Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dadoka84

#9701 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

DanteX wrote:Ljudi, jedno pitanje vezano za biciklo.

Želio bih promijeniti tj. staviti novu gumu (unutrašnju i vanjsku), staviit novi lanac, nove kočnice (plus pakne) i staviti novu brzinu tj. mjenjač.

Gdje bih to mogao uraditi u Sarajevu, ali da mi ne bude previše skupo? :)
Odokativno, vanjska guma npr schwalbe 27KM unutrasnja oko 8, lanac 15-20KM, kočnice v-brake sa paknama 20 tak KM promax, a mjenjac u zavisnosti od bicikla od 25-35KM za entry level mjenjace, a moja je preporuka da zaobidjes plasticnu tourney seriju. Obiđi par radnji pa vidi gdje sta ima, trek na otoci, capriolo cvila, ciklocentar m dvor, bike shop na malti itd.
quarterback

#9702 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

thekupus wrote:kazu da je biciklo bolje za gubljenje sala od trcanja jer se trosi priblizno isto kalorija (naravno, ne ako vozis nizbrdo ili ako pustas da te inercija nosi) a ne unistavaju se zglobovi, plus je puno primamljivije jer se izbjegava monotonija trcanja

Sad, licno imam osjecaj da se vise izmorim trcanjem, tako da mi je tesko povjerovati da se i priblizno isti broj kalorija trosi
prosli vikend 60 kilometara igmana 5900 kalorija
racuna se da kilogram sala ima oko 7000 kalorija

ne mogu sada naci duza trcanja koja sam imao ali sam nasao jedno, 6,5 kilometara, pace 7:30 (dakle sporije trcanje), 1130 kalorija
mali_balon

#9703 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by mali_balon »

skafiskafsnjak wrote:
mali_balon wrote:
sizifinho wrote:kako vi nabijate kondiciju i skidate salo s bajkom? Koje rute radite, koliko vremena?
Morel 30-45 min dnevno?
Salo ide sopro sa biciklom, ako hoces brze rezultate onda kupi dobre tene i trckaraj i naravno rupa u kasiki.... Bajk je vise za kondicije. Prije 3 ili 4 godine nisam silazio sa bicikla, imao kondicije i snage ko pastuh :D i nabildane noge, a skemba ostala ista :D
imal speŠlajzd kralju ? :D :D :D

Ja sam konto da prodam moj nepoznati Univega pa da spešlajzd kupim :lol:
Vidis dobro si mozda bi sletio koju kilu da imam speSlajzd umjesto leganda :wink:

Inace meni Dr rece da se sa mojim ligamentima ne igram sa trcanem, ni slucajno, i prepuruci mi bic
skafiskafsnjak

#9704 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Ja trenutno trcim..bar 5 puta sedmicno :) biciklom idem do mjesta gdje trcim... volim da trcim oko livade, krugove :D

Dok se malo "ispusem" onda cu samo na bajk :D
skafiskafsnjak

#9705 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Volim krugove, sta cu :P

Ono, da kazem, trcao 10-15 ili 20 krugova haahaha
dadoka84

#9706 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Maloprije me jedan papak na biciklu toliko izbacio iz takta da se evo tresem. Ide kroz vilsonovo sa curom na biciklu i non stop je ko fol ceka ona spora ovo ono glumi bajkera. A cura normalno vozi 20+kmh
Dolazimo na most suade i on govori njoj sta govoris ne mozes vidi bucu ima sto kila a vozi brze od tebe. Pridjem reko ako te bas zanima imam 110 a ne sto i prodjem. Da se razumijemo papak nema sto vec 98 kila utegao se u crvenu majicu i nabio zavrnute biciklisticke cvike kakve je vidio da nose na giro. krece sa semafora da se pokaze al me nije stigao jer sam vec vozio 45 kmh...
Kakva su ljudi djubrad to je cudo jedno. Fuj.
quarterback

#9707 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

mi smo zemlja vrhunskih biciklista ali voze samo po vilsu pa se to ne vidi :D

nek si ga razgulio, dao bih dva kornija da sam cuo sta mu je cura nakon toga rekla :D
dadoka84

#9708 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

I ja bi. :lol:

Oprao sam danas bicikl, sad mogu u sminkere.
quarterback

#9709 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

sad maramu svezes oko glave (al ne bandanu nego bas maramu) i gore dole :D

ps moras spustiti sic jedno 20 cm tako da su ti noge pod 90 stepeni prema vani kad vozis :D
Last edited by quarterback on 12/05/2015 22:54, edited 1 time in total.
Wind

#9710 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Wind »

Aaaa....šminka. Boja je u modi! :D

Image
Image
quarterback

#9711 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

opaaaaaa :thumbup:
mali_balon

#9712 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by mali_balon »

quarterback wrote:sad maramu svezes oko glave (al ne bandanu nego bas maramu) i gore dole :D

ps moras spustiti sic jedno 20 cm tako da su ti noge pod 90 stepeni prema vani kad vozis :D
Daj BA znas ti dobro sta treba....nisi faca bez full speSlajzd opreme sve ostala je ko gladan strat, da izvines
skafiskafsnjak

#9713 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

mali_balon wrote:
quarterback wrote:sad maramu svezes oko glave (al ne bandanu nego bas maramu) i gore dole :D

Daj BA znas ti dobro sta treba....nisi faca bez full speSlajzd opreme sve ostala je ko gladan strat, da izvines
Potpisujem :lol:
quarterback

#9714 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

jebiga nije fulka, nisam u folu :D
skafiskafsnjak

#9715 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Joj kad kupim i one tene i pedale pa da " zasarafim" noge za pedale...Spešlajzd naravno. Pa kroz viiilsss :D
mali_balon

#9716 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by mali_balon »

Nekad mi "pod nogu" proci kroz vils al me stid, svi mi se smiju.... :D , hem sve skripi na biciklu hem nemam opreme...
dadoka84

#9717 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Tako vozim svaki dan :)
ovo_mi_je_nick

#9718 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by ovo_mi_je_nick »

quarterback wrote:
thekupus wrote:kazu da je biciklo bolje za gubljenje sala od trcanja jer se trosi priblizno isto kalorija (naravno, ne ako vozis nizbrdo ili ako pustas da te inercija nosi) a ne unistavaju se zglobovi, plus je puno primamljivije jer se izbjegava monotonija trcanja

Sad, licno imam osjecaj da se vise izmorim trcanjem, tako da mi je tesko povjerovati da se i priblizno isti broj kalorija trosi

ne mogu sada naci duza trcanja koja sam imao ali sam nasao jedno, 6,5 kilometara, pace 7:30 (dakle sporije trcanje), 1130 kalorija
Iz iskustva mogu reci da je trcanje broj 1 u vezi mrsanja i skidanja sala. Dok nisam ubacio trcanje nisam poceo gubiti salo sa stomaka. Ishrana je priblizno ista i dok nisam poceo trcati (bez secera, sokova...itd). Vise efekta u vezi skidanja sala imaju intervali (dionice po 300-400 metara u anaerobnoj zoni) nego duzine, 8-10-15 km. Ne pricam napamet nego iz iskustva i primjene na sebi.

Bajk je tu za uzivanje i opustanje po planinama i brdima :)
mahalas505

#9719 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by mahalas505 »

ovo_mi_je_nick wrote:Bajk je tu za uzivanje i opustanje po planinama i brdima :)
:lol:

Ja se jednom popeo na Barice sa biciklom i trebalo mi 5 dana dodjem sebi :D . I rekao sebi drzi se ti Vilsonova i Vrela Bosne :lol: .
sizifinho

#9720 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sizifinho »

ovo_mi_je_nick wrote:
quarterback wrote:

Iz iskustva mogu reci da je trcanje broj 1 u vezi mrsanja i skidanja sala. Dok nisam ubacio trcanje nisam poceo gubiti salo sa stomaka. Ishrana je priblizno ista i dok nisam poceo trcati (bez secera, sokova...itd). Vise efekta u vezi skidanja sala imaju intervali (dionice po 300-400 metara u anaerobnoj zoni) nego duzine, 8-10-15 km. Ne pricam napamet nego iz iskustva i primjene na sebi.

Bajk je tu za uzivanje i opustanje po planinama i brdima :)
ma dajte ljudi što lupate gluposti... kako je uživanje popeti se na skakavac biciklom??? ( jeste, kad se POPNEŠ... do gore dušu izdahneš)
Je li se to biciklom nekim čudom ne pravi kalorijski deficit?
Objasni mi molim te kako je lakše voziti biciklo uz brdo nego trčati?

Mislim, stvarno pričate smješne stvari. Za šta je onda biciklo u svakoj teretani, pored trake za trčanje?
quarterback

#9721 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

mahalas505 wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:Bajk je tu za uzivanje i opustanje po planinama i brdima :)
:lol:

Ja se jednom popeo na Barice sa biciklom i trebalo mi 5 dana dodjem sebi :D . I rekao sebi drzi se ti Vilsonova i Vrela Bosne :lol: .
da si nakon tog jednog penjanja otisao jos 2-3 puta bio bi spreman da odes na trebevic, poslije par trebevica bi bio spreman za igman cestom iz hrasnice itd...
ovo_mi_je_nick

#9722 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by ovo_mi_je_nick »

Nisam vils vozac bajka, vozim po Zelengori, Trebevicu, Radusi, Vitreusi, Igmanu, Bjelasnici itd... tako da Skakavac nije toliki problem. Pored aktivnog bavljenja biciklizmom i na turama koje cu cca 100 km po 12 sati, sa visinskom razlikom od 1500 nisam uspio skinuti salo sa stomaka dok trcanje nisam uveo.

Ko razumije razumije, necu nikoga ubjedivati :D
quarterback

#9723 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

nisam citao detalje, pojavio se link dok sam citao neki drugi tekst pa kome se da citati evo

http://www.bicycling.com/training/fitne ... eight-loss
thekupus

#9724 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by thekupus »

@ovo_mi_je_nick , nemoj me deprimirati covjece, taman sam se motivirao da svaki dan odem sa koseva do kraja velike aleje i natrag da bih smrsao, a sad mi ti kazes da necu tako smrsati :(

sinoc sa drugom na zmajevac otisao, popili kafu gore i onda se fino spustili u grad, smrzao sam se u povratku
ovo_mi_je_nick

#9725 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by ovo_mi_je_nick »

thekupus wrote:@ovo_mi_je_nick , nemoj me deprimirati covjece, taman sam se motivirao da svaki dan odem sa koseva do kraja velike aleje i natrag da bih smrsao, a sad mi ti kazes da necu tako smrsati :(

sinoc sa drugom na zmajevac otisao, popili kafu gore i onda se fino spustili u grad, smrzao sam se u povratku
Ako imas previse viska, ici ce to na dole polagano. Ishrana bitna.
Post Reply