Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#9676 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

@Smrcak

Da li u Kur'anu ima palindroma?

Image
Bloo
Globalna šefica

#9677 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote: Lijepo. Religija se održala od Poslanikovog doba do danas. Velika pobjeda. Održali se i politeisti. Zemlja nastavlja da se okreće. Mali korak za Poslanika, veliki za islam...
Nije to samo kada se iščitava pažljivije sve ono što se dešavalo u to vrijeme. Jedno dijete koje je ostalo bez oba roditelja sa 6 godina je u tom okruženju djelovalo kao dijete bez ikakve ozbiljne perspektive o čemu opet govore izrugivanja Abdul-Uzaa i njegove supruge Ummi Džemile opisanih u kratkoj suri Tebbet. I ne samo to.
Skoro kao Mojsije.
Očito u narodima tog podneblja ima neki urođeni inat u siročadi.
MarlboroGold

#9678 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Suvišno je govoriti o dokazu nepostojanja Boga kada nema dokaza o postojanju. Dalje, ako nam kažete da dokažemo njegovo nepostojanje, kako dokazati kada se ni njegovo postojanje ne može dokazati? Stotinu puta ti je rečeno da je loptica u vašem kraju.

E moj smrle... nikad da naučiš.
Bloo
Globalna šefica

#9679 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:Suvišno je govoriti o dokazu nepostojanja Boga kada nema dokaza o postojanju. Dalje, ako nam kažete da dokažemo njegovo nepostojanje, kako dokazati kada se ni njegovo postojanje ne može dokazati? Stotinu puta ti je rečeno da je loptica u vašem kraju.

S tim da treba istaci činjenicu da u svim ovim prepiskama po najmanje se vode diskusije o tome ima li Boga ili ne.
Već Smrčak svaki komentar, negiranje ili osporavanje njegovih čudesnih otkrića interpretira kao negiranje njegovog božanstva, a ne kritiku njegovog rezonovanja i maltretiranja svih mogućih disciplina.
vatrogasac

#9680 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: S tim da treba istaci činjenicu da u svim ovim prepiskama po najmanje se vode diskusije o tome ima li Boga ili ne.
Bog islama nije Bog filozofa. O tome govori isto vrlo kratka sura Ihlas. S akcentom na 4.ajet.

Image
Bloo
Globalna šefica

#9681 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote: S tim da treba istaci činjenicu da u svim ovim prepiskama po najmanje se vode diskusije o tome ima li Boga ili ne.
Bog islama nije Bog filozofa. O tome govori isto vrlo kratka sura Ihlas. S akcentom na 4.ajet.

Image
Razumijem napisano.
Pročitaj opet šta sam napisala. U jako malo primjera na svim ovim stranicama (zapravo na skorto svim Smrčkovim temama) se negira božanstvo. Upućuje se kritika rezonovanju Smrčka (i kao vjernika i kao forumaša) i maltretiranju istina i činjenica.
Indikativno je da ne vidim da ostali vjernici podržavaju njegovu propagandu.

Meni lično je njegovo pisanje degutantno, ne zato što je on musliman, a ja ateistkinja, već što (moje lično mišljenje, ne moderatorsko, već kao osobe koju interesuju religije) je da skrnavi vlastitu religiju ovim nasilnim načinom dokazivanja njene jedinstvenosti i "ispravnosti".
Vjera (pojam religije sada stavljam na stranu) ne treba fizičke niti bilo kakve druge dokaze za vjerovanje.
Vjera je u srcu, a ne u navodnom "kodiranju" Objave.
Smrcak15

#9682 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:@Smrcak

Da li u Kur'anu ima palindroma?

Image
Imaju dva pronadjena palindroma a jedan od njih je nevjerovatan...palindrom koji oslikava znacenje teksta

"Sve u orbiti" na arapskom je palindrom...pa kad govori ajet da nebeska tijela su sva u orbiti ...zamisljamo kako planete i njihovi sateliti cirkulisu oko zvijezde tako isto slova u palindromu "sve u orbiti" cirkulisu oko jednog slova.
Bloo
Globalna šefica

#9683 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

As I were saying....
JVC

#9684 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

:lol:
Bloo
Globalna šefica

#9685 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ovo nekako lijepo sumira ono što pokušavam da poručim Smrčku.
http://www.understanding-islam.com/pali ... the-quran/

The most significant part of understanding the Qur’an is to gather guidance from the meanings that are clearly apparent to the mind. The Qur’an is the spiritual compass of the believers. Its message is to be pondered and applied to one’s life; for it revives the wilted soul and nourishes the moral appetite. When humans reach out and try to grasp for an answer to the question, “What does my Lord require of me?” The answer must be clear and harmonious regardless of its depth. Thus, one must realize that such a message should not be esoteric or inscrutable. It should not contain numerical codes or puzzles of word formations or sentence constructs. These types of gimmicks undermine the message and shrouds its very import to self-projected meanings.

Palindromes are words or sentences that can be read forward and backward the same way. In addition to the above, consider that if words or sentences were read the same way forward or backward how would that affect meaning or what is being said? It will be as it was intended either way. They have no value and have no bearing on the Qur’an conveying its message. As such, there may be a number of them but we do not put any emphasis on such research as it provides nothing in the way of better understanding the Qur’an. There could be a literary component, which has its own value that is unrelated to meaning.1

I hope this helps.

God knows best.
Bloo
Globalna šefica

#9686 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

@JVC
kao jedini predstavnik ostalih konfesija, mogao bi se i ti malo aktivirati na ovom polju

Ako ništa postaj Pjesmu nad pjesmama i davi nas analizom... :mrgreen:
Dozer

#9687 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

tuzlak1212 wrote: dijete u skoli ismijava jaceg i krupnijeg, bice bjen
ismijavaj klosara na cesti, izbost ce te
ismijavaj curu neku u lice jer se ne zna nasminkat, osamarit ce te
ismijavaj bolesno dijete pred roditeljem, izbost ce te na mrtvo ime
ismijavaj i rugaj se sefu, dobit ces sankciju
Ja vazda bio najveci, a i medju najjacima, pa se niko nije ismijavao sa mnom :D
Probao jedan, i nije se najbolje proveo :D
Bilo i takvih pokusaja, ali sam uvijek bio brzi. DObar instinkt, a i brzina refleksa :D
Za ovakav slucaj jos nisam cuo. Mora da se radi o nekakvom retardu...
Stalno zajebavam sefa za X stvari, ali nema sankcije. Valjda jer zna da bi mog;o fasovat :D

Elem...da nisam bog?!
MarlboroGold

#9688 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:Suvišno je govoriti o dokazu nepostojanja Boga kada nema dokaza o postojanju. Dalje, ako nam kažete da dokažemo njegovo nepostojanje, kako dokazati kada se ni njegovo postojanje ne može dokazati? Stotinu puta ti je rečeno da je loptica u vašem kraju.

S tim da treba istaci činjenicu da u svim ovim prepiskama po najmanje se vode diskusije o tome ima li Boga ili ne.
Već Smrčak svaki komentar, negiranje ili osporavanje njegovih čudesnih otkrića interpretira kao negiranje njegovog božanstva, a ne kritiku njegovog rezonovanja i maltretiranja svih mogućih disciplina.
I kad na to ukažeš, onda po defaultu slijedi spin "ponudi jak ARGUMENT kako bi pobio ovo moje što govorim, a do tad možeš blabla". Vrlo neozbiljan pristup diskusiji - na nivou malog djeteta. Ko se upeca na taj apsurd s njegove strane je gori od njega.
tuzlak1212

#9689 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Dozer wrote:
tuzlak1212 wrote: dijete u skoli ismijava jaceg i krupnijeg, bice bjen
ismijavaj klosara na cesti, izbost ce te
ismijavaj curu neku u lice jer se ne zna nasminkat, osamarit ce te
ismijavaj bolesno dijete pred roditeljem, izbost ce te na mrtvo ime
ismijavaj i rugaj se sefu, dobit ces sankciju
Ja vazda bio najveci, a i medju najjacima, pa se niko nije ismijavao sa mnom :D
Probao jedan, i nije se najbolje proveo :D
Bilo i takvih pokusaja, ali sam uvijek bio brzi. DObar instinkt, a i brzina refleksa :D
Za ovakav slucaj jos nisam cuo. Mora da se radi o nekakvom retardu...
Stalno zajebavam sefa za X stvari, ali nema sankcije. Valjda jer zna da bi mog;o fasovat :D

Elem...da nisam bog?!
iscita par puta sve ovo i ne kontam gdje sam ja pricao o tebi nit kontam sto me kvota i to samo dio a ne citav moj post... pa onda nezz sto si to napisao, sta hoces da kazes
mislim da nisi skontao sta sam htio da napisem... da je koncept ako se zajebajes s jacim/ludjim od sebe da rizikujes da ces dobit po nosu logican
i ti to sad zajeban? jel to tvoje argument ateizmu?? najjaci baja u selu?? ne kontam sta hoces da kazes :run:
JVC

#9690 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Bloo wrote:@JVC
kao jedini predstavnik ostalih konfesija, mogao bi se i ti malo aktivirati na ovom polju

Ako ništa postaj Pjesmu nad pjesmama i davi nas analizom... :mrgreen:
Možda sutra... A do tad može koji psalam, šta kažeš?
Hakiz

#9691 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Dozer wrote: Stalno zajebavam sefa za X stvari, ali nema sankcije. Valjda jer zna da bi mog;o fasovat :D
Zajebavaš šefa za X stvari jer mu nisi veliki problem, ne zato što si moćniji od njega.
славянин

#9692 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Hakiz wrote:
Dozer wrote: Stalno zajebavam sefa za X stvari, ali nema sankcije. Valjda jer zna da bi mog;o fasovat :D
Zajebavaš šefa za X stvari jer mu nisi veliki problem, ne zato što si moćniji od njega.
Jup smatra te ne prijetnjom i ne testom autoriteta inace bi bio na birou :D
broj dva

#9693 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

vatrogasac wrote:
Smrcak15 wrote: Zasto ebter :) da cujem
Ne mora proći Ferhadijom ili Saračima u 12h, ne mora doći na Mevlud ni u kuće ni u džamije, dovoljno bi im bio samo ovaj podatak. :mrgreen:
Muhamed je najčešće dječje ime u Engleskoj već petu godinu za redom

https://tribun.hr/muhamed-najcesce-djec ... inu-redom/

Jos jedan primjer nemastovitosti islama. Na stranu sto je islam plagijat judeizma i kriscanstva (tesko je biti orginalan kada se bavis monoteizmom), u nekim drzavama/kulturama ogroman postotak muske djece dobije ime Muhamed sa raznim derivacijama.
Ako se zaderes "Muhamed" kraj grupe pakistanaca/somalijaca jedno 80% njih ce okrenuti glavu prema tebi.
Smrcak15

#9694 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Ovo nekako lijepo sumira ono što pokušavam da poručim Smrčku.
http://www.understanding-islam.com/pali ... the-quran/

The most significant part of understanding the Qur’an is to gather guidance from the meanings that are clearly apparent to the mind. The Qur’an is the spiritual compass of the believers. Its message is to be pondered and applied to one’s life; for it revives the wilted soul and nourishes the moral appetite. When humans reach out and try to grasp for an answer to the question, “What does my Lord require of me?” The answer must be clear and harmonious regardless of its depth. Thus, one must realize that such a message should not be esoteric or inscrutable. It should not contain numerical codes or puzzles of word formations or sentence constructs. These types of gimmicks undermine the message and shrouds its very import to self-projected meanings.

Palindromes are words or sentences that can be read forward and backward the same way. In addition to the above, consider that if words or sentences were read the same way forward or backward how would that affect meaning or what is being said? It will be as it was intended either way. They have no value and have no bearing on the Qur’an conveying its message. As such, there may be a number of them but we do not put any emphasis on such research as it provides nothing in the way of better understanding the Qur’an. There could be a literary component, which has its own value that is unrelated to meaning.1

I hope this helps.

God knows best.
The most significant part of understanding the Qur’an is to gather guidance from the meanings that are clearly apparent to the mind
tacno i million puta tacno, to je svrha Kurana
It should not contain numerical codes or puzzles of word formations or sentence constructs.
ovaj koji odgovara ovo totalno je neupucen u Kuranske znanosti

cuj ne treba da sadrzi brojcane kodove :lol: pa nisu kodovi tu raznih banaka pa da se sa njima otkljucaje sefovi i pljacka....

Kuranski kodovi imaju punu svoju svrhu, a to je da budu dokaz da se moze vjerovati da je Kuran od Boga a ne od ljudi, da bi se ubijedilo ljude i na taj nacin da je Kuran od Boga i da trebas slijediti tu knjigu, jer je uputa za zivot...znaci brojcana cuda Kurana imaju tu funkciju da povecaju vjerovanje u Kuran, pa to i Kuran naznavaca da brojcana cuda imaju tu funkciju.
As such, there may be a number of them but we do not put any emphasis on such research as it provides nothing in the way of better understanding the Qur’an
ovo najbolje pokaziva o neupucenosti onoga koji odgovara na ovo pitanje...nigdje veze svezom.

jos kaze mozda ih ima nekolicina ali mi ne dajemo vaznost takvim studijama zato sto ne daju bolji razumijevanje Kurana....a cuj molim te...

ja mogu odmah pitati tog 2 pitanja koja covjek nikako nemoze odgovoriti bez brojcanih cuda a to je

1. zasto su postavljeni inicijalna slova na pocetku nekih sura?
Na ovo se nema tacnog odgovora osim nagadjanja, dok brojcana cuda jasno ovo pojasnjavaju

2. zasto su ajeti prekidani tamo gdje se ne bi trebali prekidati u jezickom smislu, kao naprimjer

1.MIlostivi
2. Poucava covjeka....

umjesto Milostivi poucava covjeka...jedan ajet, a ne dva.

Kako objasniti ovo :

1. Ja.
2. Danas isao na posao...
Na klasican nacin , nikako

Osim kada ukljucimo brojcana cuda Kurana tek tad se ove stavri objasnjavaju.

jasno se vidi da covjek koji odgovara blage veze nema o ovim temama, i takvi ljudi se ne pitaju imali ili nema necega.

kad smo kod palindroma, palindrom sam po sebi nema neki veliku funkciju osim sto u Kuranu djeluje kao ukras , poput jednog dijamanta na prstenu medju 20 masa drugih malih dijamanata

palindrom u Kuranu je poput jednog od dijamanata na ovom prstenu
Image

Image

Sta je cudo ovdje, cudo je da postavis palindrom u ajetu koje govori o kretanju nebeskih tijela u svojim orbitama, pa kako jezicki kaze sve u orbiti, tako isto i slova u palindromu u orbiti.

palindrom kao palindrom nije cudo, nego je cudo kada postavis na logicko mjesto u Kuranu od svih ajeta, eh to je onda cudo...jednostavno stvari moramo tumaciti onako kako jeste, da bi razumjeli cudo Kurana.
vatrogasac

#9695 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

broj dva wrote: Jos jedan primjer nemastovitosti islama. Na stranu sto je islam plagijat judeizma i kriscanstva (tesko je biti orginalan kada se bavis monoteizmom), u nekim drzavama/kulturama ogroman postotak muske djece dobije ime Muhamed sa raznim derivacijama.
Ako se zaderes "Muhamed" kraj grupe pakistanaca/somalijaca jedno 80% njih ce okrenuti glavu prema tebi.
Ali zato Britanci su kreativni kada daju djeci svoja imena jer nisu muslimani. De bolan... :mrgreen:
Sveukupno, u 2016. godini rođeno je 7.084 dječaka s imenima Muhammad, Mohammad, i Mohammed, više od Olivera s 6.623.
beni-bu-man

#9696 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

vatrogasac wrote:
broj dva wrote: Jos jedan primjer nemastovitosti islama. Na stranu sto je islam plagijat judeizma i kriscanstva (tesko je biti orginalan kada se bavis monoteizmom), u nekim drzavama/kulturama ogroman postotak muske djece dobije ime Muhamed sa raznim derivacijama.
Ali zato Britanci su kreativni kada daju djeci svoja imena jer nisu muslimani. De bolan... :mrgreen:
Sveukupno, u 2016. godini rođeno je 7.084 dječaka s imenima Muhammad, Mohammad, i Mohammed, više od Olivera s 6.623.
"If he's good enough for you, he's good enough for me.

"If he scores another few, then I'll be Muslim too."

"If he's good enough for you, he's good enough for me.

"Sitting in the mosque, that's where I wanna be!

"Mo Salah-la-la-la, la-la-la-la-la-la-la." :mrgreen:
broj dva

#9697 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

vatrogasac wrote:
Nije to poenta i uvjek su neka imena popularnija od drugih. Ali koliki se procent BiH muslilama zove Muhamed a koliko pakistanaca, somalijaca, arapa..? Više do kulture i očekivanja nego religije.
Zar nije tebi čudno što je Muhamed najpopularnije ime u engleskoj iako su muslimani dobro u manjini, mislim šta rade ti ljudi gdje su im Osmani Orhani Ibrahimo Sulejmani...
vatrogasac

#9698 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

broj dva wrote:
vatrogasac wrote:
Nije to poenta i uvjek su neka imena popularnija od drugih. Ali koliki se procent BiH muslilama zove Muhamed a koliko pakistanaca, somalijaca, arapa..? Više do kulture i očekivanja nego religije.
Zar nije tebi čudno što je Muhamed najpopularnije ime u engleskoj iako su muslimani dobro u manjini, mislim šta rade ti ljudi gdje su im Osmani Orhani Ibrahimo Sulejmani...
Ima nas mašallah sa raznim imenima, ali eto drago nam plaho Muhammed. :mrgreen:

Poenta je bilo u spominjanju ovog imena nešto drugo što je daleko jače, ali nejse. Ko skont'o....skonto.
Bloo
Globalna šefica

#9699 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold

#9700 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Zašto je kod nas to ime Muhamed, a ne Mohamed? :?:
Locked