Republika Turska
- dobojlija81
#9701 Re: Republika Turska
na vojnu vježbu se inače ide pa trgovima i mostovima sa bojevom municijom
-
Kat
#9702 Re: Republika Turska
Direktor Al Jazeerinog ureda u Istanbulu je potvrdio da su tri helikoptera sa 40 pripadnika specijalnih snaga upala u hotel u Marmarisu, gdje je odsjedao turski predsjednik, a vojnici su ga trebali uhapsiti ili ubiti, navodi se u dokumentima.
Međutim, Erdogan je napustio hotel privatnim helikopterom pola sata prije dolaska odmetnutih vojnika.
Glavni vođa pokušaja udara bio je general koji je bio komandant zračnih snaga do 2015.
Predvodnici udara očekivali da će ih narod podržati
"Dokumenti do kojih je došla Al Jazeera su vjerovanto dostavljeni iz najvišeg vrha Turske vlade. U njima se navodi da je vojni udar trebao početi u 21:30 po lokalnom vremenu, zauzimanjem dva najveća mosta u Istanbulu i državne TV stanice. U isto vrijeme, tri helikoptera i 40 vojnika trebali su zauzeti hotel u Marmarisu kojem je boravio predsjednik Erdogan", objašnjava politički analitičar Marwan Bishara.
Najzanimljiviji dio se odnosi na spisak 80 osoba koje su trebale zauzeti ključne pozicije u državi nakon što se vojni udar uspješno provede, dodaje.
"Udar je trajao otprilike šest sati i cijela situacija se doimala zaista čudno. Predvodnici udara su očekivali da će ih narod Turske masovno podržati i da će im se ostatak vojnih snaga pridružiti. To se, naravno, nije desilo."
Predsjednik Erdogan je zamolio građane da izađu na ulice i ostanu tamo, jer smatra da kriza još traje.
"Šest hiljada osoba je do sada uhapšeno, što ukazuje na to da Erdogan možda koristi situaciju kako bi uklonio sve kritičare njegove vlade", navodi Bishara, dodajući da još nije izvjesno kojim će pravcem Turska krenuti.
"Budućnost te zemlje će zavisiti od ponovnog uspostavljanja istinske demokratije, a sam proces mora biti politički. Erdoganova vlada će morati uključiti sve političke stanke u taj proces i osigurati otvorenu i ozbiljnu diskusiju o budućnosti Turske. Bitno je napomenuti da se turska opozicija na samom početku usprotivila vojnom udaru."
- General War
#9703 Re: Republika Turska
Pu snage reda se iskaljuju prema SVOJIM civilima na demonstracijama...ti jednostavno si sve obrno naopakoinsomnia78 wrote:Pa ne trebas. Upravo to ti i govorimGeneral War wrote:Razlikuj ROE od Code of uniform conduct...pa neces pitati.insomnia78 wrote: Savrsena. Nije bas da samo kozojebi i/ili islamisti maltretiraju civile u barsinin dresovima
Eto, u cemu je razlika u postupcima turaka i amera?
S moje sokoćalo
Jel ja trebam sad postavljati francuske vojnike i njihove metode zarobljavanja da bih nesto dokazivao po francuskoj?
Evo da probam ovako
Da vidimo kako policija po svijetu postupa sa uhapsenima u situacijama u kojima se radi o dosta uhapsenih
Jebe mi se ba za Tursku a pgtv za Erdogana i njegove islamiste ali pravite od muhe medjeda. Pokusavate na sve nacine ne znam ni ja sta
I zadnji put da ponovim
Vecina ovih slika je nastala u prvim satima poslije hapsenja i stvarno ne vidim nista cudno da su ljudi koji su optuzeni za jedno tako ozbiljno djelo, i od kojih su neki pucali po civilima, svezani, skinutih uniformi i povaljani po podu
S moje sokoćalo
- Progressive House
#9704 Re: Republika Turska
jesu li se isplakali komunjare,djeca iz miješanog braka, srbi i hrvati? samo da pozdravim našeg sultana i poželim mu dobro zdravlje
Last edited by Progressive House on 18/07/2016 00:45, edited 2 times in total.
- insomnia78
#9705 Re: Republika Turska
Ma stoji to, da ti kao vojnik, regrut pogotovo, nemas sta pitati. Tvoje je da radis sto ti kazu. Pogotovo u armijama u kojim je normalno da te oficir isamaradobojlija81 wrote:na vojnu vježbu se inače ide pa trgovima i mostovima sa bojevom municijom
Kasnije kad je doslo stani pani onda je vecina njih pocela misliti svojom glavom
I stvarno se nadam da ce za vojnike koji su se "predali" biti proglasen neki vid amnestije i da ce proci bez vecih posljedica
S moje sokoćalo
- insomnia78
#9706 Re: Republika Turska
[emoji106][emoji23] dobarZvizdac81 wrote:Ka'e mrs nisi ti srbin ti si pra'oslavac iz bosne, i ode do sebilja mahat zastavom
S moje sokoćalo
- Janjicar
#9707 Re: Republika Turska
Meni je stvarno drago sto si napokon naucio da postoji "button" Citiraj i da si poceo upotrebljavatiZgoljo wrote:Evo.Janjicar wrote:Ne vrijedi objasnjavat nemoj dzabeseln wrote: Ma cudi se koliko hoces.. odakle ti slinava drskost da ti proglasavas islamofobe?
Sta ti znas o meni?
Na stranu grijeh proglasavanja nekoga islamofobom (dakle, nevjernikom), s kojim to informacijama raspolazes, pa grupu forumasa proglasavas islamofobima?
Je li tebi Erdogan islam?
Taj je neki SDA-ovac i njemu Islam seže od Alije do ErdoganaTo je onaj tip Bosnje kad popije dvije tri čašice rakije najpametniji i sve zna o poslaniku, kad krene u svatove nosi Tursku zastavu....
Ovo ne bi smio biti prihvatljiv nacin rasprave.Ovaj kolega unaprijed sebi priskrbljuje neku imaginarnu superiornost u odnosu na drugog diskutanta,psiholoski mu postavljajuci dijagnozu,pri tome omalovazavajuci i degradirajuci njega licno kao i vrijedjajuci mnoge druge ljude i njihova uvjerenja.
Stvarno mi nije jasno odakle nekima takva bahatost.
I da,jos na kraju za sebe tvrdi da ne mrzi nikoga,da je kosmopolit,da voli sve ljude i da je...nekako širok u picku materinu
S obzirom da nisam psiholog samim tim ne mogu ti postaviti dijagnozu, a iskreno ako ces da kazem onda sumnjam da bi i Jasna Bajrektarevic imala problem s postavljanjem iste.
A sto se tice te rijeci "mrziti" u razgovoru s dosta ljudi sam uocio da neki imaju jedan vid percepcije te rijeci a druga grupa ljudi drugaciju, nekako blazu pa ti ne mogu odgovorit ne znam u koju skupinu spadas.
A sto se tice imaginarne superiornosti maloprije si , u par postova na prosloj stranici pokazao da imas sklonosti kao istoj.
- dobojlija81
#9708 Re: Republika Turska
kad je došo zor gujsciinsomnia78 wrote:Ma stoji to, da ti kao vojnik, regrut pogotovo, nemas sta pitati. Tvoje je da radis sto ti kazu. Pogotovo u armijama u kojim je normalno da te oficir isamaradobojlija81 wrote:na vojnu vježbu se inače ide pa trgovima i mostovima sa bojevom municijom
Kasnije kad je doslo stani pani onda je vecina njih pocela misliti svojom glavom
I stvarno se nadam da ce za vojnike koji su se "predali" biti proglasen neki vid amnestije i da ce proci bez vecih posljedica
S moje sokoćalo
- insomnia78
#9710 Republika Turska
Shvatio si ti poentu a stvarno mi se neda prepucavati semantikom, sintaksom il cime vecGeneral War wrote:Pu snage reda se iskaljuju prema SVOJIM civilima na demonstracijama...ti jednostavno si sve obrno naopakoinsomnia78 wrote:Pa ne trebas. Upravo to ti i govorimGeneral War wrote: Razlikuj ROE od Code of uniform conduct...pa neces pitati.
Jel ja trebam sad postavljati francuske vojnike i njihove metode zarobljavanja da bih nesto dokazivao po francuskoj?
Evo da probam ovako
Da vidimo kako policija po svijetu postupa sa uhapsenima u situacijama u kojima se radi o dosta uhapsenih
Jebe mi se ba za Tursku a pgtv za Erdogana i njegove islamiste ali pravite od muhe medjeda. Pokusavate na sve nacine ne znam ni ja sta
I zadnji put da ponovim
Vecina ovih slika je nastala u prvim satima poslije hapsenja i stvarno ne vidim nista cudno da su ljudi koji su optuzeni za jedno tako ozbiljno djelo, i od kojih su neki pucali po civilima, svezani, skinutih uniformi i povaljani po podu
S moje sokoćalo
Evo jedan sat a temp jos uvijek skoro pa 30. Ne moze se ni spavati
PS: Za napad protivU drzave rijetko ce te dje pomilkiti po glavi
[emoji23][emoji23][emoji23]
S moje sokoćalo
Last edited by insomnia78 on 18/07/2016 00:49, edited 1 time in total.
- Progressive House
#9711 Re: Republika Turska
kiki je na aparatima?

- Janjicar
#9712 Re: Republika Turska
Zvizdac81 wrote:Ka'e mrs nisi ti srbin ti si pra'oslavac iz bosne, i ode do sebilja mahat zastavom
- Progressive House
#9713 Re: Republika Turska
Zvizdac81 wrote:Đes bio 92-e pi***. Lahko je u miru vozat se aviJonom i pisat cestitke.Progressive House wrote:
![]()
prvo nauči tursku politiku 90-tih
- Progressive House
#9714 Re: Republika Turska
danas bi doletilo deset ovakvih aviona da brane bošnjake.
ateisti na aparatima
ateisti na aparatima
- General War
#9715 Re: Republika Turska
Gradjanin u uniformi je i policajac, znaci ni njegov autoritet ne vazi dok ti se precjednik ne obrati putem skajpa? Nisu vojnici ulazili gradjanima u kuce vec su gradjani (koliko sam vidio) aktivno ucestvovali u napadu ili ometanju vojske u njenim duznostima. Kad vojska radi na precac onda nije uredu, kada brko radi sve na precac onda je Ok jer je napad na gradjane a ne na njega iza kojih se sakrioinsomnia78 wrote:Pa i ovi uhapseni NJIHOVI "gradjani u uniformama" (mislio sam da se to zove vojnik i da daje neku zakletvu, koju su ovi tvoji gradjani u uniformama ovim činom poprilicno prekrsili) su uhapseni tokom borbenih dejstava po SVOJIM civilima i protiv SVOJE drzave.General War wrote:Pa imas li sliku kako su ga tretirali? Halo svako uhapsen mora imati i advokata (pa i vojnik).insomnia78 wrote: Da al kako je vojnik Manning tretiran u zatvoru i koju kaznu rizikuje?
I sa ovima ce se baviti sud. Jbt slike su neposredno poslije hapsenja. Sta mislis kako su se prema njemu ponasali odmah nakon hapsenja i tokom istrage?
S moje sokoćalo
Rizikuje on kaznu ali poslije postenog i fer sudjenja...OVI mi vec izgledaju osudjeni...sto podvaljujes i koristis slike ratne zone, postavljas slike bez objasnjenja, Jedno je ROE (rules of engagement) a drugo je postupanje prema SVOJIM gradjanima u uniformi.
A kako to postupaju prema njima i sa kojom se optuzbom suocavaju ti gradjani?
Edit: znas i sam dobro odakle je ona prva slika. I da nema veze sa ratnom zonom a bgm ni advokatom
S moje sokoćalo
- Progressive House
#9716 Re: Republika Turska
pozz generalu

Last edited by Progressive House on 18/07/2016 00:55, edited 1 time in total.
-
Zgoljo
#9717 Re: Republika Turska
Ma psiholog,kazem ja
Nemoj se sad vaditi,reko si mi da sam priglupi SDA glasac,Alijin i Erdin sljedbenik,koji kad popije tri ljute u svatovima maše turskim zastavama,kao i da idem Torabiju noseci mu svetu vodicu
Vjerujem da se ni Jasna,nakon detaljne analize,ne bi usudila postaviti mi takvu dijagnozu
Sto se tice citiranja,ne znam,a razlog je u dijagnozi
Nemoj se sad vaditi,reko si mi da sam priglupi SDA glasac,Alijin i Erdin sljedbenik,koji kad popije tri ljute u svatovima maše turskim zastavama,kao i da idem Torabiju noseci mu svetu vodicu
Vjerujem da se ni Jasna,nakon detaljne analize,ne bi usudila postaviti mi takvu dijagnozu
Sto se tice citiranja,ne znam,a razlog je u dijagnozi
Last edited by Zgoljo on 18/07/2016 00:55, edited 1 time in total.
- Janjicar
#9718 Re: Republika Turska
Jel to ona politika protjerivanje i spaljivanje domova Kurdima ? preko 350.000 raseljenih Kurdi ?Progressive House wrote:danas bi doletilo deset ovakvih aviona da brane bošnjake.
ateisti na aparatima
Jel to politika sto je i Nelson Mandela osudio pa odbio Ataturkovu nagradu ?
- Bosanski_kralj
#9719 Re: Republika Turska
Progressive House wrote:danas bi doletilo deset ovakvih aviona da brane bošnjake.
Dobro ti čuvaj onu pušku u voćnjaku, zlu ne trebalo.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- Progressive House
#9721 Re: Republika Turska
a jesu dosadni ovi "bosanci" 
-
Zgoljo
#9722 Re: Republika Turska
Progressive House wrote:pozz generalu![]()
- Progressive House
#9723 Re: Republika Turska
Erdogan: Ko dirne Bošnjake imaće protiv sebe sto miliona Turaka
donesite aparate
Last edited by Progressive House on 18/07/2016 00:58, edited 1 time in total.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9724 Re: Republika Turska
kako kaže moj dobri prijtelj challenger "uzjebali se"
- General War
#9725 Re: Republika Turska
Zvizdac81 wrote:Đes bio 92-e pi***. Lahko je u miru vozat se aviJonom i pisat cestitke.Progressive House wrote:
![]()
Bio je tu devedeset pete, Turska je ucestvala u napadima na srpske polozaje : Operation Deliberate Force