Sirija vol. 2

Locked
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#97176 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Nemaš ti pojma ni o čemu. Javi se Abu-Towu ili Akiju žbiru, sa njima ćeš ti to protabiriti.
Krokodajl

#97177 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Ne treba Izrael da se plaši Arapa, Izrael treba da se plaši svojih Hasida koje finansira a koji će ih da se ne izrazim drugačije "nadjebat", plaća mjesečno da čita toru, rodi 10-oro djece, i onda malac neće da služi IDF, ne služi Benijeve fore jer tako ne piše u Tori, a Šabatom se ne smije palit vatra pa neće pucat, a ovo nije Košer, pa neće u Kneset, pa neće ovo, pa neće ono.

Napravit će sebi državu po uzoru na Saudijsku Arabiju, samo što u Arabiji žene haman smiju voziti auto, u Izraelu će to biti terefah.

A što se Iransko-Ruske osovine tiče.

Sirija se do 2013. branila bez saveznika, tada se priključio Hezbollah indirektno i Iran, Rusija je u sukob ušla tek 2015. godine.

Što se učešća Iraka tiče, sasvim prirodno je da Irak učestuje u operacijama u Siriji kao što je bilo prirodno da Hrvatska učestuje u operacijama u Mrkonjić Gradu protiv Bosanskih Srba.

Jer jelte, ISIL, Al Kaida.

Kao i VRS-VSK

Nijanse :)
Krokodajl

#97178 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

I da.

I ulazak Hezbollaha u taj rat je sasvim opravdan, jer Al Kaida i ISIL su haman dijelili granicu ko Slovačka i Češka tamo u pograničnom području kada su najavili da će palit i žarit Bejrutom.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#97179 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Young Erotica wrote:Preko 100000(STO HILJADA) pripadnika SAA je poginulo do sada u ratu,dok sa druge strane imamo preko bara bara 70 hiljada ubijenih stranaca u redovima opozicije,tako da ta lazna prica ne pije vodu a ti i dalje zivi u paralelnom univerzumu posto ti se ocigledno nista ne moze dokazati,samo predjes preko posta koji ti ne odgovara i maslas dalje.
Čovječe, oni su poraženi u Šamu. Znaš li ti šta to znači iz muslimansko-eshatološke perspektive? Ja ću ti reći: DA NISU MUSLIMANI.
To *ebe vehabije i ihvanije (Muslimansko bratsvo dannašnjice), to njih muči.

Zato se falsificiraju činjenice.
Krokodajl

#97180 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Što se okretanja prema Kurdima tiče.

Vidjeli smo na primjeru Kirkuka koliko ih zaboli i za njima.

Ko može tvrditi da onakvu bježaniju nećemo vidjeti u Raki.
sarajevoxxxx

#97181 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Young Erotica wrote:
sarajevoxxxx wrote:Sa ruskih 100 000 zračnih udara i 60 000 pripadnika šiitskih milicija, Rusa, Afganistanaca, Egipćana, Alžiraca, možeš pokoriti pola Bliskog istoka, a Asadu Ujguri zasmetali pa mu sve to nije dovoljno da ni nakon 7 godina rata očisti Džober u kojem mu ginu najbolji vojnici.

Zaslijepljen si mržnjom prema Turcima, ne vidiš tako očigledne činjenice, tješiš se stranim dobrovoljcima koji se bore na strani opozicije a ignorišeš toliku razliku u vojnoj moći pa i u pomoći u ljudstvu sa strane.

Neuporedivo veći broj stranih boraca bori se na strani režima koji je i bez ruskih 100 000 zračnih udara sa svojom avijacijom i Hezbollahom davno trebao dobiti rat po svim vojnim mjerilima.
Preko 100000(STO HILJADA) pripadnika SAA je poginulo do sada u ratu,dok sa druge strane imamo preko bara bara 70 hiljada ubijenih stranaca u redovima opozicije,tako da ta lazna prica ne pije vodu a ti i dalje zivi u paralelnom univerzumu posto ti se ocigledno nista ne moze dokazati,samo predjes preko posta koji ti ne odgovara i maslas dalje.
Propagandno smeće pro-režimskih i ruskih medija koje nema veze sa stvarnošću. Preko 90% Isila i Nusre su bili Sirijci. Koliko je to onda bilo pripadnika Isila.Uzmi samo ruski zvanični podatak kojeg su nedavno objavili a u kojem stoji da su likvidirali 60 000 pripadnika Isila.Znaš li koliko moraš civila pobiti da ih usmrtiš 60 000? Koliko su to Sirijaca žena i djece usmrtili ganjajući tih 60 000?

Preko 95 % svih zločina počinili su Rusi i sirijski režim i to su ti podaci međunarodnih organizacija. Gdje je to još vojska ubijala svoj narod osim ako nisu bili okupatori?

Svaki dan zadnjih 7 godina gledamo ove snimke poput ovog masakra koji je počinjen prije nekoliko sati u Idlibu. Ukupno 9 poginulih. Po veličini smatra se manjim masakrom.

18+
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 7268628629

Pređi temu ako ti nije mrsko zadnjih dvadesetak stranica pa vidi koja strana čini masakre i ubija civile a koja i nakon što zauzme neki dio teritorije uradi to bez civilnih žrtava.Svugdje u svijetu u svim ratovima oni koji ubijaju civile jedne zemlje smatraju se okupatorom. Asadov režim je po svim mjerilima jedan izdajnički režim koji se priklonuo okupatoru u zamjenu da i dalhe nakon 40 godina nastavi vladati ista porodica. To su tako jasne činjenice koje svako dobronamheran vidi. Onaj ko to neće njegova stvar.
славянин

#97182 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

Krokodajl wrote:Što se okretanja prema Kurdima tiče.

Sta smo konkretno vidili u Kirkuku ? Rekli Ameri kurdima nemojte oni uradili - posle samo pustili drugu ekipu (Iracane) da preuzmu Kirukuk kako bi stavili Kurde pod kontrolu opet - Da napomenem da se nafta uredno crpi iz Iraka i da Americke/Britanske/Francuske firme drze primat - a politcki Irak je super za Americke interese... baze su tu,operativci tu,imas naftu.
Image
Presla naftna polja od North oil company (Kurdi) vjerovatno pod shell ili neku drugu kompaniju - jos bolje za US...
Image
Young Erotica

#97183 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

sarajevoxxxx wrote:
Young Erotica wrote: Preko 100000(STO HILJADA) pripadnika SAA je poginulo do sada u ratu,dok sa druge strane imamo preko bara bara 70 hiljada ubijenih stranaca u redovima opozicije,tako da ta lazna prica ne pije vodu a ti i dalje zivi u paralelnom univerzumu posto ti se ocigledno nista ne moze dokazati,samo predjes preko posta koji ti ne odgovara i maslas dalje.
Propagandno smeće pro-režimskih i ruskih medija koje nema veze sa stvarnošću. Preko 90% Isila i Nusre su bili Sirijci. Koliko je to onda bilo pripadnika Isila.Uzmi samo ruski zvanični podatak kojeg su nedavno objavili a u kojem stoji da su likvidirali 60 000 pripadnika Isila.Znaš li koliko moraš civila pobiti da ih usmrtiš 60 000? Koliko su to Sirijaca žena i djece usmrtili ganjajući tih 60 000?

Preko 95 % svih zločina počinili su Rusi i sirijski režim i to su ti podaci međunarodnih organizacija. Gdje je to još vojska ubijala svoj narod osim ako nisu bili okupatori?

Svaki dan zadnjih 7 godina gledamo ove snimke poput ovog masakra koji je počinjen prije nekoliko sati u Idlibu. Ukupno 9 poginulih. Po veličini smatra se manjim masakrom.

18+
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 7268628629

Pređi temu ako ti nije mrsko zadnjih dvadesetak stranica pa vidi koja strana čini masakre i ubija civile a koja i nakon što zauzme neki dio teritorije uradi to bez civilnih žrtava.Svugdje u svijetu u svim ratovima oni koji ubijaju civile jedne zemlje smatraju se okupatorom. Asadov režim je po svim mjerilima jedan izdajnički režim koji se priklonuo okupatoru u zamjenu da i dalhe nakon 40 godina nastavi vladati ista porodica. To su tako jasne činjenice koje svako dobronamheran vidi. Onaj ko to neće njegova stvar.
Zato bi step trebalo da bude merodavan ili linkovi sa fejsbuka...nema se sta proveravati Sarajevoxxx,pratim rat odavno i ne treba ti da mi otvaras oci a pogotovo ne da glumis nekog filantropa i humanistu zato sto sam video tvoje ekstaze prilikom napredovanja raznoraznih dzihadistickih udruzenja koja provode teror gde god se nastane.

A kad vec forsiras pricu o tome kako je gde evo
Aleppo

Idlib
Young Erotica

#97184 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

A sto se tice civila,i tu lazes i maslas kao niko. Koristis tudju nesrecu da bi promovisao svoju agendu koja je u najmanju ruku degutantna. Briga tebe za civile,sluze ti samo da bi mogao da prosipas lazni moral,a potajno prizeljkujes jos surovije odmazde vlasti da bi eto mogao auditorijumu da pokazes kako se Asad obracunava sa neposlusnima.

A nikako da kazes kako u vecini slucajeva te ljude drze kao taoce i ne dozvoljavaju im da odu isti ti pobunjenici koji se ukopavaju u gradovima i odbijaju da se predaju i nakon sto je jasno da ce izgubiti,nego daj sto vise zrtava da ima,ceka se cudo ne znaju ni sami koga USA,Medjunarodne zajednice ili samog Boga.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#97185 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

insomnia78 wrote:Jel to ope jugo udario?
ova tema isto ko u prokletoj avliji kad jugo puse, svi polude i lupaju gluposti
Ironmen

#97186 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

dragma wrote:
Ironmen wrote:
dragma wrote:
Ja, i šta bi karta trebalo da mi kaže? Ima dva dana od kad se spominje vojni aerodrom, sve fol pitanje minute da ga uzmu, čak je bilo informacija i da su ga uzeli. Nusra se povlačila ispred SAA i ruske avijacije prepuštajući im sela bez borbe kao što je ISIl prepuštao teritoriju kurdima. Od početka ofanzive prvi ozbiljniji okršaj i odmah masa poginulih i zarobljenih.
Slažem se sa majstorom, rat je, gine se, žrtve su neminovne, ali to napuhivanje da ih SAA razvaljuje bez po muke i sl. niđe veze.
Niko ovde nije reko da ih razvaljuju bez pola muke ali da su ovo zavrsni udarci cekicem u sanduk al kaide i ostalih teroristickih formacija je sigurno pa pogledaj jug Allepa SAA danas samo uzela vise od 10 sela i naselja a 3 godine skoro vec nisu imali nikakve pomake na tom ratistu....

Krajnji cilj ove ofanzive SAA je Duhur ova prazna sela i magacini slame sto prelaze u ruke jednim drugima po 10 puta na dan su ciste gluposti twiterasa koji uzimaju bruku para na slicnim objavama sa svojim stranicama i reklamama ali da neidemu duboku u off topic svima je vec jasno da je kraj iz dana u dan sve blize i da se ideologije kao savoxxxx i vi ostali trebate dobro zapitati koga i zasto podrzavate dali je to neka iskrivljena ideologija ili pogresno svatanja vjere ne znam stvarno..
Dječače moj veseli, nemoj pričati budalaštine, može te neko čuti. :-D
I budali je jasno da se oko tih sela nisu vodile skoro pa nikakve borbe. Avijacija je ravnala sve pred sobom a nusra se povlačila prema aerodromu gdje i došlo do jačeg otpora i zaustavljanja ofanzive.

Dalje, prvo napišeš (implicirajući to kao herojski poduhvat) kako je SAA uzela deset sela a onda u slijedećoj rečenici (kad zjane ta sela) glupavo banaliziraš stvari i navodiš kako se ustvari radi o praznim selima i magacinima slame koji dnevno deset puta pređu iz ruku u ruke!?
Itd, itd...
Da ne trošim više vrijeme na tebe samo da te pitam, kratko ako može, koji smo to MI, odnosno koji sam to JA a koji ste VI? Ili koji su anamo oni?
Kojem to ja taboru pripadam, čisto da znam odgovoruiti ako me neko upita.
Samo, ako već moram, nemoj me smještati kod sebe u blizinu, ono znam da glupost nije prelazna ali što mi treba da rizikujem.
Bolje spriječiti nego liječiti, jel tako ;-)
Neda mi se raspravljati sa tvojom iskrivljenom ideologijom, tu odvaznost mozes prosipati u princevoj dzamiji i u nekom objektu u Gornjoj Maoci..
salik79

#97187 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Ironmen wrote:
dragma wrote:
Ironmen wrote:
Niko ovde nije reko da ih razvaljuju bez pola muke ali da su ovo zavrsni udarci cekicem u sanduk al kaide i ostalih teroristickih formacija je sigurno pa pogledaj jug Allepa SAA danas samo uzela vise od 10 sela i naselja a 3 godine skoro vec nisu imali nikakve pomake na tom ratistu....

Krajnji cilj ove ofanzive SAA je Duhur ova prazna sela i magacini slame sto prelaze u ruke jednim drugima po 10 puta na dan su ciste gluposti twiterasa koji uzimaju bruku para na slicnim objavama sa svojim stranicama i reklamama ali da neidemu duboku u off topic svima je vec jasno da je kraj iz dana u dan sve blize i da se ideologije kao savoxxxx i vi ostali trebate dobro zapitati koga i zasto podrzavate dali je to neka iskrivljena ideologija ili pogresno svatanja vjere ne znam stvarno..
Dječače moj veseli, nemoj pričati budalaštine, može te neko čuti. :-D
I budali je jasno da se oko tih sela nisu vodile skoro pa nikakve borbe. Avijacija je ravnala sve pred sobom a nusra se povlačila prema aerodromu gdje i došlo do jačeg otpora i zaustavljanja ofanzive.

Dalje, prvo napišeš (implicirajući to kao herojski poduhvat) kako je SAA uzela deset sela a onda u slijedećoj rečenici (kad zjane ta sela) glupavo banaliziraš stvari i navodiš kako se ustvari radi o praznim selima i magacinima slame koji dnevno deset puta pređu iz ruku u ruke!?
Itd, itd...
Da ne trošim više vrijeme na tebe samo da te pitam, kratko ako može, koji smo to MI, odnosno koji sam to JA a koji ste VI? Ili koji su anamo oni?
Kojem to ja taboru pripadam, čisto da znam odgovoruiti ako me neko upita.
Samo, ako već moram, nemoj me smještati kod sebe u blizinu, ono znam da glupost nije prelazna ali što mi treba da rizikujem.
Bolje spriječiti nego liječiti, jel tako ;-)
Neda mi se raspravljati sa tvojom iskrivljenom ideologijom, tu odvaznost mozes prosipati u princevoj dzamiji i u nekom objektu u Gornjoj Maoci..
Vas dvojica ni'dje veze. K'o kada bi se se, recimo, savo i solar poceli prepucavati po pitanju svjetonazora. :D
karakters

#97188 Re: Sirija vol. 2

Post by karakters »

Krokodajl wrote:Image

Emotivna fotografija pripadnika Al Kaide dok roditeljima saopštava da ga je izvuklo na lutriji za zelenu kartu.
"I zapamti, sine, nema pi*ke do hurije".
"Fala, babo, na savjetu".
apsidejzi

#97189 Re: Sirija vol. 2

Post by apsidejzi »

Challenger_ wrote:
Young Erotica wrote:Preko 100000(STO HILJADA) pripadnika SAA je poginulo do sada u ratu,dok sa druge strane imamo preko bara bara 70 hiljada ubijenih stranaca u redovima opozicije,tako da ta lazna prica ne pije vodu a ti i dalje zivi u paralelnom univerzumu posto ti se ocigledno nista ne moze dokazati,samo predjes preko posta koji ti ne odgovara i maslas dalje.
Čovječe, oni su poraženi u Šamu. Znaš li ti šta to znači iz muslimansko-eshatološke perspektive? Ja ću ti reći: DA NISU MUSLIMANI.

Ako to nisu skontali kad su poceli klati i paliti ljude na pravdi Boga onda... Ne mozes biti odabrani a ciniti zlocine te se praviti da slijedis Poslanika a.s. koji je velikodusno oslobadjao zarobljenike. Udje u Mekku i glavnog neprijatelja jednostavno pusti na slobodu. Ova stoga zarobi par jadnika i onda se izivljava nad njima i ocekuje da bude odabrana... I Nusra i Isil i Al Kaida i svi manji ogranci.
insomnia78

#97190 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

:lol:
Ironmen

#97191 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

apsidejzi wrote:
Challenger_ wrote:

Ako to nisu skontali kad su poceli klati i paliti ljude na pravdi Boga onda... Ne mozes biti odabrani a ciniti zlocine te se praviti da slijedis Poslanika a.s. koji je velikodusno oslobadjao zarobljenike. Udje u Mekku i glavnog neprijatelja jednostavno pusti na slobodu. Ova stoga zarobi par jadnika i onda se izivljava nad njima i ocekuje da bude odabrana...
Nisu to skontali zbog manjka inteligencije i zbog ogromne kolicine propagande koja je ulozena jos od Gadafija i pocetka rata u Libiji "neko" je ulozio enormna srestva za ovo sto se danas sve desava i samo budala moze misliti da ovo sve nije planirano...

A i ptice na grani dobro znaju kome ovo stanje na BI najvise odgovara tu leze sva pitanja i odgovori ukratko..
insomnia78

#97192 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Iran?
karakters

#97193 Re: Sirija vol. 2

Post by karakters »

Danas i ptice na grani znaju da jedino komunisticki Kurdi slijede pristrasno reklamirane zapise po kojima Muhamed velikodusno oslobadja zarobljenike (umjesto onih brojnijih po kojima ih najstrasnije muci i ubija, a koje vrlo predano i do u slovo slijede i primjenjuju Isil i ostali revolucionari i "oponenti"), pa ce od Isilovih emira praviti generale svoje vojske. Ali se bojim da ni to nije pod uticajem reklamiranih zapisa o Muhamedovoj velikodusnosti, nego pod uticajem Kikijevog pisanja na ovoj temi i temama Irak i Iran.
zrakomlat

#97194 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Challenger_ wrote:
sunceKOtepsija wrote:...tako pricaju da je medu clanovima ujgurske revolucionarne zajednice sada vec tradicionalni, narodni pozdrav "Pomoz Turcin", nasta se odgovara sa "Turcin ti pomogo TIPovce"...

Image
:lol:
Kikibombona

#97195 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kirkuk je dio dogovora postignutog na relaciji Amerika, Velika Britanija i siitska vlada u Bagdadu.

Vrobovali su najslabije karike kod Kurda da odrade posao. O tome je neki dan govorio Najmaldin Karim, ex guverner Kirkuka. Lahur i Pavel Talibani su vrbovani od strane Amerikanca i Britanaca da prodaju Kirkuk. Posto je PUK kontrolisao veci dio Kirkuka i okoline, 70% Peshmerga snaga se povuklo uoci pocetka napada. Iracka armija i sije su prodrle kroz kljucne tacke koje su ostale nebranjene. Preostalim Peshmergama nije preostalo nista drugo nego da se povuku. Moral je bio slomljen radi izdaje.

Hashd al-Shabi ekstremisti su javno zahvaljivali PUK-u i otvoreno porucili da bez izdajnickih elemenata na kurdskoj strani nikad ne bi prismrdili Kirkuku. Ona bradata kreatura Abu Azrael je zahvalio Pavelu Talibaniju. Lahur Talibani je istu noc poslao jedinice da izvuku PKK iz Kirkuku, jer njima niko nije javio za dogovor. Sutradan su izdajnicki elementi iz PUK-a vecerali sa sijama u Kirkuku. Asayish PUK se odmah vratila u Kirkuk. Dakle, ni govora o neprijateljstvu.

Lahur, Pavel i ostatak Talibani klana su izdali oportunizma radi. Nisu se zeljeli zrtvovati za visi interes. Jedan od vodecih komadanata PUK Peshmergi je rekao da su im Amerikanci otvoreno porucili kako zele povratak Kirkuka pod kontrolu Bagdada i da vojnike cuvaju za pravi trenutak. Nije PUK drage volje pustio Kirkuk, to je njihov bastion, vec su to uradili iz oportunistickih razloga, jer se nisu htjeli zrtvovati kada vec nemaju podrsku Amerike i Britanije.

Zasto su se Amerikanci i Britanci svrstali na stranu siitske vlade u Bagdadu? Boris Dzonson je otvoreno u Domu lordova rekao da je ideja o nezavisnom Kurdistanu privlacna, da ima njegovu podrsku, ali da za punu nezavisnost nije doslo vrijeme.

Amerikanci i Britanci drze naftna i plinska polja u Iraku i Kurdskom regionu. Da su se svrstali na stranu Kurdistana, izgubili bi oststak Iraka, koji bi otvoreno i potpuno stao uz Iran i Rusiju. Naftu bi onda vadili Rusi a ne Ameri i Briti. Ti-Reks je naftas i zna koliko je Irak vazan. Amerikanci su Kurdima od pocetka govorili da su zestoko protiv nezavisnosti. Barzani je racunao na to da ce Amerika prihvatiti realnost. Zajebao se. Barzani i Talibani klan su doprinijeli padu Kirkuka u ruke siitskih ekstremista.

Amerikanci i Britanci opet kontrolisu naftne i plinske resurse. Posao odradjen.

Peshmerge su razbile iracku armiju i sije kada su pokusali iskoristiti momentum i preuzeti granicni prijelaz sa Turskom i napredovati prema Erbilu. U pravim okrsajima sije su pozubile. Krikuk je klasicni dogovor, nesto kao Alep.

Sirija je druga prica. Amerika i Britanija nisu u talu sa Asadom da bi prodali Kurde. Uz to, YPG je jedinstven, za razliku od Peshmergi koje su pod utjecajem dvije strane, pa cak i dvije-tri frakcije unutar samog PUK-a.
Kikibombona

#97196 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kikibombona wrote:

Kirkuk je dio dogovora postignutog na relaciji Amerika, Velika Britanija i siitska vlada u Bagdadu.

Vrobovali su najslabije karike kod Kurda da odrade posao. O tome je neki dan govorio Najmaldin Karim, ex guverner Kirkuka. Lahur i Pavel Talibani su vrbovani od strane Amerikanca i Britanaca da prodaju Kirkuk. Posto je PUK kontrolisao veci dio Kirkuka i okoline, 70% Peshmerga snaga se povuklo uoci pocetka napada. Iracka armija i sije su prodrle kroz kljucne tacke koje su ostale nebranjene. Preostalim Peshmergama nije preostalo nista drugo nego da se povuku. Moral je bio slomljen radi izdaje.

Hashd al-Shabi ekstremisti su javno zahvaljivali PUK-u i otvoreno porucili da bez izdajnickih elemenata na kurdskoj strani nikad ne bi prismrdili Kirkuku. Ona bradata kreatura Abu Azrael je zahvalio Pavelu Talibaniju. Lahur Talibani je istu noc poslao jedinice da izvuku PKK iz Kirkuku, jer njima niko nije javio za dogovor. Sutradan su izdajnicki elementi iz PUK-a vecerali sa sijama u Kirkuku. Asayish PUK se odmah vratila u Kirkuk. Dakle, ni govora o neprijateljstvu.

Lahur, Pavel i ostatak Talibani klana su izdali oportunizma radi. Nisu se zeljeli zrtvovati za visi interes. Jedan od vodecih komadanata PUK Peshmergi je rekao da su im Amerikanci otvoreno porucili kako zele povratak Kirkuka pod kontrolu Bagdada i da vojnike cuvaju za pravi trenutak. Nije PUK drage volje pustio Kirkuk, to je njihov bastion, vec su to uradili iz oportunistickih razloga, jer se nisu htjeli zrtvovati kada vec nemaju podrsku Amerike i Britanije.

Zasto su se Amerikanci i Britanci svrstali na stranu siitske vlade u Bagdadu? Boris Dzonson je otvoreno u Domu lordova rekao da je ideja o nezavisnom Kurdistanu privlacna, da ima njegovu podrsku, ali da za punu nezavisnost nije doslo vrijeme.

Amerikanci i Britanci drze naftna i plinska polja u Iraku i Kurdskom regionu. Da su se svrstali na stranu Kurdistana, izgubili bi oststak Iraka, koji bi otvoreno i potpuno stao uz Iran i Rusiju. Naftu bi onda vadili Rusi a ne Ameri i Briti. Ti-Reks je naftas i zna koliko je Irak vazan. Amerikanci su Kurdima od pocetka govorili da su zestoko protiv nezavisnosti. Barzani je racunao na to da ce Amerika prihvatiti realnost. Zajebao se. Barzani i Talibani klan su doprinijeli padu Kirkuka u ruke siitskih ekstremista.

Amerikanci i Britanci opet kontrolisu naftne i plinske resurse. Posao odradjen.

Peshmerge su razbile iracku armiju i sije kada su pokusali iskoristiti momentum i preuzeti granicni prijelaz sa Turskom i napredovati prema Erbilu. U pravim okrsajima sije su pozubile. Krikuk je klasicni dogovor, nesto kao Alep.

Sirija je druga prica. Amerika i Britanija nisu u talu sa Asadom da bi prodali Kurde. Uz to, YPG je jedinstven, za razliku od Peshmergi koje su pod utjecajem dvije strane, pa cak i dvije-tri frakcije unutar samog PUK-a.
Izostavio sam kljucni detalj koji potpuno razotkriva zavjeru. Samo dan nakon sto su siitski ekstremisti preuzeli Kirkuk, u grad i na okolna naftna polja se vratio britanski BP. Dakle, sve je bilo unaprijed dogovoreno i spremno. U pitanju je lova.

http://www.rudaw.net/english/business/28102017
muhafuca

#97197 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Svedski Jihadlija Michael Skramo prica kako su ih Ameri pripazili u Raki i opremili sa autobusima da mogu fino ljudi izaci

i poslali ih u DeZ na SAA front.

Swedish news report that one of the most famous Swedish ISIS members/propagators Michael Skramo made it out from Raqqa in a way he explained in a convo with @soder_jesper; "We made a peace deal with the US and SDF and they gave us buses to leave."

Code: Select all

https://twitter.com/IbnNabih1/status/952112367965437952

Code: Select all

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sms-kommunikation-sa-tog-sig-kand-is-svensk-ut-ur-raqqa
Image

Image
karakters

#97198 Re: Sirija vol. 2

Post by karakters »

Kikibombona wrote:

Lahur, Pavel i ostatak Talibani klana su izdali oportunizma radi. Nisu se zeljeli zrtvovati za visi interes. .
...
Eeeh, i Karađorđa ubi srpski izdajnik-kumašin, jer je Đorđe nazor htio ratovati. A da su ga pustili da zarati, ope bi Turke oćero do pred Stambol, sve Turci bježe, a za njima njihove glave nabijene na kočeve. Eeeh...Ništa gore od izdajnika. Pravom ratniku i Kurdu ostaje samo da sa sjetom uzdahne...
sumirprimus

#97199 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Oj ljebe i boze.karadjordje. izdajnici.heroji.
Rato je. :skoljka: :run:
Young Erotica

#97200 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

sumirprimus wrote:Oj ljebe i boze.karadjordje. izdajnici.heroji.
Rato je. :skoljka: :run:
:D :D
Locked