putujucidzindas wrote:
Al opet, s druge strane, kad razmislim koliko sam se bojala, na svu srecu bebac ozbiljnih problema nije imao (doduse, jesmo i muz i ja pokupili onda od njega
Doduse, tjesenje ti ne ide od ruke
Moderator: anex
putujucidzindas wrote:
Al opet, s druge strane, kad razmislim koliko sam se bojala, na svu srecu bebac ozbiljnih problema nije imao (doduse, jesmo i muz i ja pokupili onda od njega
I mene nerviraju oni clanci, a nikoga imenom i prezimenom. Nije da je sada 100% kristalno cisto, ali kreveti su OK. Zene rusvaj naprave, nisu svi cisti i ne vode brigu o tome sta ostavljaju iza sebe. Sreca, na dvije sobe ide jedan WC, pa vas dijeli 2-3, nista strasno. Plivasept ne spasava od MRSA-e, ali zasto misliti na to? Moze se desiti, a i ne mora. MRSA-e ima svugdje, to je bolnicka bakterija, bili mi u Sarajevu ili u Parizu. Gradite imunitet i jedite zdravo dok ste trudne.radenska wrote:Ja se porodila prije 15 dana na Jezeru. DOktorica i babica bile super, nisu me sjekli, sestre stvarno ljubazne, hrana losaali moze neko uvijek donijeti nesto. Vjerovatno ima losih iskustava, ali onaj clanak sa facebooka koji govori o stravi i uzasu u porodilistu me stvarno nervira. Sve i da je istina, zasto se doticna nije potpisala i nije navela imena doktora.
Evo ja sam se porodila na jezeru prije 7 mjeseci,i nemam nikakvu zamjerku.Imas na FB stranicu Porodilišta,realnost i vaša iskustva BiH pa mozes procitati vise o svemu.Uglavnom su mišljenja podijeljena kad je u pitanju Jezero i Vojna.jedna tamo wrote:žene gdje ste se porodile? jel stvarno tako grozno na jezeru kao što pričaju?
koga god pitam svi su za vojnu, ali ipak je jezero klinika, pa kontam gore.....
i mene zanima ovo za rogam.....
U svjetlu svega što sam do sada pisao na ovoj temi o jednom i drugom porodilištu, da sumiram i dam stručno mišljenje:jedna tamo wrote:e hvala na odgovoru, kad pitaš ginekologe i oni su za jezero, ima sve za bebu, a opet žene pričaju kao u vojnoj si sama u sobi, maltene kao privatna klinika, al nema ništa za bebu i čak pedijatar dolazi sa jezera....
I konstatacija da u Vojnoj nema ništa za bebu je van svake pameti. Pa da nemaju ništa za novorodjenčad ne bi ni imali porodilište. Imaju i inkubatore i pedijatra i neonatologa (nemaju odjel pedijatrije i neonatologije, to stoji ali je to i drugi par cipela), imaju odlične doktore, osoblje. Ako je uredna trudnoća i uredna trudnica, bez rizika, Vojna je kudikamo bolji izbor. Čak i za carski rez. Opet, drugi par opanaka su visokorizične trudnoće, problemi sa plodom, majkom. U tom slučaju Koševo da može čitav tim da isprati porod i moguće komplikacije.julisiz es grant wrote:U svjetlu svega što sam do sada pisao na ovoj temi o jednom i drugom porodilištu, da sumiram i dam stručno mišljenje:jedna tamo wrote:e hvala na odgovoru, kad pitaš ginekologe i oni su za jezero, ima sve za bebu, a opet žene pričaju kao u vojnoj si sama u sobi, maltene kao privatna klinika, al nema ništa za bebu i čak pedijatar dolazi sa jezera....
Nabijem ja tog ginekologa koji misli da su bolji uslovi za porođaj na Jezeru. Napustili su onu ruševinu od zgrade, ali je glavno smeće, ono ljudsko, prešlo gore.
Upravo tako.JanuaryJones wrote:I konstatacija da u Vojnoj nema ništa za bebu je van svake pameti. Pa da nemaju ništa za novorodjenčad ne bi ni imali porodilište. Imaju i inkubatore i pedijatra i neonatologa (nemaju odjel pedijatrije i neonatologije, to stoji ali je to i drugi par cipela), imaju odlične doktore, osoblje. Ako je uredna trudnoća i uredna trudnica, bez rizika, Vojna je kudikamo bolji izbor. Čak i za carski rez. Opet, drugi par opanaka su visokorizične trudnoće, problemi sa plodom, majkom. U tom slučaju Koševo da može čitav tim da isprati porod i moguće komplikacije.julisiz es grant wrote:U svjetlu svega što sam do sada pisao na ovoj temi o jednom i drugom porodilištu, da sumiram i dam stručno mišljenje:jedna tamo wrote:e hvala na odgovoru, kad pitaš ginekologe i oni su za jezero, ima sve za bebu, a opet žene pričaju kao u vojnoj si sama u sobi, maltene kao privatna klinika, al nema ništa za bebu i čak pedijatar dolazi sa jezera....
Nabijem ja tog ginekologa koji misli da su bolji uslovi za porođaj na Jezeru. Napustili su onu ruševinu od zgrade, ali je glavno smeće, ono ljudsko, prešlo gore.
Ja imam pozitivno iskustvo sa Jezera,al ne bih ni da ti ga hvalim ni da kudim.Ima sve uslove,ali i ima i Vojna,nije tacno da nema.Sljama od ljudi sto doktora sto sestara imas i u Vojnoj i na Jezeru,pa ti je to lutrija,ko te zapadne. U principu koliko si cist,toliko ti je cisto,na zalost na Jezeru djelis tu cistotu sa vise zena, a vazda ima peksina,tako da ...nije bajno. U vojnoj dvije porodilje djele kupatilo,i vrijedi isto pravilo. Ni u Vojnoj nisu jednokrevetne sobe,najmanje su dvije zene u sobi,po potrebi i vise njih.jedna tamo wrote:žene gdje ste se porodile? jel stvarno tako grozno na jezeru kao što pričaju?
koga god pitam svi su za vojnu, ali ipak je jezero klinika, pa kontam gore.....
i mene zanima ovo za rogam.....
Više puta sam govorio o primanju Rhogama u trudnoći. Po knjigama nema jasnog stava, može ali i ne mora. Ja to ne praktikujem, niti "praktikovati budem" jer ne vidim logiku u tome. Važno je primiti ga nakon poroda ako je beba Rh +, a ako su antitijela u trudnoći pozitivna, on ne može pomoći. Tako da je besmisleno da ga se prima dva puta u razmaku 2 mjeseca.Maybach wrote:A ima li ijedna da je primila
Rhogam u trudnoci i da je nasla neki koji nema zivu u sastavu?Ima li doktor reci sta na ovu temu oko primanja istog u 28 sedmici i mogucem uticaju zive iz injekcije na fetus?na internetu pise svasta
safran wrote:Imala. Mazala nekom od onih krema tipa deep relief ili slično. Ako nećeš farmaceutske proizvode probaj bjelance sa kabašom (ne šalim se). Testirano na mužu - nije mu pomoglo 10-ak OHB12 - pomoglo mu ovo. Bjelance umlatiš da dobiješ snijeg, narendaš kabaš (jednu supenu kašiku na 2-3 bjelanceta), nastaviš mutiti - može onom žicom za jaja. Dobije se gelasta smjesa kojom obložiš bolno mjesto, preko staviš onih kuhinjskih ubrusa da to drži i ideš na spavanje.suza81 wrote:Imala. Nista pametno ti ne mogu savjetovatneoxxx wrote:Da li je slucajno neko imao isijas u trudnoci (glutealni misic je u pitanju) i ima li neki pametan savjet kako olaksati bolove? U 38. sedmici sam i ceka me CR za nekih 10-ak dana...proslo samo i prije poroda.
Primila ja 2x...prvi put nakon prve trudnoce - beba Rh+, drugi put u drugoj trudnoci upravo u 28 sedmici preventivno. Druga beba Rh -, sto znaci bezze sam je primila.Maybach wrote:Meni receno da ga primim ukoliko test u 28 sedmici bude negativan.Valjda preventivno.Vidim da je ta praksa razlicita od drzave do drzave.Ma nije meni do njegove cijene nit bilo sta drugo,taman da ga i bespotrebno primim,to bih podnijela nekako,nego se najvise bojim zive u sastavu i da ne nasteti bebi,a o tim rizicima niko otvoreno ne govori pa se pital koliko je to sve tacno.Hvala!
Upravo je u tome poenta onoga što pričam.vanad wrote:Primila ja 2x...prvi put nakon prve trudnoce - beba Rh+, drugi put u drugoj trudnoci upravo u 28 sedmici preventivno. Druga beba Rh -, sto znaci bezze sam je primila.Maybach wrote:Meni receno da ga primim ukoliko test u 28 sedmici bude negativan.Valjda preventivno.Vidim da je ta praksa razlicita od drzave do drzave.Ma nije meni do njegove cijene nit bilo sta drugo,taman da ga i bespotrebno primim,to bih podnijela nekako,nego se najvise bojim zive u sastavu i da ne nasteti bebi,a o tim rizicima niko otvoreno ne govori pa se pital koliko je to sve tacno.Hvala!