a kako je krenulo Bitcoinbeni-bu-man wrote:a jebi seTowelie wrote:Umesto black friday-a, u dzenetskim trznim centrima ce bit black jumuah.![]()
![]()
![]()
![]()
oplaka![]()
koja je valuta gore
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
-
r_faruk
#9726 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Zejnep
#9727 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Da ima shoping, market, pijaca...u raju?Smrcak15 wrote:pricam ono sto ti je poslanik Muhammed rekao.Zejnep wrote:Ma o čem pričaš ti?Smrcak15 wrote: cuj pa nije raj jedna kucetina gdje niko nigdje ne izlazi![]()
kad izadjes vani u shoping/pijaca/market ili gdje vec u Raju to ti je javnost
- beni-bu-man
#9728 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
eto ti argumenta sto sam ja tebi rekao da si pukoSmrcak15 wrote:pricam ono sto ti je poslanik Muhammed rekao.Zejnep wrote:Ma o čem pričaš ti?Smrcak15 wrote: cuj pa nije raj jedna kucetina gdje niko nigdje ne izlazi![]()
kad izadjes vani u shoping/pijaca/market ili gdje vec u Raju to ti je javnost
nisi ti bardo nikako
- Smrcak15
#9729 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ti mislis da se sprdas a ja Tebe koristim da edukujem narod ovdje po pitanju buduceg svijeta, i to na osnovu sta islam govori.beni-bu-man wrote:@ Zejnep.....ko ja ili kolega smrle![]()
ako mislis na mene, ja ne pricam vec se sprdam sa smrletom
nemoj misliti da ti meni nesto steti, jet sa svojim sprdastima pitanjima ja odgovaram durigm ljudima kad procitaju da nauce to
isto kao sto su ashabi ucili o Raju od poslanika dosta tako sto su novo pridosli beduini zapitkivali detalje, od ima li na drvetu bodlji ili nema, moze li se covjek nabosti kad ubire voce itd
- Smrcak15
#9730 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
da.Zejnep wrote: Da ima shoping, market, pijaca...u raju?
ne samo pijace, nego i trgovi, cim imas gradjevine to znaci imas i gradove/naselja itd
- beni-bu-man
#9731 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
nemoj molim te ti mene edukovatiSmrcak15 wrote:ti mislis da se sprdas a ja Tebe koristim da edukujem narod ovdje po pitanju buduceg svijeta, i to na osnovu sta islam govori.beni-bu-man wrote:@ Zejnep.....ko ja ili kolega smrle![]()
nemoj misliti da ti meni nesto steti, jet sa svojim sprdastima pitanjima ja odgovaram durigm ljudima kad procitaju da nauce to
isto kao sto su ashabi ucili o Raju od poslanika dosta tako sto su novo pridosli beduini zapitkivali detalje, od ima li na drvetu bodlji ili nema, moze li se covjek nabosti kad ubire voce itd
- Zejnep
#9732 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Gdje to piše? Nisam nikad ništa slično nigdje pročitala.Smrcak15 wrote:da.Zejnep wrote: Da ima shoping, market, pijaca...u raju?
ne samo pijace, nego i trgovi, cim imas gradjevine to znaci imas i gradove/naselja itd
- Smrcak15
#9733 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ne brini se ti druze za mene, jesam li dobar ili nisam.beni-bu-man wrote: eto ti argumenta sto sam ja tebi rekao da si puko
nisi ti bardo nikako
ovdje govori ono sto Kuran i hadis kazu o buducem svijetu, a to hoce li neko vjerovati ili nece, to je sad druga prica.
Sto ne kazes modernim naucni mastrofizicarima koji tvrde da je moguce da postoje drugi svjetovim sa svojim prirodnim zakonima i sa svojim stanovnicima van naseg univerzuma, zasto njima ne kazes da nisu dobri, jer to nije nimalo razlicito od onoga sto je Muhammed tvrdio, pa sto onda naucnicima ne kazes da nisu dobri?
- Smrcak15
#9734 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ne edukujem ja Tebe, kao sto i ne citas sta tacno pisembeni-bu-man wrote:nemoj molim te ti mene edukovatiSmrcak15 wrote:ti mislis da se sprdas a ja Tebe koristim da edukujem narod ovdje po pitanju buduceg svijeta, i to na osnovu sta islam govori.beni-bu-man wrote:@ Zejnep.....ko ja ili kolega smrle![]()
znas li sta ovo znaci sta sam napisao, cilj mi je vecinom da drugi koji se nisu sjetili postaviti pitanje pa ako ga ti postavis, da njima odgovorim a ne tebi druze, to sto ja tebi odgovaram ciljam na druge ljude koji hoce da nauce nesto o buducem svijetu.ja odgovaram drugim ljudima kad procitaju da nauce to
- Smrcak15
#9735 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Enes ibn Malik prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘’U džennetu imaju tržnice na kojima će se džennetlije svakog petka iskupljati. Nakon što se okupe na tržnicama, zapuhat će istočni vjetar koji će oni osjetiti na svojim licima i odjeći, a nakon kojeg će se povećati njihova ljepota. Kad se vrate svojim suprugama one će im reći: ‘’Tako nam Allaha, vraćate se ljepši nego što ste otišli!’ Oni će im odgovoriti: ‘’I mi smo vas zatekli ljepše nego što smo vas ostavili.’’ (prenosi Muslim)Zejnep wrote:Gdje to piše? Nisam nikad ništa slično nigdje pročitala.Smrcak15 wrote:da.Zejnep wrote: Da ima shoping, market, pijaca...u raju?
-
r_faruk
#9736 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
znaci i u dzenetu zena ostaje u kuci dok muski po pijacama hodaju?
- Smrcak15
#9737 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pa nemoj ni pitati, jel te neko goni da me zapitkujes sa nekim podsmjehom, ja to odgovaram drugima ljudima Preko Tebe , ti si samo instrument Preko kojeg ce oni saznati, a boli me briga hoces li se ti edukovati ili ne.beni-bu-man wrote: nemoj molim te ti mene edukovati
uopste ne moj ni pitati, i mirna Bosna.
- Smrcak15
#9738 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
to nije pravilo, nigdje ne pise da one nece izlaziti na takva mjesta.r_faruk wrote:znaci i u dzenetu zena ostaje u kuci dok muski po pijacama hodaju?
- beni-bu-man
#9739 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
a moram dzaba, jer mi nije jasna tvoj svrha no ovoj temi a mozda ti je poslanik muha reko da dodjes na temu ateizam kako bi ateiste prosvjetlioSmrcak15 wrote:pa nemoj ni pitati, jel te neko goni da me zapitkujes sa nekim podsmjehom, ja to odgovaram drugima ljudima Preko Tebe , ti si samo instrument Preko kojeg ce oni saznati, a boli me briga hoces li se ti edukovati ili ne.beni-bu-man wrote: nemoj molim te ti mene edukovati
- Smrcak15
#9740 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
na temi sam zato sto me pitate, ali ti djavo neda mira pa me moras pitatibeni-bu-man wrote:a moram dzaba, jer mi nije jasna tvoj svrha no ovoj temi a mozda ti je poslanik muha reko da dodjes na temu ateizam kako bi ateiste prosvjetlioSmrcak15 wrote:pa nemoj ni pitati, jel te neko goni da me zapitkujes sa nekim podsmjehom, ja to odgovaram drugima ljudima Preko Tebe , ti si samo instrument Preko kojeg ce oni saznati, a boli me briga hoces li se ti edukovati ili ne.beni-bu-man wrote: nemoj molim te ti mene edukovati
- beni-bu-man
#9741 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
prosto nemoguce, kad das tako fine odgovore napitanjaSmrcak15 wrote: na temi sam zato sto me pitate, ali ti djavo neda mira pa me moras pitatihajde stisni se pa me stagod ne pitaj mjesec dana ako mozes
- Laertes
#9742 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Veliki edukator je nadmašio sebe na posljednje dvije stranice. Aferim, Smrle. 
-
Hakiz
#9743 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ja koliko znam, a tako je najprije zapisano i u knjigama iz doba poslanika Musa a.s. u raju nema stida. Pa su svi goli. Tako su i Adem i Hava bili goli, pa kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, dobili su osjećaj stida. Tako ih je i bog skontao. Da se nisu stidjeli i pokrili intimne dijelove, bog ne bi ni skontao da su krali jabuke. Što hoće reći, u raju je bolje biti đon-obraz.Smrcak15 wrote:pa valjda se pretpostavlja da su gole u svojim privatnim prostorijama a ne na javnosti, jer nije mi jasno da ce biti seks a ujedno i zamotani od glave do pete
Dakle, u raju nema stida pa je golotinja normalna. Druga stvar iz te poučne priče o Ademu i Havi je ta da su u raju svi glupi. Jer, trebalo je pojesti jabuku sa drveta znanja da bi se postalo svjestan sebe, okruženja itd. Dok nisu ukrali jabuke, nisu bili svjesni. Tako da nije ni čudo da ih je zmija uspjela zavesti. I to Havu. Koja je onda Adema argumentima ubijedila da je posluša. Kao i svi muškarci, Adem počeo razmišljati donjom umjesto gornjom glavom. Svako ko je upropašten, žena ga je upropastila. I svako ko će biti upropašten, žena će ga upropastiti.
Napomena; Ako su Adem i Hava bili prvi ljudi, a bili su glupi jer nisu bili svjesni ni sebe ni okruženja, to znači da su u raju bili svi glupi, naprosto jer su Adem i Hava bili, u stvari, svi. Osim njih dvoje, nije bilo drugih u raju.
Kao što Biblija kaže, blago siromašnima duhom jer njihovo je kraljevstvo nebesko.
Nije teško izvući zaključak da nas bog voli glupe. Čim smo dobili pamet, bog nas je istjerao iz raja. Za pametne je, kako po pričama koje su osnove abrahamskih religija izgleda, rezervisan pakao.
Zatim, u raju nema seksa. Adem i Hava su djecu dobili tek kada su bili protjerani iz raja. Toliko bili tamo zajedno, goli, sami, zgodni, mladi, oko njih miomirisi, boje, milozvuci, ljepota, pa i vino, kako slike smokvinih listova kao pokrivala pokazuju bili su i prilično obdareni potrebnim atributima, ma sve su imali i nisu se povalili. A kako su na kraju, ipak, dobili djecu, znamo da nisu imali zdravstvene probleme.
Dakle, jedini zaključak je da u raju seksa nema.
Ne kažem ja bezveze, kada vidim ko se sve nada raju, a i kako taj raj počinje izgledati, biram pakao.
- Smrcak15
#9744 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
znas sta je ovdje u startu greska, sto ti sudis Bogu Preko pogresne knjige, Bog ti kaze iskrivljena je , pisane su laze o Bogu, i ti uzmes tu knjigu u onda mu sudis na osnovu laziHakiz wrote:Ja koliko znam, a tako je najprije zapisano i u knjigama iz doba poslanika Musa a.s. u raju nema stida. Pa su svi goli. Tako su i Adem i Hava bili goli, pa kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, dobili su osjećaj stida. Tako ih je i bog skontao. Da se nisu stidjeli i pokrili intimne dijelove, bog ne bi ni skontao da se krali jabuke. Što hoće reći, u raju je bolje biti đon-obraz.Smrcak15 wrote:pa valjda se pretpostavlja da su gole u svojim privatnim prostorijama a ne na javnosti, jer nije mi jasno da ce biti seks a ujedno i zamotani od glave do pete
Dakle, u raju nema stida pa je golotinja normalna. Druga stvar iz te poučne priče o Ademu i Havi je ta da su u raju svi glupi. Jer, trebalo je pojesti jabuku sa drveta znanja da bi se postalo svjestan sebe, okruženja itd. Dok nisu ukrali jabuke, nisu bili svjesni. Tako da nije ni čudo da ih je zmija uspjela zavesti.
Napomena; Ako su Adem i Hava bili prvi ljudi, a bili su glupi jer nisu bili svjesni ni sebe ni okruženja, to znači da su u raju bili svi glupi, naprosto jer su Adem i Hava bili, u stvari, svi. Nije bilo drugih u raju osim njih.
Kao što Biblija kaže, blago siromašnima duhom jer njihovo je kraljevstvo nebesko.
Nije teško izvući zaključak da nas bog voli glupe. Za pametne je, kako po pričama koje su osnove abrahamskih religija izgleda, rezervisan pakao.
Ne kažem ja bezveze, kada vidim ko se sve nada raju, biram pakao.
nije tacno po Kuranu, evo vidiPa su svi goli. Tako su i Adem i Hava bili goli, pa kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, dobili su osjećaj stida. Tako ih je i bog skontao. Da se nisu stidjeli i pokrili intimne dijelove, bog ne bi ni skontao da se krali jabuke. Što hoće reći, u raju je bolje biti đon-obraz.
20. I šejtan im poče bajati da bi im otkrio stidna mjesta njihova, koja su im skrivena bila, i reče: "Gospodar vaš vam zabranjuje ovo drvo samo zato da ne biste meleki postali ili da ne biste besmrtni bili"-
21. i zaklinjaše im se: "Ja sam vam, zaista, savjetnik iskreni!”
22. I na prevaru ih zavede. A kad oni oni drvo okusiše, stidna mjesta njihova im se ukazaše i oni po sebi džennetsko lišće stavljati počeše. "Zar vam to drvo nisam zabranio?!” - zovnu ih Gospodar njihov - "i rekao vam: ’Šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj.
nisu oni bili glupi nego je glupo ovo sto ti radis, a to je da udaras po Bogu i njima sa pogresnim stapom, to jeste biblijom, izmisljotinama i lazima.Ako su Adem i Hava bili prvi ljudi, a bili su glupi jer nisu bili svjesni ni sebe ni okruženja, to znači da su u raju bili svi glupi,
pusti mi sta biblija kaze ba, knjiga koja Boga napravi frizera koji brije ljudima noge i glave, i koji koristi kerube male andjele kao helikoptere kao prevozno sredstvo, koji prestavlja boga kao hrvaca koji se hrvlje sa covjekom i izgubi jos.Kao što Biblija kaže, blago siromašnima duhom jer njihovo je kraljevstvo nebesko.
takva knjiga nije kompetenta da prica ista o Bogu. nego huli boga.
ma ti obicnu svijecu druze moj nebi izdrzao a kamoli pakao gdje jedni dijelovi pojedu druge, toliko strasno da jedan dio dzehennema se utjece Allahu od drugog zbog strahota sto ima u njemu,.Ne kažem ja bezveze, kada vidim ko se sve nada raju, biram pakao
i ti bi kao isao tamo na ekskurziju, ono malo da ti ten preplane, da dobijes boje mozda, ali nemoj zaboraviti ponijeti kremu za sunacenje, faktor 50 molim te
-
Hakiz
#9745 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Žao mi je Smrčak, ja ću ipak više vjerovati originalima. Treće izdanje koje je revidirano i naknadna pamet meni liči na autorizaciju intervjua. Naime, uobičajena praksa je da kada novinar napravi intervju sa nekim, intervjuisana osoba zahtijeva da pročita (ili pogleda) intervju u obliku u kojme će biti objavljen, pa izbaci stvari koje je rekla za vrijeme razgovora a za koje misli da bi mogle biti nezgodne. Dakle, ne da te stvari nisu tačne, nego intervjuisanom ne odgovara da budu objavljene.Smrcak15 wrote:znas sta je ovdje u startu greska, sto ti sudis Bogu Preko pogresne knjige, Bog ti kaze iskrivljena je , pisane su laze o Bogu, i ti uzmes tu knjigu u onda mu sudis na osnovu laziHakiz wrote:Ja koliko znam, a tako je najprije zapisano i u knjigama iz doba poslanika Musa a.s. u raju nema stida. Pa su svi goli. Tako su i Adem i Hava bili goli, pa kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, dobili su osjećaj stida. Tako ih je i bog skontao. Da se nisu stidjeli i pokrili intimne dijelove, bog ne bi ni skontao da se krali jabuke. Što hoće reći, u raju je bolje biti đon-obraz.Smrcak15 wrote:pa valjda se pretpostavlja da su gole u svojim privatnim prostorijama a ne na javnosti, jer nije mi jasno da ce biti seks a ujedno i zamotani od glave do pete
Dakle, u raju nema stida pa je golotinja normalna. Druga stvar iz te poučne priče o Ademu i Havi je ta da su u raju svi glupi. Jer, trebalo je pojesti jabuku sa drveta znanja da bi se postalo svjestan sebe, okruženja itd. Dok nisu ukrali jabuke, nisu bili svjesni. Tako da nije ni čudo da ih je zmija uspjela zavesti.
Napomena; Ako su Adem i Hava bili prvi ljudi, a bili su glupi jer nisu bili svjesni ni sebe ni okruženja, to znači da su u raju bili svi glupi, naprosto jer su Adem i Hava bili, u stvari, svi. Nije bilo drugih u raju osim njih.
Nije teško izvući zaključak da nas bog voli glupe. Za pametne je, kako po pričama koje su osnove abrahamskih religija izgleda, rezervisan pakao.
Ne kažem ja bezveze, kada vidim ko se sve nada raju, biram pakao., ljudi napisu Bog ovakav onaka, natrabunjaju lazi, i onda ti uzmes fino tu knjigu i onda govori s, Bog je oakav onakav zato je ubleha, pogresno, zlo, ovo ono....slijepci slijepca vode za ruku u jamu bez dna a slijepac jedva docekao da ih uzme za ruku u nadi da ce mu oni na put ukazati a svi zajedno prema rupi idu.
nije tacno po Kuranu, evo vidiPa su svi goli. Tako su i Adem i Hava bili goli, pa kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, dobili su osjećaj stida. Tako ih je i bog skontao. Da se nisu stidjeli i pokrili intimne dijelove, bog ne bi ni skontao da se krali jabuke. Što hoće reći, u raju je bolje biti đon-obraz.
20. I šejtan im poče bajati da bi im otkrio stidna mjesta njihova, koja su im skrivena bila, i reče: "Gospodar vaš vam zabranjuje ovo drvo samo zato da ne biste meleki postali ili da ne biste besmrtni bili"-
21. i zaklinjaše im se: "Ja sam vam, zaista, savjetnik iskreni!”
22. I na prevaru ih zavede. A kad oni oni drvo okusiše, stidna mjesta njihova im se ukazaše i oni po sebi džennetsko lišće stavljati počeše. "Zar vam to drvo nisam zabranio?!” - zovnu ih Gospodar njihov - "i rekao vam: ’Šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj.
nisu oni bili glupi nego je glupo ovo sto ti radis, a to je da udaras po Bogu i njima sa pogresnim stapom, to jeste biblijom, izmisljotinama i lazima.Ako su Adem i Hava bili prvi ljudi, a bili su glupi jer nisu bili svjesni ni sebe ni okruženja, to znači da su u raju bili svi glupi,
pusti mi sta biblija kaze ba, knjiga koja Boga napravi frizera koji brije ljudima noge i glave, i koji koristi kerube male andjele kao helikoptere kao prevozno sredstvo, koji prestavlja boga kao hrvaca koji se hrvlje sa covjekom i izgubi jos.Kao što Biblija kaže, blago siromašnima duhom jer njihovo je kraljevstvo nebesko.
takva knjiga nije kompetenta da prica ista o Bogu. nego huli boga.
ma ti obicnu svijecu druze moj nebi izdrzao a kamoli pakao gdje jedni dijelovi pojedu druge, toliko strasno da jedan dio dzehennema se utjece Allahu od drugog zbog strahota sto ima u njemu,.Ne kažem ja bezveze, kada vidim ko se sve nada raju, biram pakao
Tako da, ovaj put, sa indignacijom odbijam tvoju kritiku.
- Smrcak15
#9746 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
cak i ako ti original kaze, hej druze pisali smo lazi, pa ti vjeruj u njih ako hoces ili odbaciHakiz wrote: Žao mi je Smrčak, ja ću ipak više vjerovati originalima. Treće izdanje koje je revidirano i naknadna pamet meni liči na autorizaciju intervjua. Naime, uobičajena praksa je da kada novinar napravi intervju sa nekim, intervjuisana osoba zahtijeva da pročita (ili pogleda) intervju u obliku u kojme će biti objavljen, pa izbaci stvari koje je rekla za vrijeme razgovora a za koje misli da bi mogle biti nezgodne. Dakle, ne da te stvari nisu tačne, nego intervjuisanom ne odgovara da budu objavljene.
Tako da, ovaj put, sa indignacijom odbijam tvoju kritiku.
a ti glatko ma "hocu vjerovati vasim lazima".
i progutas to sto kazu bez imalo vode
-
Hakiz
#9747 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ti kažeš da Biblija nije božija knjiga.Smrcak15 wrote:cak i ako ti original kaze, hej druze pisali smo lazi, pa ti vjeruj u njih ako hoces ili odbaciHakiz wrote: Žao mi je Smrčak, ja ću ipak više vjerovati originalima. Treće izdanje koje je revidirano i naknadna pamet meni liči na autorizaciju intervjua. Naime, uobičajena praksa je da kada novinar napravi intervju sa nekim, intervjuisana osoba zahtijeva da pročita (ili pogleda) intervju u obliku u kojme će biti objavljen, pa izbaci stvari koje je rekla za vrijeme razgovora a za koje misli da bi mogle biti nezgodne. Dakle, ne da te stvari nisu tačne, nego intervjuisanom ne odgovara da budu objavljene.
Tako da, ovaj put, sa indignacijom odbijam tvoju kritiku.![]()
a ti glatko ma "hocu vjerovati vasim lazima".
i progutas to sto kazu bez imalo vode
Nije ni čudo što nikada neće biti mira na Zemlji.
Last edited by Hakiz on 13/12/2017 13:29, edited 1 time in total.
-
bluesjunior
#9748 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hakiz wrote:Ne vjera. Religija.adelkam wrote:Oribali ste sladunjavog i neka ste jer nije da nije zasluzioTLR wrote:U čemu je problem?
Rasprava je bila ok dok je Sekerbay "harao" raspištoljen po temi, vrijeđao i argumentovao sa "ša ba ti znaš", a Smrle izvaljivao bukve iz korijena čeprkajući po Knjizi, a šaka razumnih im govorili ... nemojte da vas ovakvi brane majke vam ... niko ništa... .ali kakve vi Boga ti dokaze trazite ako smijem da pitam?
Za sta dokaze?
Ispravi me ako grijesim, dokaze kada je VJERA u pitanju
Religija je jedna sasvim racionalna institucija koja ima i svoju formu i svoja pravila, sredstva prisile, ostvaruje profit na osnovu svojih tvrdnji itd. I to institucija stvorena od ljudi. Tako da religija treba dokazati svoje tvrdnje.
Ne traži se od ljudi koji vjeruju u boga da bilo šta dokažu. Traži se od ljudi koji TVRDE da ima boga da svoje tvrdnje dokažu. Ako baš hoćeš, čovjek koji vjeruje u boga ali o tome šuti, ne treba nikome ništa dokazati. Njegova stvar. Čovjek koji vjeruje u boga i meni kaže da boga ima, ja mu onda tražim da mi to dokaže. Tek nakon toga, dakle tek kada dokaže da bog postoji, slijedi traženje dokaza da bog postoji u onom obliku u kojem taj čovjek kaže da bog jeste.
A kada ti ljudi, kada religija, tvrdnjom da bog postoji, i da postoji u obliku u kojem oni kažu da postoji, počne stvarati bogatstvo, političku i društvenu moć, odlučivati o načinima života ljudi, pa i o samim životu i smrti ljudi itd, tada potreba da svoje tvrdnje dokažu postaje imperativ.
Dakle, ne radi se o vjeri. Radi se o religiji.
-
Hakiz
#9749 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nego Smrčak, krenuću tvojim načinom argumentacije i shvatanja stvari kako mi odgovaraju, pa ti postaviti jedno pitanje:
Kada Kur'an kaže "Mi smo vam poslali" ili kaže "Lijepo vam je" itd, to se shvata da se bog obratio svim ljudima preko Muhammeda.
Sa druge strane, možda je bog bi samo lijepo vaspitan i ljubazan pa se Muhammedu obraća sa "Vi", persira ga.
To bi značilo da je Kur'an poslan samo i isključivo Muhammedu, da se bog obratio samo njemu, iz privatnih razloga. I da Kur'an nije za sve ljude, nego samo za Muhammeda. Da je na kraju islam privatna Muhammedova vjera, a drugi ljudi će dobiti svako svoju kada i ako je zasluže.
Neći ići u dalje izvođenje zaključaka, neka ostane na ovome.
Kada Kur'an kaže "Mi smo vam poslali" ili kaže "Lijepo vam je" itd, to se shvata da se bog obratio svim ljudima preko Muhammeda.
Sa druge strane, možda je bog bi samo lijepo vaspitan i ljubazan pa se Muhammedu obraća sa "Vi", persira ga.
To bi značilo da je Kur'an poslan samo i isključivo Muhammedu, da se bog obratio samo njemu, iz privatnih razloga. I da Kur'an nije za sve ljude, nego samo za Muhammeda. Da je na kraju islam privatna Muhammedova vjera, a drugi ljudi će dobiti svako svoju kada i ako je zasluže.
Neći ići u dalje izvođenje zaključaka, neka ostane na ovome.
Last edited by Hakiz on 13/12/2017 13:42, edited 1 time in total.
- Zaitsev
#9750 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Čekaj brate, ti fakat vjeruješ, pardon, ti si fakat ubijeđen da svojim pisanjem nekog edukuješ, na bilo koji način? Da ljudi uče od tebe? Da prenosiš znanje?Smrcak15 wrote:ti mislis da se sprdas a ja Tebe koristim da edukujem narod ovdje po pitanju buduceg svijeta, i to na osnovu sta islam govori.beni-bu-man wrote:@ Zejnep.....ko ja ili kolega smrle![]()