Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

ExNihilo

#9701 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Donnie Smith wrote:
ExNihilo wrote:
Nije to na bazi kontra stava oko dva filma. Nego na bazi petparačkog smeća koje redovnog lijepiš ovdje kao preporuku a la John Grisham. :sax:
Tebi je redovno to što me stalkaš dva mjeseca ali ja imam 32 godine, a naučila sam čitati sa pet. Dakle, nađi sebi neku drugu zabavu. Nije forum ničija lična karta. I kakva preporuka, piše ti u naslovu, šta trenutno čitate. Ja napišem King, Gospodin Mercedes, jer uistinu to trenutmo čitam, no, nikome je ne bih preporučila, knjiga me udavi. Nemaš pojma o čemu trolaš, pa ne bi bilo loše da odskakućeš. Ne zanima me tvoje mišljenje o Bulgakovu ni tvoja pseudopretpostavka šta će se meni svidjeti ili ne. Moja knjiga, moj ukus, moja stvar, moj život. Razguli.
Malo smo nervozni, a? :lol:

Ako već ovdje lijepiš šta čitaš/gledaš, budi spremna suočiti se sa kritikom istog i drugačijim mišljenjem. U suprotnom, šta ćeš na forumu? Piši spomenar.

Što se tiče ovog dijela u kome se snebivaš da nisi preporučivala guzni papir zvani Grisham, dozvoli da te podsjetim.
Donnie Smith wrote:Završila Reketaša, od Džon Grišama. Nažalost, prepuna je pravopisnih, gramatičkih i stilskih grešaka (Nova knjiga) što mi je cijelo vrijeme odvlačilo pažnju sa inače vrlo zanimljivog štiva. Prvoklasan pravni triler, kao uostalom i svaki od Grišama. Valjda snime i film (ako već i nisu) :D

Ocjena 8/10
Donnie Smith wrote:The Rainmaker (1997)

Francis Ford Coppola, Matt Damon, Danny DeVito, snimljeno po noveli Johna Grishama, ocjene visoke, čovjek bi rekao, evo filma za ovaj tmurni kišni dan. Ali ne za mene. Da obrazložim i zašto - :D jer sam prvo pročitala knjigu, i jer se 521 strana knjige vrlo loše skratila i preradila u stotinjak minuta filma. Matt bezličan, traljav, najlošiji odvjetnik ikad, DeVitto briljantan kao i uvijek, ali ko nije čitao knjigu, sumnjam da može i skapirati o čemu se radi u filmu, odakle odjednom Donny Ray u svoj toj priči, kraj skrpan, zbrljan i zbrzan i tako, šteta. Knjiga da, film ne.

Isti slučaj sa ekranizacijom Grishamovog "Slučaj Pelikan". Pelican brief (1993.)
Knjiga, osim bezveznog kraja :thumbup: odlična, film, ne možeš pohvatati niti, džaba Julia Roberts i Denzel Washington, sva suština knjige, ukrasi, milion radnji i opisa - sve izbačeno, samo da stane u zadane minute.

The firm (Po knjizi Tvrtka) :thumbup:
Iako je knjiga :thumbup: :thumbup:

Sad gledam The Chamber, da jednom prednost dam filmu, a onda čitam knjigu. Dosad se film čini zanimljivim, u ovih prvih šest minuta.

U John Grisham sam modu, pa otuda i ovi filmovi iz devedesetih :D

Hvala i doviđenja. :kakoste:
Donnie Smith

#9702 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

Grishama mi ne diraj, odmor mi je za mozak, što se tiče tvoje stalkaške ekspertize, okači je mačku o rep. Tvoje me mišljenje ne zanima, nisam rekla mišljenje ostalih. Znači, ne zanima me tvoja preporuka hoću li ili neću čitati Bulgakova, hoću li ili ne gledati neki film.

To što imaš vremena na izvoz, ko svi ostali skupa s foruma, tebe i one druge dvije tri dangube i spodobe s foruma, ne čini ama baš nikakvim ekspertima ni za šta. Vi jednostavno imate vremena da iščitavate nečije postove unedogled, snebivate se nad njima, analizirate ih i raščlanjujete, a ja na sve to kažem, razguli, ima života i mimo foruma. Ja za tebe nemam vremena, a i da imam, opet bi mi bilo mrsko čitati tvoje nebuloze, citirati ih, skupljati. To što si ti umislio da si nekome bitan, tvoj je problem. Materi svojoj pravi tabele i preporučuj knjige. I ne, Laki nije nervozan, čak i da imam razloga, ne smijem se nervirati, taze sam sa namještanja želuca, mirovanje, uživanje, filmovi...jao kad se sad zadam da pišem šta sam sve pogledala od filmova, pa ima da skiknete, forumske dokone bitange :lol:

Jb te tvoje mišljenje, to barem svako danas ima, i onaj sa Jagomira čak :pliska: Kakve ublehe prosipate namećući svoje stavove kao neupitno najvrlije, čovjek bi pomislio svratili nam neki univerzitetski profesori, uvaženi filmski znalci, Ivo Andrić osobno. A ono, sve danguba do dangube. Mrš.
nacho_

#9703 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

Kad osvane naslovu u havazu: Propucali se oko Grišama. :lol:
King_Kenny

#9704 Re: Šta trenutno čitate?

Post by King_Kenny »

Karl Ove Knausgaard Moja borba III tom
SmokingMan

#9705 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Znam da ovo nije mjesto gdje mogu ostaviti upit za neku od knjiga koju želim posjedovai.Da li iko zna gdje u Sa mogu kupiti od MIchio Kaku-a knjigu Paralelni svjetovi ili Fizika budućnosti.Hvala!
ExNihilo

#9706 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Moderator, što mi obrisa post?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9707 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

nisam ja, majke mi.
Grean

#9708 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Ne bih da se mijesam :D ali jedno je napisati John Grisham je sranje, ne znam kako ga neko moze citati a sasvim dugo svrstati neku osobu u nekakav fah samo zato sto cita takvu literaturu.

Ja recimo volim istorijsku fikciju jer me uvijek interesovala istorija, geografija, socijalne i kulturoloske prilike bez obzira o kojoj zemlji svijeta se radilo i sad trebam proglasiti ogranicenim sve one kojima je "Pola zutog sunca" bezveze knjiga jer ih ne interesuje istorija Nigerije, Bijafre, relacije izmedju tamosnja tri naroda i religije, uzroci i posljedice gradjanskog rata kojeg su imali krajem sezdesetih.
ExNihilo

#9709 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Grean wrote:Ne bih da se mijesam :D ali jedno je napisati John Grisham je sranje, ne znam kako ga neko moze citati a sasvim dugo svrstati neku osobu u nekakav fah samo zato sto cita takvu literaturu.

Ja recimo volim istorijsku fikciju jer me uvijek interesovala istorija, geografija, socijalne i kulturoloske prilike bez obzira o kojoj zemlji svijeta se radilo i sad trebam proglasiti ogranicenim sve one kojima je "Pola zutog sunca" bezveze knjiga jer ih ne interesuje istorija Nigerije, Bijafre, relacije izmedju tamosnja tri naroda i religije, uzroci i posljedice gradjanskog rata kojeg su imali krajem sezdesetih.
Literatura koju osoba čita govori mnogo o samoj osobi.
Grean

#9710 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

ExNihilo wrote:
Grean wrote:Ne bih da se mijesam :D ali jedno je napisati John Grisham je sranje, ne znam kako ga neko moze citati a sasvim dugo svrstati neku osobu u nekakav fah samo zato sto cita takvu literaturu.

Svi mi volimo procitati i poneku da odmorimo mozak ako je dovoljno interesantna radnja ili zapjevati narodnjak nakon seste pive, iako ga mozda trijezni necemo ni u snu poslusati.

Ja licno mislim da je bezveze donositi takve zakljucke jer svi mi smo puno kompleksniji da bi na uzorku od tipa dvije tri procitane knjige donosili sud. A mislim i da niko od nas nije imun na sund u nekoj mjeri. Problem je kad se sve svodi na sund.
ExNihilo

#9711 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Grean wrote:
ExNihilo wrote:

Svi mi volimo procitati i poneku da odmorimo mozak ako je dovoljno interesantna radnja ili zapjevati narodnjak nakon seste pive, iako ga mozda trijezni necemo ni u snu poslusati.

Ja licno mislim da je bezveze donositi takve zakljucke jer svi mi smo puno kompleksniji da bi na uzorku od tipa dvije tri procitane knjige donosili sud. A mislim i da niko od nas nije imun na sund u nekoj mjeri. Problem je kad se sve svodi na sund.

Ne, ne volimo svi. Kao što rekoh u pobrisanom postu, kojeg ću uskoro repostati ukoliko ne dobijem odgovor od moderacije, ne vidim smisao odmaranja mozak uz trag govana na papiru. A naročito ne uz narodnjake.
Grean

#9712 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

ExNihilo wrote:

Ne, ne volimo svi. Kao što rekoh u pobrisanom postu, kojeg ću uskoro repostati ukoliko ne dobijem odgovor od moderacije, ne vidim smisao odmaranja mozak uz trag govana na papiru. A naročito ne uz narodnjake.
Dobro, ima izuzetaka od kojih si ti jedan ali ih je malo.

Ja priznam da mi je "Majstor i Margarita" bila sranje i baceno vrijeme te da kad popijem nemam nista protiv Halidove "Romanije", cak sta vise. Ne znam da li me to cini priprostim i povrsnim.
sadmire

#9713 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Interesantno mi je to svrstavanje majstora svog zanata, najcitanijih i najprevodjenijih pisaca u odredjene koseve...a posebno bi mi bilo interesantno vidjeti na osnovu cega...

ako je neki pisac napisao, recimo, 30 knjiga, koliko ih moras procitati da bi njegovo pisanje nekako okarakterisao...ako si procitao jednu knjigu ili dvije, mozda je to premalo za donosenje bilo kakvih sudova i imas predrasude, a ako si procitao vise, onda se trebas zapitati sto citas toliko knjiga od pisca koji ti se ne svidja...

Uglavnom, ako literatura koju osoba cita govori o samoj osobi, onda onaj koji sudi o toj osobi na osnovu te literature zna o cemu govori jer je i sam to procitao i u biti je isti kao i ta osoba ili nema pojma o cemu govori jer to nije ni procitao tako da i ne zna kakva je ta osoba...
ExNihilo

#9714 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

sadmire wrote:Interesantno mi je to svrstavanje majstora svog zanata, najcitanijih i najprevodjenijih pisaca u odredjene koseve...a posebno bi mi bilo interesantno vidjeti na osnovu cega...

ako je neki pisac napisao, recimo, 30 knjiga, koliko ih moras procitati da bi njegovo pisanje nekako okarakterisao...ako si procitao jednu knjigu ili dvije, mozda je to premalo za donosenje bilo kakvih sudova i imas predrasude, a ako si procitao vise, onda se trebas zapitati sto citas toliko knjiga od pisca koji ti se ne svidja...

Uglavnom, ako literatura koju osoba cita govori o samoj osobi, onda onaj koji sudi o toj osobi na osnovu te literature zna o cemu govori jer je i sam to procitao i u biti je isti kao i ta osoba ili nema pojma o cemu govori jer to nije ni procitao tako da i ne zna kakva je ta osoba...
Ja sam, recimo, pročitao sve nastavke Tvajlajta (u vrijeme kada je to bio hit) iako sam mrzio svaku rečenicu svake stranice. Zašto? Čisto da bih mogao reći da je pomenuti serijal notorno sranje, a potom detaljno argumentirati zašto, zbog čega i na koji način je notorno sranje. Tako da ti hipoteza pada u vodu.
shmizlica

#9715 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

davno, davno :D imadoh razrednicu, tada srpskohrvatskog jezika, i reče nam nešto što mi je eto baš ostalo u sjećanju...."djeco čitajte. čitajte bilo šta što vam dopadne pod ruku, makar i stripove".... a bila baš draga ženica, čitav život u prosvjeti i kako god skontam valjda je znala šta govori.....

šta hoću da kažem, koliko god zna iziritirati nametljivost @Donnie Smith, toliko je odbojna i ova rigidna isključivost @ExNihilia i ne vidim čemu nastavak.....rasprave, šta li je ovo već........brate dragi, stavi je na ignore i nećeš više nikad čitati njene postove
ExNihilo

#9716 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

shmizlica wrote:davno, davno :D imadoh razrednicu, tada srpskohrvatskog jezika, i reče nam nešto što mi je eto baš ostalo u sjećanju...."djeco čitajte. čitajte bilo šta što vam dopadne pod ruku, makar i stripove".... a bila baš draga ženica, čitav život u prosvjeti i kako god skontam valjda je znala šta govori.....

šta hoću da kažem, koliko god zna iziritirati nametljivost @Donnie Smith, toliko je odbojna i ova rigidna isključivost @ExNihilia i ne vidim čemu nastavak.....rasprave, šta li je ovo već........brate dragi, stavi je na ignore i nećeš više nikad čitati njene postove
Stavi ti mene i nećeš čitati moje.
shmizlica

#9717 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

ma ljuto moje :shmizla1: ne nerviraš me inače da bih to radila, jednostavno ne kontam čemu ova rasprava....oni koji me nerviraju su na ignore :D ...problem bude kad ih citiraju pa mi opet pred oči iskoče :(
Grean

#9718 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

shmizlica wrote:davno, davno :D imadoh razrednicu, tada srpskohrvatskog jezika, i reče nam nešto što mi je eto baš ostalo u sjećanju...."djeco čitajte. čitajte bilo šta što vam dopadne pod ruku, makar i stripove".... a bila baš draga ženica, čitav život u prosvjeti i kako god skontam valjda je znala šta govori.....

Nama je nasa nastavnica zabranila da slusamo "Imo' sam strasnog pijetla" od Balasevica :D to je bio njen vid borbe protiv sunda.

A sto se tice rasprave, neka malo, tema je mrtva, samo lijepljenje onog sta smo procitali ali eto, trebalo bi vratiti raspravu u normalne okvire, sta je dobro i sta nije uz argumente.
dale cooper

#9719 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dale cooper »

Poenta foruma je razmjena mišljenja i diskusija o temama koje nas interesuju uključujući i ljude koji ne misle
isto kao i mi. A na pojedinim podforumima se sve svelo na puko ljepljenje preporuka sa šture
dvije, tri riječi opisa. Po čemu se onda to razlikuje od prosječnog facebook profila
ili zida? Ako nećeš da te neko kritikuje ili raspravlja sa tobom o stvarima koje
preporučuješ ili pišeš, onda nemoj brate dolaziti na mjesto koje je zato i predviđeno.
Nihilo nije ništa loše napisao u prepisci sa Donnie Smith, ni u jednom momentu nije
prekršio pravila niti lično vrijeđao tako da zaista ne razumijem zašto su izbrisane.
U tom smislu je mnogo problematičniji onaj post od Donnie Smith i priča o dangubama, stalkerima i
dokonim forumskim bitangama. :-) :roll:
Gojeni H

#9720 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Image
wewa

#9721 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

otkad se kanim da procitam bilo sta od Klein... nikako da mi padne saka. ako neka dobra dusa ima e-book, molicu za pp :-D
Gojeni H

#9722 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Gojeni H wrote:Image

The story begins and ends with the disaster that struck the coastal city of Sendai and destroyed the Fukushima nuclear station, with consequences for hundreds of miles around. The author points to systemic failures in the nuclear industry, a combination of the use of casual labour and a management culture that encouraged unquestioning loyalty over robust risk-assessment.

https://www.theguardian.com/books/2013/ ... ing-review
Ja cu napisati komentar, ali nemojte me molim vas da se s kim svadjam. :D

Knjigu napisao novinar Financial Times-a koji je ranije proveo nekih 5-6 godina u Japanu.
Malo se dotice historije, a mnogo vise dijelova japanskog drustva, Fukusime, uloge zene u drustvu, itd.
Koga interesuju razlozi fenomenalnog napretka Japana iz feudalnog u industrijsko drustvo, relativni pad ekonomije u zadnje dvije decenije, energija koja poradja mentalitet koji uzrokuje odsustvo haosa i kradje u podrucjima pogodjenih nuklearnom katastrofom, onda je nasao knjigu za sebe.
Gojeni H

#9723 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Gojeni H wrote:Image
Diamond je majstor svog zanata, ali mene licno sto se tice, drastican pad kvaliteta u odnosu na Oruzje, gvozdje i bakterije te na Kolaps: Kako drustva odlucuju da propadnu ili uspiju.

Da ne bih bio pogresno shvacen, kada citate Diamond-a morate uzivati, jer je covjek enciklopedija.
Ovaj put ipak, mislim da je poceo pomalo umisljati da bi trebao ljudima govoriti kako da zive.
Najzanimljiviji dio knjige mi je njegovo vidjenje, s obzirom da se radi o ateisti, o vaznosti uloge religije u ljudskim drustvima, kako primitivnim tako i modernim.
Gojeni H

#9724 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

wewa wrote:otkad se kanim da procitam bilo sta od Klein... nikako da mi padne saka. ako neka dobra dusa ima e-book, molicu za pp :-D
Ja nazalost nemam nista elektronsko.

Sok doktrinu trenutno citam, ali ovo sam vec procitao:

Image

Knjigu preporucujem svakome, bez obzira na religijska, filozofska ili politicka ubjedjenja.
Autorica definitivno ima previse ljevicarska, hipi-komuna-tip ubjedjenja za moj ukus, ali informacije i istrazivanja koje je sprovela su fantasticni.

Autorica prilicno hrabro govori o ekoloskom stanju svijeta u kojem zivimo, ulozi naftnih korporacija i raznih "instituta" u kreiranju javnog mnijenja, o navodnim ekoloskim organizacijama (citaj ublehasima) koji ustvari ugrozavaju pravi ekoloski pokret ...

Sto je najbitnije, autorica dokazuje da borba za cistiji okolis nije nikakav hobi dokonih hipija koje grle drvece, vec borba u stanju opste opasnosti.
Donnie Smith

#9725 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

Pratim vas :lol:
Post Reply