Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- nacho_
#9676 Re: Šta trenutno čitate?
Boris Lalić - Čudo na Miljacki/Marko Matolić - Odabrane priče iz prisoja i osoja 
- SmokingMan
- simonese
- wewa
#9679 Re: Šta trenutno čitate?
dakle, preporucujem od srca - divna knjiga, cita se s lakocom kao najpitkiji triler.
nudi zanimljiv uvid u zensku verziju medjurasnih odnosa na americkom jugu 1960tih godina, iz perspektive obiju rasa.
lik Aibeleen je jedan od onih koje za cijeli zivot ponesete sa sobom.
-
doktor78
#9680 Re: Šta trenutno čitate?

Prva knjiga iz serijala o Harry Holeu.
Prvih stotinjak stranica nije Bog zna čemu, nekoliko puta sam pomislio: "Pa nije ni čudo što svi izdavači počinju od 3. knjige, Crvendaća", ali poslije se radnja zahuktava i to postaje onaj stari, dobro poznati Harry Hole
- shmizlica
#9681 Re: Šta trenutno čitate?

fina priča o odlukama koje odrede život, kajanju, časti, ljubavi....ljudima

možda je do mene al mi nešto nije bila kao prve dvije....
- Donnie Smith
#9682 Re: Šta trenutno čitate?
Pa gdje si kupila Karijeru zla? Hoćeš je prodati? Sve knjižare obiđoh, zovem, sajmove, i ništa ccc. Šta Cormonan veli u ovoj, pronađe li kakav ubicashmizlica wrote:
fina priča o odlukama koje odrede život, kajanju, časti, ljubavi....ljudima
možda je do mene al mi nešto nije bila kao prve dvije....
- shmizlica
#9683 Re: Šta trenutno čitate?
imam kindleDonnie Smith wrote: Pa gdje si kupila Karijeru zla? Hoćeš je prodati? Sve knjižare obiđoh, zovem, sajmove, i ništa ccc. Šta Cormonan veli u ovoj, pronađe li kakav ubica
- mondo bizarro
#9684 Re: Šta trenutno čitate?
Koko u Parizu, Ivan Kušan 
- raoul duke
#9685 Re: Šta trenutno čitate?
Zasto sam izgubio volju za procitati knjigu, zasto

- Grean
#9686 Re: Šta trenutno čitate?
Nekako manje od ocekivanog. Shvatam, bitna je poruka ali ipak vise sam ocekivao od knjige koja se vodi pod "morate procitati".
“Gospodar muha”, mračan roman o dobru i zlu koji morate pročitati
Kada god i tko god radi listu knjiga koje svakako treba pročitati u životu, uvijek je tu “Gospodar muha” britanskog pisca Williama Goldinga. Nazivaju je “distopijskom knjigom”. Takvim se romanima na površinu izvlače pitanja koja se tiču društva – politička, religijska, duhovna. Pitanja o svemu što veoma lako može, naš svijet, pretvoriti u mnogo ružniju verziju. Takva je “1984” Georgea Orwella, ili Huxleyev “Taj vrli novi svijet” u kojoj se prikazuje opasnost totalitarnih država; ili “Fahrenheit 451” u kojem se ljudi drže pod kontrolom zabranom individualnosti, a možda prvi distopijski roman je “Željezna peta” Jacka Londona..
“Gospodar muha” je alegorija, a glavna su tema konfliktini impulsi pojedinaca, dječaka, koji van civilizacijskih normi, postavljenih granica u kojima svi živimo mirno, promijene svoj karakter do neprepoznatljivosti. Ili. Leži li u svima nama zvijer? Zlo? Mrak? Zar svaki čovjek želi vladati nekim ili nečim i je li borba za prevlast u svima namima? Ako nas se stavi u neprirodnu, nekontroliranu, anarhističku situaciju, drugačiji okvir, hoće li u nama prevladati dobro ili zlo? Kako se sklop u nama mijenja? Kakav je mentalitet grupe a kakav pojedinca? Racionalnog i emocionalnog? Kako na ljude utječu okolnosti?
Naslov sugerira vraga, on je gospodar muha – belzebub na hebrejskom u prijevodu jest gospodar muha. Tko je u ovoj knjizi sotona?
Priča je neobična. Grupa engleskih dječaka prežive pad aviona kojim ih evakuiraju (izbio je nuklearni rat) ali zrakoplov doživi nesreću i padne na otok. Dalek, tropski, nenastanjen. Nakon pada aviona dječaci se, još odjeveni u školske uniforme, nađu na pustom otoku. Bez ijedne odrasle osobe moraju se sami brinuti o sebi, organizirati bivak, nabavu vode, hrane, ali i odabrati vođe. Iako su to dobro obrazovani dječaci, iz dobrih obitelji, dogodi se regresija civilizacije. Postaju beskrupolozni, divlji, okrutni a ne prezaju ni od ubojstva ne bi li zadržali vlast.
Roman je uznemiravajuć, mračan ali i zarazan. Već sam naslov daje nam do znanja kako je nešto mračno u njoj i doista, ona pokazuje ljudsku prirodu i godinama je jedna od knjiga koja je najčešće propitivana, kometirana, o kojoj se raspravlja, nad kojom se zgražava. Maknemo li ljudski optimizam i idealizam moramo priznati da je rulja moćna stvar, da je anarhija opasna a da su ljudske vrijednosti krhke i lomljive.
Kako to zna biti, prvi roman, “Gospodar muha” ili u originalu “Lord of the flies” (objavljen 1954.), u početku nije imao veliki uspjeh. Prodalo se oko 3000 primjeraka u Americi no odjednom, gotovo preko noći, dolazi do čitatelja i postaje bestseler. Već 1960-ih postaje obveznom knjigom u školama, gimnazijima, koledžima i sveučilištima. Ne i kod nas. Samo u Velikoj Britaniji prodan je u 20 milijuna primjeraka a Golding je najnagrađivaniji britanski pisac, navodno ikad.
Ako uzmemo romane sa slicnom tematikom, o zlu koje lezi u nama, u ljudskom rodu, o stravi anarhije onda mi je "Na putu" neprikosnovena s tim da se tu ne obradjuje pritisak grupe, snaga i okrutnost copora vec je samo o ljudskom zlu i anarhiji.
- shmizlica
#9687 Re: Šta trenutno čitate?
Majstor i Margarita, Bulgakov
- Grean
#9688 Re: Šta trenutno čitate?
Eh tek sto mi je ta bila fula, nista nisam pohvataoshmizlica wrote:Majstor i Margarita, Bulgakov
Last edited by Grean on 23/12/2016 19:22, edited 1 time in total.
- shmizlica
#9689 Re: Šta trenutno čitate?
Grean wrote:Eh tek sto mi je ta bila fula, nista nisam pohvataoshmizlica wrote:Majstor i Margarita, Bulgakovtreba mi kakav tumac da me prosvijetli sta je pisac htio reci
hajd javim se kad završim
- Donnie Smith
#9690 Re: Šta trenutno čitate?
Gospodin Mercedes, King. Ništa Kindle 
Majstor i Margarita je na čekanju, sve se nešto nakanjujem, hoću, a mrsko mi.
- Grean
#9691 Re: Šta trenutno čitate?
Dogovoreno.shmizlica wrote:Grean wrote:Eh tek sto mi je ta bila fula, nista nisam pohvataoshmizlica wrote:Majstor i Margarita, Bulgakovtreba mi kakav tumac da me prosvijetli sta je pisac htio reci
hajd javim se kad završim
Mislim, malo sam se zapitao sa obzirom na reputaciju koju ima sta je problem sa mnom.
-
aida25
#9692 Re: Šta trenutno čitate?
Pozdrav svima, imam jednu molbu, ako neko može da mi postavi link za knjigu Ljubav u doba kokaina, nisam mogla skinuti s interneta... Hvala.
- medvjed23
#9693 Re: Šta trenutno čitate?
i meni se jako svidjela.. fin miks američkog humora i ruske kulture..Grean wrote:Grean wrote:Poceo "Grad lopova", David Banioff.
Pisac je producent serije "Igre prijestolja" a ovaj roman je biografskog tipa kako sam shvatio, prepricava pricu svog dede sa oceve strane koji je prezivio opsadu Lenjingrada.
Tek poceo pa nemam sta reci o tome koliko je dobra knjiga. Uvod je interesantan.
Kao sto pomenuh u prethodnom postu volim istorijsku fikciju a ovo mu dodje jos bolje, istorija a uz to zasnovano na stvarnim likovima.
http://www.najboljeknjige.com/content/k ... rettyPhoto
Zavrsio je i ako koga interesuje odlicna knjiga.
Zasnovana na istinitoj prici, biografija njegovog dede koji je prezivio opsadu Lenjingrada. Eh sad, pitanje je koliko je to opis stvarnih dogadjaja a koliko je pisac dao masti na volju da je napravi interesantnijom.
Malo je previse herojska da bi bila autenticna prica ali to je ne cini manje interesantnom.
- ExNihilo
#9694 Re: Šta trenutno čitate?
Neće tebi to valjati. Odmah ću ti reći.Donnie Smith wrote:Gospodin Mercedes, King. Ništa Kindle
-
Heller
#9695 Re: Šta trenutno čitate?
Daglas Adams-Autostoperski vodic kroz galaksiju
- Donnie Smith
#9697 Re: Šta trenutno čitate?
I ja ću tebi odmah reći da površno ocjenjuješ ljude. Ne donosi preuranjene zaključke na osnovu kontra stava oko dva filma. Zahvaljujem. Ali, svakako hvala na brizi. Kupila sam je da je pročitam zajaedno s Ubiti pticu rugalicu, Lovac u žitu i još par njih, još mi je samo ta ostala nedočitana. Čim završim s ciklusom Kingovih, svakako ću javiti utiske.ExNihilo wrote:Neće tebi to valjati. Odmah ću ti reći.Donnie Smith wrote:Gospodin Mercedes, King. Ništa Kindle
Majstor i Margarita je na čekanju, sve se nešto nakanjujem, hoću, a mrsko mi.![]()
- ExNihilo
#9698 Re: Šta trenutno čitate?
Nije to na bazi kontra stava oko dva filma. Nego na bazi petparačkog smeća koje redovnog lijepiš ovdje kao preporuku a la John Grisham.Donnie Smith wrote:I ja ću tebi odmah reći da površno ocjenjuješ ljude. Ne donosi preuranjene zaključke na osnovu kontra stava oko dva filma. Zahvaljujem. Ali, svakako hvala na brizi. Kupila sam je da je pročitam zajaedno s Ubiti pticu rugalicu, Lovac u žitu i još par njih, još mi je samo ta ostala nedočitana. Čim završim s ciklusom Kingovih, svakako ću javiti utiske.ExNihilo wrote:Neće tebi to valjati. Odmah ću ti reći.Donnie Smith wrote:Gospodin Mercedes, King. Ništa Kindle
Majstor i Margarita je na čekanju, sve se nešto nakanjujem, hoću, a mrsko mi.![]()
- Donnie Smith
#9699 Re: Šta trenutno čitate?
Tebi je redovno to što me stalkaš dva mjeseca ali ja imam 32 godine, a naučila sam čitati sa pet. Dakle, nađi sebi neku drugu zabavu. Nije forum ničija lična karta. I kakva preporuka, piše ti u naslovu, šta trenutno čitate. Ja napišem King, Gospodin Mercedes, jer uistinu to trenutmo čitam, no, nikome je ne bih preporučila, knjiga me udavi. Nemaš pojma o čemu trolaš, pa ne bi bilo loše da odskakućeš. Ne zanima me tvoje mišljenje o Bulgakovu ni tvoja pseudopretpostavka šta će se meni svidjeti ili ne. Moja knjiga, moj ukus, moja stvar, moj život. Razguli.ExNihilo wrote:
Nije to na bazi kontra stava oko dva filma. Nego na bazi petparačkog smeća koje redovnog lijepiš ovdje kao preporuku a la John Grisham.
- shmizlica