Pogrešno ste me shvatili svi odreda zbog ove riječi 'nažalost' i pokušavate bacit neku kontru u folu 'ma pretresaj sve redom, ko je pošten nema šta kriti'. To nije poenta. Evo da kažem i svoj stav da mi je drago što je policija na ulicama jer je stanje u gradu katastrofalno.
Po mom mišljenju, moj automobil kao i moje tijelo predstavlja privatnu imovinu te se
bez naloga suda kao i bez ozbiljnog osnova sumnje te još par iznimnih situacija, ljudi ne bi smjeli pretresati tek tako i pretresati 'u folu preventive'.
Tako se izvršna vlast postepeno vremenom transformiše i u sudsku i zakonodavnu i miješa u njen rad. Naravno, govorim o demokratskim uređenim sistemima u republikama. Policija je tu da provodi zakon na osnovu dostupnih informacija, a ne selektivno. Zamislite da sutra krenu lagano pretresi po stanovima preventive radi. Idemo svake hefte po jedan ulaz, malo da se pretresu kuće i stanovi, jbg. traži se droga, oružje i slično.
Čitava stvar će eksalirati kada shvatite na vašoj koži da vas bilo gdje mogu zaustaviti i po vlastitom ćejfu držati 24 sata bez ikakvog osnova sumnje za počinjeno djelo i prekršaj, samo zato što se vaš
STAV prema vlasti nije svidio dežurnom drotu, pa će prosipati malo samovolje jer mu se može. To je već policijska država.
Zato pustite te priče, čuj korektno i profesionalno obavili pregled privatne imovine bez ikakve osnove, već po principu zaustavljamo sve redom poslije 02:00 možda naleti neki nervozan lik da ga malo isprebijamo.
Ali pošto mi nismo demokratsko već etnokratsko društvo, pošto naša država nije republika već etnitet, onda je ovo gore sve besmisleno. Što bi rekli na mnogim temama "idi u Ameriku i tamo se vozaj".