Aktuelnosti: FK Sarajevo
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- muha_sa
#96601 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
https://www.radiosarajevo.ba/sport/nogo ... uba/341884
Na današnji dan: Slavlje fudbalera Sarajeva u najvažnijoj utakmici u historiji kluba
25. 06. 2019. u 20:16:00 J. Mržljak
U historiji fudbala na prostoru bivše Jugoslavije rijetko kada su pretendenti za titulu prvaka u međusobnom duelu u finišu ligaškog takmičenja rješavali pitanje šampiona.
Izuzetak je bila sezona 1966-1967 kada su Sarajevo i Dinamo vodili mrtvu trku za titulu. Slučaj je htio da pitanje prvaka riješi međusobni duel "modrih" i "bordo" kluba na Maksimiru, na današnji dan prije 52 godine!
Uoči velikog derbija u pretposljednjem kolu Prvenstva Jugoslavije, Sarajevo je bilo lider na tabeli sa 39 bodova i gol-razlikom 46:27, dok je Dinamo bio drugi s 37 bodova i gol-razlikom 41:21.
Bilo je jasno da bi Dinamo eventualnom pobjedom izbio na prvo mjesto, iako je zagrebački klub u posljednjem kolu čekalo teško gostovanje kod Crvene zvezde, za razliku od Sarajeva kojem je na Koševu preostao duel s već otpisanim Čelikom.
Dinamo je bio u velikom naletu, ekipa koju je s klupe predvodio legendarni Branko Zebec je izborila plasman u finale Kupa sajamskih gradova (koji će osvojiti dva mjeseca kasnije). U aprilu je u Maksimiru deklasiran Juventus (3:0) u četvrfinalu, a 15 dana prije utakmice sa Sarajevom, u polufinalu i Eintracht Frankfurt (4:0).
Bilo je jasno da je Dinamo favorit uoči utakmice zakazane za 25. juni 1967. godine, makar su Zagrepčani bili lišeni pomoći ubojitog napadača Stjepana Lamze koji se povrijedio na bizaran način, padom s terase, tokom proslave pobjede nad Eintrachtom.
Ljubljanski sudija Lado Jakše izveo je fudbalere Dinama i Sarajeva na prepuni stadion u Maksimiru, pri temperaturi koja je premašila 30 stepeni Celzijusa.
Legendarni Miroslav Meho Brozović, trener Sarajeva, odabrao je ovih 11 igrača za "majstoricu" u Zagrebu: Sirćo, Fazlagić, Bajić, Jesenković, Blažević, Makić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača, Antić.
Izbor Branka Zebeca za meč odluke bili su: Škorić, Blašković, Brnčić, Mesić, Belin, Ramljak, Novak, Gucmirti, Zambata, Pirić, Rora.
"Ambijent u kojem je započela današnja utakmica po svemu je odgovarao najvećem i najvažnijem susretu čitavog prvenstva. Gotovo rekordna posjeta u jednoj ključnoj utakmici i pored nesnosne vrućine, zastave i transparenti, čegrtaljke i razni drugi zvučni rekviziti - prizor kakav dugo nije viđen na maksimirskom stadionu", pisalo je u izvještaju Oslobođenja.
Dinamo je imao više od igre, ali su fudbaleri Sarajeva bili opasniji po gol protivnika. Meho Brozović je odabrao sjajnu taktiku, a klub s Koševa je ostvario ono što je želio – bod vrijedan titule.
Mreže su ostale netaknute, a kada je sudija Jakše označio kraj utakmice, počelo je veliko slavlje igrača i navijača Sarajeva. U teren je utrčalo nekoliko hiljada navijača Sarajeva koji su vozovima i autobusima stigli u Zagreb. Na njihoviom ramenima našli su se fudbaleri "bordo" tima, prije svih Boško Antić.
Urbana legenda kaže da je Branko Zebec nakon utakmice zaustavio Miroslava Brozovića, interesirajući se za njemu nepoznatog igrača koji je bio jedan od najboljih na terenu.
"Boga ti, Meho, ko ti je ovaj Makić", upitao je Zebec, trener koji će se kasnije proslaviti na klupi Bayerna i HSV-a.
"Ne znam ni ja, moj Branko. Nisam imao koga drugog staviti u tim", odgovorio je legendarni Mostarac u svom šeretskom stilu.
Narednog dana na Željezničkoj stanici u Sarajevu fudbalerima Sarajeva priređen je veličanstven doček, a prva titula bit će ovjerena naredne nedjelje pobjedom nad Čelikom 5:2.
Na današnji dan: Slavlje fudbalera Sarajeva u najvažnijoj utakmici u historiji kluba
25. 06. 2019. u 20:16:00 J. Mržljak
U historiji fudbala na prostoru bivše Jugoslavije rijetko kada su pretendenti za titulu prvaka u međusobnom duelu u finišu ligaškog takmičenja rješavali pitanje šampiona.
Izuzetak je bila sezona 1966-1967 kada su Sarajevo i Dinamo vodili mrtvu trku za titulu. Slučaj je htio da pitanje prvaka riješi međusobni duel "modrih" i "bordo" kluba na Maksimiru, na današnji dan prije 52 godine!
Uoči velikog derbija u pretposljednjem kolu Prvenstva Jugoslavije, Sarajevo je bilo lider na tabeli sa 39 bodova i gol-razlikom 46:27, dok je Dinamo bio drugi s 37 bodova i gol-razlikom 41:21.
Bilo je jasno da bi Dinamo eventualnom pobjedom izbio na prvo mjesto, iako je zagrebački klub u posljednjem kolu čekalo teško gostovanje kod Crvene zvezde, za razliku od Sarajeva kojem je na Koševu preostao duel s već otpisanim Čelikom.
Dinamo je bio u velikom naletu, ekipa koju je s klupe predvodio legendarni Branko Zebec je izborila plasman u finale Kupa sajamskih gradova (koji će osvojiti dva mjeseca kasnije). U aprilu je u Maksimiru deklasiran Juventus (3:0) u četvrfinalu, a 15 dana prije utakmice sa Sarajevom, u polufinalu i Eintracht Frankfurt (4:0).
Bilo je jasno da je Dinamo favorit uoči utakmice zakazane za 25. juni 1967. godine, makar su Zagrepčani bili lišeni pomoći ubojitog napadača Stjepana Lamze koji se povrijedio na bizaran način, padom s terase, tokom proslave pobjede nad Eintrachtom.
Ljubljanski sudija Lado Jakše izveo je fudbalere Dinama i Sarajeva na prepuni stadion u Maksimiru, pri temperaturi koja je premašila 30 stepeni Celzijusa.
Legendarni Miroslav Meho Brozović, trener Sarajeva, odabrao je ovih 11 igrača za "majstoricu" u Zagrebu: Sirćo, Fazlagić, Bajić, Jesenković, Blažević, Makić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača, Antić.
Izbor Branka Zebeca za meč odluke bili su: Škorić, Blašković, Brnčić, Mesić, Belin, Ramljak, Novak, Gucmirti, Zambata, Pirić, Rora.
"Ambijent u kojem je započela današnja utakmica po svemu je odgovarao najvećem i najvažnijem susretu čitavog prvenstva. Gotovo rekordna posjeta u jednoj ključnoj utakmici i pored nesnosne vrućine, zastave i transparenti, čegrtaljke i razni drugi zvučni rekviziti - prizor kakav dugo nije viđen na maksimirskom stadionu", pisalo je u izvještaju Oslobođenja.
Dinamo je imao više od igre, ali su fudbaleri Sarajeva bili opasniji po gol protivnika. Meho Brozović je odabrao sjajnu taktiku, a klub s Koševa je ostvario ono što je želio – bod vrijedan titule.
Mreže su ostale netaknute, a kada je sudija Jakše označio kraj utakmice, počelo je veliko slavlje igrača i navijača Sarajeva. U teren je utrčalo nekoliko hiljada navijača Sarajeva koji su vozovima i autobusima stigli u Zagreb. Na njihoviom ramenima našli su se fudbaleri "bordo" tima, prije svih Boško Antić.
Urbana legenda kaže da je Branko Zebec nakon utakmice zaustavio Miroslava Brozovića, interesirajući se za njemu nepoznatog igrača koji je bio jedan od najboljih na terenu.
"Boga ti, Meho, ko ti je ovaj Makić", upitao je Zebec, trener koji će se kasnije proslaviti na klupi Bayerna i HSV-a.
"Ne znam ni ja, moj Branko. Nisam imao koga drugog staviti u tim", odgovorio je legendarni Mostarac u svom šeretskom stilu.
Narednog dana na Željezničkoj stanici u Sarajevu fudbalerima Sarajeva priređen je veličanstven doček, a prva titula bit će ovjerena naredne nedjelje pobjedom nad Čelikom 5:2.
- Grean
#96602 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Novi igrač Fudbalskog kluba Sarajevo je Mirko Oremuš. Oremuš je potpisao ugovor u trajanju od dvije godine, a u Sarajevo dolazi kao slobodan igrač.

fksarajevo.ba/Oslobodjenje
Sretno. Da ugrabim prije @Logovanog
Malo nejasno sto ce nam igrac za desnu stranu koja je dobro popunjena ali hajde.

Malo nejasno sto ce nam igrac za desnu stranu koja je dobro popunjena ali hajde.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#96603 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Ne sviđa mi se kod ovog Oremuša što je šetalica.
Evo ima još godinu ugovora sa Izraelcima, na izlaznim vratima.
Godinu-dvije i ode dalje. Dosta bio po posudbama, do neke svoje 25. godine.
Evo ima još godinu ugovora sa Izraelcima, na izlaznim vratima.
Godinu-dvije i ode dalje. Dosta bio po posudbama, do neke svoje 25. godine.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#96604 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Došla 4 igrača dosad.
Dva vezna, krilo i napadač.
I dalje trebaju lijevi bek i stoper.
- hamo22
#96605 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Pise mu na TM da je igrao ofanzivnog veznog u zadnje vrijeme i na yt ovo sto sam gledao, bude na 16m od gola i odatle zabija lijepe goloveGrean wrote:[/img]
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#96606 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
In Hebrew the meaning of the name Gedeon is: Destroyer
- vegass
#96607 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
dajmo im još heftuTomahawk11 wrote:Došla 4 igrača dosad.
- Logovan
#96608 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Uzimaš mi posao.Grean wrote: Sretno. Da ugrabim prije @Logovanog
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#96609 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Hljeb iz ustaLogovan wrote:Uzimaš mi posao.Grean wrote: Sretno. Da ugrabim prije @Logovanog![]()
- Logovan
#96610 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Nisam ovo zaslužio.Tomahawk11 wrote:Hljeb iz ustaLogovan wrote:Uzimaš mi posao.Grean wrote: Sretno. Da ugrabim prije @Logovanog![]()
-
todd_smith
#96611 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Pa lik je imao ulogu u 12 golova u ekipi koja je postigla 30tak golova. Znaci haman 50% on zasluzan.Raigor Stonehoof wrote:todd_smith wrote:Jer trenutno imamo 1 napadaca samo.Raigor Stonehoof wrote:ne znam vala koji ce nam guz ovaj guzina, al eto. nije mu neki ucinak.
Mozda zbog toga?
mogo sam onda i ja potpisat![]()
7 golova u malom klubu je nidje veze ucinak za napadaca, a nije ni nesto mlad da moze napredovati. trebalo je to bolje.
Jeko ovaj Oremus, tzv kapitalac?
Mislim da je ok za klupe sa obzirom da ti je Zec kloc, Lendric debil, Hadzic opanak...
- Raigor Stonehoof
#96612 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
pa mogli smo lendrica za klupe uzet, nisam nigdje rekao da on ne valja 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#96613 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
https://www.slobodnadalmacija.hr/sport/ ... ercegovine
Mario Rujan
Velik klub di dolazi a još veći iz kojega je ponika.
-
todd_smith
#96614 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
ne ocekujem previse iskreno, nisam nesto odusevljen, ali neka se dokaze na terenu rado bih da dokaze suprotno
- Logovan
#96615 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Dobar prelazni rok za sad. 
- Grean
#96616 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Ovaj se u Hajduku nadavo' golova sa obzirom da je vezni igrac. Vidim zna sa obje noge, ima dribling, najvise se krece po krilu, ja jednom ja drugom.
Nije ni Tatar imao nista bolje reference, cak sta vise nije ni prosao u HNL-u nego sjedio na klupi pa ispade pojacanje.
Nije ni Tatar imao nista bolje reference, cak sta vise nije ni prosao u HNL-u nego sjedio na klupi pa ispade pojacanje.
- Logovan
- Tomahawk11
- Globalni moderator
-
Nadzorna_ploca
#96619 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Dupovac mi tu nikako ne ulijeva povjerenje.
- hamo22
#96620 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Current club: OFI Crete OFI Crete
Contract until: 30.06.2019
on loan from: PAOK Thessaloniki
Contract there until: 31.12.2020
Jedino traziti da ga posalju na posudbu kod nas
I neko rece leglo 5m € i do kraja godine jos 5.
Last edited by hamo22 on 27/06/2019 12:28, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#96621 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Dobro si, sa OFI-jem je bilo do kraja mjeseca.hamo22 wrote:Current club: OFI Crete OFI Crete
Contract until: 30.06.2019
on loan from: PAOK Thessaloniki
Contract there until: 31.12.2020
Sad nek ga nama posude iduću sezonu i taman
- hamo22
#96622 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Dok ja editujem ti napisa 
- Logovan
#96623 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Mihojević - Lazić
Bio bi to dobar stoperski tandem.
-
todd_smith
#96624 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Sto je najgore, lik je jednostavno popustio.Nadzorna_ploca wrote:Dupovac mi tu nikako ne ulijeva povjerenje.
Nije da je imao neku veliku povredu, ne znam sta mu se desilo. Onu polusezonu prije nego sto je otisao bio je gigantski zid u odbrani. Otisao nista nije uradio, vratio se i sasvim zadovoljan da sjedi na klupi...
I 27 godina tek ima...zalosno
-
Company85
#96625 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Meni je on isti kakav je i bio. Isti trk, isto postavljanje i realcije u odbrani. Ono sta se desilo jeste da je fudbal ubrzao (cak i kod nas) i on vise ne moze da pratitodd_smith wrote:Sto je najgore, lik je jednostavno popustio.Nadzorna_ploca wrote:Dupovac mi tu nikako ne ulijeva povjerenje.
Nije da je imao neku veliku povredu, ne znam sta mu se desilo. Onu polusezonu prije nego sto je otisao bio je gigantski zid u odbrani. Otisao nista nije uradio, vratio se i sasvim zadovoljan da sjedi na klupi...
I 27 godina tek ima...zalosno