz doba poslanika Musa a.s. u raju nema stida. Pa su svi goli. Tako su i Adem i Hava bili goli, pa kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, dobili su osjećaj stida. Tako ih je i bog skontao. Da se nisu stidjeli i pokrili intimne dijelove, bog ne bi ni skontao da se krali jabuke. Što hoće reći, u raju je bolje biti đon-obraz.

Dakle, u raju nema stida pa je golotinja normalna. Druga stvar iz te poučne priče o Ademu i Havi je ta da su u raju svi glupi. Jer, trebalo je pojesti jabuku sa drveta znanja da bi se postalo svjestan sebe, okruženja itd. Dok nisu ukrali jabuke, nisu bili svjesni. Tako da nije ni čudo da ih je zmija uspjela zavesti.

Napomena; Ako su Adem i Hava bili prvi ljudi, a bili su glupi jer nisu bili svjesni ni sebe ni okruženja, to znači da su u raju bili svi glupi, naprosto jer su Adem i Hava bili, u stvari, svi. Nije bilo drugih u raju osim njih.

Kao što Biblija kaže, blago siromašnima duhom jer njihovo je kraljevstvo nebesko.

Nije teško izvući zaključak da nas bog voli glupe. Za pametne je, kako po pričama koje su osnove abrahamskih religija izgleda, rezervisan pakao.

Ne kažem ja bezveze, kada vidim ko se sve nada raju, biram pakao.
znas sta je ovdje u startu greska, sto ti sudis Bogu Preko pogresne knjige, Bog ti kaze iskrivljena je , pisane su laze o Bogu, i ti uzmes tu knjigu u onda mu sudis na osnovu lazi :-) , ljudi napisu Bog ovakav onaka, natrabunjaju lazi, i onda ti uzmes fino tu knjigu i onda govori s, Bog je oakav onakav zato je ubleha, pogresno, zlo, ovo ono....slijepci slijepca vode za ruku u jamu bez dna a slijepac jedva docekao da ih uzme za ruku u nadi da ce mu oni na put ukazati a svi zajedno prema rupi idu.

Pa su svi goli. Tako su i Adem i Hava bili goli, pa kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, dobili su osjećaj stida. Tako ih je i bog skontao. Da se nisu stidjeli i pokrili intimne dijelove, bog ne bi ni skontao da se krali jabuke. Što hoće reći, u raju je bolje biti đon-obraz.
nije tacno po Kuranu, evo vidi

20. I šejtan im poče bajati da bi im otkrio stidna mjesta njihova, koja su im skrivena bila, i reče: "Gospodar vaš vam zabranjuje ovo drvo samo zato da ne biste meleki postali ili da ne biste besmrtni bili"-

21. i zaklinjaše im se: "Ja sam vam, zaista, savjetnik iskreni!”

22. I na prevaru ih zavede. A kad oni oni drvo okusiše, stidna mjesta njihova im se ukazaše i oni po sebi džennetsko lišće stavljati počeše. "Zar vam to drvo nisam zabranio?!” - zovnu ih Gospodar njihov - "i rekao vam: ’Šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj.

Ako su Adem i Hava bili prvi ljudi, a bili su glupi jer nisu bili svjesni ni sebe ni okruženja, to znači da su u raju bili svi glupi,
nisu oni bili glupi nego je glupo ovo sto ti radis, a to je da udaras po Bogu i njima sa pogresnim stapom, to jeste biblijom, izmisljotinama i lazima.
pusti mi sta biblija kaze ba, knjiga koja Boga napravi frizera koji brije ljudima noge i glave, i koji koristi kerube male andjele kao helikoptere kao prevozno sredstvo, koji prestavlja boga kao hrvaca koji se hrvlje sa covjekom i izgubi jos.
takva knjiga nije kompetenta da prica ista o Bogu. nego huli boga.

Ne kažem ja bezveze, kada vidim ko se sve nada raju, biram pakao
ma ti obicnu svijecu druze moj nebi izdrzao a kamoli pakao gdje jedni dijelovi pojedu druge, toliko strasno da jedan dio dzehennema se utjece Allahu od drugog zbog strahota sto ima u njemu,.

i ti bi kao isao tamo na ekskurziju, ono malo da ti ten preplane, da dobijes boje mozda, ali nemoj zaboraviti ponijeti kremu za sunacenje, faktor 50 molim te :D
Hakiz

#9745 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:
Ja koliko znam, a tako je najprije zapisano i u knjigama iz doba poslanika Musa a.s. u raju nema stida. Pa su svi goli. Tako su i Adem i Hava bili goli, pa kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, dobili su osjećaj stida. Tako ih je i bog skontao. Da se nisu stidjeli i pokrili intimne dijelove, bog ne bi ni skontao da se krali jabuke. Što hoće reći, u raju je bolje biti đon-obraz.

Dakle, u raju nema stida pa je golotinja normalna. Druga stvar iz te poučne priče o Ademu i Havi je ta da su u raju svi glupi. Jer, trebalo je pojesti jabuku sa drveta znanja da bi se postalo svjestan sebe, okruženja itd. Dok nisu ukrali jabuke, nisu bili svjesni. Tako da nije ni čudo da ih je zmija uspjela zavesti.

Napomena; Ako su Adem i Hava bili prvi ljudi, a bili su glupi jer nisu bili svjesni ni sebe ni okruženja, to znači da su u raju bili svi glupi, naprosto jer su Adem i Hava bili, u stvari, svi. Nije bilo drugih u raju osim njih.

Nije teško izvući zaključak da nas bog voli glupe. Za pametne je, kako po pričama koje su osnove abrahamskih religija izgleda, rezervisan pakao.

Ne kažem ja bezveze, kada vidim ko se sve nada raju, biram pakao.
znas sta je ovdje u startu greska, sto ti sudis Bogu Preko pogresne knjige, Bog ti kaze iskrivljena je , pisane su laze o Bogu, i ti uzmes tu knjigu u onda mu sudis na osnovu lazi :-) , ljudi napisu Bog ovakav onaka, natrabunjaju lazi, i onda ti uzmes fino tu knjigu i onda govori s, Bog je oakav onakav zato je ubleha, pogresno, zlo, ovo ono....slijepci slijepca vode za ruku u jamu bez dna a slijepac jedva docekao da ih uzme za ruku u nadi da ce mu oni na put ukazati a svi zajedno prema rupi idu.

Pa su svi goli. Tako su i Adem i Hava bili goli, pa kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, dobili su osjećaj stida. Tako ih je i bog skontao. Da se nisu stidjeli i pokrili intimne dijelove, bog ne bi ni skontao da se krali jabuke. Što hoće reći, u raju je bolje biti đon-obraz.
nije tacno po Kuranu, evo vidi

20. I šejtan im poče bajati da bi im otkrio stidna mjesta njihova, koja su im skrivena bila, i reče: "Gospodar vaš vam zabranjuje ovo drvo samo zato da ne biste meleki postali ili da ne biste besmrtni bili"-

21. i zaklinjaše im se: "Ja sam vam, zaista, savjetnik iskreni!”

22. I na prevaru ih zavede. A kad oni oni drvo okusiše, stidna mjesta njihova im se ukazaše i oni po sebi džennetsko lišće stavljati počeše. "Zar vam to drvo nisam zabranio?!” - zovnu ih Gospodar njihov - "i rekao vam: ’Šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj.

Ako su Adem i Hava bili prvi ljudi, a bili su glupi jer nisu bili svjesni ni sebe ni okruženja, to znači da su u raju bili svi glupi,
nisu oni bili glupi nego je glupo ovo sto ti radis, a to je da udaras po Bogu i njima sa pogresnim stapom, to jeste biblijom, izmisljotinama i lazima.
pusti mi sta biblija kaze ba, knjiga koja Boga napravi frizera koji brije ljudima noge i glave, i koji koristi kerube male andjele kao helikoptere kao prevozno sredstvo, koji prestavlja boga kao hrvaca koji se hrvlje sa covjekom i izgubi jos.
takva knjiga nije kompetenta da prica ista o Bogu. nego huli boga.

Ne kažem ja bezveze, kada vidim ko se sve nada raju, biram pakao
ma ti obicnu svijecu druze moj nebi izdrzao a kamoli pakao gdje jedni dijelovi pojedu druge, toliko strasno da jedan dio dzehennema se utjece Allahu od drugog zbog strahota sto ima u njemu,.
Žao mi je Smrčak, ja ću ipak više vjerovati originalima. Treće izdanje koje je revidirano i naknadna pamet meni liči na autorizaciju intervjua. Naime, uobičajena praksa je da kada novinar napravi intervju sa nekim, intervjuisana osoba zahtijeva da pročita (ili pogleda) intervju u obliku u kojme će biti objavljen, pa izbaci stvari koje je rekla za vrijeme razgovora a za koje misli da bi mogle biti nezgodne. Dakle, ne da te stvari nisu tačne, nego intervjuisanom ne odgovara da budu objavljene.

Tako da, ovaj put, sa indignacijom odbijam tvoju kritiku.
Smrcak15

#9746 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Žao mi je Smrčak, ja ću ipak više vjerovati originalima. Treće izdanje koje je revidirano i naknadna pamet meni liči na autorizaciju intervjua. Naime, uobičajena praksa je da kada novinar napravi intervju sa nekim, intervjuisana osoba zahtijeva da pročita (ili pogleda) intervju u obliku u kojme će biti objavljen, pa izbaci stvari koje je rekla za vrijeme razgovora a za koje misli da bi mogle biti nezgodne. Dakle, ne da te stvari nisu tačne, nego intervjuisanom ne odgovara da budu objavljene.

cak i ako ti original kaze, hej druze pisali smo lazi, pa ti vjeruj u njih ako hoces ili odbaci :-)

a ti glatko ma "hocu vjerovati vasim lazima".

i progutas to sto kazu bez imalo vode :-)
Hakiz

#9747 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Žao mi je Smrčak, ja ću ipak više vjerovati originalima. Treće izdanje koje je revidirano i naknadna pamet meni liči na autorizaciju intervjua. Naime, uobičajena praksa je da kada novinar napravi intervju sa nekim, intervjuisana osoba zahtijeva da pročita (ili pogleda) intervju u obliku u kojme će biti objavljen, pa izbaci stvari koje je rekla za vrijeme razgovora a za koje misli da bi mogle biti nezgodne. Dakle, ne da te stvari nisu tačne, nego intervjuisanom ne odgovara da budu objavljene.

cak i ako ti original kaze, hej druze pisali smo lazi, pa ti vjeruj u njih ako hoces ili odbaci :-)

a ti glatko ma "hocu vjerovati vasim lazima".

i progutas to sto kazu bez imalo vode :-)
Ti kažeš da Biblija nije božija knjiga.

Nije ni čudo što nikada neće biti mira na Zemlji.
Last edited by Hakiz on 13/12/2017 13:29, edited 1 time in total.
bluesjunior

#9748 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by bluesjunior »

Hakiz wrote:
adelkam wrote:
TLR wrote:U čemu je problem?
Rasprava je bila ok dok je Sekerbay "harao" raspištoljen po temi, vrijeđao i argumentovao sa "ša ba ti znaš", a Smrle izvaljivao bukve iz korijena čeprkajući po Knjizi, a šaka razumnih im govorili ... nemojte da vas ovakvi brane majke vam ... niko ništa... .
Oribali ste sladunjavog i neka ste jer nije da nije zasluzio :D ali kakve vi Boga ti dokaze trazite ako smijem da pitam? :-D Za sta dokaze?
Ispravi me ako grijesim, dokaze kada je VJERA u pitanju :?:
Ne vjera. Religija.

Religija je jedna sasvim racionalna institucija koja ima i svoju formu i svoja pravila, sredstva prisile, ostvaruje profit na osnovu svojih tvrdnji itd. I to institucija stvorena od ljudi. Tako da religija treba dokazati svoje tvrdnje.

Ne traži se od ljudi koji vjeruju u boga da bilo šta dokažu. Traži se od ljudi koji TVRDE da ima boga da svoje tvrdnje dokažu. Ako baš hoćeš, čovjek koji vjeruje u boga ali o tome šuti, ne treba nikome ništa dokazati. Njegova stvar. Čovjek koji vjeruje u boga i meni kaže da boga ima, ja mu onda tražim da mi to dokaže. Tek nakon toga, dakle tek kada dokaže da bog postoji, slijedi traženje dokaza da bog postoji u onom obliku u kojem taj čovjek kaže da bog jeste.

A kada ti ljudi, kada religija, tvrdnjom da bog postoji, i da postoji u obliku u kojem oni kažu da postoji, počne stvarati bogatstvo, političku i društvenu moć, odlučivati o načinima života ljudi, pa i o samim životu i smrti ljudi itd, tada potreba da svoje tvrdnje dokažu postaje imperativ.

Dakle, ne radi se o vjeri. Radi se o religiji.
:thumbup:
Hakiz

#9749 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Nego Smrčak, krenuću tvojim načinom argumentacije i shvatanja stvari kako mi odgovaraju, pa ti postaviti jedno pitanje:

Kada Kur'an kaže "Mi smo vam poslali" ili kaže "Lijepo vam je" itd, to se shvata da se bog obratio svim ljudima preko Muhammeda.

Sa druge strane, možda je bog bi samo lijepo vaspitan i ljubazan pa se Muhammedu obraća sa "Vi", persira ga.

To bi značilo da je Kur'an poslan samo i isključivo Muhammedu, da se bog obratio samo njemu, iz privatnih razloga. I da Kur'an nije za sve ljude, nego samo za Muhammeda. Da je na kraju islam privatna Muhammedova vjera, a drugi ljudi će dobiti svako svoju kada i ako je zasluže.

Neći ići u dalje izvođenje zaključaka, neka ostane na ovome.
Last edited by Hakiz on 13/12/2017 13:42, edited 1 time in total.
Zaitsev

#9750 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zaitsev »

Smrcak15 wrote:

Čekaj brate, ti fakat vjeruješ, pardon, ti si fakat ubijeđen da svojim pisanjem nekog edukuješ, na bilo koji način? Da ljudi uče od tebe? Da prenosiš znanje?
Post Reply