Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9651 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

basicm wrote:
zdruzdjo wrote:Evo ga jedan
Znate ono: dolazi u seosku zadrugu lola na motokultivatoru sa plavom radnom kapom i sav od sjena. Dok naginje pivu klipacu za prodajnim pultom, jaranu i ljubinki za kasom kaze: "e dosao juče Zićro iz Sarajeva da vidi stara-majku i vozi jagura, eee jaguara!!!! jebo' te grom", a onda spusti flašu i podrigne tako jako, da upregnutom konju od jarana ispred zadruge moraju stravu saljevati mjesec dana koliko se prepao.
Zićro se za to vrijeme odvezao nazad u Sarajevo gdje u banci traži kredit na 5 godina. Mora kupiti dizne, krajnice i disk pločice za jaguara. Kupio je već gume ove godine sto se vidi na slici.
Image

JEBO TE MI SMO ČUDO
S jedne strane ruzno na jaguaru makbel, ali s druge, ovo auto je 6-7 hiljada KM, znaci nista skuplje od golfa 4, 5, citroen pezova itd.

Takoe. :thumbup: :mrgreen:
ja71

#9652 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

konektovan wrote:Covjek zimi uzima najbolje, a ljeti pravi kompromis, svako drugacije rezonuje.
Ti respo nemaš pravo solit pamet, kad godišnje ne prelaziš više od 5ooo km. :mrgreen:
svako treba znati svoje prioritete.

Ja pravim godisnje izmedju 15 i 20 hiljada km.
od toga je najmanje 2/3 ljeti.
znaci duplo sam vise na tockovima na ljetnim nego na zimskim gumama.

osim toga zimska guma ljeti ima veci put kocenja od ljetne.
i ne samo ljeti. moderne ljetne gume su u skoro svim uslovima bolje od zimskih izuzev pri snijegu i na minusu.
ona prica od prije 20 godina da su zimske bolje na kisi i ispod 7 stepeni je zastarila.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9653 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Zar nisu zimske bolje na kiši pri temperaturi nižoj od 7 stepenčića?! :mrgreen:
condy

#9654 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Toliko dilema, trilema! I kritika na tuđi račun!

Znači, u aprilu kad budete stavljali ljetni set, pregledate gume sa vulkanizerom servisom, ako su stare ili potrošene, zamijeniš ih odmah sa novim gumama, a tako radiš i kad stavljaš zimski set. Kupiš dobar kvalitetniji set guma, sigurnost je to. Najjednostavnije je tako, što se toliko opterećavati sitnicama bili ili ne bi, dvije ili četri gume, ove ili one, premium i miran...platiš istreseš keš i odeš sretan i siguran sa svojim autom :-D
zdruzdjo

#9655 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zdruzdjo »

condy wrote:Toliko dilema, trilema! I kritika na tuđi račun!

Znači, u aprilu kad budete stavljali ljetni set, pregledate gume sa vulkanizerom servisom, ako su stare ili potrošene, zamijeniš ih odmah sa novim gumama, a tako radiš i kad stavljaš zimski set. Kupiš dobar kvalitetniji set guma, sigurnost je to. Najjednostavnije je tako, što se toliko opterećavati sitnicama bili ili ne bi, dvije ili četri gume, ove ili one, premium i miran...platiš istreseš keš i odeš sretan i siguran sa svojim autom :-D
Ma da. Nek si nam rekao.
Inace:
Kod nas se u auta sipaju samo premium ulja.
Auta se odrzavaju samo u ovlastenim servisima gdje se naplcuje radni sat 50km.
Kod sviju je lampica za rezervu misaona imenica.
Niko na pumpi pumpadziji ni ne govori koliko da naspe, Zna se, pun do cepa.
Veliki servisi se obavljaju na 35-40 hiljada a mali na 5 hiljada.
Klima se cisti i servisira na mjesecnoj osnovi.
Disk plocice i pakne svaka tri mjeseca bez obzira na potrosenost.
Sve tecnosti se mjenjaju svako 6 mjeseci, i tada se kompletni sistemi isperu.
Metlice za brisace idu iskljucivo bosch premiim kvalitete.
Dizne i grijaci na dizelima se mjenjaju kada i promjena guma.
ITD....

HALOOOOOO BA, GDJE ZIVIS TI. OSVRNI SE MALO.
NE KENJAJ.

Vecina ljudi jedva godisnje skocka za registraciju. Mozda se ne bi vozali da imaju dobar javni prevoz. Ja recimo ne bih nikad sjeo u auto do posla da imam prevoz javni iole rijesen. Istim mi treba preko sat do posla, a udaljeno je ravno 10 km od kuce.
Pravo puno ljudi jedva skucka djetetu za uzinu u skoli, nove cipele, jaknu, ekskurziju....
O mjesecnim racunima da ne pricamo.
I da rezimiramo, velikom broju vozaca auto je daleeeko od luksuza nego je prijeka potreba.
I ti se nasao da pametan da kazes kako treba. Da Bog da imao duplo od onoga sto imas sada ali nemoj kenjati nekome drugom sta treba i kako da otvara novcanik.
Ja hvala dragom Bogu radim i imam platu redovnu i mogu koliko toliko da kvalitetno odrzavam auto imjenjam gume i obavljam servise i sl.
Ali veeelikom broju ljudi je zamjena ulja trosak o kojem se zadveraju.
Stoga ......"don't, just don't"
zdruzdjo

#9656 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zdruzdjo »

basicm wrote: S jedne strane ruzno na jaguaru makbel, ali s druge, ovo auto je 6-7 hiljada KM, znaci nista skuplje od golfa 4, 5, citroen pezova itd.
Moj osvrt je ovaj.
Ne mislim da je ovo neko premium auto od xy000 km. Mada brend "jaguar" jeste. Nego to da neko kupi jaguara kojem je servis u bosni horor, koji ima motor 3.0, nabavka djelova hajajahaj da da u motorexu je odmah iz golf 4 .....ali on vozi "jaguara" da cjelo selo vidi. Jest star dvije tri generacije, ali je jaguar i onaj lola sa pocetka price ce se pisati od zora kad vidi.
basicm

#9657 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Ja mislim da je veca faca u tvojoj prici kakav golf ili pasat, nego jaguar, jer vw je ipak za te sklopove vrh.
Ali sve su to predrasude. Mi smo ih puni.
Meni opet bolji i makbel sa sarom nego celava miselinka od 12 godina.
zdruzdjo

#9658 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zdruzdjo »

basicm wrote:Ja mislim da je veca faca u tvojoj prici kakav golf ili pasat, nego jaguar, jer vw je ipak za te sklopove vrh.
Ali sve su to predrasude. Mi smo ih puni.
Meni opet bolji i makbel sa sarom nego celava miselinka od 12 godina.
Opaske na mjestu. Samo imas one koji se malo i izdignu iz te price jer su negdje mozda vidjeli na national geographic ili top gear jaguara pa eto znaju.
Cini mi se da je u nekoj epizodi top-gear ovaj je cak u nekom testu potrosnja i to.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9659 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Tacno je i jedno i drugo. I da Jaguar sam po sebi nosi imidz luksuza, kao i da je to auto koje od Jaugara ima samo znacku i koje se moze priustiti za relativno male pare.

Opet bolje i taj protekt nego celavica :D mada ne znam kako odrzava Jaguara ako su mu Tigrovke skupe :run:
amar1994

#9660 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Pa odrzava ga , u zivotu :lol:
condy

#9661 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

zdruzdjo wrote:
condy wrote:Toliko dilema, trilema! I kritika na tuđi račun!

Ma da. Nek si nam rekao.
Inace:
ITD....

HALOOOOOO BA, GDJE ZIVIS TI. OSVRNI SE MALO.
NE KENJAJ.

Vecina ljudi jedva godisnje skocka za registraciju. Mozda se ne bi vozali da imaju dobar javni prevoz. Ja recimo ne bih nikad sjeo u auto do posla da imam prevoz javni iole rijesen. Istim mi treba preko sat do posla, a udaljeno je ravno 10 km od kuce.
Pravo puno ljudi jedva skucka djetetu za uzinu u skoli, nove cipele, jaknu, ekskurziju....
O mjesecnim racunima da ne pricamo.
I da rezimiramo, velikom broju vozaca auto je daleeeko od luksuza nego je prijeka potreba.
I ti se nasao da pametan da kazes kako treba. Da Bog da imao duplo od onoga sto imas sada ali nemoj kenjati nekome drugom sta treba i kako da otvara novcanik.
Ja hvala dragom Bogu radim i imam platu redovnu i mogu koliko toliko da kvalitetno odrzavam auto imjenjam gume i obavljam servise i sl.
Ali veeelikom broju ljudi je zamjena ulja trosak o kojem se zadveraju.
Stoga ......"don't, just don't"
Napisa se ti meni. Neka si ali pravdas lose postupke zbog sazaljenja prema vozacima, koji ne kalkulisu samo sa svojim novcanikom vec i sa sigurnosti drugih u saobracaju. Ko nema za guma, ne treba ni voziti auto. I to nije kenjanje vec bi trebala biti realnist neka. Kod nas bi sve al da je dzaba. Ja ne zelim da me neko zgazi na cesti ili se zabije u mene zbog toga sto nema para za gume. Iskreno hebe mi se sto nema ako ce tako biti. To nije moj problem ali moze biti ako vozi auto na celavim gumama. I ja se sa tim ljudima ne sprdam. Sprdaju se drugi ovdje na forumu a i ti povremeno prvo ih ismijavate pa ih onda branite sa onim ' ovo je Bosna '. Ajd, zdravo :thumbup:
Profil za pisanje

#9662 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Profil za pisanje »

Najbolje bi bilo da svi vozamo najsigurnija i najkvalitetnija auta. To nije moguće pa se ravnamo po džepu.
Nove gume koje ne spadaju u premium uopšte nisu loše. Isto kao što ni auta koja nisu premium nisu loša.
supercali

#9663 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Niko ne govori da je tigar guma losa na fabiji 208 fiesti i sl sto mislim da oni na ta auta i ciljaju al guma 235/50 18 ili koja vec velicina sigurno nije fabija i sl auto nego neki pasat audi koji ima motor 2.0 mozda najmanje i na to auto ne ide tigar da ga jebes jer kvalitet gume nije kao kod premium guma i ispod premiuma
U tome je sva prica ne o samoj kvaliteti guma

Ova prica oko jaguara je ono sto nas jebe
Kaze kupio ga za 6000 jer nece da vozi pola od 6000
Al nije razmisljao da su i rajnice za ovoga 200 a za pola 100 lafete 300 za pola 150 i sl
Opet cu svoj primjer dati
Kupim ja x5 i mogu plakati kad mi dodje veliki mali servis zamjena guma i sl
Zato na pezou mogu to podnijeti i zato ga i vozam zato ga i odrzavam originalnim pezo djelovima iz bloka i redovno idu servisi
Kad ga vidis izvana ima ogrebotima i sl al znam za sebe da su kocnice nove gume nove ili do par godina stare brisaci brisu sajbu a nisu ukras i sl
Dok bi sa x5 sve ovo bila misaona imenica i postavljao bih ovdje teme e ima li protekt za bmw koji otpad ima diskove za x5 i sl
Razlika izmedju mene i ovih koji boze taj x5 je ta da sam svjestan mog stanja da me ne peru kompleksi sta ce komsija reci i da me nijr stid da vozim auto koje nije premium al zato ne jedem kifle kad izadjem ne cekam kad ce neko castiti sebi obezbjedim putovanje svake godine negdje u svijetu i najvaznije vezano za auto mogu ga odrzavati i sipati
drug_profi

#9664 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Poenta je:
ispravna guma je bolja od neispravne
premium guma je bolja od budžet i ekonomik klase
Ako možeš premium, uzmi premium, ne štedi na sigurnosti.
Ako ne možeš uzmi ekonomik ili budžet klasu, najbolju koju možeš platiti.
Samo nemoj štediti na sigurnosti.
Dakle ako je guma stara ili potrošena, radije izbaci večeru s jelovnika dva mjeseca pa kupi budžet gumu, nego da se voziš na neispravnim gumama.
Radi tebe, redi mene, radi drugih.
Ako nisi u stanju kupiti ni budžet gumu, onda ili imaš klasu auta koja nije za tebe, ili auto nikako nije za tebe.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9665 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Tu opet dolazimo do ishodisne tacke svih problema-drzave koja kupuje socijalni mir zmirenjem na jedno oko kad su ove stvari u pitanju.
citroen xm

#9666 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

jefferson wrote:
citroen xm wrote:To je druga stvar.
Ja fakat ne znam iz cega si ti zakljucio da smo mi rekli da se apsolutno mora voziti Michelin?
Diskusija je upravo pocela oko cigancenja.
Moj post se odnosio uopšteno na temu, a ne na zadnjih par postova.
basicm

#9667 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Samo neka je zdrava, nema veze koja je, neka sluzi svrsi i znati joj mogucnosti. Ali da ne palamudimo onda bi ovaj forum umro davno.
Opet bolji jaguar na makbelu nego neki citroen tamo na miselinu :)
supercali

#9668 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

_BataZiv_0809 wrote:Tu opet dolazimo do ishodisne tacke svih problema-drzave koja kupuje socijalni mir zmirenjem na jedno oko kad su ove stvari u pitanju.
Upravo
Da bih ja ostao na vlasti boli me briga sto bata registruje auto koje bi i na otpadu bilo skart sto je guma sa sarom misaona imenica i sl sve da bi bato bio sretan i da ne pomisli da mene mice iz fotelje
drug_profi

#9669 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Baš me zanima kako će to izgledati kad eko-test postane eliminatoran kod registracije.
Cirkus će da bude.
supercali

#9670 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Ako se ne promjeni vlast ili sl bit cekao i do sada prosao samo mozda malo vise platio sa strane
Pa sta je sada eliminatorno pa se opet na ulici nalaze grobovi osim ako pola njih nije registrovano a tablice su tu samo zbog policije
clone8

#9671 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by clone8 »

Zato svak prema svojim mogućnostima... ko moze nek vozi premium auto, ko ne moze, vozi sto moze. Ne treba osuđivati ni jedne ni druge, dokle god su posteno zaradili :)
supercali

#9672 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Sad je prosjek pasat neki da je po mogucnostima prosjek bi bio polo otprilike
basicm

#9673 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

supercali wrote:Sad je prosjek pasat neki da je po mogucnostima prosjek bi bio polo otprilike
Prosjek nam je auto ispod 10 hiljada, 7-8 da kazem. Sve ispod su ljudi primorani voziti jer ne mogu bolje.
Travnički Noćni Šetač

#9674 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

zdruzdjo wrote: Inace:
ITD....
Ja bi se malo bezobrazno i bez pitanja uključio :

Sipam original FORD ulje 5 w 30 jer vozim Ford...
Ne održavam u ovlaštenom ali održavam u servisu koji radi isključivo Ford...
Nikad ne dopuštam da se pali lampica za rezervu hoće pumpa otić kad motor radi na malo goriva u rezervoaru...
Uglavnom sipam pun rezervoar, mada ponekad bude i za manje...
Veliki servis radim na 160 hiljada, pa zamjenski set onda na svakih 50 hiljada ako auto ostane toliko kod mene... a mali na svakih 10 hiljada...
Klima se servisira kada oslabi ili prestane raditi... otprilike na dvije do tri godine...
Disk pločice mi evo traju 40 hiljada km kao i diskovi i još su dosta funkcionalne ( cca još 40 %) ...
Tečnosti mijenjam ovako: Antifriz 3 godine, kočiono ulje 2 godine, ulje servo volana 3 godine
Metlice da ... isključivo Bosch...fabrička ugradnja inače... svakog proljeća znači jedan par godišnje... zadnji brisač po potrebi ...
Diznu mijenjao jednu na 140 hiljada... ostale uredne...
Gume mijenjam ljetni set Continental oko 15. aprila... zimski set Sportiva oko 15. novembra
...
Nije mi začepljen EGR niti izvađen DPF i eko test pokazao Euro 5 ...
...
Zašto ovo radim... pa prvo jer je normalno a drugo što svoju glavu i svoju porodicu vozam u tome...
...
Ali to je očigledno off od teme
...
I da se vratim na temu... zimi zimske gume a ljeti ljetne gume ... ne mogu jedne cijelu godinu...
Izbor zavisi od novca ... ali mora se paziti i biti svjestan da od izbora gume treba da zavisi i način vožnje... ako kupiš gumu koja nije dobra po kiši... pa uspori malo po kiši onda... ako si uzeo gumu koja po snijegu ima duži zaustavni put... pa prilagodi malo brzinu onda...
ne mora se trošiti na premium gume ko ne može... ali budi svjestan šta si kupio i prilagodi vožnju tome šta si kupio... i neće biti problema...
amar1994

#9675 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

mogu u Fosni , to su M+S :D
Post Reply