Znaci samo mit
Ateizam vs. Religija
- Dozer
#9702 Re: Ateizam vs. Religija
Pa, ako si ti aludirao na to da ce nas bog kazniti ako se zajebavamo na njegov racun, jer je on, kao, svemocan i najjaci, ne znam onda sta ti nije jasno u mom postu....?tuzlak1212 wrote: iscita par puta sve ovo i ne kontam gdje sam ja pricao o tebi nit kontam sto me kvota i to samo dio a ne citav moj post... pa onda nezz sto si to napisao, sta hoces da kazes
mislim da nisi skontao sta sam htio da napisem... da je koncept ako se zajebajes s jacim/ludjim od sebe da rizikujes da ces dobit po nosu logican
i ti to sad zajeban? jel to tvoje argument ateizmu?? najjaci baja u selu?? ne kontam sta hoces da kazes
-
belfy
#9703 Re: Ateizam vs. Religija
upravo ono sto ti je covjek rekao. da se nije zahebavati sa jacim, a ti to jos potvrdio pisuci ovo:Dozer wrote:Pa, ako si ti aludirao na to da ce nas bog kazniti ako se zajebavamo na njegov racun, jer je on, kao, svemocan i najjaci, ne znam onda sta ti nije jasno u mom postu....?tuzlak1212 wrote: iscita par puta sve ovo i ne kontam gdje sam ja pricao o tebi nit kontam sto me kvota i to samo dio a ne citav moj post... pa onda nezz sto si to napisao, sta hoces da kazes
mislim da nisi skontao sta sam htio da napisem... da je koncept ako se zajebajes s jacim/ludjim od sebe da rizikujes da ces dobit po nosu logican
i ti to sad zajeban? jel to tvoje argument ateizmu?? najjaci baja u selu?? ne kontam sta hoces da kazes
dakle niko se nije zahebavao sa tobom jer si bio...Dozer wrote:Ja vazda bio najveci, a i medju najjacima, pa se niko nije ismijavao sa mnom
Probao jedan, i nije se najbolje proveo
Bilo i takvih pokusaja, ali sam uvijek bio brzi. DObar instinkt, a i brzina refleksa
Za ovakav slucaj jos nisam cuo. Mora da se radi o nekakvom retardu...
Stalno zajebavam sefa za X stvari, ali nema sankcije. Valjda jer zna da bi mog;o fasovat
Elem...da nisam bog?!
samo si potvrdio sta je covjek rekao.
- zforumas
#9704 Re: Ateizam vs. Religija
Tu je, po svemu sudeci, posrijedi zamjena mocan-jak.
- Dozer
#9705 Re: Ateizam vs. Religija
Osim jedne "sitnice" - bog nikad i nikome nije zaista pokazao tu svoju moc, snagu, moc, zajebanost, itd.belfy wrote: samo si potvrdio sta je covjek rekao.
Postoje samo nasa, ljudska tumacenja raznih stvari koje se pripisuju bogu, a koja se crpe iz vjerskih knjiga u kojima je bog, navodno, predstavio sam sebe, a cime mu se daju te neke ober-super-hyper svemocne osobine.
A jedina istina je da zapravo ne postoji ni jedan jedini dokaz da je za bilo sta od svega toga zaista odgovoran i nadlezan bog.
- tuzlak1212
#9706 Re: Ateizam vs. Religija
i tu si sitnicu ti umislio, ja imam osjecaj da si ti malo prepun nekih frustracija prema vjernicima da stavljas njima rijeci u usta (text u postDozer wrote:Osim jedne "sitnice" - bog nikad i nikome nije zaista pokazao tu svoju moc, snagu, moc, zajebanost, itd.belfy wrote: samo si potvrdio sta je covjek rekao.
Postoje samo nasa, ljudska tumacenja raznih stvari koje se pripisuju bogu, a koja se crpe iz vjerskih knjiga u kojima je bog, navodno, predstavio sam sebe, a cime mu se daju te neke ober-super-hyper svemocne osobine.
A jedina istina je da zapravo ne postoji ni jedan jedini dokaz da je za bilo sta od svega toga zaista odgovoran i nadlezan bog.
rekao sam da ako bog postoji da je koncept da ces bit kaznjen paklom za ismijavanje i sprdanje prema bogu logican i u skladu s nasim razmisljanjem, nasom psihom, da se to i medju nama desava i nema se tu ko sta kofrcit... i to je sve sto sam rekao, jednostavna recenica, simple as fuck... ti si slijep kraj ociju il krajnje glup covjek pa lupas te gluposti zadnjih par postova
ako vec hoces da pricam o njemu, kad dodje do toga da on pokazuje svoju moc tad ce ti bit kasno
al sad ce oni neki gifovi, "hajde dokaži" bla bla
- славянин
#9707 Re: Ateizam vs. Religija
Dokazi ti da nema nevidljivi svemoguci jednorog koji leti iza mjeseca.
Ne ide ti tako naucna metoda - ne dokazuje se da ne postoji ili da nije - nego da postoji i da jeste.
Ne ide ti tako naucna metoda - ne dokazuje se da ne postoji ili da nije - nego da postoji i da jeste.
-
Hakiz
#9708 Re: Ateizam vs. Religija
Neće gifovi. Nego interesantne su te konstrukcije kojima su se religije obezbijedile da ne moraju dokazati svoje tvrdnje. Ne samo postojanje boga, nego bilo koju tvrdnju.tuzlak1212 wrote: ako vec hoces da pricam o njemu, kad dodje do toga da on pokazuje svoju moc tad ce ti bit kasno![]()
al sad ce oni neki gifovi, "hajde dokaži" bla bla
Dakle, abrahamske relgije kažu da ko vidi boga znači da je gotov, ili on ili čovječanstvo jer je stigao sudnji dan. Kod jevreja/hrišćana čak ko dotakne Zavjetni kovčeg, ne da vidi boga, nego dotakne predmet koji čak nije bog ni napravio, nego ljudi da bi čuvali predmete koje je bog poslao, nestaje u plamenu. A crkva u Etiopiji tvrdi da je Zavjetni kovčeg kod njih, ali nikada ga nisu pokazali jer, zaboga, ko ga vidi umire.
Sve se radi da se ne bi moralo pokazati/dokazati ono šta se tvrdi.
Meni je to smišljanje izgovora, ali svako neka tumači kako hoće.
- tuzlak1212
#9709 Re: Ateizam vs. Religija
@славянин
pa znam, nisam ja islamski ucenjak, nit sam teologiju studiro
ja sam na forumu radi zezanja, na ovu sekciju Religija onako nekad klknem
necu ni da se trudim da dokazujem, jednom sam pisao ne mozes vjerovat nesto sto je dokazano, sto je dokazano to znas a ne vjerujes..
ako je dijete pljunuto na tebe onda valjda znas da je tvoje, ako nije ti ni nalik onda vjerujes da je tvoje
(dok DNK test ne uradis
)
vjerujes u nesto nedokazano pa ti vjeruj kako ti hoces a ja kako ja hocu na osnovu istog dostavljenog materijala, al mislim da sam bio neshvacen pa sam obustavio
ali me zna nervirat tu i tamo djeciji mentalni sklop od strane nekog ko ima svoje dijete

pa znam, nisam ja islamski ucenjak, nit sam teologiju studiro
necu ni da se trudim da dokazujem, jednom sam pisao ne mozes vjerovat nesto sto je dokazano, sto je dokazano to znas a ne vjerujes..
ako je dijete pljunuto na tebe onda valjda znas da je tvoje, ako nije ti ni nalik onda vjerujes da je tvoje
vjerujes u nesto nedokazano pa ti vjeruj kako ti hoces a ja kako ja hocu na osnovu istog dostavljenog materijala, al mislim da sam bio neshvacen pa sam obustavio
ali me zna nervirat tu i tamo djeciji mentalni sklop od strane nekog ko ima svoje dijete
Last edited by tuzlak1212 on 30/11/2018 01:12, edited 1 time in total.
- tuzlak1212
#9710 Re: Ateizam vs. Religija
mnogi ljudi ovdje ako ne svi, nisu edukovani da pricaju o dokazivanju boga koliko su ateisti edukovani u nauci i imaju kontraargumente i to je cinjenicno stanje, nemoj na forumu ocekivat nekog da ti prosvjetli pamet ako to ocekujesHakiz wrote: Neće gifovi. Nego interesantne su te konstrukcije kojima su se religije obezbijedile da ne moraju dokazati svoje tvrdnje. Ne samo postojanje boga, nego bilo koju tvrdnju.
Dakle, abrahamske relgije kažu da ko vidi boga znači da je gotov, ili on ili čovječanstvo jer je stigao sudnji dan. Kod jevreja/hrišćana čak ko dotakne Zavjetni kovčeg, ne da vidi boga, nego dotakne predmet koji čak nije bog ni napravio, nego ljudi da bi čuvali predmete koje je bog poslao, nestaje u plamenu. A crkva u Etiopiji tvrdi da je Zavjetni kovčeg kod njih, ali nikada ga nisu pokazali jer, zaboga, ko ga vidi umire.
Sve se radi da se ne bi moralo pokazati/dokazati ono šta se tvrdi.
Meni je to smišljanje izgovora, ali svako neka tumači kako hoće.
vidis ja sam iz Tuzle, crveni grad, familija mi sva crvena, moj otac je veci komunjara od Izeta F., po tuzli ako nazoves selam smije ti se ko god te cuo, mnogo cest slucaj
ja sam Islam prihvatio da je logican i prihvatljiv mi negdje sa 18-19 kad sam SLUČAJNO klikno na fb od nekog žetona sto nemam pojma sto ga imam u prijateljima na neki video od Zakira Naika i to on odgovara ateistima sto bog postoji i koncepte neke daje, a kasnije kliknem iz Suggested neke njegove odgovore o Bibliji i poredjenju svetih knjiga i tad prvi put u zivotu, prva godina elektrotehnike, krenem razmisljat o vjeri i skontam da je to meni prihvatljivo sta islam nudi, to je meni logicno, prirodno, u skladu sa ljudskim potrebama i individualno i drustveno...
naravno nastavio sam ja od tad dalje citat gledat sa svih strana, ali nakon tog zakira naika, trebalo je mozda i 2-3 godina istrazivanja, citanja, mnogih dijaloga i sa ateistima, krscanima ali sam dosao na to da kazem da sam musliman jer njihovi argumenti da bog ne postoji ili da postoji trojstvo meni vise nikako ne odgovara, ne lijeze mi, neprihvatljivo mi...
ali sada da meni neko nabija teret dokazivanja jer nismo na istom, NE, ja licno i personalno to odbijam i kazem nisam nacitan, kompetentan i kraj price, evo Smrleta on nesto pokusava, ja kao musliman njega potpuno razumijem, kao tuzlak ja i vas njegove kontrase razumijem, pa ko koga izdura pricat ce
-
Hakiz
#9712 Re: Ateizam vs. Religija
Nismo ni mi svi ateisti baš ni načitani, ni naukom oplemenjeni itd.
Nego, stvar je da je nekome nešto logično, nekom drugome je logično suprotno od toga.
Neće iz jalove zemlje sjeme dati plod.
Ja sam bio plodno tlo za ateizem pa je to sjeme u meni dalo plod, ti si bio za religiju.
Usudiću re reći da većini ateista nije problem vjerovanje vjernika. Meni barem nije. Meni je problem što religije pa i pojedinci koriste tu ljudsku potrebu za odgovorima u oblikuu vjerovanja u boga da bi ostvarili širok spektar uticaja, moći i na kraju i lične koristi.
Ne smetaju meni ni vjera u boga ni vjernici. Ne vjerujem, ali mi ne smeta što drugi vjeruju.
Meni smetaju religije. Naročito kada su agresivne prma onima koji se sa njima ne slažu.
Nego, stvar je da je nekome nešto logično, nekom drugome je logično suprotno od toga.
Ja sam bio plodno tlo za ateizem pa je to sjeme u meni dalo plod, ti si bio za religiju.
Usudiću re reći da većini ateista nije problem vjerovanje vjernika. Meni barem nije. Meni je problem što religije pa i pojedinci koriste tu ljudsku potrebu za odgovorima u oblikuu vjerovanja u boga da bi ostvarili širok spektar uticaja, moći i na kraju i lične koristi.
Ne smetaju meni ni vjera u boga ni vjernici. Ne vjerujem, ali mi ne smeta što drugi vjeruju.
Meni smetaju religije. Naročito kada su agresivne prma onima koji se sa njima ne slažu.
- славянин
#9713 Re: Ateizam vs. Religija
Hakiz wrote:Nismo ni mi svi ateisti baš ni načitani, ni naukom oplemenjeni itd.
@tuzlak - sve ok samo je onaj dio sa Zakirom
- tuzlak1212
#9714 Re: Ateizam vs. Religija
Potako na razmisljanje, jesil vidio mi dio sa citanjem, dijalozima, 2-3 godine, bla blaславянин wrote:
@tuzlak - sve ok samo je onaj dio sa Zakiromako te on u vjeru uveo onda .....
Musliman u meni odbija to da me covjek bilo koji uveo u vjeru, al necemo potezat sad i za ovim
Inace meni je od 5-6 najblizih jarana 4 ateista, jedan agnostik i jedan lafo musliman al nezz klanjat nit ista, rekli mu da je musliman i eto to je
- tuzlak1212
#9715 Re: Ateizam vs. Religija
Pa to smeta i iskrenim vjernicima a ne samo ateistima, mislis meni draga sva ova islamofobija, nacionalizam definisan na religijskim osnovama, terorizmi koji se pripisuju vjeri, a islam uopste nije taj neki zaostali spisak pravila i zabranaHakiz wrote:
Ja cesto in RL govorim da mocnici idu u interese i bogatstva skrivajuci se iza neceg sto ljudi smatraju vjerskim propisom a ono to cesto nije, nego ljudi ne znaju ni vjerski propis ni svoja gradjanska prava i onda to rezultira da se veliki bogate, mali vode vjerske ratove misleci da svog boga brani... Moj bog je recimo dovoljno velik da moze sam sebe da brani, i dovoljno velik da je nedodirljiv tim nekim koji bi ga napadali
A sto se tice religija generalno i njihovog odnosa sa strane, pa tu treba svako da ima postovanje i toleranciju, svima nama smeta ono sto nije nase, ne smetaju samo ateistima religije, i muslimanu smeta sve sto nije islam i volio bi da tog ostalog nema, s tim da ja i ateizam i agnosticizam nazivam religijama... Ali nametat svoje religijske stavove nekom bez pitanja i ne popustat u tome treba zakonski zabranit u svakom slucaju
- Boemica
#9716 Re: Ateizam vs. Religija
Meni su iskreno počeli smetati vjernici upravo zbog ovog nametanja.славянин wrote:Licne slobode da vjeruju u sta god oce su apsolutno pravo u modernom svijetu - problem nastaje kada to licno se pokusa nametnuti drugima ili drzavi i njenim institucijama.
Još nikad, ali ni-kad, mi se nije desilo u stvarnom životu da kada se tek upoznajem s' nekim i kažem da sam ateista, da klimne glavom i nastavi normalan razgovor. Uvijek počnu neka glupa pitanja, podpitanja, a onda krene ispiranje mozga. Jes' eto baš ti ćeš me uvest u vjeru, makse.
- zforumas
#9717 Re: Ateizam vs. Religija
Nisi se ti jos sa Zakirom upoznalaBoemica wrote:Meni su iskreno počeli smetati vjernici upravo zbog ovog nametanja.славянин wrote:Licne slobode da vjeruju u sta god oce su apsolutno pravo u modernom svijetu - problem nastaje kada to licno se pokusa nametnuti drugima ili drzavi i njenim institucijama.
Još nikad, ali ni-kad, mi se nije desilo u stvarnom životu da kada se tek upoznajem s' nekim i kažem da sam ateista, da klimne glavom i nastavi normalan razgovor. Uvijek počnu neka glupa pitanja, podpitanja, a onda krene ispiranje mozga. Jes' eto baš ti ćeš me uvest u vjeru, makse.
- MarlboroGold
#9718 Re: Ateizam vs. Religija
To je zato što mi njima više smetamo nego što je obrnuto. Postoje propisani dijelovi kakvi smo i kako nas trebaju gledati, dok s druge strane nema toga. Zato mi time nismo opterećeni (vjerovatno postoje izuzeci).Boemica wrote:Meni su iskreno počeli smetati vjernici upravo zbog ovog nametanja.славянин wrote:Licne slobode da vjeruju u sta god oce su apsolutno pravo u modernom svijetu - problem nastaje kada to licno se pokusa nametnuti drugima ili drzavi i njenim institucijama.
- Ramzess Veliki
#9719 Re: Ateizam vs. Religija
Tacno, ali to se desava sa svim segmentima drustva, svi ustvari prave svoje religije i svoje vjernike, pocevsi od autoklubova, folklornih drustava pa do LGBT I politickih stranaka, svi sakupljaju clanove i pokusavaju utjecati na tvoje misljenje ne bi li te uvukli u svoju grupu i izvukli neku korist od tebe. Da bi covjek zaista bio slobodan morao bi se potpuno otudjiti I distancirati od bilo kakvih organizovanih skupina, sto je vrlo tesko ako nisi potpuno financijski neovistan. Ili da nadjes neko fino mjesto ispod mosta, a prethodno zapalis svu svoju dokumentaciju.Hakiz wrote:Nismo ni mi svi ateisti baš ni načitani, ni naukom oplemenjeni itd.
- MarlboroGold
#9720 Re: Ateizam vs. Religija
Ima Ramo takvih koje možeš ubijediti da skoče sa balkona po potrebi, ali nisu svi takvi. Ljudi se često identificiraju sa određenom grupom jer ono što ona predstavlja odgovara njihovim pogledima na određene segmente života ili donosi korist. Zato se najčešće uključuju i to bez ikakve prisile.
Imam druga koji je otišao u vehabije, ali kad se sjetim koliko se ubijao od alkohola i droge, bolje je što je vehabija. On je i sam rekao da ga je to spasilo.
Imam druga koji je otišao u vehabije, ali kad se sjetim koliko se ubijao od alkohola i droge, bolje je što je vehabija. On je i sam rekao da ga je to spasilo.
- tuzlak1212
#9721 Re: Ateizam vs. Religija
to s kakvim se vi napadnim pojedincima susrecete to je nesto drugo, to se ne pripisuje njihovoj opredjeljenosti nego njima, takvih napasti imate sa svih strana u svim vrstama grupisanja, naci ce se neko da pametuje i vezano za politicko opredjeljenje, pitanje abortusa, legalizacije vutre, itd, itd... ljudi pametuju i pametovat ce o svemu, tezit ce tebe navuc na svoju stranu, optereceni time da su priznati, da su upravu i ako im pobijes argument oni padaju u blagu deprimiranost, blagu anksioznost
nisu ateisti toliko slobodni (a ni otvorenog uma) koliko to povrsno izgleda, koliko mozda ideja nalaze... covjek ima pravo da misli i vjeruje sta hoce, ali svakom treba oslonac u zivotu sta god ko vjerovo ili ne vjerovao, niko nije superman samo je pitanje ko jaci Xanax pije,
onda taj oslonac sta nudi sa sobom? covjek kao oslonac je nemocan bas kao i ti, krhak, povodljiv, ima svoje mane, bolesti, mahnitavost u karakteru... vjerovat covjeku je isti mentalni pritisak (tebi kao pojedincu koji samo sebi najprije hoces sve najbolje) i trcanje u antidepresive kao da nikom ne vjerujes
nauka kao oslonac daje neka principilna objasnjenja o prirodi i nasem zdravlju, ta ista nauka kaze da su religiozni ljudi mentalno zdraviji, ili ako nisu zdrave brze se izlijece od mentalnih oboljenja...
a i ta nauka je jos previse neistrazena da bi je se covjek dokopao kao vodilju, koliko god se neki neslagali to je moje misljenje i mislim da je to i cinjenica, nauka je 60tih ili 70-tih stala i danas samo tehnika i tehnologija se razvija, ima tih nekih instituta ali kad je hladni rat zavrsio nema vise pritiska nema ni genijalaca, ljudi pisu radove i ko fol otkrica ali samo radi svojih titula i interesa a ne za naucna dostignuca, da se desi novi veliki rat 100%-totni lijek za rakove i side bi se otkrio u par dana, jer bi bili pod pritiskom, sa cijevkom na glavi, nema nikom u ratu hljeba dzaba (osim baketu
)
i dalje je ideja boga najbolji oslonac kako god okrenes, trcat po ovim alternativama samo zato sto bog nije dokazan (a puno naucnih postapalica takodjer nije dokazano) je po mom misljenju lose za mene koji hoce sebi samo najbolje haha

nisu ateisti toliko slobodni (a ni otvorenog uma) koliko to povrsno izgleda, koliko mozda ideja nalaze... covjek ima pravo da misli i vjeruje sta hoce, ali svakom treba oslonac u zivotu sta god ko vjerovo ili ne vjerovao, niko nije superman samo je pitanje ko jaci Xanax pije,
onda taj oslonac sta nudi sa sobom? covjek kao oslonac je nemocan bas kao i ti, krhak, povodljiv, ima svoje mane, bolesti, mahnitavost u karakteru... vjerovat covjeku je isti mentalni pritisak (tebi kao pojedincu koji samo sebi najprije hoces sve najbolje) i trcanje u antidepresive kao da nikom ne vjerujes
nauka kao oslonac daje neka principilna objasnjenja o prirodi i nasem zdravlju, ta ista nauka kaze da su religiozni ljudi mentalno zdraviji, ili ako nisu zdrave brze se izlijece od mentalnih oboljenja...
a i ta nauka je jos previse neistrazena da bi je se covjek dokopao kao vodilju, koliko god se neki neslagali to je moje misljenje i mislim da je to i cinjenica, nauka je 60tih ili 70-tih stala i danas samo tehnika i tehnologija se razvija, ima tih nekih instituta ali kad je hladni rat zavrsio nema vise pritiska nema ni genijalaca, ljudi pisu radove i ko fol otkrica ali samo radi svojih titula i interesa a ne za naucna dostignuca, da se desi novi veliki rat 100%-totni lijek za rakove i side bi se otkrio u par dana, jer bi bili pod pritiskom, sa cijevkom na glavi, nema nikom u ratu hljeba dzaba (osim baketu
i dalje je ideja boga najbolji oslonac kako god okrenes, trcat po ovim alternativama samo zato sto bog nije dokazan (a puno naucnih postapalica takodjer nije dokazano) je po mom misljenju lose za mene koji hoce sebi samo najbolje haha
- Boemica
#9722 Re: Ateizam vs. Religija
Bjezanje i skrivanje iza reliije nije puno drugacije od skrivanja iza bilo cega. Ako je neko srecu i odredjeni mir pronasao u religini ... Good for him.
A to sto kazes da su pojedinci takvi .. Nisu. Rekoh ti, jos NIKO OD VJERNIKA MUSLIMANA me nije pustio na miru kad kazem: ateista sam..
Jarane lik mi se na tinderu javio, nesto u pricu, rekoh ma ja sam ateista .. A kad poce prica... Jebote, hocemol se mi jebat il necemo, mani me se ..
A to sto kazes da su pojedinci takvi .. Nisu. Rekoh ti, jos NIKO OD VJERNIKA MUSLIMANA me nije pustio na miru kad kazem: ateista sam..
Jarane lik mi se na tinderu javio, nesto u pricu, rekoh ma ja sam ateista .. A kad poce prica... Jebote, hocemol se mi jebat il necemo, mani me se ..
- MarlboroGold
#9723 Re: Ateizam vs. Religija
Vjerujem da su ti tamo u Sarajevu baš ortodoksni... u Tuzli ne smaraju. Imam prijatelja koji su dosta u vjeri, ali niko ne postupa na takav način.Boemica wrote:Bjezanje i skrivanje iza reliije nije puno drugacije od skrivanja iza bilo cega. Ako je neko srecu i odredjeni mir pronasao u religini ... Good for him.
- shmizlica
#9724 Re: Ateizam vs. Religija
i jel bilo kakvog sexaBoemica wrote:Bjezanje i skrivanje iza reliije nije puno drugacije od skrivanja iza bilo cega. Ako je neko srecu i odredjeni mir pronasao u religini ... Good for him.
zekim malo
a fakat, gore kad kažeš ateista sam nego da si neke druge vjere
- MarlboroGold
#9725 Re: Ateizam vs. Religija
Ateisti su zlo, a drugi vjernici su samo skrenuli sa pravog puta