Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
duboka_misao

#9651 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote:

Al opet, s druge strane, kad razmislim koliko sam se bojala, na svu srecu bebac ozbiljnih problema nije imao (doduse, jesmo i muz i ja pokupili onda od njega :)

Doduse, tjesenje ti ne ide od ruke :P
ilkbahar

#9652 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

Kakva je situacija sa tim bakterijama u bolnici ako budem ikada trudna dodje mi da nadjem babicu i da me porodic kod kuce. Da li uopste sada postoji takva mogucnost? Privatno zovnuti babicu i doktora, platiti ti im i imati porod u kuci. Svakako se naplacamo vrecu para, pa koliko kostalo da kostalo. :?
no_sikiriki

#9653 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by no_sikiriki »

ilkbahar, nisam ni ja jos ni trudna a neki dan sam bas razmisljala o tome s obzirom da znam 100% da ima mrse i u Vojnoj i na Jezeru. Jos sam se nacitala svega na onoj grupi na FB (porodilista i realnost u BiH) i dodje mi da odem negdje vani da se porodim (kad bude aktuelno :D ili kod kuce. Samo nazalost koliko ja znam to drugo je nemoguce, jer uvijek nesto moze da se iskomplikuje a onda moras u bolnicu svakako :(
radenska

#9654 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ja se porodila prije 15 dana na Jezeru. DOktorica i babica bile super, nisu me sjekli, sestre stvarno ljubazne, hrana losa :D ali moze neko uvijek donijeti nesto. Vjerovatno ima losih iskustava, ali onaj clanak sa facebooka koji govori o stravi i uzasu u porodilistu me stvarno nervira. Sve i da je istina, zasto se doticna nije potpisala i nije navela imena doktora.
suza81

#9655 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

E malo ste se pocele da izvinete preseravat :)
granita

#9656 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

radenska wrote:Ja se porodila prije 15 dana na Jezeru. DOktorica i babica bile super, nisu me sjekli, sestre stvarno ljubazne, hrana losa :D ali moze neko uvijek donijeti nesto. Vjerovatno ima losih iskustava, ali onaj clanak sa facebooka koji govori o stravi i uzasu u porodilistu me stvarno nervira. Sve i da je istina, zasto se doticna nije potpisala i nije navela imena doktora.
I mene nerviraju oni clanci, a nikoga imenom i prezimenom. Nije da je sada 100% kristalno cisto, ali kreveti su OK. Zene rusvaj naprave, nisu svi cisti i ne vode brigu o tome sta ostavljaju iza sebe. Sreca, na dvije sobe ide jedan WC, pa vas dijeli 2-3, nista strasno. Plivasept ne spasava od MRSA-e, ali zasto misliti na to? Moze se desiti, a i ne mora. MRSA-e ima svugdje, to je bolnicka bakterija, bili mi u Sarajevu ili u Parizu. Gradite imunitet i jedite zdravo dok ste trudne.
bavi

#9657 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bavi »

mrsa fakat nije toliki bauk za osobe koje su zdrave... zato sam i izbrisala predhodni članak da ne pomislite ako se nekom i desi da će biti gadno... kod mene je drugacije bilo jer sam hronični bolesnik. maksimalno se zakomplikovalo. sta se moze upaliti od mrse meni se upalilo, sto se može potopiti vodom, meni je bilo potopljeno...prvih nekoliko dana samo plakala a onda se opustila i do kraja terapije samo smijala...
jebes i mrsu i mene... kad sam baksuz... :D

kod zdravih osoba ide drugacije... barem sta sam vidjela u bolnici.. upali se jedan dio tijela npr. koljeno... taj dio otekne i boli (edemi-skupljanje vode, celulitis-ako otvrdne???) daje se obicno vankomicin... ako puno otekne tj, stvrdne salju na ortopediju i onda oni taj dio isciste... a ako je jos u pocetnoj fazi onda vankomicin odradi svoj dio i za max. 5-10 dana budes ko nova :)
ok, ne znam kako da uljepsam ali bude obicno tako... uglavnom ide puno brže i puno drugacije, nemas brige :kiss: :kiss:

sto se tiče ovih sredstava tipa plivasept, od njih i nemas neke pretjerane koristi... ni ovi na infekciji ih haman ne koriste... najvaznije je prati ruke sto cesce i to mozes obicnim sapunom... ako hoces, pred porod operi se jednom dvaput i poslije poroda jednom sebe i dijete i kapak...
za 100% učinkovitost operi doktora i babice :D :D :D :D :D ako ima sta skinuce se...

kako prepoznati? uglavnom obicno se spominje da se pojavi crenilo i mali cirici ili bubuljice koje su ispunjene bijelim na vrhu ali to i ne mora biti... kod mene je bilo drugacije... oticali dijelovi tijela bez crvenila... ovako nesto:

skincare-answers.com/cellulitis.html

puno sreće na porodu :sretan: :mercireklama:
Maybach

#9658 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Uhh,ma meni je gore da je beba dobije jer mi se mozemo pucat raznim lijekovima ali zalosno je kad tek rodjena beba mora ili kad joj ciste gnojanice a to je boli.Daje bar nju zastititi.Interesantno da se po ostalim gradovima u BiH ne zale na tu "bolnicku" bakteriju niti kupaju plivaseptom.A higijena je i na tim mjestima upitna jos vise nego ovde.
Maybach

#9659 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Zene jel ko primio rhogam skoro,gdje je kupio i refundiraju li jos uvijek?
jedna tamo

#9660 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jedna tamo »

žene gdje ste se porodile? jel stvarno tako grozno na jezeru kao što pričaju?
koga god pitam svi su za vojnu, ali ipak je jezero klinika, pa kontam gore.....

i mene zanima ovo za rogam.....
blondina

#9661 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

jedna tamo wrote:žene gdje ste se porodile? jel stvarno tako grozno na jezeru kao što pričaju?

Evo ja sam se porodila na jezeru prije 7 mjeseci,i nemam nikakvu zamjerku.Imas na FB stranicu Porodilišta,realnost i vaša iskustva BiH pa mozes procitati vise o svemu.Uglavnom su mišljenja podijeljena kad je u pitanju Jezero i Vojna.
U svakom slučaju sretno :)
jedna tamo

#9662 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jedna tamo »

e hvala na odgovoru, kad pitaš ginekologe i oni su za jezero, ima sve za bebu, a opet žene pričaju kao u vojnoj si sama u sobi, maltene kao privatna klinika, al nema ništa za bebu i čak pedijatar dolazi sa jezera....
julisiz es grant

#9663 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

jedna tamo wrote:e hvala na odgovoru, kad pitaš ginekologe i oni su za jezero, ima sve za bebu, a opet žene pričaju kao u vojnoj si sama u sobi, maltene kao privatna klinika, al nema ništa za bebu i čak pedijatar dolazi sa jezera....
U svjetlu svega što sam do sada pisao na ovoj temi o jednom i drugom porodilištu, da sumiram i dam stručno mišljenje:
Nabijem ja tog ginekologa koji misli da su bolji uslovi za porođaj na Jezeru. Napustili su onu ruševinu od zgrade, ali je glavno smeće, ono ljudsko, prešlo gore.
JanuaryJones

#9664 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:
jedna tamo wrote:e hvala na odgovoru, kad pitaš ginekologe i oni su za jezero, ima sve za bebu, a opet žene pričaju kao u vojnoj si sama u sobi, maltene kao privatna klinika, al nema ništa za bebu i čak pedijatar dolazi sa jezera....
U svjetlu svega što sam do sada pisao na ovoj temi o jednom i drugom porodilištu, da sumiram i dam stručno mišljenje:
Nabijem ja tog ginekologa koji misli da su bolji uslovi za porođaj na Jezeru. Napustili su onu ruševinu od zgrade, ali je glavno smeće, ono ljudsko, prešlo gore.
I konstatacija da u Vojnoj nema ništa za bebu je van svake pameti. Pa da nemaju ništa za novorodjenčad ne bi ni imali porodilište. Imaju i inkubatore i pedijatra i neonatologa (nemaju odjel pedijatrije i neonatologije, to stoji ali je to i drugi par cipela), imaju odlične doktore, osoblje. Ako je uredna trudnoća i uredna trudnica, bez rizika, Vojna je kudikamo bolji izbor. Čak i za carski rez. Opet, drugi par opanaka su visokorizične trudnoće, problemi sa plodom, majkom. U tom slučaju Koševo da može čitav tim da isprati porod i moguće komplikacije.
julisiz es grant

#9665 Re: Trudnjače i porodilje online

JanuaryJones wrote:
julisiz es grant wrote:
I konstatacija da u Vojnoj nema ništa za bebu je van svake pameti. Pa da nemaju ništa za novorodjenčad ne bi ni imali porodilište. Imaju i inkubatore i pedijatra i neonatologa (nemaju odjel pedijatrije i neonatologije, to stoji ali je to i drugi par cipela), imaju odlične doktore, osoblje. Ako je uredna trudnoća i uredna trudnica, bez rizika, Vojna je kudikamo bolji izbor. Čak i za carski rez. Opet, drugi par opanaka su visokorizične trudnoće, problemi sa plodom, majkom. U tom slučaju Koševo da može čitav tim da isprati porod i moguće komplikacije.
Upravo tako.
Prijevremeni porodi (prije punih 36. sedmica) se trebaju obaviti na GAK-u, i iz OBS ih šalju tamo, isključivo radi neonatologije. Isto tako trudnoće u kojima postoji velika mogućnost da beba zahtijeva intenzivnu njegu ili čak hirurški zahvat odmah po porodu (a tu je ključna uloga ljekara koji kontroliše trudnoću, da to prepozna) trebaju se završiti na Jezeru, opet zbog neonatologije. Sve drugo, uredne terminske trudnoće, mogu se sasvim lijepo, stručno i ljudski završiti u OBS/Vojnoj. U onim, iznimno rijetkim, slučajevima kada beba nakon uredne trudnoće i poroda treba intenzivnu neonatološku njegu, vozilom (koje je uvijek u pripravnosti) se za 5 min. prebacuje na Jezero.
Svu normalnu brigu i njegu oko novorođenčeta može se dobiti u OBS. A o ginekolozima i babicama neću da pričam, jer sam toliko puta ih hvalio, da će neko pomisliti da imam neke materijalne ili bilo kakve koristi od toga. Nemam, ali ih volim kao braću i sestre rođene i toplo ih preporučujem porodiljama u njihovom vlastitom interesu.
Hot Mamma

#9666 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Hot Mamma »

jedna tamo wrote:žene gdje ste se porodile? jel stvarno tako grozno na jezeru kao što pričaju?

Ja imam pozitivno iskustvo sa Jezera,al ne bih ni da ti ga hvalim ni da kudim.Ima sve uslove,ali i ima i Vojna,nije tacno da nema.Sljama od ljudi sto doktora sto sestara imas i u Vojnoj i na Jezeru,pa ti je to lutrija,ko te zapadne. U principu koliko si cist,toliko ti je cisto,na zalost na Jezeru djelis tu cistotu sa vise zena, a vazda ima peksina,tako da ...nije bajno. U vojnoj dvije porodilje djele kupatilo,i vrijedi isto pravilo. Ni u Vojnoj nisu jednokrevetne sobe,najmanje su dvije zene u sobi,po potrebi i vise njih. :) Eh Mrsu ne bih komentarisala,al ima je u obje bolnice nazalost,ili da se ispravim znam zarazene osobe iz oba porodilista,jer oni u principu ni u jednoj bolnici ne daju reci da je MRSA njihov problem,vec iskljucivo tvoj,tj. da si dosla zarazena..cak i kad imas negativan nalaz brisa na MRSU u periodu prije poroda.U globalu sve je u pet deka ili ti ga sta te i ko zapadne..Pa biraj :wink: I puno srece u svakom slucaju :)
Maybach

#9667 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

A ima li ijedna da je primila
Rhogam u trudnoci i da je nasla neki koji nema zivu u sastavu?Ima li doktor reci sta na ovu temu oko primanja istog u 28 sedmici i mogucem uticaju zive iz injekcije na fetus?na internetu pise svasta :(
julisiz es grant

#9668 Re: Trudnjače i porodilje online

Maybach wrote:A ima li ijedna da je primila
Rhogam u trudnoci i da je nasla neki koji nema zivu u sastavu?Ima li doktor reci sta na ovu temu oko primanja istog u 28 sedmici i mogucem uticaju zive iz injekcije na fetus?na internetu pise svasta :(
Više puta sam govorio o primanju Rhogama u trudnoći. Po knjigama nema jasnog stava, može ali i ne mora. Ja to ne praktikujem, niti "praktikovati budem" jer ne vidim logiku u tome. Važno je primiti ga nakon poroda ako je beba Rh +, a ako su antitijela u trudnoći pozitivna, on ne može pomoći. Tako da je besmisleno da ga se prima dva puta u razmaku 2 mjeseca.
Maybach

#9669 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Meni receno da ga primim ukoliko test u 28 sedmici bude negativan.Valjda preventivno.Vidim da je ta praksa razlicita od drzave do drzave.Ma nije meni do njegove cijene nit bilo sta drugo,taman da ga i bespotrebno primim,to bih podnijela nekako,nego se najvise bojim zive u sastavu i da ne nasteti bebi,a o tim rizicima niko otvoreno ne govori pa se pital koliko je to sve tacno.Hvala!
murof

#9670 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by murof »

safran wrote:
suza81 wrote:
neoxxx wrote:Da li je slucajno neko imao isijas u trudnoci (glutealni misic je u pitanju) i ima li neki pametan savjet kako olaksati bolove? U 38. sedmici sam i ceka me CR za nekih 10-ak dana...
Imala. Nista pametno ti ne mogu savjetovat :) proslo samo i prije poroda.
Imala. Mazala nekom od onih krema tipa deep relief ili slično. Ako nećeš farmaceutske proizvode probaj bjelance sa kabašom (ne šalim se). Testirano na mužu - nije mu pomoglo 10-ak OHB12 - pomoglo mu ovo. Bjelance umlatiš da dobiješ snijeg, narendaš kabaš (jednu supenu kašiku na 2-3 bjelanceta), nastaviš mutiti - može onom žicom za jaja. Dobije se gelasta smjesa kojom obložiš bolno mjesto, preko staviš onih kuhinjskih ubrusa da to drži i ideš na spavanje.

deep relief nije preporucljiv za trudnice i dojilje, pise u uputstvu
vanad

#9671 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Maybach wrote:Meni receno da ga primim ukoliko test u 28 sedmici bude negativan.Valjda preventivno.Vidim da je ta praksa razlicita od drzave do drzave.Ma nije meni do njegove cijene nit bilo sta drugo,taman da ga i bespotrebno primim,to bih podnijela nekako,nego se najvise bojim zive u sastavu i da ne nasteti bebi,a o tim rizicima niko otvoreno ne govori pa se pital koliko je to sve tacno.Hvala!
Primila ja 2x...prvi put nakon prve trudnoce - beba Rh+, drugi put u drugoj trudnoci upravo u 28 sedmici preventivno. Druga beba Rh -, sto znaci bezze sam je primila.
julisiz es grant

#9672 Re: Trudnjače i porodilje online

vanad wrote:
Maybach wrote:Meni receno da ga primim ukoliko test u 28 sedmici bude negativan.Valjda preventivno.Vidim da je ta praksa razlicita od drzave do drzave.Ma nije meni do njegove cijene nit bilo sta drugo,taman da ga i bespotrebno primim,to bih podnijela nekako,nego se najvise bojim zive u sastavu i da ne nasteti bebi,a o tim rizicima niko otvoreno ne govori pa se pital koliko je to sve tacno.Hvala!
Primila ja 2x...prvi put nakon prve trudnoce - beba Rh+, drugi put u drugoj trudnoci upravo u 28 sedmici preventivno. Druga beba Rh -, sto znaci bezze sam je primila.
Upravo je u tome poenta onoga što pričam.
Zara_zara

#9673 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zara_zara »

Otvorila sam temu, ali slabo je posjecena. Znate li mozda jel utrogestan ide na recept i koliko se najduze moze koristiti? Hvala
Maybach

#9674 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Nije na recept,a koristis ga kako ti doktor kaze.Ja sam 7mj a koristim ga.
blondina

#9675 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

Pošto ne znam latinski zamolila bih doktora ako mi moze pojasniti sljedeće.Na otpusnom pismu prijateljce piše sljedeće
Operativni zahvat:
Laparatomia transversa suprapubica sec Pfannenstiel
Sectio Caesarea sec Dorfler.
Post Reply