hhaarree wrote:Ekskjuz me? Od danas postujemo fasisticke stavove? Ja... sam bez teksta. Zaista prvi put na ovom forumu sam bez teksta. Gudbaj carli
To naravno nigdje nisam rekao. Rekao sam da svako ima pravo na svoj stav, ovakav ili onakav, fašistički ili antifašistički, a pravo svakog pojedinca je da se s tim stavom ne slaže ili da ga argumentovano osporava. To je općeprihvaćeni princip demokratije koji počiva još na Hallovom - "Ne slažem se ni sa jednom riječju koju ste izgovorili, ali ću do smrti braniti vaše pravo da je izgovorite". Uzmite za primjer zemlje zrele demokratije - pravo na slobodu iznošenja stava, pa taman oni bili duboko rasistički, islamofobični, antisemitski, vam garantuje država, ali vas ne brani od mogućnosti da vas neko tuži jer ste ga njime uvrijedili.
Danas je u Hrvatskoj koliko sam uspio upratiti, na sceni bila klasična sačekuša ispred sabora, uzvikivanje: "Gebels, Gebels" i nazivanje jednog intelektualca i naučnika najstrašnijim imenima, gdje mu se bukvalno na čelo stavila meta, a o njemu se govorilo kao o "tom Hasanbegoviću" izjednačavajući ga, zbog jedne krajnje benigne izjavice, sa skoro pa čuvarom logora u Jasenovcu. To komunističko "zbrinjavanje" pojedinaca koji se ne slažu sa stavom partije je nekad možda i moglo proći. Danas, na sreću, ne može.
Na sve to, dakako, imaju pravo zastupnici opozicije, ali sam uvjeren da jedan dio frustracije istih potiče iz činjenice da je Zlatko Hasanbegović Bošnjak, da je nakratko otišao u džamiju da obavi džumu, što je prvi put u novijoj historiji Hrvatske da jedan Bošnjak obnaša jednu tako odgovornu i visoku funkciju. Bošnjaci su jedna od najviše ignorisanih manjina u Hrvatskoj, i zaslužili su da, nakon što su predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj, imali četiri ili pet ministara u prethodnoj vladi RH, danas dobiju jednog svog predstavnika.